Hoera! Ik volgde mijn hart en word fulltime ondernemer

11 mrt 2020 | Carrière en ondernemen, Persoonlijk | 79 reacties

fulltime ondernemer
Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Iris Zaagman.

Een paar weken geleden was het zover. Weken- of zelfs maandenlang had ik over deze beslissing nagedacht. “Er komt een moment waarop je weet dat het goed zit!”, had een lieve coach me nog ingefluisterd. Dat moment was nu, dat wist ik. Maar dat maakte de zenuwen in mijn lijf er niet minder op. Die ochtend liep ik het gebouw van mijn werk binnen en ik weet nog hoe krachtig ik me voelde. Ik ga doen wat ik moet doen. Of beter: wat ik diep in mijn hart het allerliefste wil doen. En daar zat ik dan met knikkende knietjes. “Ik zeg mijn baan op. Ik ga me fulltime richten op mijn onderneming.” Voordat ik het wist, waren de woorden eruit.

Hersenkrakers en overpeinzingen

Wie mij kent, weet dat ik bij de meeste beslissingen niet over één nacht ijs ga. Oké, een auto kopen deed ik vrij impulsief (en zonder spijt achteraf!). Maar aan keuzes op werkgebied gaat bij mij nogal wat hersenkraken vooraf. Al helemaal dit keer. Mijn eerste baan opzeggen vond ik al doodeng. Laat staan nu ik dit keer mijn baan opzegde in ruil voor… ja, wat eigenlijk? Onzekerheid? Nee, in ruil voor mijn eigen onderneming, die goed loopt en waar ik vooral bérgen energie en plezier uit haal!

Ondernemerskriebels

Mijn ondernemersverhaal kon je al eerder lezen op mijn blog. Mijn verhaal begon toen ik me bijna twee jaar geleden inschreef bij de KvK. Ik zocht meer afwisseling en besloot te gaan “bijklussen” als tekstschrijver naast mijn fulltime baan. Toen had ik nog geen idee dat de ondernemerskriebels vanaf dat moment groter en groter zouden worden. Mijn onderneming bracht me alle afwisseling, toffe opdrachtgevers, mooie complimenten en uitdaging waar ik op kon hopen. En – het allerbelangrijkste – ik kon schrijven, heel veel schrijven. Dat smaakte naar meer!

Een jaar de tijd

Vorig jaar startte ik met een coachingstraject voor ondernemers in mijn gemeente – een geweldig cadeau dat min of meer toevallig op mijn pad kwam. Ik besloot deze kans aan te grijpen om te zien of fulltime ondernemen me zou lukken. Klanten komen immers niet zomaar aanwaaien. En ik had altijd het idee te verlegen en te jong te zijn om de zelfverzekerde ondernemer uit te hangen. Zou dat mij wel lukken?

Ik gaf mezelf een jaar de tijd om te ontdekken hoe het zou gaan. Om te ontdekken of ik hier mijn hypotheek mee kon betalen en mijn koelkast mee kon vullen. En om te ontdekken of ik dit echt tof vond. Dat alles deed ik naast een baan in loondienst, dus risico liep ik haast niet.

Twinkeling in mijn ogen

Puntje bij paaltje was me al vrij snel duidelijk dat dit écht was wat ik wilde doen. Mensen om me heen zagen het aan me. Zodra ik over mijn onderneming begon, kreeg ik een twinkeling in mijn ogen. Toch twijfelde ik soms aan mezelf. Want tekstschrijvers waren er toch al heel veel. Wat maakte mij anders dan anderen? Zaten er wel mensen op mij te wachten? Wat had ik te bieden?

