Action kaart benodigdheden2 6

Je idealen nastreven? Zo maak je dat haalbaar! (5 tips)

 • 3 februari 2018
 • 13 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Be the change you wish to see in the world. Dat is een uitspraak die mij altijd is bijgebleven. Een tikkeltje idealisme heb ik altijd al in me gehad. Het liefst zou ik op mijn cv “fulltime wereldverbeteraar” zetten, mensen blij maken en mensen en dieren helpen die in nood zitten. En dat dan ook nog eens op een duurzaam verantwoorde manier en zonder dat ik ooit ook maar één persoon vergeet. Tja, een beetje hoog gegrepen en niet echt realistisch is dat wel! Toch merk ik hoe fijn het is om iets voor een ander te betekenen en zou ik dat veel vaker willen doen. Mijn idealen nastreven dus! Met deze 5 tips wil ik dat haalbaar maken.

je idealen nastreven tips

1. Begin bij jezelf!

Het liefst zou ik talloze idealen nastreven: dierenleed tegengaan, mensen motiveren die er op dit moment doorheen zitten, onrecht bestrijden, iets betekenen voor mensen in nood, conflicten oplossen… Ik kan alleen in mijn eentje niet de wereld redden of al die dingen waarmaken. Wat ik wel kan doen, is beginnen bij mezelf. Want als je op zoek bent naar dat ene lichtpuntje in de wereld, kun je in ieder geval je best doen om dat lichtpuntje zelf te zijn. Dus wil jij dat mensen aardiger zijn voor elkaar? Probeer zelf aardig te zijn en doe regelmatig iets liefs voor een ander. Ook al doet de hele wereld om je heen iets anders, jij kunt de verandering zijn die jij zo graag wilt zien. Wie weet inspireer je daar ook anderen mee.

2. Maar ook: practice what you preach

Maar ook: doe zelf niet de dingen waarvan je niet wilt dat anderen die doen. Het gedrag van anderen kun je misschien niet veranderen, maar dat van jezelf wel. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar is het zeker niet altijd. Zo zou ik graag willen dat niemand een ander veroordeelt. Maar eerlijk is eerlijk, ik oordeel ook wel eens te snel over mensen. En heb je er een hekel aan als mensen over elkaar roddelen of met elkaar fluisteren? Houd er dan aan vast dat jij dat ook niet doet, ook niet wanneer het een keer heel verleidelijk is. Wil je dat mensen geen voedsel meer weggooien? Bedenk dan eerst manieren waardoor jouw restantjes eten niet in de vuilnisbak belanden.

3. Denk in mogelijkheden

Sommige idealen zijn misschien groot, groter, grootst. Je begrijpt vast wel dat je niet in je eentje het broeikaseffect kunt tegengaan (was het maar zo!). Maar wat ligt er wél binnen jouw mogelijkheden? Misschien kun je je eigen reisgedrag aanpassen voor een schoner milieu of beginnen met afval scheiden. En wil je graag iets betekenen voor zieke mensen, maar heb je geen tijd voor vrijwilligerswerk? Misschien is collecte lopen dan een optie. Zelf help ik bijvoorbeeld momenteel een stichting bij het opstellen van een communicatieplan. Geen enorme taak, maar het is voor mij een goede manier om iets te betekenen binnen mijn mogelijkheden. Ook al voelt jouw bijdrage misschien als een druppel op een gloeiende plaat, al die druppels vormen samen wel een hele plas.

je idealen nastreven tips

4. Doe het samen!

Begin bij jezelf, maar aan de andere kant: samen kun je soms meer bereiken dan alleen. Ga op zoek naar gelijkgestemden die jou kunnen helpen bij je plannen. Misschien is er wel een initiatief waarbij je je kunt aansluiten of kun je een mooie actie sponsoren. Of ga op zoek naar een andere manier om jouw krachten met die van anderen te bundelen. Wellicht kun je samen iets organiseren voor iemand die dat nodig heeft, een dag voedselpakketten uitdelen of een heleboel oude kleding doneren aan een goed doel. Wat je ook doet, soms kun je samen meer bereiken dan alleen. Bovendien is het ook gewoon gezellig om zoiets samen te doen.

5. Denk niet te groot

En ten slotte, leg de lat niet te hoog. Natuurlijk zou het geweldig zijn als je het hele land in positieve zin op zijn kop kunt zetten. Maar met een klein beetje effect kun je ook al veel bereiken. Wil je dat mensen zich meer gewaardeerd voelen? Vraag eens aan die stille collega of studiegenoot hoe haar weekend was. Of help die ene vriendin die het emotioneel zwaar heeft. En wil je iets voor de dieren betekenen, maar zit vegetariër worden er niet in? Begin dan gewoon eens met twee vleesloze dagen per week. Welke idealen jij ook nastreeft, jouw acties hoeven niet groot te zijn. Misschien doe je een heleboel niet, maar kijk vooral naar wat je wél doet. En wees daar – heel terecht – trots op!

You can be the change you wish to see in the world.

Welke idealen zijn voor jou belangrijk?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 3 februari 2018 op 7:18 am - Beantwoord

  Practice what you preach vind ik een hele sterke.

  Mooi lijstje!

 2. Aneta 3 februari 2018 op 7:23 am - Beantwoord

  In mogelijkheden denken is inderdaad belangrijk. Ik zie soms wel eens beren op de weg. Door juist te doen waar je bang of onzeker over bent, kom je weer tot nieuwe inzichten

 3. Maaike 3 februari 2018 op 8:04 am - Beantwoord

  Live and let live. Dat vind ik ook belangrijk. We zijn niet allemaal hetzelfde en kunnen verschillende meningen hebben. Zo kan de een uit liefde voor dieren ervoor strijden dat alle dierentuinen dicht moeten terwijl de ander ook de waarde ziet van educatie. En zoals de zwartepietendiscussie ook laat zien: als je je niet kunt verplaatsen in een ander, kom je tot niks. En ik vind het belangrijk dat iedereen een steentje bijdraagt om de samenleving fijn te houden. En ja, dat begint bij jezelf.

  • Romy 3 februari 2018 op 12:15 pm - Beantwoord

   Dat is ook een heel mooi (en belangrijk) punt inderdaad. Zelf probeer ik ook mensen vooral in hun waarde te laten en ieders mening te accepteren. Natuurlijk leeft niet iedereen zoals jij zou leven en soms kun je dan maar beter accepteren dat niet iedereen erover denkt zoals jij.

 4. Darina 3 februari 2018 op 10:41 am - Beantwoord

  Het tweede punt is zo ontzettend belangrijk bij het nastreven van je idealen! Ik probeer daar ook altijd op te letten.

 5. Rianne 3 februari 2018 op 10:46 am - Beantwoord

  Ik vind het heel belangrijk om niet alleen voor mezelf te leven maar ook anderen te helpen. Heb veel zin om binnenkort mijn vrijwilligerswerk weer op te pakken, maar voor nu loop ik alleen nog even de collectebus voor het reumafonds 😉

  • Romy 3 februari 2018 op 12:16 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je binnenkort weer vrijwilligerswerk gaat doen! En collecteren is ook al een heel mooie manier om iets voor een ander te betekenen 🙂

 6. Mariëlle 3 februari 2018 op 11:14 am - Beantwoord

  Hele goede tips 🙂 Jij kunt het altijd zo goed uitleggen haha!

 7. Johanne 3 februari 2018 op 3:25 pm - Beantwoord

  Moooi en ik vind je idealen prachtig. Fijn dat je een stichting op deze manier kan helpen. Ik moet heel eerlijk bekennen dat als ik aan mijn eigen wereldverbeteringswensen denk, ik meestal naar het welzijn van dieren ga. Ik zou dolgraag dieren op straat willen helpen, arme kittens thuis opvoeden en laten adopteren, in het asiel werken…zoiets. En ik denk dat ik hier zeker ook een keertje mee begin. Maar inderdaad, ik begin klein 🙂

  • Romy 4 februari 2018 op 9:56 am - Beantwoord

   Wat mooi dat jij zulke prachtige idealen hebt voor dierenwelzijn! En als je klein begint, kun je op die manier volgens mij zeker iets waardevols betekenen 🙂

 8. Nikita 3 februari 2018 op 7:33 pm - Beantwoord

  Ik zou net als jij het liefste de wereld redden. Maar eigenlijk doe ik dat soms al in kleine dingen. Een klasgenoot uit de nood helpen voor een toets of zelfs de examens. Ik wil zo graag dat de wereld wat positiever is en meer naar de goede dingen kijkt. En ik overstroom mensen vaak met positiviteit. Terwijl onze klas na de vakantie altijd een beetje last heeft van een humeurtje omdat de vakantie eropzit en ze werkelijk weer moeten studeren, ben ik die hypere student die zo blij is dat het weer school is. En dat helpt niet altijd, maar mensen vertellen wel dat ze blijer worden van mij. Om mijn gedrag en gemoedstoestand. Er zijn ook wel mensen die zeggen dat ik veel te positief ben in onze maatschappij en ik als volwassene veel minder positief zal zijn omdat ik dan veel meer problemen zal hebben. Maar ik weiger door problemen mijn positiviteit te laten verdwijnen. Het is juist de kracht om dan positief te blijven. Want dan ben je denk ik het allergelukkigst. Echt waar.

  Mooie blogpost Romy! Ook dit doet nadenken. Want ik merk dit heel erg bij mijn familie soms. Ze klagen vaak over de maatschappij en dat alles negatief en slecht is. En ja, niet alles in het leven is leuk. Soms heb je inderdaad gewoon een kutdag. Maar als je elke dag zo negatief denkt dan zal je wereld niet beter worden. Jouw wereld niet, en de maatschappij ook niet. Het is wat jij ervan maakt. Bij dit tip van Practice what you preach moest ik aan ‘Learn to let go’ van Kesha denken. Vind ik een topnummer, zet me ook aan het nadenken over hoe ik mezelf behandel. Want dat is minstens even belangrijk.

  • Romy 4 februari 2018 op 9:57 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen hoe jij andere mensen met je positiviteit weet te inspireren of de sfeer positief kunt beïnvloeden. Daar heb je zelf heel veel aan, maar ook zeker de mensen om je heen. En juist in deze wereld is dat heel waardevol!
   Dankjewel voor je mooie en inspirerende reactie!

 9. Yvonne 4 februari 2018 op 9:01 am - Beantwoord

  Klein beginnen is altijd goed❤

Recente blogs

Vertrouw op jezelf | 5 positieve gedachten die daarbij helpen

2 juli 2020|Persoonlijke groei|

Vertrouw op jezelf. Niets zo belangrijk als dat. Als jij met een opgeheven hoofd en een "I got this"-mentaliteit aan je doelen werkt, is de kans meteen vele malen groter dat je er een succes maakt. Met confetti, schouderklopjes, een trots gevoel en al. Om je een handje op weg te helpen, deel ik 5 positieve gedachten die ik mezelf regelmatig influister. Wie weet heb jij er ook baat bij. Plak ze op je spiegel, zet ze in je telefoon en sta er vooral vaak bij stil.

Maart 2021 | Schrappen, samenwonen (voor het echie) & speedshoppen

1 april 2021|Persoonlijk|

Met een flinke baal hooi op de vork en een nieuwe niet-coronacoupe begon ik aan maart. De maand waarin het lenteweer Nederland wist te vinden, ik 20 minuten door de Action banjeren als hét uitstapje van de maand zag en waarin ik trots was dat ik iets aan de grote baal hooi deed. Het was ook de maand waarin Bart en ik voor het echie gingen samenwonen. En een maand met leuke vaatwasserdiscussies, een gloednieuw voertuig en enorme blijdschap over een box vol boodschappen. Goed, dat was een vrij spannende intro voor een niet enorm spectaculaire maand. Dit is mijn maandoverzicht.

Kringloopvondsten #15 | De perfecte schoenen, stippen & bloemetjesprint

10 september 2019|Lifestyle|

Of ik bij mijn laatste bezoek aan de kringloopwinkel goed geslaagd ben? Jazeker! Ik kon de actie van 50% korting op alle schoenen en kleding niet aan mijn neus voorbij laten gaan en stond zaterdagochtend dan ook popelend van enthousiasme voor de deur. Ik kwam de deur vervolgens niet uit zonder een paar tweedehands aanwinsten. Zo scoorde ik de meest geweldige schoenen ooit en vond ik een paar leuke items met stippen en bloemetjesprint. Ik laat je mijn kringloopaanwinsten graag zien.