1 1 24

Ik ga op vakantie en ik ga naar het soort-van-zonovergoten…

 • 16 juni 2021
 • 21 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Oh boy, het is zover. Voor het eerst sinds drie jaar ga ik weer eens een week weg. Nee hoor, niet morgen; wel over niet al te lange tijd. Met leuk gezelschap bij me (a.k.a. Bart) en met een idyllische plek in eigen land als bestemming. De eerste vakantieplannen worden inmiddels gesmeed en Pips oppas is al geregeld. Ik ben dan misschien een huismus met heimwee. Maar wel een huismus die stiekem harder aan vakantie toe was dan ze zelf doorhad. Ik praat je bij over mijn vakantievoorpret.

Poede-watte?

Mijn laatste vakantie van meer dan 4 dagen is alweer drie jaar geleden. Destijds stapte ik met mijn moeder in het vliegtuig naar Bologna om zeven dagen te genieten van Romeo en Juliet-taferelen, heerlijke pasta en de kobaltblauwe zee. Mijn vakantiebestemming van dit jaar is iets minder subtropisch en zonovergoten, maar daarmee zeker niet minder fijn. We gaan namelijk naar Poederoijen.

Nu hoor ik je denken “Waar ligt dat nu weer?”. Tja, ik moest er ook een Google Maps-zoekactie aan wijden om daarachter te komen. Maar het is een klein dorpje op de grens van Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. We hebben er de fijnste Airbnb ooit gehuurd. Nog groter dan mijn eigen appartement én met een eigen tuin (daar kan voor mij geen subtropisch zwemparadijs tegenop!). In the middle of nowhere maar tegelijkertijd dicht bij een paar Brabantse steden. Oftewel: genoeg (coronaproofs) te doen in de omgeving.

Op de paklijst staan sowieso mijn camera (met de Biesbos en de duinen dichtbij), een hele stapel boeken, een paar spellen en mijn laptopje. Ja sorry, maar juist op vakantie heb ik veel bloginspiratie. Ik ben en blijf een schrijver die het toetsenbord niet helemaal kan loslaten. Oh ja, en een lading strandjurken moet natuurlijk ook mee. Ook al zijn we niet op een tropisch strand, met een strandjurk lijkt het al snel heel wat. Misschien is een leuke jumpsuit ook een slim idee. Je weet maar nooit hoe tropisch warm het ook in Nederland nog kan worden. Ik zag in het assortiment van LASCANA al een aantal vrolijke exemplaren.

Huismus met heimwee

Gek genoeg vond ik een vakantie boeken best een ding. Als kind had ik vaak last van heimwee. Nee, daar zit geen stoornis achter. Ook geen angst of paniek. Gewoon een lichte hang naar mijn fijne eigen huisje. Niet dat ik daarom nooit op vakantie ging – zeker niet. Ik heb alsnog een Pinterest-bord vol droombestemmingen, heb zeker wel wat avontuurlijks in me en kan intens genieten van meer moois van de wereld te zien dan alleen mijn eigen omgeving. Als ik er eenmaal ben, geniet ik volop. Maar het weggaan zelf? Tja, dat vind ik echt wel een dingetje.

Ik vind het thuis al heel fijn en heb het avontuurlijke-reizersgen gewoon niet meegekregen (ik denk dat dat volledig naar mijn broertjes is gegaan: broer 1 heeft drie maanden in Barcelona gewoond en broer 2 reisde in zijn uppie naar Mexico). En oké, ik vind het – gênant maar waar – een ding om Pip achter te laten. Niet dat het haar ook maar aan enige aandacht, liefde en voer ontbreekt, want mijn ouders en broertje staan alle drie klaar om haar te overladen met liefde. Ik denk dat Pip mij andersom best kan missen (hele dagen stiekem op tafel zitten en ongegeneerd met schroefjes spelen – hoera!), maar toch zit dat tussen mijn crazy-catlady-oren.

Rust na een bizar jaar

Aan de andere kant was ik na dit bizarre jaar echt wel aan vakantie toe. Ik startte vorig jaar als fulltime ondernemer, vind het soms bijzonder verleidelijk om met een baan die ook mijn hobby is lekker dóór en dóór te gaan, we kregen een bizarre pandemiesituatie in onze maag gesplitst, mijn broertje kreeg een hersenbloeding en we hebben met veel verdriet afscheid moeten nemen van Barts moeder. Ik moet zeggen dat ik voor het eerst in mijn leven echt het gevoel heb dat ik een weekje weg wel kan gebruiken.

En buiten de deur – dat ook. Thuis valt je oog toch in die vrije minuut op de volle wasmand, het chaotische aanrecht en de dwarrelende stofdeeltjes op de lampen. Voor je het weet sta je (of tja, ik) alweer te boenen, stoffen en schrobben. Bovendien hebben Bart en ik nog niet veel vakanties gehad samen. Hoewel we al bijna twee jaar samen zijn, staat de teller nu op vier dagen Veluwe en twee dagen Venlo samen. Daar mocht wel een weekje vakantie bij opgeteld worden. Zelfs ik was na het bewonderen van een paar Airbnb’s mijn heimwee acuut vergeten.

Naar het zonovergroten Nederland

Dan was er alleen wel nog dat virus dat nog steeds niet om zeep geholpen is. Wel een dingetje natuurlijk. Ik ben niet het type dat normaal gesproken zonder moeite een week op een handdoekje in een all-in resort doorbrengt. Ik wil dan graag dingen ontdekken, uit eten gaan, attracties bezoeken en de highlights zien waar andere hordes toeristen ook op afkomen. Dat soort dingen. En tja, met corona zijn meerdere van die dingen óf niet mogelijk óf niet helemaal verantwoord óf mischien-straks-wel-mogelijk-maar-dat-weten-we-nog-niet.

Dat gok ik er liever niet op, dus waren we er al snel over uit dat we in Nederland wilden blijven. Vind ik sowieso geen straf. Ik ben jarenlang in de veronderstelling geweest dat je op z’n minst voet buiten eigen land moet zetten om vakantie te hebben. Maar mede door corona hoef ik het allemaal niet meer zo ver te zoeken. Stiekem vind ik het wel fijn om mijn vertrouwde brood bij Appie te kunnen halen in plaats van mijn tanden in zuurdesembrood, Franse pains of (de ergste!) mierzoet wit sandwichbrood te moeten zetten.

De out-of-office-mail

Toen ik vorige week een paar van mijn vaste opdrachtgevers vast inlichtte over mijn vakantie, begon het voor het eerst echt te kriebelen. Wauw, ik ben gewoon vrij straks. Hoe geweldig leuk ik mijn werk ook vind en hoezeer het ook mijn hobby en werk ineen is, ik begin nu te beseffen dat ook ik als eigen baas iets scheutiger mag zijn met een keer vrij nemen. En dus staan er die week een paar dikke kruizen in de agenda. In plaats van tekstentikkend mijn dag door te brengen, gaan we met de auto volgeladen op stap inclusief een heleboel leuke maar ook ontspannende plannen. Ondertussen breek ik mijn hoofd alvast over een taalkundig originele out of office-mail en verheug ik me op de stapel boeken die ik dan eindelijk in een rapper tempo kan verslinden dan nu. Laat de vakantie maar komen!

Heb jij een vakantie geboekt voor dit jaar?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 16 juni 2021 op 7:09 am - Beantwoord

  Wat een fijn vooruitzicht! Heerlijk om even de boel de boel te laten. Het is mij vorige week ook erg goed bevallen. Mijn volgende vakantie is in september maar heb nog geen idee wat ik ga doen.

 2. Audrey 16 juni 2021 op 8:19 am - Beantwoord

  Wat een heerlijk vooruitzicht, zo’n luxe vakantieverblijf in eigen land! Ik ga ook graag op vakantie in Nederland. Zoveel mooie plekken hier! Veel plezier met de voorpret.

 3. Zo simpel is dan geluk 16 juni 2021 op 8:26 am - Beantwoord

  Heerlijk zeg en ik kan me ook voorstellen dat je er echt even aan toe bent! Zelf heb ik nu vakantie, maar ben ik thuis gebleven. Gelukkig is het mooi weer dus kan ik er evengoed van genieten!

 4. bychristiana 16 juni 2021 op 8:28 am - Beantwoord

  Oh heerlijk! Ik wens jullie heel veel plezier! Wij gaan niet op vakantie dit jaar, ik vind dat helemaal niks nog met al die maatregelen om eerlijk te zijn, dus ik ben des te blijer dat de tuin nu helemaal gedaan is.

