hoe schrijf je een blog 4

Hoe schrijf je een blog? Mijn 11 schrijftips!

 • 12 januari 2021
 • 13 Reacties

Schrijven is na 27 jaar nog altijd mijn liefste bezigheid. Ooit deed ik dat in een dagboekje voor mezelf; nu deel ik mijn anekdotes, tips, struggles en random gedachten alweer 4,5 jaar hier op mijn blog. Schrijven voor een blog is natuurlijk wel net even anders dan je hersenspinsels aan een dagboek toevertrouwen. Daarom leek het me leuk om na zo’n 1500 artikelen een veelgestelde vragen te beantwoorden: “Hoe schrijf je een blog?”. Dit zijn mijn 11 beste schrijftips op basis van mijn eigen blogervaring.

1. Hoe schrijf je een blog? Eerst schrijven dan schrappen!

Mij kun je het beste eerst als een malle al haar gedachten op papier laten knallen voordat ik orde in de chaos schep. Ik bedenk eerst mijn insteek en tussenkoppen, en ga dan enthousiast aan het schrijven zonder ook maar een blik op de woordenteller te werpen. Niets zo fijn voor een creatieve flow als in de wildeweg schrijven.

Soms staan er dan zomaar opeens 2500 woorden op papier, uiteraard inclusief allerlei kromme formuleringen en foutjes. Geen zorgen: minimaal de helft van die woorden overleeft mijn herschrijfronde niet. Ik kijk dan heel kritisch naar elke zin. Daarna ga ik schrappen en “darlings killen” en komt er uiteindelijk – na een paar rondes – een artikel te staan waar ik blij mee ben. Vaak doe ik vlak voor plaatsing nog een laatste check op spelfoutjes. Die heb je het beste in de smiezen als je je tekst even laat rusten.

2. Maak het persoonlijk

De kans is klein dat jij de enige bent die over dit ene onderwerp schrijft. Maar mensen komen bij jou uit omdat ze juist naar jouw mening of ervaring benieuwd zijn. Dat is wat blogs onderscheidt van andere soorten artikelen. Probeer je blogartikelen daarom een persoonlijk tintje te geven. Deel jouw visie, gebruik je eigen schrijfstijl en ga ook gerust in op je eigen struggles en anekdotes. Yes, juist die sappige details en ook de onhandige acties die je hebt begaan voordat je op het punt stond waar je nu staat. Al is het maar om je lezers voor diezelfde fouten te behoeden.

Tip: bekijk ook mijn ideeënlijst met onderwerpen voor een persoonlijke blog.

3. Je hoeft geen expert te zijn

Ik heb het zelf niet zo op met ongevraagde advies en probeer dat zelf op mijn blog ook niet te delen. Ik ben opgeleid tot neerlandica en tekstschrijver. Niet tot psycholoog, coach, duurzaam-leven-goeroe, kledingstylist en interieurexpert. Ik weet dus zeker dat wat ik zeg nooit manier is. Het is een manier. Dat probeer ik ook in mijn teksten te laten doorschemeren.

Daarom schrijf ik liever vanuit mijn ervaring dan dat ik doe alsof mijn tips “dé manier” zijn. Ik deel liever gewoon wat voor mij werkt. Verder vertel ik het ook graag eerlijk als iets mij nog niet vlekkeloos afgaat. We zijn allemaal maar een mens. Het is soms fijn om te weten dat een ander dat ook is, denk ik.

4. Make it easy

In mijn werk als tekstschrijver heb ik als missie om moeilijke taal makkelijker te maken. Ook op mijn blog houd ik van lekker heldere taal, niet te lange zinnen en geen onnodige moeilijkdoenerij qua woordgebruik. Het ding is: je kunt zinnen schrijven zoals deze waarvan je aan het eind van de zin, waar je nu bijna denkt te zijn, al niet meer weet wat het eerste woord ook alweer was en waarbij je dus elke zin opnieuw en opnieuw moet lezen om hem te begrijpen. Dat dus. Maar je kunt het ook gewoon kort houden. Dan weet je zeker dat je lezer niet over je zinnen struikelt.

