huis opgeruimd houden

Je huis opgeruimd houden – 12 tips waarmee dat ons best aardig lukt

 • 14 februari 2024
 • 4 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Interieur

“Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd” is een uitspraak waarmee je wordt doodgegooid. Toch kan ik die cliché tegeltjeswijsheid niet anders dan beamen. Zonder allerlei overbodige spullen, ongeopende enveloppen of vieze vaat om je heen, heb je vaak automatisch minder chaos in je hoofd. Maar je huis in een vlaag van opruimwoede compleet herorganiseren is één ding. Je huis opgeruimd houden is een tweede. Hoe voorkom je dat er vanzelf weer rommellades ontstaan of dat de stapel papier op tafel en de chaos in de kast al snel terug van weggeweest zijn? Dit zijn 11 tips die bij ons tamelijk goed helpen om de boel opgeruimd te hóuden.

Je huis opgeruimd houden, hoe dan?

Er zijn vast meer mensen die, net als ik, een paar keer per jaar worden overvallen door een aanval van acute opruimwoede. Je bekijkt een Marie Kondo-documentaire op Netflix, leest een interview over minimalisme of komt bij een vriendin vandaan bij wie het huis er altijd tiptop uitziet. Op dat moment kun jij maar één ding: óók fanatiek opruimen.

Maar ik merkte zelf dat er dan na een paar maanden soms de klad in komt. De voorraadkast wordt toch weer een rommeltje als je na het boodschappen doen in alle haast de pakken op de planken kwakt. Na een lange werkdag heb je niet altijd zin om je sjaal ergens in een opbergdoos te stoppen. Of als je tot iets te laat bent blijven Netflixen, heb je nul puf om nog kommetjes en kopjes naar de vaatwasser te brengen of uitgebreid de kussens op de bank te ordenen.

Het is heel logisch dat het huis keurig houden in een druk leven geen topprioriteit is. In mijn ogen zijn er veel belangrijkere dingen dan je huis altijd Pinterest-proof hebben. Er mag ook geleefd worden. En soms kun je zelf wel heel ordelijk zijn, maar maken je huisgenoten (kinderen, partners, huisdieren) er wel weer een zooitje van. Omdat ik zelf heel lekker ga op een geordende omgeving, hebben Bart en ik de laatste jaren wat manieren bedacht die ons helpen bij het huis opgeruimd houden.

Voor een opgeruimd huis hoef je echt niet elke zondag drie uur spullen van plek te verwisselen. Soms kan het met 10 minuten opruimen per dag al netjes blijven.

Dit zijn 12 tips die voor ons goed werken om het huis opgeruimd te houden.

1. Bedenk een opruimsysteem dat voor jou werkt

Wat je op tv of bij anderen ziet, hoeft niet jouw ideale organiseermethode te zijn. Op tv zie je bijvoorbeeld vaak hypergeorganiseerde keukenlades vol met voorraadpotten. Mensen bewaren geen verpakkingen met voedingsmiddelen, maar gieten producten als spaghetti, bonen of rijst direct over in voorraadpotten. En ja, dat ziet er heel chic en geordend uit. Maar dat is niet de enige manier. Als jij het overgieten te veel gedoe vindt, kun je ook gewoon de pakken in je kast zetten, maar dan op een geordende manier. En misschien werkt het voor jou om wél een rommella te hebben voor als je bij het thuiskomen snel iets kwijt moet. Of vindt je het fijner om de schoenen binnen handbereik in de gang te hebben in plaats van ergens in een plastic schoenenorganizer.

Ik denk dat je huis opgeruimd houden ‘m er deels in zit dat je ontdekt wat voor jou werkt. Ik word zelf bijvoorbeeld heel blij van de glazen-voorraadpotten-trend en vind het geen probleem om mijn boodschappen daarin over te gieten. Maar wij vinden het allebei wel fijn om één rommella te hebben en hebben nooit een hypergeordende berging gehad. Voor ons is een opgeruimd huis vooral een huis waarin je in het dagelijks leven geen troep ziet. Als de berging niet één en al gestructureerd is, kan ik daar prima mee leven. Dus laat ik dat wat losser.

Kijk op die manier eens waar jij je voornamelijk aan stoort in huis. Wat wil jij het liefst anders zien? En ook: wat is voor jou haalbaar? laat de tv-trends los en kijk hoe je het opgeruimd houden behapbaar maakt voor jou.

