De laatste tijd heb ik mijn blogroutine een beetje veranderd. Een nieuwe baan betekent ook dat ik mijn blogtijd iets anders moet en wil indelen. Eerder schreef ik mijn artikelen regelmatig één dag van tevoren, maar nu ben ik toch meer aan het vooruit werken geslagen. Hoe komt een artikel voor mijn blog op dit moment tot stand? In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe ik een artikel voor mijn blog schrijf. Een klein kijkje in mijn blogkeuken dus!

hoe schrijf ik een blog artikel

Ideeën bedenken en foto’s maken

Een blog schrijven begint bij mij altijd (uiteraard!) met een idee. Ik heb een Word-bestand dat inmiddels 12 pagina’s telt met allemaal half uitgewerkte ideeën. Dat varieert van titels van artikelen tot lijstjes met een paar punten die ik nog wil aanvullen. Ieder nieuw idee voeg ik aan dit lijstje toe om later nog eens uit te werken. Vervolgens ga ik aan de slag met foto’s maken of uitkiezen voor mijn blog. Soms heb ik bijvoorbeeld nog een geschikte bloemenfoto of een foto met schrijfgerei voor bij een artikel, maar meestal moet ik nog een geschikte foto maken. Vaak maak ik meerdere foto’s tegelijk als ik toch al een paar foto-objecten klaar heb liggen. Dat scheelt weer een vloer bezaaid met ’troep’…

Van idee naar concept

Als ik aan mijn blog ga werken, kies ik meestal een van de ideeën van dit lijstje uit. Dit betekent dat ik alvast tussenkopjes bedenk of bijvoorbeeld een lijstje met punten opstel die ik in het artikel wil gaan bespreken. Bij sommige punten zet ik er tussen haakjes achter wat ik ongeveer wil bespreken. Dit doe ik vaak gewoon onderweg in de bus of op een rustige avond met een kop thee erbij. Gewoon even brainstormen kan immers bijna overal wel. Zelf werk ik die ideeën meestal in een notitieboekje uit tot een concept waar ik iets mee kan, maar soms type ik het ook in Word.

Schrijven, schrijven, schrijven

Vervolgens is het tijd om het concept uit te werken tot een echt artikel. Oftewel schrijven, schrijven, schrijven. Dit gaat bij mij vaak redelijk snel. Ik ben wel iemand die makkelijk en snel schrijft en ik geloof er ook heilig in dat het werkt om in één keer een conceptversie van een artikel te schrijven. Die conceptversie lijkt vaak nog helemaal nergens op. De alinea’s zijn veel te lang, er staan foutjes in of ik dwaal nogal af van mijn onderwerp. Maar dat maakt niet uit, want daarna lees ik het artikel nog een keer heel uitgebreid door. Vaak blijft het ook niet bij één keer doorlezen, maar lees ik de tekst wel een keer of drie door totdat ik echt tevreden ben. Ja ja, je hebt hier te maken met een flinke perfectionist.

Puntjes op de i

Daarna is het tijd om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Ik voeg dan een meta-beschrijving toe, pas de link aan en selecteer de afbeeldingen. Vervolgens plan ik het artikel in op een geschikte dag. Vervolgens doe ik nog een laatste controle van een artikel op de dag voordat het artikel online komt. Ik check of alles klopt en of ik het nog eens ben met de tekst. Het helpt me om dan met een frisse blik nog eens naar mijn artikel te kijken en soms heb ik opeens een beter idee voor een andere insteek. Nadat ik alles heb aangepast, kan ik met een gerust hart slapen om de volgende dag mijn artikel op social media te promoten en aan het einde van de dag op alle reacties te reageren.

Hoe ziet het er bij jou uit als je een artikel schrijft?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Odetta 27 mei 2017 op 6:33 am - Beantwoord

