het is oke

Het is oké als je…

 • 11 augustus 2020
 • 17 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

De laatste tijd floepte er iets te vaak de zin “Is het niet stom als ik…?” uit mijn mond. Daarom leek het me een goed idee om mezelf eraan te herinneren dat veel van die dingen verre van stom zijn. Dit lijstje is voor mezelf en voor jou en voor iedereen die het kan gebruiken. Het is oké. Jij bent oké.

Het is oké als je…

 1. Het is oké als je tien foto’s van je kat op een dag maakt en daar minstens een paar keer per maand een flinke overkill van online gooit. Je mag een gek kattenvrouwtje zijn, ook als niet-kattenliefhebbers daar de ballen van begrijpen of je daarom ontvolgen.
 2. Het is oké als je emotioneel bent. Of dat nu één minuut duurt of een hele dag lang. Ook als je, doordat je beste hormoonvrienden ongevraagd om de hoek komen kijken, al moet huilen wanneer je een leeg schap in plaats van je favoriete drinken in de supermarkt aantreft. En ook als je huilt om hetzelfde als waar je een dag eerder al een huilbui over had.
 3. Het is oké als je dansjes maakt door de kamer uit pure vrolijkheid. Zowel zonder als met pottenkijkers trouwens. Dansjes van geluk zijn de beste.
 4. Het is oké als je mensen om een gunst vraagt. Bijvoorbeeld die keer gisteren dat een stukje broccoli in mijn keel schoot en ik dacht het wel zonder water af te kunnen. Je hoeft niet stoer te zijn en altijd de superwoman uit te hangen die alles zelf wel af kan. Ook als je een keer om een helpende hand of (in dit geval: een glas water) vraagt, kun je nog steeds prima een independent woman zijn.
 5. Het is oké als je zelf het allerhardst lacht om een binnenpretje. Ook als jij de enige bent die er überhaupt iets van begrijpt dat jij hierom moet grinniken.
 6. Het is oké als je appjes en berichten laat voor wat ze zijn. Er is geen man overboord als de verzender een paar uur op een antwoord moet wachten. Nee, ook niet als je daar geen betere reden voor hebt dan dat je je aandacht even op iets anders wilt storten dan op WhatsApp, Facebook en je goed gevulde mailbox.
 7. Het is oké als je een keer minder werk gedaan krijgt. Bijvoorbeeld omdat je wegsmelt in je woning die plotseling in een privésauna is veranderd. Maar ook als het simpelweg komt doordat je motivatie en frisse werkzin het plotseling een hele dag voor gezien houden (die twee verdienen ook eens een romantisch uitje natuurlijk!). Stoppen om vier uur mag. Stoppen om drie uur ook. Zelfs zonder inhaalslag.
 8. Het is oké als je de stofzuiger niet net uit de kast hebt gehaald wanneer je bezoek krijgt. Als je visite een beetje leuk is, zullen ze niet over die paar kruimels rondom je stoelpoten vallen (zowel letterlijk als figuurlijk).
 9. Het is oké als je tijdens het hardlopen met een (make-uploos) hoofd als een tomaat je tegenliggers gedag zegt. Ook als het zweet ondertussen van je hoofd druppelt. Zelfs als die tegenligger in werkelijkheid je buurman is. Tja, ik ben hem ook weleens met sokken in slippers en onbedoelde out of bed-look in het trappenhuis tegengekomen.
 10. Het is oké als je het even niet meer weet. Je hoeft niet op elke slimme vraag op familieverjaardagen een antwoord klaar te hebben. Het is niet erg als je nog geen volledig uitgestippelde plannen in de kast hebt klaarliggen. Gaandeweg dingen ontdekken is juist het leukste onderdeel van het hele avontuur dat ‘het leven’ heet.
 11. Het is oké als je een keer niet het blije ei uithangt bij familie of vrienden. Er is niets mis met een keer sip zijn of zelfs strontchagrijnig. Mensen die je waarderen om wie je bent, zullen je ook op je chagrijnigst echt niet de deur wijzen. Bovendien ben je waarschijnlijk bij lange na niet zo chagrijnig als je zelf denkt.
 12. Het is ook oké als jij wél supervrolijk bent terwijl de ander dat niet is. Je hoeft je niet schuldig te voelen als jij lekker in je vel zit, terwijl een ander door een moeilijke tijd gaat. Jouw gevoel is van jou, dat van een ander van hem of haar. Natuurlijk is het mooi als je de ander kunt helpen. Maar je hoeft je niet volledig in die emoties laten meesleuren. Sterker nog, misschien is het juist beter om dat niet te doen. Voor de ander en voor jou.
 13. Het is oké als je nee zegt. Bijvoorbeeld door een baan of een freelance opdracht af te wijzen. Je hoeft jezelf niet te verantwoorden. “Omdat het niet goed voelt” is al een goede reden op zich.
 14. Het is oké als je voor jezelf kiest en daarom sommige dingen langs je heen gaat gaan, mensen loslaat of keuzes maakt waar een ander het niet mee eens is. Niemand zal altijd opkomen voor jouw belangen. Jij bent de enige die dat kan doen.
 15. Het is oké als je met je steunkousen ’s zomers de straat op gaat. Dat voorbijgangers er van onder je maxi-jurk nog een glimp van kunnen opvangen, doet er ook niet toe. Dat je haar vandaag niet opperbest zit, overigens ook niet. Je bent goed zoals je bent. Ook als je niet aan welk perfecte Instagram-kiekje dan ook voldoet.

