Hoe kom je ooit aan klanten? Met mijn KvK-papiertje net op zak, was ik 2,5 jaar geleden al blij als iemand voor een dubbeltje op de eerste rij bij mij wilde zitten. Wat een eer! Ik was dan ook altijd razend benieuwd hoe andere ondernemers dat voor elkaar kregen. Gelukkig mag ik inmiddels meerdere te gekke klanten helpen als tekstschrijver (geen zorgen: voor meer dan een duppie). Graag geef ik je een kijkje in de keuken. Hoe kom ik aan klanten als tekstschrijver zonder lastige salesstrategieën en mailfunnels? Ik deel 7 plekken waar ik mijn klanten vind (of zij mij).
1. Je eigen netwerk opbouwen
Netwerkborrels ik? Een jaar geleden maakte ik rechtsomkeert bij het horen van het woord alleen al. Als ik een keer een training bezocht, wist ik niet hoe snel ik daarna de benen moest nemen om onder die ongemakkelijke onderonsjes achteraf uit te komen. Inmiddels ben ik daar toch op teruggekomen. Het is best waardevol om je gezicht te laten zien. Jouw diensten aan de man brengen, lukt sowieso niet echt als je wegrent zodra iets op sales of marketing dreigt te lijken.
Natuurlijk zijn netwerkborrels er in coronatijd niet veel, maar een netwerk opbouwen kan ook prima zonder met anderen om een borreltafel te staan. Word bijvoorbeeld lid van een ondernemersvereniging of van je branchevereniging. Of ga op zoek naar groepsapps of Facebook-groepen voor ondernemers of kijk of er virtuele borrels zijn waaraan je kunt meedoen. Ik heb zelf bijvoorbeeld digitaal contact met andere ondernemers uit mijn woonplaats, ben aangesloten bij Tekstnet en heb via social media leuk contact met andere ondernemers.
Extra tip: visitekaartjes
Overigens kreeg ik van een marketeer de tip om niet alleen een connectie met iemand te maken, maar ook altijd “iets” achter te laten. Daarom ben ik nu ein-de-lijk de trotse eigenaar van visitekaartjes, die ik bij Flyeralarm mocht laten drukken. Zowel voor mijn blog als voor mijn bedrijf. Stevig, chic en met een mooi glanslaagje – ik ben er dan ook erg blij mee!
Ik dacht heel lang dat visitekaartjes zó 2015 zijn, maar ze zijn nog steeds superhandig. Ik heb het afgelopen jaar zeker 10x de vraag gekregen of ik ook een visitekaartje had om daar altijd ietwat beschaamd ‘nee’ op te moeten zeggen. Toch fijn dat ik die vraag nu wel met ‘ja’ kan beantwoorden.
Bij Flyeralarm kun je trouwens ook allerlei relatiegeschenken bestellen. Ik vind zelf een pen laten bedrukken bijvoorbeeld ook een superslim idee. Ik ben vast niet de enige die het merk 123inkt alleen maar “van die pennen” kent. Werkt blijkbaar echt! Misschien dat ik ook nog eens pennen met een leuke woordspeling bestel. “Ik pen jouw woorden neer” ofzo.


2. Via LinkedIn
Tot een jaar geleden heb ik mijn LinkedIn-profiel altijd zwaar verwaarloosd. Inmiddels zie ik LinkedIn gelukkig niet meer als “een eng platform waar je elke post 10x moet checken voordat je die plaatst” en leg ik de lat minder hoog. LinkedIn bleek niet doodeng, maar hartstikke leuk. Ik beleef er oprecht veel plezier aan om dingen te delen, te reageren op anderen en elkaar op de hoogte te houden. Ook leuk: ik heb er zelf een aantal te gekke klanten aan overgehouden.
Het heeft vooral te maken met het vorige punt: netwerken. Mensen uit mijn netwerk zullen niet weten dat ik tekstschrijver ben als ik bang ben om dat ook maar ergens te verkondigen. Het leuke is dat ik, sinds ik actiever ben op LinkedIn, van een aantal mensen te horen kreeg “Ik zag net dat je nu teksten schrijft. Ik heb nog iemand nodig.” Die mensen hadden anders dus nooit geweten dat ik hen kon helpen.
