Een huis kopen is een flinke stap. Niet alleen is het de duurste aankoop die ik ooit heb gedaan, maar ook is het natuurlijk een grote zoektocht om een plek te vinden waar je voortaan elke ochtend met plezier wakker wordt en je elke avond thuis voelt. Zeker als niet alle huizen bij de bezichtiging precies zijn zoals ze je online worden voorgeschoteld. En daar wilde ik het graag eens over hebben. Gewoon omdat de makelaarspraktijken en bijzondere Funda-verdraaiingen soms op een hilarische manier te bizar voor woorden zijn. Ik geef je graag een grappig inkijkje in mijn belevenissen bij een aantal bezichtigingen.

huizenjacht op funda

Te rooskleurige foto’s?

Al bij bezichtiging #1 ontdekte ik dat makelaars verrassend goede fotografen inschakelen. Zelfs van een piepklein donker kamertje weten ze met groothoeklenzen nog iets te maken wat de omschrijving “ruim en licht” waard lijkt. Bij één bezichtiging herkende ik het huis zelfs bijna niet. Daar zaten namelijk huurders in die een volledige Hello Kitty-verzameling in de woonkamer hadden uitgestald. Van ruim en licht was geen sprake meer.

“Daar moet je doorheen kijken!”, probeerde de makelaar nog. Daar had ze gelijk in, maar de Bruynzeel-keuken uit 1960 en de vervallen badkamer met schrootjes en oranjebruine tegels kon ik helaas écht niet wegdenken. Ik begreep meteen waarom de enige keukenfoto op Funda een detail van de kraan was. Nog zoiets: zitten er grote gaten in het laminaat? Daar kun je natuurlijk prima een bank op zetten. Niemand die ziet waarom de bank juist dáár zo bijzonder geplaatst is.

“Elk nadeel heb z’n voordeel”

Naast een goede fotograaf, weten makelaars ook wel waar ze het qua tekstschrijvers moeten zoeken. Stiekem lijkt het me geweldig om een keer een makelaarstekst op te stellen. Je wordt er ongetwijfeld een positief persoon van wanneer je aan elk minpunt een positieve draai moet geven.

Is de badkamer hard aan een opknapbeurt toe? Welnee, deze woning biedt juist de unieke kans om de badkamer geheel naar wens te herinrichten. Zit een kern van waarheid in! Is de buurt ronduit slecht en onveilig te noemen? Nee, het is “een wijk in opkomst”! En in plaats van te zeggen “Reken er maar op dat je zeker nog een jaar moet renoveren om dit leefbaar te maken”, verwoord je dat natuurlijk iets pakkender. “Modernisering is wenselijk.”

Voor meerdere interpretaties vatbaar

Ook bleek ik als klant nogal eens van mening te verschillen met makelaars. Zo herinner ik me nog mijn eerste bezichtiging van een driekamerappartement. Althans, dat dacht ik. Het bureau in de hoek van de kamer bleek te tellen als tweede slaapkamer. “Een deur is er niet meer en kun je ook beter niet bouwen, dus een slaapkamer zou ik er niet van maken.” Aha! 

Ook grappig was de makelaar die mij een woning op een steenworp afstand van mijn eigen huis probeerde te verkopen door me op de geweldige bereikbaarheid te wijzen. “Over een jaar wordt de metro naar Amsterdam doorgetrokken en stopt die hier voor de deur.” Ik hield maar voor me dat ik weet dat die metrolijn er vijf jaar geleden al had moeten zijn.

Makelaarsspelletjes

Toen ik door een makelaar een jaar of 16 werd geschat en ze me vroeg “Weet jij wel hoe een huis kopen in zijn werk gaat?”, vond ik het tijd om een aankoopmakelaar in te schakelen (nadat ik eerst even goed voor mezelf was opgekomen tegen de makelaar die dat zei!). Kon de aankoopmakelaar me meteen vertellen of het verkooppraatje “Dit huis gaat voor minimaal € 50.000 boven de vraagprijs wel weg!” een truc was of de werkelijkheid. Deze 60-jarige wijze man met een hoofd vol kennis, een groot netwerk én makelaarspraatjes heeft me in ieder geval geholpen om de spelregels van de makelaarsspelletjes te leren begrijpen en met meer zelfvertrouwen een Funda-huis in te stappen.

