havermout met speculoos 12

Smeuïge havermout met speculoos & banaan (in 5 min. klaar!)

 • 17 september 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Oh la la speculoos! Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik als kind een pot van dit spul ontdekte. Speculaasjes, maar dan in smeerbare vorm! Als we het in huis hadden, smeerde ik er graag enthousiast mee. Het kon me niet speculoosachtig genoeg zijn! Toen ik laatst van broerlief een pot speculoospasta kreeg, had ik daar een strak plan mee: havermout met speculoos en banaan. Elke hap van dit ontbijtje smaakt lekker zoet en speculaasachtig, en dat met maar één eetlepel speculoospasta. Strooi er wat kruimels van een Lotus-koekje overheen en je hebt al helemaal een perfect herfstontbijt, dat het hele jaar door lekker is om op regenachtige dagen van te smullen. Dit is het recept!

Speculoos in je havermout

Havermoutpap staat bij mij bijna elke ochtend op het menu. Of we nu in een hittegolf zitten of dat het regent dat het giet buiten, ik snak ’s ochtends altijd naar mijn geliefde kom met warme havermout. Mijn ultieme favoriete combinatie is deze chocolade-havermout. Daarnaast word ik erg blij van dit havermoutontbijt met frambozen en ben ik dol op mokka-havermout met een vleugje espresso. Maar binnen mijn verzameling van heerlijke havermoutcombinaties scoort deze havermout met speculoos ook zeker goed.

Deze havermout geef je op meerdere manieren een heerlijke speculoossmaak:

 • Roer een flinke schep speculoos door de havermout. Ik gebruik zelf de speculoospasta van Lotus of van KoRo. Van beide is de originele variant vegan.
 • Gebruik 1 theelepel koek- en speculaaskruiden in de havermout. Geloof me: als je deze kruiden van Verstegen eenmaal hebt ontdekt, dan wil je nooit meer zonder.
 • Schenk een scheutje vanille-aroma door de havermout. Je weet wel: dat aroma uit een flesje. Dat geeft de havermout een lekker zoete smaak.
 • Strooi eventueel kruimels van een Lotus-koekje over je havermout. Wist je dat deze koekjes vegan en dus ook lactosevrij zijn? Ik kon het niet laten om ook een Lotus-koekje bovenop de havermout te leggen. Dat is natuurlijk optioneel. Maar als je jezelf wilt verwennen, is het een lekker extraatje.
havermout met speculoos 10

Zo maak je de havermout met speculoos lekker smeuïg

Havermout is een ideaal ontbijt voor als je niet te veel tijd kwijt wilt zijn aan je eerste maaltijd van de dag, maar wel stevig (en lekker) wilt ontbijten. Nu hoor ik weleens dat sommige mensen huiverig zijn voor havermout. Smaakt het niet naar behangplaksel? En wordt het niet smaakloos? Maar havermout kan echt heel lekker zijn als je het goed bereidt. Je moet er altijd wat smaakmakers bij gebruiken, zoals cacaopoeder, agavesiroop, kaneel, koek- en speculaaskruiden of vers fruit. Dan wordt je bakje met havervlokken opeens heel smaakvol.

Verder is deze havermout met speculoos zeker geen behangplakselachtige smurrie. Ik maak mijn havermout graag lekker smeuïg. Dat doe ik bij deze havermout met speculoos door, naast plantaardige melk en geprakte banaan, ook plantaardige kwark door de havermoutpap te roeren. Daarmee krijgt de havermout een totaal andere, meer romige, structuur.

Verder kun je havermoutpap zo dik of juist vloeibaar maken als je zelf wilt. Schenk er gerust extra plantaardige melk of soja-kwark bij als je smeuïgheid mist. Daarmee maak je de havermoutpap minder stevig.

havermout met speculoos 2

Toptips voor toppings

Een bakje havermout is wat mij betreft geen feestontbijt zonder er iets van toppings overheen te strooien. Varieer er vooral op los als jij zelf liever bepaalde andere toppings eet. Laat het Lotus-koekje weg voor een gezondere versie van de havermout. Of gebruik extra fruit of juist nootjes als je daar trek in hebt. Jouw havermoutkom, jouw feestje!

Zelf serveer ik deze havermout graag met de volgende toppings:

 • kruimels van een Lotus-koekje (of ga voor een heel koekje in het kader van: nooit genoeg Speculoos!);
 • blauwe bessen, frambozen of losse plakjes banaan;
 • granen (zoals gepofte quinoa, gepofte spelt of granola);
 • amandelschaafsel.

Overigens smaken rozijnen ook heerlijk bij dit ontbijt. Dus als je nog iets meer zoetigheid wilt, zijn die gedroogde vruchten je beste vriend.

havermout met speculoos 4

Maak deze heerlijke havermout met speculoos in 5 minuten

Deze havermout met speculoos kost mij hooguit 5 minuten om te maken ’s ochtends. Je gooit alle ingrediënten in een pannetje, roert later de plantaardige kwark erbij en strooit dan de toppings eroverheen. Daarna is je warme ontbijt al klaar! Ik zit er zelf zeker een paar uur lekker vol van, waardoor je de dag goed en energiek kunt beginnen. (Althans, zo werkt dat bij mij altijd. Zonder ontbijt zou ik niet vooruit te branden zijn tijdens de eerste werkuren.)

