Dierendag Cavias1 scaled

Huisdieren: waarom ik niet zonder ze zou kunnen!

 • 4 oktober 2016
 • 33 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Het zal je vast niet zijn ontgaan: het is vandaag 4 oktober en dus Werelddierendag. Al mijn hele leven hebben wij huisdieren en op dit moment zijn we de trotse eigenaars van drie viervoeters (poes Beertje en cavia’s Pien & Puck) en de driepotige kater Paco. En wat ben ik blij dat zij er zijn! Natuurlijk stofzuigen wij ons af en toe suf om alle dierenharen weg te krijgen en zijn we niet altijd even blij als er een kat middernacht de slaapkamer in wil of als het caviahok weer moet worden verschoond. Maar ik kan oprecht zeggen dat ik het vooral heel fijn vind dat ik met dieren ben opgegroeid. Twijfel jij of je een huisdier wilt? Vandaag leg ik je uit wat er nu eigenlijk zo leuk is aan huisdieren.

vaker_vrolijk_dierendag_cavia's

Knuffelen en troost

Lekker cliché, maar je kunt altijd heerlijk met huisdieren knuffelen en kroelen. Ze zijn lekker zacht en warm en maken soms ook tevreden geluidjes als je tegen ze aan gaat liggen. Het kan ook heel troostend zijn als je je even down voelt en er een lief huisdier op de bank op je ligt te wachten. Mensen zeggen weleens dat huisdieren het aanvoelen als je verdriet hebt. Dat geloof ik echt. Als kind werd ik elke keer weer zo blij als de kat op de deur krabde om me gezelschap te komen houden wanneer ik verdrietig was. Nu lijkt het alsof ik hele dagen huilend heb doorgebracht op mijn kamer, maar dat is gelukkig niet zo. Huisdieren hebben geen oordeel wat je doet of zegt. Als zij maar liefde en aandacht krijgen, vinden ze alles best. Juist dat is waar je soms misschien net behoefte aan hebt: iemand zonder mening die je alleen maar even kunt knuffelen. Daarvoor zijn huisdieren ideaal.

Gezelligheid

Als ik over een tijdje zelf een appartement koop, zou ik graag een kat nemen om me gezelschap te houden. Natuurlijk kun je met een huisdier als een kat geen diepgaande gesprekken voeren, maar het is alleen al fijn om iemand om je heen te hebben. Je kunt gezellig tegen ze aanpraten, ook al zeggen ze niets terug, en ze vinden het vaak heerlijk om gezellig bij je te komen liggen. Dat lijkt me zoveel fijner dan om alleen in een doodstil huis te zitten. Daar heb ik die paar keer extra stofzuigen voor de kattenharen graag voor over.

vaker_vrolijk_dierendag_beertje

Altijd goed voor een lach

Huisdieren hebben – misschien nog wel meer dan mensen – vaak een heel eigen karaktertje. Juist daarom zijn ze regelmatig goed voor een lachbui. Zo rende Paco als kitten achter zijn eigen staart aan, slaapt Beertje weleens stiekem op het toetsenbord van mijn laptop en vinden de cavia’s het leuk om als volleerde circusartiesten op de houten poortjes in hun hok te staan. Door al die leuke acties hebben we hier regelmatig de slappe lach om onze beesten.

Gewillig foto-object

Zeker nu ik een fotografiecursus volg, heb ik weleens een tekort aan foto-objecten. Mijn broertjes staan nooit zo te springen om op de foto te gaan, vriendinnen hebben er vaak ook niet zoveel zin in en van selfies ben ik niet zo’n fan. Maar wat kan ik dan fotograferen om te oefenen? Juist ja, onze huisdieren! Met hen krijg je geen gekke bekken of opgestoken middelvingers, maar gewoon leuke plaatjes. Onze katten en cavia’s poseren altijd gewillig voor de camera en het maakt hen niets uit als ik tig foto’s moet maken voordat er een goede bij zit. Het enige nadeel is dat huisdieren ook verrekte eigenwijs kunnen zijn. Je zou dus zomaar na een tijdje een kont in plaats van een kop op de foto kunnen krijgen.