Eind goed al goed?

Ik weet heus dat makelaars experts zijn in de positieve kanten van een woning laten zien. Ook door schrijverstrucjes en handigheidjes met fotografie kan ik nog wel heen kijken, maar soms is het wel een verbijsterend wereldje. Gelukkig ben ik ook niet vies van een spelletje. Ik verliet de kan-wel-een-opknapbeurt-gebruiken-woning dan ook laatst met mijn beste pokerface. “Als ik nog een bod wil uitbrengen, dan laat ik snel van me horen.” Om vervolgens te denken: wie gaat er nu meer dan 2 ton betalen voor dit piepkleine huisje dat vooral op een oud zooitje lijkt?!

Afijn, met een huizenjacht en een Funda-speurtocht maak je nog eens wat mee. Wie weet heb ik dankzij mijn aankoopmakelaar over een tijdje wel een positieve ontknoping van mijn soms hilarische stappen in makelaarsland te delen. Wordt binnenkort vervolgd!

Heb jij weleens huizen bezichtigd? 

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Shirley 18 december 2018 op 7:14 am - Beantwoord

  Ik hoop dat je binnenkort een positieve ontknoping hebt! Ik herken je verhalen echt zo erg (behalve van het overbieden, want destijds stonden sommige appartementen nog een jaar te koop). Ik ben ook een keer niet serieus genomen vanwege mijn leeftijd. Volgens mij had de makelaar tegen mij gezegd: ‘je ziet eruit als een puber’ :’) Zo raar. Ik was overigens 23/24, maar al zou ik een 16-jarige met een zak geld van mijn ouders zijn? Je wilt toch een huis verkopen.

  • Romy 18 december 2018 op 8:56 pm - Beantwoord

   Precies! Wat zou het een makelaar uitmaken als je 16 bent en het huis kunt betalen? Als hij zijn geld maar krijgt, toch 😉 Wat suf dat een makelaar die opmerking tegen jou maakte. Volgens mij zijn dat soort opmerkingen nu niet bepaald de beste verkooppraatjes 😛
   Ik hoop ook dat ik heel binnenkort al goed huizennieuws kan delen. Nog even een paar dagen “iets” afwachten 😉

 2. Tineke 18 december 2018 op 7:54 am - Beantwoord

  Ik heb een keer een huis bekeken en dat is het huis waar ik nu woon. Dat is ook allemaal zonder makelaar gegaan. Maar het lijkt mij wel lastig om alles zo positief te moeten beschrijven.

 3. Darina 18 december 2018 op 8:00 am - Beantwoord

  Ik herken een paar dingen. In die tijd dat ik naar huizen ging kijken, was de markt totaal anders dan nu. Ik vind het echt bizar wat er nu gebeurt met het overbieden e.d. Ik ben heel benieuwd naar je ontknoping!

  • Romy 18 december 2018 op 8:58 pm - Beantwoord

   Oh ideaal dat het zo makkelijk ging bij het kopen van jullie huis! Volgens mij is de huizenmarkt pas sinds een jaar of anderhalf zo’n gekkenhuis geworden 😉

  • Romy 18 december 2018 op 8:59 pm - Beantwoord

   Inderdaad wel bizar hoe het er soms aan toe gaat op de huizenmarkt. Ooit was het zo dat je als klant koning was, terwijl het nu eerder zo lijkt te zijn dat je als klant blij mag zijn dat je een huis “mag” bekijken 😉

 4. Marije 18 december 2018 op 8:12 am - Beantwoord

  Wow dat een makelaar zoiets tegen je durft te zeggen alsof je een klein kind bent. Ben daar best een beetje van in shock.

  Hopelijk komt je zoektocht snel tot een goed einde.

