“Drink jij geen alcohol? Dat vind ik wel ongezellig, hoor!” Die uitspraak kreeg ik zo’n anderhalf jaar geleden te horen tijdens een niet zo succesvolle eerste date. Het is trouwens niet de enige keer dat ik een opmerking naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen als ik een alcoholisch drankje afwees. Zodra ik het bij water, sap of een kop thee houd en het niet een doodnormale dinsdagochtend is, word ik daar regelmatig vreemd op aangekeken. De inhoud van mijn glas is gek genoeg soms voor anderen meer een ding dan voor mijzelf. Ik drink dus geen alcohol. Zonder goed excuus. Maar met de nodige vooroordelen van anderen van dien.

“Ja maar, waarom dan?”

De eerste vraag wanneer ik zeg geen alcohol te drinken, is vaak “Waarom dan?”. Best wel een ongemakkelijke vraag! Want moet je er dan altijd een goede reden voor hebben om wijn of een biertje af te wijzen? Ik vraag toch andersom ook niet waarom die ene bierdrinkende vriend geen sinaasappelsap heeft besteld?

Toch heb ik heel lang de neiging gehad mezelf te verantwoorden voor de niet-alcoholische inhoud van mijn glas. Ik bedacht soms zelfs excuses om maar onder lastige discussies uit te komen. Dolblij was ik daarom toen ik mijn rijbewijs in the pocket had en me voortaan als vrijwillige BOB kon aanbieden. Dat ik het wijntje ook zou hebben laten staan als ik met de fiets was gekomen, vertelde ik er maar niet bij.

Geen goede reden, gewoon geen behoefte

Dat ik geen alcohol drink, heeft overigens niets met grootse overtuigingen te maken. Het is anders dan vegetariër zijn. Ik eet heel bewust al 13 jaar geen vlees en vis, maar een bewuste niet-drinker ben ik niet. Ik sluit niet uit dat ik misschien een keer een paar slokken wijn probeer of met echte champagne proost. Het hoeft alleen van mij gewoon niet per se.

Voor mij hangt gezelligheid niet samen met het aantal glazen alcohol dat ik heb besteld. Verder houd ik simpelweg niet van bier en champagne. Wijn misschien wel, maar de behoefte om dat uitgebreid te proeven heb ik niet. Bovendien vind ik het een vervelend idee dat alcohol veel met je lijf kan doen, zeker omdat ik de invloed op mijn lijf simpelweg niet kan inschatten. Daarmee experimenteren staat overigens ook niet direct op mijn bucketlist. En als ik dat al zou doen, dan zeker niet op een bedrijfsuitje met collega’s. Je weet maar nooit.

“Doe toch gezellig mee!”

Hoe vaak mensen al niet hebben geprobeerd om me over te halen. “Eén slokje maar!” en “Doe toch gezellig mee!”. Als ik zoiets te horen krijg, verslik ik me dan wel nog net niet in mijn water, maar zo’n opmerking schiet me wel in het verkeerde keelgat. Mensen stimuleren om stappen te zetten, is goed als je er een ander mee verder helpt. Maar waarmee zou iemand me helpen door me tegen mijn zin in alcohol te laten drinken? En door ook nog eens duidelijk te maken dat ik zonder iets alcoholisch in mijn glas niet gezellig genoeg zou zijn?

ik drink geen alcohol

Mijn lijf, mijn glas, mijn keuze

Er was een tijd dat ik het best lastig had met die opmerkingen. Dan schoot ik dus in de “Ja maar, ik ben de BOB”-excuses om me maar te kunnen indekken. Maar inmiddels ben ik er vrij stellig in dat ik me door niemand tegen mijn wil in laat overhalen om alcohol te drinken. Het is mijn lijf. Mijn glas. Mijn keuze. Experimenteren doe ik liever als ik daar zelf zin in zou hebben. En mocht iemand daar wat van vinden, dan is het vast niet het type persoon waar ik een leuke vriendschappelijke klik mee heb.

Proosten met wijn… en water

Er zijn heus nog momenten dat ik het lastig vind als mensen me ernaar vragen. Maar gelukkig heb ik inmiddels een fijne groep mensen om me heen verzameld die het oprecht niets uitmaakt of ik nu proost met sinaasappelsap, water of een glas champagne. Zij vinden me oké zoals ik ben, wat er ook in mijn glas zit. Sommige vrienden drinken ook geen alcohol, andere vrienden houden wel van een glaasje op z’n tijd en weer anderen hebben zo nu en dan een bescheiden kater. Voor mij allemaal even oké! Leef en laat leven.

En dus ga ik lekker verder met mijn Dry January. Gevolgd door Dry February en door vast nog heel wat droge maanden. Alhoewel, die Jip-en-Janneke-champagne (a.k.a. druivensap) van Oud & Nieuw smaakte wel naar meer. Wat een feestje om daarmee het nieuwe jaar in te luiden! Zonder kater.

Heb jij weleens gekke reacties gekregen als je een glas alcohol afsloeg?

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 14 januari 2020 op 7:24 am - Beantwoord

  Nu ik dit zo lees, denk ik: best bijzonder inderdaad, dat mensen zich bemoeien met de inhoud van je glas. Ik drink zelf ook geen alcohol. Niet vanwege overtuigingen, maar gewoon omdat ik het niet lekker vind. Af en toe een glaasje witte wijn vind ik wel sfeerverhogend (vooral voor het idee;)), maar tegenwoordig mag ik geen alcohol meer vanwege medicijnen. Ik hoefde er gelukkig niet aan te wennen.
  Je conclusie is ijzersterk: Jouw, leven, jouw glas, jouw keuze. Houden zo!

  • Romy 15 januari 2020 op 11:56 pm - Beantwoord

   Daar had ik nog niet bij stilgestaan, maar medicijnen kunnen er inderdaad ook voor zorgen dat je geen alcohol meer mag drinken. Dan is het misschien wel fijn dat je er toch al gaan gewend was nauwelijks te drinken 😉

 2. Dorien 14 januari 2020 op 7:31 am - Beantwoord

  Ik drink zowiezo de werkdagen geen alcohol, dan alleen thee en koffie.
  Maar in het weekeind bij een heerlijk diner, mag ik graag een goed glas, liefst droge witte wijn drinken.
  Maar alles met mate.

 3. bychristiana 14 januari 2020 op 7:49 am - Beantwoord

  Same here! Ik heb nooit de ‘behoefte’ gehad om alcohol te drinken, niet eens om het uit te proberen. Ik drink het dus ook echt nooit. Andre trouwens ook niet, om dezelfde reden. Roken hetzelfde, maar dat vind ik gewoon ronduit (sorry…) smerig! Maar goed, ik heb dus ook heel wat rare blikken gehad hoor, dat ik geen alcohol drink. Ik heb daar eigenlijk nooit zo bij stil gestaan, maar eigenlijk is het wel een beetje raar als je daar over nadenkt;-)

  • Romy 15 januari 2020 op 11:58 pm - Beantwoord

   Gek hè dat het mensen soms zo veel lijkt uit te maken als je niet “gezellig meedrinkt”. Dat terwijl je daarmee heus niet een ander verbiedt om wel een glaasje te nemen.
   Roken vind ik trouwens ook vies. Ik heb ooit één date gehad met een jongen die rookte en besefte toen pas dat ik dat echt een mega-afknapper vond. Ik moet er niet aan denken dat ik zonder zelf te roken elke dag naar de rook zou ruiken.

 4. Saskia 14 januari 2020 op 7:56 am - Beantwoord

  Oh dit wel heel erg herkenbaar. Ik vind alcohol helemaal niet lekker, dus drink het ook niet. Je krijgt dan zeker wel eens gekke blikken, raar is dat eigenlijk. Ik rook niet. Drink niet… Maar vind het prima zo 🙂 Mijn man overigens ook niet 🙂

  • Romy 15 januari 2020 op 11:59 pm - Beantwoord

   Prima toch inderdaad?! Ik vind bijna alle alcoholische drankjes ook niet lekker en vind het helemaal oké om dan maar gewoon wat anders te drinken te nemen.

 5. Carmen 14 januari 2020 op 8:14 am - Beantwoord

  Ik drink ook geen alcohol. Althans, heeeel weinig, misschien 2 wijntjes per jaar. Merk dat dit meer “een ding” was toen ik jonger (20-23) was, misschien ook omdat de groepsdruk toen groter was of ik dat zo ervoer. Nu ben ik 31 en weet iedereen niet beter dan dat ik ook op feestjes aan de Fanta ben 🙂

  • Romy 16 januari 2020 op 12:01 am - Beantwoord

   Herkenbaar wel wat je zegt dat het op “latere” leeftijd al minder uitmaakt dat je geen alcohol drinkt. Misschien heeft dat er ook wel mee te maken dat mensen om me heen minder naar feestjes gaan dan 5 jaar geleden en dat ik wat meer mensen om me heen heb verzameld die me gewoon accepteren zoals ik ben.

 6. Ling 14 januari 2020 op 8:27 am - Beantwoord

  Zelf drink ik geen druppel alcohol. Ik zeg gewoon dat ik het niet lust. Probeer eens, heb ik vaak gehoord maar ik blijf nee zeggen.

  • Romy 16 januari 2020 op 12:02 am - Beantwoord

   Goed dat je voet bij stuk houdt en trouw blijft aan jouw keuze om niet te drinken. Stom toch eigenlijk dat mensen je dan toch over de streep proberen te trekken. Daar mag je toch gewoon zelf keuzes in maken, zou je denken.

 7. Anouk 14 januari 2020 op 8:50 am - Beantwoord

  Ik vind dit zo fijn om te lezen! Ik drink namelijk ook geen alcohol en kan me hier enorm in herkennen, het is zo fijn om af en toe te lezen dat je niet alleen bent.

  • Romy 16 januari 2020 op 12:04 am - Beantwoord

   Wat mooi om dat te horen! Ik vind de reacties andersom ook heel fijn. Het is goed om te horen dat ik niet de enige ben die geen alcohol drinkt en die daar vrij stellig in is. Als tiener had ik dat idee weleens, maar gelukkig lijken er steeds meer mensen te zijn die net als ik niet drinken of minderen met alcohol.

