Al een tijdje staat Funda bij mijn favoriete sites. Zeker dagelijks neem ik een kijkje tussen de nieuw toegevoegde huizen, al is het alleen al uit pure nieuwsgierigheid. Al eerder schreef ik over mijn dilemma’s met het huis uit gaan. Inmiddels durf ik sommige knopen wel door te hakken, maar toch vind ik die hele huizenmarkt nog best een spannend iets. Waar wil ik naartoe? Waar ga ik mijn spaargeld in investeren? En waar moet ik allemaal op letten? Juist omdat ik nog talloze vragen heb, besloot ik alles eens voor mezelf op een rijtje te zetten. Want een eigen huis vinden, waar begin ik? En wat zijn mijn overwegingen?

zoektocht naar een huis

Foto’s gemaakt (voor een mooi pand in Den Haag) door Iris Zaagman.

Torenhoge huizenprijzen en ontplofte woningmarkten

Tja, hoe je het ook wendt of keert, het is nu niet bepaald de ideale tijd om als starter je eerste huis te kopen. De huizenprijzen zijn bizar hoog, mensen bieden tegen elkaar op en huizen die ik ’s ochtends op Funda zie staan, zijn vaak ’s avonds alweer verkocht. Het is een tijd waarin je razensnel moet beslissen en via een aankoopmakelaar op nog niet online verschenen woningen moet worden gewezen. Maar wat nu als je, zoals ik, een enorme twijfelkont bent? Zeker als het om zo’n grote keuze gaat als een huis, aangezien een huis kopen iets anders is dan een leuk jurkje aanschaffen. Het moet voor mij 100% goed voelen en ik wil zeker zijn van mijn zaak.

Waar let je op?

Zoals ik al beschreef bij mijn dilemma’s, is een van mijn grootste beslissingen op dit moment waar ik zou willen wonen. Poeh, wat vind ik dat lastig! Daarnaast wil ik dat de afstand naar mijn ouders én naar mijn werk niet te ver is en dat het goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Verder wil ik het liefst één extra slaapkamer en vind ik het fijn als er parkeerplekken in de omgeving zijn – het liefst nog gratis ook. En als het om een flat gaat, dan woon ik liever niet hoger dan vijf hoog in verband met een tikkeltje hoogtevrees als ik op een balkon op grote hoogte sta. Een flinke waslijst, waarbij ik het nog niet eens heb gehad over de indeling van het huis zelf.

In een dorp of in de stad?

Die locatie hè. Jarenlang was ik er zeker van: ik moest en zou in mijn huidige woonplaats blijven wonen. Toch begin ik er steeds meer over na te denken om mijn woonplaats na bijna 25 jaar te verlaten. Nee, ik wil ook niet rigoureus aan de andere kant van het land gaan wonen, maar ik denk aan een paar iets grotere gemeentes om Amsterdam heen. Ik vind het alleen nog best een lastige keuze. Haarlem is qua reistijd geen optie, Weesp is te ver weg, Utrecht en Leiden zijn ook niet echt handig en Amstelveen is wel heel populair en duur. Wat blijft er dan over? Of ga ik toch voor een gezellig dorp?

Verhuizen naar Amsterdam?!

Onze hoofdstad, is dat geen optie? Laatst sprak ik iemand die alleen in Amsterdam woont. Die vriend wist mij -iemand die al haar hele leven roept no way in Amsterdam te willen wonen (te druk, te duur, te groots…) – toch opvallend enthousiast te maken. Zeker omdat ik straks in mijn eentje in dat huis woon, vind ik het wel wat hebben om de bioscoop, winkels en talloze andere mensen in de buurt te hebben. Wellicht voelt het dan minder eenzaam. Ook rijden er in Amsterdam genoeg bussen en trams, kom je met de fiets overal en zou ik met de trein ook gemakkelijk naar vriendinnen kunnen gaan die verder weg wonen. Maar ja, daar betaal je dan wel Amsterdamse prijzen voor, niet alle wijken zijn even prettig ’s avonds en de gratis parkeerplek kan ik wel vergeten. Lastig, lastig!

