havermoutpannenkoeken met banaan

Recept havermoutpannenkoeken met banaan & rood fruit

 • 14 april 2022
 • 2 Reacties
Categorieën: Recepten

Pannenkoeken als ontbijt – wie wil dat nu niet? Ik word van het idee alleen al als een kind zo blij. De stapel met pannenkoeken steeds groter zien worden en er daarna rijkelijk honing of stroop overheen schenken – mij kun je niet blijer maken! Of nou, het opeten van de pannenkoeken daarna is natuurlijk het allergrootste feest. Heb jij ook zin in een pannenkoekenontbijt of -lunch of gewoon een lekkere snack? Dan heb je met dit recept voor havermoutpannenkoeken met banaan binnen no time een stapel gezonde (!) pannenkoeken klaarstaan om van te genieten.

Ontbijtpannenkoeken – beter wordt het niet!

Pannenkoeken – ik koester er warme herinneringen aan. Ik herinner me nog dat je me als kind niet blijer kon maken dan met een stapel pannenkoeken. Alleen al het ruiken van de pannenkoekengeur zwengelde mijn zin in het avondeten direct aan. Vooral mijn lieve oma kon ze heerlijk bakken. Ik weet nog dat ik dan als kind vier grote pannenkoeken at en dat we dan vochten om de best gelukte en dikste pannenkoeken. Die waren het allerlekkerst!

Daarover fantaserend werd ik laatst wakker met een idee dat ik maar niet uit mijn hoofd kreeg. Ik moest en zou ontbijten met pannenkoeken op een fijne zaterdagochtend. Maar dan wel gezonde havermoutpannenkoeken met banaan. Een recept voor havermoutpannenkoeken kende ik al wel, maar ik wilde niet voor de standaard variant gaan. Ik wilde iets zoeters en ook iets met meer fruit erin verwerkt. 

Dat werden deze havermoutpannenkoeken met banaan en rood fruit. En ja, het bleef niet bij de paar besjes en frambozen op de stapel; ook in het beslag zit rood fruit verwerkt. Het beslag was zelfs knalpaars, wat de havermoutpannenkoeken met banaan extra feestelijk maakte om te maken. De pannenkoekjes zelf worden wat paars/bruinig. Maar welke kleur ze ook hebben, ze zijn fantastisch lekker. 

havermoutpannenkoeken met banaan

Het feestontbijt: havermoutpannenkoeken met banaan

Ik ben groot voorstander van feestelijke ontbijtjes. Mij zal je niet snel aan de boterhammen zien zitten ‘s ochtends. Zeker in het weekend ga ik graag voor iets specialers. Met deze havermoutpannenkoeken met banaan lukt dat zeker. Je hebt er zo een hele stapel van gemaakt, en het beslag is ook niet lastig te fabriceren. Haal twee rijpe bananen uit de fruitschaal (hoe rijper, hoe beter!), doe er het nodige rode fruit bij (blauwe bes, framboos, kers – wat je maar lekker vindt!) en giet dat met de andere ingrediënten in een kom. Dan ontstaat er een mooi paars of roze mengsel, dat ook nog eens heel gezond is. 

De pannenkoeken worden lekker fluffy. Ik vind deze havermoutpannenkoeken met banaan en rood fruit een lekker alternatief voor veel standaard bananenpannenkoekjes. Ze zijn wat dikker en steviger, doordat er onder meer havermout, een ei en wat bakpoeder in zit. Daarnaast smaken ze extra zoet, doordat je naast de banaan ook wat rood fruit en vanille-extract toevoegt. Zo zie ik mijn pannenkoeken graag!

havermoutpannenkoeken met banaan

Ingrediënten (voor 10 pannenkoeken)

Ik bakte met de onderstaande ingrediënten een stapel met 10 pannenkoekjes voor Bart en mij samen. Ik moet wel zeggen: na 5 pannenkoekjes zat ik bommetje vol. Dus als je geen grote ontbijter of luncher bent, kun je altijd wat pannenkoeken bewaren voor later. 

Voor de havermoutpannenkoeken met banaan gebruik je:

 • 85 gram (glutenvrije) havermout
 • 2 rijpe bananen
 • 100 gram rood fruit
 • 100 ml amandelmelk
 • 1 ei 
 • 1 tl bakpoeder
 • ½ tl vanille-extract
 • ½ tl kaneel 

Voor de topping:

 • Honing
 • Frambozen en/of bosbessen
 • Walnoten of cashewnoten 

Hoe maak je de havermoutpannenkoeken met banaan? 

Met een koekenpan, een kom beslag én een glimlach op je mond natuurlijk. Hállo, zo vaak sta je niet pannenkoekenbakkend je ontbijt klaar te maken! Maar zonder gekheid, dit is het recept voor de havermoutpannenkoeken met banaan:

havermoutpannenkoeken met banaan 7

Recept havermoutpannenkoeken met banaan

Romy
Pannenkoeken als ontbijt – een groter ontbijtfeestje bestaat er niet! Deze pannenkoeken zijn heel makkelijk om te maken en smaken ook nog eens fantastisch. Beleg ze vooral rijkelijk om ze nóg lekkerder te maken.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min
Gang Bakrecepten, Lunch, Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 10 pannenkoeken

Ingrediënten
  

 • 85 gram havermout (eventueel glutenvrij)
 • 2 rijpe bananen
 • 100 gram rood fruit zoals bosbes, framboos of kersen (mag diepvriesfruit zijn!)
 • 100 ml amandelmelk
 • 1 ei
 • 1 tl bakpoeder
 • ½ tl vanille-extract
 • ½ tl kaneel
 • Margarine om in te bakken

Voor de topping:

 • Honing of agavesiroop
 • Frambozen en/of bosbessen
 • Walnoten of cashewnoten

Instructies
 

 • Klop het ei los en prak de bananen fijn met een vork. Gooi ze samen met het rode fruit, de amandelmelk, de havermout, het bakpoeder, het vanille-extract en de kaneel in een beslagkom.
 • Doe alles in de keukenmachine bij elkaar of ga met je blender aan de slag. Dan kun je de havermout helemaal fijn malen, waardoor je straks werkelijk pannenkoeken in plaats van gebakken havermout eet.
 • Doe een kloddertje margarine in een koekenpan en laat smelten op het vuur. Schep met een eetlepel een beetje beslag uit de kom en maak daar een mooi rondje van in de pan. Maak de pannenkoeken zo’n 10-12 cm doorsnee. Je kunt er – tenzij je een mini of juist een enorme koekenpan hebt – twee tegelijk bakken.
 • Bak de havermoutpannenkoeken met banaan aan de ene kant, en draai ze daarna om. Zodra beide kanten een beetje bruinig zijn, kun je ze op de stapel gooien en aan je volgende pannenkoeken beginnen. Ga zo door totdat het beslag helemaal op is.
 • Stapel de pannenkoeken op elkaar en eet ze met wat honing, fruit en nootjes. Je kunt elke pannenkoek los eten (en beleggen) of steeds hapjes uit de stapel snijden.
Trefwoord Banaan, Glutenvrij, Havermout, Lactosevrij, Pannenkoeken, Suikervrij, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
ontbijtpannenkoeken

Een heleboel fruit in pannenkoekvorm

Je kunt deze havermoutpannenkoeken met banaan als goed vullend ontbijtje eten, maar ze doen het ook prima als lunch. En heb je lekkere trek in iets tussendoor? Dan is deze stapel ook een heerlijke traktatie. Ik vind zelf pannenkoeken bakken ook absoluut geen vervelende activiteit; dat maakt het nog leuker om mezelf af en toe op dit ontbijtje te trakteren. 