Dit is hoe je de havermout met speculoos maakt:

havermout met speculoos 5

Smeuïge havermout met speculoos en banaan (vegan!)

Romy
Ben jij ook zo dol op speculaasjes, speculoos en alles in die richting? Dan is deze havermout met speculoos vast jouw ideale feestontbijt. Geniet van dit heerlijk zoete ontbijtje met speculaassmaak!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Nagerecht, Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 1 portie

Equipment

 • steelpan

Ingrediënten
  

 • 50 gram havermout
 • 150 ml amandelmelk of andere plantaardige melk
 • 50 gram plantaardige kwark (zoals sojakwark of Alpro Mild & Creamy)
 • 1 banaan
 • 1 el speculoospasta
 • 1 tl koek- en speculaaskruiden
 • 1 tl vanille-extract

Als toppings:

 • 2 Lotus speculoos-koekjes (één verkruimeld, één in z'n geheel)
 • Amandelschaafsel
 • Vers fruit
 • Handje ontbijtgranen (zoals gepofte quinoa, gepofte spelt of quinoa)

Instructies
 

 • Prak een banaan in een steelpannetje met een vork en doe de havermout en plantaardige melk erbij. Voeg ook de speculoospasta, de koek- en speculaaskruiden en het vanille-extract toe. Roer alles goed door en verwarm dan ongeveer 3 minuten (al roerende) op laag vuur.
 • Voeg vervolgens de plantaardige kwark toe, roer door en verwarm nog eens 2 minuten. Check zelf even of de structuur voor jou romig genoeg is. Voeg anders nog wat extra plantaardige melk of plantaardige kwark toe.
 • Schep dan de havermout in een bakje en serveer met Lotus Speculoos-koekjes (eentje verkruimeld, één in zijn geheel), amandelschaafsel, vers fruit en eventueel wat gepofte quinoa, spelt of andere ontbijtgranen.
Trefwoord Banaan, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Lactosevrij, Speculaas, Speculoos, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
havermout met speculoos 9

Ook een lekker idee: gebakken havermout uit de oven

Als je nog niet helemaal overtuigd bent van havermout, probeer dan eens havermout uit de oven! In de oven krijgt het een krokant korstje met een smeuïge binnenkant. Totaal anders dan hoe je havermout uit een pannetje gewend bent! Probeer bijvoorbeeld eens deze recepten voor gebakken havermout uit de oven:

Je kunt deze havermout met speculoos trouwens ook heel goed in de oven maken. Gebruik dan 100 ml extra plantaardige melk, omdat de oven wat vocht onttrekt aan de havermout. Zet daarna voor ongeveer 20 minuten in de oven op 175 graden. Voeg de Speculoos-koekjes en het fruit later toe, zodra de havermout uit de oven is. Zo krijg je dezelfde zoete en kruidige havermout, maar dan met een iets krokanter jasje. Ook lekker!

Ben jij een speculoosfan?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Sprookjeachtig mooi! | Het Bloesempark bij het Amsterdamse Bos

14 april 2018|Op reis|

Veel magischer kan het niet worden dan een wandeling maken onder een witte hemel van prachtige bloesems. Toch is dit een sprookjesachtig landschap dat je met eigen ogen kunt bewonderen. Ieder jaar staat de Japanse kers ongeveer 2 weken lang in bloei, wat de meest prachtige plaatjes oplevert. Bijna on-Nederlands is het prachtige Bloesempark bij het Amsterdamse Bos, waar talloze bomen met Japanse kersenbloesems staan. Gisteravond vond ik het perfecte moment om deze magisch mooie plek volop in bloei te ontdekken! Ik laat je graag mijn foto's zien om ook jou een kijkje te geven in dit bijzondere stukje bloesempracht.

Een brief aan mijn vijfjarige ik

30 oktober 2016|Persoonlijk|

In het boek Liever met Lef stond de opdracht om een brief te schrijven aan jezelf over 10 jaar. Een ontzettend mooie opdracht, die ik zeker nog eens wil uitvoeren! Maar voordat ik dat doe, leek het me leuk om eerst juist terug te gaan in de tijd. Laatst schreef ik al wat we nog kunnen leren van omgaan met kleine kinderen. Maar ik geloof dat je ook veel kunt leren door terug te kijken naar hoe jij zelf als kind. Daarom schreef ik voor vandaag een brief met een belangrijke boodschap aan mijn vijfjarige ik.

Blij Lijstje #24 | Frozen 2, Vergeet-me-nietjes & vriendinnenpraat

11 mei 2020|Persoonlijk|

Mei is altijd al mijn lievelingsmaand geweest. Een goede reden op zich al om blij te zijn! En hoewel de maand mei dit jaar ook wat rottige dingen met zich meebrengt, lieten de lichtpuntjes zich de afgelopen weken gelukkig ook zien. Zo kreeg ik post uit nogal onverwachte hoek, viel een cadeau "ietsje" kleiner uit dan verwacht en juichte ik voor het eerst in mijn leven bij het inplannen van een kappersafspraak. Lees je mee in mijn Blije Lijstje?