als je het moeilijk hebt

8 reminders om het jezelf makkelijker te maken als je het moeilijk hebt

  • 10 januari 2025
  • 3 Reacties

We maken allemaal (helaas) weleens lastige dingen mee. Je bent misschien in een pittige situatie beland, gaat door een onzekere periode of zit gewoon niet lekker in je vel. In al die gevallen heb je het zelf al moeilijk zat. Dan is het wel zo fijn als je het jezelf in andere opzichten een tikkeltje makkelijker maakt. Bijvoorbeeld door niet óók nog veel druk op te leggen, door minder van jezelf te verwachten en door geen mooi weer te hoeven spelen. Maar hoe doe je dat: het makkelijker maken als je het al moeilijk hebt? Dit zijn 8 fijne reminders om jezelf wat extra ademruimte te geven als je het al lastig hebt.

1. Geef het eerlijk aan als het niet goed met je gaat

Eerlijk is eerlijk: dit heb ik héél lang best lastig gevonden. Veel mensen zijn al snel geneigd om maar “gezellig” mee te doen of te zeggen “Ja hoor, gaat lekker!”. En hoewel dat wel een handige antwoord is als je de vraag van een caissière of vaag bekende collega krijgt met wie je niet je hele leven wilt delen, mag je het bij anderen heus ook eerlijk zeggen als “Ja hoor, gaat lekker!” niet eens in de buurt komt van de werkelijkheid.

Als je je allesbehalve dolenthousiast voelt, kost het bakken met energie om te doen alsof. Dus stop met acteren en geef het eerlijk aan als je je eigenlijk zwaar belabberd voelt, om welke reden dan ook. Durf een keer te zeggen “Nou, niet zo lekker eigenlijk!” als iemand vraagt hoe het met je gaat. Anderen vinden het vaak alleen maar fijn om te weten wat er werkelijk speelt. Maar vooral haal je daarmee een enorme last van je schouders af. Het lucht enorm op als je van jezelf echt jezelf mag zijn, ook als je een keer niet jouw vrolijkste versie bent.

2. Schrap, schrap, schrap

Oké, misschien voel je nu direct weerstand. Want je kúnt die afspraak helemaal niet afzeggen. En die deadline staat toch in beton gebeiteld? Maar nee, in de praktijk is het bijna altijd wel mogelijk om iets uit je agenda te halen of te verplaatsen. Als je het moeilijk hebt, geef er dan aan toe dat niet alles lukt wat je van plan was.

Stel jezelf de vraag “Wat zou ik als eerste schrappen als ik nu acuut naar het ziekenhuis zou moeten?”. Dat is misschien een tikkeltje radicale vraag, maar die vraag helpt mij om met een andere blik naar mijn agenda te kijken en wél dingen te durven cancelen. Zo vinden mensen het vaak echt niet erg als je een keer een belletje een dag verschuift, je collega laat weten dat je een project een dag later oplevert of als je je wekelijkse yogales met een vriendin deze week niet laat doorgaan.

Maak het allemaal niet groter dan het is. En ja, “Het gaat even niet zo lekker!” kan een prima excuusreden zijn.

als je het moeilijk hebt 2

3. Gun het jezelf om een zesje te zijn

Dat advies kreeg ik ooit van iemand, en is altijd blijven hangen. Vaak streven we vanuit perfectionisme naar een 10. Het liefst op alle vlakken. En als die 10 niet lukt, dan toch wel op z’n minst een 9. Maar hoe zou het zijn als je het jezelf – in elk geval een tijdje – toestaat om maar gewoon een “zesje” te zijn? Kun je het jezelf toestaan om even niet de allerbeste vriend, de beste partner, de beste werknemer/opdrachtnemer, de beste Hoofd Huishouden en de beste dochter/zoon, etc. te zijn?

Daarmee bedoel ik niet dat je bewust steken laat vallen. Wel dat je het jezelf toestaat om vaker niet álles te geven wat je in je hebt. Dus om een keer niet mee te gaan naar een verjaardag, om een appje een paar dagen onbeantwoord te laten, om je werkmail minder vaak te checken of om even niet bij elk vriendenuitje te zijn. Wat voor jou als een “mager zesje” voelt, zal vaak voor anderen alsnog meer dan genoeg zijn.

Het zijn vaak niet zozeer de hoge verwachtingen van anderen, maar vooral je eigen hoge latten die je in de weg zitten.

4. Vermijd de perfecte plaatjes online

Als er iets is wat niet meehelpt als je je rot voelt, dan is het wel kijken naar de al te perfecte levens van anderen. Of beter gezegd: naar de ene mooie fractie van hun leven die mensen online delen. Instagram staat er vol mee. Als je het lastig hebt, kun je soms maar beter social media een tijdje mijden. Of in elk geval alleen accounts volgen waar jij een positief gevoel aan overhoudt. Merk je dat je erg veel gaat vergelijken met anderen door de gepolijste plaatjes die je online tegenkomt? Beperk je dan je social-media-tijd op een dag of demp een aantal accounts (zodat die tijdelijk niet meer in je feed verschijnen).