 8. Audrey 14 januari 2020 op 8:53 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar! Voor mij geen druppel alcohol ook inderdaad. Ik vind het ook echt stom dat mensen vragen naar het waarom en dat ze lijken te vinden dat je er uberhaupt een reden voor moet hebben. Juist al dat gezeur – zeker toen ik een tiener was – heeft er bij mij alleen maar voor gezorgd dat ik er helemaaaaal niet meer over peinsde om wel alcohol te gaan drinken.

  • Romy 16 januari 2020 op 12:06 am - Beantwoord

   Dat effect herken ik eigenlijk wel. Ik merkte ook aan mezelf dat het stimuleren om “toch een glaasje te nemen” alleen maar averechts werkte. Ik vind het zoiets stoms dat je je zou moeten verantwoorden als je geen alcohol drinkt, terwijl het nou niet bepaald een gezond drankje is dat je toch echt eens zou moeten proberen om goed voor jezelf te zorgen of zoiets 😉

 9. Meaghan 14 januari 2020 op 9:01 am - Beantwoord

  Ik drink zelf ook geen alcohol. Nooit gedaan ook. Ik heb wel eens een slokje bier en een slokje wijn op, maar ik vind het allemaal niet lekker en daarnaast ben ik er ook van overtuigd dat al dat spul niet goed is voor je lichaam. Ook ben ik bang als controlfreak zijnde om de controle over mijn eigen handelen te verliezen als ik dronken zou zijn en vind ik het daarnaast gewoon een overbodige luxe. Ik snap ook niet dat mensen dan komen met het argument dat alcoholische dranken gezellig zouden zijn… Een kop thee kan net zo gezellig zijn. Ook ik moet me af en toe wel eens verantwoorden over waarom ik geen alcohol drink. De ene persoon reageert daar erg onbegripvol op, maar meestal reageer ik dan met zoiets als: jij kan toch ook gewoon een kop thee nemen? Waarom zou ik moeten drinken tegen mijn zin in? Terwijl andere personen juist met super veel respect reageren dat ze het goed en knap vinden dat ik nooit alcohol drink en dat het een mooie keuze is om het niet te doen. Net wat jij zegt hoor, iedereen mag zelf een keuze maken wat hij/zij drinkt en anderen hoeven zich daar echt niet mee te bemoeien!

  • Romy 20 januari 2020 op 11:09 pm - Beantwoord

   Dat controlfreak-argument herken ik stiekem wel. Juist omdat ik nog bijna nooit alcohol heb gedronken, heb ik geen idee wat voor effect alcohol op mij zou hebben. Ik ben nog weleens bang dat ik dan opeens gekke dingen ga doen (in het bijzijn van andere mensen) of dat mijn lijf heftig reageert. Nee hoor, doe mij dan ook maar gewoon een onschuldige kop thee.
   Mooi dat jij ook gewoon je eigen keuzes maakt! Alcohol is eigenlijk ook een beetje vergif voor je lijf. Alleen maar heel gek dus dat andere mensen je zouden willen overtuigen om dat te drinken. Zou dan toch eigenlijk logischer zijn als het andersom zou zijn, zou je denken 🙂

 10. evelien 14 januari 2020 op 9:13 am - Beantwoord

  Wat mooi dat je hier een artikel over schrijft, het lijkt mij erg vervelend als mensen dit soort persoonlijke vragen stellen.
  Alsof je altijd een reden ergens voor moet hebben..
  Ik drink graag een wijntje zo op zijn tijd. Ik doe zelf ook mee met dry January, maar ik merk dat ik weinig moeite heb om het wijntje te laten staan. Daarnaast wil ik het boek ‘op je gezondheid’ van Rene Kahn lezen over de effecten van alcohol.
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 20 januari 2020 op 11:10 pm - Beantwoord

   Oeh, dat boek klinkt interessant! Misschien ga ik dat ook nog eens lezen.
   Wat goed trouwens dat je meedoet aan Dry January én dat het je zo gemakkelijk afgaat.

  • Eveline Fleur 6 februari 2020 op 9:48 am - Beantwoord

   Ik ben ook wel nieuwsgierig naar dit boek!

 11. Anna 14 januari 2020 op 9:25 am - Beantwoord

  Wat goed dat je zo dichtbij jezelf blijft! Lijkt me in sommige situaties best lastig om ‘nee’ te zeggen, zeker gezien alcohol zo ‘normaal’ is. Ik heb er echt respect voor! Thuis drink ik eigenlijk nooit, alleen tijdens feestjes en verjaardagen. En soms in het weekend, als er vriendinnen langskomen. Tijdens het uitgaan drink ik wel altijd. Maar het kan ook zo voorkomen dat ik een maand of langer niks drink, haha. Mijn ouders dronken vroeger wel iedere avond een klein glaasje, gek genoeg heb ik die gewoonte nooit overgenomen. Ik hou niet van bier en eigenlijk ook niet van wijn (ik krijg er tijdens het drinken vaak al hoofdpijn van ;-)). Heel soms een rosé met een groot glas water erbij. Doe mij maar een lekker mix drankje of een cocktail! Als ik bijvoorbeeld uit eten ga drink ik meestal gewoon fris of thee, vind een cocktail dan zo overdreven en bovendien ook behoorlijk prijzig :p. Haha, ik heb dus zo mijn voorkeuren… Het levert soms ook rare blikken op wanneer iedereen aan het bier/wijn is en ik aan de cocktails, maar ach. Leef en laat leven, toch? 😀