3. Via marketingbureaus & marketeers
Als je me vraagt “Hoe kom ik aan klanten als ik net begin?”, is dit misschien wel mijn belangrijkste tip. Ga samenwerkingen aan met mensen die net iets anders doen dan jij. Zo ben ik tekstschrijver voor Sylt Support (een tof marketingbureau!). Ook werk ik samen met een aantal andere ondernemers. Bijvoorbeeld een marketeer, een social-media-specialist, een fotograaf, een websitebouwer en een vormgever. Het leuke is dat ik via hen klanten krijg die misschien niet uit zichzelf bij mij waren uitgekomen. En andersom dat ik mijn klanten naar hen kan doorverwijzen als een klant bijvoorbeeld ook een huisstijl of een social-media-strategie nodig heeft.
Mijn tip is dan ook: kijk met wie je jouw diensten kunt bundelen. Mail gewoon eens een paar mensen of bureaus om je heen. Wie weet levert het jullie én leuk contact én leuke opdrachten op.

4. Via mijn blog of Instagram
Bloggen is sowieso de leukste hobby die er is – zeg ik ietwat bevooroordeeld. Maar als je tekstschrijver wilt worden, is een blog beginnen al helemaal een dikke aanrader wat mij betreft. Ik heb meerdere leuke klanten die via mijn blog bij mij uitkwamen, bijvoorbeeld via een blogsamenwerking of gewoon omdat mijn schrijfstijl hen aansprak. En dat terwijl mijn blog gewoon mijn eigen vrije digitale kladblok is. Hetzelfde geldt voor Instagram: ook daar heb ik via mijn gedichtjes of posts weleens klanten uit gehaald. Veel meer dan 3 opdrachten via Instagram zullen het niet zijn geweest. Maar toch, een leuke bijkomstigheid van iets wat ik doe voor de fun!
Ook als je geen tekstschrijversambities hebt, is een blog of Instagram in mijn ogen een goede manier om jezelf te laten zien. Als jij bijvoorbeeld als boekhouder regelmatig handige financiële tips geeft, heb je grote kans dat je bij mensen in hun hoofd blijft hangen. Misschien ben jij daardoor wel de eerste aan wie ze denken als ze later een pro-boekhouder nodig hebben.
5. Via via
De woorden “via via” doen mij altijd een beetje denken aan een drugshandelaar of een huurmoordenaar die op nogal illegale wijze zijn geld bij elkaar scharrelt. Maar nee hoor, voor dat alles ben ik ietsje te braaf. Toch komen ook in mijn geval veel klanten “via via” bij mij uit. Een oud-klant raadt mij bijvoorbeeld aan bij een collega, waardoor iemand uit zichzelf bij mij uitkomt. Ik moet zeggen dat ik me daardoor dan altijd een beetje gevleid voel.
Wat dat betreft is goed werk leveren misschien wel de beste reclame voor jezelf. Je tevreden klanten (of oud-werkgevers) zijn je beste cheerleaders.
Leuk detail: mijn allereerste grote klant kreeg ik ooit doordat mijn manager bij mijn eerste baan (een geweldige vrouw!) mij had getipt aan een groot bedrijf. Ik had nog nooit in mijn leven een offerte opgesteld – laat staan met een directeur een acquisitiegesprek gevoerd. Ik had niet eens een website. Toch kreeg ik de opdracht. Allemaal dankzij die tip van mijn oud-manager!

6. Via Facebook-groepen
Ik twijfelde even of ik deze tip ook zou noemen. Ik heb er namelijk gemengde gevoelens over. Toch is het wel een antwoord op de vraag ‘Hoe kom ik aan klanten?’, dus ik noem hem alsnog met een kleine kanttekening.
Toen ik net begon als ondernemer, was ik rete-fanatiek in Facebook-groepen voor ondernemers. Vooral in de groep ‘Ambitieuze Meisjes’. Ik pitchte soms wel op drie opdrachten per dag. Beetje jammer dat ik negen van de tien keer geen reactie terugkreeg. Ik heb er in totaal alsnog een paar leuke opdrachten uit gehaald, zelfs één klant voor wie ik nog maandelijks teksten mag schrijven.
Maar over het algemeen denk ik niet dat Facebook-groepen dé plek zijn om heel veel blijvende klanten vandaan te halen. Dat om een paar redenen:
- Zo’n groep heeft duizenden leden, waaronder vaak heel wat anderen die min of meer doen wat jij doet. Je bent dus lang niet de enige die pitcht.
- Vaak gaat het razendsnel in zo’n groep. Iemand plaatst iets en heeft 2 uur later al heel wat reacties ontvangen en misschien zelfs al iemand gekozen. Ik merkte aan mezelf dat ik daar een soort FOMO van kreeg.
- Niet elke opdrachtgever heeft budget. Ik heb wel vaker met de beste bedoelingen gepitcht op opdrachten om vervolgens de vraag te krijgen of ik het ook in ruil voor *vul iets in waar ik geen brood mee op de plank krijg* wilde doen.
- Vaak krijg je geen reactie op je bericht. Best wel frustrerend van je gedane moeite als je net veel tijd in een persoonlijk bericht hebt gestoken.
Toch denk ik dat dit soort groepen ook positieve kanten hebben. Zo heb ik een paar keer meegemaakt dat klanten bij mij uitkwamen omdat ze mijn reactie onder een bericht voor een totaal andere opdracht zagen staan.
De laatste tijd gebruik ik dit soort groepen dus ietsje anders en wat minder fanatiek. Ik reageer alleen op oproepjes waarbij ik iets extra’s te bieden heb, bijvoorbeeld door mijn ervaring met een onderwerp. Als ik reageer, maak ik er een persoonlijke en opvallende reactie van. Ik steek niet meer een half uur in een halve sollicitatiebrief, maar houd het kort. En als ergens al 30 reacties bij staan, dan laat ik mijn 31e reactie maar zitten.
7. Acquisitiemails
Je hebt van die ondernemers die dus echt supergoed zijn in sales. Die precies weten hoe ze je een programma van € 500 kunnen verkopen waarvan je vanochtend nog niet wist dat je het nodig hebt in je leven. Zo iemand ben ik dus niet! Nu verkoop ik ook geen online programma’s, dus dat scheelt. Maar ook uit het niets mailen of bellen voor een aanbod is niet iets wat ik vaak doe.
Toch wil ik me er wat vaker aan gaan wagen, op aanraden van mijn businesscoach. Kost wat moeite, misschien ook wat frustratie, maar het kan je wel een klant opleveren die perfect bij jou past. Wat ik in dat soort gevallen doe, is wat ik als tekstschrijver altijd doe: in de pen klimmen. Proberen een unieke mail te schrijven die de aandacht trekt. Want daar voel ik me comfortabeler bij dan iemand spontaan opbellen. Ik denk dat dat soort “koude acquisitie” (vind ik altijd zo’n stom saleswoord!) vooral een kwestie is van wennen. Ach, altijd fijn om iets te hebben waarin je je kunt ontwikkelen!
Hoe kom ik aan klanten? Nog een paar tips!
En om dit artikel over “Hoe kom ik aan klanten?” af te sluiten, nog een paar korte andere tips:
- Houd vacaturesites in de gaten. Daar staan ook regelmatig freelance functies tussen.
- Zorg ervoor dat je website vet goede SEO heeft (ik schreef dit artikel met tips voor SEO!), zodat klanten je via Google weten te vinden.
- Bereid een goede pitch voor, zodat je jezelf goed kunt voorstellen, ook als je niet verwacht te moeten pitchen. (Vergeet ook je visitekaartjes niet!).
- Bied aan om iets gratis te doen. Klinkt misschien gek, maar ik geloof dat sommige gratis klussen uiteindelijk iets waardevols opleveren. Al is het maar een mooie aanbeveling. Bovendien is het een prima manier om ervaring en een cv op te bouwen. Dat is ook waarom ik na mijn studie knetterhard heb gewerkt op een stageplek voor maar € 80 per maand. Zo ken ik ook coaches die “proefcliënten” gratis begeleiden. Of fotografen die in eerste instantie onbetaalde shoots doen. Is nu misschien hard werken voor weinig, maar wie weet pluk je er daarna de vruchten van.
- En laat jezelf zien. Vertel aan wie je maar wilt dat je tekstschrijver, fotograaf, putjesschepper of wat dan ook bent. Verstop jezelf niet. Dat brengt je al een stapje dichterbij klanten.
Waar ik wel benieuwd naar ben: hoe ben jij aan je huidige baan (of aan je klanten) gekomen?
Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met Flyeralarm.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Van hersenbloeding naar Hoofdgerechten | Mijn broer schreef een kookboek
Zoals het een echte #fangirl betaamt, kon ik niet wachten totdat dit boek van de persen zou rollen. Vanwaar fangirl? Nou, het kookboek ‘Hoofdgerechten’ is geschreven door mijn broer Joeri. Als grote zus ben je sowieso trots op je broer. Maar dat Joeri dit kookboek geheel zelf heeft ontwikkeld, is al helemaal iets waar ik om glunder van trots. Joeri kreeg een maand nadat hij Nederlands kampioen BMX’en werd uit het niets een hersenbloeding. Zijn leven bestond in één keer niet meer uit dagelijks stunten op zijn bmx-fiets, maar uit stapje voor stapje herstellen in een revalidatiecentrum. Gelukkig maakte zijn fietsliefde plaats voor een nieuwe passie: koken. Die passie leidde tot dit fantastische vega-kookboek met verrassende, duurzame én gezonde maaltijden. Ik geef je graag een inkijkje.
Hoe schrijf je een blog? Mijn 11 schrijftips!
Schrijven is na 27 jaar nog altijd mijn liefste bezigheid. Ooit deed ik dat in een dagboekje voor mezelf; nu deel ik mijn anekdotes, tips, struggles en random gedachten alweer 4,5 jaar hier op mijn blog. Schrijven voor een blog is natuurlijk wel net even anders dan je hersenspinsels aan een dagboek toevertrouwen. Daarom leek het me leuk om na zo'n 1500 artikelen een veelgestelde vragen te beantwoorden: "Hoe schrijf je een blog?". Dit zijn mijn 11 beste schrijftips op basis van mijn eigen blogervaring.
Mijn 7 tips tegen onzekerheid | Onzekerheid, weg ermee!
Onzekerheid, wie kampt er niet mee, zo af en toe of iets te vaak? Ook ik kan bij tijd en wijle heel onzeker zijn. Over hoe ik er uitzie, over wat andere mensen van me vinden of over of ik dingen wel goed doe. Best vervelend en vaak nergens voor nodig! Nog steeds ben ik onzeker, maar gelukkig hebben een aantal dingen mij wel hebben geholpen om minder onzeker te worden. Ik deel 7 tips tegen onzekerheid waarmee ik mijn onzekerheid een subtiele schop onder zijn kont heb gegeven. Hopelijk heb jij er ook iets aan!
Interessant om te lezen. Ik ben eerlijk gezegd ook niet zo van de netwerkborrels e.d. maar het kan wel goed zijn. Ook zal ik me meer gaan verdiepen in Linkedin. Ik heb nog steeds geen account.
Ik ben echt geen fan van Ambitieuze meisjes. Iemand die een redacteur nodig heeft krijgt al zoveel reacties dat ik zoiets heb van: laat maar, ze kiest mij toch niet uit. Heel slecht, ik weet het, maar ik heb geen zin om er moeite in te stoppen en ik kijk niet eens meer op die pagina. Op LinkedIn zit mijn doelgroep niet echt, aangezien ik geen tekstschrijver ben. Binnenkort ga ik met een marketing- en businesscoach een traject aan om te kijken wat voor mij de beste manier is om klanten binnen te halen.
Echt leuk om te lezen hoe je aan klanten komt! Dat lijkt mij als zelfstandige niet altijd even makkelijk, maar zo te zien heb je genoeg mogelijkheden! Ik zie inderdaad regelmatig een berichtje van jou op LinkedIn verschijnen! Super tof dat je dat kanaal helemaal hebt ontdekt en dat je daar mooie opdrachten uit weet te slepen. Er plaatsen zo veel mensen wat op LinkedIn, dus het is helemaal niet gek dat je jouw bedrijf daar “verkoopt”.
Netwerkborrels vind ik zelf ook altijd enorm spannend (nu met Corona is dat gelukkig een stuk minder), maar ik denk dat je daarin moet groeien. Hoe vaker je het doet, hoe beter het zal gaan en hoe meer die spanning er vanaf valt. Acquisitiemails lijken me mij trouwens ook spannend om te versturen, maar ik weet zeker dat het je lukt als je eenmaal een flitsende mail hebt opgesteld!
Ik vind het heel stoer dat je je eigen onderneming hebt en je eigen klanten vindt. Ik heb daar geen enkele ervaring mee, alleen met maandenlang hospiteren voor studentenkamers en ik werd het heel gauw zat om mezelf aan te prijzen iedere keer. Knap dat jij dat gewoon op je eigen originele manier blijft doen, en dat het hartstikke goed werkt!
Je hebt je LinkedIn-profiel verwaarloosd met een d, trouwens 😉
Leuk om te lezen hoe jij aan je klanten komt. We zitten allebei in een totaal ander vak. Ik werk ook voor particulieren en dat werkt dan weer net even anders.
Heel erg interessant dit. Het zorgen dat je klanten krijgt, lijkt me het meest ingewikkelde van ondernemen. Prachtige visitekaartjes heb je trouwens laten maken!
Ik begin aanstaande maandag. Officieel, dan. Ik maak natuurlijk al meer dan 20 jaar websites “erbij”. En ik denk inderdaad dat kwaliteit je beste manier is om aan klanten te komen. Daar zeg ik dan ook bij dat je niet altijd voor alles 100% de allerbeste hoeft te zijn, maar dat goede kwaliteit leveren een goed begin is en je op weg helpt om elke keer meer ervaring op te doen en nog beter te worden. Sneeuwbal-effect, maar dan omhoog.
Hoewel ik weet op welke klanten ik me ga richten, hou ik mijn ogen open voor alle mogelijkheden. Ik denk dat ik me misschien maar moet gaan richten op kleine webwinkels, bijvoorbeeld, of bestaande retail die nu meer via een website wil gaan handelen en verkopen. Maar eerst maar eens in mijn omgeving kijken. Daar vind ik mijn eerste klanten. En dan inderdaad mijn stinkende best doen. Dank je voor het delen 🙂 Je weet dat ik deze ervaring van jou goed kan gebruiken 🙂
Wat een leuk en interessant artikel! Die Facebook-groepen zijn inderdaad een tof initiatief, maar het werkt toch vaak minder goed :(. De meeste klanten komen bij mij terecht via Google, Instagram en via via. Linked In heb ik nog nooit van mijn leven gebruikt haha, misschien is dat wel interessant om nog eens op te pakken.
Hele goede tips! Ik merk zelf dat ik vaak nog tegen te veel drempels aan loop en met jouw tips kan ik echt wel uit de voeten. En ben zo blij om te lezen dat het zo goed gaat met jou als ondernemer!!
Goede tips. Nu hangt het wel van je produkt af. Of ik met massage het zelfde effect heb, is een goede vraag. Maar ik houd je tips in gedachten. Bedankt!
Heel handige tips! En ook overzichtelijk. Thanks voor het delen 😀
Wat een interessant artikel, zeker omdat ik volgend jaar natuurlijk ook hoop klanten te gaan krijgen via mijn nieuwe website voor professional organizing. Ik vind de tip van het gratis doen een waardevolle. Helaas denkt niet iedereen hier zo over, maar ik geloof hier dus ook echt in. Sterker nog; commercieel zijn is een ding maar ik geloof ook dat er zoiets is als te commercieel zijn. Bedankt Romy, dit artikel komt echt goed van pas.
Mooie tips! En prachtige visitekaartjes trouwens! Ik moet ook nog eens nieuwe laten maken, dus thanks voor de tip. 😉
Wat een super tof artikel! En ook echt mooi die visitekaartjes, die kan je met trots weggeven!
Wat tof om dit te lezen, juist aangezien ik er geen kaas van heb gegeten en het niet mijn ding is.
Zo blij dat deze stap je zo bevalt.
En je visite kaartje moet ik even een compliment over geven hoor. Zo jou en ook die tekst erop top!