favoriete planten

Het groeit en het is groen | Mijn favoriete planten

 • 26 oktober 2020
 • 16 Reacties
Categorieën: Interieur

Toen ik 1,5 jaar geleden in mijn appartement introk, had ik nooit kunnen vermoeden dat mijn woning nog eens in een half oerwoud zou veranderen. Ik die ooit een cactus had verzopen? Toch ben ik inmiddels een plantenmoeder met heel wat groene huisgenoten en zijn er inmiddels weinig hoekjes in mijn huis waar geen plant staat. Ik ben zelfs de tel kwijtgeraakt. Natuurlijk sneuvelt er zo af en toe eentje, maar er zijn ook heel wat planten die blijven groeien en bloeien. In dit artikel zet ik mijn persoonlijke favorieten in het zonnetje.

kokospalm plantsome coco
kokospalm plantsome coco
flexa rich butterscotch

1. Kokospalm

Mijn kokospalm staat alweer een half jaar op dit kastje te pronken. Hij begon met vier blaadjes, maar heeft er inmiddels heel wat bij gekregen. En zoals je ziet, is er alweer een nieuw blad (de gekke punt in het midden) onderweg. Ik vind het zelf heel tof om één “enorme” plant te hebben staan en vind dit exemplaar met de grote kokosnoot en de charmante grote bladeren prachtig. Overigens is deze plant ook nog eens supermakkelijk. Ik giet er één keer per week een flinke scheut water bij en blijkbaar vindt de kokospalm dat voldoende om volop te blijven groeien en bloeien.

Grappig detail: dit hoekje is ook mijn standaard Zoom-achtergrond. Omdat de plant pal achter mij staat, lijkt het alsof de bladeren uit mijn hoofd komen. Nog meer reden om die plant hier voorlopig te laten staan. Hebben mijn mede-Zoomers wat te lachen!

lantaarnplantje
lantaarnplantje

2. Lantaarnplantje

We gaan van groot naar klein. Mijn lantaarnplantje is één van mijn meest mini aanwinsten. Juist door zijn petite blaadjes vind ik hem zo mooi. Ik hoop dat hij ooit tot op de grond komt, zodat ik hem een plekje op een nog hogere kast kan geven. Maar voorlopig mag hij nog even klein blijven en hangt hij mooi te pronken aan mijn ladderkast.

musa bananenplant
musa bananenplant

3. Musa (bananenplant)

En weer terug naar een joekel van een plant: de Musa. Oftewel, mijn bananenplant. Deze enorme plant is een groot waterdrinker, maar doet het dan ook wel heel erg goed. Elke paar weken zie ik wel een nieuw blad uitkomen. Ik hoop dat dit nog eens een enorm ding wordt. Op mijn logeerkamer met een botanisch tintje kan hij voorlopig nog even doorgroeien.

Overigens heeft deze mooie groene aanwinst er inmiddels een kleintje bij, dat binnenkort een nieuw thuis (bij mijn vriend) verdient. Ik las laatst al een artikel van Styled by Sabine met tips voor het stekken. Eens zien of het stekje het er levend van afbrengt!

Mijn droom: een veranda met planten

Overigens droom ik alvast van ooit een huis met een veranda of tuinkamer met daarin de mooiste planten. Het lijkt me geweldig om een glazen verlengstuk van je huis te hebben en daar allerlei mooie kamerplanten in kwijt te kunnen. Dan zou ik ook eindelijk een prachtige monstera kunnen scoren, die iets meer ruimte verdient dan mijn niet mega-grote woonkamer. Wie weet ooit!

Tot die tijd kijk ik regelmatig rond op de website van Verasol, waar heel wat inspiratie voor een veranda te vinden is (#tikkeltjejaloers). Vooral een tuinkamer lijkt mij geweldig. Wat dat betreft ben ik nogal beïnfluenced door de vele mooie resultaten daarvan in vtwonen Weer verliefd op je huis. Ook voor een terrasoverkapping kun je trouwens bij Verasol terecht. Ook dat lijkt me wel wat. Ik zie mezelf al helemaal zitten tussen de planten, met de heaters aan in de buitenlucht. Kopje thee erbij en het is net alsof je op een terras zit.

