action3 4

Echte schoonheid? Niets geen lipfillers of Photoshop!

 • 3 november 2018
 • 31 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Mede geïnspireerd door perfecte plaatjes op social media en gephotoshopte tijdschriftcovers zijn er talloze vrouwen (en mannen?) die zichzelf afspiegelen aan anderen. Ik ken het, hoor. Ik heb me best wel vaak druk gemaakt over onder andere mijn benen, mijn spierwitte huid en fijne haar. Gelukkig heb ik in de loop der tijd wel geleerd dat schoonheid veel meer is dan een perfect figuur of een volle haarbos. En nee, ook lipfillers en Photoshop hebben daar niets mee te maken! Wat echte schoonheid voor mij is? En hoe ik heb geleerd om daar anders mee om te gaan? Ik vertel het je graag!

echte schoonheid

Schoonheid heb je al in je, daar kun je niet naar streven!

Ik vind het weleens verdrietig om te zien hoe sommige mensen zichzelf tot het uiterste drijven in hun hang naar “mooi zijn”. Waarom zouden we streven naar welk door onszelf opgelegd schoonheidsideaal dan ook? Schoonheid is niet een streven dat je kunt bereiken. Het is niet zo dat je pas mooi bent als je X kilo afvalt met een crashdieet, jezelf een onhandige push-upbeha aanmeet, dagelijks in de sportschool rondhangt om een sixpack te creëren of wat dan ook verandert aan jezelf. Of je er gezonder van wordt – dat is wat telt! Maar rondingen, een strakke buik, een stel volle lippen of krullen in je haar hebben stuk voor stuk niets te maken met hoe mooi je bent. Ook zonder al die dingen ben jij prachtig. Als je daar zelf maar in gelooft!

Schoonheid is uitstraling, niet uiterlijk!

Weet je wat het is met mooi of lelijk zijn? Niemand IS lelijk, maar je kunt jezelf wel lelijk DENKEN. Als jij dag in dag uit in je hoofd herhaalt “Ik ben niet mooi!”, dan zal je inderdaad niet stralen. Ik zag laatst foto’s terug uit mijn meest onzekere periode. Qua uiterlijk zag ik er nauwelijks anders uit dan nu. Het enige verschil? Ik had een onechte lach op mijn gezicht. Ik straalde simpelweg uit dat ik me niet mooi voelde, waardoor ik steevast een grijze-muisjesoutfit uit de kast trok, nauwelijks iets deed met mijn haar en ook niet bepaald met een zelfverzekerd loopje de straat op ging. De truc was dan ook niet om mijn uiterlijk te veranderen, zoals ik altijd dacht, maar om te veranderen hoe ik naar mezelf keek.

Schoonheid is maar subjectief

Een van de dingen die mij heeft geholpen om positiever naar mijn lichaam te kijken, is het besef dat er heus mensen zijn die maar al te graag met jou zouden willen ruilen. Iets met het gras is altijd groener aan de overkant! Zo geven we in Nederland over het algemeen veel om een gebruinde huid, terwijl vrouwen in Aziatische landen juist een shitload aan poeder op hun gezicht gooien om zo wit mogelijk te zijn. Niets mis met mijn witte huidje dus! Net zoals de een droomt van krullen, terwijl een ander juist elke ochtend vroeg opstaat om haar kapsel te stijlen en van alle natuurlijke krullen te ontdoen. Er bestaan dus simpelweg geen maatstaven voor wat mooi is en wat niet.

Je uiterlijk maakt jou jou!

Inmiddels besef ik dat mijn uiterlijk gewoon bij mij hoort. Inclusief dingen waar ik blij mee ben, zoals mijn ogen en haarkleur, maar ook inclusief dingen die ik minder geslaagd vind aan mezelf. Ook die dingen maken mij “mij”. Ik ben dat meisje met het rode haar en sproetjes, maar ook dat meisje met de niet bepaald getinte huid, de knokige ellebogen en een klein wipneusje. Ik zou mezelf niet kunnen voorstellen met een donkerbruine huid, een spitse neus, ronde ellebogen, een hoofd zonder sproeten of een cupmaat E. Het zou toch wat zijn als iedereen er precies hetzelfde zou uitzien. Nee, ik ben blij dat ik ik ben en jij jij. Wij zijn beide mooi – ieder op zijn eigen manier.

Schoonheid is maar onbenullig

Al met al is uiterlijke schoonheid zoiets kleins. Je lichaam is maar een omhulsel. Het zorgt ervoor dat je kunt lopen, dansen, knuffelen, praten, lachen, huilen, springen en wat je maar wilt. In plaats van gefrustreerd te zijn over hoe dat omhulsel eruitziet, kun je je beter focussen op gezond zijn en zorgen dat je blij bent. Dan straal je dat ook uit.