Het is oké. Jij bent oké. Dat zeg ik tegen jou en tegen mij.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 11 augustus 2020 op 6:57 am - Beantwoord

  Je bent gewoon een fijn mens, misschien juist wel omdat je soms even vrolijk gek doet of iets heel intens beleeft.
  Gewoon aardig blijven voor jezelf en anderen.

 2. Darina 11 augustus 2020 op 7:00 am - Beantwoord

  Dit had ik echt even nodig, dank je wel!!

 3. Lianne 11 augustus 2020 op 7:32 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Alles is oké en mag er altijd zijn. <3

 4. bychristiana 11 augustus 2020 op 9:24 am - Beantwoord

  Wat ben je toch een lieverd! Soms heb je dit soort dingen gewoon even nodig om te lezen. Mooi artikel Romy;-)

 5. Audrey 11 augustus 2020 op 9:38 am - Beantwoord

  Prachtig artikel! <3

 6. Naomi 11 augustus 2020 op 10:32 am - Beantwoord

  Je hebt op ieder punt volkomen gelijk!

 7. johanna 11 augustus 2020 op 11:24 am - Beantwoord

  Natuurlijk is het ok, als je jezelf bent! En laat anderen maar kletsen. Super dat je het weer eens opschrijft.
  Succes met het ok zijn.

 8. Giovanna Jansen 11 augustus 2020 op 1:10 pm - Beantwoord

  Heel mooi en zo waar! <3

 9. Zo simpel is dan geluk 11 augustus 2020 op 2:42 pm - Beantwoord

  Ik geloof niet dat mijn patiënten er heel blij van worden als ik om drie uur stop met werken, haha!
  Mooie punten heb je benoemd. Het lukt mij ook steeds vaker om voor mezelf te kiezen. Wel vind ik het soms nog steeds lastig om zelf leuke dingen te kunnen doen en mijn beste (ongeneeslijk zieke) vriendin te zien lijden. Blijft een dingetje.

 10. Tamara 11 augustus 2020 op 3:27 pm - Beantwoord

  Wow, puntje 7 is bij mij wel een ding nu hoor! Ik kreeg gister door de warmte minder gedaan dan ik eigenlijk had gewild en dat zat me de hele tijd dwars. Zelfs zo erg dat ik ’s avonds nog mijn laptop wilde pakken om wat te gaan werken, tot ik mij bedacht dat ik wel gek leek. Uiteindelijk heb ik het niet gedaan, maar het is voor mij nog een les om dat te leren los laten. Morgen weer een dag toch?!

 11. Simone 11 augustus 2020 op 8:27 pm - Beantwoord

  Wat een lief en mooi artikel, Romy <3

 12. Amber / Ambers Things 12 augustus 2020 op 8:57 am - Beantwoord

  Wat een ontzettend fijn en liefdevol artikel. Hier had ik even nood aan. Bedankt!

 13. Meaghan 12 augustus 2020 op 10:02 am - Beantwoord

  Heel mooi Romy! Alle punten die jij benoemt zijn zeker oké. Je denkt op zulke momenten gewoon meer aan jezelf en wat voor jou goed is. Alleen maar heel waardevol! Laat mensen maar lekker een mening hebben, als jij je goed voelt en achter je standpunten staan, mogen ze daar zeker wat van vinden, maar het is en blijft jouw beslissing. Dus als jij met steunkousen in de zomer over straat gaat, is dat helemaal prima! Niks mis mee! Laat ze maar kijken 😉

 14. Lotte 12 augustus 2020 op 5:53 pm - Beantwoord

  Heel fijn om te lezen! Vooral punt 12 kan best lastig zijn. Het voelt dan zo gek om zelf wel blij te zijn of van iets te genieten als een ander dat op dat moment niet kan.. Goed om af en toe tegen mezelf te zeggen. 🙂

 15. Elske 13 augustus 2020 op 4:58 pm - Beantwoord

  Fijne blog! Word ik weer blij van. En vaker vrolijk is de bedoeling en dat lukt heel erg goed, zo!