Voorlopig blijft het even bij mijn appartement met balkon, waar ik volgende zomer maar eens een paar geraniums ga ophangen. Ook leuk!

philodendron
philodendron blad

4. Philodendron

Bijna 25 jaar lang heb ik me afgevraagd waarom mensen toch zo gek op planten zijn. Inmiddels kan ik me juist bijna niet voorstellen dat sommige anderen niet van planten houden. Ik vind het alleen al geweldig om gefascineerd toe te kijken hoe mijn groene huisgenoten steeds nieuwe bladeren krijgen, groter worden en bloeien. Heel bijzonder! En eigenlijk voel ik me nog altijd een beetje trots als er weer een nieuw blaadje of takje aan een plant komt. Dat had de cactusverzuiper die ik ooit was, niet van mij verwacht. Zo ook met deze prachtige philodendron. Hoe bijzonder zijn de bladeren! Het leuke is dat de onderste bladeren een heel ander patroon hebben dan de bovenste. Een bijzonder gezicht!

P.S. Ja, dit is dus de beruchte plant die vriendlief altijd bij de tv vandaan haalt voordat we iets gaan kijken.

philodendron
philodendron

5. Philodendron Scandens

Van al mijn planten doet deze het misschien nog wel het allerbest. Ik heb hem pas een maand of twee in huis, maar hij is nu al gegroeid als kooi. Ik ben benieuwd hoe hij er over een half jaar bij staat, want zoals je ziet moet ik hem al bijna een groter plekje geven in mijn vensterbank. Deze plant heb ik niet voor niets “hart” genoemd in mijn Plantsome-app (een handige app die aangeeft wanneer je planten water nodig hebben!). De blaadjes hebben allemaal een mooie hartvorm. Verder is de plant supermakkelijk. Zo’n 100 milliliter water per week vindt hij blijkbaar genoeg om het flink op een groeien te zetten.

klimop in huis
klimop in huis

6. Klimop

Wat ben ik trots dat ik – na drie mislukte pogingen met klimop – eindelijk een springlevende klimopplant op mijn blog kan laten zien. Deze kreeg ik in de Groene Kneusjes Box in maart en doet het dus supergoed. Ik had niet verwacht nog eens een klimop levend te houden, maar ietsje (of eerlijk gezegd: nogal veel) minder water geven bleek de truc. Blijkbaar is met liefde verwaarlozen voor sommige planten een goed idee. Inmiddels is de klimop al tot de helft van mijn servieskast gegroeid en ontdek ik steeds weer schattige mini-blaadjes.

pannenkoekenplant

7. Pilea peperomiodes

Last but zeker not least in dit overzicht is mijn Pilea Peperomiodes. Oftewel: de pannenkoek. Dit was de plant waar het vorig jaar allemaal mee begon. Als ik deze plant levend zou houden, mocht ik van mezelf nog een paar plantjes kopen. Dat werden er uiteindelijk iets meer dan “een paar”. Maar de pannenkoek heeft nog altijd een speciaal plekje in mijn uitdijende plantenfamilie. Je ziet het: hij staat letterlijk in de spotlights (note: ik heb dit lampje bijna nooit aan). De pannenkoekenplant staat dankzij twee stokjes eindelijk weer een beetje rechtop en krijgt nog steeds nieuwe bladeren.

Helaas voor mij heb ik er in zijn hele leven maar twee stekjes van gekregen (waarvan één het nu heel goed doet bij een vriendin thuis). Maar dat hij nog leeft en dat hij van mij een nogal enthousiaste plantenmoeder heeft gemaakt, is dan ook misschien al een grote prestatie op zich.

Hoeveel planten heb jij in huis?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 26 oktober 2020 op 7:07 am - Beantwoord

  Prachtige planten en zo’n veranda vol met planten lijkt me ook geweldig! De verzorging van planten gaat de laatste paar jaar best goed. Ik heb twee pannekoekplanten, een monstera, een ananasplant, een calathea (als je dat zo schrijft :)) en een sanseveria. Ik vind het nu ook heel leuk om ze te verzorgen en te zien dat ze steeds nieuwe blaadjes krijgen.

 2. Ilona Wielinga 26 oktober 2020 op 10:03 am - Beantwoord

  Ik blijf de pannenkoekplant echt superleuk vinden. Alhoewel dat hangplantje ook echt wel heel leuk is!
  Ik kan ook niet wachten tot ik uit huis ga en alles af kan stylen met planten, vind dat je er echt een fijn sfeertje van krijgt. Ben alleen niet zo’n held wat betreft planten verzorgen maar wie weet welke kant het op gaat met mij ;p

  • Justin Case 26 oktober 2020 op 7:50 pm - Beantwoord

   Komt vast helemaal goed! Zolang je onthoudt dat de meeste kamerplanten niet doodgaan door te weinig water, maar door teveel. Ik kan me er nu al op verheugen dat je (nog meer) mooie plantenillustraties gaat maken.