Krijg je niet alle pannenkoeken op? Heel begrijpelijk, want ze vullen flink. Maar je kunt ze gelukkig in een bakje in de koelkast bewaren (een dag of twee) of ze desnoods invriezen. Zo heb je later nog een snack die ook nog eens gezonder is dan dat het eruitziet. 

Zoals Bart zei toen hij een hap van de pannenkoekenstapel nam en ik hem de ingrediëntenlijst voorlas: “Dus we zitten nu eigenlijk gewoon een smoothie te eten.” Ja, soort van. Maar dan vermomd als pannenkoek én lekkerder. En met een heleboel toppings erop, want zonder dat zijn havermoutpannenkoeken wat mij betreft niet compleet.

Andere bananenbaksels

Ben je net als ik een echte bananenliefhebber? Ik geloof dat ik een hele rits aan bananenbaksels online heb staan, dus spiek ook eens bij de andere recepten. Deze gebakken havermout met banaan is bijvoorbeeld ook erg lekker, net als chocolade-havermout met banaan (mijn grote favoriet!) of dit chocolade-bananenbrood. Met rijpe bananen kun je zó veel lekkers (en gezonds) maken.

Wat is voor jou het ultieme feestontbijt? 

ontbijtpannenkoeken
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 14 april 2022 op 9:17 am - Beantwoord

  Een heel feestelijk ontbijtje! Ga ik ook eens maken 🙂

 2. Naomi 14 april 2022 op 9:54 am - Beantwoord

  Volgens mij ben ik de enige op aarde, maar ik houd dus niet van pannenkoeken. En toch… zo een beetje ‘aangekleed’ ziet het er zó lekker uit.

Beoordeling recept
Recente blogs

Geld besparen op je interieur (en toch leuk wonen!) | 11 tips

9 april 2019|Interieur, Lifestyle|

Verhuizen of verbouwen is duur. Hoe geweldig leuk het ook is om je eigen plek in te richten, het is vaak een aanslag op je spaarrekening. Ook ik heb heel wat salaris besteed in (online) interieurwinkels. Maar, ondanks dat daar een paar prijzige uitschieters bij zaten, heb ik al met al een aantal methodes geleerd om hier en daar te bezuinigen, terwijl ik toch precies de spullen heb gekocht die mij blij maken. Geld besparen op je interieur? Dit is hoe ik dat heb aangepakt!

15 vrolijke opdrachten om vandaag (nóg) leuker te maken

12 maart 2018|Positiviteit|

"It is a good day to have a good day." Die quote ben ik al regelmatig op kaarten, posters en Pinterestplaatjes tegengekomen. En stiekem is het een quote die ik alleen maar kan toejuichen. Of je nu een geweldige dag tegemoet gaat of een dag beleeft die maar een beetje 'zo zo' lijkt te worden, van elke dag is wel iets te maken. Ik bedacht daarom 15 concrete opdrachten die jouw dag (nóg) leuker maken. Ze kosten allemaal maar een klein beetje van je tijd, maar kunnen jouw dag misschien net dat gouden randje geven. Let's make today a good day!

Recept pompoenpasta met veel groenten & romige saus (vegan)

1 november 2022|Recepten|

De pompoenen vliegen je om de oren dit seizoen. Nou ja, niet letterlijk gelukkig (dat lijkt me een gevaarlijke bedoening). Maar je ziet ze wel overal: in tuinen, in recepten en in de supermarktschappen natuurlijk. Omdat ook ik gek ben op pompoen, kon ik het niet laten aan de pompoenhype mee te doen. Dit is mijn eerste pompoenrecept van het seizoen. En ook meteen mijn grote favoriet! Voor dit recept voor pompoenpasta maak je de romige saus volledig zelf. Veel werk? Neuh, kwestie van de oven aanzetten en daarna de blender voor je laten werken. Heb je zin in een heerlijk vegan pastarecept? Misschien knort je maag van deze pompoenpasta net zo hard als bij mij.