Zelf streef ik ernaar om op B1-niveau te schrijven. B1 is het taalniveau waarbij je woorden en zinnen gebruikt die bij veel mensen wel bekend zijn. Ook bij jouw lezer dus waarschijnlijk. Het communicatiebureau Proven Context heeft een informatief artikel over de verschillende taalniveaus online staan. Van A1 tot C2. In dat artikel vind je ook handige voorbeeldzinnen voor elk taalniveau. Ik werd er zelf een stuk wijzer van.

Oh ja, het communicatiebureau heeft nog meer interessante artikelen over schrijven, bloggen en marketing. Een aanrader om even een kijkje te nemen!

hoe schrijf je een blog blogtips

5. Val met de deur in huis in de intro

Hoe schrijf je een blog? Dat begint met een goede intro natuurlijk. Vaak is die lekker kort en bondig. Mensen lezen razendsnel op het internet. Soms lezen ze zelfs helemaal niet, maar laten ze enkel hun ogen over een tekst heen gaan totdat ze ergens een interessant woord tegenkomen. De intro is jouw kans om je lezer te verleiden om verder te lezen. In plaats van het hele verhaal al in de inleiding te willen stoppen (wilde ik eerst wel vaak!), kun je de lezer ook gewoon in een paar zinnen nieuwsgierig maken. Een anekdote, een situatieschets of een prikkelende vraag is daar een mooie binnenkomer voor.

Grappig detail: ik schrijf mijn intro’s bijna altijd nadat ik het hele artikel geschreven heb. Als ik precies weet wat er in het artikel staat, kan ik het artikel namelijk veel gerichter inleiden.

6. Zorg voor een knettergoede kop

Niet te missen in een antwoord op de vraag “Hoe schrijf je een blog?”: bedenk een knaller van een kop. Als ik kijk naar de artikelen die ik wel en niet aanklik in Bloglovin’, dan heeft dat meestal te maken met de kop boven het artikel. Dat is toch het eerste wat je als lezer ziet voordat je besluit of je de komende paar minuten van je leven aan dit bewuste blogartikel gaat besteden.

Daarom: een knettergoede kop is altijd een goed idee. Het liefst eentje die de lading dekt, prikkelend is en ook anders dan die van andere bloggers die eerder over hetzelfde onderwerp hebben geschreven. Dit zijn een paar tips die ik zelf tijdens mijn studie Nederlands heb geleerd over het schrijven van koppen:

 • Gebruik cijfers in je kop (niet “schrijftips”, maar “11 schrijftips”). Zo weet je lezer direct wat hij kan verwachten.
 • Maak je titel onderscheidend. Waarschijnlijk zijn al genoeg andere bloggers je voorgegaan met schrijven over jouw blogonderwerp. Wat maakt jouw schrijftips dan anders dan die van anderen? Misschien dat ze supersnel toe te passen zijn? Dat je er te gekke teksten mee schrijft? Of dat ze bedoeld zijn voor outfitbloggers? Zet ook dat in je titel.
 • Gebruik woorden als ‘hoe’ en ‘waarom’ in je titel.
 • Spreek je lezer aan in de kop door ‘je’ (of ‘u’) te gebruiken.
 • Houd de titel kort en bondig.

Verder ben ik groot voorstander van gewoon eerlijk zeggen in de kop waar je artikel over gaat. Ik voel me altijd een beetje voor de gek gehouden als een vlogger “Groot nieuws: dit had je niet verwacht!” in de titel heeft staan en dat dat grootse nieuws de aankoop van een nieuwe machine blijkt te zijn.

