Jarenlang dacht ik dat ik mijn leven precies kon uitstippelen. Als heuse controlfreak had ik mijn lijstje met kindernamen al klaarliggen en een eerste schets gemaakt van de trouwjurk van mijn dromen. De dromer die ik was als 16-jarige ben ik al die jaren gebleven. Tegelijkertijd heb ik wel geleerd om meer met beide benen op de grond te staan. Als in: het leven is niet te plannen en het komt zoals het komt. Mijn leven is niet zoals ik had verwacht toen ik als brugpieper net om de hoek kwam kijken. Maar dat betekent niet dat het minder leuk is of dat er iets mis is gegaan. Integendeel, ik geniet ervan!

weten wat je niet wilt

Hoe ik het voor me zag

Op de middelbare school kregen we de opdracht om over onze toekomst na te denken. Wat wilde ik worden? Hoe wilde ik daar komen? En hoe zag ik mezelf over 10 jaar? Ik zag het allemaal al helemaal voor me en schreef kantjes vol. Ik zou trouwen met een highschool sweetheart, zou voor mijn 25e een baby krijgen en zou dan vanuit een idyllisch zolderkamertje op onze eigen boerderij werken als freelance journalist. Ik was niet alleen maar aan het dromen, maar voelde ook een druk om al die dromen waar te maken. Het moest en zou me lukken voor mijn 25e verjaardag, die ik als deadline had gesteld. Wist ik veel dat je toekomst niet uit te stippelen is.

En hoe het soms anders uitpakt

Het leven bleek niet te plannen te zijn. En ik geef toe: nog steeds heb ik weleens het idee dat ik me moet verdedigen dat ik nog niet gesetteld ben in een eigen huis. Tegelijkertijd begint het tot me door te dringen dat voor iedereen het leven anders loopt. In mijn leven zijn dingen soms anders gegaan dan ik had verwacht. Maar achteraf kan ik wel zeggen dat ik van al die dingen heb geleerd. Die keer dat ik er in een sollicitatiegesprek achterkwam dat ik niet die razende reporter ben. Die relatie die het later toch niet helemaal bleek te zijn. Al die dingen in mijn leven hebben me gemaakt tot wie ik nu ben.

Het liep anders, maar dat is juist leuk!

Niemand weet wat er in een paar weken, maanden of jaren kan gebeuren. Voor die baby voor mijn 25e zou ik nogal haast moeten maken, de boerderij is nog steeds mijn eigen kamer bij mijn ouders thuis en die highschool sweetheart is er 0nooit van gekomen. En weet je wat het grappige is? Ook al lijkt mijn leven niet op wat ik me er 8 jaar geleden bij had voorgesteld, toch geniet ik er elke dag van. Ik heb lieve vriendinnen en familie, ben net begonnen aan een leuke baan en geniet van mijn vrijheid, mijn blog en creatieve uitspattingen. De dromen van toen hebben plaatsgemaakt voor nieuwe dromen, die op dit moment beter bij mijn leven passen. En dat is juist hartstikke leuk!

Leef in het nu en volg je hart!

Wat ik probeer te zeggen? Dromen is ontzettend belangrijk en fijn! En natuurlijk droom ik nog steeds over mijn toekomst met huisje, boompje, beestje en mooie ambities. Leg jezelf alleen geen deadlines op om je dromen waar te maken en leef vooral in het nu. Soms vragen mensen me wanneer ik het huis uit ga, hoe het gaat in de liefde en waar ik over een jaar wil staan met mijn werk. Vaak dacht ik dat ik op al die vragen een pasklaar antwoord moest hebben. Maar weet je, ik kan mijn leven helemaal niet plannen. Het enige wat ik kan zeggen, is dat ik over 5 jaar een rugzakje met meer levenservaring heb en als mens verder ben gegroeid.

Het leven is soms mooier dan ik had durven dromen

Kijk bovendien vooral naar wat je allemaal wel hebt bereikt in je leven. Aan mooie herinneringen, gebeurtenissen en mensen om je heen. Van alles wat ik wilde, is ook heel veel wél werkelijkheid geworden, soms zelfs meer dan ik had durven dromen. En de allerbelangrijkste droom die ik had, is uitgekomen: op mijn 24e ben ik elke dag bezig met schrijven. Die passie heb ik altijd achternagejaagd en heeft mij gebracht tot waar ik nu ben. Misschien zonder eigen huis of liefde van mijn leven, maar mét een leven dat mij nu happy maakt.

Ziet jouw leven eruit zoals je het als 16-jarige voor je zag?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Shirley 13 juli 2017 op 7:15 am - Beantwoord

  Mooi en herkenbaar beschreven. Mijn leven komt op zich redelijk overheen met wat ik bedacht had. In mijn beeld woonde ik in een appartementje, werkte ik bij een tijdschrift (check). Er kwamen geen kinderen en man in voor (die laatste is inmiddels wel in beeld, maar we wonen niet samen). Tot zover klopt het dus enigszins. Voor de rest is het vaak een kwestie van het plaatje in mijn hoofd loslaten en dat kan soms best lastig zijn ja!

  • Romy 13 juli 2017 op 9:36 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je bij een tijdschrift werkt (echt heel gaaf!) en een eigen appartement hebt! En alleen maar tof dat je leven eigenlijk best wel overeenkomt met wat je ooit in je hoofd had 🙂

 2. Maaike 13 juli 2017 op 7:38 am - Beantwoord

  Mooi geschreven. Tel wat je hebt en niet wat je mist. Ik weet niet meer zo goed wat voor toekomst ik voor ogen had toen ik 16 was. Als ik dagboeken terug lees vond ik dat een hele onzekere tijd waarbij ik een beetje zoekende was. Wat dat betreft ben ik nu wel wat zekerder van mijn zaken en niet meer zo bezig hoe ik normaal moet zijn zoals iedereen.

  • Romy 13 juli 2017 op 9:38 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Klopt, mijn zestiende is om die reden ook niet echt een leeftijd waar ik graag weer naar terug zou willen. Nu ben ik toch wat zekerder over mezelf en over wat ik wel en niet wil. Mooi om te horen dat jij ook de druk van wat andere mensen ‘verwachten’ een beetje hebt kunnen loslaten sinds die tijd.

 3. Darina 13 juli 2017 op 7:59 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Mijn leven ziet er total anders uit dan ik op mijn 16e had voorgesteld. Ik ben getrouwd en werk als secretaresse, terwijl ik op mijn 16e had bedacht dat ik in het buiteland zou wonen/werken en journalist zou zijn. Maar ik vond het vooral een hele onzekere tijd en ben eigenlijk blij met al die ervaringen die ik nu heb opgedaan. En dromen zal ik altijd blijven doen!

  • Romy 13 juli 2017 op 9:39 pm - Beantwoord

   Mooi om te horen dat je juist heel blij bent met alles wat je hebt meegemaakt, ook al is het anders dan het plaatje dat je toen in je hoofd had. En blijven dromen is alleen maar goed! Je weet maar nooit waar je over 10 jaar vanaf nu staat 🙂

 4. Sofie 13 juli 2017 op 8:13 am - Beantwoord

  Nee, bij mij is het ook niet zo gelopen. Ik wilde op mijn 25ste mama zijn en kijk, ik word nu alweer 30. Soms beslist het leven in jouw plek. Heel mooi dat je de druk die achter al die maatschappijbeelden van ‘hoe het hoort’ wat kan laten vallen. Het komt zoals het komt!

  • Romy 13 juli 2017 op 9:40 pm - Beantwoord

   Precies! Soms heb je zelf geen keuzes en loopt het leven niet zoals je had gepland. Het belangrijkste is dan dat je het loslaat en accepteert (en vooral ook op z’n tijd geniet!) van hoe het leven wel is gelopen.

 5. Aneta 13 juli 2017 op 8:14 am - Beantwoord

  Wat een mooi geschreven en gevoelig verhaal. Uiteraard hoop he dat het leven zo gaat als jij jezelf had voorgesteld. Maar weet je, hoe ouder we worden, hoe bewuster we er van zijn dat dit niet altijd mogelijk is. De man aan je zijde en een mooi huis, dat gaat er komen, hoe dan ook! In deze hedendaagse samenleving kijken we naar wat anderen hebben en naar de dingen de we niet hebben. Eigenlijk is dit best confronterend. Ook ik ben daar af en toe schuldig aan. Gelukkig brengt mijn leeftijd en dus ook mijn gedachten mij een stuk verder dan een paar jaar terug. Gelukkig zijn en vooral met jezelf bezig zijn en niet met anderen. Het lukt steeds beter