  • Romy 18 december 2018 op 9:00 pm - Beantwoord

   Echt hè?! Ik vond het ook zo’n bizarre opmerking. Ik word niet snel heel boos, maar na die opmerking was ik toch wel flink uit mijn humeur 😉

 5. Mariska 18 december 2018 op 8:21 am - Beantwoord

  Het klinkt echt wel heel hatelijk die opmerking, of je wel weet hoe je een huis moet kopen. Waar slaat dat op? Ik vind dat echt raar. Hopelijk heb je snel je eigen plekje!

 6. Irene 18 december 2018 op 9:14 am - Beantwoord

  Haha heel herkenbaar! Vooral die foto’s en beschrijvingen… Jongens toch. ‘Op te knappen woning’. Hm ja, dan verschilt ons idee van op te knappen toch héél erg hoor. Als er geen keuken meer in staat en er geen centrale verwarming is en alle ramen nog enkel glas zijn en de badkamer in een klein hoekje van de ‘keuken’ is gezet, dan vind ik dat eerder verbouwen dan opknappen maar kom :p Een grote tuin blijkt vaak een klein koertje te zijn en dichtbij openbaar vervoer wil zeggen dat je aan een spoorweg zit.
  Ik vond dat altijd wel irritant eigenlijk want je hebt dan goede hoop dat iets een fijn huis zal zijn en dan kom je er aan en blijkt het prut. Maar ik vond het tegelijk toch ook heel leuk om al die huizen te bezoeken 😀

  • Romy 18 december 2018 op 9:01 pm - Beantwoord

   Inderdaad! Ik stond ook even met mijn oren te klapperen toen ik die opmerking te horen kreeg. Zo bizar, zeker omdat ik natuurlijk gewoon een potentiële klant was.

  • Romy 18 december 2018 op 9:20 pm - Beantwoord

   Haha, precies dat inderdaad! In dat soort situaties is “een beetje opknappen” iets te positief verwoord 😉 En ik moest hard lachen om je opmerking over het openbaar vervoer! Ik ben ook weleens huizen tegengekomen waarbij ze het hadden over bussen die voor de deur stoppen, maar waarbij ik wist dat die bus maar één keer per uur gaat. Dat waren ze dan vast even vergeten erbij te vermelden 😛
   Gelukkig vond ik het zelf ook wel leuk om huizen te bekijken. En stiekem moest ik weleens lachen om de bizarre makelaarstrucjes, die ik gelukkig vaak wel al op Funda ontdekte in plaats van bij de bezichtiging zelf 😉

 7. Simone 18 december 2018 op 9:15 am - Beantwoord

  Och ja, wij zijn ook een hoop gekke dingen tegen gekomen hoor toen we huizen bezochten. Maar uiteindelijk zijn we voor een nieuwbouwhuis gegaan. De prijs van een ’tweedehands’-huis is zoveel hoger dan een nieuwbouw (zeker als je berekend wat er allemaal moet gebeuren). We hebben zelf een huis gezien waar te zien was dat er sprake was van geweld… Té bizar.

  • Romy 18 december 2018 op 9:21 pm - Beantwoord

   Oh jeetje, wat heftig dat zelfs het geweld nog aan het huis te zien was! Dan wil je daar toch ook niet wonen.
   Slim dat jullie voor een nieuwbouwhuis hebben gekozen! Dan kun je je woning toch helemaal naar je eigen smaak inrichten, terwijl je er tegelijkertijd niet volop aan hoeft te klussen 🙂

 8. Geke 18 december 2018 op 9:49 am - Beantwoord

  Heerlijk herkenbaar 🙂
  Wij hebben (op zo’n 3 jaar tijd) 40 huizen bezichtigd, dat 40ste hebben we gekocht 🙂
  Ook een aantal keer voorgehad dat de makelaar uit de hoogte deed omdat we er jonger uitzagen dan we toen waren. Maar uiteindelijk keert zich dat toch tegen hem/haar, want erg geneigd om via hen dan een huis te kopen ben je niet meer.
  Ook bizarre dingen gezien: een urinoir tegen de achtergevel in een tuin vol bomen, een huis waar je eerst -letterlijk- door de douche moest om naar de slaapkamers te kunnen, kamers waar mijn man niet kon rechtstaan (met zijn 180 cm is hij nu ook geen reus)… of een makelaar die het volgende zei: ‘er zijn drie toiletten. Een voor u, meneer, een voor u, mevrouw en een voor de hond.’
  Ach, dat zijn grappige anekdotes waar je later nog zal om moeten lachen 🙂