 3. bychristiana 26 oktober 2020 op 10:23 am - Beantwoord

  Oh pfff, ik durf ze niet te tellen;-) Het is zo leuk, plantjes in huis, zeker als ze goed groeien. Ik heb hier Chinese Lantaartjes die bovenop een kast staan en serieus al helemaal tot de grond komen;-)

 4. Janne 26 oktober 2020 op 10:24 am - Beantwoord

  groeit als kooi –> kooL 😉

  Ik heb op mijn schamele 20 vierkante meter ook gewoon een Monstera staan hoor! Ik heb de monkey leaf variant, die is wat kleiner. Alsnog heeft hij enkele meters aan ranken geproduceerd, die niet alleen van mijn kast af hangen maar inmiddels aan de ene kant de kast op en aan de andere kant de kast af gaan. Het is fantastisch. Hij krijgt er continu nieuwe blaadjes bij, die heel mooi uitrollen.

 5. Anouk 26 oktober 2020 op 10:26 am - Beantwoord

  Erg jaloers op de hoeveelheid plantjes in je huis! die kokospalm vind ik echt geweldig, ik heb er alleen helaas geen plek voor. Zo’n verander klinkt trouwens echt geweldig!

 6. Amy 26 oktober 2020 op 10:33 am - Beantwoord

  Zo leuk he, plantjes in huis! Ik heb aan het begin van deze rare periode zo’n kneusjesbox gekocht en daarvan is er maar één die het niet gered heeft. De rest van de planten staat te bloeien en te groeien in huis, zo leuk! Ik heb wel 2 stekjes staan (een pannenkoekenplantje en een avocadoplant) die het nog niet zo heel best doen, maar hopelijk gaat dat nog komen.

 7. Johanna 26 oktober 2020 op 10:53 am - Beantwoord

  Hier in huis zijn weinig planten. Vroeger was het veel groener, maar eens had ik er genoeg van. Een paar kitschige orchideen, en nog 2 of 3 anderen. Alhoewel ik groene vingers heb! Maar hier in niet veel te koop, voornamelijk heel duur en groot. (alles import uit NL) Mijn grote dakterras is geen groene veranda, maar wel met veel planten. Vooral oleanders (6), wijnrank (witte druif – chasselas), lavendel (5) en nog andere kruiden, en dan nog veel bloeiend spul. Het terras is op het zuiden, dus dat wordt erg warm en is vol op de zon. In de zomer blijf je water aanslepen. Meestal koopt ik kleine planten of vraag stekjes (zoals bij de wijnrank) , groeien doen ze zelf.

 8. Daenelia 26 oktober 2020 op 11:06 am - Beantwoord

  Dit is precies waarom ik mijn vader een paar plantjes heb gegeven. Hij is er zo blij mee dat hij ze ziet groeien en bloeien in huis. Hij verzorgt ze graag.
  Ik zou er wel meer willen hebben, maar onze twee planten zijn net genoeg. Daarnaast hebben we ook nog een (verwilderde …) tuin met planten en bomen die we eens grondig onder handen moeten nemen. Maar ook daar is dit jaar weer weinig van gekomen, helaas. Er groeit wel een beginnende boom in onze voortuin die we echt voor de winter er uit moeten halen, voor het een te grote boom wordt.
  Misschien ooit later nog eens meer planten in huis, maar voor nu is er gewoon geen tijd.

 9. Audrey 26 oktober 2020 op 11:26 am - Beantwoord

  Heel tof! Mijn musa is helaas overleden na een stekpoging die ook nog mislukt was. Ik vind het nog steeds jammer. Ik ben trouwens volgens mij een van de weinige plantenlovers die nog nooit een pilea in huis heeft gehad. Bij mij doet de epipremnum aureum (lijkt op de philodendron) het trouwens onwijs goed.

 10. Giovanna Jansen 26 oktober 2020 op 12:36 pm - Beantwoord

  Super leuke planten heb je! En gaaf dat een mens kan veranderen hè, van niets-met-planten-hebben (of ze zelfs dood laten gaan; ik heb wel eens een cactus laten verdrogen, dat is ook best een kunst haha) naar een plantenliefhebber. Helaas is mijn monstera onlangs ook dood gegaan, hij kreeg rare vlekken, verloor blad en het was gedaan. Maar gelukkig heb ik nog wel vele andere planten in huis. De bananenplant staat bij mij nog op de wishlist, net als de kokospalm. En hopelijk ook een nieuwe monstera.