Als freelance tekstschrijver ben je niet alleen een creatieve tekstentikker, maar krijg je de functie van ondernemer erbij cadeau. Je financiën regelen, klanten werven en heel vaak dingen doen die mijlenver buiten je comfortzone liggen – al die dingen kun je maar mooi bij je wekelijkse taken optellen. Kon ik dat wel? Durfde ik dat wel?

fulltime ondernemer

Toen ging het hard

In werkelijkheid ging alles sneller dan ik me ooit had kunnen bedenken. Ik maakte werk van mijn onderneming. Ik ging actief mensen benaderen. Ik bouwde mijn eigen website. En ik besloot vooral mezelf serieus te gaan nemen. Er kwamen enorm toffe opdrachtgevers. Zelfs meer dan ik had durven dromen. En ik kreeg projecten die ook leuker waren dan ik van tevoren had kunnen hopen. Vooral merkte ik dat ik iets had gevonden waar ik echt elke dag plezier aan beleefde. Zelfs als ik op zondagavond nog achter de computer moest kruipen om een krappe deadline te halen.

En toen kwam er het punt waarop ik een keuze moest maken. Zou ik mijn onderneming blijven combineren met een baan, met als consequentie dat ik nu al ‘nee’ moest zeggen tegen toffe klussen? Of zou ik volledig gaan voor mijn onderneming, daarmee een risico nemen maar ook alle ruimte hebben voor geweldige opdrachten en kansen?

Vertrouwen in mezelf

Ik kon wel duizend excuses bedenken om er niet voor te gaan. Ondernemen betekent risico’s nemen. Weinig zekerheid. Geen vast inkomen. Mijn werkgever teleurstellen. Misschien wel meningen van anderen. En wat nu als het niet zou lukken? Als opeens al mijn klanten verdwijnen?

Bij al die excuses moest ik denken aan wat ik ooit van een loopbaancoach had geleerd. Die argumenten hebben stuk voor stuk te maken met mijn vertrouwen in mezelf. De keuze maken voor mijn onderneming ging niet zozeer om obstakels uit de weg ruimen, maar vooral om vertrouwen krijgen in wat ik kan. Ik had genoeg opdrachten. Ik had genoeg inkomen. Ik moest er alleen op vertrouwen dat dat zo zou blijven. En dat – als dat niet zo zou zijn – ik mijn weg zou kunnen vinden om dat goed te maken.

Kiezen met je hart

In feite moest ik vooral durven kiezen met mijn hart. Na mijn studie wist ik het eigenlijk al: ik wilde schrijven. Geen kinderboeken of romans, maar webteksten, blogartikelen en misschien zelfs een journalistiek artikel op z’n tijd. Een boodschap in een creatief en leesbaar jasje gieten – dat is waar ik dolblij van word.

Urenlang sprak ik met mensen om me heen. Lieve mensen die me steunden om te gaan voor wat ik zo graag wilde. En die benadrukten dat ik voor mezelf moest kiezen in plaats van het goed te willen doen voor alles en iedereen. Vooral mijn vriend en ouders hielpen me uiteindelijk om het laatste stapje te zetten, iets waar ik ze heel dankbaar voor ben.

Het mooiste cadeau voor mezelf

Die bewuste ochtend raapte ik al mijn moed bij elkaar. Zo kwam even later het hoge woord eruit. Mijn stem trilde en mijn knieën trilden net zo gezellig mee. Zei ik dit echt? Deed ik dit echt? Ja, het was geen droom. Ik had een adrenalinekick zoals ik die nog nooit had gevoeld. De gedachten “Wat heb ik gedaan?” en “Wauw, wat wordt dit tof!” wisselden elkaar af. Maar gelukkig lag de focus op het laatste.

Ik heb een van de spannendste dingen gedaan die ik ooit heb gedaan. Maar juist daarmee heb ik mezelf tegelijkertijd het allermooiste cadeau ooit gegeven: mezelf de kans gunnen te doen waar mijn hart het hardst van gaat kloppen.

Ik word fulltime tekstschrijver

Vanaf half mei ben ik dus officieel fulltime tekstschrijver en redacteur. Hoe tof is dat! Ik zie er nu al enorm naar uit. Dus om er maar wat schaamteloze zelfpromotie tegenaan te gooien: zoek jij nog iemand die voor jou de juiste woorden in een lekker creatief en leesbaar jasje weet te gieten? Trek mij dan aan mijn jasje! Ik help je met alle plezier aan (web)teksten of artikelen die echt anders dan anders zijn. Want laat schrijven nu net zijn wat ik het liefste doe. Maar dat had je vast tussen de regels door al ontdekt ;)

Benieuwd naar mijn zakelijke site? Die kun je hier bekijken!