7. Schrijf zoals je praat

Gebruik je eigen schrijfstijl en denk niet dat je met dure woorden hoeft te strooien die je zelf nooit zult gebruiken. Het mag best wat luchtiger. Eigenlijk gewoon zoals je ook zou praten (maar dan zonder de ‘euh’s en ‘ehm’s’ waarschijnlijk. Zo hoef je echt niet strak de onderwerp-persoonsvorm-bijzin-zinsstructuren te volgen zoals die er op de middelbare school ooit in werden gestampt. Het leest juist fijn als je afwisselt tussen korte en lange zinnen. En een zin beginnen met ‘of’ of ‘en’ mag ook best. Ook als je docent je vroeger op het hart drukte om dat vooral niet te doen. Een punt zetten kan juist helpen om extra nadruk te leggen.

blog schrijven

8. Wees een structuurjunkie

“Wees kort” is misschien wel een van de meest gehoorde antwoorden op de vraag “Hoe schrijf je een blog?”. Zit wat in, maar ik trek me er toch lekker niets van aan. Ook dit artikel is niet bepaald een “vluggertje” dat ik er zo even uit heb geknald. Ik zie zelf wél de waarde in van langere artikelen. Want waarom zou je waardevolle informatie voor je houden als je lezer ook dáár wat aan heeft?

Wel kun je lange artikelen lekker leesbaar maken door handige structuurtrucjes toe te passen. Zeker op je mobiele telefoonscherm lijkt een lap tekst anders al snel ook echt een hele lap tekst.

 • Zet boven elke alinea (of boven elke paar alinea’s) een heldere kop die de lading dekt.
 • Nummer je koppen, zeker als je een X aantal tips deelt.
 • Voeg na elke paar zinnen een witregel toe.
 • Gebruik afbeeldingen tussen de tekst door ter afwisseling.
 • Voeg eventueel lijstjes met bullet points toe. Zo één als je nu aan het lezen bent.
 • Maak eventueel zinnen vetgedrukt om de belangrijkste boodschap van de alinea te benadrukken.

9. Check op stopwoorden

Laten we het eens hebben over mijn eigen grootste schrijfstruikelblok: stopwoordjes. Die gooi ik er dus eigenlijk weleens tussendoor, in ieder geval zo af en toe. En met die zin heb je ze meteen allemaal te pakken. Mijn eigen stopwoordjes zijn “eigenlijk”, “weleens”, “in ieder geval”, “dus” en “zo af en toe”. Ongetwijfeld heb ik er nog meer, maar dit zijn de meest hardnekkige. Sinds kort check ik mijn artikelen met Ctrl + F specifiek op die woorden voordat ik ze online zet. Kan ik die woorden er in ieder geval uitfilteren.

hoe schrijf je een blog blogtips

10. Maak je tekst Google-proof

Als je een blog hebt geschreven, is het natuurlijk fijn als mensen je artikel daadwerkelijk weten te vinden. Als je tips of ervaringen deelt waar mensen op kunnen googelen, kun je het beste bij het schrijven van je artikel rekening houden met Google.

Oké, als ik gewoon een vrolijke anekdote deel, doe ik er niets aan om die beter vindbaar in Google te maken. Maar voor informatieve artikelen of artikelen met tips (zoals deze) doe ik wel mijn best om aan Googles eisenpakket te voldoen. Oftewel: om SEO te schrijven. SEO betekent dat je op een strategische manier een zoekterm in je tekst verwerkt, zodat Google doorheeft dat je tekst over dat zoekwoord gaat. En zodat je een grotere kans hebt dat lezers via Google jouw artikel spotten en erop klikken.

Dit hoef je niet allemaal zelf uit te vogelen. De gratis plug-in Yoast is een redder in nood wat SEO betreft als je een WordPress-site hebt. Met die plug-in krijg je voor elk artikel je SEO-score en je verbeterpunten te zien. Een life-saver!

Hoe SEO precies werkt? Op mijn site RomyVeul.nl kun je een uitgebreid artikel met SEO-tips lezen. Hierbij de belangrijkste tips op een rij:

 • Kies een specifieke zoekterm. Dus niet ‘woonaccessoires’, maar ‘okergele woonaccessoires’ of ‘woonaccessoires voor de badkamer’.
 • Verwerk die zoekterm in je titel, in je inleiding en minimaal een aantal keer in de tekst.
 • Voeg de zoekterm toe aan de alt-tekst van je afbeelding.
 • Gebruik de zoekterm in minimaal één tussenkop. En werk sowieso met koppen.
 • Vergeet niet om een meta-titel en meta-tekst toe te voegen. Dit zijn de tekstjes die in de Google-zoekresultaten verschijnen en waarin je jouw artikel dus kunt omschrijven in zo’n 150 tekens.

