nieuw huis 2

Hoera, wij hebben de sleutel (en dus een huis samen!)

 • 4 september 2023
 • 11 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Afgelopen vrijdag was zeker niet just another Friday. Wij hadden al maandenlang met koeienletters een grote gebeurtenis in onze agenda staan: de overdracht van ons nieuwe huis. Na maanden van voorbereidingen, fantasieën en het ‘Te koop’-bord aan ons huidige huis hangen, was het moment op 1 september daar. Tijd om handtekeningen te zetten en in een paar minuten tijd een hoop mijlpalen in één keer te beleven: samen een huis kopen, een eigen rijtjeshuis hebben, Amstelveners worden en écht van start kunnen gaan met klussen. De sleutel pronkt aan onze sleutelbossen en de glimlachen om onze mond zijn groter dan ooit. We hebben samen ons droomhuis!

Verliefd op een huis

Door de aankoop van mijn appartement 4,5 jaar geleden weet ik inmiddels: een huis kopen is een bizarre gewaarwording. Je wordt tijdens de bezichtigingen een kwartier rondgeleid, laat je eventueel adviseren door een aankoopmakelaar, doet uiteraard de nodige research en besluit dan om wel of niet een flinke smak geld te bieden. Vervolgens zie je het huis heel lang niet en dan ben je er “opeens” eigenaar van. Gelukkig zit dat in ons geval wel goed: na al die maanden zijn we nog steeds minstens zo verliefd op dit huis als na de bezichtiging.

We hebben maandenlang (misschien zelfs een heel jaar) gewikt en gewogen over de plaats waar we wilden wonen. Toen we uiteindelijk de knoop doorhakten, was ons zoekgebied zó klein en specifiek dat we dachten dat een huis kopen een maandenproject zou worden. We hadden de complete Funda-geschiedenis in dé wijk teruggekeken en veel kwam er niet voorbij, hooguit één huis per maand. Dat waren ook nog eens vaak huizen die ik (als niet al te geniale klusser) onder de noemer “bouwval” zou scharen.

Maar net toen we dé wijk wisten, verscheen er twee weken later een huis in onze inbox dat al onze wensen aftikte. De makelaar stuurde het ’s avonds laat door. Ik geloof dat ik hooguit drie minuten later al een hyperenthousiaste e-mail terug had gestuurd. Mijn spanning voor een verhuizing was altijd groot: zou een ander huis wel net zo erg als een “thuis” voelen als ons fijne appartement? Maar toen we kozen voor deze wijk en toen dit huis voorbijkwam, maakte de spanning plaats voor een “Ik wil niets liever dan dit!”-gevoel. We hebben nog nooit zo zitten glunderen als toen we hoorden dat ons bod geaccepteerd was.

nieuw huis

Het lange wachten is ten einde

Daarna begon het lange wachten. Half mei werd ons bod geaccepteerd en op 1 september kregen we dan officieel de sleutel. In de tussentijd voelde het soms best abstract. Natuurlijk waren we al maanden bezig met voorbereiden. Ons keukenontwerp staat, we hebben een aannemer geregeld, de financiële papierwinkel is op orde, we zochten alvast veel spullen uit, hebben de vloeren gekozen en hadden de werkkamers alvast verdeeld tussen Bart en mij. Toch wordt het pas echt concreet als je met een chique balpen een handtekening onder het koopcontract zet en daarna ongeremd elke centimeter van het huis kunt bekijken, dingen kunt slopen, aanpassen of toevoegen en het echt je thuis kunt maken.

We wandelden het huis nog eens door met de makelaar. Een formaliteitenrondje waarbij opeens écht tot ons doordrong dat elke centimeter van dit stekkie een half uur later van ons zou zijn. Bij de inspectie verbaasde ik me er opnieuw over hoe groot de badkamer wel niet is (note: voor ons voelt het al als een badkamerbalzaal als je een apart toilet in de badkamer hebt). We keken verliefd naar de mooie elzenbomen die nu volop in bloei in onze achtertuin staan (en sowieso: we hebben een tuin, wat een luxe!). En ik werd mega-blij toen ik weer zag hoe licht de kamers boven zijn. De liefde voor het huis was misschien nog wel groter dan eerst!

nieuw huis 7

Ongeloof in onze ogen

Het sleutelmoment viel in dezelfde periode als de bezichtigingen van ons appartement. We waren donderdagavond (de avond voor de sleuteloverdracht) dan ook allebei nogal uitgeblust: van het heen en weer slepen met wasmanden en katteninboedel, met Pippa buitenshuis werken en het schoonmaken om zes uur ’s ochtends. Dus we waren even bang dat we de volgende ochtend als twee zombie-achtige nieuwe huisbezitters bij de notaris zouden aanschuiven. Gelukkig doen adrenaline en droomhuizen een hoop met je. De volgende ochtend stond ik al vroeg klaarwakker naast mijn bed. Dit keer niet om in alle vroegte een laatste stofdoek door het appartement te halen, wel om te stuiteren van enthousiasme over deze grote gebeurtenis.

Toen ik mijn appartement kocht, zat ik in een pikzwart kamertje met vintage kasten, een dure vulpen en een man van wie ik me afvroeg of hij de pensioenleeftijd niet al voorbij was (blijkbaar niet). Dit keer schoven we aan bij een vlotte notaris die het zichtbaar leuk vond om dit te doen. Er volgden een hoop krabbels. Pas bij de eerste stap uit het chique notariskantoor drong het echt tot ons door wat voor belangrijk moment net had plaatsgevonden. Daar stonden we dan: met een sleutel in onze handen en een ongelovige blik in ogen toch even een selfie maken van dit bijzondere moment. Een random voorbijganger wist al hoe laat het was toen hij ons met een bungelende sleutels en blije koppies een telefoon in de lucht zag steken voor een foto. “Gefeliciteerd!” riep hij. Wij lachten.

Een echt huis van ons samen

Opeens besefte ik ook hoe mooi het is om nu echt een huis van ons samen te hebben. Mijn appartement kocht ik destijds in mijn eentje. Ik had er jaren voor gespaard om een huis te kunnen kopen als independent woman. Toen Bart en ik hier gingen samenwonen, had ik veel meubels natuurlijk zelf al uitgezocht. Ook wisten we dat we waarschijnlijk ooit een plek voor ons samen wilden zoeken. En nu is het zover!

Het voelt echt als ons plekje. Een huis op een locatie waar we ons allebei fijn voelen. Ingericht op basis van onze gezamenlijke keuzes (soms voorafgegaan door wat IKEA-discussies – zoals vast bij ieder stel 😉 ). Opnieuw kleuren kiezen. Nieuwe vaasjes zoeken, omdat we toch al die extra ruimte ergens mee moeten opvullen. Samen behang afkrabben. In onze charmantste oude truien muren van een kleurtje voorzien. Met z’n tweeën balen van klustegenvallers. En samen aan het eind van de dag doodop neerploffen op de klapstoeltjes. Het voelt prachtig en bijzonder om het proces dat ik 4,5 jaar geleden al eens zelf meemaakte nu te delen met degene van wie ik zoveel houd.

nieuw huis 5

En toen: voor het eerst de sleutel in de voordeur

Na dat notarismoment reden we terug naar ons nieuwe huis. De eerste keer dat we zelf – nog wat onwennig – de sleutel in onze nieuwe voordeur staken. Het voelt nog altijd bizar om een eigen voordeur te hebben die je niet met anderen deelt, om vervolgens een grote gang binnen te stappen en om dan ook nog een trap naar boven te zien. Eenmaal binnen keken we opnieuw onze ogen uit. Dit keer niet als kritische bezichtigers met onze beste pokerface op, maar als trotse huiseigenaren.

Ik maakte een filmpje van het huis zoals het was. Inclusief dat bijzondere barokbehangetje in de gang, de keuken uit de jaren ’90 en het toilet met de tegelvloer die mijn opa en oma ook hadden in hun huis. Gewoon zodat we dat nog hebben als archiefmateriaal als we straks overal ons eigen sausje (zonder barokbehang en met een ander toilet en keuken) aan geven. We stuiterden nog een tijdje rond, belden de familie, stuurden veel te langdradige filmpjes en oneindige hoeveelheden foto’s door en planden de eerste house tours in met onze ouders.

We waren daarna allebei zo hyper dat het knap lastig bleek om nog een paar uur te werken. Hoe hard ik ook mijn best deed om te focussen (iets waar ik normaal nul problemen mee heb), mijn hoofd was maar bij één ding: een adres 20 minuten hiervandaan dat nu op onze naam staat.

En dan nu… het klusbegin!

Maar verhuizen gaat natuurlijk niet alleen over fantaseren en interieurwinkels afstruinen. Er moeten ook handen uit de mouwen gestoken worden. Slopen, plannen maken, dingen opbouwen, timmeren, verven, schrapen, schuren… het hoort er allemaal bij. Daar maakten we dan ook de dagen daarna een start mee.

Van veel mensen kreeg ik de vraag “Moeten jullie nog veel klussen?”. Het antwoord is: ja en nee. Sommige kamers in het huis zijn al compleet vernieuwd. Zo zit er een gloednieuwe badkamer in het huis, waar we niets aan hoeven te doen. Boven zijn alle kamers netjes (behalve dat ze een nieuw likje verf en een frisse vloer kunnen gebruiken om het naar onze smaak te maken). Ook de achtertuin ziet er piekfijn uit (behalve dat we er iets meer plantjes in willen zetten). Alleen beneden is de basis nog best wel oud. Dus ja, daar gaan we het nodige klussen en laten klussen!

Ik zal je een paar foto’s van het huis laten zien zoals het nu is.

nieuw huis 3
Hier zie je één hoek van de badkamer in het huis. Supermooi en luxe! We kopen er een douchegordijn en een badmat in een kek kleurtje bij en deze kamer is klaar om te gebruiken!
nieuw huis 6
Dit is de keuken. Een superfijne lichte plek, maar wel eentje die toe is aan een kleine moderniseringsslag. De keuken is een origineel exemplaar uit de jaren ’90 zonder afzuiging, met vrij oude apparatuur en met kastjes die niet alleen “niet onze smaak” maar gewoon echt aan vervanging toe zijn. Overigens gaan we wat losse onderdelen van de keuken nog op Marktplaats zetten. Wie weet maken we iemand er nog (gratis) blij mee.
nieuw huis 5
Hier zie je een glimp van de fijne tuin en van de woonkamer. Omdat we een kleine uitbouw krijgen, gaat het verwarmingsbankje straks weg. Heel benieuwd hoe dat gaat worden!
nieuw huis 8
Een kleine glimp van onze mega-slaapkamer! Boven zijn alle kamers zo goed als af. Superfijn! We gaan alle muren en kozijnen verven, nieuwe gordijnen ophangen en krijgen een andere vloer. Maar verder hoeft hier bijna niets te gebeuren. Oké, op dat tv-kabeltje rechts netjes wegwerken na 😉
nieuw huis 4
We kregen best vaak de vraag “Moet je de wc echt vervangen?”. Iedereen die ik deze foto liet zien, snapt wel waarom we het doen 😉 Gelukkig is dat een relatief klein project. Een paar vrolijke tegels en een frisse toiletpot zorgen al voor een mega make-over!
30
Dit is één van de twee werkkamers op de eerste etage. Superfijn dat we straks allebei een thuiskantoor hebben! Ook deze twee kamers zijn instapklaar. Wat verf op de muur, een nieuwe vloer erin en wij kunnen hier werken!

In oktober gaat onze aannemer van start met de benedenverdieping (terwijl wij ons storten op de bovenverdieping). We krijgen beneden een kleine uitbouw (een keuze die we hebben gemaakt omdat we liever nu uitbouwen dan over twee jaar als we er eenmaal wonen en alle meubels al hebben staan). Daarnaast wordt de keuken vernieuwd (zie hier hoe het wordt!) en krijgen we een nieuw toilet. Ook de vloeren beneden en op de eerste etage worden vervangen. Daarnaast stort de aannemer zich vooral op kleine dingetjes (een lekkage bij het dak verhelpen, leidingen frezen, de groepenkast uitbreiden, etc.). We hopen eind december/begin januari over te kunnen. Ik tel de dagen alvast af!

Plannen smeden en GAMMA-kleurstaaltjes

Dit weekend zijn de eerste mini-klusjes alvast gedaan. We begonnen met het meest voldoening gevende taakje: behang afkrabben. Oftewel: weinig werk, snel resultaat. Daar houd ik van! Verder ben ik alweer – net als bij mijn vorige verhuizing – trouwe klant bij GAMMA geworden. Of nou ja, van de GAMMA-verfafdeling vooral. Onze rolverdeling bij GAMMA is meestal redelijk standaard. Bart gaat richting de schappen met het gereedschap, de plamuurmessen, de kit en ander praktisch spul; ik ren zo snel als ik kan naar de verfstaaltjes. Want terwijl de aannemer beneden bezig is, kunnen wij alvast boven volop aan de klus gaan en alle muren van een kleurtje voorzien. Mijn favoriete klusonderdeel!

Op naar het naambordje

Gisteren maakten we voor het eerst de wandeling van ons huis naar de supermarkt waar we ongetwijfeld nog honderden keren zullen komen de jaren hierna. Wat voelde het goed! Buiten lopen tussen het groen, precies zoals we dat altijd wilden. Aan de ene kant jonge kinderen zien spelen, aan de andere kant ook met oudere mensen een praatje maken in de wijk. Zo op de fiets kunnen stappen naar een groot winkelcentrum, maar ook op een bankje in de stilte kunnen uitpuffen. En dan daarna weer de sleutel in de voordeur steken van je zelf zo kleurrijk gemaakte thuisplek.

Hoewel ik voorlopig nog intens geniet van de laatste maanden in dit fijne appartementpaleisje (dat ik absoluut ga missen), kan ik niet kan wachten totdat ons rijtjeshuis met de week meer vorm krijgt en we daar straks echt een naambordje naast de deur hebben hangen. Romy en Bart. Nummer 19. Aangenaam!

Wat herinner jij je nog van je vorige verhuizing?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Aukje 4 september 2023 op 7:31 am - Beantwoord

  Gefeliciteerd met jullie nieuwe huis!! Heel veel succes met alles wat nog komen gaat.

 2. Johanna 4 september 2023 op 8:11 am - Beantwoord

  gefeliciteerd! en veel klusplezier.

 3. Daenelia 4 september 2023 op 8:42 am - Beantwoord

  Wow! Dat is de originele wc uit 1965!!! Antiek!
  Tip 1: doe niet moeilijk, haal een salade of fish and chips bij het winkelcentrum. Er zit ook een prima broodjeszaak, die misschien wel naar jullie dieetwensen luistert.
  Tip 2: ga niet doorklussen na 10 uur. Dan moet je alsnog overnieuw schilderen de avond er na.
  Tip 3: ga ook lekker de buurt verkennen!
  Oh, bonustip: zorg voor antimuggen kaarsen.
  Heel veel plezier in jullie nieuwe huis!

 4. Audrey 4 september 2023 op 10:02 am - Beantwoord

  Zo leuk, nogmaals gefeliciteerd! Ik vond de bloesemmuur nog best wel jou, maar waarschijnlijk vonden jullie dit dan net wat veel van het goede?

  Ik vond het ook echt magisch om voor het eerst door een groot leeg huis te lopen. Ik weet nog goed hoe mijn neefjes racen door de lege slaapkamers ook geweldig vonden! Daar denk ik nog wel eens aan terug als ik mezelf wurm tussen het wasrek en de voorraad luiers, hahaha!

 5. Naomi 4 september 2023 op 10:51 am - Beantwoord

  Geweldig. Nog een keer van harte!
  Behang van de muren halen is inderdaad zo’n heerlijke ‘startklus’. Lekker meters maken. Ik vind het verschil tussen hoe ‘gelikt’ alles er boven uitziet en hoe het dan beneden is (die wc…) trouwens echt groot. Ik snap inderdaad wel dat er een nieuwe moet komen;).

 6. N8W8 4 september 2023 op 1:19 pm - Beantwoord

  Nogmaals van harte gefeliciteerd en wat zijn jullie heerlijk superenthousiast!
  Zo te lezen dus echt jullie droomhuis.
  Die tegeltjes op t toilet beneden werden 60 jaar geleden ook al gebruikt.
  Hier een tip voor de Gamma: de verhuiskorting: 3 maanden lang 10% korting!!!!
  Zie: https://interiorvibes.nl/verhuizen-bij-deze-winkels-krijg-je-verhuiskorting/
  Heel veel geluk en succes met de verbouwing!

 7. Geke 4 september 2023 op 7:03 pm - Beantwoord

  Gefeliciteerd!!! Hopelijk mag het snel een fijne en gelukkige thuis worden voor jullie beiden.

