havermout met vijgen 27

Gebakken havermout met vijgen, walnoten & chocola

 • 15 oktober 2023
 • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

Ontbijtjes die smaken alsof je je tanden in een toetje zet? Daar mag je mij letterlijk voor wakker maken. Dit havermoutontbijt is er zo één! Toen Albert Heijn me er met een goede bonusaanbieding laatst aan herinnerde dat het vijgentijd is, moest en zou ik die een plek in mijn havermoutkom geven. Als er iets is waar ik met dit weer naar snak, dan is het wel een warme bak met havermout, een goede bodem voor mijn maag en een heerlijk zoet tintje. Dat alles zit met deze gebakken havermout met vijgen wel goed. Na een half uurtje wachten op de oven heb je een havermout om met plezier je vork in te zetten.

Havermout met vijgen: heerlijke herfstcombinatie!

Vijgen zijn van augustus t/m oktober in het seizoen en daar ben ik erg blij mee. Gek genoeg had ik nog bijna nooit vijgen in mijn supermarktmandje gegooid totdat Albert Heijn ze laatst met een goede prijs extra aantrekkelijk maakte. Sindsdien heb ik een zwak voor deze heerlijk zoete nazomervrucht ontwikkeld. Je kunt vijgen op allerlei manieren gebruiken: voor vijgentaart, vijgenjam, een heerlijke cake, muffins, door de salade en ook in combinatie met walnoten op een flatbread of in een warme maaltijd. Maar wat ik het allerlekkerst vind, is dit: havermout met vijgen.

Verse vijgen geven de havermout een heerlijk zoet tintje dat net even anders is dan als je havermout zoet met alleen banaan of agavesiroop. Bovendien zijn stukjes vijg een lekkere verrassing tussen de romige havermout door. Doordat je door dit ontbijt ook nog wat chocola, stukjes walnoot en banaan roert, is het toetje-als-ontbijt-effect al helemaal compleet. Het is dan ook één van mijn favoriete ontbijtcombinaties voor de herfstperiode. Een vleugje kaneel erbij en je ontbijt is op en top herfstig.

havermout met vijgen 21

Voor de niet-havermoutfans: zo maak je het wél lekker

Gebakken havermout vind ik dé manier om havermout in één klap een totaal andere smaak te geven dan als je havermout in een steelpannetje bereidt. In de oven krijgt je havermoutontbijt een krokant korstje en wordt de substantie een stuk steviger. Zelf houd ik overigens van een ietwat smeuïge binnenkant, geen stevige crumble. Daarom gebruik expres best wat plantaardige melk en kwark om de binnenkant van de stevige havermoutkorst een lekker smeuïg tintje te geven.

Nog een tip voor een fantastisch lekkere binnenkant van de havermout is om een mix te gebruiken van plantaardige melk en kokoskwark. Kokoskwark geeft de havermout een zoetig tintje én maakt de substantie veel romiger. Havermout neemt plantaardige melk vaak volledig op, waardoor de substantie vrij stevig wordt. Met kokoskwark blijft je havermout lekker smeuïg.

Houd je niet zo van kokos? Gebruik dan gerust gewone plantaardige kwark. Ook sojakwark of haverkwark werkt prima.

havermout met vijgen 14

Wat heb je nodig voor de gebakken havermout met vijgen?

Voor deze herfstige havermout met vijgen heb je het volgende nodig:

 • Havermout. Uiteraard. Zonder dat wordt het lastig om gebakken havermout te maken 😉 Eet je glutenvrij? Kies dan voor glutenvrije havermout, bijvoorbeeld uit het glutenvrije assortiment van het supermarkthuismerk.
 • Plantaardige melk. Havermout absorbeert vocht, dus wil je (ook als je kwark gebruikt) altijd iets van vocht door je havermout roeren. Ik gebruik daarvoor meestal amandelmelk. Havermelk, sojamelk of erwtenmelk werkt overigens ook prima.
 • Kokoskwark (of een andere plantaardige kwark). Kokoskwark vind ik – als kokosliefhebber – verrukkelijk door de licht zoete smaak en het milde kokostintje. Bovendien heeft het een romig tintje, wat de havermout net iets smeuïger maakt. Schep ook gerust een extra lepel kokoskwark op de havermout als je er niet genoeg van kunt krijgen.
 • Banaan. Fruit in mijn ontbijt vind ik altijd een must. Dan heb ik die vitamines alvast binnen als ik er de rest van de dag niet aan denk. Ook geeft banaan het ontbijt een zoeter tintje en helpt het om de havermout smeuïger te krijgen en te laten binden.
 • Vijgen. En dan verse vijgen specifiek. Ik koop de exemplaren met paarse schil. Die kun je met schil en al roosteren in de oven.
 • Pure chocola. Wat mij betreft is een ontbijt pas echt een bijna-toetje als er chocola in zit. Houd je het liever gezonder, laat dan gerust de stukjes chocola weg. Maar ik ben te erg fan van de combinatie van vijgen en chocola dat dat mij onmogelijk lukt.
 • Agavesiroop en vanille-extract. Met die twee maak je de havermout ietsje zoeter. Je hebt er maar een klein beetje van nodig voor extra zoetigheid.
 • Kaneel. Zeg je herfst, dan zeg je kaneel. Ik wel tenminste! Dankzij een theelepel kaneel krijgt de havermout direct extra veel smaak. Ik gebruik zelf sinds kort alleen nog maar ceylon-kaneel als ik dingen bak en dat bevalt heel goed. Het schijnt dat die kaneelsoort extra veel gezondheidsvoordelen heeft, maar vooral is de smaak intenser. Wat mij betreft is het de extra euro meer dan waard!
 • Bakpoeder. Een schepje is genoeg om de havermout een piepklein beetje te laten rijzen (niet al te veel). Dat geeft deze smeuïge havermout net iets meer luchtigheid.
 • Walnoten. Hoeft niet, mag wel. En is toevallig mega-lekker in combinatie met vijgen. Niet voor niets vormen vijgen en walnoten een onmiskenbaar duo in veel recepten. De twee smaken top samen, ook in dit ontbijt. Kun je niet tegen walnoten of heb je ze even niet in huis? Pecannoten, hazelnoten of amandelen smaken er ook erg goed bij.
havermout met vijgen 23

