Sokken? De meeste mensen kopen ze per vijf paar tegelijk. Lekker vrolijk van kleur met stippen of strepen. Of juist basic zwart en zo onopvallend en praktisch mogelijk. En ik? Ik draag steunkousen. Ja, diezelfde als die jouw oma of oude buurvrouw misschien draagt. Zo, dat is eruit! En nee, dat is niet altijd makkelijk, maar in mijn geval wel hard nodig. Lang heb ik getobd en gedubd of ik dit onderwerp wilde bespreken. Er gaat een kwetsbaar verhaal achter schuil over een gevoel van “anders dan anders” zijn. Maar in de hoop dat ik ook maar één iemand met mijn verhaal kan helpen of inspireren, wil ik er met alle liefde meer over vertellen.

ik draag steunkouzen

Steunkousen?!

Steunkousen, waarschijnlijk heb je er weleens van gehoord. Van die huidkleurige dingen die je tot aan je knieën optrekt en die je benen zo’n beetje afknellen. Nee, het zijn nu niet bepaald sokken die je vrijwillig zou uitzoeken omdat je ze zo geweldig mooi vindt staan. Nu zijn ze daar ook niet voor bedoeld, dus dat verklaart een boel. Ook mijn onderbenen zijn sinds kort parttime gehuld in deze dingen. Een paar ochtenden per week trek ik ze met speciale handschoentjes aan en moet ik ze met mijn gebrekkige spierballen over mijn enkels zien te krijgen. Een uitdaging op zich waar ik de eerste dagen zeker 5 minuten tijd voor moest vrijmaken in mijn ochtendroutine! Tja, dat zijn dus steunkousen.

Mijn verhaal (over anders dan anders zijn)

Maar laat ik bij het begin beginnen, want uiteraard hul ik mijn benen niet vrijwillig in deze sokken. Ik herinner me nog het moment dat ik wist dat er iets mis was met mijn voeten. Ik was 13 jaar, het was hartje zomer en ik liep bepakt en bezakt met een propvolle Eastpack door de school. Aan mijn voeten gladiatorschoenen. Je weet wel, die o zo comfortabele sandalen met wel honderden bandjes. Ik vond ze zó mooi. Totdat opeens een meisje naar me keek en tegen haar vriendin siste “Moet je haar voeten zien!”. Ik keek naar beneden en zag tot mijn schrik dat je tussen de honderden bandjes van mijn schoenen een glimp van mijn inmiddels knalrood geworden voeten kon opvangen. Help! Laat anders zijn nu precies niet op mijn verlanglijstje hebben gestaan als onzekere brugpieper.

Enkellaarsjes in de zomer

Vanaf dat moment werden mijn voeten een steeds groter ding in mijn hoofd. Zowel in de zomer als in de winter hielden mijn voeten zó veel vocht vast dat ik geen enkele schoen meer paste. Tegelijkertijd konden mijn voeten twee kleuren aannemen: knalblauw óf knalrood. Iets met gezond roze als middenweg kwam bijna niet voor. Onzeker als ik was, zag ik maar één oplossing: altijd dichte schoenen dragen. En zo heb ik vakantiefoto’s waarop ik bij temperaturen van 40 graden in leggings en enkellaarsjes rondloop. Dat ene paar dat ik nog paste welteverstaan! Uiteraard kon ik stikjaloers zijn als ik vriendinnen zag lopen op fitflops, waar hun slanke voetjes met gemak in pasten. Dat wilde ik ook! Ik wilde niet anders zijn.

Steunkousen: steun uit onverwachte hoek!

