De middelbare school | Herinneringen uit de oude doos

16 jun 2018 | Persoonlijk | 34 reacties

Afgelopen woensdag was voor talloze scholieren de dag van hét verlossende telefoontje. Ik zag dan ook talloze aankondigingen van trotse moeders van geslaagde pubers, blogartikelen van pas afgestudeerde slimmeriken en natuurlijk veel vlaggen met bungelende rugzakken voor de ramen. Dat deed me denken aan mijn eigen middelbare-schooltijd, die ik 7 jaar geleden – met precies hetzelfde telefoontje – afrondde. Weet je nog, die tijd van spannende schoolfeesten, gelanceerde geodriehoeken en (in mijn geval) zelfs een theaterstuk met een blote Belg? Tijd voor een sprong terug in de tijd!

herinneringen aan de middelbare school

Van fashion victim naar diploma

Op die bewuste dag in juni 2011 telde ik gespannen de tijd af. Ik wist bijna zeker dat ik geslaagd zou zijn, maar toch wilde ik die magische woorden eerst uit de mond van mijn mentor horen. De vreugdedansjes konden dan ook pas beginnen toen ik officieel hoorde dat ik mijn vwo-diploma in ontvangst mocht nemen. Tegelijkertijd betekende dat papiertje ook het einde van een fijne tijd. De tijd die ik begon met een roze Eastpak-rugzak en in de geweldig stijlvolle combinatie – ahum! – van een spijkerbroek met spijkerrok, maar eindigde met een zwarte schoudertas en met het spannende vooruitzicht dat mijn leven als student zou gaan beginnen.

Verfrommelde stencils en kleurrijke broodtrommels

Beginnen op de middelbare school betekende ten eerste een eigen agenda, volgekliederd met stickers, krabbels en notities. De schoolcampus van V&D was bijna hét event van het jaar. Ik herinner me ook nog de studiepleinen waar we stiekem tóch kletsten, de te-laatbriefjes waar ik 6 jaar lang – soms op het nippertje – aan heb weten te ontkomen en de slimme, grappige, vervelende of juist geweldige docenten. Ook denk ik terug aan de pauzes met kleurrijke broodtrommels, de melige grappen bij Duits, de hilarische vertalingen bij Latijn en de talloze informatiestencils bij economie die ik soms weken later verfrommeld uit mijn tas moest vissen.

Het toneelstuk met de blote Belg

Verder denk ik met plezier terug aan de schoolfeesten waarvoor ik me de hele vrijdagmiddag opdofte. Van een gemaskerd bal tot aan het eindexamengala, waarbij we in een paardenkoets onze entree mochten maken. Ook aan de excursies naar pretparken of juist naar musea die indrukwekkend saai bleken, koester ik warme herinneringen. Mijn mooiste herinnering is toch wel die keer dat we voor Latijn naar een cultureel verantwoorde voorstelling gingen waar per ongeluk een blote Belg (en met bloot bedoel ik écht BLOOT!) in bleek op te treden. Ik herinner me nog hoe de docente beschaamd meedeelde dat we de evaluatie van het stuk bij nader inzien maar lieten zitten…

Vliegende geodriehoeken en broeken op halfzeven

Qua rebelsheid kwam ik zelf overigens niet veel verder dan boeken vergeten en lessen bijna niet halen. Wel genoot ik als ietwat brave leerling stilletjes van het kattenkwaad van klasgenoten. Neem bijvoorbeeld de verzamelingen winkelhaken die menigeen bij elkaar spaarde om aan een rugzak te hangen. En wat te denken van de geodriehoeken die regelmatig met ninjabewegingen in het plafond werden geworpen. Zelfs de kauwgomkauwende en stiekem pingende jongens achter me zijn inmiddels een mooie herinnering. Dat deden ze overigens in een hoog opgetrokken Bjorn Borg-boxershort met hun broek op halfzeven. Mode is veranderlijk!

Herinneringen uit de oude doos

Goh, wat een herinneringen een vlag en een rugzak al niet kunnen oproepen. Zelfs om mijn eerste onvoldoende (een carrière in de natuurkunde bleek toen al niet voor mij weggelegd!) kan ik nu stiekem lachen. En ook over de muzieklessen waarin mijn ritmegevoel dramatisch bleek, ben ik inmiddels wel heen. Hoewel het met mijn gebrek aan muzikaal talent nooit meer goed gekomen is. Gelukkig bleek taal wel mijn ding en werd ik juist wel opmerkelijk vrolijk van tautologiën, pleonasmen en werkwoordspelling. Maar het mooiste aan die tijd? Dat zijn toch absoluut de dierbare vriendinnen die ik eraan overgehouden heb en nog steeds wekelijks spreek! ♥

Wat is jouw mooiste herinnering aan de middelbare school?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

34 Reacties

 1. Marije

  Ik herinner mij vooral het kattekwaad uithalen en de smoesjes om onder het te laat komen uit te komen ?

