4x Hoe HUMOR je leven leuker maakt

 • 21 oktober 2017
 • 27 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Ik kan wel zeggen dat ik in de loop der jaren een perfect medicijn heb gevonden dat voor heel veel situaties werkt. Het is een soort wonderpilletje dat in één keer het effect bereikt van alle positiviteitsgoeroes en Simsalabim- en hocuspocusspreuken bij elkaar. En weet je wat het fijne is: het kost ook nog eens helemaal niets en je hebt het vaak zelf bij de hand. Dat ene ding dat mij heeft geholpen om liever voor mezelf te zijn, vrolijker te worden en minder lang in negativiteit te blijven hangen… Dat is HUMOR. Een grap, een cynische opmerking of een stiekeme lach om mezelf. Dit is hoe humor jouw leven leuker kan maken.

humor positieve invloed

Humor in plaats van jezelf veroordelen

Al eerder schreef ik hoe fijn het is om jezelf niet altijd te serieus te nemen. Zo zijn bloopers zo erg nog niet en zijn ook ‘foutjes’ soms eigenlijk wel lachwekkend, als je er maar de humor van inziet. Humor maakt het leven luchtiger dan jezelf steeds veroordelen. Neem bijvoorbeeld die keer op het werk dat ik de ICT-afdeling belde met de vraag waarom mijn wachtwoord na 10x proberen nog niet klopte. Om er vervolgens achter te komen dat mijn Capslock-toets aan stond. Oeps! Nu kun je je daarvoor schamen, maar je kunt ook zachtjes lachen om het feit dat computers misschien niet je grootste talent zijn. Loop je voor de derde keer verkeerd? Joh, navigeren is gewoon niet jouw ding! En verstuur je tot twee keer toe een e-mail zonder bijlage? Lach erom, stuur een blozende emoticon en ga gewoon door.

Humor en om jezelf lachen

Humor betekent ook af en toe lachen om jezelf. Soms komt er in je hoofd misschien een woordgrap op waar alleen jij om kunt lachen of denk je terug aan een moment dat alleen jou nog steeds een schaterlach bezorgt. En misschien ben jij wel de enige die (van binnen) hard moet lachen als iemand anders een klemtoon verkeerd legt of per ongeluk een wel heel foute opmerking maakt. Het leuke is dat jij jouw eigen humor waarschijnlijk als geen ander begrijpt. Laat die binnenpretjes en stiekeme glimlachjes maar komen. Soms ben je ongemerkt ook gewoon freaking hilarious! Of nou ja, vind je dat in ieder geval zelf! En dat is vaak al genoeg om jezelf zo nu en dan een glimlach te bezorgen.

Humor en relativeren

Verder kan humor een geweldig medicijn zijn om dingen te relativeren. Wat nu als je een dag hebt waarop alles – maar dan ook echt ALLES – tegenzit? Zo’n dag waarop je als een verzopen kat thuiskomt nadat je twee busoverstappen hebt gemist en ook nog eens het jurkje waarvoor je naar de stad ging uitverkocht bleek te zijn. Je kunt daar flink van balen, maar bedenk je ook dat je over deze memorabele rotdag vast ooit al lachend een goed verhaal op een verjaardag kunt vertellen. Juist de momenten die nu misschien héél frustrerend zijn, kunnen ooit het meest lachwekkende verhaal vormen. Op zo’n moment is humor hét middel om pechmomenten te relativeren. Want zeg nu zelf, een beetje grappig is het soms ook wel.

Humor en zelfacceptatie

Ten slotte kan humor een middel zijn om jezelf meer te accepteren. In plaats van gefrustreerd te zijn als ik alwéér verkeerd loop, denk ik bijvoorbeeld liever “Hé, ruimtelijk inzicht is blijkbaar niet mijn sterkste kant!”. Of ik grijns spottend om mezelf als ik me weer eens wel héél goed druk kan maken over iets wat achteraf niets voorstelt. Het helpt echt om naar je imperfecties of klunzige acties te kijken met humor. In plaats van altijd maar te proberen aan alle perfecte idealen te voldoen, kom ik er liever voor uit dat ik nu eenmaal niet alles kan. En het leuke is, juist sinds ik dat doe, merk ik hoeveel mensen zich regelmatig net zo’n kluns voelen als ik met computers, bouwpakketten en plattegronden. Zolang je er zelf maar om kunt grijnzen, glimlachen of desnoods kunt lachen als een boer met kiespijn.

Wat is een typisch moment waarop jij wel om jezelf kunt lachen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Loes 21 oktober 2017 op 7:47 am - Beantwoord

  Ik gebruik vaak humor als alles even tegen zit. Natuurlijk kan ik niet altijd lachen, maar soms is het makkelijker om zo met de situatie om te gaan. En zelfspot ook, want ik ben nu eenmaal een flinke kluns vaak!

  • Romy 22 oktober 2017 op 9:56 am - Beantwoord

   Precies! Soms maakt het een vervelende situatie net even iets makkelijker als je er met humor naar kijkt, als de situatie dat toelaat natuurlijk 😉

 2. Marije 21 oktober 2017 op 7:58 am - Beantwoord

  Als ik niet meer uit mijn woorden kom, zelf er om moet lachen en dan alleen maar roep laat maar, laat maar, laat maar. It saves me always.

