Hoera! Ik volgde mijn hart en word fulltime ondernemer

fulltime ondernemer
Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Iris Zaagman.

Een paar weken geleden was het zover. Weken- of zelfs maandenlang had ik over deze beslissing nagedacht. “Er komt een moment waarop je weet dat het goed zit!”, had een lieve coach me nog ingefluisterd. Dat moment was nu, dat wist ik. Maar dat maakte de zenuwen in mijn lijf er niet minder op. Die ochtend liep ik het gebouw van mijn werk binnen en ik weet nog hoe krachtig ik me voelde. Ik ga doen wat ik moet doen. Of beter: wat ik diep in mijn hart het allerliefste wil doen. En daar zat ik dan met knikkende knietjes. “Ik zeg mijn baan op. Ik ga me fulltime richten op mijn onderneming.” Voordat ik het wist, waren de woorden eruit.

Hersenkrakers en overpeinzingen

Wie mij kent, weet dat ik bij de meeste beslissingen niet over één nacht ijs ga. Oké, een auto kopen deed ik vrij impulsief (en zonder spijt achteraf!). Maar aan keuzes op werkgebied gaat bij mij nogal wat hersenkraken vooraf. Al helemaal dit keer. Mijn eerste baan opzeggen vond ik al doodeng. Laat staan nu ik dit keer mijn baan opzegde in ruil voor… ja, wat eigenlijk? Onzekerheid? Nee, in ruil voor mijn eigen onderneming, die goed loopt en waar ik vooral bérgen energie en plezier uit haal!

Ondernemerskriebels

Mijn ondernemersverhaal kon je al eerder lezen op mijn blog. Mijn verhaal begon toen ik me bijna twee jaar geleden inschreef bij de KvK. Ik zocht meer afwisseling en besloot te gaan “bijklussen” als tekstschrijver naast mijn fulltime baan. Toen had ik nog geen idee dat de ondernemerskriebels vanaf dat moment groter en groter zouden worden. Mijn onderneming bracht me alle afwisseling, toffe opdrachtgevers, mooie complimenten en uitdaging waar ik op kon hopen. En – het allerbelangrijkste – ik kon schrijven, heel veel schrijven. Dat smaakte naar meer!

Een jaar de tijd

Vorig jaar startte ik met een coachingstraject voor ondernemers in mijn gemeente – een geweldig cadeau dat min of meer toevallig op mijn pad kwam. Ik besloot deze kans aan te grijpen om te zien of fulltime ondernemen me zou lukken. Klanten komen immers niet zomaar aanwaaien. En ik had altijd het idee te verlegen en te jong te zijn om de zelfverzekerde ondernemer uit te hangen. Zou dat mij wel lukken?

Ik gaf mezelf een jaar de tijd om te ontdekken hoe het zou gaan. Om te ontdekken of ik hier mijn hypotheek mee kon betalen en mijn koelkast mee kon vullen. En om te ontdekken of ik dit echt tof vond. Dat alles deed ik naast een baan in loondienst, dus risico liep ik haast niet.

Twinkeling in mijn ogen

Puntje bij paaltje was me al vrij snel duidelijk dat dit écht was wat ik wilde doen. Mensen om me heen zagen het aan me. Zodra ik over mijn onderneming begon, kreeg ik een twinkeling in mijn ogen. Toch twijfelde ik soms aan mezelf. Want tekstschrijvers waren er toch al heel veel. Wat maakte mij anders dan anderen? Zaten er wel mensen op mij te wachten? Wat had ik te bieden?

Als freelance tekstschrijver ben je niet alleen een creatieve tekstentikker, maar krijg je de functie van ondernemer erbij cadeau. Je financiën regelen, klanten werven en heel vaak dingen doen die mijlenver buiten je comfortzone liggen – al die dingen kun je maar mooi bij je wekelijkse taken optellen. Kon ik dat wel? Durfde ik dat wel?

fulltime ondernemer

Toen ging het hard

In werkelijkheid ging alles sneller dan ik me ooit had kunnen bedenken. Ik maakte werk van mijn onderneming. Ik ging actief mensen benaderen. Ik bouwde mijn eigen website. En ik besloot vooral mezelf serieus te gaan nemen. Er kwamen enorm toffe opdrachtgevers. Zelfs meer dan ik had durven dromen. En ik kreeg projecten die ook leuker waren dan ik van tevoren had kunnen hopen. Vooral merkte ik dat ik iets had gevonden waar ik echt elke dag plezier aan beleefde. Zelfs als ik op zondagavond nog achter de computer moest kruipen om een krappe deadline te halen.

En toen kwam er het punt waarop ik een keuze moest maken. Zou ik mijn onderneming blijven combineren met een baan, met als consequentie dat ik nu al ‘nee’ moest zeggen tegen toffe klussen? Of zou ik volledig gaan voor mijn onderneming, daarmee een risico nemen maar ook alle ruimte hebben voor geweldige opdrachten en kansen?

Vertrouwen in mezelf

Ik kon wel duizend excuses bedenken om er niet voor te gaan. Ondernemen betekent risico’s nemen. Weinig zekerheid. Geen vast inkomen. Mijn werkgever teleurstellen. Misschien wel meningen van anderen. En wat nu als het niet zou lukken? Als opeens al mijn klanten verdwijnen?

Bij al die excuses moest ik denken aan wat ik ooit van een loopbaancoach had geleerd. Die argumenten hebben stuk voor stuk te maken met mijn vertrouwen in mezelf. De keuze maken voor mijn onderneming ging niet zozeer om obstakels uit de weg ruimen, maar vooral om vertrouwen krijgen in wat ik kan. Ik had genoeg opdrachten. Ik had genoeg inkomen. Ik moest er alleen op vertrouwen dat dat zo zou blijven. En dat – als dat niet zo zou zijn – ik mijn weg zou kunnen vinden om dat goed te maken.

Kiezen met je hart

In feite moest ik vooral durven kiezen met mijn hart. Na mijn studie wist ik het eigenlijk al: ik wilde schrijven. Geen kinderboeken of romans, maar webteksten, blogartikelen en misschien zelfs een journalistiek artikel op z’n tijd. Een boodschap in een creatief en leesbaar jasje gieten – dat is waar ik dolblij van word.

Urenlang sprak ik met mensen om me heen. Lieve mensen die me steunden om te gaan voor wat ik zo graag wilde. En die benadrukten dat ik voor mezelf moest kiezen in plaats van het goed te willen doen voor alles en iedereen. Vooral mijn vriend en ouders hielpen me uiteindelijk om het laatste stapje te zetten, iets waar ik ze heel dankbaar voor ben.

Het mooiste cadeau voor mezelf

Die bewuste ochtend raapte ik al mijn moed bij elkaar. Zo kwam even later het hoge woord eruit. Mijn stem trilde en mijn knieën trilden net zo gezellig mee. Zei ik dit echt? Deed ik dit echt? Ja, het was geen droom. Ik had een adrenalinekick zoals ik die nog nooit had gevoeld. De gedachten “Wat heb ik gedaan?” en “Wauw, wat wordt dit tof!” wisselden elkaar af. Maar gelukkig lag de focus op het laatste.

Ik heb een van de spannendste dingen gedaan die ik ooit heb gedaan. Maar juist daarmee heb ik mezelf tegelijkertijd het allermooiste cadeau ooit gegeven: mezelf de kans gunnen te doen waar mijn hart het hardst van gaat kloppen.

Ik word fulltime tekstschrijver

Vanaf half mei ben ik dus officieel fulltime tekstschrijver en redacteur. Hoe tof is dat! Ik zie er nu al enorm naar uit. Dus om er maar wat schaamteloze zelfpromotie tegenaan te gooien: zoek jij nog iemand die voor jou de juiste woorden in een lekker creatief en leesbaar jasje weet te gieten? Trek mij dan aan mijn jasje! Ik help je met alle plezier aan (web)teksten of artikelen die echt anders dan anders zijn. Want laat schrijven nu net zijn wat ik het liefste doe. Maar dat had je vast tussen de regels door al ontdekt ;)

Benieuwd naar mijn zakelijke site? Die kun je hier bekijken!

Leef je droom, droom niet je leven!

Vooral deel ik mijn verhaal in de hoop er iemand mee te inspireren. Dit verhaal is voor jou voor als je twijfelt of je jouw droom kunt waarmaken, of dat nu gaat over je baan, een spannende stap of een andere keuze. Weet dat je droom waarmaken bijna altijd begint met geloven in jezelf. Geloof dat het jou gaat lukken. Praat erover met mensen om je heen. Zoek naar mogelijkheden. Hak knopen door. En zet stappen. Alleen jij weet wat jouw hart je ingeeft en alleen jij kunt beslissen ervoor te gaan.

Spring in het diepe, spartel zo nu en dan, en durf te ontdekken waar dat jou zal brengen.

Volg:
Deel:

79 Reacties

 1. Lisa
  11 maart 2020 / 06:43

  Geweldig, mooie keuze. Gefeliciteerd!

 2. 11 maart 2020 / 06:47

  Wow, zo tof om te lezen. Van harte gefeliciteerd met deze stap! O, en mijn vermoeden van een poosje geleden was dus juist;).
  Naomi blogde over…Ook goedemorgen…

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 19:08

   Haha, leuk om te horen dat je het al goed had geraden! En dank je wel :)

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 19:09

   Dank je wel voor je lieve reactie! Ik heb er gelukkig ook vertrouwen in dat het wel moet lukken als ik straks fulltime beschikbaar ben. Ik heb al een paar toffe dingen lopen en leuke dingen in de pijplijn zitten, dus dat gaat vast goed komen :) Ik heb er zin in!

 3. 11 maart 2020 / 08:01

  Wauw Romy, wat enorm gaaf!! Heel veel geluk nu je fulltime ondernemer bent <3
  Iris blogde over…Lievelings #38

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 19:10

   Heel lief, dank je wel! Ik ben ook zo blij dat ik de knoop heb doorgehakt en deze keuze heb gemaakt :)

 4. 11 maart 2020 / 08:12

  Romy, gefeliciteerd met deze mooie stap! Ik weet zeker dat je een succesvolle carrière tegemoet gaat. Altijd goed je hart te volgen. Succes en vooral veel plezier!

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 19:10

   Dank je wel! Ik ben ook heel blij dat ik uiteindelijk mijn hart heb gevolgd. En met dat plezier gaat vast helemaal goed komen. Het is zo fijn om straks fulltime te kunnen doen wat ik het allerliefst doe :)

 5. Silke
  11 maart 2020 / 08:18

  Super mooi dat je deze stap gezet hebt! Heel veel plezier met je binnenkort fulltime ondernemening! :D

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 19:11

   Dank je wel! Ik had al zo’n vermoeden dat mijn spannende besluit wel een beetje te raden was ;) Zo blij dat ik dit heb gedaan én dat ik het nu eindelijk kan delen.

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 19:12

   Dank je wel! Ja, het was zeker heel spannend om dit besluit te nemen. Maar nu ik het eenmaal heb gedaan, voelt het wel heel goed en fijn. Heel blij mee!

 6. Dorine
  11 maart 2020 / 09:28

  Gefeliciteerd! Ik las het al een paar dagen geleden op Instagram toen je een reactie schreef naar een andere Instagrammer 😉Heel veel succes!

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 19:13

   Hihi, ik had het inderdaad al bij iemand in een reactie gezegd. Dank je wel voor je lieve felicitatie!

 7. Kelly
  11 maart 2020 / 09:41

  Gefeliciteerd met deze grote stap! Ik had al zo’n vermoeden bij je laatste artikel. Ik weet zeker dat het helemaal goed gaat komen :D

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 19:13

   Wat een lieve reactie! Dank je wel!

 8. Johanna
  11 maart 2020 / 09:45

  Gefeliciteerd. Zo goed dat je die stap gemaakt hebt. Veel succes!

 9. Ellen
  11 maart 2020 / 10:13

  Wat een mooie stap! Ik wens je heel veel succes en ben er helemaal zeker van dat het op wieltjes gaat lopen!

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 23:06

   Dank je wel voor je mooie woorden :)

 10. 11 maart 2020 / 10:23

  Super leuk! Gefeliciteerd Romy! Echt goed dat je je hart gaat volgen en datgene gaat doen wat je zo geweldig vindt. Heel veel succes!

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 23:06

   Dank je! Het was best een lastige keuze om te maken, maar uiteindelijk is je hart volgen natuurlijk altijd het beste wat je kunt doen :)

 11. Nicky Van Malderen
  11 maart 2020 / 11:02

  Ik wens je alle succes met je eigen onderneming. Ik ben er van overtuigd dat je dat uitstekend gaat doen. Groetjes Nicky

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 19:16

   Wat een lief berichtje, dank je wel!

 12. 11 maart 2020 / 11:20

  Wat ontzettend gaaf Romy! Ik was me al een tijdje aan het afvragen of je deze stap zou zetten, omdat je in zoveel blogs zo enthousiast bent over het ondernemersschap. Zo leuk dat je dit gaat doen, hopelijk gaan we nog veel lezen over wat je er allemaal van gaat leren en wat voor leuke dingen je hiermee gaat meemaken.
  Anouk blogde over…Zo creëer je rust in de chaos in je hoofd! (ABC-lijstje)

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 19:16

   Ha wat leuk dat je al een beetje een vermoeden had dat deze stap eraan zat te komen. Ik heb er best een tijdje over getwijfeld, maar het voelt wel echt als een goede stap. Al is het maar omdat ik met deze stap 100% mijn hart heb gevolgd.
   Ik ga er vast nog regelmatig dingen over delen op mijn blog :) Alleen maar leuk om over het ondernemen en mijn lessen daaruit te schrijven!

 13. Anouk
  11 maart 2020 / 12:02

  Wat ongelofelijk gaaf!!! Gefeliciteerd!

 14. 11 maart 2020 / 12:41

  Wauw, wat een stoere beslissing! Gaaf zeg, gefeliciteerd met deze mooie stap en veel succes op het ondernemerspad!

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 19:15

   Dank je wel! Het was heel spannend om deze stap te zetten, maar ik ben zó blij dat ik het heb gedaan. Een heel mooi en spannend avontuur om aan te gaan :)

 15. Rianne
  11 maart 2020 / 14:02

  Lieve Romy,
  Van harte gefeliciteerd met je fulltime ondernemerschap!
  En die zelfverzekerdheid spat al helemaal van dit artikel af, dus dat zit wel goed :)
  Ik wens je heel veel succes en vooral heel veel plezier toe met deze nieuwe stap in je leven.
  Liefs, Rianne

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 23:07

   Dank je wel voor je ontzettend mooie en lieve reactie!

 16. 11 maart 2020 / 14:22

  Wauw, super spannend maar ook super gaaf tegelijk! Ik herken die spanning zeker, maar je hebt ook al lekker aan je eigen bedrijf kunnen werken en bouwen. Vind het super stoer van je en wens je veel plezier en succes!
  Simone blogde over…Insta Shots #6 | Februari

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 23:10

   Dank je wel, wat een lief bericht! Voor je onderneming gaan is altijd een spannende stap, maar het kan je uiteindelijk volgens mij wel zo veel bouwen. Al is het maar vrijheid en plezier in wat jij het liefste doet :)

 17. N8W8
  11 maart 2020 / 14:59

  Grandioos!!!!!!!! Gefeliciteerd!!!
  K wens je heel veel succes toe!!!!!!!

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 23:11

   Wat lief zeg, dank je voor je compliment!

 18. 11 maart 2020 / 18:24

  Ik had al zo’n vermoeden dat dit het zou zijn bij het lezen van je blogpost van laatst. Super en natuurlijk gefeliciteerd met je keuze. Fulltime ondernemer heb ik ook geprobeerd maar voor nu vind ik het toch wel té spannend om te doen dus heb ik een 13-urige (uren per week) baan ernaast en dat is net mooi :)
  Mariska blogde over…Soms hadden wij geen eten in de kast, maar wel bier

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 23:13

   Juist mooi dat je je eigen pad hebt gevonden door zowel voor je onderneming als in loondienst te werken. Klinkt als een ideale mix zo!

 19. Daniëlle
  11 maart 2020 / 18:49

  Wauw wat een mooie stap! Gefeliciteerd! Super gaaf dat je je nu helemaal kunt gaan focussen op je onderneming!

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 23:14

   Thanks! Dat ga ik zeker doen! De keuze maken was heel spannend, maar ik merk nu al aan alles dat het de juiste keuze is geweest om me hier volledig op te gaan focussen.