Hoe je dat doet? Met deze 3 simpele stappen kun jij al in 5 minuten aan de slag gaan!

 1. Schrijf 3 dingen op die je mooi vindt aan jezelf.
 2. Herhaal die dingen vandaag een paar keer hardop.
 3. En vergeet niet om vandaag naar je spiegelbeeld te glimlachen. Het liefst zo vaak als je kunt!

Wat helpt jou om jezelf mooi te voelen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. chucky1012 3 november 2018 op 6:55 am - Beantwoord

  Wauw…
  Goed artikel ?
  Ode aan jezelf….

  Een heel fijn weekend ?

  • Romy 4 november 2018 op 11:27 am - Beantwoord

   Dankjewel! Ik wens jou ook nog een fijne zondag!

 2. Anna 3 november 2018 op 8:41 am - Beantwoord

  Wat een super mooi artikel Romy! Ik sta er helemaal achter! Liefs

  • Romy 4 november 2018 op 11:27 am - Beantwoord

   Dankjewel! Wat mooi om dat te horen! 🙂

 3. Nikita 3 november 2018 op 8:44 am - Beantwoord

  Mooi artikel en zo belangrijk! Ik heb in mijn periodes van onzekerheid ook met mijn uiterlijk ingezeten, maar nu niet meer. Ik was altijd na selfies onzeker, vooral als ik eens een nieuwe profielfoto wilde. Maar nu veel minder. Als ik niet perfect genoeg lach, zal ik hem toch online zetten als ik daar zin in heb. Ik voldoe niet altijd aan de ‘normen’ of trends van de maatschappij maar dat is wel wie ik ben. Ik smeer niet iedere ochtend een kilo make-up op mijn gezicht (geen verwijt naar mensen die dat wel doen, doe wat jou gelukkig maakt 😉 ) en ik doe geen strakke jurkjes aan. Ook al heb ik al duizend keer gehoord dat ik dat beter wel zou doen, dat dat mij echt goed zou staan. Ik ben niet onzeker in een jurkje, ik draag het gewoon niet graag. Ik voel mij beter in jeans(shortjes). Net als mijn bril. Ik heb al duizend keer gehoord dat ik mooier ben zonder. Toch zou ik me enorm leeg voelen zonder die trouwe bruine bril op mijn neus. En het liefst van al draag ik sneakers. Als ik mensen hun perfecte selfie zie met een gladde huid en perfect gekapt haar dan probeer ik mezelf altijd te vertellen dat daar vaak make-up en filters en heel veel werk aan heeft gezeten. Terwijl als ik een selfie maak, dat puur Nikita is. Ik weet niet of er iets mooiers is aan een selfie, dat die selfie ook jou uitstraalt. Fantastisch artikel Romy ?

 4. Marije 3 november 2018 op 8:50 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel ♡

  • Romy 4 november 2018 op 11:28 am - Beantwoord

   Heel mooi gezegd! En ik vind het juist heel mooi dat jij ook jezelf durft te zijn en je qua kleding en make-up niet aanpast aan wat een ander misschien doet. Je bent mooi zoals je bent en je bent nóg mooier als je daar zelf ook happy mee bent! <3

  • Romy 4 november 2018 op 11:29 am - Beantwoord

   Dankjewel! <3

 5. Darina 3 november 2018 op 8:51 am - Beantwoord

  Een heel mooi en inspirerend artikel Romy! Je slaat de spijker op zijn kop.

 6. Tanja 3 november 2018 op 10:36 am - Beantwoord

  Ik ben het helemaal met je eens Romy. Perfect zijn is ook door de sociale media echt een ding geworden. Ik krijg ook nooit een bruine huid van een zomervakantie. Erg jammer, maar hoe belangrijk is dat. Belangrijker is dat je een fijne vakantie hebt gehad. Heel goed om jezelf te accepteren zoals je bent, met de goede en minder goede dingen. En dat bruin gaat er ook wel weer af, haha.

  • Romy 4 november 2018 op 11:31 am - Beantwoord

   Precies! Genieten is veel belangrijker dan hoe bruin (of niet) je van vakantie terugkomt. Het leven wordt een stuk leuker als je accepteert zoals je bent, ongeacht of dat past bij wat op social media wordt getoond 🙂

 7. gea 3 november 2018 op 9:36 pm - Beantwoord

  Echt een fijn artikel om te lezen ^^

 8. Geke 3 november 2018 op 9:39 pm - Beantwoord

  Wat een waardevolle blog, dank je wel hiervoor.
  Niet makkelijk in deze tijd waar zoveel rond uiterlijk vertoon lijkt te draaien, maar waarin je amper weet wat ‘echt’ is en wat niet.

  Mijn favoriete quote allertijden (uit De Kleine Prins) ‘On ne voit bien qu’avec le coeur, l’essentiel est invisible pour les yeux’ beschrijft zo mooi waar het echt om gaat…

  • Romy 4 november 2018 op 11:37 am - Beantwoord

   Wat een prachtige quote! Die laat inderdaad goed zien wat écht belangrijk is, veel belangrijker dan uiterlijk vertoon 🙂

 9. Linda 4 november 2018 op 2:40 am - Beantwoord

  Ik ben het helemaal met je eens! Zelf ben ik ook altijd onzeker geweest en een perfectionist. Verstopte mij voor de camera en kwam kilo’s aan toen ik maanden ziek op bed lag. Toen merkte ik ineens hoe belangrijk gezondheid is en wat gelukkig zijn met een uiterlijk doet. Stralen maakt de mens! Je kunt nog ‘zo knap zijn’ en altijd lelijk kijken, daar loop ik niet warm van. Net als streven naar het perfecte plaatje wat niet past. Het is onnatuurlijk. En daarnaast zullen de trends over 10 jaar weer heel anders zijn. Wat doe je dan met al je Botox en je fillers?

  Nee, geef mij maar een eerlijk en oprecht persoon die blij is met zichzelf, dan straal je vanzelf en dat maakt een mens nog mooier. Net als een rugzakje. Soms verteld iemand een indrukwekkend verhaal en dan kijk je ook heel anders naar die persoon. Dus ja, het is zoveel meer dan een buitenkant. Je bent mooi met je eigen karakteristieke eigenschappen, jouw lach en jouw haren.

  • Romy 4 november 2018 op 11:40 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je ontzettend mooie reactie! En wat goed ook om te horen dat jij nu zo anders naar jezelf kijkt dan eerder. Je straalt altijd op je foto’s en dat is zo te horen totaal anders dan in je onzekere periode <3
   Zelf vind ik ook dat de manier waarop iemand in het leven staat veel belangrijker is dan welk uiterlijk kenmerk dan ook. Soms raken mensen je met wat ze vertellen en maakt alleen al dat diegene prachtig.

 10. Meaghan 4 november 2018 op 12:25 pm - Beantwoord

  Echt een mooi en positief artikel! Die drie stapjes die je aan het einde noemt zal ik vandaag zeker eens even toepassen! Ik ben altijd al onzeker geweest door mijn perfectionisme. Meestal voel ik prestatiedruk of ben ik onzeker over mijn uiterlijk, maar ik moet zeggen dat dat naarmate ik ouder word gelukkig wel minder is geworden. Dit komt vooral door mijn vriend. Hij geeft mij echt het zelfvertrouwen dat ik vroeger nooit had. Als ik voor hem mooi ben, is dat voor mij vaak al goed genoeg. Daarnaast ben ik ook zekerder geworden door mijn studie, stages en bijbaantjes. Ik was altijd een beetje een grijze muis, maar dat is de laatste jaren steeds meer veranderd. Al ben ik af en toe nog wel onzeker over het feit dat ik ‘maar’ 1 meter 55 ben, wat vrij kort is, en dat ik een jonge uitstraling heb. Ik ben 22 jaar, maar ik word zo vaak veel jonger geschat (tussen de 14 en 16 jaar) en dat is heel frustrerend als je gewoon serieus genomen wilt worden. Daardoor heb ik altijd het gevoel extra mijn best te moeten doen om serieus genomen te worden. Gelukkig weet ik wel wat ik waard ben en wat ik kan en probeer ik altijd het tegendeel van mensen hun beeld over mij te bewijzen, maar toch zit er altijd een beetje een beladen druk achter als dit het geval is.
  In elk geval, bedankt voor dit mooie artikel! 🙂 Je hebt ook helemaal gelijk!

  • Romy 4 november 2018 op 11:55 pm - Beantwoord

   Wat goed om te horen dat je, ondanks je grote perfectionisme, in de loop der jaren wel minder onzeker bent geworden over je uiterlijk. Superfijn (en mooi) dat je vriend daar ook aan heeft bijgedragen! Ik hoop dat je de komende jaren zeker nog meer stappen op dat vlak kunt zetten. Je bent mooi zoals je bent! En weet je, een kleine lengte kan ook prachtig zijn! Ik vind het zelf ook juist wel wat hebben als vrouwen een beetje ‘petite’ zijn 🙂
   Dat jonger geschat worden herken ik overigens helemaal. Ik word ook al zolang als ik me kan herinneren heel wat jaren jonger geschat dan dat ik ben. Nog steeds vragen collectanten aan de deur weleens of ik al 18+ ben, terwijl ik inmiddels 25 ben. Zelf heb ik dat inmiddels wel geaccepteerd. Wat mij heeft geholpen, is een opmerking die ik daar ooit over kreeg: “Ik dacht eerst dat je jonger was. Maar toen ik je hoorde praten, wist ik wel dat je een stuk ouder moest zijn.” Sindsdien realiseer ik me dat ik er qua uiterlijk misschien jonger uitzie dan dat ik ben, maar dat ik eigenlijk vanzelf al wat ouder overkom door mijn doen en laten. Bovendien zullen we over een jaar of 10-15 vast dankbaar zijn dat mensen ons jonger inschatten, haha 🙂

 11. Lianne 4 november 2018 op 1:49 pm - Beantwoord

  Wat een prachtig artikel! Het is zo jammer dat foto’s op social media of mensen uit je nabije omgeving het denken over jezelf zo negatief kunnen beïnvloeden. Vroeger wilde ik altijd blond zijn, wilde ik groter zijn omdat ik die grappen over klein zijn zat was en ik vergelijk mezelf nog steeds wel eens met meiden met een mooiere en plattere buik. Dat van die schoonheid is uitstraling vind ik ook een hele mooie! Je bent inderdaad niet lelijk, je maakt jezelf lelijk (in je hoofd), en dat ga je inderdaad uitstralen. Een beter persoon als jezelf kun je echt niet worden. Je bent goed zoals je bent en je zult toch je hele leven in je lichaam moeten doorbrengen, dus waarom zou je inderdaad niet eens wat liever zijn voor je lichaam en beseffen dat de schoonheid er sowieso inzit. Soms moet hij alleen nog naar buiten komen. Dit is echt zo’n artikel dat iedereen op de middelbare school zou moeten lezen! Het is zo inspirerend 🙂

 12. Johanne 4 november 2018 op 3:02 pm - Beantwoord

  Ben het zoo met je eens. Mooi geschreven, Romy.

  Eén van de redenen waarom ik nauwelijks make-up draag is dat ik me niet anders wil voordoen dan ik ben. Het helpt me echt te accepteren wie ik ben. Dat ik aan het begin en aan het einde van de dag mezelf durf aan te kijken in de spiegel. Soms vertoon ik ook echt wel vergelijkingsgedrag en denk ik: waarom heb ik dit niet? Maar gelukkig kan ik dat snel loslaten en weet ik ook: iedereen is uniek. Jouw uiterlijk. uitstraling en innerlijk maken wie je bent. Heerlijk toch, stiekem? 😀

  • Romy 5 november 2018 op 12:01 am - Beantwoord

   Heel mooi gezegd en je hebt helemaal gelijk! Dat is ook de reden dat ik niet veel meer dan concealer, mascara en lipstick gebruik. Ik zou niet willen dat ik – bij wijze van spreken – bij iemand zou logeren en diegene de volgende ochtend zou denken “Die ziet er ook totaal anders uit dan gisteravond!” 😉 Dan maar liever wat minder make-up!
   En inderdaad, iedereen is uniek en juist die unieke kenmerken maken je mooi. Prachtig eigenlijk hoe dat werkt!

 13. Ilona Wielinga 4 november 2018 op 7:33 pm - Beantwoord

  Wauw, erg mooi artikel. Ik draag zelf wel make-up (mascara en ik doe mijn wenkbrauwen), puur omdat ik me hier fijn bij voel. Maar ik ga tegenwoordig gelukkig ook al makkelijker de deur uit zonder make-up. Ik probeer mezelf tegenwoordig ook echt minderen met anderen te vergelijken, iedereen is immers anders.
  En Photoshop hou ik dan wel weer van, maar dan om surrealistische zelfportretten of andere dingen te maken, niet om mezelf ‘mooier’ te maken.
  En wat voor ook een grote inspiratiebron is, is het nummer perfect (tegenwoordig perfect to me) van Anne-Marie.

  • Romy 5 november 2018 op 12:09 am - Beantwoord

   Wat goed dat je jezelf al minder met anderen vergelijkt! Make-up draag ik zelf ook bijna dagelijks. Prima als je jezelf daar goed bij voelt, toch?! Zolang je het maar niet doet om jezelf te verstoppen, maar dat is bij jou zo te horen helemaal niet het geval 🙂
   Dat nummer ken ik volgens mij nog niet (ik ben heel slecht met titels van liedjes, dus het zou kunnen dat ik het herken als ik het hoor, haha). Ik ga het snel eens beluisteren! 🙂

 14. Zo simpel is dan geluk 5 november 2018 op 7:15 pm - Beantwoord

  Mooi geschreven en heel erg fijn dat je je nu een stuk positiever naar je lichaam kan kijken. Iedereen is uniek en iedereen is daardoor mooi op zijn eigen manier!

  • Romy 5 november 2018 op 10:51 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie reactie! Met die uitspraak sla je absoluut de spijker op zijn kop 🙂

 15. Lilian 6 november 2018 op 12:31 pm - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk! Een uitstraling doet zoveel. Ik heb van mezelf altijd een boze blik (mede door een genetisch bepaalde frons in het voorhoofd), maar als ik mindful ben, gaat het op zich prima met uitstraling. En ik moet eerlijk zeggen dat ik mensen die niet perfect zijn ook liever aanspreek, omdat ik anders bang ben niet aan verwachtingen te kunnen voldoen. Dus volgens mij is een perfect kapsel etc. voor de eerste indruk helemaal niet handig (want vaak zijn ze wel gewoon aardig hoor ;-).

  • Romy 7 november 2018 op 7:47 am - Beantwoord

   Haha, daar zit eigenlijk ook wel wat in. Als je geen perfectie uitstraalt, ben je misschien juist wel toegankelijker inderdaad. Grappig hoe zoiets kan werken! 😉

 16. Evelien 8 november 2018 op 3:24 pm - Beantwoord

  Wat een superfijn en informatief artikel. Je hebt helemaal gelijk en je tips werken ook echt. Sinds ik dat heb gedaan kan ik mezelf veel meer accepteren en hoef ik mezelf niet meer te vergelijken met anderen.

  • Romy 8 november 2018 op 7:27 pm - Beantwoord

   Heel mooi en knap dat je jezelf nu veel meer kunt accepteren! Dat maakt je leven zo veel fijner 🙂
   Dankjewel voor je mooie compliment over mijn artikel!

Recente blogs

Dislikes | 13 producten waar ik dus niet zo vrolijk van word

21 juli 2017|Positiviteit|

“Hier word ik niet vrolijk van.” Als je De Smaakpolitie met Rob Geus weleens hebt gekeken, dan komt die uitspraak je vast nog bekend voor. Zelf deel ik regelmatig producten waar ik wél vrolijk van word, maar voor de verandering wil ik het vandaag eens hebben over producten die mij juist niet zo blij maken. Dat kan zijn omdat ik er totaal niet goed mee overweg kan of omdat ik het gewoon een onding vind. Wat dacht je bijvoorbeeld van lipgloss? Of kleding waarmee een toiletbezoek opeens een kwartier kost? Anyway, dit zijn mijn 13 niet-zo-favorieten. Ik ben benieuwd of je er iets van herkent.

Mijn ervaring met de Curly Girl-methode (van slag naar krullen?)

30 november 2021|Lifestyle|

Al vanaf dat ik jong ben, droom ik van een enorme krullenbos. Als tiener kocht ik dan ook vol goede hoop mijn eerste krultang en krulborstel om daarmee mijn krullendroom in vervulling te laten gaan. Nee, helaas. Maar toen deed de kapper een hoopgevende uitspraak: “Je hebt slag in je haar. Daar kun je meer mee.” Zo kwam de Curly Girl-methode op mijn pad. Lekker gemaakt door de jaloersmakende voor- en na-foto’s op internet was ik hier heel nieuwsgierig naar. Zou het dan toch? Ik deel mijn ervaring met de Curly Girl-methode na 5 maanden.

Meer tijd voor jezelf – zo maak je tijd vrij! (10 tips)

9 februari 2021|Zelfliefde|

Een snelle blik op je agenda zegt genoeg. Je week zit propvol en met een weekend vol huishoudelijke klussen voor de boeg zou je niet weten waar je die paar yoga-oefeningen of het volgende hoofdstuk van je boek tussendoor moet plannen. En zo verschuift de tijd voor jezelf opnieuw naar volgende week. Het is mij ook vaak overkomen, maar gaat de laatste tijd een stuk beter. Omdat ik vast niet de enige met de volle-agenda-valkuil ben, verzamelde ik 10 tips voor meer tijd voor jezelf.