  • Romy 20 januari 2020 op 11:12 pm - Beantwoord

   Ah dank je wel! Omdat ik niet zo van alcohol houd, voelt het eigenlijk niet als een lastige keuze om het niet te drinken. Alleen het sociale aspect is soms wat lastig als andere mensen dus zo bezig zijn met waarom ik geen alcohol drink.
   Maar inderdaad, leef en laat leven. Of je nu thee, bier, wijn of cocktails drinkt – net wat je zelf lekker vindt, toch?! 🙂

 12. Ilona Wielinga 14 januari 2020 op 10:32 am - Beantwoord

  Zo herkenbaar. Ik heb heel lang geen alcohol gedronken omdat ik er de behoefte niet aan had. En ik kreeg vaak vergelijkbare opmerkingen. Alhoewel mijn vrienden het altijd gewoon geaccepteerd hebben.
  Ik heb vervolgens wel een tijdje alcohol gedronken, maar dan bleef het bij 1 of 2 biertjes. Inmiddels drink ik echter niet meer vanwege de medicatie die ik slik, iets wat mensen veel makkelijker lijken te begrijpen. Wat ik best apart vind, want niet drinken omdat het niet mag, of omdat je er zelf niet achter staat, zit in mijn optiek weinig verschil tussen. Jouw lichaam, jouw keuze.

  • Romy 20 januari 2020 op 11:13 pm - Beantwoord

   Wel bijzonder inderdaad dat je er opeens geen opmerkingen meer over krijgt nu je om gezondheidsredenen geen alcohol meer drinkt. Maar in ieder geval fijn dat je je nu veel minder hoeft te verantwoorden 🙂

 13. Irene 14 januari 2020 op 10:35 am - Beantwoord

  Ik drink ook niet (om verschillende redenen) en krijg het ook op mijn zenuwen als ik dan mensen dingen hoor zeggen als: saai, ongezellig, … Hoezo? Ik snap niet waarom het voor iemand anders ongezellig is als ik water drink eigenlijk. Dat is dan eerder een probleem van die andere persoon. Als het voor jou niet leuk is als ik water drink zou ik toch bij mezelf even ten rade gaan. Kan er ook echt boos om worden. Waarom moet ik me verantwoorden voor het feit dat ik nuchter wil blijven? Zou toch eerder omgekeerd moeten zijn hé. Als ze me in de toekomst vragen waarom ik niet drink zeg ik: ‘gewoon, waarom drink jij wel?’ Haha. Maar goed, leven en laten leven denk ik dan.

  • Romy 20 januari 2020 op 11:14 pm - Beantwoord

   Haha, dat vind ik wel een goede vraag! En je hebt eigenlijk helemaal gelijk. Ik had het ooit met een professional over het niet drinken van alcohol en zij zei toen ook “Eigenlijk is alcohol gewoon vergif. Waarom zou je je moeten laten overhalen dat te proberen?”. Daar zat wel wat in.
   En wat je zegt, hoe suf is het als je voor mensen pas gezellig bent als je alcohol drinkt. Dan zit er toch ergens bij die mensen iets niet helemaal goed, zou je denken.

 14. Hermien - KouweKleren 14 januari 2020 op 10:48 am - Beantwoord

  Ik houd wel van een drankje, maar ik heb het altijd vreemd gevonden dat er zo’n stigma rondom niet drinken hangt. Vreemde standaard, wat maakt het nou uit wat je in je glas hebt. Ik moet altijd denken aan de sketch van Javier Guzman, die er als tegenhanger bij de bitterballen ‘Aaah, neem jij geen mosterd? Wat flauw. Toe, doe nou gezellig mee’ van maakt.

  • Romy 20 januari 2020 op 11:16 pm - Beantwoord

   Haha, die uitspraak van Javier Guzman houden we erin! Da’s wel een goede inderdaad. Zo zou ik eigenlijk ook kunnen vragen waarom een ander niet gezellig meedoet met mijn muntthee als degene naast me aan het bier zit 😉

 15. Anna 14 januari 2020 op 11:10 am - Beantwoord

  Ik herken het maar al te goed! Ik voel me dan ook meestal gelijk niet meer op mijn gemak… Liefs!

 16. noor 14 januari 2020 op 11:26 am - Beantwoord

  Ik kan me zo vinden in dit artikel. Zelf heb ik nooit alcohol gedronken, behalve toen ik 16 was op een verjaardagsfeestje. Een glas Pasoa. Nu ik aan de hogeschool studeer, valt het me vaak op dat je ”moet” drinken. Studenten die in studentenverenigingen zitten en de druk voelen om te drinken. Of als je uitgaat, moet je ook drinken. Om los te komen. Want anders ben je niet tof. Hoezo? Ik ken genoeg leuke mensen die niet drinken en wanneer ik ze zie dansen, zijn ze ook leuk!

  Ik begrijp zelf ook de hele drinkcultuur niet. ”Water is voor de vissen.” ”Drinken moet gewoon om je te amuseren.”

  Zelf heb ik ”schrik” (lol) dat als ik een vriend heb, dat hij wel van een glaasje kan genieten. Of dat hij zat thuis komt. Want daar sta ik echt niet op te wachten. Ik ken welgeteld één jongen die niet drinkt en dit ook gewoon eerlijk durft te zeggen. Daar alleen al heb ik bewondering voor, voor het niet-meelopersgedrag.

  Fijne dinsdag!

  • Romy 20 januari 2020 op 11:20 pm - Beantwoord

   Gek eigenlijk hè, die drinkcultuur?! Ik merk zelf dat ik ook zonder alcohol al in de loop van de avond vaak wat losser wordt, dus eigenlijk is die drank nergens voor nodig.
   Mijn vriend is trouwens een van de weinig jongens die bijna noot alcohol drinkt en daar ook open over is. Vind ik ook juist wel mooi en stoer!

 17. Jenn 14 januari 2020 op 11:53 am - Beantwoord

  De raarste reactie: “Ben je zwanger?” Ehm nee, ik ben met de auto. Ik drink overigens wel graag een wijntje, maar kan ook heel goed zonder. Soms drink ik maanden niks, soms een paar in het weekend, ben nooit een buitensporige drinker geweest. En idd, zonder is net zo gezellig hoor. Heb het altijd raar gevonden dat ‘niet drinken’ zo slecht geaccepteerd wordt.

  • Romy 20 januari 2020 op 11:21 pm - Beantwoord

   Pff, wat een vreemde vraag inderdaad! Alsof je zwanger zou moeten zijn om niet te drinken. Gewoon lekker je eigen ding doen, zou ik denken!

 18. Lenneke 14 januari 2020 op 11:54 am - Beantwoord

  Standaard: “BeN Je ZwaNgeR Of Zo HaHahHA”. Houd gewoon je mond, Kees.

 19. Marloes 14 januari 2020 op 12:43 pm - Beantwoord

  Ik drink zelden alcohol, alleen soms een glas wijn of een cocktail als ik er erg zin in heb. Toen ik nog lid was bij mijn studentenvereniging vond ik het wel lastiger om een glas fris te bestellen. Bijna iedereen keek en sprak me daarop aan. “Doe toch gezellig mee met het bier.” Tegenwoordig wordt het gelukkig steeds normaler om geen alcohol te drinken en ik ga gelukkig met mensen om die mij gewoon accepteren zoals ik ben.

  • Romy 20 januari 2020 op 11:24 pm - Beantwoord

   Inderdaad al heel fijn en helpend dat je nu mensen om je heen hebt die je accepteren zoals je bent, alcohol of niet. Het is toch fijn als je je niet druk hoeft te maken over wat anderen van je vinden, maar lekker kunt bestellen wat jij wilt.

 20. Johanne 14 januari 2020 op 1:23 pm - Beantwoord

  Wat lijkt me dat enorm vervelend soms! Blijkbaar kunnen veel mensen geen gezellige tijd hebben zonder alcohol. Lastig leven, denk ik dan. Ik drink al anderhalf jaar niet meer (andere redenen, goh) en ik mis het soms wel, maar voorheen dronk ik ook echt maar 1 wijntje per maand. En niet meer. Is helemaal niets mis mee. Je bent gezonder zonder (hoewel, als je mijn opa zou vragen dan is drie glazen wijn bij het avondeten nodig om 100 te worden), hebt ‘s ochtends geen last van een kater, hebt meer energie en geen droge mond. Win-win, lijkt me. Haha.

  • Romy 20 januari 2020 op 11:17 pm - Beantwoord

   Precies, een win-winsituatie eigenlijk als je niet of nauwelijks alcohol drinkt. Of nou ja, laten we hopen dat je opa geen gelijk heeft 😉

 21. Giovanna Jansen 14 januari 2020 op 1:32 pm - Beantwoord

  Ik drink – bewust – al jaren geen druppel alcohol meer. Gelukkig krijg ik eigenlijk nooit vervelende reacties, maar ik ga ook nooit uit, dus dat scheelt misschien. Ik krijg juist meestal reacties dat mensen zelf ook niet drinken, of weinig. Mensen vinden het eerder vervelend als ik iets calorierijks of ongezonds te eten afsla. 😉

  • Romy 20 januari 2020 op 11:28 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je juist meestal positieve reacties krijgt als je geen alcohol drinkt.
   Overigens herken ik de opmerkingen als ik bijvoorbeeld een stukje taart afsla ook wel. Dat vind ik soms ook wel vervelend. Daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor alcohol in mijn ogen: leef en laat leven 🙂

 22. Lianne 14 januari 2020 op 1:53 pm - Beantwoord

  Zo idioot dat mensen je in principe ‘dwingen’ om iets te drinken terwijl je het gewoon echt niet wilt! Ik snap dat echt niet, laat iemand lekker. Ik drink soms wel eens, maar ik maak ook nooit zo’n rare opmerkingen naar iemand die dat niet doet. Ik snap ook heel goed dat je het niet doet! Van al die verhalen die je erover hoort en van al die dronken lui in de stad word ik ook niet vrolijk van, en het wordt er ook helemaal niet gezelliger op. Ik heb ook wel eens opmerkingen gekregen als ik eens een avondje niet dronk en de rest wel, maar ik trek me daar nooit zoveel van aan.
  Thuis drinken wij eigenlijk nooit, met uitzondering inderdaad zo’n Oudjaarsavond of mijn verjaardag, maar verder neem ik alleen wel eens een glaasje wijn of een lekkere cocktail als ik al gezellig met Stefan in een restaurant zit of met vriendinnen op een terrasje zit of zo. Ik ben ook vaak met de auto, dus dan drink ik al automatisch niet en dat vind ik niet erg. Ik drink het dus echt alleen als ik er zin in heb en omdat ik een bepaalde soort cocktail lekker vind, maar dat moet ook kunnen. Genieten mag, maar drinken alleen maar om het drinken hoeft voor mij inderdaad ook echt niet!