11. Ga de interactie aan met je lezers

Het leukste en mooiste van bloggen is voor mij dat het geen eenrichtingsverkeer is. Je praat tegen echte mensen en soms reageren die ook nog (onder het blogartikel, op social media of via een privébericht). Dat maakt bloggen zo geweldig.

Daarom probeer ik zelf ook bewust de interactie aan te gaan. Bijna elk artikel eindig ik met een vraag. Puur omdat ik oprecht geïnteresseerd ben hoe anderen iets zien of ervaren. Soms haal ik zelf ook nog waardevolle tips uit reacties van anderen. Plus: als jij 10 tips deelt en je lezers ook nog eens 5 handige tips geven, dan helpen jullie daar samen anderen weer mee.

Verder zou ik altijd je lezer aanspreken – al is het maar een paar keer in de tekst. Maar dat is mijn persoonlijke voorkeur. Daarmee maak je een blog niet alleen een dagboekfragment waar iemand ongegeneerd in meekijkt, maar betrek je de ander er ook bij.

Het belangrijkste: doe jouw ding!

Maar het belangrijkste antwoord op de vraag ‘Hoe schrijf je een blog?’ is naar mijn mening “vooral lekker jouw ding doen”. Jij hebt je eigen schrijfstijl en die maakt jou uniek. Deze schrijftips voor bloggen zijn ook maar mijn visie. Dus als jij wél lange zinnen wilt maken, niet houdt van tussenkoppen of een hekel hebt aan lijstjes – dan kun je het natuurlijk ook gewoon totaal anders aanpakken. Schrijf zoals jij dat wilt en blijf vooral jezelf. Ik denk dat dat elk artikel vanzelf al (nog) leuker om te lezen maakt.

Ben jij ook een blogger? Dan ben ik heel benieuwd:

Hoe schrijf jij een blog?

Dit artikel bevat een samenwerking met Proven Context.

hoe schrijf je een blog

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Audrey 12 januari 2021 op 9:41 am - Beantwoord

  Leuk artikel! Die check op stopwoordjes doe ik eigenlijk nooit. Moet ik misschien eens gaan proberen!

 2. bychristiana 12 januari 2021 op 10:01 am - Beantwoord

  Ik vind jouw puntje 7 heel leuk;-) Ik heb in de afgelopen jaren al diverse keren van mensen die mij (goed) kennen gehoord; jij schrijft precies zoals je praat, heel enthousiast. Ik vind dat toch altijd een heel mooi compliment om te krijgen! En punt 3 vind ik ook een goede. Ik merk wel dat ik het altijd het leukst vind om te schrijven over dingen waar ik echt verstand van heb, maar dat lijkt me ook niet meer dan logisch. Maar ik leg altijd wel uit dat mijn manier niet de manier hoeft te zijn. Dat veel dingen die ik schrijf bijvoorbeeld mijn ervaringen zijn en dat iemand anders dingen op een andere manier kan ervaren.

 3. Janne 12 januari 2021 op 11:23 am - Beantwoord

  Met punt 3 ben ik het helemaal eens! Juist verhalen over ervaringen van mensen zijn fijn — van verhalen van een expert word ik al gauw wantrouwig, want waarom is diegene dan een expert en kan het echt niet anders dan op die ene manier? Ik lees liever hoe echte mensen, die ook niet altijd alles even handig doen, het aanpakken.

  Dat je regelmatig reageert op reacties op je blog vind ik heel leuk. Zo voelt het een beetje als een gesprek in plaats van eenrichtingsverkeer. Ik vind het nog steeds wel een wonder dat je er de tijd voor weet te maken. Dat is ook waarom ik geen blog zou beginnen: ik heb nu al niet de tijd en energie voor alle dingen die ik zou willen doen.