 16. Saskia 16 augustus 2020 op 10:14 am - Beantwoord

  Precies dit. Alle is oké. Je keuzes zijn oké. Jij bent oké. Mooi<3

 17. Nikita 22 augustus 2020 op 9:56 pm - Beantwoord

  Dit is echt een van je mooiste artikels ooit. Ik voel dit artikel tot in mijn hart. En misschien is dat wel omdat ik de afgelopen tijd heel vaak heb beseft dat ik oké ben zoals ik ben. Nog zoiets, ik ben 23 jaar en ik luister graag K3. Als ik onrustig ben of overstuur, luister ik K3. Ik word er rustig van. En tegelijkertijd word ik er vrolijk van. Er zijn een paar ballads van hen die me al heel vaak geholpen hebben. En mensen vinden dat raar en dan lachen ze daarmee. En toen begon ik me te schamen. Het is niet dat ik nu ineens heel Facebook vol ga spammen met K3, dat gaat nu ook iets te ver. Maar nu denk ik van; ik ben 23 jaar en ik luister K3. Is het anders? Ja. Doe ik er iemand verkeerd mee? Nee. Maakt het me gelukkig? Ja. Dus wat is eigenlijk het probleem. Als mensen nu daar een opmerking over maken denk ik bij mezelf van: laat los, de wereld heeft echt wel grotere problemen dan een 23-jarige vrouw die K3 luistert. Daarnaast ook, de afgelopen tijd met de crisis, lockdown en daarna te horen krijgen dat ik misschien chronisch ziek ben. Ik zie mezelf als iemand die positief in het leven staat en vecht. En dat wilde ik blijven doen. Maar ik heb ook wel momenten dat ik breek. Dat ik te veel pijn heb of de vermoeidheid beu ben. En dan schaam ik me omdat ik me gefaald voel. Maar het is oke om het moeilijk te hebben. Het is oke om niet elke dag lachend door het leven te dansen. En een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd het afgelopen jaar, het is oke als je anders bent dan anderen. En het is dik oke om daar gelukkig mee te zijn.

Recente blogs

Minder oordelen over anderen | 9 tips voor een meer open blik

11 mei 2023|Persoonlijke groei|

"Het begint allemaal met woorden." Die paar rake woorden sprak de kleindochter van een oorlogsslachtoffer uit bij Dodenherdenking. Ze maakten zoveel indruk op mij dat ik die avond nog achter de PC kroop om dit artikel te schrijven. Want hoeveel mooier is de wereld als we soms dingen wél zeggen die we nu inslikken. En als we op andere momenten juist woorden (oordelen) heel even op een weegschaaltje leggen voordat we ze uitspreken. Maar hoe doe je dat, minder oordelen over anderen? Het is een thema waar ik zelf de afgelopen jaren steeds meer in aan het duiken ben. Dit zijn mijn 9 tips om vaker met een open blik te kijken.

Welk advies zou jij jezelf willen geven?

3 april 2018|Persoonlijke groei|

"Wat zou jij doen in mijn situatie?”. Als twijfelachtige knopendoorhakker stel ik die vraag soms in de hoop dat iemand me een geweldig, baanbrekend advies geeft waar ik nooit zelf aan had gedacht. En weet je wat het grappige is? Vaak ben ikzelf mijn beste adviseur. Net zoals jij waarschijnlijk soms ongemerkt jouw eigen beste raadgever bent. Soms weet je zelf beter dan wie dan ook wat jou zou kunnen helpen naar een vrolijker en gelukkiger leven. Daarom daag ik je uit om vandaag jouw eigen adviseur te zijn. Welk advies zou jij jezelf willen geven?

Inkiekje #51 | Bewaker Pippa, nieuw blauw “bakkie” & babycadeau

7 februari 2022|Persoonlijk|

Aan foto’s in mijn filmrol weer geen gebrek de afgelopen weken. Ik fotografeerde er lustig op los met mijn mobiel bij bijzondere en minder bijzondere momenten. De bijzonderste van allemaal? Bart kreeg een nieuwe auto, en hij is blauw (en heel tof!). Verder zat ik met mijn neus in een prachtig boek, kocht ik het allerliefste berentruitje ooit in maat 68 (nee, niet voor Pip!) en was ik beretrots op een bakcreatie. Spiek je weer mee in mijn fotodagboek?