2. Neem elke avond 10 minuten om alles op te ruimen

Deze opruimtactiek pas ik zelf al toe sinds ik op mezelf woon. Het helpt enorm om het opruimen haalbaar te houden. Enkel je spullen van die dag opruimen is een stuk minder werk dan op zondag de puin van de hele week wegruimen. Daarom eindig ik elke dag met 5-10 minuten alle spullen opruimen van die dag. Ik leg de afstandsbediening op zijn plek, verzamel vieze kopjes voor de vaatwasser, gooi bonnetjes weg die overbodig zijn en zet de kussens terug op hun plek.

Die mini-opruimactie is een kleine moeite op dagelijkse basis, maar zorgt er wel voor dat ik elke ochtend in een opgeruimde woonkamer binnen stap.

huis opgeruimd houden 3

3. Richt je huis mooi in om je opruimmotivatie aan te wakkeren

Als een kamer mooi ingericht is, ben ik zelf altijd meer gemotiveerd om hem ook opgeruimd te houden. Van een prachtig dressoir vind ik het bijvoorbeeld zonde als het vol ligt met papieren en andere frutsels. En in een mooi ingerichte open kast zal ik niet snel rommelspulletjes tussen de leuke vazen en boeken stoppen. Daarvoor voelt de kast dan te “mooi”. If that makes sense.

Je woning leuk inrichten maakt het niet alleen een fijnere leefplek, maar stimuleert ook om niet te veel troep te laten ontstaan.

Als je toch aan het opruimen bent, neem eens bewust de tijd om je huis op te leuken met accessoires, een frisse muurkleur of misschien een nieuw meubel. Je huis leuk inrichten hoeft niet duur te zijn en je hoeft er echt niet meteen hele Werkspot-legers voor over de vloer te laten komen. Een paar kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Zo kun je een foto laten afdrukken bij Profotonet van een onvergetelijke vakantie, een romantisch dagje uit of gewoon een prachtige natuurbestemming. Of verf je muur in een andere kleur, koop een paar budgetproof vaasjes om een open kast mooi in te richten of gebruik die schaal op het aanrecht voor mooie kaarsen (zodat zelfs de puber des huizes er minder snel zijn sleutelbos in zal gooien).

Wil je je huis vooral iets persoonlijks geven? Ga naar de webshop van Profotonet voor allerlei prachtige fotoproducten, zoals een foto op canvas, een fotoblokje op hout of afgedrukte foto’s die je zelf in lijstjes stopt voor een heuse gallery wall.

4. Spoor jouw troepverzamelplekken op

Iedereen heeft van die plekken in huis waar de troep zich bijna vanzelf lijkt op te stapelen. Elke dag heb je wel spullen waar je even geen plek voor weet of waarvan je gewoon geen zin hebt om ze ergens anders op te bergen dan binnen handbereik. En als er eenmaal troepjes liggen, is het extra verleidelijk om dit ene ding er ook nog bij te gooien. Mij helpt het om te bepalen wat dé plekken zijn waar de troep zich haast ongemerkt lijkt te vermenigvuldigen.

Waar leg jij spullen standaard neer als je ze niet opruimt? Welke plekken worden het snelst een rotzooi? Dit zijn volgens mij in veel huishoudens bekende troep-opspaarpunten:

 • het hoekje van de eettafel
 • het aanrecht
 • de gangkast
 • het dressoir in de woonkamer
 • het bureau in je thuiskantoor
 • een rommelzolder die verder geen functie heeft
 • de gooi-er-maar-kleding-op-stoel in de slaapkamer

Ilse deelde in dit artikel trouwens nog meer rommelplekken in de woonkamer en spullen die daar vaak onbedoeld terechtkomen. Misschien handig om jouw plaats-delicten voor rommel op te sporen!

Kijk eens wat jouw grootste troeppunten zijn. Als je weet dat het op die plek vaak misgaat qua rommeligheid, dan kun je specifiek voor die plek een opruimstrategie bedenken. Wat zou je helpen om voortaan de spullen hier niet meer neer te gooien? Kun je bijvoorbeeld een mooie vaas zetten op die eettafelplek, waardoor je minder snel geneigd bent om er troep op te gooien? Kun je een mandje in de keukenla zetten voor de sleutels die je normaal op het aanrecht gooit? Of met jezelf afspreken om je bureau aan het eind van elke werkdag op te ruimen?