En kun je social media niet links laten liggen? Houd dan continu in je achterhoofd dat je daar maar een mini-stukje van iemands leven ziet. Ook de mensen die een ogenschijnlijk geweldig leven leiden, zullen zo hun obstakels en frustraties hebben.

5. Schrijf elke dag op wat wél goed gaat

Toen ik me een aantal jaar geleden niet zo fijn voelde, kreeg ik deze tip. Er leek op dat moment van alles tegen te zitten en ik vond het best lastig om hoop te houden dat het allemaal beter zou worden. Daardoor focuste ik ook heel erg op de dingen die ik anders wilde zien – het liefst zo snel mogelijk. Mijn coach gaf toen aan dat ik – ondanks dat het niet de beste periode van mijn leven was – er goed aan deed om elke dag 3 dingen op te schrijven die wél goed gingen. Dat kon al iets heel kleins zijn, zoals dat ik tegen iemand ‘Nee’ had gezegd, dat ik ondanks mijn tegenzin een wandeling had gemaakt of dat ik een uitstelwaardig klusje had opgepakt.

Door structureel elke dag te noteren wat me een goed gevoel gaf, kon ik veel beter zien dat er tussen de ups & downs door heus een stijgende lijn zichtbaar was. Die ging niet zo stijl als ik had gehoopt, maar hij was er wel.

als je het moeilijk hebt

6. Sta het jezelf toe om niet de beste versie van jezelf te zijn

Je hoeft niet altijd supergezellig en vrolijk aanwezig te zijn tijdens een gesprek. Het is echt geen must om continu als een vrolijke spring-in-’t-veld door het leven te stuiteren. Soms mag je ook gewoon vertellen waar je mee worstelt (en nee hoor, dat is niet meteen klagen!). Je hoeft niet altijd keihard te werken aan jezelf, valkuilen te overwinnen, je prestaties te verbeteren, hypersportief te zijn, aan je ambities te werken, enzovoorts, enzovoorts.

Het is natuurlijk mooi dat je wilt blijven groeien en je bewust bent van je verbeterpunten. Maar als het niet lekker met je gaat, mag je die beste versie van jezelf ook heus in de koelkast parkeren. Het is prima om gewoon even te zijn wie je nu bent, te voelen wat je nu voelt en genoegen te nemen met ietsje minder.

7. Laat dingen aan een ander over

Toen ik vorig jaar last kreeg van hoofdpijnaanvallen, kon ik een paar weken minder doen dan ik gewend was. Dat was heel frustrerend, want ik had wel een lange to-do-list en veel zin om dingen te doen. Maar de situatie liet me ook beseffen dat je lang niet zoveel zelf hoeft te doen als je soms denkt.

Ook nu de hoofdpijn er veel minder vaak is, houd ik me daar nog aan vast. Het stofzuigen laat ik vaker over aan onze grote vriend Freek (a.k.a. de robotstofzuiger). Als ik een keer moe ben, vraag ik of Bart de boodschappen wil doen of een keertje extra wil koken. Dat vindt hij nooit een probleem (en andersom doe ik dat ook voor hem). Als ik opdrachtverzoeken krijg waar ik geen tijd voor heb, stuur ik diegene vaak door naar een andere tekstschrijver. Voor mij was het een enorme eye-opener dat je echt niet alles zelf naar je toe hoeft te trekken.

Er zijn zoveel manieren om niet alles in je uppie te hoeven doen:

  • Vraag je partner, een familielid, een buurvrouw, een collega of iemand anders om een helpende hand als je het een keer niet allemaal in je eentje redt.
  • Ga je het niet halen om ergens op tijd te zijn? Vraag of het misschien iets later mag worden of vraag iemand anders om je te helpen (bijvoorbeeld een vriendin die de kinderen uit school kan halen of je partner die in jouw plaats kan koken).
  • Zie je erg op tegen een afspraak of ben je bang dat je het niet goed trekt? App diegene van tevoren dat je je niet top voelt en daarom misschien wat eerder weggaat. Soms haalt dat de druk er al van af.
  • Ga op zoek naar praktische oplossingen die je werk uit handen nemen. Denk aan online boodschappen bestellen, een robotstofzuiger nemen, een keer een taxi bellen of een maaltijd afhalen in plaats van zelf te koken.
  • Vraag of iemand met je meegaat naar een lastige afspraak, zodat je daar niet in je uppie zit.
  • Zit je vast in een situatie waarin je het zelf niet meer weet? Vraag om hulp. Stap om te beginnen naar de huisarts om je verhaal te doen. En als dat voor jou niet werkt, ga dan op zoek naar een coach bij wie je een fijn gevoel hebt.
  • Durf ook simpelweg te zeggen: “Help, ik red het even niet!”. Er is altijd wel iemand die graag een helpende hand naar je uitsteekt.