 4. Evelyne 12 januari 2021 op 11:50 am - Beantwoord

  Waauw, wat een prachtig en verhelderend artikel! Opeens weet ik wat SEO is terwijl ik er mij al een tijdje in verdiep. Ik wou dat ik lange teksten zoals deze kon schrijven, maar het lukt me niet. Jij schrijft zo leuk en vlot, terwijl ik met een tekst snel klaar ben. Klaar in de zin, dit is het en moet niet meer zijn. Ieder zijn ding dus 😉

 5. Daenelia 12 januari 2021 op 12:08 pm - Beantwoord

  Ik hou nog steeds niet van lijstjes. Ik begrijp dat het wel goed is, maar ik ben eigenlijk na nummer 3 naar beneden gescrolld. … Stiekem is comments achterlaten voor mij het allerleukste aan blogs 😛 ; ) (nee, je hebt echt wel leuke artikelen, en je fotos van Pippa zijn ook altijd een welkome afleiding).
  Ook vind ik het knap dat je op B1 niveau schrijft. Ik heb daar zelf moeite mee omdat ik echt wel van ingewikkelde zinnen hou en zo graag het exact juiste woord gebruik, zonder daarvoor een bekender maar minder specifiek woord voor te gebruiken. Ja, dat is soms lastig, maar we hebben in het Nederlands al zo weinig woorden. En we willen toch graag direct zijn, maar ook echt to-the-point. En als mijn hondje verschillende woorden kan interpreteren, dan kunnen mensen dat ook. Daar zijn ook woordenboeken voor.
  Lange teksten zijn voor mij ook geen probleem. Dat heb je vast wel door, ondertussen. Maar ik heb ook geleerd om meer ‘concise’ of beknopt te schrijven. Concise is een beter woord, want beknopt klink alweer alsof je een boom of plant snoeit. En dat is met taal ook wel zo, maar consice, voor mij, geeft meer weer dat je je mededeling niet ‘ontdoet’ van extra woorden, maar dat je door de juiste keuze van woorden en constructie exact doorgeeft wat je bedoelt. Snap je? Vast wel, want taal is jouw ding. 🙂

 6. Darina 12 januari 2021 op 12:35 pm - Beantwoord

  Mooie tips! Ik schrijf ook altijd eerst wat er in mij opkomt en dan pas ga ik schrappen. Goede titels bedenken vind ik soms nog wel lastig en SEO probeer ik zoveel mogelijk, maar lukt ook niet altijd, maar ik wil proberen de tekst zo veel mogelijk ‘eigen’ te hebben en niet al te technisch. En ja, ik hou ook van lijstjes 🙂

 7. Naomi 12 januari 2021 op 12:42 pm - Beantwoord

  Leuk om te lezen hoe jij het doet! Ik doe veel dingen hetzelfde en betrap mezelf ook net iets te vaak op ‘dus’. En op ‘ook’. Vaak filter ik er nog wel wat uit, maar lang niet altijd. Spelfouten zie ik zelf net als jij (ik wilde ‘ook’ schrijven;)) pas als ik een blog een poosje heb laten ‘afkoelen’.

 8. Lydia 12 januari 2021 op 3:01 pm - Beantwoord

  Hele fijne tips dit, zeker voor mij als beginnend blogger. Ik ben altijd heel enthousiast met schrijven en wil veel te veel schrijven. Daardoor worden mijn zinnen altijd erg lang. Daar ga ik vanaf nu dus zeker op letten.

 9. Anna 13 januari 2021 op 11:34 am - Beantwoord

  Wat een goed artikel met heel veel waardevolle tips! Wat goed ook dat je je teksten later schrapt, ik maak alles vaak meteen SEO-technisch in orde en ik zorg er ook voor dat de tekst onder de kopjes ongeveer even lang is. Best stom eigenlijk, want hierdoor voeg ik misschien niet alle informatie toe die ik zou willen, haha. In ieder geval (haha, bij mij ook heel hardnekkig), heel tof om te zien hoe jij het schrijven van artikel aanpakt, ik kan er zeker nog wat van leren :D.

 10. Johanna 13 januari 2021 op 2:22 pm - Beantwoord

  Heel interessant. Vooral dat over die taalniveau’s. Daar heb ik nooit bewust bij stilgestaan. Maar ga het eens bestuderen. Verder zeer fijn om eens te zien hoe jij het doet. Daar kan ik een hoop van leren voor mijn nog steeds niet “geboren” blog.

 11. Giovanna Jansen 14 januari 2021 op 2:36 pm - Beantwoord

  Goeie tips, zo doe ik het eigenlijk ook! (Alleen vergeet ik bij blogs nog wel eens stopwoorden te checken, terwijl ik dat bij boeken schrijven wel altijd doe…)

 12. Anouk 23 januari 2021 op 10:36 am - Beantwoord

  Ik schrijf een blog meestal door eerst een lay-out op te zetten. Eerst de tussenkopjes en dan de tekst. En die plugin is echt geweldig, ik word daadwerkelijk meer gevonden via google sinds ik die gebruik.

 13. Saskia 23 januari 2021 op 9:50 pm - Beantwoord

  Thnx voor de tip bij punt 9. Zoals je weet blog ik al ruim 11 jaar met veel plezier 🙂 Ik werk ook zeker met tussenkopjes en lees het meerdere malen door. Fijn artikel, ik sla hem zeker op!

Recente blogs

Havermout met amandelmelk en gekarameliseerde peer (vegan)

7 april 2024|Recepten|

Het komt niet vaak voor dat ik mijn dag start zonder havermout. Ik zal nooit genoeg krijgen van dit heerlijk smeuïge ontbijtpapje, dat je écht heel lekker kunt klaarmaken. Sinds kort heb ik een nieuwe aanvulling op mijn verzameling havermout-favorieten: havermout met amandelmelk en gekarameliseerde peer. De combinatie van supersmeuïge havermoutpap met de zoetigheid van de peren, een schepje tahin en knapperig geroosterde amandelschaafsel... Tja, ik kan er niet over uit hoe lekker dit bij elkaar smaakt. In maar 5 minuten heb je dit heerlijke, voedzame en fruitige ontbijtje al op tafel staan. Smul je mee?

Weekendje weg naar Venlo & rondtouren op een e-chopper

18 februari 2020|Op reis|

Het afgelopen weekend waren mijn vriend en ik te vinden in het altijd gezellige Limburg. We verruilden op Valentijnsdag mijn appartement in de Randstad voor het rustige Venlo (althans, nu nog wel - het Carnaval barst bijna los!). Voor mijn blog mochten we overnachten in Hotel Maashof in Venlo en kregen we de kans om op e-choppers door de omgeving te scheuren. Leuk dat het was! Ik neem je graag mee in een fotoverslag van dit fijne weekend, dat begon met eerste hulp van de Wegenwacht en eindigde met heel veel fijne herinneringen én een tas vol inkopen van de Duitse drogist.

Body positivity | 5x wat ik wél mooi vind aan mezelf

17 maart 2018|Persoonlijk|

Tevreden zijn met je uiterlijk is nog best wel een ding, zeker in een wereld van fotogenieke influencers, prachtige modellen en Photoshop. Tja, vergeleken met die perfecte lichamen ben ik inderdaad niet zo te spreken over bepaalde lichaamsdelen. Op sommige dagen kan ik me daar zelfs flink druk om maken. Juist daarom wil ik het in dit artikel over een andere boeg gooien. Vergeet het woord ‘arrogant’ even bij dit kleine lesje body positivity! Want zijn er naast die ‘minpunten’ niet ook onderdelen van je lichaam die je wél kunt waarderen? Ik doe graag een dappere poging. Dit zijn 5 dingen die ik wél mooi vind aan mijn lichaam.