 9. Anouk 18 december 2018 op 9:49 am - Beantwoord

  Wat leuk om te lezen! Ik ben zelf nog helemaal niet zover dat ik een koophuis overweeg, eerst nog 3 jaar studeren (nou ja 2.5). En dan zie ik wel verder. Hopelijk vind jij snel je droomhuis!

  • Romy 18 december 2018 op 9:25 pm - Beantwoord

   Wauw, dat zijn veel huizen! Maar wel heel fijn dat de zoektocht uiteindelijk succesvol was en dat jullie hét huis hebben gevonden 🙂 Ik geloof zelf ook wel dat je alleen maar een beter beeld krijgt van je droomhuis als je eerst een paar niet helemaal geslaagde huizen hebt gezien.
   Je hebt groot gelijk wat betreft de onvriendelijke makelaars trouwens. Als hij zich onaardig opstelt, helpt dat niet bepaald mee bij zijn verkoop.
   Ik moest wel lachen om jouw grappige huisanekdotes trouwens. Dat urinoir klinkt wel heel bizar. En een kamer die niet eens 180 cm hoog is, is ronduit lachwekkend. Het lijkt wel een poppenhuisje 😉

  • Romy 18 december 2018 op 9:26 pm - Beantwoord

   Geniet maar lekker van je studententijd! 🙂 Stiekem vond ik het ook heerlijk om nog niet met huizen bezig te zijn, ook al vind ik de huizenzoektocht nu ook wel wat hebben. En dat droomhuis komt vanzelf wel 🙂

 10. Meaghan 18 december 2018 op 10:31 am - Beantwoord

  Wat een rot opmerking van die makelaar die je zo behandelde en je als zestienjarige beschouwde. Echt heel onprofessioneel! Je komt toch niet voor niets naar diegene toe? Een zestienjarige is daar helemaal nog niet mee bezig, maar dat snappen dat soort mensen niet. Ik weet hoe dit voelt, dus ik kan hier ook best boos om worden als ik dit lees. Goed dat je er iets van hebt gezegd!
  En verder vind ik het een erg leuke blog om te lezen! Op Funda worden huizen inderdaad mooier aangeprezen dan dat ze daadwerkelijk zijn. Hopelijk vind je binnenkort een mooi huis in een leuke buurt en kun je aan ons het goede nieuw bekend maken! 🙂

  • Romy 18 december 2018 op 9:30 pm - Beantwoord

   Inderdaad echt een rare en onprofessionele opmerking! Het komt niet vaak voor dat ik het onwijs vervelend vind om jonger geschat te worden, maar in deze situatie vond ik het toch wel echt rot. Ik ging ook gewoon met mijn beste bedoelingen naar het huis kijken, dus dan verwacht je wel serieus genomen te worden. Gelukkig voelde het weer helemaal goed toen ik eenmaal iets van die opmerking had gezegd 😉
   Dankjewel voor je lieve reactie! Ik hoop ook dat ik al heel snel positief nieuws kan delen over mijn huizenjacht 🙂

 11. bychristiana 18 december 2018 op 11:05 am - Beantwoord

  Wat mij vooral opviel is die vreemde uitspaak die een makelaar tegen jou deed; Weet jij wel hoe een huis kopen in zijn werk gaat? Ehm, sorry? Buiten het feit dat ik het nogal een neerbuigende opmerking vind, denk ik ook: Daar ben jij toch makelaar voor geworden? Om klanten daarbij te helpen? Ik snap dat er ook een hypotheekadviseur / verstrekker bij komt kijken hoor, maar evengoed. Ik werk zelf als cosmetica adviseuse en mensen komen ook met allerlei vragen bij me. Dat zijn vragen waarvan de antwoorden voor mij voor de hand liggen, maar ja, ik snap dat iedereen zich zo verdiept in skincare zoals ik. Ik ga toch ook niet tegen een klant zeggen; weet je wel hoe je deze crème op moet brengen?’ Misschien een beetje een rare vergelijking, maar ik denk dat je wel snapt wat ik bedoel;-)

 12. Lianne 18 december 2018 op 11:15 am - Beantwoord

  Ik kan me voorstellen dat zo’n opmerking erg vervelend is. Een huis kopen is toch een grote, volwassen stap en je voelt je dan al gauw niet serieus genomen. Je hebt het tenminste goed opgelost! Ik vind het sowieso al knap dat je dit in je eentje bent aangegaan! Ik zou dat echt niet kunnen. Daar heb ik Stefan gelukkig voor, haha!

  • Romy 18 december 2018 op 9:32 pm - Beantwoord

   Zeker wel een goede vergelijking! In het leven zijn er genoeg situaties waarin jij de professional bent en de ander de “leek” of juist andersom. In de makelaarswereld ben ik natuurlijk geen expert, maar dan verwacht ik wel dat de makelaar me niet behandelt als iemand die er niets van snapt. Het zou inderdaad wat zijn als jij tegen klanten zou zeggen “Oh, weet je dit niet?!”.
   Ik ben dan ook blij dat ik uiteindelijk een aankoopmakelaar heb “genomen”, die wél heel vriendelijk is en die me wegwijs kon maken in de hele huizenjachtwereld 🙂

  • Romy 18 december 2018 op 9:35 pm - Beantwoord

   Precies! Ik was ook blij dat ik er achteraf iets van heb gezegd. Je wilt toch gewoon serieus genomen worden als je je op huizen oriënteert.
   Superfijn dat jij en Stefan de huizenjacht samen hebben gedaan én dat het jullie uiteindelijk zo’n mooi huis heeft opgeleverd 🙂

 13. Zo simpel is dan geluk 18 december 2018 op 12:11 pm - Beantwoord

  Pfffff, wat een opmerking van die ene makelaar!
  Ik hoop dat je ons snel een positieve ontknoping kan melden!
  Zelf red ik het financieel gezien helaas niet om te kopen. Heel erg jammer.

  • Romy 18 december 2018 op 9:37 pm - Beantwoord

   Wat jammer dat het financieel niet haalbaar is om een huis te kopen. Het is helaas ook juist nu best wel een uitdaging in deze vreemde huizenmarkt. Hopelijk lukt het over een paar jaar wel om op zoek te gaan naar jouw droomhuis 🙂

 14. Anna 18 december 2018 op 2:50 pm - Beantwoord

  Wat lijkt dat me lastig zeg, de zoektocht naar een huis! En dan ook nog af en toe van die vervelende opmerkingen krijgen, bah! Ik hoop dat je snel een mooi plekje vindt <3

 15. Saskia 18 december 2018 op 8:27 pm - Beantwoord

  Lastig is dat he, wij hebben uiteraard vaker huizen bezichtigd. Zowel toen we ons flatje kochten als ons huidige huis. Het zit er op foto’s toch net even anders uit dan in het echt. Maargoed, door huizen te bekijken wat het niet is, weet je wel weer goed wat je dan wél graag zou willen 🙂 Ik hoop dat je snel een prachtige stek vind!