Leef je droom, droom niet je leven!

Vooral deel ik mijn verhaal in de hoop er iemand mee te inspireren. Dit verhaal is voor jou voor als je twijfelt of je jouw droom kunt waarmaken, of dat nu gaat over je baan, een spannende stap of een andere keuze. Weet dat je droom waarmaken bijna altijd begint met geloven in jezelf. Geloof dat het jou gaat lukken. Praat erover met mensen om je heen. Zoek naar mogelijkheden. Hak knopen door. En zet stappen. Alleen jij weet wat jouw hart je ingeeft en alleen jij kunt beslissen ervoor te gaan.

Spring in het diepe, spartel zo nu en dan, en durf te ontdekken waar dat jou zal brengen.

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

79 Reacties

 1. Lisa

  Geweldig, mooie keuze. Gefeliciteerd!

  Antwoord
 2. Naomi

  Wow, zo tof om te lezen. Van harte gefeliciteerd met deze stap! O, en mijn vermoeden van een poosje geleden was dus juist;).

  Antwoord
  • Romy

   Haha, leuk om te horen dat je het al goed had geraden! En dank je wel :)

   Antwoord
 3. Darina

  Geweldig om te lezen en heel inspirerend. Gefeliciteerd!

  Antwoord
 4. Shirley

  Stoer dat je de stap hebt gezet. Ik ben trots op je en weet zeker dat dat helemaal goedkomt als je straks al je tijd beschikbaar hebt voor freelanceopdrachten. Succes met de laatste weken op je werk!

  Antwoord
  • Romy

   Dank je wel voor je lieve reactie! Ik heb er gelukkig ook vertrouwen in dat het wel moet lukken als ik straks fulltime beschikbaar ben. Ik heb al een paar toffe dingen lopen en leuke dingen in de pijplijn zitten, dus dat gaat vast goed komen :) Ik heb er zin in!

   Antwoord
 5. Audrey

  Gefeliciteerd met deze prachtige stap! Mooi dat je eindelijk het vertrouwen had om deze keuze te maken. Ik weet zeker dat je het geweldig gaat doen als fulltime ondernemer!

  Antwoord
  • Romy

   Lief, dank je wel!

   Antwoord
 6. Iris

  Wauw Romy, wat enorm gaaf!! Heel veel geluk nu je fulltime ondernemer bent <3

  Antwoord
  • Romy

   Heel lief, dank je wel! Ik ben ook zo blij dat ik de knoop heb doorgehakt en deze keuze heb gemaakt :)

   Antwoord
 7. Georgina Lifestyle

  Romy, gefeliciteerd met deze mooie stap! Ik weet zeker dat je een succesvolle carrière tegemoet gaat. Altijd goed je hart te volgen. Succes en vooral veel plezier!

  Antwoord
  • Romy

   Dank je wel! Ik ben ook heel blij dat ik uiteindelijk mijn hart heb gevolgd. En met dat plezier gaat vast helemaal goed komen. Het is zo fijn om straks fulltime te kunnen doen wat ik het allerliefst doe :)

   Antwoord
 8. Silke

  Super mooi dat je deze stap gezet hebt! Heel veel plezier met je binnenkort fulltime ondernemening! :D

  Antwoord
 9. bychristiana

  FANTASTISCH Romy! Heel hartelijk gefeliciteerd. Ik voelde het al aankomen, toen je laatst schreef over een ‘spannend besluit’. Ik wist gewoon dat dit werk gerelateerd zou zijn;-) En nu: Tijd voor taart!

  Antwoord
  • Romy

   Dank je wel! Ik had al zo’n vermoeden dat mijn spannende besluit wel een beetje te raden was ;) Zo blij dat ik dit heb gedaan én dat ik het nu eindelijk kan delen.

   Antwoord
 10. Marije

  Wat een mooie maar vooral ontzettend dappere stap! Gefeliciteerd

  Antwoord
  • Romy

   Wat lief, dank je!