  • Romy 13 juli 2017 op 10:03 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve en uitgebreide reactie! Het is inderdaad zo dat mensen (ik ook) steeds vaker kijken naar wat anderen hebben in plaats van naar onszelf. Het opstellen van die omgekeerde bucketlist hielp me echt om eens stil te staan bij dat ik ook zoveel wél heb bereikt en daar eigenlijk heel blij mee ben in plaats van te bedenken wat er niet is uitgekomen. Zo houd ik ook in ieder geval nog genoeg dromen over voor de toekomst 🙂
   Wat mooi om te horen dat jouw gedachten in dat opzicht ook wat zijn omgedraaid in de loop der jaren. Het is inderdaad zo dat je met de jaren ook steeds beter leert te waarderen wat je wel hebt en je te focussen op waar jij zelf wilt komen in je leven.

 6. Sylvia 13 juli 2017 op 8:16 am - Beantwoord

  Wat een mooi geschreven artikel! Nee mijn leven ziet er heel anders uit dan dat ik mij had voorgesteld. Zoals je zegt ‘oude’ dromen maken plaats voor nieuwe.. en daar ben ik heel blij mee! Anders woonde ik nu niet tijdelijk op lanzarote en had ik nooit al mijn avonturen beleefd. Met mijn allermooiste avontuur op dit moment mijn dochtertje. Ik hoop voor jou dat je dromen ook mogen uitkomen!

  • Romy 13 juli 2017 op 10:04 pm - Beantwoord

   Wat lief, je reactie! Dankjewel! En je hebt helemaal gelijk: juist doordat dingen soms anders lopen, maak je soms dingen mee die mooier zijn dan je je ooit had kunnen bedenken 🙂

 7. Susan 13 juli 2017 op 8:25 am - Beantwoord

  Mooi artikel!

 8. Melissa 13 juli 2017 op 8:51 am - Beantwoord

  Dat zeg je mooi! Je kent mij inmiddels een beetje en mijn toekomstbeeld was: als ik 27 ben (met 17 was ik klaar met mijn Havo en ik ben nu 24), dan heb ik een top carrière, een knappe rijke vent, werk ik op de zuidas, woon ik in Amsterdam en ben ik daar dolgelukkig mee. WAUW. Mijn ouders maken daar nog steeds grapjes over. Hoe had ik dat nu bedacht? Haha. Nu realiseer ik mij dat ik liever parttime werk, in een beroep waarin ik echt mensen kan helpen. Wonend in een klein stadje, in een klein appartement met een hele lieve, maar niet rijke, man. Haha. Één ding klopt wel: ik ben nu dolgelukkig.

  • Romy 13 juli 2017 op 10:06 pm - Beantwoord

   Haha, wauw, dat klinkt inderdaad niet als hoe je leven er nu uitziet, maar om eerlijk te zijn lijkt zo’n leven op de Zuidas me ook echt helemaal niets 😉 Alleen maar mooi dat je je beeld van je leven hebt kunnen bijstellen naar wat beter voelt voor jou. Misschien heb je die miljoenenbaan nu niet, maar dat je gelukkig bent én een hele lieve vriend hebt én echt iets kan betekenen in je werk is zoveel belangrijker dan dat 🙂

 9. Madelon 13 juli 2017 op 9:12 am - Beantwoord

  Heel erg mooi geschreven en heel herkenbaar! Soms moet je dromen bewust loslaten, soms komt er iets veel mooiers op je pad en soms verander je gewoon en staat het je niet meer aan. Ik ben nu 22 en doe wel de studie die ik altijd graag wilde doen, maar als je mij vijf jaar geleden had verteld dat ik twee studies zou doen, zou samenwonen en in een stad zou wonen had ik je uitgelachen. En nu is het precies zoals je zegt, mooier dan ik had durven dromen.