5. Las eens per week een opruim-halfuur in

Ondanks dat dagelijkse rondje door het huis zijn er altijd plekken die iets sneller een grotere troep worden. Als ik na het boodschappen doen moet haasten, heb ik bijvoorbeeld niet altijd zin (en tijd) om alles keurig in de voorraadkast te ordenen. En op mijn werkplek verzamelen zich ook weleens papieren waar ik nog doorheen moet. Voor al die grotere opruimklusjes probeer ik in het weekend standaard een half uur te nemen. Dan zoek ik voor alles een plekje en gooi ik weg wat weg mag.

Je huis opgeruimd houden is in mijn ogen vooral een kwestie van regelmatig een klein beetje tijd nemen om op te ruimen. Daarmee voorkom je dat je straks een enorme opruimklus te doen hebt die veel te groot en stom voelt om aan te beginnen.

huis opgeruimd houden 2

6. Werk juist wél met een rommella

De opruimgoeroes uit de tv-programma’s zijn er fel op tegen, maar ik vind zelf een rommella best een goed concept. Je kunt beter één verzamelplek voor troepjes hebben dan dat ze overal door het huis liggen, toch?! Daarom hebben wij altijd ergens één rommella. Ik zorg er wel voor dat ik echt alleen die plek gebruik als rommellade en niet alsnog allerlei andere lades of kastjes overspoel met spullen.

De rommella (of op dit moment een rommelmandje) is voor ons de plek waar we facturen (die mogelijk ooit nog belangrijk zijn), onidentificeerbare schroefjes, kaartjes van bruiloften die allang voorbij zijn en IKEA-gebruikshandleidingen bewaren. Oftewel: alles waar je even geen andere plek voor hebt, belandt in die la. Eens in de twee maanden (meestal als de la bijna niet meer dicht kan) waag ik me aan een opruimsessie van de la, zoek ik alles uit en gooi ik vooral een boel weg. Dan kan de la er daarna weer twee maanden – tot de volgende keer uitpuilen – tegenaan.

Met een rommella ligt de rommel in elk geval gecentreerd op één (verstopte) plek. En kun je die rommel na een tijdje makkelijker uitzoeken, omdat je het niet overal en nergens vandaan hoeft te halen.

7. Koop dichte kasten (met opbergbakken)

In ons vorige huis maakten we de fout om in de woonkamer bijna alleen maar open kasten neer te zetten. Dat zag er superleuk uit, maar betekende ook dat we weinig plek hadden om spullen buiten het zicht op te bergen. In het nieuwe huis hebben we daarom wél twee dichte kasten staan waar veel in past. Wat mij betreft zijn dichte kasten perfect om je huis opgeruimd te houden. Dan kun je wel een hoop (niet zo interieurproof) spullen hebben, maar staan die niet meteen vol in het zicht.

Tip: koop er opbergbakken of kratjes bij zodat je spullen gesorteerd in de kast kunt zetten. Zeker in grote kasten zonder lades is dat fijn. Daarmee nodig je jezelf uit om spullen doordacht op te bergen en niet alles maar ergens in de kast te gooien.

Wij hebben zelf net een dichte gangkast genomen in plaats van een los schoenenrek en een open kapstok. Vind ik ook ideaal! Ik ergerde me in ons vorige huis altijd aan de overvolle kapstok en de grote schoenenhoop die vaak na een tijdje niet meer in het schoenenrek paste. Dat was altijd het eerste waar mijn oog op viel bij het thuiskomen. Nu hebben we lades voor de schoenen en zit de kapstok achter een deurtje. Als het achter de deuren een volle bedoeling is, heb je daar al minder last van dan als het zich in een open kast opstapelt.

8. Bedenk een handige opbergplek voor spullen die je dagelijks gebruikt

Het rondslingeren gebeurt bij ons vooral met spullen die we elke dag nodig hebben. Denk aan sjaals, handschoenen, sleutels of toegangspasjes voor Barts werk. We hebben er samen een handig systeem op bedacht: voor spullen die we dagelijks gebruiken een vaste plek bedenken. En dan specifiek een plek waar je makkelijk bij kunt of waar je sowieso al langs loopt als je de deur uit gaat.

Sleutels liggen bijvoorbeeld in één bakje in de tv-kast. Alle sjaals en handschoenen zitten in één la in de gang. En Barts toegangspasje ligt altijd naast zijn sleutel. Ik zelf pak het anders aan en zorg dat mijn belangrijke spullen voor buiten de deur altijd in mijn tas (slash tamelijk grote hutkoffer) zitten. Dan hoef ik ze niet op te bergen en hoef ik ook niet alles bij elkaar te sprokkelen als ik een afspraak buitenshuis heb.

Slingeren er ook bij jou vaak schoenen, sleutels, pasjes, portemonnees en dat soort dingen door het huis? Kijk of je daar een speciaal bakje voor kunt maken in de gang. Dan kost het weinig moeite om die dingen op te bergen én hoef je bij het weggaan ook nooit lang te zoeken.

huis opgeruimd houden 5

9. Ga eens in de zoveel tijd Marie Kondo’end door het huis

Hoe langer je ergens woont, hoe meer spullen je vaak verzamelt. Toen ik net in mijn appartement woonde, moest ik mijn best doen om kamers niet te leeg te laten ogen. Toen Bart en ik bijna vijf jaar later uit dat huis verhuisden, moesten we veel vaker langs de kringloopwinkel en stort rijden dan gedacht. Ongemerkt hadden we best een boel spullen verzameld.

Omdat ik weet dat je vaak spullen koopt naar de ruimte die je hebt, doe ik eens in de zoveel tijd een minimaliseerronde in ons huis. Dan vraag ik mezelf bij spullen een paar dingen af:

 • Heb ik dit het afgelopen half jaar (of bij kleding: het afgelopen jaar) gebruikt? Zo niet, ga ik dit het komende half jaar gebruiken?
 • Word ik hier nog steeds blij van?
 • Houd ik dit item vooral omdat ik het ooit heb gekregen en niet durf weg te doen, of omdat ik het echt leuk vind?
 • Levert dit eventueel op Marktplaats nog iets op en kan ik van dat geld iets kopen waar ik vrolijker van word?
 • Zou ik dit ding echt missen als ik het wegdoe?

Op die manier doe ik elke 3-6 maanden best veel spullen weg. Ik breng kleding die ik nauwelijks draag naar Appel & Ei of naar de kringloopwinkel, doe oude bloempotten of vazen weg en ga kritisch door alle papieren waarvan standaard de helft niet meer nodig blijkt.

Je kunt alle spullen in je huis wel netjes organiseren en mooie opbergbakken of extra kasten kopen. Maar uiteindelijk begint een opgeruimd huis met niet te veel spullen in huis halen (of houden). Dan heb je sowieso minder op te ruimen.

Lees ook: Minimaliseren in huis: waar begin je en hoe doe je het? 11 tips!

10. Verzamel dezelfde spullen op één plek

Nog een tip die ik toepas om het huis opgeruimd te houden én geen spullen kwijt te raken, is soortgelijke spullen bij elkaar houden. Wij hebben bijvoorbeeld één stapel in de kast met allerlei belangrijke facturen en garantiebewijzen. In de voorraadkast hebben we alle pastasoorten bij elkaar, alle meelpakken achter elkaar staan en alle douchegel in één bak verzameld. Op die manier oogt het geordend en loop je niet het risico dat je denkt zonder spaghetti te zitten en bij thuiskomst ontdekt dat je nog vijf pakken had staan.

11. Toch veel troep? Ruim kamer voor kamer op

Het venijn met je huis opgeruimd houden zit ‘m er volgens mij in dat er na een tijdje weer zoveel spullen en troepjes liggen dat je na een tijdje het “Opruimen doe ik wel even snel”-punt voorbij bent. Of je weet simpelweg niet waar je moet beginnen. Ik kon ook weleens overweldigd raken als onze keuken bijvoorbeeld voelde als één grote puinzooi. Met welke la moest ik dan starten? Wat mij dan helpt, is om het la voor la, plank voor plank, en kast voor kast aan te pakken.

Opruimen is niet altijd een kwestie van een hele dag als een wervelwind door je huis heen gaan en álles overhoop halen. Maak het behapbaar door bijvoorbeeld elke dag één plank in de voorraadkast aan te pakken of één kamer in huis opnieuw in te delen. Dat kost meer tijd, maar maakt het wel makkelijker om het vol te houden en er met minder tegenzin mee te starten.

Lees ook: Oude spullen wegdoen? 11 manieren om ze een tweede leven te geven!

12. Trakteer jezelf op leuke opbergspullen

Het huis opgeruimd houden lukt mij beter als we leuke opbergspullen hebben. Ik heb zelf bijvoorbeeld een zwak voor vrolijk gekleurde opbergkratjes (die je o.a. vindt bij HEMA, Kwantum en andere budgetwinkels), glazen voorraadpotten van Dille & Kamille en houten bakjes van de bekende Scandinavische woonwinkel.

