hoe word je vrolijk

Hoe word je vrolijk? 21 mini-tips om je direct blijer te voelen

 • 12 maart 2024
 • 2 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Als je niet fantastisch in je vel zit, voelt het soms alsof er een aardsverschuiving moet plaatsvinden om dingen beter te maken. Niets is minder waar! Of laat ik het zo zeggen: aardsverschuivingen kun je ook in heel veel kleine stapjes opsplitsen. Als je met je handen in het haar googelt op de vraag “Hoe word je vrolijk?” krijg je soms tips aangereikt als je baan opzeggen, een verre reis maken, weer aan het daten slaan, nieuwe vrienden maken of – de allerbeste – NU deze cursus kopen voor maar € 6.677,27. Maar ik geloof zelf dat vrolijker worden hem niet ziet in radicale ommezwaaien (en ook niet in peperdure cursussen). Het kan al helpen om structureel iets kleins te veranderen. Deze 21 dingen bijvoorbeeld.

Hoe word je vrolijk? Maak het klein, haalbaar en vooral leuk

Als je een doel hebt dat nog heel vér weg lijkt (zoals “vrolijker worden”), kan dat verlammend werken. Je ziet alleen maar de uiteindelijke stip op de horizon en vooral de lange afstand die je nog moet overbruggen voordat je eindelijk over de finishlijn gaat. Maar hoe meer je focust op dat grote, vage eindresultaat, hoe lastiger het is om te beginnen. Je denkt misschien dingen als “Dit gaat toch nooit lukken” of vraagt je peinzend af waar je moet starten om ooit op de eindstreep te belanden.

De truc van doelen opsplitsen in kleine stapjes helpt dan heel goed. Het idee is dat je je niet blind staart op de finishlijn ver weg, maar juist besluit wat je morgen, overmorgen en de dag daarna kunt doen om een piepklein beetje dichter bij de finish te belanden.

Bijvoorbeeld: ik wilde al jarenlang meer boeken lezen en baalde dat het niet lukte. Elk jaar stond dat streven op 1 januari wéér op mijn goede-voornemens-lijstje. En elk jaar had ik op 1 februari alweer door dat daar weinig van terecht zou komen. Het probleem was dat ik de lat heel hoog legde. Ik wilde dan meteen 20 boeken in een jaar lezen en maakte hele leeslijsten. Die zagen er alleen zo overweldigend uit dat de zin om te lezen acuut als sneeuw voor de zon verdween. Vorig jaar lukte het doel me voor het eerst wél. Ik maakte het kleiner en praktisch. Ik besloot om Storytel te nemen en elke autorit boeken te luisteren. Ook zou ik elke dag 5-10 pagina’s lezen. Dat is een kleine verandering die weinig tijd en moeite kost en die ik leuk vond. Het lukte, en ik tikte eindelijk – terwijl dat niet eens mijn doel was – de 20 boeken in een jaar aan.

Micro-gewoonten worden zulke kleine, dagelijkse veranderingen genoemd. Ik ben er dol op. Je kunt soms met kleine aanpassingen die maar 10 minuten kosten na heel veel dagen alsnog een grote impact behalen. Juist als je niet lekker in je vel zit, zit je soms helemaal niet te wachten op “Ik vertrek”-achtige ommezwaaien. Maar op de momenten dat ik vrolijkheid zocht, vond ik dat juist in mini-aanpassingen. In de kleine stapjes die ik elke dag kon zetten en die zelfs klein genoeg waren om die dag nog mee aan de slag te gaan. Als je ze volhoudt (wat goed te doen is, omdat ze zo simpel zijn en weinig tijd kosten), dan geven ze bij elkaar alsnog een groots resultaat.

Zo vind je mini-stapje voor mini-stapje alsnog jouw antwoord op de vraag ‘Hoe word je vrolijk?’. Want nee, daar is niet één recept (en ook niet één duurbetaalde cursus) voor. Maar je kunt wel langzaamaan je eigen vrolijkheidscocktail terugvinden en daar slokjes van nippen, zodat je steeds een beetje opbeurt.

Lees ook: Leuker leven: 22 mini-dingen die vandaag het leukheidsgehalte verhogen 
hoe word je vrolijk

21 mini-veranderingen die vandaag helpen om vrolijker te worden

Vrolijker worden gaat niet van de ene op de andere dag. Je hoeft ook niet van een ellendig gevoel plotsklaps over te gaan op een zelfverzekerd “I feel good”-dansje met een grijns van oor tot oor. Als je alleen al kleine gewoontes ontdekt die helpen om je vrolijkheid terug te vinden, ben je al een heel eind. Deze 21 mini-veranderingen (die allemaal hooguit 10 minuten kosten) zijn mijn antwoord op de vraag “Hoe word je vrolijk?”. En nee hoor, volg ze zeker niet allemaal in één keer op. Kies vooral wat bij jou past.