 11. Naomi 26 oktober 2020 op 2:38 pm - Beantwoord

  Een tuinkamer moet zó geweldig zijn! Buiten en toch nog lekker knus en een beetje op temperatuur. Prachtige planten heb jij. En respect dat ze al zo lang in leven zijn dankzij jouw liefde;).

 12. Tamara 26 oktober 2020 op 3:26 pm - Beantwoord

  Mooie plaatjes zijn het! De bananenplant doet mij echt denken aan mijn jeugd, vanaf kleins af aan hadden mijn ouders er één in de kamer staan. Zelf heb ik twee grote kamerplanten (géén idee wat voor, ik weet enkel dat ze eens in de week water moeten hebben) en een grote bos nepbloemen in een vaas. Zoals je al merkt ben ik niet echt een held in het verzorgen van planten, terwijl ik ze wel altijd zo mooi vind staan!

 13. Geke 26 oktober 2020 op 5:44 pm - Beantwoord

  Heerlijk dat je helemaal verslingerd geraakt bent aan planten. Voor mij nog steeds de mooiste ‘decoratie’.

  Wij hebben zowat overal in huis wat planten staan. Heel wat orchideeën, een paar grote ficussen, graslelies, vetplantjes,…
  Af en toe sneuvelt er ook wel eens een, vooral degene die van een vochtigere atmosfeer houden (hebben we dus helaas niet in huis). En oké, bekentenis: ik ben erin geslaagd om het luchtplantje om zeep te helpen… helemaal uitgedroogd is ie nu.

 14. Alexandra 26 oktober 2020 op 6:51 pm - Beantwoord

  Wat een mooie planten heb je! Wij hebben er sinds ons nieuwe huis een paar bij en ik heb een diffenbachia (ofzoiets) die sinds de verhuizing opeens enorm aan het groeien is, helemaal leuk! 🙂

 15. Evelyne - Gouden Momenten 26 oktober 2020 op 8:39 pm - Beantwoord

  Ik ben een bloemenmeisje 😉 Al kan ik het groen in huis ook wel appreciëren.

Recente blogs

November 2020 | Steun, liefde, Sinterzin & snertpret

2 december 2020|Persoonlijk|

2020 is alweer bijna ten einde. Nog maar 30 dagen en we kunnen dit jaar (zonder vuurwerk, maar met mooie wensen) afsluiten. De afgelopen maand gebeurde er zo veel dat het soms haast leek alsof dit een jaar op zich was. De maand stond in het teken van afscheid nemen van iemand die me dierbaar is, anderen steunen en tegelijkertijd ook op zoek gaan naar de fijne kleine dingen die er nog steeds waren. Ik was lief voor mezelf, stortte me op de podcasts, kreeg Sinterzin en kerstvoorpret, en genoot van heel veel lekkere snert. Een terugblik met een lach en een traan!

5 dingen die ik graag al op mijn 20e had geweten

6 januari 2021|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Dat perfectie niet alles is. Dat het leven om meer draait dan door iedereen aardig gevonden worden. En dat je echt niet elke cent van je zuurverdiende loon op je spaarrekening hoeft te laten staan. Het zijn zomaar wat dingen waar ik op mijn 20e nog geen flauw benul van had. Al scrollend door mijn oude Facebook-foto's besefte ik dat sommige inzichten nu gelukkig wel tot me zijn doorgedrongen die ik mijn 20-jarige zelf graag zou meegeven. In het echie gaat dat niet meer, op de blog gelukkig wel.

Kleine kinderen: 5 lessen die je van ze kunt leren

16 oktober 2016|Persoonlijke groei|

Wist je dat we eigenlijk ontzettend veel kunnen leren van kleine kinderen? Ik heb de mazzel dat ik twee (inmiddels niet meer zo heel) kleine nichtjes bij mij om de hoek heb wonen, met wie ik graag een dagje wegga of leuke dingen doe. Dat vind ik overigens niet alleen een heel gezellig om te doen. Ik merk namelijk dat het me vaak ook heel goed doet om even met kleine kinderen te zijn. Ze zijn nog zo heerlijk naïef, dromerig en onbezorgd. Daar kan ik vaak echt nog wat van opsteken. Vandaag bespreek ik daarom 5 lessen die iedereen van kleine kinderen kan leren.