 20. 12 maart 2020 / 00:35

  Ik vind het zo mooi om te zien hoe jij jezelf aan het ontwikkelen bent en steeds meer dingen buiten je comfort zone aan het doen bent. Zo dapper! Gefeliciteerd met dit prachtige besluit. Je teksten zijn een feestje om te lezen dus ik kan mij heel goed voorstellen dat mensen in de rij staan bij jou! 🥳

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 23:14

   Wauw, wat een lieve woorden allemaal! Dank je wel voor je geweldig lieve reactie!

 21. Jantine
  12 maart 2020 / 08:21

  Gefeliciteerd, wat een leuke en spannende stap! Veel succes en plezier!
  Het enige nadeel lijkt me het gemis van collega’s…
  Groetjes
  Jantine

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 23:21

   Dank je wel! Ik ga als het goed is minimaal 1 dag per week op kantoor werken bij een klus van mij en kan eventueel ook in koffietentjes werken samen met andere ondernemers, dus dat is op zich een mooie manier om het gemis van collega’s op te vangen :)

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 23:20

   Dank je wel! Ik merkte aan alles dat dit de beste keuze is om te maken op dit moment. Het was best spannend om de knoop door te hakken, maar ik heb zo’n vermoeden dat ik over 1,5 jaar ook niet anders meer zal willen dan dit :)

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 23:29

   Daar ben ik ook van overtuigd :) Heel bijzonder om op een gegeven moment inderdaad te merken dat het echt het juiste moment is om er volledig voor te gaan.
   Supertof om te horen dat jij ook nog steeds heel blij bent met je keuze voor het ondernemerschap! Ik heb zo’n vermoeden dat ik over een paar maanden ook niet anders meer zou willen :)

 22. 12 maart 2020 / 13:47

  Echt zo tof om je zo happy te zien en dat is in iedere zin terug te lezen, heel veel succes en het komt echt goed met jou!

 23. 12 maart 2020 / 20:47

  Jeeeej! Wat een ontzettend mooie, maar ook spannende stap! Gefeliciteerd! Zo dapper dat je dit aandurft. Wel jammer dat je collega’s jou nu moeten missen, want volgens mij had je op de universiteit ook een toffe baan. Maar alsnog heel mooi om te lezen hoe jij je droom achterna gaat en dat het zo goed lukt met je bedrijf dat je deze stap kan maken. Daar mag je echt heel trots op zijn! Ik wens je heel veel geluk, succes en plezier toe! Maar ik ben er van overtuigd dat je dit tot een succes zal maken!
  Meaghan blogde over…Toffe musicals die jij zeker eens moet zien!

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 23:33

   Dank je wel voor je lieve reactie! Zo leuk om te lezen! En klopt inderdaad, mijn vorige baan was ook erg leuk. De knoop doorhakken was mede daarom niet echt makkelijk. Maar ik ben wel heel blij dat ik hier uiteindelijk toch voor ben gegaan :)

 24. 13 maart 2020 / 11:33

  Wat prachtig om te lezen dat je deze stap hebt gezet, WAUW! Ook al ken ik je niet persoonlijk, ik volg je blog al heel lang en ik ben echt heel trots, haha :D. Echt fantastisch dat je straks fulltime als tekstschrijver aan de slag gaat! Ik weet zeker dat dat helemaal goed gaat komen, ondanks dat het natuurlijk wel super spannend is. Gefeliciteerd lieve Romy!
  Anna blogde over…Minder vlees eten? 5 bruikbare tips voor flexitariërs!

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 23:47

   Oh wauw, hoe lief is dit! Dank je wel voor je onwijs lieve woorden :)

 25. noor
  13 maart 2020 / 18:12

  Super blij voor jou! Als je doet waar je hart van bonst én waar je echt gelukkig van wordt, groei je als mens. En daar word je ook weer gelukkig van!

  • Romy
   Auteur
   13 maart 2020 / 23:51

   Dat absoluut! Alleen al deze keuze gaf me ontzettend veel kracht. Zo blij dat ik er uiteindelijk voor ben gegaan, hoe spannend ook.

 26. 14 maart 2020 / 16:30

  Topper ben je! Gefeliciteerd met deze prachtige stap. Ik hoop dat alles voorspoedig gaat en je vele opdrachten mag aannemen :-)

  • Romy
   Auteur
   6 april 2020 / 23:26

   Lief, dank je wel voor je mooie woorden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge