Dat ik mijn dag graag begin met havermoutpap, zal geen verrassing zijn. Ik houd van een warm ontbijt waar ik de hele ochtend op kan teren. Met havermoutpap zit dat wel goed. Een nieuw ontdekte havermoutfavoriet is deze havermoutpap met blauwe bessen en kokos. Alleen al om het gezellige paarse kleurtje wil je hem toch maken?! Dit bakje havermout heb je binnen 5 minuten gemaakt, is heerlijk warm, bevat een flinke portie fruit én maak je extra lekker met al je favoriete toppings. Tip: met pure chocola erbij wordt dit havermoutontbijt uiteraard nog meer een feest.
Paarse havermoutpap met blauwe bessen
Qua havermoutontbijt heb ik een paar vertrouwde favorieten. Zo eet ik vaak havermout met kaneel en blauwe bes of chocolade-havermout. Ook deze havermout met frambozen en pindakaas staat hier regelmatig op het menu. Maar soms heb je zin in iets anders. Zo ontstond het idee voor deze havermoutpap met blauwe bessen. De kleur is niet te missen: intens paars van de bessen. Dat maakt de havermout alleen al een feestje om te zien. Een beetje all day breakfast-restaurantwaardig, toch, als je het kommetje versiert met feestelijke toppings?!
Voor deze havermoutpap gebruik ik blauwe bessen uit de diepvries. Die zijn wat kleiner en kun je ook makkelijker tot een sausje roeren dan blauwe bessen uit het vers-schap. Ook fijn: zo’n diepvriesdoosje is goedkoper. Je betaalt minder voor meer inhoud. Overigens strooi ik alsnog een paar gewone blauwe bessen over de havermout. Dat kon ik niet laten voor het vrolijke gezicht én de lekkere bite tussendoor.

Hoe maak je havermoutpap lekker klaar?
Havermoutpap bestaat in principe uit havermout in combinatie met vocht (water of (plantaardige) melk). Nu zijn die twee samen van zichzelf niet bijzonder smaakvol. Je hebt altijd iets erbij nodig om je havermoutontbijt smaak te geven. In bijna al mijn havermoutpap-recepten komen daarom drie – in mijn ogen onmisbare – ingrediënten terug. Dat zijn banaan (voor de zoetigheid en een stevigere structuur), plantaardige kwark (om de havermout smeuïger en dikker te maken) en agavesiroop (om de havermout te zoeten zonder suiker). Verder gebruik ik in deze havermoutpap met blauwe bessen chiazaad. Chiazaadjes staan bekend als superfood, maar ik gebruik ze vooral omdat ze vocht opnemen en daardoor de havermoutpap een heel klein beetje een puddingachtige structuur geven.
Ik maak havermoutpap bijna altijd warm klaar. Kwestie van vijf minuten op laag vuur opwarmen in een pannetje! De havermout neemt dan vanzelf het vocht op, waardoor een dikke havermoutpap ontstaat. De plantaardige kwark en chiazaadjes roer ik er na een tijdje doorheen. Daar wordt de pap ietsje dikker van.
Heb je geen tijd om havermoutpap te maken op de vroege ochtend? Dan zijn overnight oats een geniale oplossing. Deze overnight oats met banaan en cacao bijvoorbeeld!
Verder gooi ik de diepvries-bessen direct bij de andere ingrediënten kook ik die mee. Zo wordt de havermoutpap door en door paars en proef je bij elke hap een lekkere bessensmaak.

Dé toppings die je niet mag missen
Ik moet toegeven: havermoutpap is niet het meest fancy uitziende ontbijt. Je zult er toch echt wat feestelijke toppings voor nodig hebben om dit prutje om te toveren tot een fotogenieker ontbijthapje. Los van de looks zijn toppings ook gewoon mega-lekker als extraatje bij de havermout. Ik gebruik zelf de volgende toppings bij de havermoutpap met blauwe bessen, maar varieer er gerust op los met wat je zelf nog in je ontbijtla hebt staan.
- Pure chocola. Oh la la, ik start de dag graag met chocola. Een piepklein beetje dan. Drie kleine blokjes zijn al genoeg om in je bakje havermout soms een subtiele chocoladetoevoeging te proeven.
- Kokosrasp. Voor de niet-kokosliefhebber is dit uiteraard totaal geen must. Maar als je wel van een beetje kokos houdt, is deze rasp heerlijk voor erbij.
- Banaan. Die verdwijnt niet alleen (geprakt) in de havermoutpap. Ik leg er ook graag een paar plakjes van bovenop de havermout. Lekker voor de bit een als zoete verrassing tussendoor.
- Blauwe bessen. Een paar extra bovenop! Gewoon omdat het kan én lekker is.
- Pindakaas. Als je havermout smeuïger en smaakvoller wilt maken, is pindakaas een perfecte toevoeging. Amandelpasta werkt uiteraard ook prima, net als andere notenpasta’s.