  • Romy 18 december 2018 op 9:44 pm - Beantwoord

   Helemaal waar! Juist doordat ik een paar minder geslaagde huizen heb gezien, weet ik inmiddels heel goed wat ik wel en niet zoek in een huis 🙂

 16. noor 18 december 2018 op 10:04 pm - Beantwoord

  Ach ja makelaars… Binnen 2 jaar heb ik mijn nieuwbouw appartement want ik denk dat een huizenjacht met makelaar mij te vermoeiend lijkt :p

  ”Elk nadeel HEB z’n voordeel” is dat niet een vreemde vervoeging? :p

  • Romy 18 december 2018 op 10:39 pm - Beantwoord

   Doe je goed! Nieuwbouw is wat dat betreft wel makkelijker.
   “Elk nadeel heb z’n voordeel” is een quote van Johan Cruyff, juist met die kromme vervoeging 😉 Dus die zin klopt bewust grammaticaal niet 😉

   • noor 19 december 2018 op 5:38 pm - Beantwoord

    Aah haha, dan heb ik iets bijgeleerd 😀 ik vond het al zo vreemd dat je ‘heb’ schreef als taalfanaat hihi 🙂

 17. Daenelia 19 december 2018 op 8:01 pm - Beantwoord

  Nooit boven de vraagprijs bieden.
  Wij hebben leuke bezichtigingen gedaan, zowel voor de huurhuizen die we op het oog hadden, als voor koophuizen. Ik kan aardig door teksten en foto’s heenkijken, dus echt rare dingen hebben we niet gezien.
  Ik was wel erg bedacht op aanwezige asbest. Helaas zijn we daar toch ingetuind door een makelaar die net deed of ze niet wist dat het in dit huis zat. Eigenlijk hadden we daar werk van moeten maken.
  Badkamers en keukens zijn echt te vervangen. Dat was wel het laatste waar wij op lette. We hebben nu een fijne zelfgebouwde keuken en een mooie badkamer. Nu de asbest aanpakken.

  • Romy 20 december 2018 op 7:37 am - Beantwoord

   Vervelend van dat asbest! Ik zag inderdaad ook weleens “asbestclausule” staan bij huizen op Funda en wist dan nooit zo goed hoe ernstig dat wel of niet was. Gelukkig kon mijn aankoopmakelaar helpen met het bestuderen van allerlei clausules en aktes.
   Wat betreft de keukens en badkamers ben ik het met je eens. De reden dat ik geen interesse had in het huis met de slechte badkamer en keuken was dat het al vrij hoog geprijsd was en er voor een nieuwe keuken en badkamer volgens de verkoopmakelaar in totaal nog €30.000 bij zou komen 😉 Dat was wat te veel van het goede, haha.

   Overbieden kom je in mijn regio helaas niet onderuit. Huizen worden bewust onder de marktwaarde aangeboden in de hoop dat er flink wordt overboden. Natuurlijk moet je wel opletten dat je niet té veel biedt, maar zonder (kleine) overbieding is hier helaas bijna geen woning te krijgen 😉

 18. Josephine 19 december 2018 op 9:36 pm - Beantwoord

  Haha, echt heel leuk om te lezen dit. Een bureau als kamer, nou ja! Ik moet wel zeggen dat ik het creatieve taalgebruik ook leuk vind om te lezen. Zo is knus bijvoorbeeld een ander woord voor piepklein :p.

  • Romy 20 december 2018 op 7:38 am - Beantwoord

   Haha, “knus” is inderdaad ook een goed voorbeeld van makelaarstaal. Door Funda-advertenties te lezen, kom je nog eens achter positieve alternatieven voor negatieve woorden 😉

 19. Els 20 december 2018 op 10:14 am - Beantwoord

  Ik ben super benieuwd naar de toekomstige ontknoping ;-). Toen mijn vriend en ik naar huizen gingen kijken, ook best veel meegemaakt. Eentje maakte het wel heel bont. De tuin lag op het westen, maar stond een heel groot huis tegenover. Dus in het voor- en najaar echt geen zon in de tuin in de avond. Hij zie van wel… nu ik er elke dag langkom, is dat dus echt niet. Zoals ik al zei ;-).

  • Romy 21 december 2018 op 10:04 am - Beantwoord

   Haha, wauw, wat een slechte verkooptruc van die makelaar! Best wel bijzonder eigenlijk dat makelaars soms gewoon onwaarheden delen. Ik had ook een keer een bezichtiging van een huis waarbij ik vochtplekken dacht te zien. De makelaar zei gewoon “Oh, dat denk ik niet, hoor!”. Nou, mooi wel volgens mij 😉

 20. Odetta 21 december 2018 op 6:57 am - Beantwoord

  Voor mezelf heb ik nog nooit huizen bezichtigd. Wij kochten een soort van plattegrond op papier, een nieuwbouwwoning. Het was dus nog niet gebouwd. Heel de bouw verloopt in fases. Wanneer de fundering (de eerste verdieping) is gelegd, vraag je je af of het allemaal zoals een halletje, muurkast, de woonkamer, de keuken en de w.c. past, want dat ziet er echt heel erg klein uit. Dan begint het huis te groeien, het schiet de lucht in en het krijgt een dak, deze fase gaat best wel snel. Ondertussen moet je de keuken en de tegels voor de w.c. en badkamer uitzoeken. Hoe hoog de stopcontacten moeten worden geplaatst. Of je wel of niet een dakraam wilt ect. En na verloop van tijd ben je onderhand vergeten welke keuzes je hebt gemaakt. Op een gegeven moment is de buitenkant klaar en daarna duurt het heel erg lang. Dan zijn ze bezig met de fine tuning van het huis, het aanleggen van leidingwerk, de keuken plaatsen en de w.c. en badkamer. En dan wordt het huis opgeleverd en je krijgt de sleutel. Dan kom je binnen en dan krijg je toch wel even een ontmoedigend moment. Het ziet eruit als een bunker. De muren en vloeren zijn nog kaal. Gelukkig veel hulp gehad en mijn Robbie is heel erg handig. Een geweldige schilder. En jaren later ga je weer verbouwen, omdat het huis nooit af.

  • Romy 21 december 2018 op 10:42 am - Beantwoord

   Wat een mooi en bijzonder proces, het zien hoe een huis wordt opgebouwd! Ik kan me voorstellen dat een huis zonder meubels er eerst heel anders en misschien ook kleiner uitziet dan het uiteindelijk wordt. Gelukkig is dat naderhand helemaal goed gekomen 😉 Wel heel fijn ook dat je zelf allerlei keuzes over het huis kunt maken als je een nieuwbouwwoning koopt.
   Superhandig natuurlijk dat Rob geweldig kan schilderen en klussen en er zo echt jullie plekje van heeft kunnen maken. Juist leuk natuurlijk dat je een huis altijd kunt blijven veranderen. Het is toch heel fijn om regelmatig wat kleine dingen aan te passen, zodat het ook echt jullie plek blijft.

 21. Odetta 21 december 2018 op 7:09 am - Beantwoord

  En oh ja, door mijn werk heb ik al heel wat makelaars ontmoet. En bij sommige makelaars zou ik nooit een huis willen kopen, in ieder geval niet zonder een aankoopmakelaar. Een goede makelaar levert ook al het papierwerk compleet in zodat de verkopers en kopers zo min mogelijk hiermee worden belast. Ook lost een goede makelaar onverwachte problemen die achteraf in een huis zijn ontdekt op, ze verdienen tenslotte een flinke provisie met het verkopen van een huis. Kopers vergeten dit soms dat dit de taak is van een makelaar om dan te bemiddelen tussen verkoper en koper. Slechte makelaars zijn makelaars die erop kicken om een streepje op hun verkooplijst erbij te zetten wanneer ze een woning hebben verkocht en daarna geen moeite hiervoor willen doen.

 22. Audrey 7 januari 2019 op 11:15 am - Beantwoord

  Gaten in de laminaatvloer, echt waar? Ik heb ook wat “pareltjes” voorbij zien komen voor ik mijn huis kocht. Gelukkig zit ik alweer ruim een half jaar in mijn tophuisje 🙂

  • Romy 7 januari 2019 op 9:17 pm - Beantwoord

   Wat fijn dat jij ook een mooi huisje hebt gevonden na eerst een aantal iets minder leuke huisjes te hebben gezien 😉 Dat van het laminaat vond ik ook wel vrij extreem. Het was duidelijk dat de hele vloer eruit zou moeten, terwijl de makelaar erbij bleef dat de vloer alleen een opknapper nodig had 😉