action9 1 1

"Ik doe ook maar wat!" | Over luchtiger leven

 • 31 januari 2019
 • 25 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Ik doe eigenlijk maar wat. Het is een zin die ik als rasechte controlfreak alleen met moeite over mijn lippen krijg. En toch is het zo! Ik doe eigenlijk maar wat in het leven. Ook al ga ik nooit over één nacht ijs, ik maak ook mijn keuzes uiteindelijk toch in de hoop dat het goed uitpakt. De afloop ken je immers nog niet. Juist het besef dat ik en met mij vele anderen “maar wat doen”, heeft mijn leven vele malen luchtiger gemaakt. Hoe dat zit en wat die gedachte je kan opleveren, leg ik je graag haarfijn uit.

ik doe ook maar wat

Geen handboek voor het leven

Sta je voor een lastige keuze? Worstel je met een groot dilemma? Op dat soort momenten zou het weleens fijn zijn als je met een paar klikken op de knop een handleiding voor het leven kon bestellen. Helaas! Er bestaat immers geen perfecte leidraad voor het leven. Zelfs de meest geleerde schrijvers van zelfhulpboeken hebben geen antwoord paraat op al onze vragen. En mocht je nu denken dat een Google-speurtocht je uit de brand kan helpen, dan moet ik je zelfs uit die droom halen. Gelukkig maar! Hoe saai zou het zijn als alles al voor ons uitgestippeld zou zijn?!

Keuzes, toeval en verrassingen

Het leven is eigenlijk een opeenstapeling van keuzes, toevallige ontwikkelingen en bijzondere kansen die opeens op je deurmat liggen, op een vacature- of datingsite staan of desnoods tijdens een maandagochtendoverleg aan je worden meegedeeld. Hoe we daarmee omgaan, is aan ons. Elke dag maken we keuzes die ons leven voor altijd kunnen beïnvloeden. De keuze om een huis te bezichtigen, om een sollicitatiebrief te versturen of om een duur lot te kopen. Maar ook de keuze om een keer thuis te blijven, om met een leuke collega te gaan kletsen of om je haar aan een andere kapper toe te vertrouwen, kan soms meer gevolgen hebben dan je denkt. En nee, dat zeg ik niet om je bang te maken. Juist niet!

Til niet te zwaar aan bepaalde keuzes

Wat ik hiermee wil zeggen? Elke dag maken we keuzes met de beste bedoelingen. En precies dat is ook wat je het beste kunt doen. Til niet te zwaar aan alles wat je vandaag besluit, maar probeer te bedenken dat je die keuze maakt op basis van wat jou nu goed lijkt. Of die goede afloop er komt, weet je nog niet. Wat je wel weet? Géén keuze maken brengt je in ieder geval niet verder.

Neem mijn keuze voor een koophuis. Die keuze vond ik eerst een enorm ding. Wat nu als ik een huis koop en de waarde ervan daalt? Wat nu als ik een vriend ontmoet in Maastricht? Wat nu als mijn droombaan zich plotseling in Groningen bevindt? Ik was zo fanatiek bezig met nadenken over de perfecte keuze dat ik überhaupt geen keuze durfde te maken. Totdat ik me realiseerde dat ik maar beter kon gaan voor wat mij nu het beste leek. Dat leverde me wél mijn droomhuis op.

Proberen en leren

Wat ik daarvan leerde? Probeer het leven te zien als een verzameling van situaties waarin je hebt gedaan wat jou op dat moment de beste optie leek. Er waren misschien dingen die je achteraf beter anders had kunnen aanpakken, maar dat had je van tevoren niet kunnen weten. Door er op die manier naar te kijken, maak je je leven een stuk lichter. Want als je voor een baan kiest die uiteindelijk niet je van het is, dan heb je het in ieder geval geprobeerd en ervan geleerd. Woon je maar een jaar in een huis om het dan weer te verkopen? Dan had dat vast zo moeten zijn.

Go with the flow

Natuurlijk zag ik dit ooit anders. Ik had mijn leven tot in de puntjes uitgestippeld. Maar mijn gedachte dat er een leeftijd is waarop je alles weet, is zeker niet uitgekomen Ik doe nog steeds maar wat, alleen al omdat het leven niet te plannen is. Er zijn momenten waarop dat geweldig mooie dingen oplevert, maar er zijn ook momenten waarop het minder positief uitpakt. Dan ga ik even onderuit en sta ik daarna – een wijze les rijker – weer op om verder te gaan.

Niemand weet wat de dag van morgen brengt. Het beste is om te doen wat jou vandaag het beste lijkt. Meegaan met de flow dus, mét een portie gezond verstand. Doe wat jij denkt dat goed is. En vertrouw erop dat – wat er ook gebeurt – het uiteindelijk wel goed komt!

Welke beslissing van jou heeft verrassend goed uitgepakt?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 31 januari 2019 op 8:25 am - Beantwoord

  Juist!

  Ik heb eigenlijk niets anders toe te voegen. Relax en geniet van de dingen die op je pad komen, en roll with the punches, als het leven even wat rottigheid uithaalt.

  • Romy 1 februari 2019 op 7:53 am - Beantwoord

   Absoluut! Het leven heeft soms mooie verrassingen voor je in petto. En als een “verrassing” juist negatief uitpakt, dan is ermee dealen en roeien met de riemen die je hebt vaak de beste optie.

 2. Marije 31 januari 2019 op 8:26 am - Beantwoord

  Ik leef nu luchtiger dan toen ik jonger was. En ik vind het heerlijk. Soms snap ik niet waarom ik dat niet deed toen ik jonger was maar dan stop ik de gedachte maar snel weg.

 3. bychristiana 31 januari 2019 op 9:30 am - Beantwoord

  Mooi artikel weer! Dat doet me hier aan denken; ik had laatst een heel interessant gesprek met iemand dat het eigenlijk best ‘gek’ is dat je als middelbare scholier al een keuze moet maken die voor een aantal mensen de rest van hun (werkende) leven bepaalt. Ik snap aan 1 kant dat het op dat moment moet gebeuren (voordat je gaat studeren dus) maar aan de andere kant; als ik naar mijzelf kijk ben ik ZO veranderd en helemaal niet meer dat meisje dat ik toen was. Ik doe bijvoorbeeld iets totaal anders dan waar ik voor gestudeerd heb, en ben ik tevreden en gelukkig? JA! Daarom spreekt dit artikel me ook zo aan; je kunt je leven niet tot in detail plannen. Soms gebeuren er dingen, fijne maar zeker ook onaangename dingen, die je van tevoren niet had kunnen bepalen of voorspellen en dan verandert er toch weer een hoop in je leven.

  • Romy 1 februari 2019 op 7:56 am - Beantwoord

   Wel heel goed dat luchtiger leven je nu beter afgaat dan eerder! Ik herken wel wat je zegt. Van sommige dingen die ik als onzekere tiener deed, vraag ik me nu ook af waarom ik dat deed en waarom ik me destijds zo druk maakte om dingen die soms niets voorstelden. Maar goed, ik ben allang blij dat ik er nu wat anders in sta 🙂

  • Romy 1 februari 2019 op 8:01 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie reactie! En het is helemaal waar wat je zegt. Ik wist bijvoorbeeld als 22-jarige totaal niet wat ik voor werk wilde gaan doen, terwijl er toch van je wordt verwacht dat je na je afstuderen al heel wat ervaring op je cv hebt staan en weet wat bij je past als je gaat solliciteren. Maar je bent dan nog zó jong!
   Uiteindelijk ben ik ook een heel andere kant opgegaan dan ik tijdens mijn studie altijd dacht, maar eigenlijk hebben die dingen wel verrassend goed uitgepakt. Mooi om te horen dat jij ook zo tevreden en gelukkig in het leven staat, juist door mee te gaan met de flow en je leven niet van tevoren tot in de details uit te stippelen.

 4. Darina 31 januari 2019 op 9:35 am - Beantwoord

  Heel mooi artikel! Ik sta er nu ook heel anders in dan jaren geleden en dat geeft een goed gevoel! Ik plan niet meer zo veel, want vaak loopt het toch anders. Het geeft me nu een vrijer gevoel met ook meer mogelijkheden.

  • Romy 1 februari 2019 op 8:03 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat jij er nu ook wat luchtiger in kunt staan! Het voelt inderdaad zo fijn als je meegaat met de flow en er rekening mee houdt dat het leven je soms zomaar eens kan verrassen 🙂

 5. Anna 31 januari 2019 op 9:53 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel, ik kan me er heel erg in vinden! Soms helpt het inderdaad heel goed om het leven wat luchtiger te nemen en je niet te druk te maken over allerlei keuzes die je kunt maken. Ik heb ook niet echt een duidelijk toekomstbeeld meer, wat het leven in het nu wel wat makkelijker maakt.

  • Romy 1 februari 2019 op 8:05 am - Beantwoord

   Wat goed dat het je lukt om meer in het nu te leven en je minder druk te maken over bepaalde keuzes. Eigenlijk is het ook gewoon onmogelijk om je hele toekomst uitgestippeld te hebben. Je weet maar nooit hoe alles uitpakt, en dat is op zich ook wel weer een geruststellende gedachte 😉

 6. Meaghan 31 januari 2019 op 12:22 pm - Beantwoord

  Wat een mooie en open blog! Je hebt ook helemaal gelijk! Volgens mij doet iedereen maar wat hoor, alleen bij sommige mensen pakt het net wat beter uit dan bij anderen. In elk geval, fijn artikel! Ik heb soms ook moeite met keuzes maken, omdat ik vaak het gevoel heb dat als ik het ene kies, ik het ander uitsluit. Daar kan ik mij dan zo druk over maken. Dan onthoud ik altijd maar: je kunt niet alles kiezen. Niet ‘alles is voor Bassie’ hahaha! Hoe lastig het ook is, ik probeer vaak wel mijn opties goed te overwegen, maar uiteindelijk toch een knoop door te hakken. Anders heb ik het gevoel dat ik blijf stilstaan en daar krijg ik op een gegeven moment ook weer stress van. Ik denk dat de keuze die we maken ons ook vormen als persoon en dat we daar veel van leren en sterker van worden.

  • Romy 1 februari 2019 op 8:10 am - Beantwoord

   Inderdaad! Iedereen doet maar wat en iedereen maakt soms keuzes die geweldig goed of juist minder goed uitpakken.
   Wat jij beschrijft over keuzes, is inderdaad wel lastig. Maar zoals je zegt, soms moet je toch een knoop doorhakken. En al onze keuzes maken ons zeker tot de persoon die we zijn. Juist beslissingen die niet zo goed uitpakken, leren ons vaak ook nog de meest wijze lessen.

   Wat trouwens misschien helpt, is het idee dat je op sommige beslissingen achteraf nog kunt terugkomen. Als iets echt totaal niet goed uitpakt, is er vaak nog wel een manier om daar een andere draai aan te geven. Die gedachte vind ik in ieder geval heel geruststellend, ook al is het meestal niet nodig om ergens op terug te komen 😉

 7. Sandra 31 januari 2019 op 12:50 pm - Beantwoord

  Je blog pas ontdekt en aangezien ik het zo leuk vind ga ik je mooi volgen.

 8. Lizzy 31 januari 2019 op 3:13 pm - Beantwoord

  Dit is iets waar ik in het verleden weleens mee worstelde. Door de keuze om een serieuze relatie aan te gaan en vol te houden met mijn vriend, heb ik een aantal fantastische baankansen aan mij voorbij laten gaan, aangezien ik geen latrelatie wilde. Maar uiteindelijk heb ik die keuze gemaakt (en ben ik er heel blij mee!). Er bestaat inderdaad niet zoiets als een perfecte keuze, alleen een keuze die in het moment goed voelt. 🙂

  • Romy 1 februari 2019 op 8:11 am - Beantwoord

   Onwijs leuk om te horen dat je mijn blog gaat volgen! 🙂 Dankjewel voor je leuke reactie!

  • Romy 1 februari 2019 op 8:13 am - Beantwoord

   Wat goed dat je daar uiteindelijk toch een keuze in hebt gemaakt! Het lijkt me ook best een lastige situatie, maar de beste keuze is natuurlijk altijd de keuze die op dat moment de beste lijkt. En pakt het net wat anders uit, dan heb je het in ieder geval geprobeerd 🙂

 9. Nikita 31 januari 2019 op 8:47 pm - Beantwoord

  Dit is mijn probleem. Ik wil mijn leven perfect plannen en positioneren. Het probleem is dat het leven dat niet laat doen met zich. Dat brengt een hele hoop stress met zich, maar ik zal dat proberen af te leren. Ik weet op dit moment perfect wat me wel en niet gelukkig maakt. En uiteindelijk komt alles wel zoals het moet zijn. If it’s meant to be, it’ll be 😉

  • Romy 1 februari 2019 op 8:16 am - Beantwoord

   Heel mooi gezegd! Soms heeft het leven niet zo leuke “verrassingen” voor je in petto of loopt iets net anders dan je had gehoopt, maar uiteindelijk gebeuren dingen vaak met een reden en komt het écht goed 🙂

 10. Zo simpel is dan geluk 31 januari 2019 op 9:22 pm - Beantwoord

  Heel erg herkenbaar, ik doe eigenlijk ook maar wat!

 11. Lilian 1 februari 2019 op 11:10 am - Beantwoord

  Geen keuze is ook een keuze. Dan bepalen anderen uiteindelijk wat je doet en als je achter de verkeerde persoon aanloopt kan alles instorten.

  Maar ik denk dit ook heel erg vaak! Ook bijvoorbeeld als we zakelijk risico moeten lopen besef ik me dat de meest succesvolle ondernemers wel eens failliet zijn gegaan. Die doen ook maar wat. Uiteindelijk gaat het erom dat je blijft proberen 🙂

  • Romy 1 februari 2019 op 8:49 pm - Beantwoord

   Zeker weten! Ook als ondernemer kom je weleens voor lastige keuzes te staan, zeker als fulltime ondernemer. Maar zoals je zegt, uiteindelijk moet je toch knopen doorhakken en risico’s lopen om verder te komen. Dan heb je het in ieder geval geprobeerd 🙂

 12. Saskia 2 februari 2019 op 5:28 pm - Beantwoord

  Wat een mooi stuk weer, ik raak er altijd geïnspireerd van! Ik heb zeker meerdere dingen die goed zijn uitgepakt. Ook denk ik dat mijn nieuwe rooster voor na mijn verlof goed gaat uitpakken, hoewel ik het best lastig vind minder te werken dan ik had gedacht.

  • Romy 2 februari 2019 op 11:42 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je nieuwe werktijden krijgt! Ik kan me voorstellen dat het even wennen is om wat minder uren te maken, maar ik hoop dat de andere tijden je wel wat extra rust en ruimte voor jezelf (en straks voor het kleintje) geven 🙂

 13. Shirley 4 februari 2019 op 10:37 am - Beantwoord

  Gelukkig zijn veel keuzes ook weer aan te passen of terug te draaien. De meeste dingen staan niet voor altijd vast en dat maakt het juist leuk. Waar deuren sluiten, gaan weer deuren open. Wat ik wel zeker weet: de leeftijd waarop ik het leven uitgevogeld heb, bestaat niet. Ik blijf voor altijd maar wat doen, haha.

  • Romy 4 februari 2019 op 8:42 pm - Beantwoord

   Inderdaad! Je kunt keuzes meestal wel terugdraaien en het heeft ook juist wel wat dat je nooit precies weet hoe het leven loopt. Ik heb zo’n vermoeden dat ik het leven (gelukkig) ook nooit helemaal uitgevogeld zal hebben, haha.

Recente blogs

Hoe schrijf je een blog? Mijn 11 schrijftips!

12 januari 2021|Carrière en ondernemen|

Schrijven is na 27 jaar nog altijd mijn liefste bezigheid. Ooit deed ik dat in een dagboekje voor mezelf; nu deel ik mijn anekdotes, tips, struggles en random gedachten alweer 4,5 jaar hier op mijn blog. Schrijven voor een blog is natuurlijk wel net even anders dan je hersenspinsels aan een dagboek toevertrouwen. Daarom leek het me leuk om na zo'n 1500 artikelen een veelgestelde vragen te beantwoorden: "Hoe schrijf je een blog?". Dit zijn mijn 11 beste schrijftips op basis van mijn eigen blogervaring.

Blij Lijstje #4 | Kerstliedjes, kappersavonturen & taalverwarring

16 december 2018|Persoonlijk|

De feestperiode van het jaar is aangebroken. Over één week luid ik mijn kerstvakantie in en ook de kerstdecoratie is al niet meer aan te slepen bij ons thuis. Wat een feestje is deze periode toch! Ik besloot daarom weer een spread in mijn bullet journal te wijden aan mijn blijmakers van de afgelopen weken. Dat waren er een heleboel! Een paar blijmakers houd ik nog heel even geheim, maar er blijven nog genoeg fijne dingen over om wél te delen in dit Blije Lijstje. Onder andere een bijzondere taalverwarring, een assertiviteitsavontuur bij de kapper en de eerste kerstmuziek van dit jaar. Lees snel verder.

44 leuke dingen om te doen met washi tape

26 januari 2019|DIY|

Mijn verzameling washi tape groeit gestaag. Inmiddels heb ik in mijn kast heel wat rolletjes liggen in alle kleuren van de regenboog. Washi tape kost bijna niets, ziet er vrolijk uit en heeft ook nog eens honderden (wat zeg ik: duizenden!) doeleinden. Je kunt er nog net niet je band mee plakken. Ben jij nog op zoek naar leuke dingen om te doen met washi tape? Of zoek je gewoon een goed excuus om nóg meer rolletjes in te slaan? Dan zit je hier goed! Ik deel 44 leuke dingen om te doen met washi tape.