   Antwoord
 11. Irene

  Ooh wat spannend Romy! Kan me inbeelden dat daar veel nadenken aan vooraf ging. Gefeliciteerd alleszins met deze beslissing! Je hart volgen is altijd goed. Veel plezier én succes gewenst!

  Antwoord
  • Romy

   Dank je wel! Ja, het was zeker heel spannend om dit besluit te nemen. Maar nu ik het eenmaal heb gedaan, voelt het wel heel goed en fijn. Heel blij mee!

   Antwoord
 12. Jacqueline

  Wauw, geweldig dat je die beslissing hebt durven nemen!

  Antwoord
 13. Sofie

  Wauw!! Zo mooi om lezen. Het past perfect bij je. Veel succes!

  Antwoord
 14. Dorine

  Gefeliciteerd! Ik las het al een paar dagen geleden op Instagram toen je een reactie schreef naar een andere Instagrammer 😉Heel veel succes!

  Antwoord
  • Romy

   Hihi, ik had het inderdaad al bij iemand in een reactie gezegd. Dank je wel voor je lieve felicitatie!

   Antwoord
 15. Kelly

  Gefeliciteerd met deze grote stap! Ik had al zo’n vermoeden bij je laatste artikel. Ik weet zeker dat het helemaal goed gaat komen :D

  Antwoord
  • Romy

   Wat een lieve reactie! Dank je wel!

   Antwoord
 16. Johanna

  Gefeliciteerd. Zo goed dat je die stap gemaakt hebt. Veel succes!

  Antwoord
 17. Lianne

  Mooie stap! Gefeliciteerd! Gaat je zeker lukken!

  Antwoord
 18. Ellen

  Wat een mooie stap! Ik wens je heel veel succes en ben er helemaal zeker van dat het op wieltjes gaat lopen!

  Antwoord
  • Romy

   Dank je wel voor je mooie woorden :)

   Antwoord
 19. Iris

  Super leuk! Gefeliciteerd Romy! Echt goed dat je je hart gaat volgen en datgene gaat doen wat je zo geweldig vindt. Heel veel succes!

  Antwoord
  • Romy

   Dank je! Het was best een lastige keuze om te maken, maar uiteindelijk is je hart volgen natuurlijk altijd het beste wat je kunt doen :)

   Antwoord
 20. Lesley

  Ah, wat leuk! Heel erg veel succes en plezier ermee :-) Spannend!

  Antwoord
 21. Justine

  Ahhh yassss girl! Good on ya! Gefeliciteerd met deze stap! Ik denk dat het je alleen maar mooie dingen gaat brengen. Succes!

  Antwoord
 22. Nicky Van Malderen

  Ik wens je alle succes met je eigen onderneming. Ik ben er van overtuigd dat je dat uitstekend gaat doen. Groetjes Nicky

  Antwoord
  • Romy

   Wat een lief berichtje, dank je wel!

   Antwoord
 23. Anouk

  Wat ontzettend gaaf Romy! Ik was me al een tijdje aan het afvragen of je deze stap zou zetten, omdat je in zoveel blogs zo enthousiast bent over het ondernemersschap. Zo leuk dat je dit gaat doen, hopelijk gaan we nog veel lezen over wat je er allemaal van gaat leren en wat voor leuke dingen je hiermee gaat meemaken.

  Antwoord
  • Romy

   Ha wat leuk dat je al een beetje een vermoeden had dat deze stap eraan zat te komen. Ik heb er best een tijdje over getwijfeld, maar het voelt wel echt als een goede stap. Al is het maar omdat ik met deze stap 100% mijn hart heb gevolgd.
   Ik ga er vast nog regelmatig dingen over delen op mijn blog :) Alleen maar leuk om over het ondernemen en mijn lessen daaruit te schrijven!

   Antwoord
 24. Anna

  Wauw Romy! Wat een geweldige stap! You go girl!

  Antwoord
 25. Anouk

  Wat ongelofelijk gaaf!!! Gefeliciteerd!

  Antwoord
 26. Jessica J.

  Ik ben zó blij voor je! Ongetwijfeld de juiste keuze, Romy. Ontzettend veel succes gewenst!