De oplossing? Twaalf jaar later kwamen daar opeens steunkousen (en een fijne fysiotherapeute!) om de hoek kijken. Via via had ik ontdekt dat ik niet de enige was met dit probleem én – belangrijker! – dat er iets aan te doen was. Ik maakte een sprongetje van vreugde toen ik tot die ontdekking kwam. Een sprongetje dat ik al een paar maanden later met veel slankere voeten opnieuw kon maken. Ik pas nu schoenen die ik eerder niet paste en zie opeens weer enigszins slanke voeten als ik naar beneden kijk. En al na twee behandelingen was er geen rode of blauwe kleur meer bij mijn voeten te bekennen.

ik draag steunkouzen

Dankbaar voor een paar sokken

Je kunt je dus vast voorstellen dat steunkousen voor mij niet meer “die lelijke dingen die oma’s dragen” zijn. Dit paar kniehoge sokken is voor mij een noodzakelijk kwaad dat juist heeft bijgedragen aan mijn gezondheid en geluk. En dat ze niet charmant zijn, heb ik daar met alle liefde voor over. Ik vergelijk het met mijn bril. Eerst vond ik het vreselijk dat ik iets op mijn neus moest zetten om mijn ogen een handje te helpen. Inmiddels ben ik vooral dankbaar voor de wereld die voor me open is gegaan nu ik dagelijks de wereld door twee glazen kan bewonderen. Het hoort bij mij, het is oké. En als anderen daar wat van vinden – van mijn bril, mijn steunkousen of wat dan ook – dan weet ik waarom ik die draag en kan ik tegenwoordig mijn schouders ophalen.

Precies goed zoals je bent!

Waarom ik dit artikel heb geschreven? Niet om mijn medische geschiedenis op tafel te gooien, niet om je voor een sponsordeal naar mijn fijne fysiotherapeute te sturen (wel een aanrader overigens!). Wat ik wel hoop, is dat ik je met dit artikel kan inspireren of aan het denken kan zetten. Misschien draag jij ook steunkousen, heb je ook iets met je voeten of voel je je om een andere reden “anders”. Als dat zo is, dan hoop ik dat je inziet dat je niet gek of raar bent. Je hoeft je niet te schamen of te verstoppen. Je hoeft je niet te laten aanpraten dat je anders bent. Niet met brede voeten, niet met steunkousen, niet met protheses, niet met een rolstoel, niet met wat dan ook. Je bent namelijk precies goed zoals je bent!

Iets wat ik je ten slotte niet wil onthouden, is deze omdenker: ik mag dan met steunkousen door het leven gaan, maar ik heb mooi wel een paar sokken van €125 (en heb die nog “cadeau” gekregen van de verzekering ook) in de kast liggen. Ha, dát kunnen niet veel mensen zeggen!

Heb jij je weleens anders dan anders gevoeld?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Femke 13 februari 2019 op 6:09 am - Beantwoord

  Goed dat je dit schrijft want hoewel ik denk ‘lekker belangrijk wat een ander ervan zal vinden, je hebt het nodig’ (bij wijze van spreken), weet ik zeker dat het voor veel mensen een drempel is die ze over zouden moeten. Ik moet overigens onderhand echt eens weg voor steunzolen, ook al zoiets haha! Alleen kost mij dat tijd en daar heb ik geen zin in.. lekker logisch hè!

  • Romy 13 februari 2019 op 7:49 am - Beantwoord

   Dankjewel! Het voelt inderdaad vaak wel als een drempel om zoiets als steunkousen te dragen. In ieder geval eerst wel voor mij. Gelukkig ben ik inmiddels vooral heel blij dat deze kousen bestaan en heb ik daar de oncharmantheid ervan graag voor over 😉
   En wat betreft de steunzolen, ik zie een to-do-list-puntje voor deze week, haha.

 2. Darina 13 februari 2019 op 6:43 am - Beantwoord

  Heel goed dat je dit deelt en zo veel mensen kunt helpen met dit artikel! Precies zoals je schrijft, je bent goed zoals je bent!

 3. Lisa 13 februari 2019 op 7:03 am - Beantwoord

  Mooi geschreven, en wat een fijne oplossing! Dank je wel voor het delen, top. Haha, ik heb inderdaad echt brede voeten. Elegante schoenen kan ik niet aan en zomaar een paar toffe betaalbare schoenen kopen lukt niet. Maar ja, het hoort bij me.

