Het leven is te kort om…

het leven is te kort

De ellenlange wachtrij voor de kassa, de witheid van je tanden of die ene verspreking in je presentatie… Soms gaat een groot deel van je energie of gedachten op aan iets wat helemaal niet zo belangrijk is. Toch jammer dat dat op het moment zelf soms zo anders lijkt. Dan is het alsof niets telt behalve die Colgate-smile, de snelheid waarmee je weer bij de auto bent, dat ene kritiekpuntje op je presentatie of welk pietluttig ding dan ook. Maar hé, is het leven niet te kort om je dáár druk over te maken? Ik deel nog 31 dingen waar het leven veel te kort voor is.

Het leven is te kort…

 1. …om achter “vrienden” aan te blijven lopen die je meer energie kosten dan dat ze je geven. Of die nul initiatief nemen.
 2. om jezelf klein te houden en dingen puur en alleen zo te doen omdat je “dat altijd al zo doet”. Je hoeft niet te zijn (en blijven) wie je altijd was.
 3. …je keuzes voor te leggen aan ieder ander in de hoop goedkeuring te krijgen, terwijl je eigenlijk zelf wel weet wat JIJ het liefste wilt.
 4. …om 20+ kaas te eten of light smeerkaas op je cracker te smeren. Als je dan kaas of smeerkaas eet, kun je maar beter de écht lekkere variant eten.
 5. …om je muesli af te wegen.
 6. …om je druk te maken over blauwe WhatsApp-vinkjes, terwijl er een hele offline wereld op je wacht.
 7. …om af te wachten totdat de ander je ein-de-lijk een berichtje stuurt (of dat nu is “Lang niet gezien! Hoe gaat het?” of “Hé, wil je mee op date?”). Neem zelf het initiatief als jij vurig hoopt op contact.
 8. om rond te lopen in vergane onderbroeken en niet lekker zittende beha’s.
 9. …om niet zo nu en dan een nieuw kleurtje op je muur te gooien als je op de oude uitgekeken bent.
 10. …om te stoppen met kinderprogramma’s kijken. “Te oud voor” is het slechtste excuus ooit als jij zin hebt in Spongebob, Beugelbekkie of Disney.
 11. …om bij het kopen van kleding alleen maar te letten op wat jouw “minpunten” verhult. Draag gewoon waar jij blij van wordt.
 12. …om tien keer te checken of die ene Instagram-foto wel in je feed past. Niemand die daarop let!
 13. om precies de helft van je maaltijd te eten als je zin hebt in een paar scheppen meer.
 14. …om als een zoutzak stil te staan terwijl je lievelingsliedje op de radio is en je niets liever wilt dan je dansmoves laten zien.
 15. …om te blijven wikken en wegen of je die ene spannende e-mail wel durft te versturen. Doe het gewoon!
 16. om die prachtige bos bloemen in de winkel te laten staan omdat je geen jarigen kent op dat moment. Hallo, trakteer jezelf!
 17. …om je huisdier minder dan 100 knuffels op een dag te geven (was getekend, Pippa!).
 18. …om pas als je make-up on fleek zit de deur uit te durven gaan.
 19. …om jezelf uit onzekerheid elke dag onder een dikke plamuurlaag te verstoppen (lees: foundation en dat soort spul).
 20. …om urenlang door Instagram te scrollen, piekerend over iedereen die het beter lijkt te hebben dan jij. Ten eerste zit het niemand altijd mee. Ten tweede is er zo veel meer in het leven dan perfecte Insta-kiekjes.
 21. …om voor elke kruimel te stofzuigen omdat er visite komt. Gewoon schoon is wat anders dan spic en span alsof je een Funda-bezichtiging op de planning hebt.
 22. …om tien dingen bij Primark te kopen, terwijl je jezelf ook op één écht mooi kledingstuk kunt trakteren.
 23. …om alleen op Oudejaarsavond na te denken over waar je nu eigenlijk staat en wat je zou willen. Elke dag is een goede dag om aan je doelen te werken!
 24. …om jezelf niet die ene keer een Kiwi Gold (peperduur, maar superlekker!) te gunnen. (Ja, dit is een note to self.)
 25. …om alleen op Valentijnsdag te laten weten hoeveel je van iemand houdt.
 26. …om je complimentjes voor onbekenden in te slikken. Maak de ander blij en maak jezelf blij!
 27. …om je lachen in te houden als je zelf een geweldige grap maakt.
 28. …om je druk te blijven maken over dat ene kritiekpuntje dat je op je (school)werk hebt gekregen. Les geleerd, volgende keer beter!
 29. …om je gezichtsmaskers ongebruikt in de badkamerkast te laten liggen.
 30. …om gefrustreerd te zijn over lange supermarktrijen of trage caissières. Zo erg zijn die paar minuten wachten niet.
 31. …om je gratis koekje bij de koffie te laten liggen.

Want hoeveel impact hebben die paar minuten van je tijd, dat ene koekje of die ene stomme opmerking over tien jaar? Tja, nauwelijks. Geen enkele reden dus om je daar nu druk over te maken. Doe wat jou gelukkig maakt. Want het leven is te kort om dat níet te doen.

Kun jij dit lijstje aanvullen? Waar is het leven nog meer te kort voor?

Volg:
Deel:

29 Reacties

  • Kristel
   8 september 2020 / 14:16

   Dan zijn we al met twee. Ik lust de kiwi gold ook niet. 🤭

  • Romy
   Auteur
   20 september 2020 / 11:57

   Haha, echt? Ik vind gewone kiwi’s juist een beetje “mwah” en heb de kiwi weer helemaal ontdekt toen ik een keer de Kiwi Gold proefde.

 1. 8 september 2020 / 09:42

  Je sluit ook met een mooie zin af hahah koekjes, moet je altijd opeten of weggeven! nooit laten liggen… hier herken ik heel veel dingen in! Meer van het leven genieten, minder online zijn en genieten van de kleine dingen in het leven ;)
  Rachel blogde over…The KIKO Milano Green Me Collection

 2. 8 september 2020 / 09:53

  Wat een onwijs mooie insteek voor een artikel. En je hebt helemaal gelijk. Soms besef ik me opeens weer hoe zo’n drama blauwe vinkjes waren, ik heb het inmiddels al jaren uitstaan en dat bevalt me uitstekend. En het leven is te kort om alleen maar te werken, om alleen maar online te zijn en om je druk te maken over wat anderen van je vinden.
  Ilona Wielinga blogde over…Licht in het donker wordt uitgegeven! | Boek update

 3. 8 september 2020 / 10:11

  Haha, ik heb echt teveel dingen hiervan. Ik ga een lijstje maken en alles oplossen ;-)

  Als je in de rij wacht, kun je trouwens ook mindful zijn of je buikspieren trainen :-)
  Lilian blogde over…Ga dansen!

 4. 8 september 2020 / 10:20

  Fijne boodschap Romy. Hihi, om 10 moest ik wel even lachen, want ik zet nog geregeld een aflevering van Spongebob. Shin Chan, Beugelbekkie of Totally Spies op haha, echt jeugdsentiment en het kan me ook opvrolijken als het even niet mee zit. Ook die beperkingen rondom eten, zoals eten afwegen of niet extra opscheppen als je daar zin in hebt, heb ik de afgelopen jaren meer losgelaten, waardoor ik ook meer kan genieten van eten en er niet meer bang voor ben! De titel van dit lijstje doet me trouwens ook denken aan wat mijn vriend regelmatig tegen mij zegt. Ik kan me echt druk maken over de kleinste dingen, maar het leven is inderdaad te kort om mij druk te maken over zulke onbenullige dingen. Als ik dan weer eens pieker over iets kleins, hoor ik die zin ook altijd van mijn vriend met de boodschap erachter dat we gezond zijn, een dak boven ons hoofd hebben en alles kunnen doen wat we willen. Dat is ook weer zo en dan lijken mijn kleine probleempjes opeens niet meer zo groot.
  Meaghan blogde over…In een zwart gat vallen na mijn studie

  • Romy
   Auteur
   20 september 2020 / 11:53

   Wat een mooie boodschap van je vriend! Sommige kleine dingen zijn inderdaad eigenlijk de twijfel en het druk maken niet waard. Ik probeer er ook weleens bij stil te staan hoeveel impact bepaalde keuzes bijvoorbeeld over een jaar of over vijf jaar nog hebben. Vaak is dat 0,0 en helpt dat besef me al om de keuze iets minder zwaar te maken.
   Leuk trouwens dat je nog regelmatig een vrolijke tekenfilm opzet! Groot gelijk! Voor dat soort series ben je nooit te oud :)

 5. 8 september 2020 / 10:49

  Mooie blog! Sommige dingen zijn heel herkenbaar. Gisteren had ik een beetje zo’n dag waarop ik me aan veel dingen ergerde. Mijn kat maakte een haakje in mijn goede trui (ahhh nee), en ik wilde in de supermarkt gaan voor gezonde lunches in plaats van witte bolletjes. Stefan maakt zich er nooit druk om en gooit gewoon alles waar hij zin in heeft in het winkelwagentje. Mag ik nog wel eens een voorbeeld aan nemen! Het gaat wel al steeds beter, ik neem wel gewoon normale jonge kaas in plaats van 20+ kaas. Misschien iets minder gezond, maar veel lekkerder!
  Lianne blogde over…Maandoverzicht #8: Zonnige augustus

  • Romy
   Auteur
   20 september 2020 / 11:51

   Ah wat balen van je goede trui! Katten soms ook… Pip heeft op die manier ook al twee kledingstukken van mij gesloopt. Gelukkig zijn het verder lieve beestjes en kan ik nooit lang boos zijn :)
   Groot gelijk dat je wel gewoon normale jonge kaas koopt. Ook prima gezond en een stuk smakelijker dan kaas die oprecht nergens naar smaakt.

 6. 8 september 2020 / 11:42

  Haha puntje 29. Ik heb me voorgenomen om straks mijn voorraad eens te bekijken en voor m’n douche een masker te gebruiken! Ik vind dit echt een toffe blog trouwens. Ik ga ‘m opslaan voor als ik eens een reminder nodig heb en misschien schrijf ik er zelf ook weleens een! Ik koop nu ook alleen maar gele kiwi’s. Inderdaad duur maar ik vind het veel lekkerder en ik wil niet elke keer ik een groene eet denken dat ik liever een gele had gehad.
  In The Happiness Project haalt Gretchen Rubin ook zo’n soort dingen aan. Dat je soms gewoon fuck it moet denken en wel dat duurdere wc papier moet kopen als je daar blijer van wordt dan van je dunne prutpapier in plaats van je er elke keer aan te storen. Het leven is inderdaad te kort!
  Irene blogde over…Week 36

  • Romy
   Auteur
   20 september 2020 / 11:50

   Groot gelijk! Waarom steeds de minder lekkere optie eten als je jezelf ook best iets lekkerders mag gunnen. Dan kun je maar beter 100% genieten van het iets duurdere alternatief :)
   Mooi punt trouwens uit het boek The Happiness Project! Dat doet mij eraan denken dat ik dat boek ook snel eens uit mijn boekenkast moet pakken om er meer dan alleen de flaptekst van te lezen ;)

 7. 8 september 2020 / 12:12

  Leuk lijstje (en ik hou niet van lijstjes). Gelukkig is het voor iedereen een ander lijstje. Voor mij zijn bepaalde zaken ook belangrijker en dan denk ik ‘mijn leven is dan wel kort, maar de aarde moet langer mee’. :P En 20+_smeerkaas is hartstikke lekker, ik snap niet dat mensen liever vettere kaas eten. Maar goed, dat ben ik: raar. Maar … het leven is te kort om me daar druk om te maken. Dan ben ik maar raar! :D
  Daenelia blogde over…Falen om dingen te doen

  • Romy
   Auteur
   20 september 2020 / 11:49

   Haha, dat zeker! Gewoon lekker van je 20+ smeerkaas genieten :)

 8. 8 september 2020 / 13:05

  Oh ja kiwi’s! Ik ben echt dol op kiwi’s maar ze zijn zo duur, zelfs de groene zijn nog behoorlijk aan de prijs voor een studentje. Als ze in de aanbieding zijn koop ik ze af en toe, alhoewel ze dan eigenlijk nog duur. Echt zo lekker, gelukkig lust mijn man ze niet (hoe dan?!) dus dan zijn allemaal voor mij
  Anouk blogde over…Nieuw Collegejaar, Nieuwe doelen | Duurzame doelen update Najaar 2020

  • Romy
   Auteur
   20 september 2020 / 11:48

   Ja, kiwi’s zijn echt zo’n verwennerij, alleen al omdat ze zo duur (maar ook zó lekker) zijn. Ik koop ze nu bij de Jumbo, omdat je daar 3 fruitsoorten van het seizoen voor een kleinere prijs hebt. Dan vind ik de Kiwi Gold nog wel te doen :)

 9. 8 september 2020 / 14:33

  Mooi artikel! Het leven is veel te kort om te blijven werken op een job waar je je niet goed voelt. Direct komaf mee maken en doen waar je je lekker bij voelt. En zo kan ik er nog wel een paar geven ;)

 10. 8 september 2020 / 16:46

  Ja, heerlijk lijstje <3 even stilstaan bij dingen, over hoe belangrijk ze écht zijn… soms wel maar vaak ook niet.

  Het leven is te kort om te twijfelen over bloembollen in de Aldi die echt niet duur zijn maar wel zoveel plezier gaan brengen in het voorjaar. Dus ja, ik heb me lekker laten gaan en heel wat zakjes sieruien in mijn karretje geladen :)

  • Romy
   Auteur
   20 september 2020 / 11:43

   Leuk leuk! Heel veel plezier met de bloembollen (en natuurlijk met de mooie bloemen die er straks uitkomen) :)

 11. 10 september 2020 / 15:38

  Wat een ontzettend mooie boodschap Romy! Het is inderdaad enorm belangrijk dat we hier eens af en toe aan herinnerd worden, bedankt, sommige van die puntjes had ik even nodig om te lezen.
  Amber / Ambers Things blogde over…Er gaat wat veranderen

 12. 12 september 2020 / 13:02

  Wat een fijn lijstje. Het leven is zekert te kort voor een hoop dingen <3
  Met een hoop in dit lijstje zat ik te knikken achter mijn laptop ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge