29 jaar

Hoera, 29 jaar! | 29 dingen die ik leerde in mijn 29e levensjaar

 • 25 mei 2022
 • 19 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Oh boy! In mijn hoofd ben ik nog altijd die pas afgestudeerde begintwintiger die pas net haar studenten-OV heeft ingeleverd. In werkelijkheid ben ik vandaag nog een stap dichterbij de dertig gekomen. 29! Negenentwintig. Yup, dat is anaf vandaag mijn leeftijd. Of ik het nu in getallen neerzet of in woorden uitschrijf, het voelt nog onwennig. Gelukkig heb ik nog 365 dagen om te wennen aan het nieuwe getal dat ik voortaan op formulieren achter ‘Leeftijd’ mag invullen. Voordat ik eraan wen, eerst op mijn verjaardag een kleine terugblik op mijn leven als 28-jarige. Dit is wat ik leerde!

29 jaar
 • Als je op sociale gelegenheden 100% jezelf durft te zijn en staat voor jouw behoeften, dan kost welke sociale activiteit dan ook 1000% minder energie. Wat een verademing! Dus wees jezelf, inclusief de dingen die jij misschien zwaar afwijkend (als in: “Jeetje, moet ik hiervoor in therapie?”) vindt, maar die in werkelijkheid zo raar nog niet zo zijn.
 • Er bestaat ijs zonder melk (sorbetijs!), er is leven zonder kwark (met dank aan Alpro-sojakwark!) en zelfs zonder geitenkaas valt prima te leven. Lactosevrij eten is lang zo erg niet als ik had gedacht. Om eerlijk te zijn voel ik me er ook qua dierenwelzijn prettig bij dat ik bijna geen zuivel meer gebruik.
 • Spinning is wel iets voor mij. Hoewel hardlopen altijd mijn sport nummer 1 blijft, heeft het wel wat om jezelf uit de naad te werken op een fiets waarmee je geen meter vooruit komt. Enige ding: kan die discomuziek ietsje zachter? Zonder knallen uit de speakers ben ik minstens zo gemotiveerd, beste spinninginstructeur.
 • Risotto is een van de meest zenmakende gerechten om te bereiden. Een van de allerlekkerste ook! Mijn pompoenrisotto en tomatenrisotto zou ik elke dag wel kunnen eten.
 • Je bent niet wat je hebt meegemaakt. Die bagage heeft je gevormd, je draagt het met je mee en het popt regelmatig op in je hoofd, maar je bent zoveel meer dan dat.
 • Het is goed om te praten over je verleden. Ook over de minder leuke kanten dan je kleuterschoolherinneringen en de fijne gezinsvakanties. Ik ben dit jaar begonnen te praten over de eetstoornis die 10 jaar mijn leven enorm heeft bepaald: in artikelen op mijn blog (bijvoorbeeld over aankomen en het terugvinden van mijn vrijheid) en in deze podcast van Liza. Ik moest een stevige drempel over om hier openlijk over te spreken, maar wat was het die zenuwen waard. Delen heelt. Hoe meer ik praat over deze stukjes vroeger, hoe meer ze langzaamaan op hun plek vallen. En ook: hoe meer het voelt alsof je van je rotzooi van vroeger vandaag de dag alsnog iets moois kunt maken door er anderen mee te helpen.
 • Als ondernemer mag ik samenwerkingen op elk moment stopzetten. Als ik aan alles merk dat de klik er niet is of dat ik ergens niet de aangewezen persoon voor ben, dan is er niets mis met een ‘nee’ over mijn lippen krijgen. Liever dat dan met tegenzin iemand helpen – hebben we allebei niets aan!
 • Als het op gezondheidsklachten aankomt, voel je soms zelf heel goed aan wat wel en niet normaal is. Vertrouw op je eigen lijf en intuïtie als je ergens last van hebt en laat je niet zomaar afschepen door huisartsen die hun zin beginnen met “Ja maar, dat hoort nu eenmaal bij…” Nope, pijn hoort niet.
