Toen wij laatst bij restaurant De Kas aten, kregen we een heerlijke hazelnootsoep geserveerd. Dat deed me beseffen hoe verrukkelijk ook gepureerde hazelnoten in een saus zijn. Zo ontstond mijn spontane ingeving om eens hazelnootrisotto te maken. En dan niet eentje met alleen een paar verdwaalde hazelnoten bovenop, maar een risotto waarbij je in elke hap de heerlijke hazelnootsmaak proeft. Dat is gelukt! Deze hazelnootrisotto is een heerlijke mix van een smeuïge, nootachtige smaak met het frisse van dille en het zoete van geglaceerde aubergine. En oh ja, de risotto is ook nog verrassend eiwitrijk dankzij een ingrediënt dat je misschien niet zo snel in een risotto verwacht.
Hazelnootrisotto: smeuïge risotto die fris, zoet én hartig is
Ik vind het zelf altijd het allerlekkerst als je in een gerecht allerlei verschillende smaken door elkaar proeft. Dat zit bij deze hazelnootrisotto wel goed. Aan de ene kant proef je in de smeuïge saus heel duidelijk de zoete nootachtige smaak van hazelnoten. Aan de andere kant is dille een frisse tegenhanger bij de wat zwaardere shiitake en de romige saus. En de risotto heeft ook nog een zoetig tintje. Je gebruikt namelijk geglaceerde aubergine in dit gerecht. Klinkt heel fancy, maar het betekent simpelweg dat je aubergine bakt in een koekenpan met olijfolie en een scheutje ahornsiroop. Dat laatste geeft de aubergine een glanzend laagje en een heerlijke licht zoete smaak.

Eiwitrijke risotto door verstopte ingrediënten
Deze hazelnootrisotto is vegan maar toch verrassend eiwitrijk. Dat komt aan de ene kant door de hazelnoten (noten zijn altijd een goede bron van eiwitten!). Aan de andere kant dankt de risotto zijn eiwitgehalte aan een verstopt ingrediënt in de saus, namelijk cannelini-bonen. Daarvan gaat 150 gram in de saus voor 2 personen. Zo krijg je ongemerkt ook nog gezonde bonen en dus veel eiwitten binnen via dit gerecht.
Normaal maak je risotto vaak door bij de risottorijst samen met ui en knoflook in bouillon gaar te koken. In dit gerecht gebruik je naast bouillon ook een sausje van hazelnoten, sojaroom en cannelini-bonen. Ook daar kun je de risotto in laten gaar koken, maar dan wordt de saus een stukje smaakvoller en romiger dan als je hem alleen in bouillon gaart.
De saus voor de risotto maak je door hazelnoten, sojaroom, cannelini-bonen en de bouillon samen te pureren tot een heel vloeibaar mengsel. Zo gaan in de vloeistof voor de risotto verrassend veel eiwitten en heb je toch een saus waarin je de risotto goed kunt laten gaar worden. Oh ja, door de vele vloeistof hoef je de hazelnoten niet eerst te laten weken in water. Ook mijn niet al te supersonische staafmixer komt er makkelijk doorheen.

Welke groenten roer je door deze hazelnootrisotto?
De risotto in het hazelnootsausje is van zichzelf al heel lekker en smaakvol. Maar het wordt nóg beter! Door deze hazelnootrisotto roer je namelijk ook een paar heerlijke groentensoorten. Ik gebruik zelf een mix van aubergine en shiitake. Die bak ik samen in olijfolie en ahornsiroop, waardoor ze ook een zoetig tintje krijgen. Dat matcht heel goed met de romige en wat zwaardere hazelnootrisotto. Heb je geen shiitake in huis? Dan kun je ook champignons gebruiken of de paddenstoelen helemaal weglaten.
Verder roer je door dit gerecht op het allerlaatst een handje tuinerwten (uit de diepvries). Die zorgen, bij de andere zwaardere ingrediënten, voor een vleugje frisheid en natuurlijk voor een gezellig kleurtje en extra vitamines.
Geen groente, maar wel een onmisbaar ingrediënt in dit recept is de dille. Dille is een kruidsoort met een vrij sterke friszoete smaak. Een paar takjes hiervan geven de hazelnootrisotto al een lekkere zoete tegenhanger, die heel goed matcht met de hazelnoten, de tuinerwten en de romige saus.