Het recept voor de havermoutpap met blauwe bessen
Hoe je deze havermoutpap met blauwe bessen maakt? Easy peasy: even prakken, roeren, opwarmen en oplepelen maar! Dit is het recept:

Havermoutpap met blauwe bessen en chocola
Equipment
- steelpan
Ingrediënten
- 50 gram havermout evt. glutenvrij
- 225 ml plantaardige melk
- 150 gram blauwe bessen uit de diepvries
- 2 el plantaardige kwark zoals sojakwark of kokoskwark
- ⅔ banaan
- 1 el chiazaad
- 1 el agavesiroop of een ander zoetmiddel
- 1 tl vanille-extract
Als toppings (optioneel):
- Blauwe bessen
- ⅓ banaan in plakjes
- Stukjes pure chocola
- Kokosrasp
- Pindakaas of amandelpasta
Instructies
- Prak de banaan zo fijn mogelijk met een vork. Doe in een steelpan samen met plantaardige melk, havermout, vanille-extract, agavesiroop en de blauwe bessen uit de diepvries. Verwarm 3 minuten op laag vuur en roer regelmatig door.
- Voeg dan de plantaardige kwark en chiazaadjes toe en verwarm nog ongeveer 2 minuten. Je merkt dat de havermout wat indikt.
- Serveer de havermout dan in een kommetje met banaan, pindakaas, blauwe bessen, chocola en kokosrasp (of andere toppings naar keuze). Begin snel aan je havermoutpap, want warm is-ie op z'n lekkerst!

Meer met havermout proberen?
Start jij de dag ook graag met een kom havermoutpap? Of wil je daar eens mee experimenteren (geloof me: je bent binnen no time havermout-verslaafd!)? Dan zijn deze havermoutrecepten ook een aanrader:
- Romige havermout met abrikozen
- Havermout met kwark en vers fruit
- Overnight oats met banaa, pindakaas en kaneel
- Gebakken havermout met peer
- Appel-havermout uit de oven
Wat is jouw favoriete havermoutrecept?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
7 goede gewoontes die ik kan aanraden
Zo nu en dan probeer ik mezelf weer eens een gewoonte aan te leren. De ene keer mislukt dat totaal (zoals de zoveelste poging om elke avond te lezen), de andere keer gaat het me wel verrassend goed af. Vandaag wil ik me richten op de gewoontes uit die laatste categorie. Want soms blijken gewoontes zo fijn dat ik ze maar wat graag vasthoud. Dit zijn 7 kleine goede gewoontes die ik zeker kan aanraden. (Hopelijk zonder als een weet-het-allemaal-wel-persoon te klinken. Want hé, ik heb ook genoeg slechte gewoontes die ik je niet bepaald zal aanbevelen.)
Inkiekje #126 | Sinterklaas (x3), spalkjesgedoe & sleutelblooper
De Sint is weer in het land. En dat hebben wij gemerkt: met maar liefst 3 Sinterklaasvieringen vielen we met onze neus in de boter. Ik ging er onder andere met een zelf betaald pittig cadeautje en een mooi gedicht vandoor. Maar ik deed de afgelopen twee weken meer dan alleen Pakjesavond vieren op andere dagen dan 5 december. Zo hing ik ongewild de fietsendief uit vanwege een onhandigheid met een sleutel, werd ik per ongeluk een wel heel trouwe ortho-bezoeker, haalde ik herinneringen op aan een Amerikaanse reis uit een ver verleden en leerde ik een wijze les over de combinatie zit-stabureaus en elektriciteitsonderhoud. Kijk je mee?
Maak van elke dag een beetje vrijdag!
Vooral sinds ik fulltime werk (hoe leuk mijn werk ook is!), vind ik de vrijdag altijd een magische dag. Het begint al als ik ’s ochtends vroeg opsta met de gedachte dat ik de volgende twee dagen langer kan blijven liggen. En wat dacht je van de relaxte vrijdagavond? En dan ook nog eens met daarbij het vooruitzicht op twee dagen leuke dingen doen en uitrusten. De magie van de vrijdag. Ik zou er wel een heel artikel over kunnen schrijven. Maar zou het niet fijn zijn om elke dag dat vrijdaggevoel een beetje vast te houden? Dit zijn 6 simpele manieren om van elke dag een beetje vrijdag te maken.
Ziet er al vast super heerlijk uit.