 1. Maak je bed elke dag op. Hoe word je vrolijk op de late avond. Zo dus. Vind ik althans. Schud de kussens even op, leg de lakens netjes en werk je vieze kleding weg in de wasmand. Dat kost misschien 5 minuten, maar kan toch een groot verschil maken. Zo begin je fris aan de dag. En als je dan ’s avonds vermoeid in bed ploft, ziet de boel er netjes uit en kun je direct in een opgeruimde kamer gaan slapen.
 2. Las ’s avonds een 10-minuten-opruimronde in. Zelf ga ik erg lekker op ’s ochtends een nette woonkamer binnenstappen én dus ook op mini-opruimsessies ’s avonds. Een chaotisch huis opruimen na een week verslonzing voelt als een mega-klus. Maar 10 minuten als een opruimtornado door het huis rennen en dingen terugleggen op hun plek is een stuk behapbaarder. Zo kun je elke ochtend de kamer binnenwandelen zonder dat je oog meteen op die vieze mok, de verfrommelde papiertjes of speelgoedauto’s valt.
 3. Zeg elke dag iets liefs tegen een ander. Soms nemen we de mensen om ons heen door de dagelijkse drukte maar voor lief. Natuurlijk ben je blij dat ze op aarde rondlopen, maar dat vergeet je misschien vaak genoeg te zeggen. En complimenten aan vreemden of zelfs aan bekenden? Ook dat kan soms ongemakkelijk voelen. Deze kleine verandering bedacht ik bij het schrijven van dit artikel én ik bedacht dat ik die zelf maar eens in de praktijk ga brengen. Maak er een doel van om elke dag minimaal tegen één persoon iets liefs te zeggen. En dan niet per se elke dag “Ik hou van je” tegen je partner (is wel lief en leuk natuurlijk!). Maar kijk juist of je ook tegen bijvoorbeeld vriendinnen, familieleden, collega’s, buren of zelfs ook maar een willekeurige voorbijganger iets aardigs kunt zeggen. Al is het maar “Ik waardeer wat je voor me doet” of “Wat zie je er vrolijk uit vandaag!”.
 4. Sta 10 minuten eerder op voor een mini-miracle-morning-ding. Ik denk dat we allemaal wel iets hebben waarvan we denken “Daar wil ik eigenlijk meer tijd aan besteden”. Voor de één is dat boeken lezen, voor de ander is het mediteren of yoga-oefeningen doen, en voor weer een ander is het gewoonweg zonder haast het ontbijt eten. Kijk of je er een gewoonte van kunt maken om 10 minuten eerder op te staan, zodat je daar wél de tijd voor hebt. Je hoeft echt geen complete miracle morning-routine in het leven te roepen. Met tien minuten iets doen waar je blij en uitgerust van wordt, kun je al het verschil maken op de hectische ochtend.
 5. Start de dag telefoonvrij. Laat het geluid of de wifi en 4G op je telefoon nog héél even aanstaan na het opstaan. Wacht bijvoorbeeld totdat je hebt gedoucht en je ontbijt op hebt. Ik doe dat zelf nu een paar jaar en vindt het een verademing. Appjes lezen, e-mails checken en verontrustende NOS-notificaties checken is dan niet meer mijn eerste activiteit van de dag. Daardoor kan ik even landen voordat ik aan de dag begin.
 6. Heb je uitstelwaardige dingen? Maak er een afspraak over met jezelf. Hoe eerder je uitsteldingen tackelt, hoe minder last en schuldgevoel ze je bezorgen. Zet die dingen in je agenda en spreek zelfs af hoe laat je ze gaat doen. Zeg desnoods tegen een ander dat je dit vandaag gaat doen. Dan is de kans op uitstellerij een stuk kleiner. Ik heb bijvoorbeeld de afspraak met mezelf dat ik elke maandag (en als dat niet lukt of als het écht met bakken uit de hemel komt op een dinsdag) ’s avonds 30 minuten ga hardlopen. Die gewoonte zit er inmiddels zo in gebakken dat ik niet eens op het idee kom om de wekelijkse hardloopsessie een keer over te slaan.