  • Romy 20 januari 2020 op 11:27 pm - Beantwoord

   Mooi om te lezen hoe jij erin staat en vooral mooi dat je je ook niet door anderen laat leiden als het om alcohol gaat! Ik geef je groot gelijk: gewoon lekker doen waar jij zin in hebt. Zo nu en dan een glaasje alcohol en zo nu en dan juist een keer geen alcohol moet allebei kunnen, toch?! 🙂

 23. Rachel Kromdijk 14 januari 2020 op 2:40 pm - Beantwoord

  Zelf drink ik ook echt zelden alcohol, soms gaat er met vrienden een rosé in of een shotje wiskey.. maar verder drink ik eigenlijk niet. Maar wel goed dat je hier zo in staat hoor.. lekker blijven doen!

 24. Rosanne 14 januari 2020 op 4:23 pm - Beantwoord

  Ik vind echt dat mensen zich gewoon lekker met hun eigen ding moeten bemoeien. Waarom zou jij je moeten verantwoorden omdat je geen alcohol drinkt? Het is echt niet zo dat je daardoor een minder leuk persoon bent? Nee hoor, gewoon lekker doen wat jij wilt!

 25. Mirjam 14 januari 2020 op 6:25 pm - Beantwoord

  Yes! Hier nog een die ook eigenlijk nooit alcohol drinkt. Ik heb weleens whiskey op omdat ik ontzettende kiespijn had, maar echt lekker vond ik het niet. Mooi artikel zo, geen alcohol hoeft geen enkel probleem te zijn. Je bent gewoon leuk zoals je bent 🙂 Nu heb ik hier eigenlijk nog nooit problemen mee gehad, ik kan het me in ieder geval niet herinneren, mijn omgeving accepteert het ook gewoon.

  • Romy 20 januari 2020 op 11:30 pm - Beantwoord

   Wat fijn dat je omgeving er gewoon goed mee omgaat dat je nauwelijks alcohol drinkt. Geheel terecht ook eigenlijk, want in echte vriendschap zou wel/geen alcohol er natuurlijk totaal niet moeten toedoen. Het maakt jou geen ander mens als je geen alcohol bestelt 🙂

 26. Evelyne 14 januari 2020 op 8:03 pm - Beantwoord

  Ik drink wel eens graag een wijntje bij het eten op restaurant, of op zaterdagavond gezellig voor tv. Ik drink het omdat ik het graag drink en niet omdat ik mee wil doen in de groep. Ik begrijp mensen die niet drinken en ga er ook niet om vragen waarom wel of niet. Ik accepteer het gewoon, net zoals men mij moet accepteren in bepaalde andere keuzes. Gewoon doen waar jij zin in hebt Romy 😉

  • Romy 20 januari 2020 op 11:33 pm - Beantwoord

   Mooi gezegd! En ik sta er precies zo in. Ik accepteer mensen die wel alcohol drinken en andersom vind ik het fijn als anderen mijn keuze ook respecteren. Daar wordt de wereld alleen maar mooier van, toch?! 🙂

 27. Laurine 14 januari 2020 op 9:28 pm - Beantwoord

  Fijn dat je hierover schrijft, zeker zo na de feestdagen. Talloze familieleden stelden me de vraag waarom ik geen glaasje cava/wijn/ … wilde. Regelmatig kreeg ik de vraag of ik geen alcohol dronk. En kijk, het is zo dat ik me niet kan herinneren wanneer ik voor het laatst een slok alcohol heb gedronken, maar het is ook niet zo dat ik resoluut heb besloten om nooit te drinken. Ik zeg niet graag dat ik niet drink, want als ik dan ooit wél zin heb in een glaasje dan wil ik me daar ook niet voor hoeven te verantwoorden. Laat iedereen maar gewoon zijn/ haar eigen gang gaan, dat lijkt me heel fijn.

  • Romy 20 januari 2020 op 11:33 pm - Beantwoord

   Ah wat rot dat je steeds die vraag kreeg van familieleden! Ik zou zeggen: maak je vooral niet te druk over de vragen en opmerkingen van anderen. En ik heb zo’n vermoeden dat mensen soms eigenlijk helemaal niet zo bezig zijn met of je wel of niet een glas alcohol meedrinkt als zij wat drinken. Gewoon doen wat voor jou goed voelt!

 28. Lisa 15 januari 2020 op 8:05 am - Beantwoord

  Mooi artikel, langzamerhand komt er een beweging op gang tegen de standaard van ‘alcohol hoort erbij en is gezellig’. Daar ben ik blij mee. Ik drink ook geen alcohol en ben reuze gezellig in het juiste gezelschap.

  • Romy 20 januari 2020 op 11:36 pm - Beantwoord

   Inderdaad mooi om te zien dat steeds meer mensen minderen met alcohol drinken. Voor je gezelligheid hoeft wel/geen alcohol drinken in ieder geval zeker niets te betekenen. Daar heb ik gelukkig ook nog nooit klachten over gehad 😉

 29. Jacqueline 15 januari 2020 op 8:36 am - Beantwoord

  Ik drink weleens een wijntje, maar zou een ander nooit willen overhalen om mee te doen. Als je zonder kan, is dat alleen maar beter. Eigenlijk hoop ik dat mijn meiden er ook nooit aan gaan wennen. Nu vinden ze het vies en stom en dat mag van mij zo blijven. 😉

  • Romy 20 januari 2020 op 11:40 pm - Beantwoord

   Haha, kinderen hebben in de “drinkleeftijd” lijkt mij ook best spannend. Ik duim met je mee dat ze alcohol nog heel lang vies en stom zullen vinden 😉

 30. Lilian Visser 15 januari 2020 op 1:24 pm - Beantwoord

  Vreemd eigenlijk he, die reacties. Ik drink hoogstens twee wijntjes, omdat ik het effect niet zo fijn vind, maar ik vind het wel lekker om af en toe te drinken en daarmee ook iets meer te ontspannen (vooral op een warme zomerdag).

  Ik weet nog dat ik een keer ijsthee bestelde met een vriendin (ik was BOB en zij drinkt ook bijna nooit, omdat ze gewoon bier en wijn niet lust) en toen keek de barman ons HEEL vreemd aan. Mijn man drinkt tegenwoordig alcoholvrij bier en dat is zo goed en hip tegenwoordig dat je het ook zonder gene kunt bestelling in een café.

  • Romy 20 januari 2020 op 11:47 pm - Beantwoord

   Toch een mooie ontwikkeling dat alcoholvrij bier tegenwoordig meer geaccepteerd is. Ik merk ook wel een ontwikkeling, waardoor er steeds meer mensen zijn die het “knap” vinden dat ik niet drink in plaats van dat ze er een negatieve mening over hebben.

 31. Els 16 januari 2020 op 8:17 am - Beantwoord

  Pfff, ik drink ook nooit alcohol. Vind het gewoon niet lekker. Gelukkig vind iedereen het bij mij ook prima :-). Kan ik rijden ;-).

  • Romy 20 januari 2020 op 11:54 pm - Beantwoord

   Haha, precies! Zo zitten groepen in ieder geval nooit om een BOB verlegen 😉

 32. Karin 16 januari 2020 op 8:45 pm - Beantwoord

  Haha, is dat je verzameling “rare blikken” op de foto?! Ik heb heel lang geen alcohol gedronken, tot mijn 25ste ongeveer. Het idee van controle verliezen over jezelf sprak me niet aan, maar daarnaast was het ook absoluut geen goed idee omdat ik een bloedafwijking heb waardoor mijn bloed niet goed stolt. Alcohol verdunt je bloed nog verder, dus die combinatie is niet aan te raden. Mensen accepteerden dat eigenlijk gewoon en ik had er weinig gezeik over.

  Het is veranderd toen ik mijn vriend tegenkwam die me aan cocktails introduceerde. Gewoon af en toe, omdat het lekker is. En bij eten vind ik nu een wijntje ook lekker. Ik kan altijd snel het effect van alcohol merken en dan houd ik al snel op. Ik ben denk ik bang om de controle te verliezen? Mijn vriend houdt wel erg van bier, maar ik bestel rustig een theetje als hij bier drinkt (ik grap wel eens dat we het lifestyle blog bierenthee.nl moeten beginnen) en das helemaal prima.

  Oh en ik ben trouwens van mening dat als iemand het zonder alcohol niet gezellig vindt, dat je je moet afvragen wat je er überhaupt doet en lekker weg moet gaan 😉

  • Romy 21 januari 2020 op 12:35 am - Beantwoord

   Haha, ik moest heel hard lachen om je opmerking over de blikken! Je blognaam Bierenthee.nl klinkt trouwens ook als een top idee. Ik voel een nieuwe domeinnaam voor jou aankomen 😉
   Wat je zegt over bang zijn om de controle te verliezen, herken ik trouwens wel. Ik denk dat dat (misschien onbewust?) ook bij mij een van de redenen is waarom ik alcohol vaak laat staan. Juist omdat ik bijna nooit wat drink, heb ik geen flauw idee hoe mijn lijf op alcohol zou reageren. En tot nu toe heb ik ook nooit de behoefte gevoeld om eens die proef op de som te nemen 😉

 33. Nikita 16 januari 2020 op 10:58 pm - Beantwoord

  Ik heb nog nooit alcohol gedronken en ben het voorlopig ook niet van plan. Ik weet niet, ik heb er gewoon geen behoefte aan. Ik ken mensen die zich alleen maar amuseren als ze een glas te veel op hebben. Dan denk ik bij mezelf; kan dat niet zonder dan? Het gekke is ook dat niemand iets zegt als je gezellig een wijntje meedrinkt. Maar als jij degene bent die om een glas frisdrank of fruitsap vraagt, ho! Dan is er een probleem. Da nis het altijd van ‘oh, drink toch gezellig mee’. Maar ik wil dat niet. Ooit zei er een keer iemand dat ik eens wat meer uit mijn schulp zou moeten komen en naar feestjes gaan en iets moest drinken. Omdat ik anders nooit ‘populair’ ging worden. Wie zegt dat ik dat wil? Ik heb geen duizend vrienden om me heen, maar ik weet (onder andere door de afgelopen tijd) dat ik twee fantastische vrienden heb die achter mij staan en meer heb ik niet nodig. Eigenlijk nu ik er over nadenk is het wel bizar hoe ver mensen zich soms moeien in je leven. En ja oke, in sommige gevallen is het een kwestie van bezorgheid en dan vind ik dat wel lief. Maar je moeien met de inhoud van iemands glas (bij iemand die niet drinkt dan) is geen bezorgdheid. Ik ben zo vaak gepusht om toch maar eens iets te proberen, omdat dat bij volwassen worden hoort blijkbaar. Ik heb wel altijd mijn poot stijf gehouden. Dus doe mij maar een fruitsapje of een cola 😉

  • Romy 21 januari 2020 op 12:32 am - Beantwoord

   Wat goed en stoer dat je ondanks de opmerkingen altijd trouw aan jezelf bent gebleven door het glas alcohol toch te laten staan! Het is inderdaad maar gek als mensen je proberen over te halen toch iets alcoholisch te drinken. Alsof dat een gezonde optie is die je echt eens moet proberen. Mooi om te horen dat je tegenwoordig lieve mensen om je heen hebt die je minstens zo leuk vinden met gewoon een sapje of cola in je glas 🙂

 34. Truusje - De Sandwichformule 17 januari 2020 op 11:07 am - Beantwoord

  Wat een goed stuk. Ben het helemaal met je eens, mensen moeten zich er niet mee bemoeien. Ikzelf drink ook nagenoeg niet. Ik vind het niet lekker en ik vind het belachelijk om mezelf iets ‘te leren drinken’ terwijl ik het niet lekker vind. Het is nog mega ongezond ook, dus ik ben oprecht blij dat ik het niet lust. Had ik dat maar met meer ongezonde dingen, haha. Taartjes, chips…. . Maar goed, alcohol vind ik dus niet lekker. Drink ook geen koffie om die reden. Vind ik ook niet lekker en daarbij zit ik niet echt op een koffieverslaving + vergeelde tanden te wachten, haha.

  Heel af en toe drink ik wel een glas Baileys met ijs. Dat vind ik dan wel oprecht lekker, maar dat hoef ik echt niet wekelijks te drinken. Een keertje op vakantie ofzo vind ik het wel leuk en geeft het iets extra’s, hoewel de laatste keer volgens mij al meer dan drie jaar geleden is, haha. Nou ja, het scheelt bovendien veel geld. Ik vind het helemaal prima zo. Mijn vriend drinkt toevallig ook nauwelijks, dus dat is heel fijn.

  • Romy 21 januari 2020 op 12:25 am - Beantwoord

   Wat je zegt over alcohol, is eigenlijk precies hoe ik erin sta. Ik zou niet weten waarom ik alcohol zou moeten leren drinken, terwijl er nou niet bepaald gezonde stoffen in zitten die mijn lijf echt direct nodig heeft 😉 Overigens is jouw verhaal over koffie ook precies mijn verhaal. Ook ik heb om die twee redenen niet meer dan één kop koffie in mijn hele leven geprobeerd. Grappig dus om te lezen dat jij er precies zo instaat!

 35. Eveline Fleur 6 februari 2020 op 9:52 am - Beantwoord

  Ja heel raar dat mensen zich zo bemoeien met je glas. Wat maakt dat nou uit! Hetzelfde vond ik vroeger over ‘de liefde bedrijven’. Wat maakt het uit op welke leeftijd je dit voor het eerst deed? Het is je eigen keuze. Ik drink overigens wel graag een glaasje wijn met een ‘borrelplankje’ tijdens een date night en tegen een lekker ‘neutje’ zeg ik ook geen nee. Maar inderdaad alles met mate en puur voor de smaak. Aan een glas heb ik dan ook genoeg. Overigens krijg ik ook rare blikken als ik zeg dat ik geen koffie drink omdat ik het niet lekker vind. Tegenwoordig vind ik een latte wel lekker maar daar zit dan ook bijna geen koffie en en heul veel melk. 😉

  • Romy 16 februari 2020 op 10:44 pm - Beantwoord

   Precies, eigenlijk heel gek dat mensen zich soms zo bezighouden met de keuzes van een ander. Of dat nu gaat om koffie/thee, alcohol of zoiets als je eerste keer – het is toch gewoon aan jezelf om daarin keuzes te maken, zou je denken.

 36. johanna 6 februari 2020 op 4:36 pm - Beantwoord

  Er is nog een vraag, waar je alleen het “niet hebben of doen” moet verantwoorden. Namelijk waarom je “geen kinderen hebt”. Als iemand wel of zelfs veel kinderen heeft, wordt er nooit naar het waarom gevraagd. Omgekeerd atlijd.

  • Romy 16 februari 2020 op 10:47 pm - Beantwoord

   Klopt inderdaad! Ik ken een paar mensen om me heen die bewust geen kinderen hebben en ook in de toekomst niet willen, en daar komen vaak best wel wat vragen over. Best vreemd eigenlijk! Kinderen krijgen is niet zomaar iets, dus eigenlijk gek dat andere mensen dan het stel zelf zich daarmee denken te moeten bemoeien.