 • Ik heb meer krullen dan ik altijd dacht. De Curly Girl-methode is een geweldige aanrader als je twijfelt of er een weelderige krullenbos (of op z’n minst wat slag in je haar) in jouw haar verborgen zit.
 • Soms zit vrouwenongelijkheid of -discriminatie ‘m in heel kleine dingen. Je kunt er een vuist tegen maken als vrouw door er niet in mee te gaan en mensen aan te spreken op dingen die niet kunnen. Dit jaar ben ik een stuk mondiger geworden als ik iemand iets hoor zeggen wat voor mij echt niet door de beugel kan.
 • Ontbijten met havermout is fantastisch. Warme havermoutpap en chocolade-havermout een van de lekkerste ontbijtjes die ik ooit heb gegeten. Onder welke steen heb ik in de voorgaande 27 jaar geleefd dat ik dit nog nooit had geprobeerd?
 • Je leven als introvert wordt veel makkelijker als je stopt met in extraverte kaders te willen passen. Kijk hoe je dingen makkelijker kunt maken voor jezelf en schaam je vooral niet voor je behoeften. Het probleem is vaak niet dat andere mensen jouw behoeften raar vinden, wel dat jij zelf worstelt met of je iets wel kunt vragen. Ja, dat kun jij! Jouw behoeften zijn net zo belangrijk als die van een ander.
 • Hoe stelliger en zelfverzekerder je jouw behoeften brengt, hoe groter de kans dat iemand anders je er groot gelijk in geeft. Juist als je jezelf in allerlei verbale bochten wringt met woorden als “Nou eh, misschien een beetje een rare vraag, maar zou je…”, is de kans groot dat de ander je gek vindt. Dus stop met al die indekkende woorden!
29 jaar
De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Blooming Picture.
 • Als je denkt “Goh, zal ik wel of niet bij diegene langsgaan? Ik heb misschien niet zo’n zin!”, doe het wél. Ik stond voor dat dilemma toen ik mijn opa in het verzorgingstehuis wilde bezoeken. Zeven uur na mijn bezoekje is hij heel plotseling overleden. Ik ben zó dankbaar dat ik mijn eerste gevoel heb gevolgd en ben gegaan, waardoor ik die dierbare laatste momenten nog met hem heb gehad. Dus twijfel niet over tijd doorbrengen met je dierbaren. Doe het! Ook al zullen je dierbaren waarschijnlijk nog veel langer meegaan dan vandaag en morgen (gelukkig!), koester elk moment dat je met ze hebt.
 • Spreek bij rouw en verlies uit wat jij nodig hebt. Maak je niet druk over of dat gek is, of het te snel gaat of dat je misschien juist te veel tijd nodig hebt. Doe wat voor jou goed voelt en volg je eigen pad. Zo ben ik de dagen voor oma’s overlijden elke dag langs geweest bij oma, soms zelfs met een betraand gezicht om tien uur ’s avonds als mijn oom en tante er ook waren. Het maakte me niet uit. Het draait bij rouw om jouw proces. Zonder “Goh, wat zou zij van me vinden?”-gedachten. Als er iets is wat je het raam uit mag kieperen in zo’n moeilijke situatie, dan zijn het die totaal overbodige gedachten.
 • Appel & Ei is geweldig. Hoe kan het dat ik die winkel ooit voorbij liep zonder ook maar een blik in de etalage te werpen? Als ik nu ga shoppen, kies ik de shopstad specifiek uit op het feit dat er een Appel & Ei moet zijn. Overigens is spullen verkopen via Appel & Ei ook een uitkomst.
 • Niets is zo belangrijk in een relatie als communicatie. Of je nu een aanval van plotselinge verliefdheid voor je partner voelt, je kapot ergert aan de vaat die alwéér niet in de vaatwasmachine is gezet of zelf ergens mee worstelt, spreek het naar de ander toe uit. Dat maakt je relatie sterker (en voorkomt huishoudelijke frustraties!).
 • Spannende films en series kijken lukt best, maar na tien uur kan ik dat maar beter niet meer doen. Dan lig ik met open grote pupillen te denken aan die ene enge blik van het hoofdpersonage. Dus note to self: geen spannende series meer na tien uur.
 • Houden geluiden je uit je slaap ’s nachts? Koop oordopjes en twijfel zeker niet vanwege de prijs. Die twee kleine plastic friemeltjes hebben mijn nachtrust (en daarmee mij ook) enorm goed gedaan.
 • Op de momenten waarop je voor je gevoel stilstaat, groei je het hardst. Soms is het goed om niet de ene na de andere mijlpaal na te jagen, maar het jezelf te gunnen om de vorige mijlpalen te laten bezinken en te worstelen met wat je nu wilt. Juist door soms even te struggelen en een pas op de plaats te maken, kun je later nog grotere stappen zetten.
 • Een kussen op schoot leggen als je kat aanstalten tot schootzitten maakt, is geen overbodige luxe. Dat geldt al helemaal als je kat “dé kledingsloper” als bijnaam heeft. Sinds we de kussenregel hebben ingesteld, gaan mijn panty’s een stuk langer mee.
 • Een smoothie blender is superhandig om te hebben, ook als je nooit smoothies maakt. Je kunt er heel goed havermout in fijnmalen, pesto mee maken, pastasausjes in blenden of tienduizend andere keukendingen mee fixen. Geniaal ding!
 • Het leven wordt zoveel luchtiger als je niet elke paar uur op nieuwssites zit. Ik ben drastisch gaan minderen met nieuws en mijn leven is er een stuk beter op geworden. Met één keer het nieuws kijken ben je net zo goed op de hoogte als wanneer je elk uur op NOS.nl zit; het scheelt alleen een hoop verdriet en wanhopige “Komt het nog goed met deze wereld?”-gedachten.
 • Wees altijd kritisch als je zakelijk iemand inschakelt. Stel liever te veel vragen dan te weinig en schaam je er niet voor. Ik schakelde zelf dit jaar iemand in waar ik me achteraf totaal niet fijn bij voelde en dat heeft best wat ellende opgeleverd. Heb ik mijn lesje wel van geleerd!
 • Je hoeft niet in je eentje alle crisissen in de wereld op te lossen. Dat kun je ook niet. Doe wat binnen jouw macht ligt en draag wat je kunt dragen, maar maak de last niet zwaarder dan dat het is als je eraan onderdoor gaat.
 • Als je iets op Instagram plaatst, twijfel dan niet of je het wel moet doen om het feit dat die ene oud-collega het misschien ziet die er vast een mening over klaar heeft. Kijk gewoon wat jij wilt delen en wat jij de moeite waard vindt. Die collega scrolt er toch langs, ontvolgt je misschien of dempt je. Joh, even goede vrienden!
 • Woerkum is hetzelfde als Woudrichem. Leuk dorpje overigens!
 • Als je in een andere auto rijdt, kan het aanvoelen alsof je opnieuw rijlessen moet nemen. Maar de aanhouder wint! Begin op een parkeerplaats met 15 kilometer per uur; dan kom je er uiteindelijk ook wel.
 • Laat je niet te veel opjagen door de “Ik ben al bijna 30, dus ik moet…”-druk. Je moet helemaal niets van al die mijlpalen. Althans, niet voordat jij er klaar voor bent.

Zo begin ik aan mijn 30e levensjaar. 30! Holy moly! Maar ik gooi de sociale druk lekker overboord, ik kijk vooral wat er dit jaar voorbij komt en ik ga verder vooral zonder al te veel “Oh ja, op deze leeftijd moet ik…”-druk van dit nieuwe levensjaar genieten. Maar nu eerst doen alsof ik compleet verrast ben door de slingers in de woonkamer (ik had natuurlijk géén idee wat Bart nog zo laat aan het doen was toen ik de slaapkamer niet uit mocht komen), chocolade-muffins maken (daar kun je op je verjaardag ook prima mee lunchen!) en vanavond uit eten naar het allerlekkerste restaurant dat ik op internet kon vinden. Hoi, 29 kaarsjes op de taart! We gaan er een mooi nieuw jaar vol verrassingen van maken.

Voel jij weleens druk om bepaalde dingen te doen omdat je leeftijd X of Y hebt?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 25 mei 2022 op 7:39 am - Beantwoord

  Dat was een jaar vol mooie lessen en ongetwijfeld volgen er dit jaar weer een heleboel. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Ik hoop dat je een heerlijke dag hebt, zonder druk;).

 2. Anita te Gussinklo 25 mei 2022 op 7:59 am - Beantwoord

  Romy, van Harte Gefeliciteerd en maak er een leuke dag van.

 3. Daenelia 25 mei 2022 op 8:41 am - Beantwoord

  Gefelicteerd! 😀 Ik weet nog dat ik 29 werd en ok zoiets had van ‘oh jee, nog een jaar en dan …!’ maar ik had dan eigenlijk geen idee waar dat ‘en dan’ voor stond. Dus besloot ik dat van me af te zetten en me vooral te verheugen op 30 worden, het hele jaar lang! Er gebeurt namelijk wel iets. 😉 Ja, echt! Mensen spreken je ineens vaker aan met ‘mevrouw’. Je merkt dat je ineens erg volwassen klinkende dingen gaat zeggen (meer nog dan ‘doe jij de vaatwasser even?’) en dat je daar ook echt achter staat. Zonder dat je je ineens onzeker voelt! En je gaat nu langzaamaan de ‘jeugdcultuur’ achter je laten. Je weet misschien nog wel de namen van bandjes en zangeressen, misschien zelfs liedjes, maar het begint nu weg te ebben … en over 20 jaar weet je echt niet meer wie op dit moment de grootste zomerhit heeft.
  Hoe ouder je wordt, hoe meer je jezelf wordt. Je hebt nog heel veel om naar vooruit te kijken.
  Mijn tip: ga dit jaar (samen met Bart) naar een concert of zo. Iets muziekaals. Doe dat gewoon, want het kan, en dan hebben jullie die herinnering ook. Of het nou een meezingconcert is in een stadion, of iets klassiekers in een concertgebouw. Het wordt een mooi jaar!

 4. Darina 25 mei 2022 op 8:50 am - Beantwoord

  Gefeliciteerd met je verjaardag! Mooie levenlessen. Ik voelde tegen mijn 30e jaar ook wel een soort druk, maar die heb ik best snel weer overboord kunnen gooien gelukkig.

 5. Johanna 25 mei 2022 op 9:27 am - Beantwoord

  Hartelijk gefeliciteerd! Op een goed en gezond jaar!

 6. anoniem 25 mei 2022 op 9:32 am - Beantwoord

  Gefeliciteerd, en inderdaad veel mooie lessen. Ik erken vooral de vrouwen discriminatie in een kleine hoekje zeker. Even mijkn verhaal kwijt: een tijd geleden stond ik te praten met een oude man. En gentlemen, zo te zeggen: hoog opgeleid, hij hout van cultuur, is veel actief om andere te helpen… Hij vroeg wat voor werk ik doe. En toen ik vertelde dat ik bij een grote ingenieursbureau werk, vroeg hij als ik secretaresse was. Niks mis mee met secretaresse, uiteraard. Maar ik ben gepromoveerd bij de TU, werk in een zeer technische vak, en ben ook projectleider. Maar ik ben een vrouw, en ook niet nederlands, dus secretaresse was de hoogste functie hij kond bedenken…

 7. Johanne 25 mei 2022 op 10:08 am - Beantwoord

  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag, Romy! Wat een mooie lessen heb je geleerd (en je risotto ’s staan nog steeds op mijn lijstje om te maken). Ik voelde vooral toen ik 30 werd heel veel druk. En vond het vooral erg vervelend dat ik nog geen moeder was, want dan werd ik zo’n ‘oude moeder’ zeiden mensen. Naast dat dat natuurlijk niet leuk was om te horen, voldeed het leven ook gewoon echt even niet aan mijn verwachtingen. Maar goed, al snel leerde ik gelukkig dat het leven niet te plannen is. En ik denk oprecht dat ik op mijn 30ste niet aan had gekund wat ik een paar jaar later moest aankunnen met m’n jongens!

  Nou ja, hoop dat je een hele fijne dag hebt vandaag xxx

 8. Lilian 25 mei 2022 op 10:28 am - Beantwoord

  Van harte gefeliciteerd!! Mooie leeftijd hoor, ik ben heel wat jaren 29 geweest. En wat mooi dat je zoveel hebt geleerd en dat allemaal hebt onthouden ook. Ik ben dit jaar 40 geworden, dus ik weet wat de mijlpalen zijn en eerlijk gezegd vind ik dit ook prima hoor. Het leven wordt alleen maar makkelijker. Niet alleen praktisch gezien (Anna werd ouder, bedrijf werd winstgevender), maar ook omdat het je allemaal minder kan schelen wat zou ‘moeten’ enzo.

  Fijne dag vandaag!

 9. Meaghan 25 mei 2022 op 11:44 am - Beantwoord

  Wat sta je te stralen op die foto’s! Je staat er echt prachtig op! En van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Wat een mooie lessen heb je allemaal opgeschreven. Mooi om te zien hoe je in het afgelopen jaar weer ontzettend gegroeid bent, met name doordat je steeds meer persoonlijke verhalen deelt waar anderen echt kracht en inspiratie uit kunnen halen! Vooral de les die jij benoemt: je bent niet wat je hebt meegemaakt, is het afgelopen jaar bij mij wel echt geland. En haha havermout is al jaren mijn favoriete ontbijt, hoe leuk dat jij het ook hebt ontdekt!
  Om je vraag je vraag aan het einde te beantwoorden: Ja, ik heb wel eens het gevoel gehad dat ik voor een bepaalde leeftijd X bereikt moet hebben. Ik moest voor mijn 25ste een masterdiploma, baan en koophuis hebben. Ja, dat is me allemaal gelukt (waar ik mega trots op ben!), maar als het een paar jaar langer had geduurd, had het ook geen drama geweest, besef ik mij achteraf. Maar nu ik dit eenmaal heb bereikt, heb ik geen strenge doelen meer voor mezelf en merk ik dat ik een stuk meer geniet van het leven en meer in het moment kan leven omdat ik minder met die langere termijn bezig ben. Zo’n verademing!

  Ik wens je heel veel gezondheid, liefde en plezier in je nieuwe levensjaar! En natuurlijk een hele fijne dag vandaag! <3

 10. Ida 25 mei 2022 op 12:28 pm - Beantwoord

  Van harte gefeliciteerd, Romy! Ik wens je een hele mooie dag toe en nog vele gelukkige en gezonde jaren!

 11. Rianne 25 mei 2022 op 1:10 pm - Beantwoord

  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! en wat een mooie foto’s staan erbij, een echte powervrouw 🙂 Dat vind ik ook zo leuk aan toen ik je blog net ontdekt had en je ben blijven volgen en zie hoe je steeds meer jezelf wordt en de zelfverzekerdheid die met de jaren erbij zijn gekomen, zo mooi om te zien. En dat is gelijk ook het punt wat onder andere leeftijd met zich meebrengt, ik lees het hierboven ook al bij sommige reacties. Voor de meeste vrouwen lijkt te gelden dat hoe ouder we worden hoe meer we beter in ons vel komen te zitten en kunnen zeggen dit is wel belangrijk en dat niet. Zelf vind ik het heerlijk om te verouderen en ik word pas 38 dit jaar en ben van plan om 110 te worden, dus ja ik ben nog piepjong 🙂 maar gelukkig geen 20 meer 🙂 Een hele fijne verjaardag toegewenst en ik wens je een heerlijke diner toe in het gekozen restaurant.
  (Heb je trouwens ook al het Alpro ijs geprobeerd? ook lactosevrij en de chocolade variant is veranderd ten opzichte van vroeger er zitten nu kleine stukjes hazelnoot door en chocoladesaus mmm)

 12. Simone 25 mei 2022 op 5:19 pm - Beantwoord

  Gefeliciteerd met deze mooie leeftijd! Het is gek, want ik zag er erg tegenop om 30 te worden, maar het leven lijkt steeds beter te worden haha!