 7. Drink en eet met aandacht. Of je nu een kop thee drinkt of met een boterham pindakaas in je hand zit, probeer eten en drinken altijd met aandacht te doen. Neem er de tijd voor, neem bescheiden hapjes of slokjes en doe niet ondertussen nog 3 dingen andere dingen. Daardoor proef je beter wat je eet of drinkt (en dat zelfs je vertrouwde pindakaas écht heel lekker is!), geniet je er meer van en maak je er een zen-moment van.
 8. Wen jezelf aan om niet direct “Ja, is goed” te zeggen. Tenminste, doe dat natuurlijk wél als je superenthousiast bent. Maar krijg je een verzoek dat niet in je agenda past of is dit iemand bij wie je het lastig vindt om grenzen te stellen? Maak er een gewoonte van om te zeggen “Vind je het goed als ik er later op terugkom?” of “Kun je het op de mail zetten?”. Dan geef je jezelf bedenktijd en zeg je niet in the heat of the moment sneller “Ja hoor!” dan je zou willen. Natuurlijk kun je dan altijd alsnog “Ja” zeggen, maar dan doe je het wel doordacht en niet vanuit een please-reflex.
 9. Plan altijd 5 minuten ruimte in tussen afspraken. Die tijd kun je écht altijd maken, desnoods door te zeggen “Ik moet over X minuten weg, dus we moeten zo afronden”. Door steeds mini-pauzes in te lassen, heb je de tijd om om te schakelen van meeting 1 naar 2 en om op adem te komen. Dat scheelt stress en helpt om dichter bij jezelf te blijven.
hoe word je vrolijk 3
 1. Zit je in je hoofd? Doe een dansje. Blijf je maar malen en lukt het niet om je gedachtestroom stil te krijgen of de innerlijke criticus in je hoofd te sussen? Zet je favoriete muziek op en daag jezelf uit om het hele lied lang fanatiek te dansen. Het hoeft er niet mooi uit te zien, maar kijk of je de zorgen – al is het maar 3 minuten – van je af kunt shaken.
 2. Plan elke avond iets fijns voor jezelf. Dat kan al iets zijn wat maar 10 minuten van je tijd kost. Langer mag natuurlijk ook. Maar als je juist op doordeweekse avonden tijd inruimt om te doen waar jij zin in hebt (of dat nu een maskertje en komkommerschijfjes op je ogen is of film kijken of een fanatieke work-out), hoef je minder naar het weekend toe te leven. Je hebt dan ook op doordeweekse dagen iets om naar uit te kijken.
 3. Geef jezelf een tijdslimiet voor dingen waar jouw innerlijke perfectionist op losgaat. Je hebt vast gewoontes waar je uit perfectionisme al snel meer tijd aan besteedt dan je zou willen. Denk aan lastige e-mails tien keer nalezen voordat je op ‘Verzend’ klikt, 2 uur door webshops struinen op zoek naar een cadeau voor je vriendin of 5 keer over hetzelfde kastje heen gaan met de Swiffer omdat er maar stofjes lijken te blijven liggen. Ken jij zo’n onnodig tijdslurpend klusje van jezelf? Spreek de volgende keer een tijdslimiet af met jezelf. Je móet het mailtje bijvoorbeeld binnen 10 minuten versturen of je geeft jezelf hooguit 10 minuten voor een Swiffer-rondje door het huis.
 4. Zoek contact met anderen, al is het maar heel klein en kort. Als ik niet lekker in mijn vel zit, is mijn eerste neiging om verder in mijn kluizenaars-schulp te kruipen. “Laat mij maar alleen”, denk ik dan, maar zeg ik niet. Inmiddels weet ik dat het als je je rot voelt áltijd helpt om juist niet in je eentje in je eigen ellendigheid te verzuipen. Praat er met iemand over, al is het maar door er een kort appje over te sturen of simpelweg te zeggen “Nou, het was even een rotdag. Ik wil er niet over praten, maar heb jij iets waar ik vrolijk van word?”. Enkel en alleen niet in je uppie blijven zitten met dat sh*t-gevoel is soms precies wat je nodig hebt om de ellende minder ellendig te maken. En anderen blijken soms ook nog eens een ster in relativeren, waardoor je van chagrijnig soms een uur later toch weer vrolijk kunt zijn.