Het recept voor hazelnootrisotto en dille
Hazelnootrisotto is vast geen klassieker op de kaart bij je lokale Italiaanse restaurant. Maar dat maakt het des te lekkerder om het eens te proberen op je eigen avondeetmenu. Deze hazelnootrisotto is romig en vullend, maar tegelijkertijd ook fris en luchtig. Een heerlijk gerecht vol smaak! Maar genoeg gekletst, dit is het recept waarmee je deze heerlijke hazelnootrisotto zelf maakt:

Hazelnootrisotto met dille en paddenstoelen (vegan & eiwitrijk)
Equipment
- Hapjespan
- Koekenpan
Ingrediënten
- 150 gram risotto-rijst
- 1 aubergine
- 150 gram cannelini-bonen = uitlekgewicht
- 125 gram shiitake of andere paddenstoelen
- 75 gram tuinerwten uit de diepvries
- 60 gram hazelnoten
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 400 ml bouillon
- 100 ml plantaardige kookroom (bijvoorbeeld sojaroom)
- 4 takjes dille
- 2 el ahornsiroop
- 1 tl peper
- Vegan Parmezaanse kaas = optioneel
Instructies
- Snijd de aubergine in blokjes en de paddenstoelen in dunne plakjes. Snipper de ui.
- Doe de hazelnoten, plantaardige room, bouillon en cannelini-bonen bij elkaar in de staafmixer of keukenmachine. Maak er een zo glad mogelijk mengsel van.
- Fruit de ui en knoflook aan in olijfolie. Voeg de risotto-rijst toe zodra de ui en knoflook glazig zien. Bak 2 minuten mee.
- Schenk dan ¼ van de vloeistof bij de pan met risotto en laat de rijst het vocht opnemen. Schenk vervolgens nog eens ¼ vloeistof bij de rijst zodra alle vloeistof is opgenomen. Herhaal dat twee keer.
- Bak ondertussen in een koekenpan de aubergine in olijfolie en 2 eetlepels ahornsiroop. Roerbak ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg dan de paddenstoelen toe aan de pan met aubergine en bak nog eens 5 minuten. Laat het vuur aan staan totdat de aubergine-stukjes volledig gaar zijn.
- Roer dan de aubergine en paddenstoelen door de risotto. Strooi peper over de risotto. Rits de "draadjes" van de dille en roer ook die door de maaltijd. Laat de risotto pruttelen totdat de rijst volledig zacht is geworden. Voeg zo nodig een scheutje extra vocht toe. Roer in de laatste minuut de tuinerwten door de risotto.
- Serveer dan de hazelnootrisotto in kommen met vegan Parmezaanse kaas en extra hazelnoten. Aanvallen maar!

Nog meer risotto-recepten?
Er zijn twee gerechten waarmee je bij mij de plank nooit kunt misslaan: curry en risotto. En met beide experimenteer ik ook nog eens graag. Mijn blog barst dan ook inmiddels van de recepten voor risotto. Naast deze hazelnootrisotto, zijn dit nog een paar aanraders om een keer te maken:
- Risotto met harissa en zongedroogde tomaten
- Groene risotto met erwten
- Risotto met aubergine en tomaat
- Vegan risotto met aubergine en hummus
- Romige risotto met broccoli en erwten
Heb jij nog meer lekkere suggesties voor hartige gerechten met hazelnoot?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Hoe houd je jezelf staande in deze gekke tijd? (7 tips)
"Wat een onwerkelijke situatie!" is een zin die haast dagelijks een paar keer uit mijn mond floept. Vooral in Zoom- en telefoongesprekken uiteraard, want net als bij ieder ander is mijn aantal live contacten nog nooit zo beperkt geweest als nu. Gelukkig sta ik er over het algemeen positief in, natuurlijk op wat kleine mental breakdowns zo nu en dan na. In het kader van 'Samen tegen corona' deel ik 7 tips die mij helpen om me staande te houden in deze tijd.
9 dingen om te accepteren voor een luchtiger leven
Vrolijker in het leven staan gaat in mijn ogen deels over dingen accepteren. Er zijn nu eenmaal dingen die je niet oplost door je er druk over te maken. Ze worden er misschien alleen maar erger door als je ze een hoofdrol in je gedachten laat spelen. Dit zijn 9 dingen die je soms maar het beste kunt accepteren. Al is het maar om ruimte in je hoofd over te houden voor dingen die er meer toedoen.
10 dingen waar ik (als bespaarder) wél wat meer voor betaal
Besparen op dingen doe ik graag. Ik ben nooit een big spender geweest die met gemak veel geld neertelt voor een aankoop of met tassen vol spullen thuis komt. Ik shop graag tweedehands, parkeer gerust wat verder weg om parkeerkosten te besparen en zoek graag naar aanbiedingen voor mijn uitzet. Toch heb ik in de loop der jaren wel geleerd om op specifieke aankopen juist NIET te besparen. Omdat ze langer meegaan of gewoon omdat ik er vrolijk van word. Dit zijn 10 dingen waar ik graag wat meer voor betaal.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…