  Antwoord
 27. Sabine

  Geweldig. Gefeliciteerd! Prachtig om deze stap te nemen.

  Antwoord
 28. Amy

  Wauw, wat een stoere beslissing! Gaaf zeg, gefeliciteerd met deze mooie stap en veel succes op het ondernemerspad!

  Antwoord
  • Romy

   Dank je wel! Het was heel spannend om deze stap te zetten, maar ik ben zó blij dat ik het heb gedaan. Een heel mooi en spannend avontuur om aan te gaan :)

   Antwoord
 29. Rianne

  Lieve Romy,
  Van harte gefeliciteerd met je fulltime ondernemerschap!
  En die zelfverzekerdheid spat al helemaal van dit artikel af, dus dat zit wel goed :)
  Ik wens je heel veel succes en vooral heel veel plezier toe met deze nieuwe stap in je leven.
  Liefs, Rianne

  Antwoord
  • Romy

   Dank je wel voor je ontzettend mooie en lieve reactie!

   Antwoord
 30. Simone

  Wauw, super spannend maar ook super gaaf tegelijk! Ik herken die spanning zeker, maar je hebt ook al lekker aan je eigen bedrijf kunnen werken en bouwen. Vind het super stoer van je en wens je veel plezier en succes!

  Antwoord
  • Romy

   Dank je wel, wat een lief bericht! Voor je onderneming gaan is altijd een spannende stap, maar het kan je uiteindelijk volgens mij wel zo veel bouwen. Al is het maar vrijheid en plezier in wat jij het liefste doet :)

   Antwoord
 31. N8W8

  Grandioos!!!!!!!! Gefeliciteerd!!!
  K wens je heel veel succes toe!!!!!!!

  Antwoord
 32. Ilsr

  Wat een stoer besluit Romy! Je hebt een enorm schrijftalent, dit gaat vast helemaal goed komen!

  Antwoord
  • Romy

   Wat lief zeg, dank je voor je compliment!

   Antwoord
 33. Mariska

  Ik had al zo’n vermoeden dat dit het zou zijn bij het lezen van je blogpost van laatst. Super en natuurlijk gefeliciteerd met je keuze. Fulltime ondernemer heb ik ook geprobeerd maar voor nu vind ik het toch wel té spannend om te doen dus heb ik een 13-urige (uren per week) baan ernaast en dat is net mooi :)

  Antwoord
  • Romy

   Juist mooi dat je je eigen pad hebt gevonden door zowel voor je onderneming als in loondienst te werken. Klinkt als een ideale mix zo!

   Antwoord
 34. Daniëlle

  Wauw wat een mooie stap! Gefeliciteerd! Super gaaf dat je je nu helemaal kunt gaan focussen op je onderneming!

  Antwoord
 35. Daenelia

  Heel veel succes! Het is een goede stap voor je. Ik kan me voorstellen dat het heel bevrijdend was, en ook spannend :) Kom op, joh! Ga doen en geniet ervan!

  Antwoord
  • Romy

   Thanks! Dat ga ik zeker doen! De keuze maken was heel spannend, maar ik merk nu al aan alles dat het de juiste keuze is geweest om me hier volledig op te gaan focussen.

   Antwoord
 36. Linda

  Ik vind het zo mooi om te zien hoe jij jezelf aan het ontwikkelen bent en steeds meer dingen buiten je comfort zone aan het doen bent. Zo dapper! Gefeliciteerd met dit prachtige besluit. Je teksten zijn een feestje om te lezen dus ik kan mij heel goed voorstellen dat mensen in de rij staan bij jou! 🥳

  Antwoord
  • Romy

   Wauw, wat een lieve woorden allemaal! Dank je wel voor je geweldig lieve reactie!