  Antwoord
 2. Neverdullmoments

  Ik heb er ook warme herinneringen aan! De V&D-campus was echt een feestje ja! Hahaha, die blote Belg is wel geniaal, ik voel nu al de gêne van de docent ;) Nu ik zelf docent ben, hoop ik ook bij te dragen aan mooie herinneringen voor mijn leerlingen! Binnenkort gaan we op kamp met mijn mentorklas, dat wordt vast onvergetelijk!

  Antwoord
  • Romy

   Haha, aan jou inderdaad natuurlijk de taak om je leerlingen net zo’n leuke en onvergetelijke tijd te geven op de middelbare school als jijzelf hebt gehad. Maar dat komt vast goed, uitgaande van de grappige anekdotes over je werk en de leerlingen die ik regelmatig op jullie blog zie staan. Dapper trouwens, zo’n kamp! Lijkt me nog best een uitdaging om een stel enthousiaste pubers dan in het gareel te houden, haha.

   Antwoord
 3. Darina

  Leuk om te lezen dat je zo’n fijne middelbare schooltijd hebt gehad. Helaas was deze tijd voor mij niet altijd zo fijn en was ik heel blij dat ik geslaagd was en ik deze tijd (gelukkig goed) kon afsluiten en beginnen met een leuke studie.

  Antwoord
  • Romy

   Wat rot om te horen dat jij niet zo’n fijne tijd hebt gehad op de middelbare school! Gelukkig heb je het goed kunnen afronden en was je studietijd daarna een stuk fijner.

   Antwoord
 4. Shirley

  Ik heb hele goede herinneringen aan de middelbare school. Ik was, in tegenstelling tot wat mensen nu van mij verwachten, best rebels. Heb veel gespijbeld,een niveautje afgezakt. Maar volgens mij vonden de leraren me ook wel leuk als leerling. Ik heb vooral goede herinneringen aan mijn uitwisseling met Engeland, schoolfeesten, zelfbedacht drama over jongens. Ik vond het een leuke tijd. En het is al TWAALF jaar geleden.

  Antwoord
  • Romy

   Grappig dat je op de middelbare school eigenlijk zo anders was dan mensen nu van je zouden verwachten. Zo te horen heb je er in ieder geval goed van kunnen genieten ;) Gaaf trouwens, die uitwisseling!

   Antwoord
 5. Anna

  Voor mij is het allemaal nog een jaar geleden, 6 jaar HAVO vond ik geweldig en helemaal niks haha! Maar de vrienden die ik er aan over heb gehouden! Zo dankbaar daarvoor <3

  Antwoord
 6. Lianne

  De middelbare school is een periode die ik het liefst in kistje zou willen stoppen en de sleutel zou willen weggooien. Ik heb er niet zo’n leuke tijd gehad. Ik was braaf, verlegen en stil en ik bakte niks van wiskunde of natuurkunde, maar Nederlands en Engels waren dan weer te makkelijk voor mij. Eigenlijk zat ik nergens echt op mijn plek. De vriendinnen van toen spreek ik nu ook niet meer, we zijn te zeer veranderd en staan te verschillend in het leven nu. Gelukkig duurt het VMBO maar 4 jaar dus ik was er gauw vanaf, haha!

  Antwoord
  • Romy

   Ik vind het heel rot om te horen dat jouw middelbare-schooltijd niet fijn was. Gelukkig heb je daarna wel je eigen pad kunnen volgen en kon je de mensen en de school van daar achter je laten. Je mag echt heel trots zijn op waar je nu staat, juist omdat je zo’n totaal niet fijne tijd op de middelbare school hebt gehad! <3

   Antwoord
 7. Laurine

  Heel leuk om te lezen. En best een beetje grappig, want over exact één week zal deze hele periode ook in mijn verleden liggen. Ik hoop dat ik er over enkele jaren ook met een glimlach kan op terugkijken. :)

  Antwoord
  • Romy

   Wat spannend! Ik hoop dat jij met net zoveel plezier terugkijkt op jouw periode op de middelbare school ?

   Antwoord
 8. Esmeralda

  Het halen van mijn diploma haha, ik heb echt een rottijd gehad op school dus ik was blij dat ik daar weg kon. Op naar het MBO wat overigens net zo stom was. Gelukkig nu een thuisstudie en een bulk meer zelfvertrouwen.

  Antwoord
  • Romy

   Wat rot om te horen dat je middelbare-schooltijd allesbehalve fijn was! Gelukkig heb je het nu wel naar je zin met de thuisstudie die je doet én heb je meer zelfvertrouwen gekregen. Ik heb weleens gehoord van de quote “Don’t peak in high school”: soms komt je tijd later en kun je juist ná de middelbare school volop gaan genieten van mooie kansen en lieve mensen om je heen.

