havermoutpap met blauwe bessen 6

Havermoutpap met blauwe bessen & chocola (vegan)

 • 4 februari 2024
 • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

Dat ik mijn dag graag begin met havermoutpap, zal geen verrassing zijn. Ik houd van een warm ontbijt waar ik de hele ochtend op kan teren. Met havermoutpap zit dat wel goed. Een nieuw ontdekte havermoutfavoriet is deze havermoutpap met blauwe bessen en kokos. Alleen al om het gezellige paarse kleurtje wil je hem toch maken?! Dit bakje havermout heb je binnen 5 minuten gemaakt, is heerlijk warm, bevat een flinke portie fruit én maak je extra lekker met al je favoriete toppings. Tip: met pure chocola erbij wordt dit havermoutontbijt uiteraard nog meer een feest.

Paarse havermoutpap met blauwe bessen

Qua havermoutontbijt heb ik een paar vertrouwde favorieten. Zo eet ik vaak havermout met kaneel en blauwe bes of chocolade-havermout. Ook deze havermout met frambozen en pindakaas staat hier regelmatig op het menu. Maar soms heb je zin in iets anders. Zo ontstond het idee voor deze havermoutpap met blauwe bessen. De kleur is niet te missen: intens paars van de bessen. Dat maakt de havermout alleen al een feestje om te zien. Een beetje all day breakfast-restaurantwaardig, toch, als je het kommetje versiert met feestelijke toppings?!

Voor deze havermoutpap gebruik ik blauwe bessen uit de diepvries. Die zijn wat kleiner en kun je ook makkelijker tot een sausje roeren dan blauwe bessen uit het vers-schap. Ook fijn: zo’n diepvriesdoosje is goedkoper. Je betaalt minder voor meer inhoud. Overigens strooi ik alsnog een paar gewone blauwe bessen over de havermout. Dat kon ik niet laten voor het vrolijke gezicht én de lekkere bite tussendoor.

havermoutpap met blauwe bessen

Hoe maak je havermoutpap lekker klaar?

Havermoutpap bestaat in principe uit havermout in combinatie met vocht (water of (plantaardige) melk). Nu zijn die twee samen van zichzelf niet bijzonder smaakvol. Je hebt altijd iets erbij nodig om je havermoutontbijt smaak te geven. In bijna al mijn havermoutpap-recepten komen daarom drie – in mijn ogen onmisbare – ingrediënten terug. Dat zijn banaan (voor de zoetigheid en een stevigere structuur), plantaardige kwark (om de havermout smeuïger en dikker te maken) en agavesiroop (om de havermout te zoeten zonder suiker). Verder gebruik ik in deze havermoutpap met blauwe bessen chiazaad. Chiazaadjes staan bekend als superfood, maar ik gebruik ze vooral omdat ze vocht opnemen en daardoor de havermoutpap een heel klein beetje een puddingachtige structuur geven.

Ik maak havermoutpap bijna altijd warm klaar. Kwestie van vijf minuten op laag vuur opwarmen in een pannetje! De havermout neemt dan vanzelf het vocht op, waardoor een dikke havermoutpap ontstaat. De plantaardige kwark en chiazaadjes roer ik er na een tijdje doorheen. Daar wordt de pap ietsje dikker van.

Heb je geen tijd om havermoutpap te maken op de vroege ochtend? Dan zijn overnight oats een geniale oplossing. Deze overnight oats met banaan en cacao bijvoorbeeld!

Verder gooi ik de diepvries-bessen direct bij de andere ingrediënten kook ik die mee. Zo wordt de havermoutpap door en door paars en proef je bij elke hap een lekkere bessensmaak.

havermoutpap met blauwe bessen 5

Dé toppings die je niet mag missen

Ik moet toegeven: havermoutpap is niet het meest fancy uitziende ontbijt. Je zult er toch echt wat feestelijke toppings voor nodig hebben om dit prutje om te toveren tot een fotogenieker ontbijthapje. Los van de looks zijn toppings ook gewoon mega-lekker als extraatje bij de havermout. Ik gebruik zelf de volgende toppings bij de havermoutpap met blauwe bessen, maar varieer er gerust op los met wat je zelf nog in je ontbijtla hebt staan.