vaker_vrolijk_dierendag_paco

Gespreksonderwerp

Hoe vaak komt het wel niet voor dat mensen bij ons beginnen over de kat die op de stoel ligt of over de cavia’s die vrolijk ronddartelen in hun hok. Regelmatig zijn onze huisdieren dan ook het perfecte onderwerp om een gesprek op gang te krijgen. Ook op straat krijgen we weleens aanspraak van vreemden door onze katten. Vooral Paco is met zijn drie poten vaak onderwerp van gesprek als wij even in de tuin bezig zijn of op straat lopen. Huisdieren zijn dus ook goed om je sociale netwerk een beetje uit te breiden.

Warm onthaal

En last but not least, wie wil er nu niet warm onthaald worden als hij thuiskomt na een lange dag werken of studeren? Met een huisdier weet je zeker dat je thuiskomst niet onopgemerkt blijft. Paco komt bijvoorbeeld vaak al van verre aanrennen als we de auto voor de deur parkeren en de cavia’s geven een vrolijk piepconcert als de schuifdeur van de kamer opengaat. Met zo’n warm onthaal verschijnt er toch meteen een glimlach op je gezicht!

Heb jij of wil jij huisdieren?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Monique | WritingMonique 4 oktober 2016 op 9:03 am - Beantwoord

  Ik heb geen huisdieren, dus ik moet eerlijk toegeven dat ik helemaal vergeten was dat het dierendag is! Maar wat heb je dit mooi geschreven, en wat een lieve foto’s!

 2. Mariëlle 4 oktober 2016 op 9:05 am - Beantwoord

  Ik ben toevallig geen katten en cavia mens zoals op je foto’s hihi! Ik ben echt een honden en konijnen mens! Maar ik ben sowieso wel gek op alle dieren. Vroeger had ik twee konijntjes en 1 hond, die zijn helaas allemaal niet meer hier. Gelukkig hebben we nu ook een schat van een hond, ik houd er van!

  • Romy 4 oktober 2016 op 11:54 am - Beantwoord

   Honden en konijnen zijn ook superleuk! Ooit neem ik misschien nog eens een klein konijntje als ik op mezelf woon 🙂

 3. Lieke 4 oktober 2016 op 9:09 am - Beantwoord

  Wij hebben geen huisdieren maar het lijkt me zo gezellig! Misschien als ik later mijn eigen huisje heb 🙂

  • Romy 4 oktober 2016 op 11:56 am - Beantwoord

   Ja, is echt leuk om een dier te hebben om je gezelschap te houden 🙂 Ik kan niet wachten tot ik later mijn eigen huisje én kat heb 😉

 4. Vlijtig Liesje 4 oktober 2016 op 9:15 am - Beantwoord

  Wij hebben een hond en een kat. Ik heb heel lang geen huisdieren gewild, omdat ik het met vijf kinderen druk genoeg vond. Maar nu zou ik ze niet meer willen missen.

  • Romy 4 oktober 2016 op 11:54 am - Beantwoord

   Dat kan ik me voorstellen! Juist met kinderen vind ik huisdieren altijd zo leuk en een vol huis heeft ook wel wat, toch? 😉

 5. Iris 4 oktober 2016 op 9:51 am - Beantwoord

  Jaaa! Ik ben het helemaal met je lijstje eens! Ik vind dieren zo leuk! 😀

  • Romy 4 oktober 2016 op 11:54 am - Beantwoord

   Ja, dieren zijn echt te leuk! Leuker dan mensen, vind ik soms zelfs 😉

 6. sammie 4 oktober 2016 op 10:53 am - Beantwoord

  Ik heb een kat gehad en heb nu een hond. Zou hem niet willen missen en ik zal niet zeggen dat ik nooit meer huisdieren wil. Maar als mijn lieverd zijn ogen sluit begin ik er voorlopig niet meer aan.

  • Romy 4 oktober 2016 op 11:53 am - Beantwoord

   Dat snap ik wel! Een huisdier kost ook veel tijd en moeite en natuurlijk kan een nieuw huisdier je oude nooit echt vervangen.

 7. marleen@burgertrutjes 4 oktober 2016 op 11:55 am - Beantwoord

  Aaah wat een liefies! Ik heb één huisdier, een hond (sharpei). Het breng zóveel gezelligheid in huis <3

  • Romy 4 oktober 2016 op 11:56 am - Beantwoord

   Ja, zeker weten! Ik heb stiekem voor honden ook wel een zwak, maar helaas gaan katten en honden over het algemeen niet zo goed samen.

 8. Sestra Nova 4 oktober 2016 op 1:12 pm - Beantwoord

  hihi, ik heb ook een artikel waarom katten zo leuk zijn. Dus erg herkenbaar, ik kan echt niet zonder mijn poezels!

 9. Merel Teunis 4 oktober 2016 op 3:00 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar, wij gaan binnenkort 2 katten adopteren. Ik kan niet wachten! Altijd huisdieren gehad en mis de gezelligheid in huis nu. Leuk artikel, extra veel knuffelen vandaag! 😉

  Liefs, Merel
  http://www.healthywanderlust.nl

  • Romy 4 oktober 2016 op 5:03 pm - Beantwoord

   Oh wat leuk! Alvast heel veel (knuffel)plezier met de katten straks! 🙂

 10. Saskia 4 oktober 2016 op 3:17 pm - Beantwoord

  Het warme onthaal lijkt mij ook iets dat heel erg fijn is. Wij hebben geen huisdieren, mijn man is er op tegen dus ik denk dat het ook niet zo snel zal gaan gebeuren 🙂

  • Romy 4 oktober 2016 op 5:03 pm - Beantwoord

   Oh dat is jammer! Mijn moeder heeft mijn vader ooit omgepraat en die is nu zelf ook groot fan van de katten, dus wie weet is er nog hoop 😉

 11. Rachel 4 oktober 2016 op 3:57 pm - Beantwoord

  Wat een prachtige dieren heb je zeg! ik heb alleen hamsters gehad ahaha

  • Romy 4 oktober 2016 op 5:04 pm - Beantwoord

   Dankje! En hamsters zijn ook leuk, toch?

 12. Kim 4 oktober 2016 op 4:49 pm - Beantwoord

  Helemaal mee eens! Helaas is mijn vriend allergisch, anders had ik later wel een heel huis vol dieren willen hebben. Wel kan hij tegen vogels. Dus ik denk dat ik een parkietje of papegaai wil als we samen gaan wonen!

  • Romy 4 oktober 2016 op 5:04 pm - Beantwoord

   Dat is jammer! Maar een vogeltje kan ook al heel gezellig zijn 🙂

 13. Rebecca 4 oktober 2016 op 5:31 pm - Beantwoord

  Heel fijn herkenbaar artikel! Ik heb altijd best veel steun aan mijn huisdieren en vind het altijd heel lekker thuis komen als ze naar me toe komen na een lange dag. En ja, ze zijn altijd klaar voor een foto hihi

  • Romy 4 oktober 2016 op 6:30 pm - Beantwoord

   Ja, ideaal hè? Ik moet soms echt oppassen dat ik niet alleen maar kattenfoto’s maak 😉

 14. Vivian 4 oktober 2016 op 7:27 pm - Beantwoord

  Ik ben het helemaal eens met deze punten! Het is gewoon zo fijn om een dier in huis te hebben <3 ik kan me ook echt niet meer voorstellen dat er een tijd was dat we onze kat niet hadden…

  • Romy 4 oktober 2016 op 9:17 pm - Beantwoord

   Ja, dat kan ik me goed voorstellen! Alles is zoveel leuker met een kat erbij 🙂

 15. Sara | MevrouwMiauw 4 oktober 2016 op 9:01 pm - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! 🙂 Alle punten die je aanhaalt zijn zó waar!! Mijn poezenmops ligt nu ook weer lekker naast me en ze ligt letterlijk te snurken. Zo gezellig! En met huisdieren heb je sowieso een fijn foto-onderwerp ja. Ik maak ook heel erg graag foto’s van mijn moppie.

  • Romy 4 oktober 2016 op 9:12 pm - Beantwoord

   Dankje! En ik kan me goed voorstellen dat je Vlinder graag op de foto zet. Ze is zó mooi!

 16. Kimmetjekims 5 oktober 2016 op 9:59 am - Beantwoord

  Zo mee eens! Er is altijd iemand blij als je thuis komt. Ik zou ook niet zonder dieren kunnen. Het is zo lief dat als je verdrietig bent een dier je dan wil troosten. Mooi artikel <3

 17. Daenelia 7 oktober 2016 op 5:09 pm - Beantwoord

  Huisdieren hebben als je niet alleen woont, dus als je thuis woont, is toch anders dan huisdieren hebben als je wel alleen woont én lange dagen van huis bent om te werken. Ik heb 20 jaar gewacht ( 20 jaar! ) Voor ik eindelijk een hond kon nemen. De katten namen we ook pas toen we samenwoonden.
  Ik heb wel een kat gehad toen ik alleen woonde en werkte en ik heb daar enorm spijt van, want door mijn werkdagen en sociale bezigheden was die kat helemaal alleen de meeste tijd. Plus mijn ‘apartementje’ van 40 vierkante meter was niet groot genoeg, had geen balkon en lag in een drukke stadswijk.
  Doe het niet als de omstandigheid niet ideaal is. Het is het écht waard om te wachten tot je je huisdier kunt geven wat hij of zij nodig heeft. Je maakt ook jezelf alleen maar ongelukkig als je huisdier niet de aandacht krijgt die je wilt geven.
  … Neemt niet weg dat onze hond nu een geweldige fijn beestje is, het heel goed heeft en goed verzorgd wordt. En dat we het ook op konden voeden zoals wij dat wilden. Maar … ook daar kwam bij kijken dat we allebei achter elkaar vrije dagen opnamen die we gespaard hadden, zodat de pup de eerste 4 weken niet alleen in huis hoefde te blijven.

Recente blogs

Blij Lijstje #4 | Kerstliedjes, kappersavonturen & taalverwarring

16 december 2018|Persoonlijk|

De feestperiode van het jaar is aangebroken. Over één week luid ik mijn kerstvakantie in en ook de kerstdecoratie is al niet meer aan te slepen bij ons thuis. Wat een feestje is deze periode toch! Ik besloot daarom weer een spread in mijn bullet journal te wijden aan mijn blijmakers van de afgelopen weken. Dat waren er een heleboel! Een paar blijmakers houd ik nog heel even geheim, maar er blijven nog genoeg fijne dingen over om wél te delen in dit Blije Lijstje. Onder andere een bijzondere taalverwarring, een assertiviteitsavontuur bij de kapper en de eerste kerstmuziek van dit jaar. Lees snel verder.

Verhip, een najaarsdip! 9 praktische tips om die voor te zijn

15 oktober 2021|Positiviteit|

Niet iedereen maakt een dansje door de kamer als de zomerzon het weer voor gezien houdt. Het is weer eerder donker, de temperaturen dalen rap en je favoriete zomeruitstapjes moet je weer driekwart jaar in de ijskast zetten. Om die redenen had ik zelf tot een jaar of vijf geleden bijna elk jaar wel een najaarsdip. Gelukkig nu niet meer! Ik deel graag 9 heel praktische tips met je waarmee ik (en jij hopelijk ook) de herfst vrolijker doorkom.

Geen tijd? Nou, voor deze 9 dingen wil ik tijd máken!

29 juni 2018|Lifestyle|

"Vrije tijd, wat is dat?" Een opmerking die wel vaker uit mijn mond floept. Maar, zoals mijn hardwerkende-maar-ook-tijd-voor-ontspanning-nemende vader me regelmatig toefluistert: "Voor sommige dingen moet je gewoon tijd máken!". En ik moet toegeven: gelijk heeft hij! Er is één goede manier om toch toe te komen aan de dingen waar je blij van wordt, en dat is door van die dingen, naast je verplichtingen, een prioriteit van te maken. Om daarmee te beginnen, besloot ik alvast 9 dingen op een rij te zetten waarvoor ik meer tijd wil vrijmaken. Tijd voor actie! Doe je mee?