  • Romy 13 juli 2017 op 10:09 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat jij ook kunt zeggen dat het in jouw leven eigenlijk nog veel mooier heeft uitgepakt dan je ooit had gedacht! Jouw leven klinkt als een mooie combinatie van iets wat je altijd wilde (de studie) en van nieuwe dingen die op je pad zijn gekomen en waar je nu oprecht van kunt genieten 🙂

 10. Sandra 13 juli 2017 op 9:15 am - Beantwoord

  Dat heb je goed gezegd Romy! Hoe jij er over denkt, zo denk ik er ook over. Je leven valt niet uit te stippelen en je weet nooit hoe dingen lopen. Maar het gaat er gewoon om of je gelukkig bent!
  Ik dacht dat ik rond deze leeftijd wel al uit huis zou zijn, getrouwd zou zijn en misschien zelfs al een kind zou hebben. Alle drie de dingen kan ik nog niet afstrepen, maar wel heb ik al bijna 7,5 jaar een geweldige relatie waar ik nooit van had durven dromen. Het leuke is dat we nu langzaamaan ons voorbereiden op uit huis gaan sinds kort, want misschien kan het al lukken financieel. Spannend! Maar verder? Mijn leven is tot nu toe totaal anders gelopen dan ik had gedacht.

  • Romy 13 juli 2017 op 10:12 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te lezen hoe jij erin staat! Mijn dromen voor mijn 24e kwamen redelijk overeen met de dromen die jij noemt. Maar eigenlijk voelt het nu niet eens erg dat die geen werkelijkheid zijn geworden. Als je maar gelukkig bent inderdaad en blij bent met waar je nu staat. Dan komt het in de toekomst vast wel goed.
   Wat onwijs mooi trouwens dat je al zo lang met je vriend samen bent en dat jullie misschien binnenkort willen en kunnen samenwonen. Zo spannend en leuk allemaal! 🙂

 11. Loes 13 juli 2017 op 10:19 am - Beantwoord

  Toen ik jonger was zei ik altijd dat ik tussen mijn 25ste en 30ste mijn eerste kind wilde. Inmiddels ben ik ‘bijna’ 23 en denk ik er heel anders over. Een kind past nog totaal niet in mijn leven en ik wil het ook nog niet! Leuk om te zien hoe je plannen kunnen veranderen. Sowieso is mijn leven tot nu toe heel anders gelopen, ik had bijvoorbeeld nooit verwacht te beginnen aan een tweede bachelor en al helemaal niet aan rechten! Maar je hebt gelijk, het veranderlijke karakter van het leven is juist mooi en leuk. Alhoewel ik het soms wel een beetje lastig vind hoor, haha.

  • Romy 13 juli 2017 op 10:14 pm - Beantwoord

   Klopt, het is ook niet altijd even makkelijk dat er geen vast pad voor je klaar ligt om te volgen in het leven. Soms zou dat best handig en makkelijk zijn 😉 Maar aan de andere kant is het ook zo mooi en bijzonder hoe dingen soms totaal anders uitpakken. Grappig dat ook jouw beeld van een kind bijvoorbeeld zo totaal is veranderd! En alleen maar leuk dat je na je vorige studie je hart hebt gevolgd door een nieuwe studie te gaan doen! Dat opent ook weer nieuwe deuren naar nieuwe dromen 🙂

 12. Anne - Ditisanne.nl 13 juli 2017 op 10:41 am - Beantwoord

  Leuk! Ik las onlangs ergens dat mensen die hun dromen opschrijven, uiteindelijk succesvoller zijn in hun leven. Dus gewoon blijven dromen en ze vooral ook ergens neerkrabbelen! 🙂

 13. Donna 13 juli 2017 op 10:47 am - Beantwoord

  Ik kan me helemaal vinden in je stuk! Ondanks dat ik best wel wat moeite kan hebben met verandering, probeer ik mezelf de laatste tijd juist meer los te laten qua plannen. In mijn hoofd zit ik al jaren verder, terwijl ik gewoon eerst eens moet gaan focussen op vandaag. Ik zie wel wat er allemaal op mijn pad beland!

  • Romy 13 juli 2017 op 10:15 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je dat plannen voor de lange termijn steeds iets meer probeert los te laten! Best lastig, maar het is wel zo fijn als je meer in het nu kunt leven. En juist de verrassingen die soms op je pad komen, maken het leven eigenlijk zo leuk 🙂

 14. Ayla 13 juli 2017 op 12:58 pm - Beantwoord

  Mooi gezegd Romy! Ik geloof er enorm in dat het balletje rolt zoals ie moet rollen. Dus dat jij er later enorm veel profijt van hebt dat de situatie is zoals ie nu is, en dat je niet nu in je boerderij met je sweetheart zit. Met deze instelling is het ook veel lekkerder om dingen over jezelf te ontdekken. ‘Ach, het zal wel ergens goed voor zijn!’ brengt je zoveel verder dan ‘dit stond niet in mijn originele plan!’