 5. Eindig de dag met een takenlijst voor de volgende dag (en doe dat het liefst niet vlak voor het slapengaan). Ik heb er een gewoonte van gemaakt om mijn werktakenlijst voor de volgende dag aan het eind van de werkdag te maken. Daarna berg ik mijn werkagenda op (ja, ik heb nog een papieren exemplaar!), zodat ik alle losse eindjes kwijt ben zónder ze te vergeten.
 6. Lach naar voorbijgangers. Dit is het ultieme “Hoe word je vrolijk?”-ding dat werkt als een tierelier bij mij. Trek je mondhoeken subtiel op als je iemand tegenkomt op straat en zeg vriendelijk gedag, ongeacht of de ander dat ook doet. Het is maar zoiets kleins, maar kan je echt veel meer vrolijkheid tijdens een doodgewone wandeling opleveren. Je zult merken dat andere mensen heel ander op je reageren als jij vrolijk terugkijkt, waardoor jij ook weer anders (positiever) naar jezelf gaat kijken.
 7. Glimlach ook naar jezelf. In de spiegel. Maak er een gewoonte van om elke keer dat je in de spiegel kijkt op z’n minst één keer een glimlach naar je spiegelbeeld op te steken. Al is hij geacteerd. Laat hem zien. Dit helpt mij ook bij onzekerheid over mijn uiterlijk. Als ik opsta met het idee “Jeetje, wat een mega-puist weer op mijn voorhoofd en mijn haar hangt als slappe slierten langs mijn hoofd”, dan probeer ik juist een lach op te zetten. Dan valt je oog automatisch minder op de puisten of bad hairday-coupe.
hoe word je vrolijk 2
 1. Kleine irritaties? Adem in, adem uit. Kun jij al snel meegesleept worden door kleine tegenvallers, zodat een traagrijder voor je op de autoweg, een leeg supermarktschap of een chagrijnige caissière? Wen jezelf aan om – als je in de “Pff, jemig, doe nou eens normaal? Waarom zit het nou nooit mee?” verzeild dreigt te raken – jezelf een halt toe te roepen. Vrolijker worden zit ‘m ook in soms dingen relativeren die er echt niet zo veel toedoen.
 2. Zorg voor dagelijkse beweging. Nu klink ik vast als die fanatiek sportende presentatoren van Goedemorgen Nederland. Maar het is echt bewezen dat beweging je humeur altijd goed doet. Je hoeft niet meteen op fitnessapparaten te staan. Een blokje om wandelen of op de fiets stappen in plaats van de auto nemen, is ook al een portie beweging.
 3. Sluit elke dag af met 3 dankbare dingen. Een dankbaarheidsdagboek klinkt misschien zoetsappig en zweverig. Maar het is écht iets heel fijns om de dag mee te eindigen. Ook ik heb er een gewoonte van gemaakt om elke avond 3 dingen te noteren waar ik die dag dankbaar voor was. Zelfs op dagen waarop ik totaal uit mijn hum was, pen ik ze – soms met lichte tegenzin – neer. Echt elke dag heeft wel iets, al is het maar dat je kopje thee goed smaakte of dat de goede pesto er weer was in de supermarkt.
 4. Ga op tijd naar bed. Zélfs als je serie-aflevering met een gigantische cliffhanger eindigt die uitnodigt om nog even – nog héél even – verder te kijken. Slaap is één van de belangrijkste dingen om goed in je vel te zitten. Dus voorkom dat je te lang voor schermen blijft plakken of te erg treuzelt met dingen die je nog wilt afmaken. Probeer de avond met iets rustgevends te eindigen en zoek op tijd je bed op. Je zult jezelf de volgende ochtend dankbaar zijn.
 5. Doe iets leuks zonder nut. Iets wat zelfs niet in de verste verte een belangrijk doel dient. Iets wat je simpelweg leuk vindt en waar je op dit moment zin in hebt. Misschien is dat een taart bakken terwijl er niemand jarig is, rondjes draaien door de kamer of de volumeknop van de radio helemaal omdraaien tijdens dit ene nummer, of zelfs ook maar complete huismake-overs bij elkaar fantaseren op Pinterest terwijl je helemaal geen verbouwtijd, -budget of -zin hebt. Speel met het leven. En komt daarbij achteraf een knagend schuldgevoel opzetten dat dingen roept als “Je had je tijd ook nuttiger kunnen gebruiken”? Snoer hem dan de mond. Dit is wat jij nodig had.

Hoe word je vrolijk? Maak het klein en doe het op jouw manier

En tuurlijk met al deze micro-gewoonten kun je niet in één dag – en ook niet in zeven dagen – je ellendige gevoel omtoveren tot een “De wereld ligt aan mijn voeten”-gevoel inclusief happy dances en intense vrolijkheid. Maar het helpt nu juist om de lat niet meteen op dat niveau te leggen. Vraag je je af “Hoe word je vrolijk?”, begin dan met kleine stapjes. Hopelijk kunnen die vandaag al een mini-lach op je gezicht toveren. En heel veel stapjes bij elkaar kunnen bij elkaar na een tijdje alsnog een mega-zwendel aan je vrolijkheidsniveau geven. Maak het haalbaar en klein. Juist dan maak je het leuk.

Wat is jouw ultieme tip om vrolijk te worden?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 12 maart 2024 op 9:26 am - Beantwoord

  Altijd goed om naar oplossing te blijven zoeken, als niet-vrolijk zijn je dwars zit. Er is volgens mij heel veel dat onder ‘niet-vrolijk zijn’ valt. Voor mij is het geen must om elk moment van de dag maar vrolijk en blij te zijn. Ik accepteer dat er ook dagen zijn dat ik (ondanks een opgemaakt bed!) gewoon meh ben, of boos, of verdrietig, of geirriteerd. Voor mij hoort dat er bij … én ik weet dat dat ook weer overgaat. Er zullen altijd rotdagen zijn, en dat is dan maar zo. Het heeft geen macht over mij.
  Feit is we; dat het makkelijker is om leuke dingen te doen als je vrolijk bent. Dus: als ik minder vrolijk ben, probeer ik juist leuke dingen te doen waar ik van geniet als ik vrolijk ben. Wandelingetje met de hond, kopje koffie, iets creatiefs doen. Ik denk dat je vanzelf vanwege de associaties al minder ‘on-vrolijk’ wordt.

  • Romy 12 maart 2024 op 6:04 pm - Beantwoord

   Precies dat laatste werkt voor mij ook altijd heel goed inderdaad. Je hoeft je op rotdagen niet opeens wél vrolijk te voelen. Maar dingen doen die je op een fijne dag ook zou doen, is soms al alles wat je nodig hebt om je ietsje beter te voelen 🙂

Recente blogs

Een stukje echtheid uit mijn leven (in een 13-dingen-lijstje)

20 mei 2022|Persoonlijk|

Meer echtheid graag. Daarover schreef Teske laatst een mooie post op Instagram. Ze deed zelf een paar pure onthullingen over onzekerheid, babyharen en uitpuilende wasmanden. Dat zette mij aan het denken: wat zijn stukjes echtheid uit mijn leven die misschien niet zo glamoureus en fantastisch zijn, maar vast wel deels herkenbaar voor anderen? Ik merk dat ik zelf ook regelmatig bij dingen denk “Er is zeker echt niemand anders die dat heeft!”, terwijl dan later blijkt dat ik totaal niet de enige ben. Zo werd die ene vraag deze lijstjesblog met 13 stukjes echtheid uit mijn leven. 

Millennialkwesties | Groots en meeslepend leven (of toch niet?!)

24 april 2018|Persoonlijke groei|

“Is dit het nu?” Jaren geleden was die vraag vooral weggelegd voor mannen die op middelbare leeftijd een motor kochten en vrouwen die op latere leeftijd té korte leren rokjes besloten te dragen. Maar tegenwoordig is het ook een heuse millennialkwestie. Want wat nu als je 25 bent en nog geen wereldreis hebt gemaakt, in je weekenden geen jaloersmakend spannende avonturen beleeft en de voorkeur geeft aan huisje boompje beestje boven thrillseeking? Heb je dan wel écht geleefd? Soms lijkt een groots en meeslepend leven bijna een must te zijn voor menig millennial. Maar hoe hard is dat écht nodig? Dit is hoe ik daar tegenaan kijk.

Stijlvol wonen met een huisdier | Eeuwige struggle? Welnee!

21 april 2020|Interieur|

Al lange tijd voordat ik een eigen huis had, lagen mijn interieurideeën klaar. Ik wilde een kleurrijke inrichting, stylish verantwoorde meubels, heel veel leuke kussens, mooie vaasjes en... een kat. Veel mensen verklaarden me voor gek toen mijn gloednieuwe bank eenmaal in huis stond en ik ondertussen Verhuisdieren.nl afstruinde op zoek naar een lieve kat. Stijlvol wonen met een huisdier, dat kon toch niet? Echt wel! En dat mede dankzij mijn nieuwste aanwinst voor Pippa. Ik laat je graag Pippa's Pinterestwaardige huisje zien.