50mm2 8

Het jezelf moeilijk maken? Welnee, stop met deze 9 dingen!

  • 2 juli 2019
  • 15 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Het klinkt zo simpel, maar simpel doen is in de praktijk heus niet altijd even simpel als het klinkt. Maar even zonder dollen: we kunnen het onszelf soms aardig moeilijk maken. Bijvoorbeeld door ons eigen geluk te dwarsbomen, door te streven naar torenhoge latten die we eigenhandig op vliegtuighoogte hebben gelegd of door te luisteren naar iedereen behalve onszelf. Ben jij bekend met het jezelf moeilijk maken? Stop dan met deze 9 dingen.

1. Je eigen grenzen vergeten

Grenzen vragen erom bewaakt te worden. Nee hoor, dit is geen politiek praatje. Ik heb het over jouw persoonlijke grenzen. Als je merkt dat mensen iets doen waar jij je niet goed bij voelt, als er meer van je wordt gevraagd dan je aankunt of als je woorden naar je hoofd geslingerd krijgt die je raken, dan moet je daar vaak iets mee. Je maakt het jezelf onnodig moeilijk door anderen over je grenzen te laten gaan en zo in situaties verzeild te raken waar je liever niet in wilt zitten – totaal uitgeblust, verdrietig of boos. Niet doen dus! Bewaak je grenzen en laat het blijken als iets niet goed voelt.

» Lees ook: Je grenzen aangeven? Dat kun jij! (7 tips).

2. Alleen tevreden zijn met “perfect”

Perfectie klinkt misschien heel aanlokkelijk, maar met streven naar het beste van het beste maak je het jezelf bovenal heel lastig. Het zorgt ervoor dat je je lat continu verlegt naar hoogten die wel heel moeilijk te behalen zijn. Niet alleen drijf je jezelf daarmee tot het uiterste, ook maakt zo’n veel te hoge lat het wel heel lastig om tevreden te zijn met waar je staat. Het kan immers altijd beter, mooier, leuker en sneller. Weet dat je niet in alles de beste hoeft te zijn, dat “gewoon goed” soms al goed genoeg is en dat fouten er zijn om van te leren.

3. 24/7 “aan” staan

Een van mijn pas ontdekte valkuilen is de neiging om steeds “aan” te staan. Maar hoe verleidelijk het ook is om altijd bezig te zijn (werken, mailen, stofzuigen, koken, social media, slapen en repeat), echt makkelijk maak je het jezelf er niet mee. Wanneer je altijd door raast met het tempo van een tornado, maak je het voor jezelf lastig om te leven in het nu en stil te staan bij of je wel gelukkig wordt van het pad dat je al snelwandelend bent ingeslagen. Alleen door zowel je elektrische apparaten als je hoofd regelmatig “uit” te zetten, kun je echt genieten en stilstaan bij wat jij wilt en nodig hebt.

4. Het iedereen naar de zin maken

Als je voortdurend bezig bent met doen wat een ander het liefst heeft, verlies je al snel uit het oog waar jij blij van wordt. Je werkt bijvoorbeeld niet alleen om je leidinggevende een plezier te doen, maar ook voor jezelf. En je leeft niet alleen om vrienden gelukkig te maken, maar ook om zelf regelmatig blijdschap te ervaren. Durf je eigen pad te volgen en af te gaan op jouw behoeften. Dan weet je zeker dat je het voor één belangrijk persoon goed doet: voor jouzelf.

5. Mooie plannen steeds uitstellen

Voor jezelf beginnen? Ach, dat komt er nog weleens van. Mooie plekken bezichtigen? Vast ooit! En beter voor jezelf zorgen? “Dat staat op mijn lijst met goede voornemens voor volgend jaar.” Hoor je het jezelf al zeggen? Je maakt het jezelf nogal lastig door te wachten op het moment dat het vuurwerk losbarst en de oliebollen worden geserveerd. Of – nog erger – door een paar jaar te wachten. Waarom zou je eindeloos fantaseren en dromen zonder er werk van te maken. Als je de kans hebt om een droom waar te maken of een eerste start te maken, zet dan alvast stap 1. Met dingen uitstellen maak je het er vaak niet makkelijker op.

het jezelf moeilijk maken

6. Alleen maar dingen doen die veilig zijn

Het klinkt misschien juist makkelijk om binnen je eigen vertrouwde kaders te blijven. Maar ik heb zelf gemerkt dat je het soms juist moeilijk maakt voor jezelf door niet buiten je veilige zone te gaan kijken. Juist over het randje van je comfortabele wereld is soms een oplossing te vinden voor wat je dwarszit. Een voorbeeld: als je je eenzaam voelt, helpt het misschien om juist – hoe spannend ook – een kijkje te nemen bij een cursus. Soms zit in die spannende dingen een sleutel verscholen waar je zelf ook blij verrast door zult zijn.