 13. Angela 25 mei 2022 op 7:11 pm - Beantwoord

  Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag en nog een fijne en gezellige avond toegewenst

 14. Zo simpel is dan geluk 25 mei 2022 op 7:51 pm - Beantwoord

  Gefeliciteerd met je verjaardag. Een hele fijne avond nog. X

 15. patriciakleijn 26 mei 2022 op 9:29 pm - Beantwoord

  Nogmaals gefeliciteerd hihi, ik ben over 2 maandjes jarig dan word ik alweer 35 ssst haha

 16. Maaike 26 mei 2022 op 10:59 pm - Beantwoord

  Nog gefeliciteerd met je verjaardag!! <3 Ik hoop dat je een fijne dag gehad hebt. En wat heb je een heleboel mooie dingen geleerd.

 17. Audrey 27 mei 2022 op 7:37 pm - Beantwoord

  Wat een jaar was het, hè? Met naast een aantal verdrietige dingen gelukkig ook veel leuks. Alsnog van harte gefeliciteerd met je 29e verjaardag! Ik vind 30+ zijn trouwens heerlijk inmiddels. Ik ben echt zoveel relaxter nu dan 3-5 jaar geleden.

 18. Alice 31 mei 2022 op 10:27 am - Beantwoord

  Gefeliciteerd!
  Nog jong maar wel al een grote wijsheid 🙂

 19. Giovanna Jansen 3 juni 2022 op 9:18 pm - Beantwoord

  Als nog gefeliciteerd! Mooie lijst met geleerde dingen!

Recente blogs

Blij Lijstje #75 | Marktplaats-moois, kippenvel-kunst & belasting-barretje

12 april 2024|Persoonlijk, Positiviteit|

Blije momenten bijhouden - daar word ik *kuch* altijd blij van. De afgelopen weken waren zeker niet één en al zonneschijn en regenbogen. Iets met protesterende darmen, vermoeidheidsvlagen en emo-traantjes om niets. Maar juist dán vind ik het fijn om de mooiste blijmakers te verzamelen. Zo besef je weer hoeveel fijne dingen er óók zijn en hoe geluk 'm soms in de kleinste (en soms ook zeker in de heel grote) dingen zit. Zo werd ik blij van het allermooiste nieuws over iemand in mijn omgeving, haalde ik zielsgelukkig een knalgele Marktplaats-vondst op in eigen stad, kreeg ik kippenvel van een heel dierbaar kunstwerk en plande ik een paar dingen waar ik veel zin in heb. Van een restaurantuitje tussen het groen tot duiken in de wereld van fotosoftware.

Outfit | Roze blouse, roze blazer en alleen maar tweedehands vondsten

26 januari 2023|Outfits|

On Mondays we wear pink. Ik heb nooit de serie Mean Girls gezien, maar die zin ken ik dan weer wel. Nu ben ik alleen het type persoon dat ook op donderdag, zaterdag en eigenlijk gewoon elke dag prima een roze outfit uit de kast kan trekken. Het is nooit een slecht idee om de wereld door een wat rozere bril te zien, nietwaar?! Met dit roze kloffie dat ook nog eens volledig uit kringloopkoopjes bestaat, kan het in elk geval niet aan je outfit liggen als het een mindere dag wordt. Ik laat je graag mijn nieuwe favoriete kledingcombinatie zien waarvan ik eigenlijk elke keer blij word als ik hem uit de kast trek.

Kleine wandeling, groot plezier | Hoe wandelen (door Amsterdam) mij vrolijk maakt!

21 oktober 2018|Lifestyle, Op reis|

Hollen, vliegen, rennen. We hebben vaak haast en weten niet hoe snel we ons van A naar B moeten bewegen. Ook ik doe daar nogal eens aan mee. Terwijl ik flink doorstap om op tijd op mijn plek van bestemming te komen, vergeet ik soms hoe mooi onder andere onze hoofdstad is. Daarom besloot ik laatst om mijn tempo te verlagen en tijdens mijn wandeling door Amsterdam-West alles te fotograferen dat mijn aandacht trok. Ik was al snel heel wat foto’s en een glimlach rijker. Ook jou kan ik zo'n bewuste wandeling (waar dan ook) van harte aanbevelen. Waarom? Nou, lees en kijk maar mee naar mijn (foto)verslag van de wandeling door Amsterdam.