 4. Marije 13 februari 2019 op 7:07 am - Beantwoord

  Sinds mijn operaties draag ik ook die charmante kousen van mijn tenen tot aan mijn lies. Dus i know how you are feeling.

  Goed dat je er over schrijft. Het moet uit de taboe sfeer en je bent niets anders dan een ander.

  • Romy 13 februari 2019 op 7:51 am - Beantwoord

   Lastig hè als je voeten wat breder (of juist smaller) zijn dan de meeste voeten?! Soms zou ik willen dat ik elk paar schoenen in de winkel zou passen. Maar, zoals jij ook al zegt, dit hoort gewoon bij mij. En ik ben allang blij dat ik dankzij de kousen nu wat meer schoenen pas.

  • Romy 13 februari 2019 op 7:51 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie reactie! <3

 5. Sofie 13 februari 2019 op 8:03 am - Beantwoord

  Wauw Romy, dankjewel om dit te delen. Zo zie je maar weer dat iedereen wel iets in zijn rugzakje heeft waar hij of zij zich over schaamt. Terwijl dat echt niet nodig zou moeten zijn. Bedankt voor je verhaal en steunkousen of niet, je bent prachtig. Goed dat je deze hulp hebt gevonden!

  • Romy 14 februari 2019 op 12:18 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je onwijs lieve reactie! <3 En inderdaad, ik ben zó blij dat ik de hulp heb gevonden. Ik dacht na verloop van tijd dat deze voeten gewoon bij mij "hoorden" en ben nog altijd dankbaar dat mijn fysio mij het tegendeel heeft bewezen.

 6. Meaghan 13 februari 2019 op 8:05 am - Beantwoord

  Wat goed dat je hier zo open over durft te schrijven! Wat naar om te lezen dat je je zo onzeker voelde over je voeten en je niet altijd de schoenen kon dragen die je zou willen dragen. Maar jij kan er natuurlijk niks aan doen dat dat gebeurt met je voeten. In mijn ogen is er helemaal niets mis met steunkousen of steunzolen. Als het voor jou werkt, dan is dat toch helemaal prima? Daar hoef je je echt niet voor te schamen! En als mensen je dat wel laten doen, dan zegt dat meer over hen dan over jou. 😉
  Ik denk juist dat veel mensen herkenning gaan vinden in je verhaal en blij zijn dat je dit deelt! <3

  • Romy 14 februari 2019 op 12:21 am - Beantwoord

   Thanks voor je superlieve reactie op mijn artikel! <3 En je hebt absoluut gelijk! Schaamte over je uiterlijk is nooit ergens voor nodig. En als je het gevoel krijgt je te moeten schamen, dan heeft dat vaak meer met de ander te maken dan met jezelf. Een mooie boodschap die ik zeker wil onthouden voor onzekere momenten 🙂

 7. Veronique 13 februari 2019 op 8:19 am - Beantwoord

  Je openheid is verfrissend. Bedankt voor je verhaal ❤

 8. Audrey 13 februari 2019 op 8:32 am - Beantwoord

  Stoer dat je dat deelt! En wat naar, die confrontatie op school toen je nog zo jong en kwetsbaar was 🙁

 9. Jantine 13 februari 2019 op 8:33 am - Beantwoord

  Fijn dat je ook deze kant van je zelf durft te delen! En helemaal fijn dat het zo’n goede oplossing voor je gezondheid is!
  Groetjes
  Jantine

  • Romy 14 februari 2019 op 12:22 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie reactie! En inderdaad, het is een verademing dat er zoiets als steunkousen bestaat en dat deze kousen zo’n positieve invloed op mijn voeten en benen hebben.

 10. Josephine 13 februari 2019 op 8:47 am - Beantwoord

  Hoi Romy, wat een mooi artikel! Ik denk dat je er veel mensen een hart mee onder de riem steekt, goed gedaan! Zelf loop ik anders dan normaal en daarom is schoenen kopen niet echt mijn hobby. Op de basisschool had ik zelfs speciale spalken en daarom schoenen in maat 40! Gelukkig heb ik nu hele mooie orthopedische schoenen waar ik zelfs de nodige complimenten over krijg! 🙂

 11. Mirjam 13 februari 2019 op 9:31 am - Beantwoord

  Wauw, wat goed en wat stoer dat je dit hier zo durft te vertellen! Dit soort dingen zijn misschien niet altijd even leuk, maar wel noodzakelijk. Toch fijn dat ze er zijn, die steunkousen!

  • Romy 14 februari 2019 op 12:24 am - Beantwoord

   Dankjewel, ook voor het delen van een stukje van jouw persoonlijke verhaal! Ik kan me voorstellen dat je de spalken juist in die tijd ook heel vervelend vond. Wel heel fijn dat de medische wereld hard vooruitgaat en dat je nu op fijne orthopedische schoenen door het leven gaat. Helemaal ideaal dat ze nog echt heel mooi zijn ook 🙂

  • Romy 14 februari 2019 op 12:24 am - Beantwoord

   Dankjewel! En inderdaad, steunkousen zijn misschien niet altijd leuk, maar het is wel geweldig fijn dat ze bestaan.

 12. Jenn 13 februari 2019 op 9:56 am - Beantwoord

  Mooi dat je dit deelt. Het is niks om je voor te schamen, maar ik heb het idee dat veel jonge mensen hier toch moeite mee hebben. Ik weet niet meer bij wie, maar laatst zag ik bij iemand voorbij komen dat steunkousen er tegenwoordig in hele vrolijke kleurtjes zijn!

  • Romy 14 februari 2019 op 12:30 am - Beantwoord

   Klopt! Met steunkousen is niets mis, maar toch ligt er soms best wel een taboe op of schamen mensen zich ervoor. Eigenlijk best jammer! Die steunkousen in vrolijke kleurtjes klinken zeker als een leuke optie. Mijn aanbieder van op maat gemaakte steunkousen heeft die helaas nog niet, maar misschien ga ik eens bij andere winkels kijken of ze daar kousen in wat vrolijkere tinten hebben 🙂

 13. Irene 13 februari 2019 op 10:02 am - Beantwoord

  Ik voel me zowaar trots dat je dit deelt Romy! Zo mooi dat je ook deze kant laat zien. Niet alles is perfect. Ik weet zeker dat je er andere mensen mee helpt! Kan me voorstellen dat zo’n paar kousen niet heel charmant is, maar je hebt ze nodig hé. Jammer dat je dat op school moest meemaken. Kinderen zijn soms heel hard voor elkaar. Ben blij voor je dat je nu alleszins iets hebt gevonden dat je verder helpt.

 14. Lizzy 13 februari 2019 op 10:42 am - Beantwoord

  Wat een krachtig verhaal, Romy! Ik kan me voorstellen dat dit (vooral als onzekere tiener) heel lastig was om mee om te gaan. Wat fijn dat je nu wel iets hebt gevonden wat werkt. En het voordeel van de steunkousen is dat je wel weer schoenen kunt dragen die je leuk vindt 😉 Veel liefs <3

  • Romy 14 februari 2019 op 12:32 am - Beantwoord

   Wauw, superlief je reactie! Dankjewel! <3 En inderdaad, soms kunnen kinderen echt wel hard zijn naar elkaar toe. Zeker op die leeftijd kan dat wel hard aankomen. Ik ben in ieder geval blij dat ik nu - na al die jaren - een oplossing heb gevonden die zo goed helpt 🙂

  • Romy 14 februari 2019 op 12:34 am - Beantwoord

   Dankjewel! 🙂 Ontzettend lief, je reactie! En inderdaad, het is wel een hele opluchting dat ik nu weer de schoenen pas waar ik mijn voeten eerder nooit in kreeg. Het klinkt als iets heel simpels, maar het was voor mij bijna een vreugdemomentje toen ik opeens sommige laarsjes wél paste 🙂

 15. Linda 13 februari 2019 op 11:08 am - Beantwoord

  Meis ik vind het mooi hoe je hierover schrijft. Ik kan mij de dag nog goed herinneren dat ik een boekje open deed over mijn steunkousen (een paar dat zelfs tot mijn liezen komt, fancy) en dat artikel wordt nog dagelijks gelezen. Zoveel mensen dragen ze dus!

  Ik snap heel goed dat je je dan even anders voelt. Ik had zelf echt ‘schijt’ hieraan. Huppelde op mijn steunkousen door de kledingwinkels als ik een jurkje uit het rek wilde passen. Simpelweg omdat ze mij helpen en ik hoop dat mensen die ze dragen zich niet gaan verstoppen.

  Inmiddels gaat het een stuk beter met mij en kan ik het probleem met medicatie oplossen. Lang staan kan ik simpelweg nog steeds niet, maar dat neem ik maar voor lief – en als dat wel moet heb ik ze zo weer aangetrokken. Zelf heb ik ook een zwart paar, die voelen automatisch weet normaler aan. Wat gek hé!

  En nu heb ik een schoonzus die ze ook draagt. Maakt het voor ons beiden weer een stukje makkelijker om erover te praten. Zo mooi om te zien hoe een simpele ‘oh hee jij ook’ het ijs kan breken!

  En lieve Romy, je bent mooi zoals je bent. Met en zonder de kousen. Want wat is het fijn dat je weer normale schoenen kan dragen en hierdoor weer een beetje meer mens bent geworden ☺️

  • Romy 14 februari 2019 op 12:38 am - Beantwoord

   Wauw, lieve Linda, ontzettend bedankt voor je prachtige woorden! Ik krijg er helemaal kippenvel van! <3
   Wat mooi om te lezen dat jij zo open bent over je steunkousen en ze juist ziet als iets wat je helpt in plaats van als iets vervelends. Die instelling neem ik nu ook aan en ik merk dat dat al enorm helpt. Het is alleen al een feestje dat ik hierdoor nu weer mijn normale schoenen kan aantrekken. Als ik dit jaar weer nieuwe steunkousen mag uitzoeken, staan bij mij ook zwarte steunkousen bovenaan mijn lijstje. Ik denk dat die ideaal zijn voor onder mijn zwarte panty's 🙂

 16. Sanne 13 februari 2019 op 11:27 am - Beantwoord

  Eigenlijk zou een fabrikant er op in moeten springen en die kousen wat vrolijker moeten maken aan de buitenkant.
  Net als dat mijn hoortoestellen jarenlang eentoning waren en nu in de meest hipste kleuren te krijgen zijn en zelfs met bling bling. Dat maakt slechthorend zijn ineens een stuk minder vervelend.

  En top dat je dit durft te delen!

 17. bychristiana 13 februari 2019 op 11:41 am - Beantwoord

  Ik vind het ontzettend goed dat je hier eens aandacht aan besteedt. Wat ontzettend fijn dat dit voor jou een oplossing is. Geweldig is dat toch he, dat er dan iemand op je pad komt (in jouw geval de fysiotherapeute) die je zo goed kan helpen met iets waar je al zo lang mee loopt te tobben.

  • Romy 14 februari 2019 op 12:39 am - Beantwoord

   Dat zou zeker geen slecht idee zijn! Ietwat hippere kousen zou ik met alle plezier dragen 🙂 Wat fijn trouwens dat er tegenwoordig ook hippere gehoortoestellen te krijgen zijn! Alleen al zo’n mooie vormgeving kan het dragen van een hulpmiddel als een gehoortoestel of een paar kousen al een stuk minder vervelend maken.

  • Romy 14 februari 2019 op 12:41 am - Beantwoord

   Absoluut! Het voelt bijna als een soort reddende engel wanneer opeens blijkt dat iemand je kan helpen bij een probleem waar je al lang mee zit. Ik dacht zelf eigenlijk al dat mijn voeten bij mij “hoorden” en was blij verrast dat de fysiotherapeute me zo goed bleek te kunnen helpen met iets waar ik al jarenlang mee liep.