  Ik blog niet meer, maar ik schrijf wel de speeches in mijn familie en bijvoorbeeld het levensverhaal van mijn moeder voor de uitvaart heb ik geschreven. Een levensverhaal schrijven is niet makkelijk. Het moet informatief zijn over de persoon. Er moeten ook anekdotes zitten over de persoon die omschrijven hoe de desbetreffende persoon in het leven stond. Wat deze persoon voor je betekent/betekende. Het moet in ieder geval vooral niet te saai en veel te lang zijn. Ik was in de gelukkige omstandigheid dat mijn moeder het zelf nog heeft kunnen lezen of het wel klopte. Zij heeft alleen de feiten gecontroleerd en zichzelf niet in de hemel geprezen door eigen opmerking toe te voegen. Een vriendin van haar, die vroeger onderwijzeres was, heeft de tekst op spelfoutjes en grammatica gecontroleerd. Ik doe nooit de speeches zelf, iets wat ik eigenlijk wel zou moeten doen, dat laat ik altijd aan anderen over. Het levensverhaal van mijn moeder heeft dan ook de uitvaarder gedaan. Ik zou dan zijn dichtgeklapt en dan was het verhaal niet overgekomen. Delen van het levensverhaal zijn ook gebruikt in het dorpsblaadje.
  Maar ik schrijf heel graag, vooral wanneer ik heel enthousiast over iets ben.
  Ik vind het jammer dat tegenwoordig weinig mensen in staat zijn om in een kaart, of het nu een verjaardagskaart of een condoleancekaart is, een persoonlijke noot toe te voegen. Ik ben daarom altijd dolblij met de lieve mensen die mij nog een kaartje schrijven. Wie schrijft, die blijft.

  • Romy 27 mei 2017 op 5:46 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend mooi dat je de kans hebt genomen om het levensverhaal van je moeder op te schrijven en haar op die manier een mooi eerbetoon te geven. Dat lijkt me een onvergetelijke en bijzondere ervaring in zo’n lastige tijd. Ik ben het trouwens met je eens dat het zo leuk is om af en toe een lief kaartje of een mailtje te schrijven. Schrijven is gewoon heerlijk en iets lezen dat met passie en liefde is geschreven, is altijd fijn.

 2. marije 27 mei 2017 op 7:13 am - Beantwoord

  Ik verzamel mijn ideeen ook en probeer vooruit te schrijven ivm werk om rust te creëeren in de week.

 3. Neverdullmoments 27 mei 2017 op 7:57 am - Beantwoord

  Wat leuk om in je keuken mee te kijken! Je artikels lezen altijd heerlijk weg en zijn goed doordacht, ik vind dat wel knap hoor elke dag!

  Mijn routine ziet er een beetje anders uit haha. Bij mij gaat het echt om de anekdotes en grappige momenten die ik meemaak. Wanneer er iets leuks gebeurt, t weer tik direct: ‘ja! Dit wordt mijn blog!’ Er zijn echter ook dagen waar ik om 23:00 mijn laptop openklap en denk: tja, wat is er nou echt voor anekdote-achtigs gebeurd?

  Er schiet me gelukkig altijd iets te binnen en dan werk ik het concept meestal in zo’n vijf minuten uit. Vervolgens lees ik het nog eens door, haal de spelfouten eruit, voeg ik afbeeldingen toe en ben ik klaar. Het scheelt wel dat mijn anekdotes soms maar heel kort (hoeven te) zijn!

  • Neverdullmoments 27 mei 2017 op 7:58 am - Beantwoord

   Oeps, weet ik direct* bedoel ik!

  • Romy 27 mei 2017 op 5:48 pm - Beantwoord

   Wat een mooi compliment! Dankjewel! 🙂
   Ik vind het andersom ook heel gaaf hoe jij zo je oren spitst op zoek naar leuke anekdotes overdag en daar dan over blogt. Zo bijzonder! En je kunt echt het plezier in jullie blog aan je artikelen afzien. Wat knap trouwens dat je je blogs zo snel schrijft! Dat lijkt mij dan weer een hele lastige uitdaging. Ik geloof dat mijn ‘record’ op een half uur staat 😉

 4. Susan 27 mei 2017 op 7:57 am - Beantwoord

  Ik doe eigenlijk hetzelfde, maar schrijf wel echt een heel stuk vooruit. Anders kan ik het niet bijhouden haha!

  • Romy 27 mei 2017 op 5:49 pm - Beantwoord

   Wat knap dat je zo ver vooruit schrijft! Dat lijkt mij nog best lastig, maar aan de andere kant geeft het waarschijnlijk ook rust om zo ver vooruit te werken.

 5. Darina 27 mei 2017 op 7:57 am - Beantwoord

  Ik schrijf minstens twee weken vooruit maar het kan zijn dat ik op het laatste moment nog artikels switch. Ik publiceer niet dagelijks maar zo’n 3 à 4 keer per week, dus dat geeft ook wat ruimte.

  • Romy 27 mei 2017 op 5:50 pm - Beantwoord

   Dat switchen doe ik ook nog weleens inderdaad. Dat is wel de luxe van een beetje vooruit werken 🙂

 6. Sylvia 27 mei 2017 op 8:17 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel. Ik doe in grote lijnen hetzelfde. Wel moet ik echt weer een avondje of twee gaan knallen want al mijn geschreven en vooruit gewerkte artikelen zijn op. Fijn weekend gewenst!