   Antwoord
 37. Jantine

  Gefeliciteerd, wat een leuke en spannende stap! Veel succes en plezier!
  Het enige nadeel lijkt me het gemis van collega’s…
  Groetjes
  Jantine

  Antwoord
  • Romy

   Dank je wel! Ik ga als het goed is minimaal 1 dag per week op kantoor werken bij een klus van mij en kan eventueel ook in koffietentjes werken samen met andere ondernemers, dus dat is op zich een mooie manier om het gemis van collega’s op te vangen :)

   Antwoord
 38. Dio

  Wauw! Wat onwijs stoer en goed dat je het goed dat je het gewoon doet! Gefeliciteerd.

  Zelf ben ik bijna 1,5 jaar fulltime ondernemer en dat is echt de allerbeste keuze OOIT

  Antwoord
  • Romy

   Dank je wel! Ik merkte aan alles dat dit de beste keuze is om te maken op dit moment. Het was best spannend om de knoop door te hakken, maar ik heb zo’n vermoeden dat ik over 1,5 jaar ook niet anders meer zal willen dan dit :)

   Antwoord
 39. Giovanna Jansen

  Yes! Zo gaaf en gaat je zeker lukken! Wanneer het voelt als het juiste moment moet je ervoor gaan. Ik ben nu bijna drie maanden fulltime ondernemer en heb er geen moment spijt van.

  Antwoord
  • Romy

   Daar ben ik ook van overtuigd :) Heel bijzonder om op een gegeven moment inderdaad te merken dat het echt het juiste moment is om er volledig voor te gaan.
   Supertof om te horen dat jij ook nog steeds heel blij bent met je keuze voor het ondernemerschap! Ik heb zo’n vermoeden dat ik over een paar maanden ook niet anders meer zou willen :)

   Antwoord
 40. Rachel Kromdijk

  Echt zo tof om je zo happy te zien en dat is in iedere zin terug te lezen, heel veel succes en het komt echt goed met jou!

  Antwoord
  • Romy

   Hoe lief, dank je wel!

   Antwoord
 41. Suzanne

  Wat ontzettend tof! Van harte gefeliciteerd met je eigen onderneming!

  Antwoord
 42. Meaghan

  Jeeeej! Wat een ontzettend mooie, maar ook spannende stap! Gefeliciteerd! Zo dapper dat je dit aandurft. Wel jammer dat je collega’s jou nu moeten missen, want volgens mij had je op de universiteit ook een toffe baan. Maar alsnog heel mooi om te lezen hoe jij je droom achterna gaat en dat het zo goed lukt met je bedrijf dat je deze stap kan maken. Daar mag je echt heel trots op zijn! Ik wens je heel veel geluk, succes en plezier toe! Maar ik ben er van overtuigd dat je dit tot een succes zal maken!

  Antwoord
  • Romy

   Dank je wel voor je lieve reactie! Zo leuk om te lezen! En klopt inderdaad, mijn vorige baan was ook erg leuk. De knoop doorhakken was mede daarom niet echt makkelijk. Maar ik ben wel heel blij dat ik hier uiteindelijk toch voor ben gegaan :)

   Antwoord
 43. Anna

  Wat prachtig om te lezen dat je deze stap hebt gezet, WAUW! Ook al ken ik je niet persoonlijk, ik volg je blog al heel lang en ik ben echt heel trots, haha :D. Echt fantastisch dat je straks fulltime als tekstschrijver aan de slag gaat! Ik weet zeker dat dat helemaal goed gaat komen, ondanks dat het natuurlijk wel super spannend is. Gefeliciteerd lieve Romy!

  Antwoord
  • Romy

   Oh wauw, hoe lief is dit! Dank je wel voor je onwijs lieve woorden :)

   Antwoord
 44. noor

  Super blij voor jou! Als je doet waar je hart van bonst én waar je echt gelukkig van wordt, groei je als mens. En daar word je ook weer gelukkig van!

  Antwoord
  • Romy

   Dat absoluut! Alleen al deze keuze gaf me ontzettend veel kracht. Zo blij dat ik er uiteindelijk voor ben gegaan, hoe spannend ook.

   Antwoord
 45. Saskia

  Topper ben je! Gefeliciteerd met deze prachtige stap. Ik hoop dat alles voorspoedig gaat en je vele opdrachten mag aannemen :-)

  Antwoord
  • Romy

   Lief, dank je wel voor je mooie woorden!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs