Barcelona23 3

Uitdaging? 5x waarom STAP VOOR STAP soms beter is!

 • 11 december 2017
 • 28 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Zijn er dingen die je onwijs spannend vindt, maar die je toch echt moet of wilt aangaan? Misschien wil je een angst overwinnen, een slechte gewoonte afleren of iets in je leven drastisch veranderen. Dat kan heel spannend zijn. Alles is vreemd en nieuw. En eng! Dan maar 1001 excuses bedenken om het niet te doen? Welnee, je hoeft iets spannends namelijk niet in één keer te doen. Doe het op jouw tempo en stap voor stap. Een roer hoeft niet altijd in één keer omgegooid te worden! Dit zijn 5 redenen waarom stap voor stap soms juist fijn werkt.

uitdaging stap voor stap aangaan tips

1. Minder grote stap in één keer

Je kunt iets spannends in mijn ogen vergelijken met een lichtschakelaar. Ken je dat moment waarop je ’s ochtends je lamp aandoet en moeite hebt om te wennen aan de overgang van pikdonker naar het felle licht? Zo werkt het ook met uitdagingen en veranderingen. Een enorme verandering in één keer kan je hoofd flink op hol brengen of je het gevoel geven dat het té spannend is. Maar wat nu als je je lichtschakelaar zou vervangen door een draaiknopje? Zo een waarmee je het licht heel langzaam steeds iets meer aan kunt zetten? Je ogen kunnen dan wennen aan de overgang van donker naar licht. Of, zoals in dit geval, aan het spannende waarmee je bezig bent.

2. Behapbare uitdagingen

Stel je voor dat je, zoals ik een tijdje geleden, van je rijangst af wilt komen. Wie zegt dat je in één keer de grens over moet rijden zonder problemen?! Maak het behapbaar, zodat je minder als een blok opziet tegen de spannende dingen die je te wachten staan. Met rijangst is het nogal wat om in één keer naar Duitsland te rijden door het berglandschap en met de nodige hellingproeven. Begin gewoon eens met een stukje in de omgeving. Ga vervolgens een keer iets verder weg en probeer het pas daarna een keer over de Duitse grens. Zo maak je uitdagingen behapbaar.

3. De ervaring dat het meevalt

Van tevoren kan ik zelf heel erg opzien tegen iets spannends. Neem nu – daar komt-ie weer! – autorijden. Toen ik flinke rijangst had, kon ik een dag van tevoren al inzitten over de autorit en alles wat er mis kon gaan. Door het toch maar te doen, stapje voor stapje, merkte ik steeds weer dat mijn angst van tevoren veel groter was dan achteraf nodig bleek. Ooit leerde iemand me dat je pas kunt merken hoe ongegrond je angst soms is als je hem aangaat. Je kunt je blijven druk maken over hoe iets zal verlopen. Maar wat nu als het meevalt? Juist door het stap voor stap te doen, geef je jezelf de ruimte om dat te ervaren.

4. Succeservaringen creëren

Wanneer je iets spannends stap voor stap aanpakt, kun je ook succeservaringen creëren. Door stap voor stap dingen te doen die je eng vindt, merk je wat je wel en niet aan kunt én durft. Je kunt de lat steeds iets hoger leggen of juist even een pauze inlassen. De dingen die wel lukken, kunnen bovendien een mooie succeservaring zijn. Dat heb je toch maar mooi gedaan! Misschien helpt die gedachte en het terecht trotse gevoel je ook wel om daarna (als jij er klaar voor bent) de volgende stap te zetten.

5. Plannen maken en doelen stellen

Ik hoor je denken: daar is ze weer met haar plannen en doelen. Ik ben nu eenmaal gek op lijstjes en schema’s. En laat het mooie van iets stap voor stap aanpakken nu zijn dat je concrete plannen kunt maken. Juist wanneer iets spannend is, is het soms fijn om enigszins controle te houden door tussenstappen te bedenken. Wat zijn de concrete tussentijdse doelen? Wanneer ga je die uitvoeren? Wie kan je daarbij helpen? En hoe ga je het doen? Schrijf het op, plan het in en ga voor jouw stip op de horizon. Jij kunt het, stap voor stap en op jouw tempo. Dat weet ik zeker!

Ga jij spannende dingen liever in één keer aan of stap voor stap?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Nikita 11 december 2017 op 6:09 am - Beantwoord

  Ik denk dat dingen stap voor stap doen fijner is en minder beangstigend. En dat het goed is jezelf te belonen na een bepaald doel. Ik denk aan mijn onzekerheidsprobleem, dat moest ik ook stap voor stap aanpakken. En ja, soms heb ik nog dagen dat ik me onzeker voel ik pieker over mezelf. Maar he, dat is het leven toch?

  En ook, dingen stap voor stap aanpakken geeft meer overzicht en maakt een enorm doel wat meer haalbaar. Dan moet je alleen niet als je een stap voltooid hebt, meteen meer willen of jezelf megahoge verwachtingen stellen voor de volgende stap. Alles op zijn tijd! Fijne maandag Romy 🙂

  • Romy 11 december 2017 op 10:10 pm - Beantwoord

   Mooi gezegd! Soms is het zo veel fijner om stap voor stap lastige dingen aan te pakken en niet te veel in één keer te verwachten van jezelf. Wat mooi dat jij op die manier ook met je onzekerheidsprobleem aan de slag bent gegaan! Natuurlijk gaat het niet in één keer helemaal over, maar elke stap die je zet is er één 🙂 Hopelijk heb je een fijne maandag gehad!

 2. Darina 11 december 2017 op 6:43 am - Beantwoord

  Stap voor stap vind ik beter dan in één keer. Dan kan ik eraan werken en wennen om het te behalen.

 3. Marije 11 december 2017 op 6:53 am - Beantwoord

  Stap voor stap is beter en maakt het behapbaarder.

 4. Neverdullmoments 11 december 2017 op 7:07 am - Beantwoord

  Rustgevend artikel! Stap voor stap en behapbaar maken, dat zijn inderdaad echt angstkillers! Zo lekker dat je achteraf dan kunt denken: was dit het nou?! Mooi voorbeeld ook met die lichtschakelaar 🙂

  • Romy 11 december 2017 op 10:11 pm - Beantwoord

   Dankejwel! Er gaat inderdaad niets boven dat gevoel achteraf dat het toch allemaal wel meeviel 🙂

 5. Simone 11 december 2017 op 7:37 am - Beantwoord

  Dit is echt zo, inderdaad. Toch vind ik het bij enge dingen soms fijn om het toch in één keer doen, als ik er aan toe ben. Dan ben ik er meteen vanaf!

 6. Josephine 11 december 2017 op 7:45 am - Beantwoord

  Interessant om te lezen! Ik denk dat het er voor mij maar aan ligt, om welke uitdaging het gaat. Soms kan stap voor stap beter zijn, en soms juist een sprong in het diepe. En soms is er niet echt een tussenweg. Want als je bijvoorbeeld van je paard gevallen bent en daardoor bang bent, kun je het beste meteen weer gaan rijden. En half op een paard gaan zitten, dat gaat nu eenmaal niet. Dat wil niet zeggen dat je meteen rengallopperend over het strand moet, maar die eerste stap om überhaupt weer te gaan rijden, is meestal het engst.

  • Romy 11 december 2017 op 10:13 pm - Beantwoord

   Daar zit ook zeker wat in! Het hangt ook heel erg af van de situatie. Zo vind ik het best spannend om een broek aan te trekken, maar ben ik wel in één keer de volledige uitdaging (een strakke spijkerbroek dragen zonder lange top) aangegaan. Dan ben je er inderdaad maar meteen van af. Maar dingen als rijangst overwinnen, pak ik dan weer liever in stappen aan.

  • Romy 11 december 2017 op 10:15 pm - Beantwoord

   Goed punt! Ik realiseer me dat het bij mij ook van de uitdaging afhangt. Sommige dingen kun je alleen maar in één keer volledig aanpakken. Ik vind bijvoorbeeld het huis uit gaan best spannend, maar zie mezelf nog niet half op mezelf wonen 😉 Aan de andere kant vind ik het met veel andere uitdagingen fijn om het in stappen op te delen. Ik merk dat dat mijn angst ook wat minder groot maakt.

 7. Rosita Elise 11 december 2017 op 9:32 am - Beantwoord

  Ik ben veel te ongeduldig om te wachten! Geef mij dan maar echt even door de zure appel heen bijten als het super spannend is Hahaha!

  • Romy 11 december 2017 op 10:17 pm - Beantwoord

   Haha, ik kan me voorstellen dat dat ook goed werkt! Zelf heb ik lange tijd gedacht dat ik iets óf in één keer volledig moest doen óf dan maar helemaal niet. Die tweede optie vond ik dan zo eng dat ik mezelf niet zo goed raad wist met de situatie. Het stap voor stap aanpakken werkt in die zin voor mij heel fijn. Maar ik kan me voorstellen dat dat per persoon verschilt 😉

 8. evelien 11 december 2017 op 9:40 am - Beantwoord

  Ik vind stapjes maken heel erg belangrijk, anders overzie ik het niet meer. Kleine doelen stellen vind ik ook erg belangrijk. <3
  Liefs,
  Evelien

 9. Susan 11 december 2017 op 10:01 am - Beantwoord

  Oh ik denk ook stap voor stap, maar ligt er wel aan waar het om gaat.

 10. Loes 11 december 2017 op 10:27 am - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk! Als je het stapje per stapje doet, zijn dingen vaak zoveel beter te behappen. Dan is het ook veel minder overweldigend, maar het resultaat is net zo fijn!

 11. Johanne 11 december 2017 op 10:58 am - Beantwoord

  Ik denk dat het beter voor me zou zijn als ik het per stap zou doen. Maar volgens mij ben ik niet zo gemaakt. Als iets engs of spannends op mijn pad komt, ga ik liever meteen ‘all in’, dan vind ik het juist te spannend om stap voor stap te doen, haha. Toch moet ik het een keertje proberen hoor, want ik denk dat dingen stap voor stap doen mijn leven een stuk overzichtelijker zou maken!

 12. Fabienne, Enjoyyourownbeauty 11 december 2017 op 11:37 am - Beantwoord

  Leuk artikel!
  Met stap voor stap hou je met alles meer overzicht!

  Liefs
  x

 13. Liese 11 december 2017 op 12:45 pm - Beantwoord

  Mooie vergelijking met het licht die je maakt! Ik houd ook wel eerder van het graduele aspect. Ik merk het bijvoorbeeld ook qua tijd: iets voor altijd doen, of mezelf voornemen van het morgen nog een keer te proberen en dan weer verder te zien. Dat laatste neemt voor mij veeel druk weg! 🙂

  • Romy 11 december 2017 op 10:21 pm - Beantwoord

   Dat is ook een mooie manier om dingen te benaderen inderdaad. Het klinkt al een stuk minder heftig wanneer je weet dat je altijd nog een weg terug hebt.

 14. Sam - singlereadytomingleblog 11 december 2017 op 2:40 pm - Beantwoord

  Als ik iets wil (realiseren), wil ik dat altijd meteen en word ik zelfs een beetje kregelig als dat dan niet gaat. Terwijl het inderdaad beter is om doelen in kleine stukje op te splitsen, maar soms ben ik daar dus niet zo goed in, haha!

 15. Nesrin 11 december 2017 op 3:33 pm - Beantwoord

  Het ligt er bij mij net aan wat voor een soort uitdaging het is. Soms vind ik het fijner om de pleister er met een ruk af te halen en soms is het zoals jij schrijft fijner om het stap voor stap te doen.

 16. Evelyn 11 december 2017 op 4:13 pm - Beantwoord

  Het ligt er echt aan wat er moet gebeuren, maar ik vind het meestal het fijnst om gewoon in één keer er ‘klaar’ mee te zijn, bijv. een presentatie. Maar er zijn ook situaties dat er naar toe werken veel fijner is, bijv. afrijden ik ging heel vaak oefenen. Heel lastig.

 17. Mariëlle 11 december 2017 op 9:07 pm - Beantwoord

  Ik denk dat ik voor stap voor stap ga! Zo ging ik bijvoorbeeld eerst over op dierproefvrij, daarna vegan en daarna natuurlijk. Ook werd ik eerst vegetariër en daarna veganist. En zo doe ik dat ook met mijn eigen bedrijf: stap voor stap. Al ben ik ook wel weer zo, dat als ik iets in mijn hoofd haal, ik het eigenlijk meteen wil doen haha XD

  • Romy 11 december 2017 op 10:28 pm - Beantwoord

   Haha, dat laatste herken ik wel. Met mooie nieuwe dingen die op mijn pad komen, wil ik ook echt meteen aan de slag gaan. Spannende dingen vind ik wel fijn om stap voor stap aan te pakken. Dat maakt het allemaal iets behapbaarder.

 18. Sara | MevrouwMiauw 11 december 2017 op 9:50 pm - Beantwoord

  Het is heel erg afhankelijk van de “angst” maar over het algemeen ben ik zeker voor de stap voor stap benadering. Wat jij zegt klopt als een bus: je hoeft niet in een keer fluitend de grens over te rijden. Begin gewoon lekker met een rondje in je eigen wijk en bouw dat steeds verder uit. Op die manier doe je succeservaringen op waardoor je angst steeds verder naar de achtergrond verdwijnt.

  • Romy 11 december 2017 op 10:29 pm - Beantwoord

   Precies! Met kleine stapjes kom je er uiteindelijk ook en leer je steeds meer dat je die angsten best aan kunt gaan. Dat helpt dan ook weer om de volgende stap te zetten 🙂

Recente blogs

5 lessen die ik leerde van mijn loopbaancoach

12 november 2019|Persoonlijke groei, Carrière en ondernemen|

Huilend in een grote stoel zitten met een pak tissues naast je en een grijzende man voor je die niet veel meer doet dan "ja" mompelen. Dat is toch wel het algemene beeld dat er vaak rond psychologen en coaches hangt. Gelukkig hoeft van dat beeld niets te kloppen. Ik ben ervan overtuigd dat werken aan je persoonlijke ontwikkeling nooit een slecht idee is. Niets om je voor te schamen ook! Zelf heb ik onlangs een traject voor loopbaancoaching gevolgd om te ontdekken wat in de toekomst goed bij mij zou passen qua werk. Het traject heeft me zó veel inzichten opgeleverd dat ik het niet kon laten mijn 5 belangrijkste lessen met je te delen.

Gezonde perenmuffins met amandel & rozijnen (vegan en glutenvrij)

11 februari 2024|Recepten|

De peren zijn weer in het seizoen! En die zijn dus echt niet alleen heel lekker als stoofpeertjes bij het kerstdiner. Je kunt met peren ook verrassend lekkere dingen bakken. Deze gezonde perenmuffins bijvoorbeeld! Hiervoor combineerde ik peer met de smaak van amandel en kaneel. De muffins hebben een subtiele peersmaak, met het zoetige tintje van amandelen en daarnaast regelmatig een rozijntje tussendoor. En deze muffins zijn ook nog glutenvrij, vrij van geraffineerde suikers en vegan. Oh ja, en best gezond nog ook! Ik eet ze regelmatig bij de lunch, maar ze zijn ook lekker genoeg om op een verjaardag, als heerlijk tussendoortje of als snelle snack te eten. Lekkere trek gekregen? Bakken maar!

Vegan aardbeienmuffins met stukjes pure chocola

13 september 2022|Recepten|

Als er een fruitsoort is die ik de hele dag door zou kunnen snacken, dan zijn dat aardbeien. Maar het kan nog beter dan een bakje aardbeien: aardbeienmuffins. Daar maak je me al helemaal vrolijk mee. Nadat ik eerder in de keuken stond voor mango-muffins en bananenmuffins vond ik het tijd voor een lading muffins met aardbeien. Het werden deze vegan cakejes met een laagje chocola bovenop én met heel veel aardbeien en kleine stukjes chocola in het deeg verstopt. Ik kan je verzekeren: lekker zijn ze absoluut. En ze zijn ook nog vegan en glutenvrij! Dus aardbeienliefhebbers: hier komt het recept.