  • Romy 27 mei 2017 op 5:51 pm - Beantwoord

   Dat gaat vast goed komen! Het is ook niet altijd makkelijk om veel artikelen ‘op voorraad’ te hebben. Ik merk ook dat ik de ene keer meer heb liggen dan de andere keer. Fijn weekend!

 7. Lisette 27 mei 2017 op 8:54 am - Beantwoord

  Straks met je baan ernaast lijkt het me inderdaad handig om ook vooruit te gaan werken. Ik zit nog twee weken in mijn zwangerschapsverlof en dan moet ik weer werken. Ik schreef gewoon wanneer het me uitkwam en soms wat vooruit. Maar nu ik ga bijna ga werken moet ik meer gaan plannen, en kijken hoe dat gaat.

 8. Patricia 27 mei 2017 op 9:01 am - Beantwoord

  Wat leuk om te lezen. Ik kan heel snel een artikel af hebben en er soms ook 3 dagen over doen. Maar het komt wel redelijk overeen. Wel gaaf dat je altijd je eigen foto’s maakt.

 9. Josephine 27 mei 2017 op 9:16 am - Beantwoord

  Heel interessant om te lezen! Het is stiekem altijd leuk om te weten hoe andere bloggers hun stukjes voor elkaar krijgen. Ik vroeg me ook al af hoe je het ging combineren met werk. Volgens mij heb je wel een goed plan. 🙂

  Ik werk meestal ruim vooruit ivm energieplanning en de lengte van mijn blogs. Ik publiceert 2 x per week, maar dan heeft de lezer wel ook echt wat leesvoer. En zoals je weet kost de perfecte opmaak met foto’s ook best wat werk. Maar het is wel een superleuke hobby!

  Ik heb trouwens net als jij een Word-Bestand met ideeën. De teller staat ongeveer op 200 bij mij en de lijst groeit gestaag. 😛

 10. Ayla 27 mei 2017 op 9:58 am - Beantwoord

  Grappig, ik zat me laatst nog af te vragen hoe andere bloggers dat doen. Ik heb wel een lijst met ideeën maar de laatste tijd komt er weinig van het uitwerken.. Vaak blijf ik ook steken op de foto’s, woorden komen altijd gemakkelijk bij mij, maar voor een recept zal ik het toch echt moeten klaarmaken en daar foto’s van moeten maken. En zo gaat het eigenlijk altijd bij mij, ik wil per se superpassende foto’s bij mijn artikelen en die wil ik ook nog per se zelf maken. Tjsa, dan kost het gewoon een beetje veel moeite soms. Toch iets minder perfectionistisch op die foto’s worden misschien…

  • Romy 27 mei 2017 op 5:52 pm - Beantwoord

   Klopt! Ik heb er nu een week werken op zitten en ben blij dat ik al vooruit had gewerkt, zodat ik soms een avondje gewoon rustig aan kon doen. Bloggen voelt voor mij niet als een ‘moetje’, maar toch is een avond zonder bloggen ook weleens fijn 🙂 Ik kan me voorstellen dat het bij jou ook lastig is als je straks weer aan het werk bent. Inderdaad een kwestie van goed plannen en misschien accepteren dat je iets minder plaatst.

  • Romy 27 mei 2017 op 5:53 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ik vind het ook echt leuk om zelf de foto’s bij mijn artikelen te maken 🙂 En heel herkenbaar wat je zegt. Soms doe ik over bijvoorbeeld een review wel een paar dagen, terwijl een ander artikelen binnen een uur af is.

  • Romy 27 mei 2017 op 5:55 pm - Beantwoord

   Wauw, 200 blogideeën?! Goed bezig? Daarmee kun je nog wel minstens twee jaar vooruit 😉 Ik kan me voorstellen dat vooruit werken je een prettig gevoel geeft, zeker omdat je vrij lange artikelen (en hele kwalitatieve!) artikelen schrijft. Bloggen is inderdaad veel werk, maar het is ook zo’n leuke hobby.

  • Romy 27 mei 2017 op 5:57 pm - Beantwoord

   Wat lastig dat je vooral qua foto’s zo perfectionistisch bent. Ik kan me voorstellen dat je dan soms jezelf een beetje in de weg zit en dat er van schrijven niet altijd iets terecht komt. Als je heel erg worstelt met de foto’s, zou je ook eens aan stockfoto’s kunnen denken. Of anders inderdaad (hoe makkelijk dat ook klinkt) proberen om de lat iets lager te leggen. Ik weet van mezelf dat mijn foto’s ook de ene keer beter lukken dan de andere keer, maar ik probeer maar te accepteren dat het er niet allemaal perfect uitziet. Dat maakt mijn blog in ieder geval menselijk, denk ik dan maar 😉

 11. Mariska 27 mei 2017 op 10:14 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen! Ik werk ook echt een eind vooruit maar het kan best dat als ik vandaag iets bedenk dat ik morgen wil publiceren ik de boel een beetje verschuif. Daarnaast een flinke lijst in Wunderlist met allemaal ideeën!

  • Romy 27 mei 2017 op 5:58 pm - Beantwoord

   Dat verschuiven doe ik ook regelmatig inderdaad. Toen ik naar Café Blond ging, wilde ik bijvoorbeeld graag dat artikel meteen online zetten en dan schuif ik een beetje. Wel zo fijn dat dat gewoon kan! En wat fijn dat jij ook zo’n lange ideeënlijst hebt opgebouwd 🙂 Ik moet die app Wunderlist ook echt eens gaan uitproberen. Heb er al veel goeds over gehoord!

 12. Danique 27 mei 2017 op 10:34 am - Beantwoord

  Wat leuk om te lezen hoe het er bij jou aan toe gaat! En wauw, 12 pagina’s lang. Ik blog juist meer op gevoel, welk onderwerp lijkt me nu interessant? Daar schrijf ik dan over en vaak is dit een dag van tevoren, veel vooruit schrijven doe ik eigenlijk niet.

 13. Els 27 mei 2017 op 10:42 am - Beantwoord

  Hoe jij het doet lijkt wel een beetje op mij. Ik verzamel ideeen, werk ze uit en dan vervolgens maak ik de foto’s. Daarna schrijf ik het artikel en lees het voor het plaatsen nog een keertje over :-).

 14. Nesrin 27 mei 2017 op 12:30 pm - Beantwoord

  Leuk dat je dit deelt. Ik schrijf enkel als ik zin heb en vaak dus op gevoel. Ik heb er nog nooit iets uitgeperst en er een moetje van gemaakt.

 15. Johanne 27 mei 2017 op 1:57 pm - Beantwoord

  Klinkt heerlijk gestructureerd! Morgen komt er toevallig een blog van mij online over hoe ik mijn huidige werkwijze wil veranderen ?. Ik heb namelijk wel een lijst met ideeen, maar dat is dan ook meteen alles dat me staande houdt, haha. Ik schrijf m’n artikelen een dag van tevoren en heb welgeteld 1x vooruit kunnen werken. Dat moet anders dus! Hetzelfde geldt voor foto’s. Ik vind te vaak dat de foto’s die ik kán maken, als in: waar ik de mogelijkheid toe heb, niet geschikt zijn voor de onderwerpen waarover ik blog. Ik heb dus een aantal gratis stock foto’s klaarstaan die ik kam gebruiken in geval van nood!

 16. Kreanimo 27 mei 2017 op 2:03 pm - Beantwoord

  Ik heb echt bijna geen routine en ik weet dat het niet goed is!
  Maar het lukt met niet op er routine in te krijgen.
  Zo leuk dat we eens mochten lezen hoe jij het doet!

 17. Evelyne 27 mei 2017 op 2:13 pm - Beantwoord

  Het bloggen staat momenteel op een lager pitje door mijn fulltime-job. Momenteel heb ik zelfs maar 2 vaste rubrieken lopen en soms gebeurt het dat ik nog eens tussenin iets schrijf. Ik zou wel iets meer willen schrijven, maar het lukt me niet. Hoe ik een schrijfsel tot stand breng hangt af van moment tot moment. Soms heb ik op een uur iets geschreven zonder voorbereiding of iets, en soms duurt het een week of meer om te schrijven. Meestal schrijf ik op vrije momenten of ’s avonds voor tv. Het liefst word ik ook met rust gelaten als ik schrijf. Het is wel eens leuk om te lezen hoe iemand anders de tijd indeelt om te bloggen 🙂

  • Romy 27 mei 2017 op 5:59 pm - Beantwoord

   Bloggen op gevoel heeft eigenlijk ook wel weer wat! Ik kan me voorstellen dat dat vaak ook wel prettig werkt 🙂

  • Romy 27 mei 2017 op 6:00 pm - Beantwoord

   Wauw, het is alsof ik mezelf hoor spreken. Ik deed het namelijk precies op die manier tot ongeveer een maand geleden. Ik schreef toen ook altijd een dag van tevoren, totdat ik een paar keer tot twee uur ’s nachts aan een artikel zat te werken. Toen wilde ik het anders aanpakken en dat is nu sinds een maand gelukkig gelukt. Wat ik kan, kun jij vast ook 🙂 Ik ben benieuwd naar je artikel van morgen.

  • Romy 27 mei 2017 op 6:01 pm - Beantwoord

   Niet echt een routine hebben is op zich ook niet verkeerd toch. Misschien werkt dat voor jou juist prettig, dat kan natuurlijk ook 🙂

  • Romy 27 mei 2017 op 6:02 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het met een fulltime baan best lastig is om ook nog veel te bloggen. Zelf heb ik nu ook iets minder tijd voor mijn blog dan eerst, sinds ik mijn baan heb. Ik vind in rust werken trouwens ook altijd fijn. Voor mijn blogartikelen zonder ik me het liefst even af op mijn kamer om me even echt op het artikel te kunnen storten 🙂

 18. Simone 27 mei 2017 op 3:13 pm - Beantwoord

  Leuk en interessant om te lezen hoe jij te werk gaat. Ik moet ook maar eens een word-document maken met ideeën, aangezien ik regelmatig geen onderwerp weet. Dat is gewoon zonder want zo haal ik de 3x per week bloggen niet.

  • Romy 27 mei 2017 op 6:03 pm - Beantwoord

   Zo’n lijstje is inderdaad echt een aanrader. Het haalt me vaak uit de brand en helpt me ook om meer gestructureerd te werken 🙂

 19. Anouk 27 mei 2017 op 4:02 pm - Beantwoord

  Ik blog de laatste tijd vooral spontaan als mijn hoofd er zin in heeft (want stress) en ik een goed idee heb. Vroeger werkte ik veel vooruit, en ook echt georganiseerd, daar is het nu helaas te druk voor met school

  • Romy 27 mei 2017 op 6:03 pm - Beantwoord

   Heel begrijpelijk dat het met drukte op school niet echt makkelijk is om veel vooruit te werken. Ik kan me voorstellen dat je dan liever op gevoel blogt als er een idee in je opkomt 🙂

 20. Nienke 27 mei 2017 op 8:17 pm - Beantwoord

  Wat een super leuk artikel om te lezen zeg! Ik zelf heb een beetje dezelfde werkmethode, werkt erg fijn!

 21. Charel 27 mei 2017 op 10:28 pm - Beantwoord

  Heel leuk! Goede methode! Soms heb ik last minute ineens iets belangrijkers tussendoor en gaat dat voor dan loopt mijn planning in de soep daar heb ik nog wel moeite mee.

  • Romy 28 mei 2017 op 8:55 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat je het dan even lastig vindt om te schuiven. Aan de andere kant is dat dan weer het voordeel van vooruit werken: je kunt altijd nog met artikelen schuiven de dag van tevoren 🙂

 22. Saskia 28 mei 2017 op 10:43 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen hoe een artikel bij jou tot stand komt. Zit altijd nog een hoop werk achter he? Ik doe het op ongeveer dezelfde manier. Een idee, uitwerken, concept er soms bij pakken of maken, foto’s erbij zoeken… Puntjes op de i zetten en dan inplannen 🙂

  • Romy 28 mei 2017 op 9:22 pm - Beantwoord

   Ja inderdaad, er gaat toch best veel tijd in een artikel zitten. Leuk om te horen hoe jij het doet en grappig dat het zo overeenkomt. Ik werkte eerst nooit met concepten, maar vind dat nu toch wel een hele fijne methode.

 23. Jessica J. 31 mei 2017 op 3:07 pm - Beantwoord

  Ik ben gruwelijk slecht in vooruitwerken, haha. Vaak zit ik de avond van tevoren nog te typen en 85 keer na te lezen (ja, ik zit úren aan het simpelste artikel – iets met perfectionisme).
  Mijn ideeën staan gewoon in de concepten van m’n blog. In het weekend maak ik foto’s en op weekavonden schrijf ik er dan tekst rond. Dat werkt voor mij het beste.

  • Romy 31 mei 2017 op 11:17 pm - Beantwoord

   Perfectionisme is inderdaad wel een dingetje soms, ook bij mij. Ik kan me voorstellen dat dat het vooruit werken ook een beetje in de weg zit. Verder klinkt het wel heel gestructureerd hoe je werkt, hoor 🙂

Recente blogs