» Lees ook: 6x Wat ik leerde over buiten je comfortzone gaan.

7. Alles willen (het liefst allemaal tegelijk)

Veel ambities hebben en van alles leuk vinden, is alleen maar goed. Maar niet als je jezelf met een waslijst aan ambities flink in de weg zit. Vaak kun je beter één of een paar doelen uitkiezen om je op te focussen dan op hetzelfde moment tien ballen in de lucht te proberen houden. Jongleren met twee ballen is toch een stuk eenvoudiger. Je kunt nu eenmaal niet tegelijkertijd drie creatieve hobby’s hebben, dansles volgen, muzieklessen nemen, een fulltime baan hebben, een eigen onderneming runnen en altijd beschikbaar zijn voor je gezin. Vaak bereik je veel meer door een paar dingen uit te kiezen waar je jouw energie op dit moment op wilt of moet richten.

8. Niet “anders” willen zijn

“Anders” zijn dan anderen lijkt soms een negatieve bijbetekenis te hebben. Maar waarom? Je maakt het jezelf er niet makkelijker op wanneer je vooral anderen achternaloopt. Daar doe je anderen geen plezier mee, maar jezelf al helemaal niet. Ik geloofde zelf een lange tijd dat ik op z’n minst moest uitgaan om leuk te zijn, dat mijn fascinatie voor schrijven me een beetje gek maakte en dat ik qua kleding vooral mee moest gaan met de menigte. Zelf werd ik er alleen niet gelukkiger van. Je leven wordt veel fijner als je omarmt wat uniek is aan jou en daarvoor uitkomt.

9. Moeilijk denken als er een simpele oplossing is

Een laatste punt dat ik zelf heb ervaren, is dat het vaak verrassend goed werkt om je gepeins te staken en met een simpele blik te kijken naar wat je bezighoudt. Een voorbeeld: ik slaap de laatste tijd heel onrustig om een aantal redenen. In mijn hoofd dacht ik alleen maar in onmogelijke scenario’s om het op te lossen. Dat terwijl de oplossing eigenlijk heel simpel bleek: oordopjes in, valeriaan kopen en op tijd naar bed gaan. Waarom moeilijk doen denken, als het ook makkelijk kan?!

Op welke manier maak jij het jezelf weleens moeilijk?

het jezelf moeilijk maken tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Ilona Wielinga 2 juli 2019 op 7:38 am - Beantwoord

    Wat weer een mooi artikel. Ik maakte het mezelf lang moeilijk door mijn perfectionisme, door mijn eigen grenzen te negeren en het anderen constant naar de zin te maken.
    Inmiddels ben ik me daar bewust van en doe ik er ook wat mee, en ik voel me daar echt wel een stuk beter door.

  2. J 2 juli 2019 op 8:16 am - Beantwoord

    Vrijwel alles is zo herkenbaar! Vooral perfectionisme is voor mij een valkuil en daarnaast het (over)analyseren van álles. Ook heb ik er nog weleens een handje van om mezelf met anderen te vergelijken. Ik probeer me wel steeds bewuster te worden van mijn gedrag en hierin langzaam maar zeker wat veranderingen aan te brengen.

    • Romy 3 juli 2019 op 11:39 pm - Beantwoord

      Dat overanalyseren herken ik ook maar al te goed (helaas). Best wel een vervelende gewoonte soms. Goed dat je je er in ieder geval van bewust bent en probeert om deze gewoontes meer los te laten. Bewustzijn is daarbij al een heel belangrijke eerste stap.

  3. Darina 2 juli 2019 op 9:10 am - Beantwoord

    Een heel inspirerend artikel en ook zo herkenbaar! Vooral het moeilijk denken, teveel piekeren en analyseren…zo lastig soms.

  4. Naomi 2 juli 2019 op 9:10 am - Beantwoord

    Mijn motto leek altijd meer: Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan;). Ik herken veel van jouw punten. Vooral veel te moeilijk denken en het altijd ‘aan’ staan. Dat laatste begin ik af te leren, maar een stemmetje in me vindt dat soms nog wel een beetje gek, want wat als die of die belt / appt / mailt en ik zie het pas morgen? Lekker boeiend, maar dat is nog even een leerproces.

    • Romy 3 juli 2019 op 11:41 pm - Beantwoord

      Helemaal waar dat laatste! En goed dat je toch tegen het stemmetje ingaat, ook al is het niet altijd makkelijk. Ik herken die gedachte wel. Maar vaak is de angst om iets te missen erger dan wat je nu eigenlijk daadwerkelijk mist door je telefoon even uit te laten. Hopelijk kunnen we die gedachte allebei wat meer loslaten.

  5. Anna 2 juli 2019 op 9:11 am - Beantwoord

    Wat een mooi en inspirerend artikel Romy! Ik herken mezelf wel in een aantal punten, vooral ‘alles willen.’ Haha. Ik blijf het moeilijk vinden om hierin een balans te vinden, dit heb ik al sinds jongs af aan. Echt jammer dat we het onszelf soms zo moeilijk maken… Maar ik ben me er bewust van en dat is al een stap in de juiste richting :-).

    • Romy 3 juli 2019 op 11:44 pm - Beantwoord

      Precies! Met bewustzijn kom je al een heel eind. Maar inderdaad wel lastig als je het liefst alles wil doen. Voor mij héél herkenbaar. Als je van alles leuk vindt, is het soms best moeilijk om daar maar een of een paar dingen uit te kiezen waar je je aandacht op richt.

  6. Lilian 2 juli 2019 op 10:24 am - Beantwoord

    Haha, zowel 1 als 2 als 3 als 4 als 5 als 6 als 7 als 8 als 9 zijn van toepassing op mij. In 1 ben ik wel beter geworden, omdat wij nogal een ‘intensieve’ familie hebben. Maar ik merk ook dat ik soms boos wordt op Anna, als ze over mijn grens heen is gegaan, terwijl ik die zelf niet heb aangegeven. Hier probeer ik ook aan te werken (en aan de andere punten ook haha)

    • Romy 3 juli 2019 op 11:45 pm - Beantwoord

      Je bent in ieder geval goed bezig met stappen zetten, zo te horen. Langzaam maar zeker kom je er vast wel! Toch “fijn” dat familie of andere bekenden je soms met hun karakter ongemerkt dwingen om aan je valkuilen te merken 😉 Dat is daar dan weer een positieve bijkomstigheid van.

  7. Laura 2 juli 2019 op 10:56 am - Beantwoord

    Hoi Romy, je hebt goede punten aangekaart! Ik herken me wel in een aantal punten. Ik merk dat mensen vaak opmerkingen maken als je “anders” bent of doet, maar ik weet dat mijn man ooit tegen me zei “Waarom zou je dit niet doen? Niemand heeft er toch last van?” en daar had hij zeker gelijk in. Ik houd ook niet van uitgaan, ik kijk geen series zoals GoT (dat vinden mensen vaak raar!) en ik speel videogames die mijn collega’s kinderachtig vinden, maar zolang ik er blij van wordt, is dat prima!

    • Romy 3 juli 2019 op 11:47 pm - Beantwoord

      Je man heeft helemaal gelijk. Als je jezelf bent, val je daar niemand mee lastig. Sterker nog, ik denk dat mensen je alleen maar meer waarderen als je je eigen ding doet en je niet heel bewust gaat aanpassen aan anderen. Prima toch dat je niet uitgaat. Ik herken wel het idee van “anders” zijn om die reden, maar ik ben zelf ook blij dat ik ervoor heb gekozen vaak gewoon lekker thuis te zitten ’s avonds. Enne, series als GoT kijk ik ook niet, ook al voel ik me soms een buitenstaander als daar hele gesprekken over gaan en ik geen flauw idee heb waar mensen het over hebben 😉

  8. Sofie 2 juli 2019 op 11:04 am - Beantwoord

    Oei, ik ben ook zo’n bezige bij die altijd veel wil en soms is het nodig om alles even los te laten. Mooie punten!

  9. Nikita 3 juli 2019 op 9:49 am - Beantwoord

    Ik doe ze bijna allemaal spijtig genoeg. Maar daar komt verbetering in. Stilletjes aan leer ik te kiezen voor mijn eigen geluk. Afgelopen zaterdag mocht ik proefdraaien bij een bedrijf. Maar ik merkte na die dag al dat ik nooit gelukkig zou worden daar. Dat ik elke dag op mijn ongemak zou zijn en helemaal niet zou genieten van mijn job. Dus toen ik mocht blijven, heb ik zelf gezegd dat ik dat niet wou. Mensen zullen daar een mening over hebben en ik voel me soms veeleisend. Maar het is niet veeleisend om een job te willen waar je gelukkig bent en plezier in hebt. Dat is menselijk. Ook anders zijn. Ik nam de afgelopen tijd opmerkingen heel serieus en voelde me raar. Ik heb heel gekke eigenschappen. Als ik door de stad loop en ineens mijn schoolbus van de afgelopen drie jaar zie passeren, maak ik altijd een sprongetje van blijdschap. En mensen vinden dat gek of raar. Ik niet. Ik ben dan gewoon blij omdat die bus me herinnert aan de goeie tijden die ik heb gehad afgelopen drie jaar. En zo heb ik nog wel rare trekjes. Maar al die rare trekjes, maken mij wel mij. En vaak is mijn enthousiasme ook uit dankbaarheid. Dus eigenlijk lopen die twee gewoon in elkaar over. En niet om met mezelf op te scheppen, maar er is toch niks mooiers dan een persoon die voor alles dankbaar is?

    • Romy 4 juli 2019 op 7:18 am - Beantwoord

      Je hebt helemaal gelijk, hoor. Je moet je werk natuurlijk wel leuk vinden om te doen. Anders kost het alleen maar dagelijks heel veel energie. En je kunt het natuurlijk ook gewoon zien als een mooie opsteker dat dit bedrijf je graag wilde hebben 🙂
      Juist mooi trouwens dat je zo je eigen trekjes hebt. Het zou maar saai zijn als je hetzelfde bent als ieder ander. En dankbaarheid is juist een heel mooi goed 🙂

Recente blogs

Geld sparen voor een huis, hoe heb ik dat gedaan? (7 tips)

22 december 2018|Lifestyle|

Wil je een huis kopen? Een auto aanschaffen? Een mooie droomreis maken? Of iets anders doen waar een prijskaartje aan hangt? Dan is sparen geen overbodige luxe. Ik zit zelf op een grote roze wolk nu ik mijn allereerste eigen huis heb gekocht. Dat was voor mij als single in de Randstad vooral mogelijk doordat ik jarenlang (namelijk sinds mijn 13e!) heb gespaard. Omdat ik hier van meerdere mensen vragen over heb gekregen, vertel ik je graag meer over hoe ik mijn spaarpotje bij elkaar heb gekregen. Dit zijn mijn 7 tips om geld te sparen voor een huis  (of voor iets anders). En daar komen geen extreme bezuinigingen of een torenhoog salaris aan te pas!

5 leuke herfstactiviteiten om je niet te vervelen

23 oktober 2018|Lifestyle|

Voor mij als zomerliefhebber is de herfst misschien niet direct het seizoen waar ik het hele jaar naar uitzie. Maar als het najaar zich eenmaal aandient, kan ik daar tegenwoordig zeker wel van genieten. Deze herfst alleen al heb ik heel wat fijne dingen gedaan die mij oprecht blij maakten. Zo genoot ik van het uitvoeren van een aantal herfstplannen, maar ook van spontane uitjes die de herfst (nóg) leuker maakten. Ook inspiratie nodig om je niet te vervelen deze herfst? Deze 5 fijne herfstactiviteiten kan ik jou van harte aanbevelen.

Inkiekje #62 | Van IJ-hallen naar cocktailbar naar eindelijk VAKANTIE

4 juli 2022|Persoonlijk|

Net voor onze vakantie ontdekte ik dat mijn filmrol zó vol staat dat ik met gemak na een week alweer een Inkiekje kon vullen. Het was dan ook een bruisende week. Of nou ja, bruisend voor mij als introvert met een voorliefde voor de granny lifestyle. Ik was op mijn 29e voor het eerst in mijn leven in een cocktailbar (waar het blijkbaar ook als niet-alcoholdrinker prima vertoeven is), telde de dagen af tot onze vakantie, verbaasde me over een onbenullig supermarktproduct waar ik me gek genoeg door liet verleiden, en beleefde het hoogtepunt van de afgelopen twee maanden: een bezoekje aan de IJ-hallen. Ik neem je graag mee: van IJ-hallen naar coctailbar naar vakantie (inclusief de nodige inpakstress die daar bij mij aan voorafgaat).