Op mijn gemakje kijken

Juist omdat ik er nog niet helemaal uit ben wat ik precies wil, heb ik besloten om het rustig aan te doen. Sociale druk of niet, ik vind het belangrijk dat ik er voor 100% achter sta op het moment dat ik een huis koop. Ik weet zeker dat ik deze stap wil gaan zetten, maar ik wil mezelf de tijd gunnen en geen deadline opleggen om binnen nu en X maanden dé geschikte plek te vinden. En dus kijk ik op mijn gemakje rond, totdat ik écht de plek heb gevonden waar ik elke avond met een fijn gevoel op de bank kan ploffen. Dat geeft me meteen de tijd om me te verdiepen in leuke wijken, maar ook in de spannende grotemensenwereld van hypotheken, verborgen gebreken, woonlasten en contracten met kleine lettertjes, waarin ik eigenlijk pas net om de hoek kom kijken…

Wat vond of vind jij belangrijk bij het kiezen van een huis?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Neverdullmoments 14 januari 2018 op 7:25 am - Beantwoord

  Wat leuk dat je al voorzichtig aan de zoektocht begonnen bent! Wij zaten in eerste instantie ook heel erg met de locatie : mijn vriend wilde eerst per se in ons eigen dorp blijven. Ik vond het daarentegen juist leuk om verder te kijken, mijn dorp had ik nu wel gezien en er stond ook niet zoveel te koop. Uiteindelijk kozen we voor twee optionele dorpen naast ons dorp. En dan begint het snelle zoeken. Door de mega lage rente zijn de huizen nu super aantrekkelijk en dus zo weg! Onze eisen: een huis met minstens 3 slaapkamers, bestaande bouw, liefst met allemaal leuke hoekjes en nisjes. Toen hij voorbijkwam in de mail van de aankoopmakelaar, wisten we het direct! Je gevoel is zooo belangrijk, maar je weet het écht! Het is dan ook top dat je jezelf even de tijd gunt 🙂 Veel plezier met de zoektocht!

  • Romy 14 januari 2018 op 10:13 am - Beantwoord

   Zo leuk om te lezen hoe het bij jullie is gegaan tijdens de zoektocht naar jullie woning. Slim idee om een paar optionele dorpen/steden uit te kiezen. Dat komt wel een beetje overeen met hoe ik het wil aanpakken. Als ik eenmaal weet wat voor mij mogelijke plekken zijn, dan wordt het zoeken ook meteen een stuk makkelijker.
   Wat een fijn gevoel moet het geven als je het huis ziet en meteen weet dat dit dé plek is. Ik ben heel benieuwd of ik dat moment ook ga krijgen 🙂

 2. Marije 14 januari 2018 op 7:30 am - Beantwoord

  Moeilijke dillema’s zeg. Ik ben gestart met sociale huur en bij ons was de woningnood toen hoog dus je accepteerde wat je kreeg. En op zich was dat een mooie startwoning maar wel in een wijk buiten het dorp maar in de natuur en met voldoende parkeerruimte.

  Succes met je zoektocht.

  • Romy 14 januari 2018 op 10:14 am - Beantwoord

   Dankjewel! Ik kan me voorstellen dat het met een woningnood ook een lastige situatie was, maar op zich klinkt de locatie van je woning wel heel fijn.

 3. Sarah 14 januari 2018 op 8:04 am - Beantwoord

  Die dilemma’s… daar heb ik ook mee te maken! Heel herkenbaar dus. Mijn vriend en ik zijn al een tijdje op zoek naar een koophuis en hebben daarom ook al ontzettend goed (en vaak!) nagedacht over al die dingen. Ondertussen weten we heel goed wat we willen, maar het gaat op de huizenmarkt inderdaad allemaal ontzettend snel. Om van de prijzen nog maar te zwijgen… . Wij zijn echt op zoek naar een huisje om ons in te kunnen settelen, een plaats om voor altijd te blijven wonen zeg maar. Dan is het jammer dat we niet altijd de keuze hebben om er lang genoeg over na te denken, want voor je het weet is een huis alweer verkocht. Hoe dan ook is het gevoel dat je bij een huis hebt ontzettend belangrijk vind ik. Zo zijn we al enkele huizen gaan bezoeken die vrijwel perfect aan onze eisen voldeden, maar hadden we er gewoon geen klik mee. Dan weet ik ook meteen dat ik moet afhaken.

  • Romy 14 januari 2018 op 10:15 am - Beantwoord

   Heel interessant om over jullie ervaringen met huizen bekijken te lezen! Het is inderdaad lastig dat je bijna geen bedenktijd kunt nemen voordat je besluit een huis te kopen. Alles gaat zo snel weg. Ik hoop dat jullie binnenkort toch een geschikt plekje vinden dat niet alleen aan jullie eisen voldoet, maar waarbij jullie ook echt het gevoel hebben dat dat huis het helemaal is.

 4. Mar 14 januari 2018 op 8:17 am - Beantwoord

  Gun jezelf de tijd! Ik ben op mijn 28ste pas het huis uit gegaan en dat voelde toen echt als het juiste moment. Ik ging wel meteen heel drastisch doen door van het noorden naar het zuiden van het land te verhuizen, maar dat was een keuze waar ik toen echt 100% achter kon staan. Ik heb er geen moment spijt van gehad! Je gevoel is heel erg belangrijk. Blijf erover praten met mensen (en ook zeker je ouders) en neem geen overhaaste beslissingen. Dat droomhuis komt er wel!

 5. Maaike 14 januari 2018 op 8:26 am - Beantwoord

  En geeft het wat rust om zo het een en ander even op een rijtje te zetten? Eigenlijk is het gewoon zo jammer dat de huizenmarkt zo op hol geslagen is momenteel. Dat kan je een gevoel geven dat je snel moet handelen, maar zoals hierboven ook al wordt genoemd, gewoon rustig aan doen en je gevoel volgen. En al ben je een enorme teijfelkont, volgens mij ben je ook wel iemand die weet wanneer iets goed voelt of totaal niet. Succes!

  • Romy 14 januari 2018 op 10:17 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je fijne reactie! Daar kan ik zeker wat mee 🙂
   Goed om te horen dat jij ook je tijd hebt genomen totdat het écht goed voelde om het huis uit te gaan en je een fijne plek had gevonden. Ik denk inderdaad dat tijd nemen en je gevoel volgen heel belangrijk is. Ondertussen probeer ik zo veel mogelijk met familie en vrienden te praten over mijn overwegingen. Ik merk dat het echt helpt om soms even met iemand te sparren 🙂

  • Romy 14 januari 2018 op 10:18 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je fijne reactie! Het geeft me zeker rust om alles op een rijtje te zetten en ook om mezelf de rust te gunnen die ik nodig heb bij mijn zoektocht. Het zal vast nog wel een lange zoektocht worden, maar ik ben blij dat ik mijn gevoel durf te volgen en daardoor straks hopelijk op een plek terechtkom die écht bij mij past 🙂

 6. Sylvia - alovelyadventure 14 januari 2018 op 8:35 am - Beantwoord

  Leuk hoor op huizenjacht. Dat je soms twijfelt snap ik, het is ook niet niks! Gewoon doen wat goed voelt. Ik ben heel stiekem ook aan het kijken voor een huis in Nederland. We besluiten namelijk dit jaar of we nog in het buitenland blijven wonen of terug gaan naar nederland.

  • Romy 14 januari 2018 op 10:20 am - Beantwoord

   Wat spannend zeg! Ik kan me voorstellen dat de keuze tussen wonen in het buitenland of wonen in Nederland eigenlijk nog vele malen groter is dan kiezen tussen bijvoorbeeld Amsterdam en Amstelveen. Ik ben heel benieuwd waar jullie uiteindelijk voor kiezen. Veel succes met deze lastige beslissing!

 7. Hennie 14 januari 2018 op 8:55 am - Beantwoord

  Goed man, je bent je dus al echt aan het orienteren. Mijlpaal! Ik denk dat het het allerbelangrijkst is dat een huis ‘goed’ voelt, dat je je er ‘ziet’ wonen. Natuurlijk heeft woon/werk er ook mee te maken, heb je een auto of maak je gebruik van het OV en zo ja, zijn er goede aansluitingen, maar ach, dat weet je allemaal ook al wel. Succes met je zoektocht!

 8. Saskia 14 januari 2018 op 9:02 am - Beantwoord

  Leuk hoor huizenjacht en het is inderdaad een wirwar aan keuzes. Heel erg veel succes met alles 🙂
  Ben benieuwd waar je uiteindelijk terecht gaat komen. Wij wonen nu in een dorp waarvan we niet hadden gedacht er te gaan wonen. Stond bij Funda rond > 5km van de zoekopdracht die ik had ingesteld. En werden gelijk verliefd op deze woning… Toen we ons flatje kochten woonde ik een steenworp afstand van mijn werk en van mijn ouders, ideaal!