 18. Lianne 13 februari 2019 op 4:29 pm - Beantwoord

  Oh Romy wat een prachtige blog en ik vind het zo mooi dat je hierover schrijft en er voor uitkomt! Voor mij zijn steunkousen heel normaal, dat is mijn werk. Ik trek ze dagelijks aan of uit 😉 Weliswaar bij een wat oudere doelgroep, maar weet maar dat dit inderdaad echt ongelofelijk veel voorkomt en dat het niks is om je voor te schamen. Als veel meer mensen eens ergens voor uit zouden komen dan zou schaamte of onzekerheid al een veel minder groot ding zijn. Ik vind het zo knap van je en ik ben ook blij dat je tenminste weer in leuke schoenen past 🙂 You go girl!

  • Romy 14 februari 2019 op 12:46 am - Beantwoord

   Wauw, dankjewel voor je onwijs lieve woorden en voor je mooie reactie! <3 Het helpt alleen al om te weten dat ik niet de enige ben die steunkousen draagt en die daar veel baat bij heeft. Net wat je zegt, soms wordt je onzekerheid al minder wanneer je weet dat je niet alleen bent 🙂 En hoe dan ook ben ik al heel blij met het effect dat de steunkousen hebben en dat ik inderdaad weer normale schoenen kan dragen. Een enorme verademing!

 19. Simone 13 februari 2019 op 5:23 pm - Beantwoord

  Wat een mooi en open stukje! Ja, ik voel me vaak zat anders dan anderen. Met mijn fibromyalgie is veel voor mij lang niet vanzelfsprekend. Je ziet dan wel niks aan mij, maar het is er wel (ook niet altijd makkelijk trouwens!).

  • Romy 14 februari 2019 op 1:14 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het soms heel lastig is wanneer mensen niet aan je zien dat er iets is, terwijl je daar wel veel last van ondervindt. Dat zal ook vervelende situaties met zich meebrengen, naast het feit dat fybromyalgie je helaas al beperkt in dingen. Oprecht complimenten voor hoe je ermee omgaat en bijvoorbeeld nu je eigen onderneming bent begonnen <3
   Dankjewel voor je mooie reactie!

 20. Jacqueline 13 februari 2019 op 6:02 pm - Beantwoord

  Steunkousen heb je tegenwoordig ook in hippe kleuren (Weet alleen niet of de zorgverzekering die ook vergoed). Niks om je voor te schamen in ieder geval!
  En ik heb zo twee paar schoenen ter waarde van een paar duizend euro waar ik elke dag op mag lopen, haha!

  • Romy 14 februari 2019 op 1:15 am - Beantwoord

   Haha, daar kan de PC Hooftstraat inderdaad nog wat van leren met die schoenenprijzen 😉
   Een paar steunkousen in hippe kleuren lijkt mij ook zeker wel wat. Helaas zijn veel gekleurde steunkousen niet “medisch”, waardoor de verzekering ze niet vergoedt. Maar het schijnt dat er met goed zoeken wel wat te vinden moet zijn. Ik zal eens kijken binnenkort 🙂

 21. Saskia 13 februari 2019 op 8:02 pm - Beantwoord

  Fijn dat dit zo voor je helpt! Dat is super fijn lijkt me… Ik heb zelf ook slechte voeten, in de vorm van hamertenen en doorgezakte voeten (ik ging lopen met 9 maanden). Ik loop al jaren op zolen en heb vroeger protheses gehad voor mijn tenen. Het is nu redelijk bijgetrokken aangezien ik toen nog in de groei was, maar helemaal goed komt het niet. Op hakken lopen is dus ook funest voor mijn voeten, vooral mijn tenen. De druk erop is te groot waardoor ik dagen lang last ervan kan hebben. Ik doe ze dus niet zo snel aan.

 22. Jorinde 13 februari 2019 op 9:13 pm - Beantwoord

  Wat knap dat je er zo open over bent en super fijn dat het zo goed helpt! Dat is het allerbelangrijkste!

 23. Zo simpel is dan geluk 13 februari 2019 op 9:33 pm - Beantwoord

  Heel erg mooi dat je dit met ons deelt. Goed dat je voor je gezondheid kiest, je gezondheid is immers zoveel belangrijker dan de mening van anderen.
  Je hebt overigens wel hele hippe steunkousen tegenwoordig. Onder andere van Happy Socks en via deze site https://www.butik21.nl. Ook nog best betaalbaar volgens mij. 🙂

  • Romy 14 februari 2019 op 7:08 am - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat jij ook slechte voeten hebt! Wel fijn dat het een beetje is bijgetrokken sinds je jeugd, maar ik kan me voorstellen dat je de hakken in de kast laat staan.

  • Romy 14 februari 2019 op 7:11 am - Beantwoord

   Absoluut! Mijn gezondheid gaat voor alles en daar heb k de kousen graag voor over. Dankjewel voor de link naar Butik 21! Daar hebben ze inderdaad wel heel mooie en vrolijke kousen. Helaas heb ik alleen op maat gemaakte kousen nodig, zodat de kousen precies aansluiten en precies de juiste druk geven. Daarom passen standaard kousen bij mij niet. Maar ik ga de site onthouden voor misschien in de toekomst, als ik het wel met kousen in confectiematen zou kunnen doen 🙂

   • Zo simpel is dan geluk 15 februari 2019 op 6:32 pm - Beantwoord

    En ik maar denken dat je op die site juist kousen op maat kon bestellen, met drukklasse, maar dat heb ik dan verkeerd begrepen. (En ook niet verder gekeken dan mijn neus lang is. Maar inderdaad, wie weet is het iets voor in de toekomst.

    • Romy 15 februari 2019 op 6:52 pm - Beantwoord

     Geen probleem, joh! 🙂 Ik vind het al hartstikke lief dat je meedenkt. Waarschijnlijk kunnen veel mensen met die kousen wel uit de voeten, maar ik heb net wat meer speciale medische kousen nodig. Maar wie weet lukt het in de toekomst wel met dit soort (vrolijke) kousen 🙂

 24. Anna 13 februari 2019 op 9:56 pm - Beantwoord

  Wat fijn dat steunkousen je zo goed hebben geholpen! Ik kan me wel voorstellen dat je er vooral als puber flink van baalt, maar gelukkig is dat ook maar een fase geweest. Iedereen heeft wel onzekerheden, maar meestal verdwijnen ze gelukkig wel bij het ouder worden. Ik vind het super goed dat je jouw verhaal deelt, want je kunt er ongetwijfeld meiden mee helpen! Niks om je voor te schamen inderdaad 😀

  • Romy 14 februari 2019 op 7:12 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! En inderdaad, veel onzekerheden worden gelukkig minder naarmate je ouder wordt 🙂

 25. Evelyne 13 februari 2019 op 10:50 pm - Beantwoord

  Voor mij zijn steunkousen de normaalste zaak van de wereld. Wellicht omdat ik deels in de sector zit en omdat ik niet anders heb geweten doordat mijn tante het al heel haar leven draagt. Zij kan niets anders dragen en het moeten er zijn waar de tenen bij bloot zijn. Ook mijn vader is laatst met steunkousen moeten beginnen. Anyway, ik snap de clu van dit artikel compleet. Je hebt het wellicht al gelezen op mijn blog dat ik al sinds mijn 8 jaar een hoorapparaat draag. Feitelijk is dit ook een beetje hetzelfde verhaal. Voor mij voelt dit zo doodgewoon aan. No shame, no blame 😉

  • Romy 14 februari 2019 op 7:18 am - Beantwoord

   Mooi om te horen dat jij steunkousen juist de normaalste zaak van de wereld vindt en ook je eigen gehoorapparaat volledig hebt geaccepteerd. Je hebt ook helemaal gelijk: het belangrijkste is dat het helpt en er is helemaal niets om je voor te schamen 🙂

 26. Rianne 14 februari 2019 op 9:27 am