 • Pure chocola. Oh la la, ik start de dag graag met chocola. Een piepklein beetje dan. Drie kleine blokjes zijn al genoeg om in je bakje havermout soms een subtiele chocoladetoevoeging te proeven.
 • Kokosrasp. Voor de niet-kokosliefhebber is dit uiteraard totaal geen must. Maar als je wel van een beetje kokos houdt, is deze rasp heerlijk voor erbij.
 • Banaan. Die verdwijnt niet alleen (geprakt) in de havermoutpap. Ik leg er ook graag een paar plakjes van bovenop de havermout. Lekker voor de bit een als zoete verrassing tussendoor.
 • Blauwe bessen. Een paar extra bovenop! Gewoon omdat het kan én lekker is.
 • Pindakaas. Als je havermout smeuïger en smaakvoller wilt maken, is pindakaas een perfecte toevoeging. Amandelpasta werkt uiteraard ook prima, net als andere notenpasta’s.
havermoutpap met blauwe bessen 4

Het recept voor de havermoutpap met blauwe bessen

Hoe je deze havermoutpap met blauwe bessen maakt? Easy peasy: even prakken, roeren, opwarmen en oplepelen maar! Dit is het recept:

havermoutpap met blauwe bessen 6

Havermoutpap met blauwe bessen en chocola

Romy
Zin in een vrolijke kom met paarse havermout? Voilà, deze havermoutpap met blauwe bessen heeft precies wat je zoekt. Een zoete smaak, veel fruit en een goede bodem voor de vroege ochtend!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Equipment

 • steelpan

Ingrediënten
  

 • 50 gram havermout evt. glutenvrij
 • 225 ml plantaardige melk
 • 150 gram blauwe bessen uit de diepvries
 • 2 el plantaardige kwark zoals sojakwark of kokoskwark
 • banaan
 • 1 el chiazaad
 • 1 el agavesiroop of een ander zoetmiddel
 • 1 tl vanille-extract

Als toppings (optioneel):

 • Blauwe bessen
 • banaan in plakjes
 • Stukjes pure chocola
 • Kokosrasp
 • Pindakaas of amandelpasta

Instructies
 

 • Prak de banaan zo fijn mogelijk met een vork. Doe in een steelpan samen met plantaardige melk, havermout, vanille-extract, agavesiroop en de blauwe bessen uit de diepvries. Verwarm 3 minuten op laag vuur en roer regelmatig door.
 • Voeg dan de plantaardige kwark en chiazaadjes toe en verwarm nog ongeveer 2 minuten. Je merkt dat de havermout wat indikt.
 • Serveer de havermout dan in een kommetje met banaan, pindakaas, blauwe bessen, chocola en kokosrasp (of andere toppings naar keuze). Begin snel aan je havermoutpap, want warm is-ie op z'n lekkerst!
Trefwoord Banaan, Blauwe bessen, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
havermoutpap met blauwe bessen 7

Meer met havermout proberen?

Start jij de dag ook graag met een kom havermoutpap? Of wil je daar eens mee experimenteren (geloof me: je bent binnen no time havermout-verslaafd!)? Dan zijn deze havermoutrecepten ook een aanrader:

Wat is jouw favoriete havermoutrecept?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Heidi 4 februari 2024 op 8:53 pm - Beantwoord

  Ziet er al vast super heerlijk uit.

Beoordeling recept
Recente blogs

Review vleesvervangers | Garden Gourmet-burgers, vegan soepballetjes, seitan-gyros & meer

17 november 2023|Lifestyle|

Als ik een favoriete rubriek op mijn blog moet kiezen, dan is het sowieso deze: de vleesvervanger-reviews. Alleen al omdat het proberen van nieuwe vleesvervangers een feestje is. Tenminste, meestal! Heel af en toe zitten er exemplaren bij die onmogelijk weg te krijgen zijn, maar in deze editie valt het mee. Op enkele "mwah"-vleesvervangers na, vond ik er meerdere aanraders bij zitten. Ik testte onder andere de kimchi-burger van Garden Gourmet en de bloemkool-pastinaakburger van Jumbo. Over die laatste was ik nogal sceptisch. Was dat terecht? En hoe bevielen de andere vleesvervangers? Dit is mijn goudeerlijke oordeel!

Nieuwe Action aankopen: stickers, chipboard en hout

7 mei 2017|Lifestyle|

Soms schaam ik me bijna als ik weer bij Action ben geweest. Ik vind mezelf niet echt een shopaholic, maar kan me met knutselspullen gewoon nooit zo goed inhouden. Zo ook afgelopen week. Ik had nieuwe kleding nodig en er zat toevallig een Action om de hoek. Ik wilde eigenlijk alleen even rondkijken, maar kwam iets te veel leuke knutselspullen tegen. Uiteindelijk ging ik met een tas vol stickers en andere spullen weer naar huis. In deze Action shoplog laat ik je mijn aankopen zien.

Winkelen in Düsseldorf | Wat heb ik gekocht?

26 oktober 2018|Lifestyle|

DM, Rossman, Müller? De Duitse drogisterijen zijn inmiddels bijna een begrip geworden in de blogwereld. Ondanks dat ik geen beautyblogger ben die precies weet wat de ene body lotion van de andere onderscheidt, heb ik wel een zwak voor smeersels en fijne verzorgingsproducten. Mijn vriendin Diana wist mij nóg enthousiaster te maken om een keer samen te winkelen in Düsseldorf. Zaterdag was het dan zover! De wekker stond om half zes, maar de gezellige dag en volle tassen waren het vroege opstaan meer dan waard. Ik laat je graag mijn vele aankopen zien.