Het klinkt misschien onbenullig, maar een vrolijk uitziende kast kan het echt leuker maken om dingen op te bergen. Ik merk dat ik hierdoor extra blij word van de opgeruimde keukenlades en de orde in de voorraadkast. Dat nodigt meer uit om het zo netjes te houden en maakt het anders op z’n minst leuker om het huis opnieuw op te ruimen.

Heb jij nog meer goede tips om je huis opgeruimd te houden?

1 1
huis opgeruimd houden 6

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 14 februari 2024 op 8:31 am - Beantwoord

  Jeetje, dit komt prima op tijd 🙂 Wij zijn indertijd erg gehaast verhuist en hebben nog steeds een rommelbende hier en daar. Niet heel erg, want we zijn allebei goed in staat om in een rommelig huis te wonen (waarbij rommelig niet gelijk staat met vies, onoverzichtelijk of hoard-erig). Maar het is wel tijd om overbodige en dubbele spullen er eindelijk uit te halen.
  (Neemt niet weg dat ik vier theelepel-houders heb: twee zilveren mokjes, een 80s hoekig model én een gepeld eitje – voor de eierlepels, natuurlijk! En die hou ik ook allemaal, ik hou wel van spulletjes die compleet overbodig zijn. 🙂 )
  En als alles straks uitgezocht is, dan wordt het ook makkelijker om iets minder rommelig te zijn. Maar ik leef wel in mijn huis. En dat mag gezien worden.

 2. Naomi 14 februari 2024 op 8:53 am - Beantwoord

  Mijn huis is altijd opgeruimd eigenlijk. Ik ruim gelijk op wat ik heb gebruikt. De enige ‘rondslingerende’ voorwerpen bij mij zijn boeken. Die orden ik als ik naar bed ga en dan is het weer netjes. Heerlijk, zo’n opgeruimd huis! Die rommella herken ik trouwens ook. Ik heb één la waar dingen in verdwijnen die ik dan achteraf toch niet meer nodig blijk te hebben. Die ruim ik af en toe even netjes op.

 3. Saskia 25 februari 2024 op 4:05 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Ons huis is eigenlijk altijd wel opgeruimd, alleen boven nu niet i.v.m. verbouwing. Mijn handen JEUKEN om aan de slag te gaan <3

 4. Patricia 29 februari 2024 op 10:38 am - Beantwoord

  nu ik thuis ben is ons huis wel redelijk opgeruimd, de slaapkamer is hier en catchall en de badkamer is ook geen plaatje zeg maar. Hier is het schoonmaken eigenlijk meer een ding dan het opruimen

Recente blogs

Duurzamer doen | 11 kleine veranderingen die ik heb doorgevoerd

26 augustus 2020|Lifestyle, Groen doen|

Duurzaamheid. Het is een thema dat voor mij steeds belangrijker wordt. De coronasituatie heeft me er misschien wel nog meer bewust van gemaakt dat iedereen een steentje kan bijdragen aan de wereld van morgen. Ik ben daarom bewust nieuwe duurzame opties aan het verkennen. Geitenwollen sokken heb ik ook nog niet aangeschaft, maar veel kleine duurzame stapjes bevallen me wel erg goed. Dit zijn 11 duurzame dingen die ik de laatste tijd heb doorgevoerd.

Project Samenwonen | Van mijn huis ons huis maken – een update!

23 februari 2021|Persoonlijk|

Toen ik 2,5 jaar geleden op huizenjacht ging, stond bovenaan mijn wensenlijstje een belangrijk punt: minimaal één extra kamer. Op dat moment was ik hartstikke single. Toch wilde ik er rekening mee houden dat ook op mijn pad vast ooit een Mr. Right zou komen aanwandelen. Je weet maar nooit, dacht ik nog. Nu is het moment daar: het extra kamertje wordt gebruikt als werkkamer door mijn meest favoriete jongen. Project Samenwonen gaat beginnen.

4 tips voor als je te veel moet van jezelf

12 april 2017|Persoonlijke groei|

"Ik moet nog naar mijn werk, een vriendin bezoeken en boodschappen doen. Oh ja, ik moet ook nog een artikel schrijven, mijn e-mail checken en niet vergeten om mijn moeder even te bellen." Moeten, moeten, moeten. Het is bij veel mensen (ook bij mij!) misschien wel een van de meest voorkomende woorden in hun vocabulaire. We moeten met elkaar van alles, terwijl er helemaal geen tijd is om dat allemaal te doen. Hoe doe je dat nu: overleven in een wereld waarin je meer 'moet' dan dat je kunt doen? Ik bedacht een paar tips waar jij en ik hopelijk mee uit de voeten kunnen.