Over uitdagingen gesproken | Ik ga een lezing geven!

lezing romy op roodharigendag
Foto gemaakt door Melanie Smulders.

Dat de mooiste dingen soms buiten mijn comfortzone te vinden zijn, heb ik al vaker mogen ervaren. Daarom ben ik op z’n tijd niet vies van een uitdaging. Ook niet als die uitdaging me op het moment zelf een hoofd vol spanning en knikkende knietjes bezorgt. Een van de dingen die ik nogal spannend vind, is presentaties geven. Laat dat nou net iets zijn wat me tegelijkertijd heel gaaf lijkt om vaker te doen. En net toen ik me dat realiseerde, kwam er een mailtje binnen…

Een e-mail van een mede-roodharige

Dat mijn haren rood zijn, is je vast al weleens opgevallen. Ik vond het dan ook een feestje om twee jaar geleden voor het eerst op de Roodharigendag rond te lopen en schreef er destijds zelfs een artikel over. En dat heb ik geweten. Het organisatiecomité van de Roodharigendag had mijn artikel blijkbaar gevonden. Ik ontving namelijk een paar maanden geleden een e-mail van een van de organisatoren: of ik het zou zien zitten om op de Roodharigendag een lezing te geven. Zó tof! Nadat ik van de eerste positieve (!) schrik was bekomen, gingen mijn gedachten ongeveer als volgt:

Wauw, hoe tof! Ja natuurlijk!

Ehm, ik kan helemaal niet presenteren.

Ja maar, dat kun je maar op één manier leren: door het te DOEN.

Ja maar, wat moet ik dan vertellen?

Nou, op je blog weet je toch altijd wel wat te vertellen.

Wie komt er nou naar mijn lezing luisteren?

Ehm, vast wel op z’n minst iemand.

Je wilde toch vaker presenteren? Doe het dan.

Weet je wel hoe MEGA gaaf dit is? Niet twijfelen, maar DOEN.

En toen zei ik JA!

Ja, die laatste stem in mijn (verder gelukkig niet schizofrene) hoofd had gelijk. Kansen waar je in eerste instantie razend enthousiast over bent, moet je aangrijpen. Ook al komen er in tweede instantie allerlei mitsen en maren naar boven drijven. Het feit dat ik enthousiast genoeg was om direct JA te denken, betekende voor mij dat ik me niet door angst moest laten leiden. Voordat ik het wist opende ik een nieuw bericht en vulde ik dat met de tekst “Ja, lijkt me hartstikke leuk!” om vervolgens razendsnel mijn muis naar de verzendknop te bewegen. Klik. En zo gebeurde het. Ik zou een lezing gaan geven. Een echte lezing. Ik? Ja, ik.

Mijn lezing op de Roodharigendag

Als je een lezing geeft, moet je natuurlijk iets meer te zeggen hebben dan dat je Romy heet en rood haar hebt. Al snel wist ik waar ik meer over wilde vertellen. Mijn rode haar is altijd iets geweest wat mij anders maakt. Als kind vond ik dat weleens lastig. Inmiddels ben ik mijn rode haar juist gaan waarderen, omdat het mij ‘mij’ maakt. Daarom gaat mijn lezing over jezelf zijn, de rol die rood haar daarbij voor mij heeft gespeeld, en hoe ik stap voor stap leerde om dingen die mij anders maakten juist te waarderen. En natuurlijk ben ik niet alleen zelf aan het woord, maar gooi ik ook de nodige leuke polls, vragen en doordenkers tussendoor. En een paar ongeziene kinderfoto’s, want ook dat hoort erbij.

Knikkende knietjes en een buik vol kriebels

Ja, dat vind ik dus écht heel spannend. Inmiddels komt de Roodharigendag al steeds dichterbij. Nog maar 10 dagen en dan sta ik daar met een microfoon op een podium in het mooie Tilburg. Het idee alleen al bezorgt me kriebels in mijn buik. Kriebels van de zenuwen, maar gelukkig vooral gezonde kriebels omdat het me een geweldige één-keer-in-je-leven-kans lijkt. En een manier om mijn presentatiekriebels er eens flink onder te krijgen. Want soms moet je dingen gewoon doen om te ervaren dat je ze misschien wel beter kunt dan je denkt.

Wanneer en waar?

Wil je erbij zijn? Leuk! De lezing vindt plaats op zaterdag 24 augustus van 14.00 uur tot 15.00 uur op de Burgemeester Brokxlaan 1000 in Tilburg. De toegang is gratis. Je kunt het hele programma voor 24 augustus hier vinden.

Of je nu roodharig bent of geen rode lokken hebt, je bent meer dan welkom. Het lijkt me heel leuk je te ontmoeten.

Heb jij weleens een spannende presentatie of lezing gegeven?

Volg:
Deel:

52 Reacties

  • Romy
   Auteur
   14 augustus 2019 / 08:23

   Dank je! Inderdaad een mooie uitdaging!

 1. 14 augustus 2019 / 07:21

  Oh wat spannend zeg! Nee, ik heb dat niet en dat durf ik ook echt niet. Vroeger toen ik een presentatie moest geven zorgde ik vaak dat ik er onderuit kwam. Vind het echt zo niet fijn dat iedereen naar mij kijkt. Nope, ik sla over. Wel heel stoer dat je het gaat doen! :)

  • Romy
   Auteur
   14 augustus 2019 / 08:24

   Thanks! Ik vind presentaties geven ook best wel spannend en sta meestal liever niet in het middelpunt van de belangstelling. Maar dit leek me wel een mooie uitdaging om eens aan te gaan.

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2019 / 09:41

   Dank je! Ik ben zelf ook echt niet iemand die graag een presentatie geeft of sowieso voor een grote groep wilt staan, maar ik hoop dat deze ervaring me helpt om daar toch wat makkelijker in te worden.

  • Romy
   Auteur
   14 augustus 2019 / 08:24

   Wat stoer dat je dat hebt gedaan! Ook een hele uitdaging, lijkt me.

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2019 / 09:42

   Haha, wie weet ooit! Mag ik eerst nog wat extra presentatie-ervaring opdoen, vrees ik :P

 2. Anouk
  14 augustus 2019 / 07:55

  Ah super leuk! Heel veel succes alvast, toi, toi, toi!

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2019 / 09:42

   Ha, wat leuk! Ik ben zelf nog niet vaak in Tilburg geweest, dus alleen al dat vind ik leuk :)
   Dank je voor je lieve succeswens!

 3. Daenelia
  14 augustus 2019 / 08:21

  ;) Eens in je leven …. Ik denk dat dit een eerste stap is voor jou. Spreken is even eng, maar het is een kwestie van het vaker doen. Ik denk dat het jou wel ligt. Gierende zenuwen kun jij de baas zijn, zorg voor een keel pastille bij de hand, en water. Diep en rustig ademen, ook als je maag in de knoop ligt. Luister naar Eminem om je op te peppen … One chance. You can do it! Succes!

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2019 / 09:44

   Dank je wel voor je motiverende woorden! Een keelpastille en een glas water ga ik zeker meenemen. Die komen vast goed van pas!
   Ik hoop ook echt dat kilometers maken (veel presenteren dus) helpt om er steeds wat beter in te worden. Ik ga het gewoon aan en dan zie ik wel :)

 4. 14 augustus 2019 / 08:37

  Wauw wat wen mijlpaal! Jammer dat het voor mij zo ver weg is, zo’n roodharigendag lijkt me zo leuk. Alhoewel ik zelf rossig en niet echt rood haar heb, zou ik er vast ook welkom zijn
  Anouk blogde over…5x Tips voor duurzame stationery

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2019 / 09:45

   Je bent met alle vormen van rood haar welkom op de Roodharigendag :) Het varieert van blond/rossig tot aan kastanjebruin. Echt een leuke dag om eens naartoe te gaan, mocht je ooit in de gelegenheid zijn.

 5. 14 augustus 2019 / 08:52

  Wat super zeg dat je zo’n lezing gaat geven! Eigenlijk twijfel ik er niet aan, je gaat dat heel goed doen!

  Zelf laat ik dat maar liever aan mij voorbij gaan ;) Verder dan het voorstellen van mijn ontwerpen aan de klanten moet het niet gaan ;)

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2019 / 09:46

   Dank je wel voor je lieve reactie!
   Trouwens ook al heel knap dat je je ontwerpen aan klanten weet te presenteren. Ook dat lijkt me nog best een uitdaging :)

 6. 14 augustus 2019 / 09:04

  Wat ontzettend leuk zeg! Misschien kun je een motivational speaker worden voor roodharigen :D En, vergeet niet: elke presentatie heeft minimaal 1 afbeelding van een kat nodig om het helemaal af te maken ;)
  Karin blogde over…Coco van Patty Doo als vakantiejurkje

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2019 / 09:53

   Haha, daar kan ik het niet anders dan volledig mee eens zijn. Ik ga maar eens kijken of ik ergens een Pippa-foto tegenkom die enigszins met de presentatie te maken heeft ;)

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2019 / 09:55

   Haha, ik zal wel iemand van de organisatie vragen om het op te nemen. Altijd leuk om later nog eens terug te luisteren (tenminste, dat hoop ik :P).

 7. 14 augustus 2019 / 12:17

  Wat een spannende maar geweldige uitdaging! Hoe tof dat je na even een korte discussie in je hoofd gewoon ja hebt gezegd! Je gaat het vast geweldig doen. Goed dat je gewoon die uitdaging aangaat ook al is het is wat je spannend vind en buiten je comfortzone ligt. Heel veel succes alvast met de voorbereidingen en vergeet vooral niet om ervan te genieten! You can do it girl! <3
  Meaghan blogde over…Culinair uit eten bij Pure C in Cadzand

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2019 / 09:55

   Wat een lieve, motiverende woorden! Dank je wel! <3

 8. 14 augustus 2019 / 14:29

  Oh wauw, wat gaaf dat je deze stap gaat zetten zeg! Heel erg veel succes en vooral veel plezier gewenst met deze prachtige uitdaging voor jezelf. Het is dat het ver weg is, anders was ik zeker even komen luisteren…. Ben benieuwd hoe je het uiteindelijk hebt ervaren
  Saskia blogde over…Protected: Newborn shoot

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2019 / 09:56

   Wat lief dat je dat zegt! Dank je wel :) Ik hoop ook dat ik er vooral heel veel plezier aan zal beleven om de lezing te geven en dat het me achteraf wat zelfvertrouwen geeft dat ik het tóch heb gedaan.

 9. 14 augustus 2019 / 16:12

  Wat ontzettend gaaf dat je een lezing gaat geven! Leuk ook op de roodharigendag :) Ik zou ook wel ooit eens een lezing willen geven of spreken op een event. Lijkt me wel spannend (want ik was vroeger totaal niet van de spreekbeurten), maar net als wat jij zegt zo gaaf en toch eens een goede schop onder de kont! Veel succes alvast, ik weet zeker dat je het kunt!
  Lianne blogde over…Fotodagboek: mijn tripje Antwerpen!

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2019 / 09:58

   Dank je wel! Ik vind het ook zo’n mooie kans om dit eens te kunnen doen. Zo’n gelegenheid is inderdaad een goede stok achter de deur om de (presentatie)uitdaging een keer aan te gaan, hoe spannend ook :)

 10. 14 augustus 2019 / 16:13

  Oh my lord wat spannend! Ik zou het nooit durven! Het is wel een mooie uitdaging en als het iets is wat je echt graag wilt doen, gaan! Ik weet zeker dat je het helemaal geweldig gaat doen :)
  Irene blogde over…Dagboekje van week 32.

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2019 / 09:59

   Ja, echt zó spannend! Ik kreeg deze week wel een beetje de kriebels bij het idee dat het al zo dichtbij komt, maar ik weet zeker dat ik naderhand heel blij zal zijn dat ik het heb gedaan.
   Dank je wel voor je fijne reactie!

 11. Jantine
  14 augustus 2019 / 17:29

  Wat gaaf, Romy!
  In onze prachtige LocHal nog maar liefst.
  Ik durf niet te zeggen dat ik kan komen, maar ga het wel proberen. Zou leuk zijn.
  Groetjes
  Jantine

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2019 / 09:59

   Oh wat leuk! Het zou heel leuk zijn om je daar te zien :)

 12. 14 augustus 2019 / 19:39

  Waauw, wat spannend is dat! Veel succes! Je zal dat goed doen!

 13. 14 augustus 2019 / 20:11

  Wat is dit ontzettend gaaf zeg! Nu ben ik alles behalve roodharig (maar oh, wat vind ik rode haren prachtig!), maar leuk dat je wel in de buurt bent. Misschien ga ik er wel met mijn camera rond wandelen. Zeg nooit nooit ;-)
  Simone blogde over…Een brief aan Joyce #1 | Even bijkletsen

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2019 / 10:01

   Dat zou tof zijn :) Er lopen heel wat fotografen rond die het gewoon leuk vinden om roodharigen vast te leggen. Ik weet zeker dat je er prachtige foto’s kunt maken.

 14. 14 augustus 2019 / 22:00

  Waaauw Romy wat SUPER TOF! Ben echt zo trots op je dat je dat gaat doen. Helaas is Tilburg voor mij heel ver dus ik ben bang dat ik er niet bij kan zijn. Zo jammer want het lijkt me zo leuk om je daar te zien shinen! Hopelijk verschijnt er een report van jouw lezing. Echt heel veel succes en je gaat het geweldig doen! :)

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2019 / 10:01

   Aww, dank je wel voor je onwijs lieve reactie! <3 Ik ga er achteraf zeker een verslagje over schrijven (en hoop dat iemand een kort filmpje of wat foto's maakt) :)

 15. Laura
  15 augustus 2019 / 08:51

  Wow, wat ontzettend gaaf! Als ik in de buurt zou wonen, dan zou ik zeker langskomen!
  En zo tof dat je gewoon ja hebt gezegd, ondanks dat het spannend is!

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2019 / 10:04

   Ah, dank je wel! :) Het voelde ook echt als een kans die ik niet voorbij kon laten gaan.

 16. Marian B
  15 augustus 2019 / 10:49

  Heel knap dat je de uitdaging aangaat. Het gaat je zeker lukken, veel succes!

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2019 / 10:11

   Dank je wel voor je lieve reactie!

 17. 16 augustus 2019 / 09:13

  Wat ontzettend stoer! Ik wens je héél veel succes, en het gaat zeker weten goed komen. <3
  Liefs,
  Evelien

 18. 21 augustus 2019 / 22:19

  Spannend! Maar zo knap dat je het wilt doen, is inderdaad een ware uitdaging. Helaas is het voor mij te ver om te reizen, ik heb er ook momenteel door mijn nieuwe job helemaal de energie niet voor. Anders graag. Ik weet zeker dat er op een dag een manier zal zijn dat ik je toch eens zal zien. Ik denk ook dat dit je weer wat meer zelfvertrouwen zal geven. Een lezing geven is superspannend, maar ik weet zeker dat ‘t goedkomt. En het onderwerp van je lezing is geweldig maar zo belangrijk. Jezelf kunnen en mogen zijn is zo belangrijk in het leven.

  Over uitdagingen gesproken, ik ga er ook eentje doen binnenkort. Er is een uitgeverij die een wedstrijd uitgeeft voor illustrators. Je kan meedoen tot midden september en je moet een paar werken rond een thema insturen. Ik ga het wel doen, maar ik vind het ook heel spannend. Tot nu toe heb ik nooit echt heel veel gedaan met mijn werk en het zou de eerste keer zijn dat echt een professioneel team mijn werk ziet. Maar ondanks de lastige weg is mijn droom nog steeds om illustrator te worden. Die zit in mijn hart :-)

  • Romy
   Auteur
   23 augustus 2019 / 09:13

   Dank je wel voor je lieve en bemoedigende woorden voor de lezing morgen!
   Wat ontzettend spannend ook, die wedstrijd voor illustratoren! Ik kan me voorstellen dat je dat best wel eng vindt, maar het is wel een geweldige stap om te zetten. Je kunt het, dat weet ik echt zeker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge