Het is nogal een overgang als je na negentien jaar studeren opeens afgestudeerd bent en je diploma op zak hebt. De rest van je leven gaat beginnen, maar ben je daar wel klaar voor? Jarenlang ging ik elke ochtend met een zware rugzak naar school. Later verving ik die rugzak door een iets chiquere schoudertas, maar bestond mijn week nog steeds uit lezen, leren en tentamens maken. Dat vond ik fijn: ik volgde een lesrooster en deadlineschema op en deed wat er van me gevraagd werd. Maar ja, dan komt toch dat moment waar ik aan de ene kant lang naar had verlangd, maar dat ik ook had gevreesd: met mijn diploma op zak wordt het tijd voor iets anders. Afgestudeerd, wat nu?
Voor altijd studeren?
Laat ik beginnen met te zeggen dat ik studeren geweldig vond. Na een lastige start heb ik eerst drie jaar met veel plezier Nederlands gestudeerd en daarna met net zoveel plezier een tweejarige onderzoeksmaster gedaan. Misschien ben ik best wel een beetje een stuudje, maar ik vond het heerlijk om steeds meer kennis op te doen. Ook heb ik tijdens mijn studie veel geweldige kansen gekregen. Zo heb ik stage gelopen bij het Openbaar Ministerie en mocht ik voor mijn scriptie zelf een onderzoek opzetten naar huisartsgesprekken. Bovendien heb ik tijdens mijn studie leuke nieuwe mensen leren kennen met dezelfde passie voor taal als ik. Kortom, van mijn studietijd heb ik echt Genoten met een hoofdletter G.
Waarom dan niet nog een studie volgen? Soms heb ik weleens grappend tegen mensen gezegd dat ik het liefst een eeuwige student wilde zijn. Zo iemand die tien studies achter elkaar volgt en kennis heeft van alles. Maar ja, de studiefinanciering loopt niet eindeloos door en ook mijn portemonnee heeft helaas een bodem. Ik zeg niet dat ik nooit meer de collegebanken inga. Misschien wil ik bijvoorbeeld ooit nog een tweede master doen, maar voor nu heb ik toch echt even genoeg gestudeerd.
Wat dan?
Goed, eindeloos studeren was voor mij dus geen optie. Wat dan? Ik heb heel lang gedacht dat ik wilde promoveren en mijn eigen onderzoek wilde opzetten. Na een tijdje kwam ik er echter achter dat het me toch niet echt ligt om vier jaar lang naar hetzelfde onderwerp onderzoek te doen. Ik wilde iets meer praktisch. Op een middag kwam ik een bedrijf tegen waar afgestudeerde taalkundigen scripties van studenten nakijken op taal en structuur. Ik stuurde mijn cv op, doorliep een paar testjes en mocht uiteindelijk een proefscriptie nakijken. Wat vond ik dat leuk! Gelukkig mocht ik na de proefopdracht blijven en inmiddels kijk ik alweer langer dan een maand als editor scripties na. Zo had ik mijn eerste (weliswaar freelance) klusje binnen.
Nu is dit werk dus meer een bijbaantje en wil ik toch wel graag een ‘echte’ baan ernaast hebben voor op z’n minst een paar dagen per week. Maar het scripties nakijken heeft me meer gebracht dan iets meer geld op mijn bankrekening en een invulling voor mijn tijd. Dankzij dit werk heb ik inmiddels herontdekt waar mijn passie daadwerkelijk ligt, namelijk bij het zelf schrijven van teksten en teksten van anderen net iets mooier of beter leesbaar maken. Ik kan hier echt mijn creativiteit en passie voor taal in kwijt en vergeet de tijd gewoon als ik aan het werk ben. Het voelt dus alsof ik eindelijk weer weet wat ik wil. Dat maakt het leven als afgestudeerde toch net iets fijner.
Solliciteren
In eerste instantie wilde ik het solliciteren even uitstellen. Ik wilde eerst wat steviger in mijn schoenen staan en misschien nog wat meer ervaring opdoen. Maar toen ik stiekem eens een blik wierp op een vacaturesite, zag ik een paar leuke vacatures voorbijkomen. Het begon te kriebelen en zo schreef ik toch alvast mijn eerste sollicitatiebrief. Al snel kreeg ik te horen dat het bedrijf voor een andere kandidaat hadden gekozen, maar inmiddels had ik nog meer leuke vacatures gevonden. Ik besloot voor mezelf dat ik dan maar heel rustig op alleen de echt leuke banen wilde solliciteren. Alleen als ik mezelf al helemaal met plezier naar die baan toe zie gaan, schrijf ik dus een brief. Dat bevalt me goed. Ik heb al meerdere brieven verstuurd en zet er voor mezelf totaal geen druk achter. Als ik word uitgenodigd voor een gesprek, dan is dat mooi meegenomen en zou ik echt wel even een vreugdedansje maken. Zo niet, dan is het jammer maar is er ook geen man overboord.
Ik merk dat het me tot nu toe veel energie geeft om naar leuke banen te zoeken, brieven te schrijven en te fantaseren over hoe het zou zijn als ik straks misschien in een mooi kantoorpand langs de Amsterdamse grachten zou zitten. Misschien zie ik het over een tijdje wel niet zo rooskleurig meer in als blijkt dat werk vinden niet bepaald vanzelf gaat. Het zou best kunnen dat het allemaal wat langer duurt dan ik had gehoopt en dat ik dan minder selectief word, maar ik probeer me daar nog niet al te druk over te maken. Ik beleef nu nog veel plezier aan het solliciteren en dat bevalt me prima.
I’ll keep you posted over mijn zoektocht naar een baan!
Wat zijn jouw ervaringen met solliciteren?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Productiviteit | 5 tips tegen uitstelgedrag
Een scriptie, een lastig verslag of die ene opruimbeurt. Het zijn allemaal dingen waar je als een berg tegenop kunt zien. "Ah, morgen kan dat ook nog wel." of "Volgende week heb ik meer tijd." Soms is het verleidelijk om die vervelende klusjes dan maar een tijdje uit te stellen. Helaas blijf je er dan tegenop zien en blijkt uitstelgedrag vaak ook niet de oplossing. Maar hoe voorkom je nu dat je dat ene verslag, je scriptie of misschien wel een grote opruimbeurt in huis steeds blijft uitstellen? In dit artikel geef ik 5 tips die mij tijdens mijn scriptie hebben geholpen om uitstelgedrag te voorkomen.
10 dingen die ik niet wist over op mezelf wonen
Toen ik de sleutels van mijn eerste eigen woning in mijn handen gedrukt kreeg, kwam dat moment natuurlijk niet uit de lucht vallen. Een paar maanden lang had ik naar dit moment toegeleefd. Ik had al vele meubelboulevards bezocht en had ook al jarenlang voor mijn eigen koophuis gespaard en het ene na het andere moodboard gemaakt. Ondanks die voorbereidingen kwam ik nog wel voor de nodige verrassingen te staan. Dit zijn 10 dingen die ik van tevoren niet wist over op mezelf wonen.
Omgaan met hoogsensitiviteit | 5 mooie tips die ik van een HSP-coach kreeg
Met een HSP-coach in gesprek gaan stond al heel lang op mijn lijstje. Dus toen Denise van Color Your Life coaching (goed gegokt, HSP-coach!) mij benaderde, twijfelde ik geen milliseconde dat ik daar iets mee wilde. Sinds ik een hele tijd geleden ontdekte dat het label 'hoogsensitief' bij mij past, zijn er een hoop kwartjes gevallen. Maar terwijl ik steeds meer mijn weg vind als hoogsensitieveling in een wereld voor prikkels, belanden er ook regelmatig uitdagende rotsblokken op mijn pad. Oftewel: dingen waar ik als HSP’er in sociale situaties tegenaan loop. Denise biedt gelukkig eerste hulp bij HSP. Ons gesprek leverde me een enorme mindset-switch op. Deze 5 tips voor omgaan met hoogsensitiviteit die ik uit het gesprek haalde, deel ik ook graag met jou.
Ik ben heel erg benieuwd wat voor baan je straks krijgt. Heel veel succes in ieder geval!!
Dankjewel 🙂
Fijn om te lezen dat je nu hebt ontdekt waar je hart ligt 🙂 Dat is zo belangrijk! Hopelijk komt er binnenkort iets moois op je pad.
Wat lief! Dankjewel!
Leuke blog! Goed dat je erachter bent gekomen wat je echt leuk vind! Ik heb op het laatste moment van opleiding gewisseld en nu voel ik me echt op mijn plek 🙂 Veel succes met solliciteren en ik hoop dat je een leuke baan vind!
Dankjewel! Wat fijn om te horen dat je na die wissel echt helemaal op je plek zit!
ik hoop dat je wat vind wat bij je past! inderdaad gewoon brieven sturen naar dingen waar je jezelf ziet werken, dat is het beste.. en mwah solliciteren is niet mijn hobby maar erg vind ik het ook niet haha :p
Dankje! Haha, ik snap dat het je hobby niet bepaald is 😉 Ik merk wel dat naarmate ik een paar brieven heb verstuurd, het allemaal een stuk makkelijker en sneller gaat.
Pffff zo herkenbaar! Ik ben ook net afgestudeerd, maar vond de opleiding niets. Toch heb ik doorgezet voor mijn HBO diploma, maar die heb ik nu dus niet op het gebied dat ik leuk vind. Ik ga in december nog een deeltijd opleiding doen en wilde dan het liefste mijn freelance opdrachten uitbreiden. Het is mijn droom om dat full time te kunnen doen, maar het mag niet van mijn ouders… Daarom moet ook ik dus op zoek naar een baan, maar ook ik wil niet werken bij iets wat ik niet leuk vind…
Ah, wat een lastige situatie! Werk doen dat je niet leuk vindt, lijkt me geen goed plan. Misschien kun je eens kijken naar banen die wat verder bij je opleiding vandaan staan. Je weet maar nooit of daar misschien toch een baan bij zit die je hartstikke leuk blijkt te vinden.
Heel positief. Ik heb tijdens mijn studie mijn bijbaan kunnen omzetten naar een vaste, bijna-voltijdsbaan. Daarna ben ik pas heel langzaam gaan solliciteren, omdat ik wat anders wou. En ik vind brieven schrijven echt leuk, maar sollicitatiebrieven? Drama.
Uiteindelijk moet je toch, heel praktisch, je rekeningen gaan betalen. Ik heb toen ik nog op zoek was naar een bijbaan dan ook wel gesolliciteerd bij Ikea and MacD. Gelukkig werd me een andere baan aangeboden. Maar als het niet anders gekund had, dan had ik daar mijn geld mee verdient.
Je diploma bepaald niet wáár je komt te werken, trouwens. Je kunt alle kanten op en zelfs trajecten bij (grotere) bedrijven instappen om intern te worden opgeleid. Je werk is net zo leuk als je er zelf van maakt 🙂
Bedankt voor je fijne en uitgebreide reactie 🙂 Ik denk inderdaad dat je er vooral zelf het beste van moet maken en voor alles open moet staan. Je kunt zoveel meer doen dan alleen dingen die bij je opleiding passen. Fijn om te horen dat jij uiteindelijk een leuke baan aangeboden gekregen hebt!
Ha! We zitten een beetje in hetzelfde schuitje. Ik heb afgelopen jaar ook mijn master afgerond en ben nu ook aan het solliciteren. In eerste instantie ben ik als een gek gaan solliciteren. Ik moet immers geld verdienen om de huur te betalen en ik heb geen recht op een uitkering omdat mijn vriend genoeg verdient. Nu heb ik een baantje dat past bij mijn HBO studie op min-max basis. Dat maakt dat de druk om te solliciteren ook minder is en ik daarom nu ook alleen maar op dingen solliciteer die me echt heel leuk lijken. Er komt dan vanzelf wel wat op mijn pad dat goed bij mij past denk ik dan maar. En dat zal bij jou ook zeker zo zijn. Het is fijn dat je nu eventjes wat werkervaring op kan doen en dat de druk om te solliciteren niet zo groot is. Ik wens je heel veel succes bij het vinden van een passende baan.
Wat grappig dat we eigenlijk in dezelfde situatie zitten! Ik kan me voorstellen dat je eerst hard bent gaan solliciteren, maar wat fijn dat je het later toch iets rustiger aan kon doen door de baan die je nu hebt. Het geeft mij ook zoveel rust nu de druk een beetje van de ketel is. Ik hoop dat jij binnenkort ook een fijne baan kunt vinden! 🙂
Leuk om te lezen! Ik hoop dat er gauw iets bijzonders op je pad komt. Heel veel succes! <3
Wat lief! Dankjewel 🙂
Weet je? Ik vind het zo fijn om te lezen hoe relatief onbezorgd je dit schrijft. En dat bedoel ik heel positief. Ik hoop dat je er zo in blijft staan. Ik koos er 4 jaar geleden voor om wel te solliciteren naar een promotieplaats. Dat ligt mij ook juist: onderzoek doen. Maar ik moet zeggen dat nu het einde nadert ik wel weer met dezelfde vragen rondloop als die jij hier noemt.
Dankje! Ik moet zeggen dat deze onbezorgde houding me ook ontzettend helpt. Het maakt het ook makkelijker als ik bijvoorbeeld wordt afgewezen, terwijl ik mezelf dat anders misschien heel erg zou hebben aangetrokken.
Wat stoer dat jij wel een promotie-onderzoek hebt gedaan! Dat blijf ik toch ook wel erg gaaf vinden. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat je tegen het einde met veel vragen zit. Probeer er rustig over na te denken en kijk vooral naar wat je echt wilt! Ik denk dat je daarmee uiteindelijk het verst komt.
De baan die je nu hebt als scriptie-editor klinkt erg leuk! Heel veel succes met de zoektocht 🙂
Leuk om te lezen:). Succes!