  • Romy 13 juli 2017 op 10:18 pm - Beantwoord

   Heel erg mooi gezegd en ik ben het helemaal met je eens! Ik ben niet spiritueel aangelegd, maar geloof wel dat om een of andere reden alles met een reden gebeurt. Ik durf bijvoorbeeld achteraf te zeggen dat ik die hele periode van sollicitaties hard nodig heb gehad om aan mijn huidige leuke baan te komen en dat ik hier anders nooit zou hebben gezeten. Hoe rot het ook in die tijd was om steeds afgewezen te worden, zelfs dat kan je brengen naar iets nog veel mooiers 🙂

 15. Nikita 13 juli 2017 op 12:58 pm - Beantwoord

  Mooi! We willen het allemaal, plannen. Maar ik geloof er uiteindelijk in dat er iemand of iets in het heelal je lot al heeft beslist. En uiteindelijk komen we allemaal terecht waar we horen. Dat is voor sommige mensen een heel rare gedachte misschien, of saai. Voor mij net een geruststelling als het allemaal eventjes in het honderd loopt. Ik probeer vaak de controle wat los te laten omdat ik merk dat het me anders niet gelukkig maakt. Dan loopt iets compleet anders en ben ik weer teleurgesteld en in paniek. Het lukt gewoon niet altijd, soms wel. Maar alles in het leven is nu eenmaal met vallen en opstaan. Mooi artikel! Ik moest in schooljaar 2015-2016 voor Nederlands ook zo’n schrijfopdracht maken trouwens, moest ik aan denken toen ik je blogpost las haha. En ook ik heb het allemaal mooi uitgepland, maar nu realiseer ik me dat dat nooit zo zal zijn als ik toen zo mooi heb beschreven. Er zullen misschien wel dingen kloppen, maar lang niet alles.

  Ik moest trouwens denken aan toen ik nog een tweedejaartje was. Ik zat in het tweede middelbaar, nog in mijn vorige opleiding en vorige school trouwens. Op het eind van het jaar moesten we als leerling een blad invullen voor de school waarop je aangaf of je in de school bleef, dezelfde opleiding nog ging doen en gewoon verder ging in die school. Ik weet nog zo goed dat ik toen zei tegen mijn vriendin ‘dat vakje van school veranderen, zal ik nooit aankruisen’. En kijk nu, ik zit in een andere school in een compleet andere richting. Het leven heeft soms een gekke manier van veranderen, vooral als je zegt dat iets nooit gaat gebeuren. En als ik reageer zal ik trouwens wel vaker mijn opleidingswisseling erbij halen, maar ik blijf erbij dat dat tot nu toe een van de beste keuzes is die ik kon maken. En ik praat of schrijf nu eenmaal graag over dingen die me blij maken en energie geven 🙂

 16. Marije De Gans 13 juli 2017 op 1:29 pm - Beantwoord

  Mijn leven is totaal anders gelopen dan ik dacht. En toch, als ik terugkijk heb ik wel alles gedaan wat ik ooit in mijn ‘jonge jaren’ voor me zag. En ik heb hopelijk nog heel veel jaren te gaan om bepaalde dromen te verwezenlijken. En inderdaad loopt het altijd zo heel anders dan je denkt. Het plannen hebben we maar even losgelaten in ons leven… 😉
  Nooit is in elk geval bij mij een woord dat ik niet snel zal gebruiken…. hahaha!

 17. Marloes 13 juli 2017 op 1:46 pm - Beantwoord

  Klopt helemaal. Het appartement waar ik bijvoorbeeld nu woon is ook absoluut niet hoe ik het voor me zag als ik uit huis zou gaan, maar uiteindelijk is het wel ‘mijn plekje’ geworden. Nog steeds vind ik het wel leuk om na te denken over andere huizen, trouwen, kinderen en dat soort dingen, maar het is ook belangrijk om je gewoon op het ‘nu’ te richten en te waarderen wat je hebt. Het gras is niet altijd groener aan de overkant. Ik vind vragen als: wat ga je doen na je afstuderen, heb je al een baan? ook best vervelend. Alsof je niet even mag stilstaan en nadenken wat je wil. De afgelopen vier jaren waren al hectisch genoeg. Ik begrijp al die jongeren wel die er een jaar tussenuit nemen en gaan backpacken of gewoon een jaartje gaan werken.
  En dat boerderijtje waar ik ook zo van droom, komt vast ooit ook wel, haha.

 18. Sarah 13 juli 2017 op 1:48 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar geschreven. Soms beslist het leven gewoon in jouw plaats. Sommige dingen vallen inderdaad niet uit te stippelen, hoe hard je ook probeert. Dat heb ik ondertussen ook al ondervonden. En soms kan dat best hard zijn vind ik. Mijn leven ziet er compléét anders uit dan mijn 16-jarige ik had voorgesteld. Och ja, alles zal zo wel zijn redenen hebben denk ik dan maar 🙂

  • Romy 13 juli 2017 op 10:23 pm - Beantwoord

   Wat verwoord je dat ontzettend mooi en wijs in je reactie! Ik herken trouwens wat je zegt over het lot dat al voor je heeft beslist. Ik geloof ook dat uiteindelijk alles met een reden gebeurt om je net iets verder te brengen in het leven. Zelfs de meest nare dingen helpen je vaak uiteindelijk om te komen waar je wilt komen.
   Mooi om te horen dat jij ook probeert om de controle meer los te laten! Ik weet zeker dat dat je heel erg kan helpen. Het kan best frustrerend zijn als dingen niet lopen zoals je had gepland, maar je kunt er inderdaad ook anders tegenaan kijken en ervan overtuigd zijn dat dat met een reden zo is.
   Ik vind het alleen maar heel inspirerend om te horen over je studiewissel trouwens! Het is prachtig hoe je in de loop der jaren toch bent gaan inzien dat dit beter paste bij wat jij wilt in het leven en dat je daarvoor bent gegaan. Soms duurt het ook gewoon even voordat je doorhebt wat je wilt in het leven. En ook de weg naar die keuze toe heeft je uiteindelijk gebracht tot waar je nu bent, bij een studie die je echt blij maakt en energie geeft!

  • Romy 13 juli 2017 op 10:25 pm - Beantwoord

   Wat mooi die laatste zin! Inderdaad, zeg nooit nooit! Alleen maar mooi dat je al zoveel dromen hebt kunnen verwezenlijken, zonder alles van minuut tot minuut te plannen. Soms komt inderdaad alles uiteindelijk toch ‘op zijn pootjes terecht’, zoals je het altijd al voor je zag. Misschien met een omweg of veel later dan je had verwacht, maar hé, dat is nu eenmaal hoe het leven soms loopt 🙂

  • Romy 13 juli 2017 op 10:28 pm - Beantwoord

   Klopt, die vragen kunnen soms best vervelend zijn! Ik voel soms ook wel een soort sociale druk. Maar als ik even later uitleg waarom ik nog thuis woon en dat dat een weloverwogen keuze is, dan hebben mensen daar toch vaak wel begrip voor. Vooral de eerste tijd na je afstuderen is best heftig! Het is zo’n ander leven na al die jaren naar school gaan en studeren. Doe het gewoon op jouw tempo en begin met werk zoeken wanneer jij daar klaar voor bent! Leef in het nu inderdaad en doe vooral wat voor jou nú goed voelt. Dan komen dat huis, de bruiloft, de kinderen én de boerderij (natuurlijk!) er vast ooit wel van 🙂

  • Romy 13 juli 2017 op 10:30 pm - Beantwoord

   Ik kan me helemaal vinden in wat jij zegt. Het leven loopt soms totaal anders dan je had verwacht, maar dat is wel vaak met een reden of in ieder geval leer je er weer iets van. Soms vind ik het best lastig dat niet alles te plannen is en dat mijn leven op sommige punten zo anders is gelopen, maar aan de andere kant had ik voor geen goud willen missen wat er allemaal wel op mijn pad is gekomen 🙂

 19. Anouk 13 juli 2017 op 3:34 pm - Beantwoord

  Wat een mooi geschreven blog. Ik vind het heel herkenbaar, in klas 3 moesten wij ook een verslag schrijven over waar we in ons leven zouden staan over 30 jaar. Ik zou een boerderij hebben, 3 kinderen een mand en huisarts zijn. 4 jaar verder gaat dat al niet meer lukken, want ik ben biologie gaan studeren toen ik erachter kwam dat geneeskunde niets voor mij is. Ik ben heel benieuwd waar de toekomst mee heen leidt!

  • Romy 13 juli 2017 op 10:31 pm - Beantwoord

   Wat grappig dat jij een soortgelijke opdracht moest schrijven voor de middelbare school! En alleen maar goed dat je er op tijd achter bent gekomen dat je droom van toen toch niet helemaal paste bij wat je echt wilde en kon. Zo te horen heb je een goede keuze gemaakt qua studie en alleen al dat geeft heel veel hoop voor een hele mooie toekomst 🙂

 20. Johanne 13 juli 2017 op 5:49 pm - Beantwoord

  Ik kan het niet nog meer met je eens zijn! 😉 Mooi geschreven en vooral vanuit zo’n fijn positief oogpunt. Dat het leven niet te plannen is heb ik de laatste jaren ook ‘moeten’ accepteren. Ik ben nu heel blij dat het zo gegaan is hoor, maar op sommige momenten in mijn leven moest ik even slikken. Ik heb het vooral gehad met het hebben van kinderen. Ik moest en zou op m’n 30e moeder worden, maar toen m’n ex het op mijn bijna-29ste het uitmaakte zag ik die wens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar goed ook, zie ik nu in. Want wij hadden niet samen ouders moeten worden ;-). Maar ja, dat betekent wel dat ik inmiddels 31 ben en nog geen kinderen heb. Maar ik heb wel eindelijk kunnen accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn. En dat dingen als een zwangerschap of carrière nooit zijn uit te stippelen. Dus nee, ik ben absoluut niet waar ik dacht dat ik zou zijn toen ik 16 was 😉

  • Romy 13 juli 2017 op 10:35 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment en voor je uitgebreide reactie! Ik kan me voorstellen hoe lastig het was om te accepteren dat kinderen voor je 30e niet zouden lukken. Als je vriend het dan uitmaakt, zie je waarschijnlijk wel een beetje je wereld instorten. Mooi om te horen dat je zelfs van zoiets negatiefs nu inziet dat het ergens goed voor is geweest. Ik geloof er ook in dat zelfs dat soort dingen vaak met een reden gebeuren of zo hadden moeten zijn. Het leven is in dat opzicht soms best hard, maar aan de andere kant komen er soms zoveel mooie dingen wél voor in de plaats. En die dromen die je altijd hebt gehad, daar heb je ook op je 31e nog zoveel tijd voor om ze waar te maken 🙂

 21. Irene 13 juli 2017 op 7:56 pm - Beantwoord

  Soms besef ik ineens: dit is gewoon mijn leven en oké, ik ben nog niet getrouwd en ik heb geen kinderen, maar ik ben wel NU aan’t leven. Of ja, ik kan het niet zo goed uitleggen maar ’t komt dus neer op wat jij zegt :p Haha. Je denkt op voorhand altijd dat het zus en zo zal gaan. Maar dan gaat het echt een totaal andere richting uit. En dat geeft niet! Vroeger kon ik echt zo in dat beeld blijven hangen van mijn toekomstige zelf. Maar nu ben ik me veel bewuster van mijn leven nu en besef ik dat dit ook echt wel super is.

  • Romy 13 juli 2017 op 10:36 pm - Beantwoord

   Mooi gezegd! En wat goed dat je je nu ook beter kunt neerleggen (en zelfs superblij bent) met hoe je leven er nu uitziet, ook al is het niet zoals je het ooit had uitgestippeld. Soms is het al de sleutel naar geluk om te accepteren dat je leven is zoals het is en om te genieten van wat je wel hebt 🙂

 22. Annika 13 juli 2017 op 8:01 pm - Beantwoord

  Ik wilde graag drie kinderen voor mijn dertigste, dat zijn er twee geworden en die derde komt er niet meer, het is genoeg zo! Ik had verwacht dat ik een leuke studie zou hebben afgerond, maar ik ben begonnen aan twee studies en heb beide niet afgemaakt. Ik vind het wel jammer dat ik geen vervolgopleiding heb afgerond, maar ik ben heel blij met mijn leven op dit moment.

  Ik had mezelf ook wel in een boerderijtje gezien met veel dieren om me heen, in de praktijk is dat nu een huis net buiten de binnenstad, maar wel een hond en twee katten. Een huis buitenaf komt er misschien ooit nog wel, dat willen man en ik allebei wel graag.

  • Romy 13 juli 2017 op 10:38 pm - Beantwoord

   Mooi om te horen dat je toch wel aardig wat dromen van die tijd hebt kunnen verwezenlijken, maar vooral dat je heel blij bent met hoe je leven er nu uitziet. Dat is het allerbelangrijkste! En het is ook altijd goed om nog dromen over te houden om in de toekomst waar te maken, toch?!

 23. Priscilla 13 juli 2017 op 10:09 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Je raakt precies de goede snaar. Toevallig heb ik bij dit onderwerp de afgelopen week veel stil gestaan. Op mijn zestiende had ik nooit gedacht dat ik (tien jaar later) overspannen zou raken en ziek zou worden. Ik heb daardoor keuzes gemaakt die ik anders NOOIT gemaakt zou hebben maar eigenlijk denk ik dat deze negatieve gebeurtenissen uiteindelijk een positief effect hebben op mijn leven. Ik heb er van geleerd en wordt er sterker van, ik ben me bewuster geworden van de keuzes die ik kan maken (en heb gemaakt) en ben me er des te bewuster van geworden dat ’t leven niet te plannen valt. Dromen doe ik overigens maar al te graag en veel van mijn dromen heb ik wel waar gemaakt. Trouwen met m’n highschool sweetheart bijvoorbeeld. Maar ook een huis kopen, afstuderen en reizen zijn dromen die wel zijn uitgekomen 🙂

  • Romy 14 juli 2017 op 7:07 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je ook de ervaring hebt dat ook de meest negatieve gebeurtenissen in je leven op een bepaalde manier positieve invloed hebben gehad. Het is echt heftig wat je hebt meegemaakt en waar je nu in zit, maar aan de andere kant is het ook zo dat je hier niet anders dan zoveel sterker uit kunt komen. Blijf dromen en vechten en dan weet ik zeker dat je nog heel veel van je mooie dromen kunt waarmekn! Wat mooi en bijzonder trouwens dat je écht met je highschool sweetheart getrouwd bent 🙂

 24. Lianne 13 juli 2017 op 10:44 pm - Beantwoord

  Mooi artikel, en klopt helemaal! Ik moest ook op mijn 16e in mijn examenjaar mijn ’toekomstdroom’ opschrijven, als een soort opstel. Volgens mij had ik inderdaad ook opgeschreven dat ik op mijn 23e kinderen wilde, met mijn high-school vriendje zou trouwen, en met kinderen op een kinderopvang zou gaan werken. Van dat alles is niets terecht gekomen, en eigenlijk ben ik daar wel blij om. Ik weet eigenlijk niet eens of ik nu nog wel kinderen zou willen! Je verandert echt door de jaren heen, en het beeld wat je had op je 16e van je toekomstdromen, verandert als je ouder wordt. Dat heb ik inmiddels wel geleerd. Het leven is inderdaad niet uit te stippelen, en dat is maar goed ook! Ik ben blij met mijn leven zoals het nu is 🙂

  • Romy 14 juli 2017 op 7:09 pm - Beantwoord

   Wat grappig om te horen dat jij ook zo’n opdracht moest maken en ook zulke andere toekomstdromen opschreef dan hoe het in werkelijkheid is gegaan. Het is eigenlijk heel bijzonder hoe je ideeën van je leven in de loop der tijd zo veranderen. En alleen maar mooi dat je zo geniet van je leven zoals het nu is 🙂 Je weet nooit wat er in de toekomst komt, maar het belangrijkste is dat je op dit moment happy bent.

 25. Saskia 14 juli 2017 op 10:40 am - Beantwoord

  Oei ik was op mijn 16de daar niet mee bezig. Wel wilde ik graag ‘later’ een leuke baan, een toffe man en een eigen huisje. Dit is allemaal gelukt. Soms vind ik het lastig dat het leven niet te plannen valt. Echter, valt altijd alles als een mooie puzzel in elkaar. Ook als je het niet verwacht. Ik vind het altijd mooi om te ondervinden. Dit is ook de reden waarom ik van elke dag zoveel mogelijk probeer te genieten<3