  Humor is het beste medicijn wat er is.

  • Romy 22 oktober 2017 op 9:57 am - Beantwoord

   Haha, helemaal waar! Soms kun je ook maar beter zelf een grap maken over je eigen gedrag om er meteen een grappige draai aan te geven 😉

 3. Nesrin 21 oktober 2017 op 8:17 am - Beantwoord

  Mooi artikel weer Romy! Ik probeer elke ochtend voor de spiegel even te lachen en dit helpt mij wel om meteen iets vrolijker te zijn. Ik heb gelukkig voldoende zelfspot en humor in huis 😉

  • Romy 22 oktober 2017 op 9:57 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je elke dag begint met een glimlach! Ik kan me voorstellen dat dat een dag al meteen iets fijner maakt 🙂

 4. Els 21 oktober 2017 op 8:53 am - Beantwoord

  Humor gebruik ik graag als zelf spot. Als ik weer eens iets niet zo slim doe. Dat maakt het gelijk niet zo zwaar maar grappig :-).

  • Romy 22 oktober 2017 op 9:57 am - Beantwoord

   Helemaal waar! Door ergens met humor naar te kijken, maak je het vaak meteen een stuk luchtiger 🙂

 5. Darina 21 oktober 2017 op 10:45 am - Beantwoord

  Ik gebruik humor ook vaak om iets te “verdoezelen” als iets niet goed gaat. Gelukkig heb ik genoeg zelfspot!

 6. Lieke 21 oktober 2017 op 10:54 am - Beantwoord

  Ik gebruik humor ook vaak om dingen te relativeren, zo fijn! Toen ik in een moeilijke periode zat heeft humor mij er ook wel doorheen geholpen 🙂

  • Romy 22 oktober 2017 op 9:58 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat humor je ook door een moeilijke tijd heen heeft weten te slepen. Juist op zo’n lastig moment is humor inderdaad soms heel waardevol.

 7. Irene 21 oktober 2017 op 6:28 pm - Beantwoord

  Ik lach ook altijd om mezelf. Als ik iets stoms doe denk ik vaak: ‘ik heb nu toch eens goed kunnen lachen’. haha :p Alles is beter dan boos zijn op jezelf denk ik dan.

  • Romy 22 oktober 2017 op 9:58 am - Beantwoord

   Helemaal waar! Als je er zelf om kunt lachen, dan maak je het vaak automatisch al een stuk minder erg 🙂

 8. Nikita 21 oktober 2017 op 6:56 pm - Beantwoord

  Ik ben van de mening dat vanaf je humor vindt in een moeilijke situatie, je wint. En ik moest bij dit hele artikel denken aan toen ik vorige week gehackt werd. Althans, mijn facebook werd gehackt. En een klasgenoot probeerde nog terug te hacken. En ik weet nog wat ik zei die avond aan de telefoon toen ze me met spijt vertelde dat het mislukte: ‘Ik kan twee dingen doen, of ik kan er boos en verdrietig om zijn, of ik kan er stevig mee lachen’. En vanaf het moment dat ik de conclusie trok dat hij gehackt was, heb ik voor de tweede optie gekozen. Mijn klasgenoot zei namelijk dat de hacker waarschijnlijk dacht dat hij mijn dag eens goed zou verpesten en mijn hele profiel zou leeghalen; En ik antwoordde daarop; ik denk dat die hacker spijt zal hebben dat hij mijn profiel koos, want ik was in de beginjaren zeer actief en zette werkelijk alles online en likete alles. Dus hij zal wel zeker een paar weken werk hebben. Ik was de hacker eigenlijk gewoon vierkant aan het uitlachen, en eerlijk? Ik heb een nieuw profiel gestart en het voelt vers en nieuw. Dus zo’n ramp vind ik het niet eigenlijk. Ik lach er al meer dan een week mee. Meeste mensen zouden in shock zijn als ze dat ontdekten. En ik geef toe, ik moest ook vijf minuten aan het idee wennen. Maar ik heb sinds dan niet anders gedaan dan er gewoon mee gelachen. Want weet je, het is maar facebook. En door boos en kwaad te zijn zal ik mijn account niet terugkrijgen, die hacker hoopt gewoon dat mijn dag of week of maanden verpest zijn. Alleen jammer voor die hacker, dat plezier gun ik ‘m niet 😉 Dus ik blijf maar lachen!

  • Romy 22 oktober 2017 op 10:01 am - Beantwoord

   Wat mooi hoe je erin staat met die situatie van het hacken! Ik kan me voorstellen dat veel mensen (ik ook) flink zouden balen als dat je overkomt, maar eigenlijk kun je er ook op een grappige manier naar kijken. Wat een werk zal die hacker hebben gehad en wat zal hij andersom balen dat jij eigenlijk je schouders ophaalt en blijft lachen 🙂 Mooi hoe je dat verwoordt!

 9. Saskia 22 oktober 2017 op 10:26 am - Beantwoord

  Ik vind humor echt 1 van de belangrijkste dingen. Om jezelf lachen is zó belangrijk. Daarnaast vind ik humor in een relatie ook zeker wel van belang!

  • Romy 23 oktober 2017 op 7:17 am - Beantwoord

   Ja zeker weten! Humor vind ik ook wel een van de belangrijkste dingen als je een leuke relatie wilt hebben 🙂

 10. Fleur 22 oktober 2017 op 10:46 am - Beantwoord

  Wat een lekker positief artikel! Stiekem doe ik dot de latste tijd onbewust. Zo liep ik laatst door harde wind aan de andere kant van de stoep en daar krijg ik dus gewoon de slappe lach van. Hardop en het maakte niet uit dat andere mensen me aankeken of ik gek was ik had gewoon lol met mezelf:)!

  • Romy 23 oktober 2017 op 7:25 am - Beantwoord

   Wat goed dat je onbewust al meer met humor in het leven bent gaan staan. Het is zo fijn als je soms het grappige van momenten inziet. En er gaat niets boven even heerlijk om jezelf te kunnen lachen, wat andere mensen daar ook van vinden 🙂

 11. Susan 22 oktober 2017 op 1:41 pm - Beantwoord

  Ik zou niet zonder humor kunnen leven haha!

 12. Sam - singlereadytomingleblog 22 oktober 2017 op 2:30 pm - Beantwoord

  Ik vind zelfrelativering ook echt zo belangrijk! Maakt het leven gewoon ook zoveel makkelijker 🙂

 13. Liese 24 oktober 2017 op 12:00 pm - Beantwoord

  Humor is zoo belangrijk! Een deel van ons lijden wordt veroorzaakt door teveel na te denken en in metacognitie te gaan, om dan vast te (blijven) zitten. Veel beter om dat een halt toe te roepen en je aandacht te verzetten, of het te relativeren 🙂

  • Romy 24 oktober 2017 op 8:09 pm - Beantwoord

   Te veel nadenken over dingen is inderdaad vaak helemaal niet zo goed. Het is dan zoveel fijner om je gedachten even te stoppen, ook in vervelende dingen iets grappigs te zien en de dingen een beetje te relativeren 🙂

 14. EmilyLotus 24 oktober 2017 op 12:03 pm - Beantwoord

  Humor is zo belangrijk. Ik lach vaak om mezelf, en ik probeer vaak de humor in een situatie te vinden. Als je erom kan lachen heb je toch een beetje gewonnen.

  • Romy 24 oktober 2017 op 8:09 pm - Beantwoord

   Precies! Een vervelende situatie is al een stuk fijner als je er met een glimlach naar kunt kijken.

 15. Marloes 27 oktober 2017 op 4:58 pm - Beantwoord

  “Hé, ruimtelijk inzicht is blijkbaar niet mijn sterkste kant!” is toch helemaal geen humor?

 16. Anna 27 oktober 2017 op 10:07 pm - Beantwoord

  Wat een leuk artikel, ik ben het hier zo mee eens! Vaak kun je achteraf heel hard lachen om sommige situaties, haha!

Recente blogs

Recept voor gele rijst met vega-kip, ananas & veel groenten

18 augustus 2021|Recepten|

Grappig genoeg vind ik bijna alles wat geel is lekker. Gele rijst is dan ook nét iets voor mij. Vorige week had ik plotseling enorm veel zin om gele rijst met een heleboel gezond lekkers erbij te maken. Het werd dit recept voor gele rijst met groenten, kikkererwten, ananas en vega-stukjes. Een bord vol eten waar je wel een paar uur goed vol van zit. Heerlijk op een zomerse dag als je iets snels en feestelijks op tafel wilt zetten!

Inkiekje #107 | Avondjes weg, Amsterdamse bloesem & artsy lampen

25 maart 2024|Persoonlijk|

Heb jij ook weleens van die maanden waarin je complete familie en vriendenkring jarig lijken te zijn? Voor ons zijn maart en april van die maanden. Onze weekenden zaten dan ook goed vol met een hoop gezelligheid. Maar er was ook tijd om lieve familie ons nieuwe huis te showen en daarbij verrast te worden met een wel heel bruikbaar cadeau. We sloegen ook onze slag bij Lidl voor een apparaat dat ik al heel lang wilde, maar waar Bart nog niet zo van overtuigd was (nu wel dus!). We bewonderden de meest magische bloesemplek die ik ken en we vinkten klusdingen af van de klus-to-do-list, waaronder de meest mooie lamp op de wc laten schitteren. Ik neem je mee!

Blij Lijstje #42 | Streepjestrui, sportschoolbelevenissen & supermarktverrassingen

27 oktober 2021|Persoonlijk|

Ik deed mezelf mede door jullie reacties iets geweldigs cadeau, werd verrast door iets waar ik tamelijk sceptisch over was en waagde me aan een lesje HITT in de sportschool. Was het een hit of niet? Daarnaast bezorgde een klant in de supermarkt me een welkome verrassing en een mooie les én deed ik mijn crazy cat lady-zijn eer aan met een bijzondere Pippa-aankoop. Kortom: een nieuw Blij Lijstje op de blog!