   Antwoord
 9. Saskia

  Leuk om te lezen! Ik heb niet altijd een fijne tijd gehad op de middelbare, maar er zijn zeker wel wat mooie herinneringen en vriendinnen die ik eraan heb overgehouden :-)

  Antwoord
  • Romy

   Ik herinner me inderdaad nog je artikel over pesten. Heel verdrietig dat je middelbare-schooltijd je ook veel van dat soort herinneringen heeft bezorgd. Maar gelukkig heb je toch nog een paar lieve vriendinnen overgehouden aan die tijd.

   Antwoord
 10. Mevrouw Marloes

  Ik heb vijf mooie jaren op de middelbare school gehad. Onder andere het meedoen aan de schoolmusical, een dagje naar Aken en een dagje naar Lille zijn mooie herinneringen. Overigens loop ik dit gehele jaar stage op deze school en heb ik voor volgend jaar een paar uren aangeboden gekregen! Mijn herinneringen op deze school blijven aangevuld worden :)

  Antwoord
  • Romy

   Mooie herinneringen! En hoe gaaf dat je nu op dezelfde middelbare school stage loopt als waar je zelf ooit op hebt gezeten. Zo kun je herinneringen blijven maken :)

   Antwoord
 11. Daenelia

  Ik snap de blote belg niet zo? Waarom zouden de docenten daar beschaamd over zijn? Ik had bij de eindexamenklassen tekenen ook gewoon een naaktmodel (man/vrouw) voor me zitten. En waren in de musea geen blote mensen te zien, dan? En was biologie ook mensloos??
  :P
  Ik heb veel herinneringen, maar achteraf vind ik de middelbare schooltijd niet zo heel erg interessant. Ergens heb ik het gevoel in die tijd meer geleerd te hebben buiten school om, dan op school zelf. Ik ging zelf naar musea die ik interessant vond, las boeken buiten het curriculum om en sloeg rustig de les op dinsdag over omdat ik maar 40 minuten filosofie had, waar ik anderhalf uur voor héén en anderhalf uur voor terug moest reizen. Ja, doei. IK had wel wat beters te doen dan 3 uur in de bus zitten voor één les.

  Antwoord
  • Romy

   Je hebt op zich wel gelijk met de blote mensen. Ik heb er zelf niet per se iets op tegen, maar het was meer de context die hilarisch was. We hadden een keurig nette Latijn-docent die zo’n voorstelling absoluut niet had uitgekozen als ze van het bloot had geweten. Alleen al de gedachte aan wat zij ervan zou vinden, maakte het zo grappig ;)
   Zo te horen was je een heel slimme scholier, juist door verder te kijken dan wat je op school kon leren. En eigenlijk zit er ook wel wat in dat je de grootste ontwikkelingen in je puberteit niet zozeer doormaakt door school, maar vooral door hoe je jezelf ontwikkelt en door wat je naast school onderneemt.

   Antwoord
 12. Odetta

  Dat moet toch wel mijn korte schooltijd op de MEAO (middelbaar economisch en administratief onderwijs). Vanaf een zeer strenge dorpsmavo naar een grotere plaats. Deze school was daar net in combinatie met andere beroepsopleidingen gestart. Erg ging een wereld voor mij open. De sfeer was daar super en de schoolfeesten geweldig. Ik begon toen ik met uitgaan. Toen had je nog disco’s. Zeker 3 stuks in de plaats waar ik op stap ging. Bepaalde plaatjes brengen mij helemaal terug naar die tijd.

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk om te horen dat je aan de MEAO warme herinneringen koestert. Die ‘eerste keren’ van toen blijven toch altijd een beetje magisch. Ik fiets zelf ook nog regelmatig langs mijn middelbare school (die zit hier 1 kilometer verderop!) en dat roept toch altijd weer herinneringen op.

   Antwoord
 13. Johanne

  Aw, leuk om te lezen Romy. Fijn dat je zoveel mooie er zoveel mooie herinneringen aan over hebt gehouden. Ik heb aan de ene kant een hele mooie tijd gehad (veel gespijbeld ;p), maar aan de andere kant was het ook de meest onzekere periode van mijn leven en ben ik het liever kwijt dan rijk, haha. De schoolperiode an sich was niet zo erg. Ik heb ook leuke toneelstukken gedaan, vriendschappen gesloten, vriendjes gevonden en weet ik het wat nog meer, maar aan de andere kant kon ik van dat alles niet genieten vanwege mijn onzekerheden. Naja, genoeg negativiteit hier :p. Gelukkig heb ik daar nu geen last meer van :D

  Antwoord
  • Romy

   Die onzekerheid op de middelbare school herken ik zelf ook maar al te goed. Het leven als 15-jarige was wat dat betreft soms nog wel een uitdaging ;) Wel rot om te horen dat de onzekerheid bij jou flink wat roet in het eten gooide om te genieten van de andere dingen. Het leven als puber is helaas niet altijd even makkelijk… In ieder geval fijn dat je er als 32-jarige overheen bent :)

   Antwoord
 14. Sam - singlereadytomingleblog

  Wow, die ‘Hoe Overleef Ik’-boeken, daar was ik echt verslaafd aan! Ik denk dat mijn Romereis in het vijfde de leukste herinnering is aan het middelbaar :) Onlangs had ik ook een klasreünie, was zo fijn om er nog eens terug te zijn!

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk, zo’n reünie! Ik hoop stiekem ook nog eens een reünie van mijn middelbare school te hebben. Bij ons organiseren ze dat vaak voor de hele school, waardoor ik waarschijnlijk vooral tussen de 40- en 50-jarigen sta die al “iets” langer van school af zijn dan ik, haha.
   Leuk dat je de Hoe overleef ik-serie ook nog kent! Ik heb die boeken echt verslonden als kind.

   Antwoord
 15. Anna

  Haha, wat een heerlijk artikel! En oh, die Bjorn Borg boxers, vreselijk toch?! Ik weet nog wel dat er in Groningen zelfs een Bjorn Borg winkel zat, het was echt een hype! Geweldig, die blote Belg, hahaha!

  Antwoord
  • Romy

   Haha, ik vond die boxershorts van Bjorn Borg ook vreselijk! En dan waren ze ook nog eens flink duur voor wat je voor dat geld kreeg ;) Eigenlijk best grappig als je er nu bij stilstaat dat dat toen een enorme hype was.

   Antwoord
 16. Marlies

  Wat ontzettend grappig en herkenbaar om te lezen! Bjorn Borg boxers inderdaad haha, maar ook die tassen waren toen heel erg ‘in’. Ik zou best nog eens een dagje terugwillen!

  Antwoord
  • Romy

   Haha, het hele merk Bjorn Borg was inderdaad een enorme hype. Grappig eigenlijk dat dat net zo plotseling voorbij was als dat het kwam ;)
   Het lijkt mij ook best een leuk trouwens om nog eens terug te gaan naar die tijd.

   Antwoord
 17. Nikita

  Ik kom eventjes mijn schade inhalen haha. Drukke periode vandaar, maar het komt wel goed. Dit artikel raakte me echt heel hard toen ik de titel alleen al zag. Omdat ik over vijf dagen precies afstudeer. Als ik je artikel lees dan denk ik zelf ook met een glimlach terug aan mijn schooltijd. Hoewel ik nog geen zeven jaar afgestudeerd ben natuurlijk. Maar ik zie mezelf nog altijd als schuchter en bang eerstejaartje de brugklas binnenkomen. En wat ben ik veranderd. Ik ben volwassen geworden. Waar is het meisje gebleven dat zich alles aantrok en zich maar liet kleineren? Het meisje dat altijd negatief dacht. Goed nieuws, ze is zo goed als weg. Alleen op slechte momenten tref ik haar wel eens aan, maar dat heeft iedereen. Mijn zusje is brugklasser nu (ze gaat volgend jaar naar het tweede) en ik zie haar boeken en dan wou ik heel stiekem ook weer een eerstejaartje zijn. Het begint pas dan, zonder zorgen. Niet helemaal, maar zeker een pak minder als die die ik nu heb. Ik hoop dat ze geniet van haar middelbare school want voor ze het weet is ze klaar ermee.

  Antwoord
  • Romy

   Wat mooi om te horen dat je zo’n fijne tijd hebt gehad op de middelbare school én dat je op school zo’n grote verandering hebt doorgemaakt. Je mag hartstikke trots zijn op de positieve ontwikkeling die jij zelf de afgelopen jaren in gang hebt gezet! Ik hoop dat ook jij over een paar jaar met net zo veel plezier kunt terugkijken op je middelbare-schooltijd als ik :)

   Antwoord
 18. Patrick

  Ik heb leuke herinneringen aan momenten dat er activiteiten buiten de school georganiseerd werden, waar wij leerlingen en leraren, met grote groepen vanuit de school naartoe gingen wandelen of fietsen. Onderweg moesten wij drukke wegen oversteken. De auto’s op de wegen hadden volgens de verkeersregels voorrang, maar kregen geen voorrang, omdat wij met hele grote groepen overstaken. De auto’s moesten voor ons stoppen, en blijven wachten tot iedereen was overgestoken.

  Antwoord
  • Romy

   Wat een bijzondere momenten om aan terug te denken inderdaad! Ik kan me voorstellen dat je daar nog steeds met plezier aan terugdenkt.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs