meer energie

Meer energie – 15 tips waar geen cafeïneshot voor nodig is

 • 17 december 2021
 • 13 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Een after-lunch dip hebben we allemaal weleens. Een dag waarop je niet vooruit te branden bent ook. Maar hoe krijg je meer energie als je je al langere tijd futloos voelt? Een caffeïneshot of je schouders er tóch onder zetten, is dan niet altijd dé oplossing. Eerder denderde ik altijd maar door als ik met een energietekort kampte. Tegenwoordig ben ik daarin milder voor mezelf. Dit zijn 15 tips voor meer energie die ik toepas als mijn batterij leeg is.

Tip 1. Zit en luister

In het verleden had ik nogal last van de niet-piepen-maar-doorgaan-mentaliteit. Hup, gewoon naar het werk. Kom op, het huishouden wordt niet vanzelf gedaan. Even de schouders eronder!

Hoewel ik me soms nog steeds aan die niet zo lieve instelling schuldig maak, lukt het me over het algemeen beter om niet meteen in de schop-onder-mijn-kont-modus te schieten.

Ik leerde eens van iemand dat er twee manieren zijn om naar je energiegebrek te kijken:

 • Wat stom dat ik zo futloos ben! Dat kan ik nu even niet gebruiken. Eens kijken hoe ik daar zo snel mogelijk van af kom. Oftewel: waar is de koffie?
 • Dat ik geen energie heb, komt vast ergens vandaan. Wat zou dat kunnen zijn? Wat wil het me vertellen?

Die eerste methode is hoe ik eerder omging met energiegebrek (maar dan zonder koffie). De tweede probeer ik nu vaker toe te passen. Als je lichaam aangeeft dat een supermarktbezoekje vandaag al te veel gevraagd is, dan wil het je iets zeggen. Je hebt behoefte aan rust, hebt misschien te veel gewerkt of kunt wat extra slaap gebruiken. Misschien vind je je baan niet meer leuk, moet je vaker om hulp vragen of leg je als perfectionist je lat te hoog.

Luister naar je moeheid in plaats van er direct van af te willen. Ga zitten en probeer zelf te voelen wat jij nodig hebt.

Tip 2. Move that body

Wanneer je je compleet futloos voelt, is een rondje wandelen vast niet het eerste waar je aan denkt. Op zulke momenten heb ik ook een liefdevolle schop onder mijn kont van mezelf nodig om toch mijn schoenen aan te trekken. Maar als ik het dan toch doe, geeft het wel veel meer energie. Zo werkt het vaak ook met sporten. Als je je wat minder voelt, is het soms juist goed om jezelf van de bank te sleuren en je sportieve kant te laten zien. Je hoofd uitzetten en je lijf aan is soms al een goed recept voor meer energie.

Tip 3. Eet gezond en groen

Denk bij de kop hierboven het wijzende vingertje en de boze blik van je oma met wijze raad even weg. Zo is het niet bedoeld.

Maar ik weet zelf uit ervaring dat goed eten absoluut bijdraagt aan meer energie. Met ‘goed’ bedoel ik niet dat je op chiazaadjes kauwt en leeft op sla. Ik bedoel eerder dat je niet vergeet om te eten, daadwerkelijk moeite steekt in je maaltijden en ook wat groenvoer eet.

Mijn eerste neiging op energieloze momenten is vaak om diepvrieserwten met kant-en-klare pasta op te warmen. Toch raap ik mezelf op zo’n moment bij elkaar om het iets culinairder te maken. Een goede maaltijd geeft energie; daarmee goed voor jezelf zorgen ook. 

Tip: als onderdeel van je voeding kun je ook kijken naar gezonde sapjes. Bietensap is bijvoorbeeld supergezond doordat het (net als gewone bieten) veel antioxidanten bevat. Bieten werken bijvoorbeeld ontstekingsremmend, geven energie en bevatten veel vitamines en foliumzuur. En je kunt zo’n sapje ook prima drinken naast je eten, zonder meteen aan een detoxkuur te gaan! Op de website Happy Juicy kun je meer lezen over de voordelen en dit soort sapjes bestellen.

Tip 4. Neem micropauzes

En ja, daar héb je tijd voor. Eén minuut is al genoeg. Een micropauze is een moment waarop je bij jezelf incheckt hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Dat kun je bijvoorbeeld ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds een keer doen. Het is een slimme manier om op tijd bij te sturen als je merkt dat je energietank wel heel snel leeg gaat.

In plaats van dat je ‘s avonds uitgeblust op de bank denkt “Had ik maar!”, kun je bijvoorbeeld ‘s middags al een plan maken om wél dat moment voor jezelf te kunnen krijgen.

meer energie tips

Tip 5. Slaap, slaap, slaap

Ik heb zelf vaak genoeg aan den lijve ondervonden hoe belangrijk je nachtrust is. In periodes dat ik wat slechter slaap, voel ik me overdag soms een hersenloze zombie die al een traan laat als het brood in de supermarkt op is. Goed slapen is zó belangrijk om de dag enigszins energiek door te komen.

Nu is goed slapen alleen helaas niet altijd een kwestie van simpelweg je bed op tijd opzoeken en je hoofd op je kussen leggen. Want wat nu als je nog veel piekert of niet in slaap komt? Op mijn blog deelde ik al eens een paar tips voor beter slapen. Zo ben ik heel blij met mijn verzwaringsdeken en oordopjes voor het slapen. Die maken voor mij veel verschil.

Wat mij ook erg helpt? Noteer voor het slapen alles wat je nog te binnen schiet aan moet-ik-iets-mee-gedachten. Dan kun je die hersenspinsels voor het slapengaan loslaten.

Tip 6. Kom soms achter de computer vandaan

Voor dit punt moet ik mezelf ook nog regelmatig streng toespreken. Als ik niet oplet, ben ik zo verdiept in mijn computerwerk dat mijn bilpartij twee uur lang met geen centimeter verschuift. Klinkt heel productief, maar in de praktijk valt dat vies tegen.

Ik merk zelf dat het goed is om elk uur even van je plek op te staan. Al is het in mijn geval maar om mijn tanden te poetsen of een uitstapje te maken naar het toilet. Je kunt ook je armen strekken of één minuut wat oefeningen doen tussen het geconcentreerd naar een scherm staren door.

Tip 7. Bepaal hoeveel alleentijd je nodig hebt

Deze fijne tip leerde ik uit de perfectionismecursus die ik volg bij Liza van der Veeken. Ik weet van mezelf wel dat ik veel behoefte heb aan tijd voor mezelf. Maar hoeveel precies? Daar ben ik me pas laatst in gaan verdiepen. Superwaardevol om van jezelf te weten!

Dus ga eens bij jezelf na: met hoeveel alleentijd per dag ben jij op je aller-allerbest? Een half uur, een uur, drie uur, zes uur? Als je dat van jezelf weet, kun je ook gaan kijken hoe je dat haalbaar maakt. Niets is namelijk zo energieslurpend als over je eigen grenzen gaan door meer met anderen te zijn dan voor je goed is.

Tip 8. Doe minder energievreetdingen

Je kunt je energieniveau zien als een simpele rekensom. Er zijn dingen die energie toevoegen en dingen die energie bij je wegnemen. Wil je meer energie? Kijk dan hoe je meer kunt doen van de dingen die je energie geven én minder van de dingen die energie kosten.

Begin met voor jezelf in kaart brengen wat jouw grootste energievreters zijn. Kijk hoe je daar minder in kunt steken. Of kun je die energievreters leuker maken, door er bijvoorbeeld een muziekje bij op te zetten? Of kun je ze misschien aan iemand anders (je partner, een collega, een schoonmaker, een andere professional) overlaten?

Tip 9. Vergeet je waterflesje niet

Eten is brandstof, maar drinken ook. Van een gebrek aan water kun je dan ook heel moe worden. Weet je van jezelf dat je regelmatig vergeet te drinken? Zet een flesje water op tafel en dwing jezelf om dat aan het eind van de dag helemaal leeg te hebben gedronken (naast de kopjes koffie, thee, etc.). Soms kan zoiets simpels al wonderen doen. 

Tip 10. Laat je bloed testen

Misschien had dit eigenlijk tip 1 voor meer energie moeten zijn. Je kunt nog zo gezond eten, slapen en bewegen. Als je bloedwaarden niet oké zijn, valt daar vaak niet tegenop te boksen. Ik weet uit ervaring dat je je door tekorten in je bloed flink beroerd kunt voelen.

Dus hoe rot het ook is om een naald in je arm te laten zetten, overweeg een bezoekje aan de huisarts als de moeheid lang aanhoudt. Misschien heb je in de winter, net als heel veel Nederlanders, last van vitamine D-tekort. Als vegetariër heb je bovendien meer kans op B12-tekort of ijzertekort. Goed om dat te laten checken als je energietank merkbaar steeds leger raakt!

Tip 11. Daag jezelf uit voor meer energie

Er hoeft niet altijd een lichamelijke oorzaak te zijn voor een energiegebrek. Iets waar ik zelf twee jaar geleden last van heb gehad, is dat ik juist door een gebrek aan spanning en uitdaging futloos was. Ik zat tegen een bore-out aan, omdat ik weinig voldoening haalde uit mijn werk en spanning en uitdaging miste.

Het klinkt misschien gek in deze tijd waarin burn-outs vaak voorkomen, maar ook een gebrek aan spanning kan je een uitgeblust gevoel geven. Als jij bijvoorbeeld structureel onder je niveau werkt of geen voldoening haalt uit je werk, dan doet dat ook niet veel goeds voor je energie.

Kijk in zo’n geval wat je kunt doen om jezelf meer uit te dagen. Je kunt dat zoeken in een nieuwe baan, maar zo drastisch hoeft die stap niet altijd te zijn. In je vrije tijd een cursus volgen of vrijwilligerswerk doen waarmee je je waardevol voelt, kan ook al meer energie geven.

meer energie tips

Tip 12. Onthaast

Daarnaast is er natuurlijk de welbekende boosdoener: stress. Op een beetje spanning doen veel mensen het wel lekker, maar veel stress hebben vreet energie. Hoe langer je in die stressmodus zit, hoe meer energie het ook zal kosten.

Dus in zo’n geval: kijk hoe je je agenda leger kunt krijgen. Kijk of je sommige dingen die jij nu op je bordje neemt aan anderen kunt uitbesteden. Zeg ‘nee’ tegen dingen als er in je agenda geen gaatje meer leeg is. En kijk ook wat je kunt doen om, naast je agenda, je hoofd leger te krijgen. Je lijstje met energiegevers kan daarbij helpen. Iets als sporten, mediteren of yoga-oefeningen doen werkt voor mij ook heel goed.

Tip 13. Zoek inspirerende mensen op

De mensen die jij het meest om je heen hebt, hebben grote impact op hoe je je voelt. Stel je voor dat jij bijvoorbeeld omringd wordt door mensen die vooral veel klagen en daarvoor ook nog graag jou als klaagbaak aankloppen. Dan haal je waarschijnlijk niet veel energie uit met andere mensen zijn. Wil niet zeggen dat je introvert bent, maar misschien geven deze paar mensen jou gewoon geen energie.

Nu hoef je niet meteen afscheid te nemen van die mensen. Iedereen maakt weleens moeilijke periodes door; het is mooi dat je dan een luisterend oor bent. Maar ga bij jezelf na of je uit andere mensen positieve energie kunt halen.

Mocht je zo snel niet iemand weten, dan kan het al helpen om een positieve podcast op te zetten of blogs te lezen van mensen die je inspirerend vindt. Ik kan zelf bijvoorbeeld na een lastig gesprek helemaal opfleuren van een podcast waarin iemand “mij” vol positiviteit toespreekt.

Tip 14. Frisse lucht voor meer energie

Je kent vast wel die vrolijke aromadiffusers voor in huis. Ik heb er ook eentje staan, die ik regelmatig aanzet zodra ik voel dat mijn oogleden zwaar worden midden op een werkdag. In de winter kan dat namelijk te maken hebben met droge lucht in huis.

Dat kun je deels oplossen door regelmatig de ramen tegen elkaar open te zetten (bijvoorbeeld ‘s nachts). Nadeel is wel dat je dan in een ijskoude kamer binnenkomt ‘s ochtends. Daarom zet ik naast het ventileren regelmatig mijn aromadiffuser aan. De één zweert erbij, de ander vindt het misschien maar raar. Maar ik merk dat ik er minder moe en loom door word.

Tip 15. Kijk wat jouw energie niet waard is

Meer energie krijgen vraagt ook om energie afsnoepen van andere dingen. Steek je je energie wel in de juiste dingen? Of gaat er ook veel tijd en daarmee energie zitten in dingen die je niet veel opleveren? Denk aan doelloos naar foto’s van anderen kijken op Instagram of heel veel tijd stoppen in de formulering van een mailtje.

De gratis app Toggl (waarmee je je tijd kunt bijhouden) is voor mij een life-saver geweest om minder tijd te steken in dingen die niet zoveel energie waard zijn. Zo ben ik nu minder lang bezig met offertes, beperk ik calls vaak tot een half uur, app ik minder en zit ik ook veel minder achter mijn mailbox.

Door minder tijd te steken in nutteloze dingen, houd je tijd over voor dingen die jou meer energie geven.

Meer energie? Kijk wat jij nodig hebt

Dit zijn heel wat – vooral praktische – tips voor meer energie. Maar zoals ik bij tip 1 al zei, volgens mij kun je vaak zelf wel goed aanvoelen waar je werkelijk behoefte aan hebt. Wat maakt jou zo moe? Wat mis je in je leven of waar heb je juist te veel van?

Doorrennen en je energiegebrek negeren is sowieso nooit een best idee. Dat heb ik zelf ook wel ervaren. Stilstaan en luisteren naar je behoeften is het beste wat je kunt doen. En helpt dat niet of heb je hier al heel lang last van? Twijfel dan zeker niet om bij de huisarts langs te gaan. Al is het maar om zeker te weten dat er niet méér aan de hand is dan gewoon wat lusteloosheid.

Wat doe jij als je je futloos voelt?

1 1
meer energie

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lisa 17 december 2021 op 7:01 am - Beantwoord

  Fijne tips en op het juiste moment…..ik zit nu in zo’n periode en weet er geen raad mee. Daarom bijzonder om deze blog te lezen. Dank je wel.

  • Romy 17 december 2021 op 7:33 am - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je op dit moment wat weinig energie hebt! Hoe mooi dat de blog dan precies op het goede moment komt. Veel liefs <3

 2. Darina 17 december 2021 op 8:19 am - Beantwoord

  Hele fijne tips. Ik heb dit jaar ook een lange periode gehad waarin ik echt weinig energie had. Kwam deels ook door mijn blessure. Ik ben oefeningen gaan doen, nog gezonder gaan eten, drink 2 liter water per dag en probeer veel rustmomenten in te bouwen. En ik mediteer. Het heeft me echt geholpen.

 3. Audrey 17 december 2021 op 9:06 am - Beantwoord

  Mooie tips! Genoeg slaap is voor mij ook echt heel belangrijk, net als luisteren naar mijn lichaam.

 4. Daenelia 17 december 2021 op 9:32 am - Beantwoord

  Het zijn mooie tips! Maar: koffie. Sorry, koffie is mijn manier van wakker worden en even tot rust komen. Maar ik slaap ook prima met caffeine op. En vooral fruit en groenten eten, voor de vezels en het volle gevoel. Het spijt me echt, maar ik eet ook geen babyvoeding meer, ook al is dat helemaal fijngemalen en best lekker.
  Naar buiten gaan en bewegen is ook iets waar ik me lekkerder bij voel, als het maar droog is. Gelukkig kan ik veel wandelen met de hond en ik merk nu dat ik dat nog het allerfijnste vind om dat zo vroeg mogelijk in de ochtend te doen. Er is niks heerlijkers, nu, dan om 7 uur met de hond in het donker te wandelen. Wel goed om te benadrukken dat in de winter extra Vit D belangrijk is, zeker ook voor ouderen die minder buiten komen.

 5. bychristiana 17 december 2021 op 9:57 am - Beantwoord

  Goede tips, de meeste pas ik eigenlijk zelf ook toe. Wat mij altijd echt helpt is minder suiker eten. Ik ben heel erg aan het minderen met suiker en ik merk dan altijd al binnen enkele dagen dat ik me veel beter voel. Wat dat betreft is suiker echt best wel verslavend, omdat het je korte oplevingen geeft maar daarna voel je je juist heel moe.

  • Romy 28 december 2021 op 9:10 pm - Beantwoord

   Heel slim inderdaad om minder suiker te eten. Ik heb ook vaak gehoord dat suiker best wel voor dipjes kan zorgen als daarna je suikerspiegel weer daalt. Met minder suiker houd je dat waarschijnlijk beter in balans 🙂

 6. Laurine 17 december 2021 op 10:38 am - Beantwoord

  Heel goede tips! Ik drink zelf nooit koffie, juist om deze reden. Ik wil energiek genoeg zijn zonder dat ik daar iedere keer een drankje voor moet drinken. Voel ik mij futloos? Dan probeer ik te denken: hoe komt dat dan? Op die manier heb ik geleerd om beter naar mijn lichaam te luisteren.

 7. Saskia 17 december 2021 op 1:33 pm - Beantwoord

  Fijne tips waar ik zeker al wat van doe. Echter dat slapen met een kleine gaat niet altijd over rozen en maakt dat ik soms met wallen tot mijn knieën loop.

 8. Naomi 17 december 2021 op 5:08 pm - Beantwoord

  Stuk voor stuk herkenbare tips. Ik denk dat ik het grootste deel ook wel toepas, maar ik blijf het lastig vinden. Er zijn te veel dagen dat ik (door mijn burn-out) gewoon nergens energie voor heb en sommige dingen moeten nu eenmaal gebeuren. Het blijft lastig om dan balans te vinden.
  O, enne… dat van die bloedwaarden vind ik dus ook belangrijk. Had ik afgelopen zomer nog. Ik deed álles wat altijd werkt, maar die energietank bleef maar leeglopen, totdat ik echt bijna niks meer kon. Bleek dus gewoon dat er óók wat pilletjes nodig waren. Tja…

 9. Ilona Wielinga 17 december 2021 op 6:07 pm - Beantwoord

  Wat een fijn lijstje. Ik merk dat mijn lichaam momenteel om veel rust vraagt, dus daarom neem ik overdag ook rustpauzes. Daar doe ik het nou eenmaal buiten op. En voldoende bewegen helpt inderdaad ook zeker. Fijn lijstje verder ook, staan ook dingen aan waar ik zo niet aan gedacht had.

 10. Suzanne 19 december 2021 op 9:39 pm - Beantwoord

  Hele fijne tips! Ik merk dat alleen tijd zo ontzettend belangrijk is en ik dit ook echt nodig heb.

 11. Maaike 21 december 2021 op 11:14 pm - Beantwoord

  Heel fijne tips waar ik veel aan heb. En micro pauzes, wat een goed idee! Thanks voor het delen van de tips <3

Recente blogs

3 favoriete vegetarische recepten van de afgelopen tijd

29 augustus 2019|Recepten|

Zoals ik eerder al op mijn blog verklapte, ben ik geen culinair wonder. Ik ben niet zo iemand die op gevoel wat dingen bij elkaar gooit die vervolgens verrukkelijk bij elkaar blijken te smaken. Gelukkig vind ik het wel leuk om te leren, waardoor ik alsnog langzaamaan culinaire stapjes vooruit zet. De afgelopen tijd maakte ik een paar vegetarische recepten voor 1 persoon die verrassend goed uitpakten. Daarom besloot ik ze te delen in dit artikel met snelle vegetarische recepten voor 1 persoon. Want als ik ze kan maken, kun jij dat ook!

Outfit | Zwieren in een maxi-jurk met Ibiza-vibes

10 mei 2024|Outfits|

Ken je van die lange, soepel vallende jurken waarin je jezelf op slag pirouettes ziet draaien op een Spaans strand? Zo'n jurk heb ik sinds kort in de kast hangen! Ook al staat er geen reis naar Ibiza of de Costa Blanca op de planning, in deze jurk waan ik me elke dag een beetje in boho-sferen. Bij Tantilly zocht ik een mooie maxi-jurk uit waarvan elke centimeter bedrukt is met vrolijke bloemen. Kortom: deze jurk is helemaal mij! Ik trok er voor de zoveelste keer mijn beste tweedehands vondst ooit bij aan: het heerlijk zachte teddy-vestje. Et voilà, een Ibiza-achtige outfit die toch warm genoeg is om het minder zonnige Hollandse weer mee te trotseren.

Schaduwkanten ontdekken én eraan werken? 11 tips om meer jezelf te zijn

18 juli 2023|Zelfliefde, Persoonlijke groei|

Van een coach leerde ik ooit de term "schaduwkanten". Dit zijn de rauwe randjes aan jezelf die je liever niet open en bloot aan de buitenwereld toont. Dat kunnen negatieve eigenschappen zijn, maar ook behoeften waar je liever niet aan toegeeft of dingen die je onterecht veroordeelt. Denk aan angst, controlfreak-neigingen, gevoeligheid of schaamte over bepaalde gebeurtenissen. Het vervelende is dat die schaduwkanten je vaak juist in de weg gaan zitten als je ze diep wegstopt. Die schaduwkanten onder ogen komen én ze accepteren aan mezelf, heeft mij geholpen om liever naar mezelf te kijken. Daarom dit artikel over je schaduwkanten ontdekken én over jezelf ook met die kanten accepteren.