  • Romy 14 januari 2018 op 10:21 am - Beantwoord

   Dankjewel! Er komt inderdaad heel wat bij kijken. Ik vind zelf de locatie en bereikbaarheid een van de belangrijkste dingen en dat is nog best een uitzoekwerk soms. Tegelijkertijd vind ik het ook wel heel leuk om me rustig te oriënteren. Het voelt toch best wel spannend en nieuw allemaal en ik vind het heerlijk om zo nu en dan op Funda te kijken.

  • Romy 14 januari 2018 op 10:22 am - Beantwoord

   Zo fijn om te horen dat jullie meteen een goed gevoel hadden bij deze woning en in dit dorp! Grappig hoe je soms eigenlijk totaal ergens anders kunt belanden dan je van tevoren in je hoofd had. Het lijkt mij ook heerlijk om dicht bij mijn ouders én bij werk te wonen. Het liefst zou ik dan ook tussen beide inwonen, maar dat is helaas nog best een uitdaging 😉

 9. Annelies 14 januari 2018 op 9:42 am - Beantwoord

  Ik denk dat het voor iedereen anders is wat ze belangrijk vinden om een huis te kiezen. Maar het hoeft nu ook geen definitieve beslissing te zijn.
  Toen ik voor het eerst alleen ging wonen, verhuisde ik naar een stad op zo’n 40 minuten van mijn ouders, dan woonde ik dicht bij mijn werk en het voelde als een nieuw begin maken. Dat was toen belangrijk voor mij. Later verhuisde ik naar het huis van mijn toenmalige vriend, naar een stad die ik niet zo fijn vond en die verder was van mijn familie en vrienden. Maar ik wou graag bij hem zijn, dus dat gaf toen de doorslag.
  En ondertussen woon ik terug in mijn geboortestad en zie ik mezelf hier niet meer weg gaan. Om maar te zeggen dat mensen en situaties veranderen en dat je in verschillende fases in je leven ook met andere dingen rekening houdt.

  • Romy 14 januari 2018 op 10:25 am - Beantwoord

   Dat is zeker een goed punt en iets wat ik ook iets meer in mijn achterhoofd wil houden. Je kunt altijd nog een keer verhuizen en het weer anders aanpakken. Toch is mijn idee wel om een huis te kopen waar ik echt wel een paar jaar blijf wonen en eventueel ook ooit met een vriend zou willen samenwonen. Maar ja, je weet natuurlijk niet wat de toekomst brengt en wie weet verander je in een paar jaar wel volledig of werk ik totaal ergens anders. Het blijft toch een keuze die je nu maakt en de toekomst kun je nooit uitstippelen.

 10. Shirley 14 januari 2018 op 10:07 am - Beantwoord

  Goed dat je erover nadenkt en je nirt laat opjagen. Ik wilde destijds liever op een verdieping wonen. Om een of andere reden voelt dat veiliger dan met mijn voordeur aan de straat. Natuurlijk had ik wel wat eisen, maar ik merkte ook sat ik met mijn budget wel wat compromissen moest maken. Goed dat je veel huizen bekijkt, want zo kreeg ik een steeds beter beeld. Veel succes! Bij mij nadert er nu een volgend dilemma: mijn huis verkopen of verhuren als ik zou gaan samenwonen. Bij verhuur komt zoveel kijken… het zou vast rendabel moeten kunnen zijn, maar wil ik het? Als ik mijn huis verkoop, zal ik niet snel meer in mijn eentje in Utrecht kunnen komen wonen als mijn relatie misloopt. Waarom komen er zulke moeilijke keuzes kijken bij ouder worden? 😉

  • Romy 14 januari 2018 op 10:27 am - Beantwoord

   Haha, dat laatste vraag ik me dus ook vaak af. Volwassen worden is best leuk, maar het brengt ook zo veel lastige keuzes met zich mee 😉 Ik kan me jouw dilemma ook goed voorstellen. Je weet natuurlijk niet hoe het loopt met het samenwonen en dan is een uitvalsbasis wel fijn, maar aan de andere kant is verhuren ook best ingewikkeld. Moeilijk zeg! Ik hoop dat jij ook uiteindelijk een keuze kunt maken waar je je prettig bij voelt. En wat je zelf ook al zegt, neem de tijd om erover na te denken en laat je niet opjagen 🙂

 11. Mariska 14 januari 2018 op 10:13 am - Beantwoord

  Leuk dat je toch aan het kijken bent! Zelf heb ik even (2 jaar) in de stad gewoond als dorpeling. Niet in Amsterdam, maar in Purmerend dat daar heel dichtbij ligt en dan ook echt boven een restaurant midden op de Koemarkt, het plein waar alle uitgaansgelegenheden zijn en de winkels natuurlijk en bussen. Het was fijn omdat er altijd wat te doen was, makkelijke busverbinding en altijd wel reuring op straat. Toch wil ik weer graag terug naar het dorp waar ik ben geboren en getogen omdat dat voor mij echt als thuiskomen voelt. Succes met je zoektocht, ben benieuwd 🙂

 12. Nikita 14 januari 2018 op 10:28 am - Beantwoord

  Mijn vertrouwenspersoon sprak hier een tijdje terug ook over. De tijd gaat echt snel. Ik ben nog schoolgaand dus ik denk nog niet aan op mezelf wonen. Maar ik denk er misschien wel aan om in Brugge te wonen. Ik heb geen idee over de huurprijzen, daar ga ik natuurlijk later wel onderzoek naar doen. Maar ik heb echt mijn hart verloren aan die stad. Succes met je zoektocht Romy!

  Trouwens, er breekt een spannende periode aan voor mij. Ik heb vanaf morgen twee weken stage. Ik ben heel benieuwd maar vind het ook heel spannend. Maar het komt wel goed 🙂

  • Romy 14 januari 2018 op 10:31 am - Beantwoord

   De tijd vliegt inderdaad voorbij en het is zo spannend wat er langzamerhand allemaal op je pad komt. Het hoort allemaal bij het volwassen worden, maar dat brengt ook weleens lastige keuzes met zich mee 😉
   Leuk dat je misschien in Brugge wilt gaan wonen! Ik vind dat ook zo’n leuke stad en kan me voorstellen dat je daar graag een huis zou willen vinden.
   Wat spannend ook, die stage! Heel erg veel succes morgen en de komende weken! Je kunt het! 🙂

 13. Loes 14 januari 2018 op 10:33 am - Beantwoord

  Allereerst: wat een mooie foto’s hierbij! Pretty! Het lijkt me ook heel moeilijk om de perfecte plek te vinden, maar gelukkig heb je de tijd en ruimte om lekker rond te kijken. De sociale druk is daarbij niet echt belangrijk vind ik, dat is maar bijzaak.

  • Romy 14 januari 2018 op 9:06 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie op de foto’s! 🙂
   Ik probeer inderdaad ook de sociale druk zo veel mogelijk los te laten. Uiteindelijk is het mijn leven en mijn geld, dus het belangrijkste is dat ik een fijne plek vind op het moment dat het goed voelt 🙂

 14. Simone 14 januari 2018 op 10:33 am - Beantwoord

  Wat leuk en spannend ook! Toen wij op zoek waren naar een koophuis hadden we een aantal plaatsen in ons hoofd. Uiteindelijk is het geworden waar ik ook vandaan kom en waar we al woonden. Waarom? Mooiere huizen in combinatie met het kostenplaatje. Bij veel andere huizen kreeg je zoveel minder voor hetzelfde geld. En inmiddels zijn de huizenprijzen ook weer gestegen.
  Ik ben heel erg blij met waar we nu wonen, maar zeg nooit nooit dat ik nog eens naar een stad zou verhuizen.

  • Romy 14 januari 2018 op 9:07 pm - Beantwoord

   Fijn om te horen dat je nog altijd blij bent met de plek waar jullie nu wonen! Het grote voordeel van een dorp is inderdaad dat je een grotere ruimte krijgt voor hetzelfde bedrag als waarvoor je een klein appartement hebt in een stad. Ik ben er ook nog niet helemaal uit of ik liever een stadse omgeving wil of toch liever een grotere woning in een iets kleinere stad of dorp.

 15. Anne 14 januari 2018 op 11:00 am - Beantwoord

  Hier was het kiezen van een huis ook wel een dingetje. Mijn wederhelft wilde écht niet weg uit IJsselstein, maar ik wilde eigenlijk wel heel graag weer naar Brabant. Uiteindelijk is het toch IJsselstein geworden (ook vanwege zijn en mijn werk), maar we hebben wel verschillende huizen bekeken voor we een keuze maakten. Wij kochten in de tijd dat huizen nog vrij lang te koop stonden, en hadden dus wel de tijd om rustig na te denken over wat we wilden. We zijn geëindigd met een heerlijk huis, met voldoende opties voor de lange termijn, waardoor het ook bij eventuele gezinsuitbreiding nog interessant is. Mijn tip: Neem vooral de tijd om een huis/appartement te kiezen dat bij je wensen past, maar zie ook de mogelijkheden in een huis/appartement. Veel succes!

  • Romy 14 januari 2018 op 9:09 pm - Beantwoord

   Dat is zeker een goede tip! Dankjewel 🙂 Aan de ene kant is het belangrijk om niet te overhaast te beslissen, maar je moet het ook weer niet gaan overanalyseren inderdaad 😉
   Zo te horen hebben jullie een heel fijn huis gevonden. Ik kan me voorstellen dat de locatie ook nog wel een dingetje is als je gaat samenwonen en beide de voorkeur geeft aan een andere woonplaats. Fijn dat jullie er toch uit zijn gekomen en nu allebei happy zijn in IJsselstein 🙂

 16. Madelon 14 januari 2018 op 12:12 pm - Beantwoord

  Ik kan me voorstellen dat deze keuzes lastig zijn! Het is ook een best grote stap. Ik woon met mijn vriend samen in Nijmegen. Dat moest haast ook wel want we studeren hier allebei en de reistijd van onze ouders naar Nijmegen was gewoonweg te lang (bijna 2 uur heen en 2 uur terug). Het is een heel leuke stad maar we zien onszelf hier niet eeuwig wonen en kijken daarom stiekem ook al rond waar we wél zouden willen wonen. We willen allebei graag terug richting onze ouders. Daar zijn we opgegroeid, wonen veel van onze vrienden en voelen we ons gewoon erg thuis. Maar waar precies we dan willen gaan zitten weten we nog niet. Ik denk dat het ook een kwestie van gevoel is. Het moet gewoon direct goed voelen. Maar ja, zelfs dat is lastig!

 17. Eline 14 januari 2018 op 12:22 pm - Beantwoord

  Ik begrijp die twijfels maar al te goed, het is natuurlijk een lange-termijn beslissing waar je toch weer een tijd mee verder moet. Ik had zelf het geluk dat ik het oude huisje van mijn oma kon overnemen toen zij naar het bejaardenhuis ging. Dat heb ik toen flink gemoderniseerd en daar ben ik nog steeds heel blij mee. Mijn vader en beste vriendin wonen op fietsafstand en binnen 10 minuten zit ik ook in het centrum of sta ik op het station. Voor mij het ideale huisje 🙂

  • Romy 14 januari 2018 op 9:11 pm - Beantwoord

   Wat spannend dat jullie misschien weer terug willen gaan naar de plek waar jullie vandaan komen. Ik kan me ook wel voorstellen dat juist die buurt jullie aantrekt. Mij lijkt het ook best lastig om echt ver bij vrienden en familie vandaan te wonen. Ik ben het helemaal met je eens dat dat gevoel het belangrijkste is. Het moet direct goed voelen als je ergens komt, zowel qua locatie als qua woning. Ik ben zelf stiekem ook wel nieuwsgierig wanneer dat gevoel zich bij mij aandient 😉

  • Romy 14 januari 2018 op 9:12 pm - Beantwoord

   Wat een fijne optie inderdaad om in het huis van je oma te gaan wonen, zeker als het overal zo dicht bij is. Het klinkt als een perfect plekje 🙂

 18. Evelyne 14 januari 2018 op 1:21 pm - Beantwoord

  Ik denk de laatste tijd ook aan uit huis gaan. Het is gewoon tijd geworden voor mijn eigen stekje en toch heb ik enkele zware dingen om tegenaan te boksen. Ik vind het zwaar om hier alleen mee om te gaan en ik geen vriend heb om dit samen te doen, snap je? Ik ben nl een beetje bang voor de eenzaamheid en toch kijk ik er naar uit om eens gewoon lekker op de bank te gaan hangen zonder dat daar iemand commentaar op geeft. Ik weet dat ze hier niet ver vandaan een nieuwe straat aan het aanleggen zijn om de nieuwbouwapp. die ze er gaan zetten bereikbaar te maken. Ik ben al eens gaan kijken, maar zie helemaal niks. Ik weet dus niet of die al verkocht zijn en of ik toch nog een kans maak. Erg frustrerend. En toch wil ik ook niet zomaar iets kopen of huren. Het moet voor mij ook goed aanvoelen. Alleen moet ik nog de kans krijgen om te gaan kijken..

  • Romy 14 januari 2018 op 9:15 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar wat je beschrijft! Zo voelt het voor mij ook. Ik vind het best lastig om in mijn eentje dit hele proces te doorlopen en ben ook best wel bang voor eenzaamheid als ik eenmaal op mezelf woon. Wat mij helpt, is om het er regelmatig met andere mensen (mijn ouders of vriendinnen) over te hebben. Zij hebben vaak al ervaring met het huis uit gaan of zitten op dit moment in hetzelfde schuitje en het is fijn om gewoon eens te bespreken wat je overwegingen zijn en waar je misschien bang voor bent. Ik vind het ook allemaal ontzettend spannend, maar het geeft me rust om er op deze manier een beetje naartoe te leven.
   Wat frustrerend trouwens dat je de nieuwbouw bij jou in de buurt nog niet hebt gezien. Ik hoop dat je de huizen snel ontdekt en dan eens een kijkje kunt nemen. Het klinkt wel als een fijne plek, omdat je dan iets voor jezelf hebt, maar toch ook dicht bij je ouders woont 🙂

 19. Talitha 14 januari 2018 op 1:23 pm - Beantwoord

  De huizenmarkt in Amsterdam is krankzinnig momenteel. Hoewel ik hier heel, heel, heel graag woon, hebben mijn Lief en ik toch al besloten dat we nooit in de hoofdstad gaan kopen. Huren is al duur, maar kopen vind ik zó belachelijk duur geworden dat het me zonde van het geld lijkt. Een gemeente rond Amsterdam lijkt me dan ook een goed idee voor jou! Alle voordelen van de hoofdstad zijn binnen handbereik, maar het blijft nog betaalbaar. En je hebt ruimte! Amsterdam betekent voor de meeste mensen maximaal 50m2…

  • Romy 14 januari 2018 op 9:18 pm - Beantwoord

   De koophuizen in Amsterdam zijn inderdaad echt bizar duur. Dat is ook wel een van de dingen die me tegenhoudt. Ik heb binnen mijn budget nog niet veel huizen in Amsterdam gezien die groter zijn dan zo’n 40 m2, terwijl ik ergens anders soms wel 80 m2 kan krijgen voor dezelfde prijs. Het liefst zou ik in Amstelveen willen wonen op de grens met Amsterdam. Dan is inderdaad alles binnen handbereik, is het OV beter en liggen de prijzen net iets lager. Ik woon nu in Uithoorn, dus Amstelveen ligt ook nog eens precies tussen mijn ouders en mijn werk in. Maar ja, helaas zijn de huizen daar ook wel vrij duur en erg populair en Amstelveen staat ook wel een beetje bekend als kak 😉 Toch denk ik dat ik daar eerst eens wil gaan kijken. Het hoge kakgehalte overleef ik wel 😉

 20. Lianne 14 januari 2018 op 2:11 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar! Wij zitten nu ook in het hele circuit van een hypotheek en een huis kopen. Het liefst willen we zo in april iets hebben, zodat we daar straks meteen in kunnen als we uit onze tijdelijke woning gaan. Maar al die struggles van waar wil je wonen etc. komen ook aan bod. We willen het liefst in de buurt van Amsterdam (maar ja, heel prijzig), en dan niet in Amsterdam zelf. En zelf wil ik ook niet richting Purmerend of Hoorn, daar zou ik me als buitenstaander niet thuis voelen. Zo lastig! Ik wil een leuk, betaalbaar huisje dat zo goed als instapklaar is, zodat we er weinig aan hoeven te verbouwen, ik wil twee extra kamers, een niet te grote tuin en geen gras, omdat ik niet van tuinieren houd, graag met een openbare parkeergelegenheid in een leuke, rustige buurt in een stad waar ik me prettig en thuis voel. Ja… vind maar zoiets als starter! Dus I know how you feel! 😉

  • Romy 14 januari 2018 op 9:22 pm - Beantwoord

   Zo spannend dat jullie nu ook dit hele proces doormaken en ik herken heel erg de struggles die je beschrijft. We hebben volgens mij grotendeels dezelfde eisen aan een huis op de buurt na dan 😉 Maar het is inderdaad best lastig om zoiets te vinden, zeker in de buurt van Amsterdam. Ik hoop zo dat jullie snel een geschikte plek vinden die echt goed voelt in een wijk waar jullie het ook fijn vinden. Is Haarlem misschien een optie? Of Weesp? Het is dat Weesp iets te ver bij mijn ouders vandaan is voor mij, maar verder sprak dat dorp me ook heel erg aan. Je zit vanaf Weesp heel snel in Amsterdam en het is iets dorpser en goedkoper dan onze hoofdstad 🙂

  • Lianne 15 januari 2018 op 2:36 pm - Beantwoord

   Haarlem is inderdaad ook een optie! We waren ook al richting Zaandam aan het kijken. Dat zijn steden wel redelijk dicht bij Amsterdam en die me tenminste een beetje trekken. Naar Weesp heb ik eigenlijk nog nooit echt gekeken, maar ik moet zeggen dat ik mezelf toch liever in een stad settel dan in een dorp. Want ja, iedereen kent iedereen en geroddel over de nieuwe buurtbewoners enzo… Het liefst zou ik teruggaan naar Eindhoven, dat was een plek waar ik, na even wennen, me echt thuis voelde. Maar dat ligt weer zo ver van de randstad af. Moeilijk!

   • Romy 15 januari 2018 op 8:29 pm - Beantwoord

    Zaandam is volgens mij ook echt een leuke en gezellige stad! Ik kan me voorstellen dat Eindhoven je ook wel heel erg trekt. Lastig dat het dan zo ver bij de Randstad vandaan ligt! Het is ook niet niks om een plek te vinden waar je het echt naar je zin hebt. Met een dorp valt het overigens wel mee wat betreft het geroddel volgens mij. Uithoorn is ook een dorp, maar hier kent absoluut niet iedereen elkaar 😉 En Weesp is nog een flink stuk groter. Er schijnen in Weesp vooral mensen te wonen die net geen woning in Amsterdam kunnen betalen, dus de bevolking is misschien juist wat jonger 🙂

 21. Sandra 14 januari 2018 op 3:04 pm - Beantwoord

  Een huis kopen en je wensen bedenken is zó lastig. Wij zijn hier ook mee bezig omdat we eind dit jaar waarschijnlijk uit dit huis moeten. Ik snap je struggles heel erg! Blijf lekker oriënteren en zet er inderdaad geen druk op. Het is een keuze voor langere tijd en die keuze moet 100% goed voelen. 🙂 Ik wil in Katwijk blijven wonen. Heb een tijdje over Leiden nagedacht, maar ik ben gewoon totaal geen stadsmens. Zeker sinds ik verhuisd ben (gelukkig nog steeds in mijn eigen dorp!) Ben ik er wel achter gekomen dat ik heel veel waarde hecht aan deze plek!
  Ben benieuwd hoe de zoektocht naar een huis jou gaat verlopen en waar je uiteindelijk voor gaat kiezen! Succes! Komt echt wel goed. 🙂

 22. Dinja 14 januari 2018 op 5:19 pm - Beantwoord

  Fijn dat je een mogelijkheid hebt om een huis te kopen! Ik zou echt moeten huren, vooral met mijn inkomsten zou ik niet kunnen kopen en ik heb ook nog geen vast contract 🙁
  Door mijn situatie ben ik ook op zoek naar een huis (huurhuis dus), en dat valt niet mee! Ik wil inderdaad ook dichtbij m’n werk en m’n moeder wonen, én het moet te doen zijn met het ov. Ik wil eigenlijk ook wel twee slaapkamers (of een extra bergruimte) en een losse toilet ipv in de badkamer vind ik ook wel fijn. Zoveel eisend ben ik nou ook weer niet haha :p

  • Romy 14 januari 2018 op 9:25 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! Ik wil inderdaad echt mijn gevoel volgen en rustig aan doen. Het is belangrijker dat ik een keuze maak waar ik achter sta dan dat ik snel iets vind 🙂
   Wat spannend dat jullie binnenkort waarschijnlijk ook op huizenjacht gaan! Ik kan me goed voorstellen dat je graag in Katwijk wilt blijven. Het lijkt me best een overgang naar Leiden als je gewend bent in een dorp te wonen en ook nog eens heel dicht bij het strand. Ik weet bijvoorbeeld ook zeker dat ik er nooit blij van zou worden om in een stad ver bij Uithoorn vandaan te wonen. Dan zou ik toch de mensen om me heen missen, maar