hazelnootrisotto 7

Hazelnootrisotto met dille en shiitake (vegan & eiwitrijk)

  • 21 augustus 2024
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Toen wij laatst bij restaurant De Kas aten, kregen we een heerlijke hazelnootsoep geserveerd. Dat deed me beseffen hoe verrukkelijk ook gepureerde hazelnoten in een saus zijn. Zo ontstond mijn spontane ingeving om eens hazelnootrisotto te maken. En dan niet eentje met alleen een paar verdwaalde hazelnoten bovenop, maar een risotto waarbij je in elke hap de heerlijke hazelnootsmaak proeft. Dat is gelukt! Deze hazelnootrisotto is een heerlijke mix van een smeuïge, nootachtige smaak met het frisse van dille en het zoete van geglaceerde aubergine. En oh ja, de risotto is ook nog verrassend eiwitrijk dankzij een ingrediënt dat je misschien niet zo snel in een risotto verwacht.

Hazelnootrisotto: smeuïge risotto die fris, zoet én hartig is

Ik vind het zelf altijd het allerlekkerst als je in een gerecht allerlei verschillende smaken door elkaar proeft. Dat zit bij deze hazelnootrisotto wel goed. Aan de ene kant proef je in de smeuïge saus heel duidelijk de zoete nootachtige smaak van hazelnoten. Aan de andere kant is dille een frisse tegenhanger bij de wat zwaardere shiitake en de romige saus. En de risotto heeft ook nog een zoetig tintje. Je gebruikt namelijk geglaceerde aubergine in dit gerecht. Klinkt heel fancy, maar het betekent simpelweg dat je aubergine bakt in een koekenpan met olijfolie en een scheutje ahornsiroop. Dat laatste geeft de aubergine een glanzend laagje en een heerlijke licht zoete smaak.

vegan hazelnootrisotto

Eiwitrijke risotto door verstopte ingrediënten

Deze hazelnootrisotto is vegan maar toch verrassend eiwitrijk. Dat komt aan de ene kant door de hazelnoten (noten zijn altijd een goede bron van eiwitten!). Aan de andere kant dankt de risotto zijn eiwitgehalte aan een verstopt ingrediënt in de saus, namelijk cannelini-bonen. Daarvan gaat 150 gram in de saus voor 2 personen. Zo krijg je ongemerkt ook nog gezonde bonen en dus veel eiwitten binnen via dit gerecht.

Normaal maak je risotto vaak door bij de risottorijst samen met ui en knoflook in bouillon gaar te koken. In dit gerecht gebruik je naast bouillon ook een sausje van hazelnoten, sojaroom en cannelini-bonen. Ook daar kun je de risotto in laten gaar koken, maar dan wordt de saus een stukje smaakvoller en romiger dan als je hem alleen in bouillon gaart.

De saus voor de risotto maak je door hazelnoten, sojaroom, cannelini-bonen en de bouillon samen te pureren tot een heel vloeibaar mengsel. Zo gaan in de vloeistof voor de risotto verrassend veel eiwitten en heb je toch een saus waarin je de risotto goed kunt laten gaar worden. Oh ja, door de vele vloeistof hoef je de hazelnoten niet eerst te laten weken in water. Ook mijn niet al te supersonische staafmixer komt er makkelijk doorheen.

hazelnootrisotto 6

Welke groenten roer je door deze hazelnootrisotto?

De risotto in het hazelnootsausje is van zichzelf al heel lekker en smaakvol. Maar het wordt nóg beter! Door deze hazelnootrisotto roer je namelijk ook een paar heerlijke groentensoorten. Ik gebruik zelf een mix van aubergine en shiitake. Die bak ik samen in olijfolie en ahornsiroop, waardoor ze ook een zoetig tintje krijgen. Dat matcht heel goed met de romige en wat zwaardere hazelnootrisotto. Heb je geen shiitake in huis? Dan kun je ook champignons gebruiken of de paddenstoelen helemaal weglaten.

Verder roer je door dit gerecht op het allerlaatst een handje tuinerwten (uit de diepvries). Die zorgen, bij de andere zwaardere ingrediënten, voor een vleugje frisheid en natuurlijk voor een gezellig kleurtje en extra vitamines.

Geen groente, maar wel een onmisbaar ingrediënt in dit recept is de dille. Dille is een kruidsoort met een vrij sterke friszoete smaak. Een paar takjes hiervan geven de hazelnootrisotto al een lekkere zoete tegenhanger, die heel goed matcht met de hazelnoten, de tuinerwten en de romige saus.

vegan hazelnootrisotto 8

Het recept voor hazelnootrisotto en dille

Hazelnootrisotto is vast geen klassieker op de kaart bij je lokale Italiaanse restaurant. Maar dat maakt het des te lekkerder om het eens te proberen op je eigen avondeetmenu. Deze hazelnootrisotto is romig en vullend, maar tegelijkertijd ook fris en luchtig. Een heerlijk gerecht vol smaak! Maar genoeg gekletst, dit is het recept waarmee je deze heerlijke hazelnootrisotto zelf maakt:

hazelnootrisotto 7

Hazelnootrisotto met dille en paddenstoelen (vegan & eiwitrijk)

Romy
Maak een heerlijk smeuïge risotto met een sausje van hazelnoten en cannelini-bonen. Een heerlijk eiwitrijk, romig en smaakvol gerecht dat dankzij de dille ook nog een lekker fris tintje krijgt!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Equipment

  • Hapjespan
  • Koekenpan

Ingrediënten
  

  • 150 gram risotto-rijst
  • 1 aubergine
  • 150 gram cannelini-bonen = uitlekgewicht
  • 125 gram shiitake of andere paddenstoelen
  • 75 gram tuinerwten uit de diepvries
  • 60 gram hazelnoten
  • ½ gele ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 ml bouillon
  • 100 ml plantaardige kookroom (bijvoorbeeld sojaroom)
  • 4 takjes dille
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 tl peper
  • Vegan Parmezaanse kaas = optioneel

Instructies
 

  • Snijd de aubergine in blokjes en de paddenstoelen in dunne plakjes. Snipper de ui.
  • Doe de hazelnoten, plantaardige room, bouillon en cannelini-bonen bij elkaar in de staafmixer of keukenmachine. Maak er een zo glad mogelijk mengsel van.
  • Fruit de ui en knoflook aan in olijfolie. Voeg de risotto-rijst toe zodra de ui en knoflook glazig zien. Bak 2 minuten mee.
  • Schenk dan ¼ van de vloeistof bij de pan met risotto en laat de rijst het vocht opnemen. Schenk vervolgens nog eens ¼ vloeistof bij de rijst zodra alle vloeistof is opgenomen. Herhaal dat twee keer.
  • Bak ondertussen in een koekenpan de aubergine in olijfolie en 2 eetlepels ahornsiroop. Roerbak ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg dan de paddenstoelen toe aan de pan met aubergine en bak nog eens 5 minuten. Laat het vuur aan staan totdat de aubergine-stukjes volledig gaar zijn.
  • Roer dan de aubergine en paddenstoelen door de risotto. Strooi peper over de risotto. Rits de "draadjes" van de dille en roer ook die door de maaltijd. Laat de risotto pruttelen totdat de rijst volledig zacht is geworden. Voeg zo nodig een scheutje extra vocht toe. Roer in de laatste minuut de tuinerwten door de risotto.
  • Serveer dan de hazelnootrisotto in kommen met vegan Parmezaanse kaas en extra hazelnoten. Aanvallen maar!
Trefwoord Aubergine, Erwten, Glutenvrij, Hazelnoot, Lactosevrij, Paddenstoelen, Risotto, Shiitake, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
hazelnootrisotto 5

Nog meer risotto-recepten?

Er zijn twee gerechten waarmee je bij mij de plank nooit kunt misslaan: curry en risotto. En met beide experimenteer ik ook nog eens graag. Mijn blog barst dan ook inmiddels van de recepten voor risotto. Naast deze hazelnootrisotto, zijn dit nog een paar aanraders om een keer te maken:

Heb jij nog meer lekkere suggesties voor hartige gerechten met hazelnoot?

3

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

12x leuke notitieboekjes onder 15 euro

9 juni 2017|Lifestyle|

Van notitieboekjes kun je nooit genoeg hebben, toch? Ik heb zelf inmiddels een vrij grote stapel met boekjes liggen, maar kom regelmatig leuke nieuwe exemplaren tegen. Voor dit artikel zette ik maar liefst 12 leuke notitieboekjes op een rijtje. Allemaal zijn ze ook nog eens onder €15,00. Misschien zit er een leuk boekje voor je bij om voortaan je to do lists of gewoon wat hersenspinsels in op te schrijven.