En onthoud: het is niet zwak als je hulp nodig hebt. Het is juist sterk dat je erkent dat je het niet alleen redt én daar ook nog naar handelt.

8. Wees een beetje mild voor jezelf

“It’s OK not to be OK” vind ik altijd een mooie uitspraak om in mijn achterhoofd te houden. Als je je niet fijn voelt, wil je daar misschien vooral zo snel mogelijk van af. Je gaat op zoek naar quick fixes, afleiding, positiviteit… Maar weet dat het soms ook prima is om je even sh*t te voelen. Je hoeft niet elke rotdag te relativeren en moeilijke ervaringen in een glitterende-eenhoorns-jasje te steken om er door een roze bril naar te kunnen kijken. Het is óók helemaal prima als het even niet zo prima gaat. Geef eraan toe, geef jezelf rust, zorg goed voor jezelf en verwacht niet te veel van jezelf.

Het kost soms tijd om je fijner te voelen. En “dingen achter je laten” is bij grote, lastige situaties nu eenmaal makkelijker gezegd dan gedaan. Geef het de tijd en accepteer dat je even niet op je allerbest bent. Die tijd komt wel weer. En als dat nog even duurt, is dat ook oké. Leg er niet te veel druk op. Gun jezelf de ruimte om op jouw tempo stapjes vooruit te zetten, verdrietig te zijn over wat er niet is en ook hoopvol te zijn over wat weer kan komen.

Wat helpt jou als je het moeilijk hebt?

7 tips voor online interieur inspiratie 2025 01 10T092209.867

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 10 januari 2025 op 8:53 am - Beantwoord

    Soms lukt het niet om alles op mijn to-do lijstje te doen. (Zeker omdat ik de neiging heb om echt 2x zoveel op mijn lijst te zetten dan waar ik tijd voor heb.) En dan voelt het soms aan het einde van de dag dat ik niks gedaan heb. Onzin. Dan maak ik een ‘gedaan’ lijstje. Een beetje zoals jouw ging-goed-lijst. Maar vaak staan op mijn gedaan-lijst zaken die ik niet op mijn to-do lijst had staan. En dan buig ik dat gevoel om: ik heb toch best een drukke dag gehad.
    (Plus je leert er van dat je minder op je to do lijst moet zetten én je onthoud beter dat je ook nog… kattenvoer moet bestellen omdat je kat alléén dat ene merk wil wat niet in de supermarkt ligt!)

  2. Carla 11 januari 2025 op 9:35 am - Beantwoord

    Dank je wel Romy
    voor je elke keer heldere herkenbare uitleg 😉
    grtz

  3. Saskia 18 januari 2025 op 8:55 am - Beantwoord

    Mooie punten, waar ik er zeker al een hoop van toepas. Vooral punt 2 ga ik meer doen 🙂

Recente blogs

Inkiekje #60 | Pindakaaspakketten, portretten van vroeger & Pip als voorbeeld

13 juni 2022|Persoonlijk|

Van Limburg naar de kop van Noord-Holland. We reisden de afgelopen weken wat af. Dat was heerlijk, maar vroeg ook om een sterk staaltje grenzen aangeven en soms voor mezelf kiezen. Daarin bleek Pip weer eens het meest inspirerende voorbeeld. Verder maakte mijn pindakaasliefhebbende hart een sprongetje van een geweldig Too Good To Go-pakket, werd ik geraakt door een lieve foto van vroegâh en ging ik op babykleertjesjacht (en nee, niet voor mezelf). Kiek je mee?

Winactie: mijn vrolijke kerstcadeau voor jou

26 december 2016|Positiviteit|

Bij veel mensen liggen er rond kerst mooi ingepakte cadeautjes rond de kerstboom. Wij vieren het zelf niet met cadeaus, maar het leek me wel leuk om dit jaar aan één van jullie een kerstcadeau te geven. Gewoon om jullie te bedanken voor alles. Dat doe ik in de vorm van een winactie, waarbij je een vrolijk pakketje kunt winnen. Kans maken? Lees dan snel verder.

Morning pages | 12 tips voor vrolijke schrijfopdrachten

16 oktober 2017|Positiviteit|

Een tijdje geleden kwam ik de term ‘morning pages’ voor het eerst tegen. Officieel houdt het in dat je iedere dag begint met 3 A4-tjes vol schrijven met alles wat er op dat moment in je hoofd omgaat. Dat vond ik zelf wel erg ambitieus, maar ik bedacht me dat je ook een heel eigen draai kunt geven aan morning pages. Daarom besloot ik het voor mezelf in een ander jasje te gieten: elke dag 5 minuten werken aan een vrolijke schrijfopdracht. Gewoon om aan de vroege ochtend een positieve draai te geven. Daarom zet ik 12 tips voor morning pages op een rijtje. Voor 's ochtends in bed, tijdens je ontbijt of desnoods in de bus. Notitieboekje klaar? Schrijven maar!

Ga naar de bovenkant