50mm2 1 6

Ik ben een lijstjesmeisje!

 • 13 oktober 2019
 • 35 Reacties
Categorieën: Persoonlijk
gek op lijstjes

Niet voor niets grap ik weleens dat mijn leven zonder lijstjes niet hetzelfde zou zijn. Er gaat haast geen dag voorbij zonder dat ik met pen en papier in de aanslag de nodige lijstjes neerpen. Boodschappenlijstjes, takenlijsten, lijstjes met afspraken, verjaardagslijstjes – noem maar op. Er zijn heel wat lijstjes waar ik haast niet zonder zou kunnen. Niet voor niets gaan de notitieboekjes er in rap tempo doorheen en laat ik mijn geliefde boekjes met lijntjespapier niet graag thuis als ik een werkafspraak heb. Waar ik ook ben en wat ik ook doe, ik ben een lijstjesmeisje in hart en nieren.

Wat als de onthoudlimiet is bereikt?

Wie nu denkt dat ik altijd al fanatiek lijstjesmaker ben geweest, heeft het goed mis. Ik heb jarenlang vooral vertrouwd op mijn eigen geheugen, dat me meestal niet in de steek liet. Verjaardagen, afspraken, taken voor de dag en week – alles sloeg ik op in mijn hoofd. Ware het niet dat ook mijn hoofd een punt kent waarop de onthoudlimiet is bereikt. Een agenda of notitieboekje is dan bijzonder handig. Mijn voorliefde voor lijstjes ontstond dan ook toen ik na mijn studietijd elke dag aan verschillende freelance opdrachten werkte. Met tien ballen tegelijk hoog te houden kon ik niet anders meer dan alle in mijn hoofd rondspokende punten op een blaadje te noteren.

Takenlijstjes: mijn redder in nood

Vanaf dat moment is het lijstjesmeisje in mij naar boven gekomen. Goed geheugen of niet, ik krijg er een bepaalde rust van om dingen te noteren. Vooral takenlijstjes zijn voor mij een echte life-saver. Ik noteer er werkelijk alles op. Tot aan de container buiten zetten, de planten water geven en een brief op de post doen aan toe. Het is niet zo dat mijn container nooit aan de weg zou staan, mijn planten totaal zouden verdorren en dat de brief er na drie weken nog zou liggen als ik de takenlijst uit mijn leven verban. Maar de kans is wel groter dat ik ze niet vergeet als ze in vette letters en met uitroepteken op mijn takenlijstje voor de dag prijken.

Vol blaadje = leeg hoofd

Lijstjes geven mij het gevoel dat ik niet “van alles en nog wat moet doen”, maar dat ik exact weet waar ik mee bezig ben. Zelfs als dat even niet zo is. Zonder lijstjes schiet ik al snel in de “Oh ja, dat moet ook nog!”-modus. Met alle stress van dien. De avond van tevoren voor het slapengaan een lijstje maken zorgt ervoor dat ik met een gerust hart (en een leeg hoofd) mijn ogen kan sluiten. Ik hoef me niet druk te maken over wat er op de volgende doordeweekse dag moet gebeuren. Dat alles staat keurig netjes in blauwe letters genoteerd voor als ik morgen klaar ben om de nieuwe dag te beginnen.

De magie van het doorstrepen

Soms voel ik me een ware neuroot als ik op mijn werk bij elke meeting met mijn notitieboekje paraat driftig de punten noteer en vervolgens doorstreep. Ik noem het een overblijfsel van mijn vorige werk, waar ik als communicatieadviseur minstens twintig ballen tegelijk moest hooghouden. Met een paar collega’s die net als ik groot fan zijn van structuur vond ik het heerlijk om elke vergadering in te gaan met een puntenlijstje, mijn taken voor volgende week te noteren en die vervolgens een voor een te kunnen doorstrepen. De magie! Vooral dat laatste doorstreepmoment is een moment waar vast niet alleen ik maar elk lijstjesmeisje intens gelukkig van wordt.

Waar zou ik zijn zonder lijstjes?

Soms vraag ik me af waar ik zonder lijstjes zou zijn. Vast niet op het juiste moment met de container aan de kant aan de weg en ook niet aan de kassa van de supermarkt vóórdat de koelkast leeg is. Er is in ieder geval één lijstje waar ik niet zonder kan: de boodschappenlijst. Anders kom ik geheid met van alles behalve broccoli thuis wanneer ik juist broccoli nodig heb. Lijstjes hebben me dan ook heel wat supermarktbezoekjes bespaard, zorgen ervoor dat mijn planten geen water tekort komen en voorkomen dat de container steeds de tweewekelijkse rit van de vuilnisman mist. Kortom, die eeuwige combinatie van pen en papier in de aanslag hebben mijn leven een stuk eenvoudiger gemaakt.

Blogartikel over ‘lijstjesmeisje’ afmaken? Done! Weer een punt van mijn lijstje weggestreept 😉

Ben jij ook een echt lijstjesmeisje?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Tineke 13 oktober 2019 op 7:00 am - Beantwoord

  Ja hier nog een! Ik kan niet leven zonder lijstjes!

 2. Mariska 13 oktober 2019 op 8:09 am - Beantwoord

  Ik ben dus juist het tegenovergestelde. Eigenlijk gebruik ik nooit lijstjes, maar sinds kort wel een agenda app die zowel op mn laptop als mn telefoon synchroniseert met elkaar. Dat werkt heel erg fijn en daar zit wel de opties in met ’to do’ dingen die je kunt doorstrepen. Die gebruik ik dan wel als ik bijvoorbeeld een opdracht voor mijn blog moet afronden.

  • Romy 13 oktober 2019 op 11:21 am - Beantwoord

   Een digitale agenda is natuurlijk ook superhandig. Zo heb je meteen altijd je takenlijstjes en afspraken bij de hand.

 3. Naomi 13 oktober 2019 op 8:28 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen en heel herkenbaar. Behalve dan dat mijn geheugen geen limiet heeft. Klinkt leuk, is ’t niet. Je wordt doodmoe van jezelf als je werkelijk alles kunt onthouden. Daarom geven lijstjes me toch rust. Stel dat ik iets vergeet, staat het er nog. Want geloof het of niet, maar ik zou je letterlijk (op volgorde!) mijn laatste boodschappenlijstje kunnen vertellen?.
  Het heeft trouwens ook voordelen hoor: op plaatsen waar ik met enige regelmaat kom, weet ik bijvoorbeeld de code voor m’n YellowBrick app uit m’n hoofd. Makkelijk parkeren?.

  • Romy 13 oktober 2019 op 11:23 am - Beantwoord

   Wauw, dat noem ik nog eens een goed geheugen! Ik zou bijna zeggen: laat maar komen, dat boodschappenlijstje op volgorde 😉
   Nee hoor, ik kan me zo voorstellen dat het soms ook heel vermoeiend is om werkelijk alles te onthouden. Een hoofd vol gedachten en actiepunten is natuurlijk ook niet alles. Gelukkig kunnen lijstjes ook in zo’n geval een beetje uitkomst bieden.

 4. Darina 13 oktober 2019 op 8:44 am - Beantwoord

  Voor bepaalde taken maak ik soms een lijstje maar dat is echt zelden. Als het een heel groot project is, zoals onze renovatie van de benedenverdieping, dan maak ik wel een lijstje/tijdschema, om het overzicht te bewaren.

 5. bychristiana 13 oktober 2019 op 8:56 am - Beantwoord

  Nee, niet echt. Ik durf wel te zeggen dat ik vrij veel dingen kan onthouden, variërend van boodschappen die ik nodig heb tot afspraken die ik heb staan. Wat ik de laatste tijd wel vaker doe is blog gerelateerde lijstjes maken, zo heb ik nu bijvoorbeeld een lijstje van onderwerpen waar ik nog over wil schrijven. Dat heeft eigenlijk meer te maken met ‘het creatieve proces’ want soms heb je zomaar opeens een leuk idee voor een artikel!

  • Romy 13 oktober 2019 op 11:25 am - Beantwoord

   Zo’n blogonderwerpenlijstje heb ik ook standaard op mijn computer openstaan. Ideaal! Soms krijg je opeens heel veel goede ideeën en dan zou het zonde zijn als je die nergens noteert.

 6. Lianne 13 oktober 2019 op 9:51 am - Beantwoord

  Nee, op dat gebied ben ik totaal niet zoals jij! Ik probeer to do-lijstjes wel eens te maken maar vaak houd ik me er toch niet aan of krijg ik niet alles afgestreept. Zelfs boodschappenlijstjes maak ik niet altijd. Ik doe heel veel dingen op gevoel. Ik ben niet zo’n planner en voor mij is dat prima zo. Een agenda heb ik wel. Zonder iets om al mijn gemaakte afspraken in op te schrijven zou ik dan wel weer niet zonder kunnen! Anders zou ik gewoon twee afspraken op dezelfde tijd plannen of een afspraak vergeten!

  • Romy 13 oktober 2019 op 11:24 am - Beantwoord

   Helemaal prima toch als het voor jou goed werkt om juist niet met takenlijstjes en een planning te werken. Wat voor de een fijn is, kan dat voor een ander juist totaal niet zijn 🙂
   Een agenda vind ik ook altijd fijn. Zeker dingen als tandartsafspraken die je een maand van tevoren moet maken, zou ik zonder agenda al snel vergeten.

 7. Sarah 13 oktober 2019 op 9:54 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar. Ik schrijf ook alles op in lijstjes. Bij mij zorgt dat voor rust in mijn hoofd, wetende dat ik niet alles moet onthouden. En dat doorstreepmoment zorgt effectief wel altijd voor een klein momentje van intens geluk. Heerlijk!

  • Romy 13 oktober 2019 op 11:25 am - Beantwoord

   Absoluut! Het doorstrepen van taken is misschien wel het allerfijnste van lijstjes.

 8. Anouk 13 oktober 2019 op 11:51 am - Beantwoord

  Ik ben dol op lijstjes, ik maak ze dagelijks voor mijn boodschappen, to-do’s, activiteiten van de komende tijd. Ik kan echt niet zonder. Ik weet niet beter dan dat ik lijstjes maak. Als mijn hoofd overstroomd is een van de eerste acties die ik onderneem een lijstje maken met alles wat in mijn hoofd zit, niet om ze allemaal uit te gaan voeren maar gewoon om niet meer te hoeven onthouden dat ik nog … wil doen.

  • Romy 18 oktober 2019 op 11:54 pm - Beantwoord

   Precies wat jij omschrijft is ook voor mij dé functie van lijstjes. Ze helpen inderdaad om minder te moeten onthouden. Ook al doe je niet meteen iets met een bepaald punt, dan weet je in ieder geval zeker dat je het niet kunt vergeten.

 9. Irene 13 oktober 2019 op 12:22 pm - Beantwoord

  Ik hou ook enorm hard van lijstjes. Dat afvinken is inderdaad super fijn. Soms schrijf ik nog dingen op mijn lijst die ik eigenlijk al gedaan heb, gewoon zodat ik ze kan doorstrepen, haha :p

  • Romy 18 oktober 2019 op 11:56 pm - Beantwoord

   Haha, dat doe ik ook altijd! Gewoon omdat ik dan extra het gevoel heb dat ik goed bezig ben 😉

 10. Amy 13 oktober 2019 op 1:21 pm - Beantwoord

  Ik ben ook wel fan van lijstjes, het geeft veel overzicht en rust. Aan de andere kant wil ik ook niet teveel vast hangen aan die lijstjes en meer op gevoel te gaan. Lijstjes geven me soms ook een ‘DIT MOET NU’ gevoel en ik ben ook wel een kei in te lange lijstjes maken, dus die combi werkt niet altijd goed haha!

  • Romy 18 oktober 2019 op 11:57 pm - Beantwoord

   Het probleem met te lange lijstjes maken is voor mij wel herkenbaar 😉 Inderdaad goed om dat soort lijstjes puur als houvast te gebruiken, maar je er niet volledig door te laten leiden.

 11. Sofie 13 oktober 2019 op 1:32 pm - Beantwoord

  Jaaa, mij brengt het ook rust en ruimte! Jense is soms minder blij met mijn lijstjes, haha ?

 12. Evelyne 13 oktober 2019 op 2:15 pm - Beantwoord

  Ik ben nooit echt een lijstje-meisje geweest alhoewel ik toch dikwijls iets opschrijf. Ik heb de slechte gewoonte dat ik het op het ene papiertje schrijf en het andere op een ander papiertje. Al is dat al heel wat verbetert bij het ouder worden 😉 Maar ik heb altijd goed kunnen vertrouwen op mijn geheugen. Al is dat ook heel wat aan het verminderen. Vooral met mijn full-time job moet ik heel wat onthouden en oeps, ik betrap me er toch wel op dat ik wel eens iets zou kunnen vergeten (al zijn het meestal minder belangrijke dingen, gelukkig). Verjaardagen heb ik wel altijd bijgehouden, ondanks ik een goed geheugen heb/had als de datum dichterbij kwam. Ik denk dat ik mezelf toch eens ga moeten dwingen om met lijstjes te werken die ik kan afvinken, want ik weet niet of ik dit eeuwig op mijn manier zal kunnen doen (we worden er allemaal niet jonger op, hé 😉 )

  • Romy 18 oktober 2019 op 11:58 pm - Beantwoord

   Haha, ik moest wel lachen om je laatste zin. Ik denk inderdaad dat je geheugen zomaar eens vanaf je puberteit iets achteruit zou kunnen gaan. Maar zo te horen is het met jouw geheugen zo slecht nog niet gesteld, aangezien je het meeste zelf weet te onthouden. Ik vind lijstjes vooral fijn als houvast. Dan hoef ik in ieder geval niet bang te zijn dat ik misschien iets ga vergeten 😉

 13. Karin 13 oktober 2019 op 3:30 pm - Beantwoord

  Mijn moeder maakte vroeger wel eens een lijstje met klusjes voor ons. Het afvinken was het leukste, dus dan deden we die klusjes heel snel 😀

  Nu heb ik op mijn werk ook een to-do list en ook voor mijn blog. En voor een vrije dag maak ik er af en toe ook eentje. Meestal doe ik dat digitaal met Trello- daar kan ik via mijn telefoon altijd bij. Ik gebruik Trello ook om dingen in te zetten om te onthouden- leuke recepten of iets wat ik nog eens wil kopen, ideeën voor vakantie… Waarschijnlijk is daar een betere app voor maar voor mij werkt het 😀 Mijn blogplanning doe ik trouwens ook in Trello. Welke tool gebruik jij daarvoor?

  • Romy 19 oktober 2019 op 12:01 am - Beantwoord

   Ik heb wel vaker goede verhalen gehoord over Trello. Misschien moet ik me daar toch maar eens aan gaan wagen. Lijkt me eigenlijk wel handiger dan de papieren briefjes.
   Gênant maar waar, ik gebruik eigenlijk geen enkele tool voor mijn blogplanning. Blogartikelen die af zijn en op een bepaalde dag live moeten, plan ik voor die dag in. En verder kijk ik vaak per dag een beetje of ik een bepaald conceptartikel wil plaatsen of iets nieuws ga schrijven. Tot nu toe werkt dat best aardig, maar een handige app voor mijn blogplanning zou zeker niet verkeerd zijn 😉

   • Karin 19 oktober 2019 op 12:08 am - Beantwoord

    Omg hoe kun jij geen blogplanning hebben?! Hahaha! Kennelijk heb je het echt niet nodig want het gaat je prima af 😉

    • Romy 19 oktober 2019 op 11:15 am - Beantwoord

     Haha, geen idee eigenlijk waarom het zonder planning lukt! Zou best kunnen dat ik over een tijdje toch eens met een planningtool begin en me dan afvraag hoe ik het al die tijd zonder heb gedaan 😉

 14. Jantine 13 oktober 2019 op 4:19 pm - Beantwoord

  Ik ben ook gek op lijstjes. Sowieso, op opschrijven, liefst met pen en papier. Hoewel ik mijn ‘gewone’ agenda wel digitaal heb, ook zodat ik hem kan delen met mijn man. Dat is soms heel fijn als je een huishouden deelt, zo kan ik verjaardagen van mijn familie erin zetten zodat hij niet per ongeluk Dungeons and Dragons op zo’n dag plant (of andersom natuurlijk) 😛
  Vroeger dacht ik ook vaak ‘oh, dat onthoud ik wel’. Nou, niet dus, ik onthoud de raarste dingen, maar afspraken niet. En taken ook wel, maar die moet ik echt opschrijven, anders blijven ze in mijn hoofd zitten, en dat wordt zo vol! Of ze worden een enorm grote brei, waardoor ik alleen maar kan denken oh shit oh shit, hoe dan? Terwijl als ik het opschrijf en eventueel in deeltaken hak, het veel behapbaarder is …

  • Romy 19 oktober 2019 op 12:03 am - Beantwoord

   Heel herkenbaar wat je beschrijft. Inderdaad, dingen opschrijven helpt al heel erg om geen overvol hoofd te krijgen. Het is alsof je meteen wat structuur krijgt zodra alles op een papiertje genoteerd staat.
   Een agenda digitaal delen is ook wel een slim idee. Misschien moet ik dat eens met mijn vriend proberen. Nu plannen we weleens dingen langs elkaar heen 😉

 15. Sanne 13 oktober 2019 op 7:50 pm - Beantwoord

  Ik ben ook echt een lijstjesmeisje! Ik ben wel echt van de digitale lijstjes, maar ook dat digitaal doorstrepen werkt heerlijk. Het geeft me vooral wat meer rust in mijn hoofd, maar daarnaast vergeet ik zo ook simpelweg minder.

  • Romy 19 oktober 2019 op 12:03 am - Beantwoord

   Yes, lijstjes zijn hét middel tegen vergeetachtigheid. Zo fijn! En ik kan me helemaal voorstellen dat digitaal doorstrepen minstens zo fijn voelt als met pen een streep door afgemaakte taken zetten.

 16. Audrey 14 oktober 2019 op 9:02 am - Beantwoord

  Ik doe aan boodschappenlijstjes en heb altijd een bestand met blogideeen. Verder valt het eigenlijk wel mee bij mij!

 17. Saskia 14 oktober 2019 op 9:04 am - Beantwoord

  Ik ben ook gek op lijstje, hoewel soms de lijstjes nu met een klein hummeltje worden bijgesteld aangezien ze niet meer altijd haalbaar zijn 😉

  • Romy 19 oktober 2019 op 12:09 am - Beantwoord

   Haha, heel begrijpelijk dat een kleintje weleens roet in het eten kan gooien met een planning. Wel een goede beproeving als lijstjesliefhebber, denk ik 😉

 18. ELS 14 oktober 2019 op 2:21 pm - Beantwoord

  Yes, ik ook. Ik hou van lijstje. Zo kan ik niks vergeten en is het uit mijn hoofd. Taken die gedaan zijn afstrepen is mijn favoriet.

 19. Suzanne 15 oktober 2019 op 9:39 am - Beantwoord

  Ik herken mijzelf helemaal!

 20. Giovanna Jansen 15 oktober 2019 op 7:54 pm - Beantwoord

  Jazeker, hier nog een lijstjesmeisje! 🙂

Recente blogs

Veel spanning in je lichaam – 9 tips waarmee dat minder wordt

5 september 2023|Zelfliefde|

Gespannen kaken of 's avonds plafondstaren in bed? We hebben allemaal weleens momenten waarop je veel spanning in je lichaam hebt. Dat is oké voor even. Maar het is tijd voor actie als je er veel last van hebt en bijvoorbeeld vaak met een vol hoofd rondloopt. Toen ik merkte dat de combinatie van werkdrukte, verhuizen en wat privédingen mijn hoofd goed vulde met spanning, besloot ik te stoppen met klagen en een actieplan maken om de spanning in mijn lijf te verminderen. Dit zijn 9 dingen die ik anders ben gaan doen (en die voor mede spanning-in-het-lijf-opbouwers misschien ook fijn zijn) om met een lager stressniveau door het leven te gaan.

DIY | Zelf kerstkaarten met knopen maken (3 ideeën)

18 december 2020|DIY|

Kerst is niet ver weg meer. Dat betekent ook dat ik nog fanatiek de laatste hand leg aan een paar kerstkaarten. Toen ik laatst door Pinterest scrolde, kreeg ik opeens een idee: kerstkaarten met knopen maken. Al een tijdje terug scoorde ik twee flinke zakken met knopen. Genoeg om tientallen kaarten mee te maken! Zo ging ik aan de slag. Ik laat je drie ideeën zien voor zelfgemaakte kerstkaarten met knopen. Ter inspiratie voor als je - net als ik - vaak iets te laat aan je kerstkaarten begint. Of misschien alvast voor volgend jaar?