  Hihi, die tegeltjes lagen hier ook in de wc maar zijn ook vervangen. Zo mooi vonden we ze niet ;).
  En als je dan toch bezig bent, is het niet meer dan logisch om het hele kamertje dan te doen. Ook uit waterbesparend oogpunt natuurlijk scheelt het met nieuwe wc toch veel waterverbruik (alle excuses zijn goed toch?)
  Spam maar gerust veel van de verbouwing, zo leuk om volgen. En uiteraard hoop ik dat ook dat voorspoedig mag verlopen.
  (en ik ben ook wel heel benieuwd naar de tuin)

 8. Ria 5 september 2023 op 7:11 pm - Beantwoord

  Romy en Bart, Heel Hartelijk Gefeliciteerd met jullie prachtige nieuwe huis ! En wat een leuke foto’s, jullie stralen helemaal van blijdschap en ik kan me dat gevoel heel goed inleven, want ik heb het zelf ook 2 x meegemaakt, heerlijk, zo’n nieuw huis en helemaal opnieuw beginnen met inrichten.
  Mag ik je nog een tip geven ( die je misschien allang weet ? ) Ik kijk elke dag naar Jeroen Meus, de kok op België 1 van het programma Dagelijkse kost (www.dagelijksekost.be) toevallig is het gisteren weer begonnen na een lange zomervakantie, verder elke dag, hij heeft in zijn keuken een lade , vol met kruiden, die allemaal op alfabet staan, jij kookt ook graag met kruiden, las ik, lijkt me superhandig, ook is hij gisteren met een nieuwe keuken begonnen, ook heel mooi. De uitzend tijd is heel lastig 18.15 uur, dan is iedereen zelf aan het koken, eten of afwassen, maar ik neem het altijd op. Op zondagavond wordt het altijd (beknopt) herhaald van de hele week.
  Ik wens jullie veel plezier en succes met alle klus werkzaamheden en dat het maar een mooi paleisje mag worden.

 9. Jenn 6 september 2023 op 5:28 pm - Beantwoord

  Gefeliciteerd!

 10. Maaike 6 september 2023 op 11:08 pm - Beantwoord

  Ik zag het al op Facebook. Zo leuk!! 😀 Ik ben heel blij voor jullie en nogmaals gefeliciteerd!!

 11. Shirley 7 september 2023 op 7:20 am - Beantwoord

  Gefeliciteerd! Heel tof om deze periode samen mee te maken. Veel succes en plezier!

Recente blogs

Recept overnight oats met banaan, pindakaas & kaneel

27 november 2022|Recepten|

Ontbijten doe ik graag. Heel graag zelfs. Maar mijn zin om uitgebreide ontbijtjes te maken is niet elke ochtend even groot. Ik heb ook momenten waarop ik graag regelrecht iets lekkers uit de koelkast trek waarvoor geen pannetje op het vuur hoeft te staan of kwark versierd hoeft te worden. Overnight oats zijn dan mijn lievelingsrecept. De avond van tevoren zet je ze in de koelkast en de volgende ochtend kun je direct aanvallen. Dit recept voor overnight oats met banaan en pindakaas is mijn grote favoriet. Omdat ik vast niet de enige pindakaas-en-banaan-liefhebber (vooral die combinatie!) ben, hier het recept.

Mijn zakelijke doelen (als tekstschrijver) voor 2020

8 januari 2020|Carrière en ondernemen, Persoonlijk|

Het jaar 2020 is alweer een week onderweg. De oliebollen zijn op, de meeste kerstbomen zijn inmiddels weggedaan of opgeborgen en de feestjurkjes hebben weer plaatsgemaakt voor alledaagse werkoutfits. Kortom, een nieuw werkjaar is begonnen. Daarom vond ik het hoog tijd om mijn zakelijke doelen voor dit jaar te delen. Mijn persoonlijke doelen kregen op de eerste dag van dit jaar al een speciaal plekje op mijn blog. Nu de eer aan mijn zakelijke doelen. Ik zal je niet met alle cijfertjes en details lastigvallen, maar deel wel globaal een paar dingen die ik in 2020 als tekstschrijver hoop te bereiken.

11 kleine gewoontes waarmee ik de laatste tijd mijn leven fijner maakte

16 februari 2024|Persoonlijk, Lifestyle|

Het blijft mooi hoe kleine dingen soms je leven een stuk leuker, luchtiger of gezonder maken. Ik ben niet iemand die zich zomaar opeens in een énorme verandering stort (een verhuizing, een verbouwing en de verkoop van ons oude huis leken me wel voldoende radicale ommezwaai voor de komende 365 dagen). Maar voor kleine aanpassingen ben ik altijd in. Soms ontdek je al struikelend en weer opkrabbelend mini-veranderingen die toch best een boel verschil maken. Zo zijn dit 11 kleine veranderingen die groots in effect bleken. Van dé vondst om nooit meer zonder series te zitten tot cold turkey stoppen met iets wat ik elke ochtend gebruikte en mijn auto weer vaker laten staan.