Met de komst van de herfst lijken er soms twee kampen te ontstaan. De ene helft veert nog net niet op van enthousiasme als de blaadjes van de bomen vallen en de gure wind weer opsteekt. De andere helft kijkt verbitterd toe hoe de dagen korter worden en de regen tegen de ramen tikt. Nee hoor, zo zwart-wit is het gelukkig niet! Ook als groot zomerliefhebber, zoals ik, kun je iets moois maken van de herfst. Hoe? Nou, door simpelweg sommige fijne zomerse gewoontes in de herfst vast te houden. Met deze 7 zomerse gewoontes kun jij de herfst leuker maken.

herfst leuker maken met zomerse gewoontes

 1. Ga naar buiten. In de zomer is half Nederland buiten te bekennen, of dat nu is bij een meer, op een picknickkleed of op een ligbedje in de tuin. Maar naar buiten gaan kan in de herfst minstnes zo fijn zijn. Het mag dan een stuk koeler zijn, maar aan de andere kant kun je niet verbranden, pik je vaak alsnog wat zonnestralen mee en is de natuur in de herfst prachtig. Kom dus ook in de herfst zeker eens achter je laptop met je favoriete Netflixserie vandaan om van de buitenlucht te genieten. Zo houd je meteen je vitamine D op peil.
 2. Slow down. In de zomer schakelen we vaak een tandje lager. Het is immers te warm om volle bak te werken en een voor een gaan mensen op vakantie. Maar waarom zou je jezelf die rust niet ook in de herfst zo af en toe gunnen? Juist als het eerder donker wordt, is het bijvoorbeeld best een goed idee om eens iets eerder te stoppen met werken (afhankelijk van of je leidinggevende het daarmee eens is!) of om een weekend te luieren. Een groot kruis in je agenda heb je in de herfst net zo goed verdiend als in de zomer.
 3. Onderneem leuke dingen. Dagjes weg, een vreemde stad in eigen land bezoeken, festivals, winkelen of ergens picknicken? In de zomer gaan we er vaak volop op uit. Maar waarom in de herfst eigenlijk niet? Misschien is zwemmen in het meer niet zo’n goed plan, maar er zijn genoeg andere leuke dingen te doen. Ga naar de bioscoop, bezoek alsnog een mooie stad of een natuurgebied, of zoek een terras op waar je onder de terrasverwarmers kunt zitten.
 4. Stop je telefoon weg. In de zomer houden heel wat mensen een socialmedia-detox. Met het zonnige weer is het immers “zonde” om continu binnen met je telefoon in de weer te zijn. Ook zijn er mensen die tijdelijk minder vaak achter hun computer kruipen en hun mailbox af en toe laten voor wat hij is. Maar waarom zou je in de herfst niet ook je gebruik van social media beperken om je op andere dingen te storten? Kun je mooi uitgebreid koken, aandachtig genieten van een kop thee of je partner wat extra aandacht geven.
 5. Er even niet zijn. In de zomervakantie gaan massaal de “out of office”-meldingen aan, de verplichtingen voor clubjes stoppen tijdelijk en door de vakantie kun je met een gerust hart een verjaardag of afspraak afzeggen. Maar hé, ook in de herfst is het soms fijn om er even niet te zijn, oftewel om jezelf niet tot van alles te verlichtingen. Gun jezelf eens een vrije dag, plan een weekenddag zonder verplichtingen en voel je niet schuldig als je wat tijd neemt om tot rust te komen wanneer je dat nodig hebt.
 6. Draag vrolijke kleding. Het valt me soms op dat het straatbeeld in de zomer lekker kleurrijk is met zomerjurkjes, gekleurde blouses en soms zelfs opvallende schoenen. Vervolgens verdwijnen die felle kleuren in de herfst als sneeuw voor de zon uit de kledingwinkels. Waarom eigenlijk? Okergeel, blauw, roze en oranje kunnen bijvoorbeeld ook prima in de herfst. Trouwens, wie zegt überhaupt dat iets wel of niet “kan” in de herfst. Draag gewoon je favoriete, vrolijke kleding, ook op een sombere herfstdag. Wie weet maakt het de herfst leuker.
 7. Maak jezelf blij. Als je een zomermens bent, word je vast extra blij in de zomer omdat het ’s avonds lang licht blijft, de zon volop schijnt en je kunt genieten van zomerse barbecues en tuinfeestjes. Die dingen moet je dan misschien missen in de herfst, maar je kunt wel andere blijmakers creëren om jezelf alsnog een dosis zomerse blijheid te bezorgen. Kijk je zomerfoto’s terug, start met een leuke cursus, probeer iets nieuws of doe iets leuks op een doordeweekse avond. Maak het leven leuk, of de ‘r’ nu in maand zit of niet!

Wat doe jij om de herfst leuker te maken?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marloes 14 september 2018 op 6:21 am - Beantwoord

  Ik vind het zo fijn om in de herfst door het bos te wandelen met al die gekleurde bladeren onder mijn voeten! En in de herfst geniet ik er nog even extra van dat het nog net geen winter is – mijn minst favoriete seizoen ?

  • Romy 15 september 2018 op 8:42 am - Beantwoord

   Haha, dat is ook wel een goede manier om naar de herfst te kijken inderdaad. Het is in ieder geval geen winter! 😉 Wandelen door de gekleurde bladeren vind ik ook heerlijk. Het ziet er in de herfst zo mooi uit in de natuur.

 2. Darina 14 september 2018 op 6:45 am - Beantwoord

  Ik hou van de herfst en probeer zo veel mogelijk wandelingen te maken en te genieten van de prachtige herfstkleuren. Om daarna een warme chocolademelk te nemen 🙂

  • Romy 15 september 2018 op 8:42 am - Beantwoord

   Dat klinkt als een héérlijke besteding van een herfstdag! 🙂

 3. Mariska 14 september 2018 op 7:06 am - Beantwoord

  Sowieso naar buiten gaan. Vaak zijn er in de herfst ook wel mooie dagen waarop de zon schijnt. Gewoon een lekkere dikke trui of jas aantrekken en desnoods lopend naar de supermarkt. Dat doet je wel echt goed vaak.

  • Romy 15 september 2018 op 8:43 am - Beantwoord

   Precies! Een herfstwandeling kan heel fijn zijn en vaak komt er ook nog wel wat zon bij kijken 🙂

 4. Marije 14 september 2018 op 7:40 am - Beantwoord

  Geef mij maar gewoon lekker keiharde herfst. Heerlijk. Ik hou van de verandering van de natuur en de kleuren.

 5. Neverdullmoments 14 september 2018 op 7:53 am - Beantwoord

  Naar buiten: heerlijk! Herfst ruikt zo lekker!! En dan thuis lekker met een chofolademelk een boek lezen, top!

  • Romy 15 september 2018 op 8:44 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat jij juist een herfstliefhebber bent! De herfst heeft dan ook zeker heel veel mooie kanten 🙂

  • Romy 15 september 2018 op 8:44 am - Beantwoord

   Dat klinkt alleen al als de perfecte herfstdag! 🙂

 6. chucky1012 14 september 2018 op 8:16 am - Beantwoord

  Leuke tips voor een fijne herfst ?
  Naar buiten ga ik graag en kleurrjke kleding is mooi!

  Fijne dag ?

 7. Sandra 14 september 2018 op 9:00 am - Beantwoord

  Maar buiten gaan ga ik sowieso al heel graag, maar met de herfst is alles toch net een tikkeltje mooier en leuker! Ik kan echt genieten van de mooie natuur dan. Kijk er naar uit!

  • Romy 15 september 2018 op 8:45 am - Beantwoord

   De prachtige natuur in de herfst is inderdaad een fijn vooruitzicht. Ik zie daar ook echt naar uit, zelfs als zomerliefhebber 🙂

 8. Iris 14 september 2018 op 9:33 am - Beantwoord

  Ik ga iedere week wel even naar het bos. Daar begint het nu ook al steeds mooier te worden door de heide die in bloei komt. Van mij mag de herfst wel beginnen.

 9. Katrien 14 september 2018 op 9:36 am - Beantwoord

  Fijne tips die ik zeker ga onthouden want ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo’n fan ben van de herfst. Slow down, gekleurde kledij en vaak naar buiten, al is het maar voor even, daar ga ik me de komende maanden op focussen!

  • Romy 15 september 2018 op 8:46 am - Beantwoord

   Wat mooi dat de heide nu al gaat bloeien. Ik hoop daar binnenkort ook een keer naartoe te gaan. Volgens mij is het daar prachtig in de herfst.

  • Romy 15 september 2018 op 8:48 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je iets aan mijn tips hebt, juist als niet-herfstliefhebber! Hopelijk kun je toch nog een beetje van de herfst genieten dankzij vrolijke kleding, momentjes voor jezelf en wandelingen buiten 🙂

 10. Judith 14 september 2018 op 10:33 am - Beantwoord

  Ik heb stiekem echt zin in de herfst! Lekker weer wandelen in het bos en opwarmen met warme chooclademelk 🙂

  • Romy 15 september 2018 op 8:48 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat jij juist erg uitziet naar de herfst! Juist dat kneuterige en de prachtige natuur in de herfst zijn inderdaad wel fijne dingen om naar uit te zien 🙂

 11. Nikita 14 september 2018 op 12:02 pm - Beantwoord

  Ik heb altijd een winterdip, in de herfst valt dat nog mee. Ik geef toe dat als ik de afgelopen schooljaren bedenk, dat ik altijd blijer was toen april en mei begonnen aan te breken. Niet vanwege het feit dat het schooljaar dan bijna afgelopen is (dat is het enige jammere aan die maanden) maar ik heb altijd genoten van in het zonnetje zitten met mijn vrienden of net met mijn boek. Vooral het afgelopen jaar heb ik me soms dood gelachen met mijn vriendin in de zon. Een namiddag stond de schoolband op het dak en het was zo goed! Een middag die ik niet ga vergeten. Het feit dat ik na de pauze een wiskundig deelexamen moest maken voor bedrijfsbeheer, was eventjes naar de achtergrond geschoven. Maar ik ben het wel eens met het feit dat het geen zomer hoeft te zijn om jezelf blij te maken. Een zalige film op een vrijdagavond met popcorn of chips is even fijn in de zomer als in de herfst. En toen ik las over gekleurde kledij worp ik een blik op mijn kledingkast. Met felgekleurde truien zit het in mijn kast wel goed haha. Het is een kleurenfestijn 🙂

  • Romy 15 september 2018 op 8:50 am - Beantwoord

   Wat een goed idee, zo’n stedentrip! Vooral een zonnige bestemming lijkt me voor de herfst zeker niet verkeerd 🙂
   Een wandeling of om een andere reden even naar buiten gaan, kan echt fijn zijn in de herfst. En met een goede jas of een dikke trui is het in het herfstzonnetje eigenlijk nog wel prima te doen 🙂

  • Romy 15 september 2018 op 8:59 am - Beantwoord

   De zomer is ook gewoon heel fijn, dus ik kan me voorstellen dat je dit soort zonnige dagen in de herfst gaat missen. Hopelijk kan je kleurrijke kleding je al een beetje opvrolijken in de herfst 🙂 En een film kijken met wat lekkers erbij is natuurlijk ook altijd goed.

 12. Anna 14 september 2018 op 12:39 pm - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! Ik zie altijd een beetje op tegen de herfst, maar vooral tegen de winter. Brrr… De herfst vind ik wel altijd het perfecte seizoen voor een leuke stedentrip, zo heb je ook nog iets om naar uit te kijken. Als het koud is, vind ik het altijd moeilijk om mezelf er toe te zetten om toch naar buiten te gaan, maar dat zou ik wel vaker moeten doen.

 13. Irene 14 september 2018 op 12:49 pm - Beantwoord

  Ik vind het vooral leuk en belangrijk om het heel gezellig te maken. Als het koud is buiten en grauw, is het des te fijner als het binnen lekker warm en cosy is. Ik kijk echt enorm uit naar de herfst. Vroeger was ik wat bang voor die donkere dagen en tegenwoordig kan het er niet snel genoeg zijn. Ik vind het ook héél fijn om naar buiten te gaan en een goeie wandeling te maken. Daar krijg ik altijd zo’n lekker fris hoofd van. En daarna is het extra leuk als je in je warme huisje thuis kunt komen ^^

  • Romy 15 september 2018 op 9:01 am - Beantwoord

   Ja, gezelligheid is al een van de fijnste elementen van de herfst. Daar kan ik ook echt wel van genieten 🙂 Superfijn dat je nu juist kunt genieten van de herfst. Er zijn ook gelukkig genoeg fijne elementen aan de herfst, waar ik ook echt blij van word 🙂

 14. Simone 14 september 2018 op 1:40 pm - Beantwoord

  Ik ben het bíjna met alles eens haha! Ik draag eigenlijk bijna nooit vrolijke kleding, zo nu en dan in de zomer. Ik ga in de herfst wel voor lekkere zachte stoffen in warme kleuren, telt dat ook? 🙂

 15. Geke 14 september 2018 op 2:12 pm - Beantwoord

  Ik heb een dubbel gevoel bij de herfst. Het is een mooi seizoen met prachtige, warme kleurtinten. Een herfstwandeling, liefst in het bos, is zo fijn. Maar alleen komt daarna de winter… daar kijk ik echt niet naar uit.

  • Geke 14 september 2018 op 8:23 pm - Beantwoord

   Maar je hebt gelijk, ik ga proberen om dingen waar ik nu de tijd niet zo voor vind omdat er best nog veel tuinwerk is, dan weer op te pakken. Dus naar de bib voor lekker nieuw leesvoer, mijn schrijfcursus weer oppakken, weer meer creatief bezig zijn. Als ik fiat krijg van de dokter ook weer het joggen oppakken, … veel leuke plannen waar ik nu niet aan toekom.
   Dan zal ik die donkere maanden wel weer doorkomen.

   • Romy 15 september 2018 op 9:04 am - Beantwoord

    Oeps, ik zag nu pas je volgende reactie! 🙂 Fijn om te horen dat je toch wat positieve vooruitzichten hebt voor de herfst. De herfst en winter zijn natuurlijk hét seizoen om te lezen, schrijven en creatief bezig te zijn. Geniet ervan! 🙂

  • Romy 15 september 2018 op 9:01 am - Beantwoord

   Hihi, dat is ook prima, toch?! En zachte stoffen zijn ook heerlijk aan de herfst. Als je maar iets draagt waar je zelf blij van wordt, dat is het belangrijkste 🙂

  • Romy 15 september 2018 op 9:02 am - Beantwoord

   Hmm, de winter is ook niet echt mijn favoriete seizoen inderdaad. Gelukkig zit de herfst met de prachtige natuur er nog tussenin. Misschien moet ik tegen de tijd dat het winter is, ook maar eens een artikel schrijven over hoe je de winter leuker maakt 🙂

 16. Els 15 september 2018 op 9:46 am - Beantwoord

  Slow down, je hebt helemaal gelijk! Waarom nu omdat de zomer geweest is gaan haasten. Toch ben ik geen fan van de herfst. Maar dat komt niet door de herfst, maar omdat dan de winter komt met de donkere dagen ;-).

  • Romy 15 september 2018 op 1:47 pm - Beantwoord

   Heel begrijpelijk! De donkere winterdagen zijn ook niet mijn favoriet. Maar met een beetje aardig zijn voor jezelf en regelmatig iets leuks doen, vind ik de herfst en winter gelukkig al een stuk minder erg.

 17. Hilly 15 september 2018 op 9:56 am - Beantwoord

  Heerlijk wandelen in het bos.
  Thuis warme chocolademelk (slagroom)
  Kaarsjes aan als het wat donker weer is.

  En jouw blog lezen met al die vrolijke kleurtjes:)

  • Romy 15 september 2018 op 1:56 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je mijn blog ook noemt! ? Kaarsjes, boswandelingen en thee of warme chocolademelk zijn inderdaad de perfecte ingrediënten voor een herfstdag ?

 18. Smurfigeknutselfan 16 september 2018 op 8:43 am - Beantwoord

  In de herfst is het zo mooi om door het bos te wandelen. Maar loop langzaam en kijk om je heen , mooie paddestoelen en mooie bladeren. Als je er loopt en het is rustig in het bos dan spot je de dieren zelfs de zeldzame.
  En bij regenweer lekker binnen kaarten maken( of zelfs lekker kerstkaarten), met een heerlijk kopje thee en kachel aan. Wel zorgen voor goed licht. En genieten van je mooie creaties. Fijne herfst gewenst?????

  • Romy 16 september 2018 op 1:55 pm - Beantwoord

   Van je reactie krijg ik zelfs echt zin in de herfst ?? Er gaat niets boven genieten van de natuur tijdens een mooie wandeling en kaarten maken vind ik zelf ook de perfecte bezigheid voor een herfstachtige dag. Ik heb nu al zin om daar weer lekker mee aan de slag te gaan ?

 19. bychristiana 16 september 2018 op 11:34 am - Beantwoord

  ‘Vroeger’ was ik nooit blij als de zomer voorbij was. Nu heb ik er echter (vraag me niet hoe of waarom) totaal geen problemen meer mee wanneer de herfst aanbreekt. Ik kan de charme ervan nu echt wel waarderen. (behalve als het plotseling knetterhard gaat regenen en ik paraplu-loos ben uiteraard)

  • Romy 16 september 2018 op 7:22 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je nu een stuk positiever denkt over de herfst! Zelf zie ik gelukkig de charme van de herfst ook wel meer in dan een paar jaar geleden, alhoewel die plotselinge regenbuien inderdaad niet zo heel veel charme hebben 😉

 20. Zo simpel is dan geluk 16 september 2018 op 7:00 pm - Beantwoord

  In de herfst vind ik het altijd heerlijk om met een dekentje op de bank te kruipen met een goed boek. Helemaal als het regent. Overigens ga ik er in de herfst ook wel gewoon op uit hoor! Alleen die regen vind ik wel altijd een dingetje.

  • Romy 16 september 2018 op 8:22 pm - Beantwoord

   De regenbuien in de herfst zijn inderdaad ook niet mijn favoriet, alhoewel ik het ’s avonds dan wel weer lekker vind als ik binnen zit en de regen tegen de ramen hoor tikken 😉 En met een dekentje op de bank een boek lezen terwijl het regent, is inderdaad ook zeker geen slecht idee 🙂

 21. Jessica 2 oktober 2018 op 1:32 pm - Beantwoord

  Heerlijk met een dekentje op de bank met een kop thee, een boek , serie of film.. Liefst nog met de katten op schoot en een harde regenbui wat tikt op de veranda.
  Een fijne herfstwandeling in het bos met al die ritselende bladeren, heerlijk. Tegenwoordig dan wel een wandeling met de hond. 🙂

  • Romy 2 oktober 2018 op 10:27 pm - Beantwoord

   Dat klinkt nu al heerlijk! Boswandelingen vind ik ook zo fijn en ik kan me voorstellen dat dat nog leuker is als je je hond kunt meenemen 🙂

Recente blogs