Het recept voor de gebakken havermout met vijgen

Kun jij, net als ik, de vijgen niet aan je supermarktkarretje voorbij laten gaan? Probeer dan zeker eens deze gebakken havermout met vijgen. Een stuk lekkerder en spannender dan je standaard havermoutontbijt. Vol van smaak en lekker zoet! Dit is hoe je het havermoutontbijt zelf maakt:

havermout met vijgen 23

Gebakken havermout met vijgen, chocola en walnoten

Romy
Met verse vijgen en chocola geef je je standaard-havermoutontbijt een goede upgrade. Deze gebakken havermout met vijgen maak je in een handomdraai en smaakt alsof je een feestelijk toetje eet.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Oventijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Bakrecepten, Ontbijt
Keuken Overig
Porties 2 porties

Equipment

 • Kleine ovenschaal
 • Oven

Ingrediënten
  

 • 85 gram havermout evt. glutenvrij
 • 125 ml plantaardige melk bijvoorbeeld amandelmelk
 • 100 gram kokoskwark of andere plantaardige kwark
 • 1 rijpe banaan
 • 2 verse vijgen
 • 30 gram pure chocola
 • 1 el agavesiroop
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 tl bakpoeder

Optioneel:

 • Kokosrasp
 • Walnoten

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand).
 • Prak de banaan fijn met een vork. Schep de geprakte banaan samen met de havermout, de plantaardige kwark, het vanille-extract, de kaneel en de agavesiroop in een kleine ovenschaal. Schenk daarna de plantaardige melk over de havermout en roer goed door.
 • Snijd 1 vijg in dunne plakjes en 1 vijg in kleine stukjes. Roer de stukjes vijg door het havermoutmengsel. Houd de plakjes nog even apart.
 • Hak daarna de chocola in kleine stukjes en roer die samen met het bakpoeder door de havermout. Leg daarna de plakjes vijg op de havermout en strooi eventueel een paar stukjes walnoot over de havermout.
 • Zet de havermout 30 minuten in (het midden van) de oven. Haal de havermout er daarna uit en begin direct met aanvallen of wacht nog een paar minuten totdat de havermout iets is afgekoeld. Zelf vind ik 'm warm het allerlekkerst.
Trefwoord Chocola, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Lactosevrij, Vegan, Vegetarisch, Vijgen
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
havermout met vijgen 5

Nog meer heerlijke havermout uit de oven

Sinds ik havermout uit de oven heb ontdekt, maak ik havermoutontbijtjes maar al te graag met wat hulp van mijn oven. Deze havermout met vijgen is niet mijn enige havermoutje gemaakt in de oven. Ook deze ontbijtjes uit de oven zijn de 20-30 minuten wachttijd meer dan waard:

Heb jij de vijgen al geprobeerd dit jaar?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Johanna 15 oktober 2023 op 12:31 pm - Beantwoord

  Ziet er mooi uit, het probleem is alleen om echt goede rijpe vijgen te krijgen. Laatst kreeg ik een aantal verse vijgen van iemand hier uit de flat, die ze op het balkon had groeien, en dat was een wereld van verschil met dat wat ik uit de winkel kende. Heel zoet, vergingen op je tong, super.

Beoordeling recept
Recente blogs

Outfit | De blouse die van je beeldscherm af spat

9 september 2022|Outfits|

Ik was al een tijdje op zoek naar een gekleurde blouse. En of ik die vond! Tussen de iets subtielere blouses bij een kledingwinkel in Putten sprong deze knalkleurblouse er in elk opzicht uit. Zoals een stier naar een rood doek wordt getrokken, zo liep ik in een rechte lijn op die ene blouse af. Dat was nou net iets voor mij. Knaloranje, fel roze en dat ook nog in combinatie met een vrolijk patroontje - tja, om dit nieuwe kledingstuk kun je niet heen. Tien jaar geleden zou ik hem om die reden hebben laten hangen. Nu denk ik "Kom maar door!".

Mijn nieuwe Nordkisa nachtkastjes

3 april 2020|Interieur|

Tja, je moet toch wat met je extra vrije tijd. Een Ikea-bestelling plaatsen leek mij de ideale bezigheid. De inhoud? Onder andere twee Ikea Nordkisa nachtkastjes, waar ik al maanden geleden mijn oog op had laten vallen. Inmiddels staan de nachtkastjes in elkaar gezet en wel naast mijn bed te pronken. Hoog tijd om je de mini-upgrade van mijn slaapkamer én mijn nieuwe nachtkastjes te laten zien.