  • Romy 26 juni 2021 op 9:35 am - Beantwoord

   Een vakantie in eigen tuin klinkt ook al heerlijk. Wij vinden het ook heerlijk om bij dat vakantiehuisje een riante tuin te hebben. Denk dat we niet eens veel van het huisje weg hoeven om te kunnen genieten 🙂

 5. Marloes 16 juni 2021 op 9:33 am - Beantwoord

  Wat een heerlijk vooruitzicht! Ik heb net een week vakantie aangevraagd (en het is goedgekeurd) voor in augustus. Wij blijven ook in Nederland dit jaar, maar ik weet nog niet waar we naartoe gaan. Ik kijk al een week rond op AirBnB. Hopelijk hakken mijn vriend en ik deze week de knoop door, zodat de bestemming alvast vast staat, haha.

  • Romy 26 juni 2021 op 9:27 am - Beantwoord

   Leuk leuk! Zijn jullie er inmiddels uitgekomen wat de vakantiebestemming wordt? Ben heel benieuwd 🙂

 6. Daenelia 16 juni 2021 op 10:10 am - Beantwoord

  Geniet er van 🙂
  Nee, dit jaar nog geen vakantie geboekt. Volgend jaar misschien. We zijn net verhuisd en het voelt nu nog als een vakantieappartement, dus als we straks vrij zijn, dan gaan we gewoon lekker dagjes weg. Dan hoeven we ook geen oppas voor de katten te regelen :P(want ja: heel normaal dat je je kat niet zomaar achterlaat!)
  Er is binnen Nederland ook nog zoveel te doen, dat ik denk dat we dit jaar ook een gevarieerdevakantie kunnen doen. Het wordt bijvoorbeeld weer eens tijd om de musea in Amsterdam te bezoeken: nu is de beste tijd, want het is relatief natuurlijk rustig!

  • Romy 26 juni 2021 op 9:27 am - Beantwoord

   Heerlijk toch als je in je eigen huis dagelijks een vakantiegevoel hebt! Ik heb dat ook zeker het hele eerste jaar in mijn appartement gehad en stiekem nog steeds weleens 😉
   Musea bezoeken in Nederland klinkt ook al als een leuk vakantie-idee trouwens. Geniet ervan!

 7. johanna 16 juni 2021 op 2:39 pm - Beantwoord

  Heel veel plezier. Bij ons is nog niets gepland. Wel denk ik er over om misschien toch een weekje ergens heen te gaan, evt. naar NL. Maar verder misschien hier iets huren. Bij ons moet onze poezedame mee, want een asiel of zo vindt ze niets. En we willen haar ook niet aan een oppas overlaten. Er is niemand die ze echt goed kent. DUs wie weet. Ook ik ben heel graag thuis. Maar een beetje ontspanning en weg van het alledaagse is ook niet mis. Dus jij veel plezier.

  • Romy 26 juni 2021 op 9:25 am - Beantwoord

   Thuis zijn is inderdaad ook heerlijk, maar soms kan een weekje weg ook heel fijn zijn. Wat gezellig dat de kat meegaat trouwens! Ik heb dat ook nog overwogen, maar helaas vindt Pip een ritje van twee minuten naar de dierenarts al vreselijk. Dus ik vrees dat ik haar met een gezamenlijke vakantie niet zo’n plezier doe, haha.

 8. Anouk 16 juni 2021 op 3:17 pm - Beantwoord

  Wat heerlijk! Wij hebben nog niets geboekt. Ik studeer af en ga bijna direct daarna beginnen aan mijn eerste volwassen mensen baan (ah eng!), en ik moet eerst mijn proeftijd door voor ik van mijn nieuwe werk op vakantie mag, dus het duurt nog even. Ik hoop dat we tegen die tijd allebei gevaccineerd zijn en naar het buiten land kunnen 🙂

  • Romy 26 juni 2021 op 12:08 am - Beantwoord

   Oh wat spannend dat je eerste grote-mensen-baan heel binnenkort gaat beginnen! Hopelijk zit een tijdje daarna een vakantie erin om lekker bij te komen van deze spannende en hectische periode 🙂

 9. Iris 16 juni 2021 op 8:54 pm - Beantwoord

  Oh klinkt goed! Lekker van genieten! Wij hebben nog geen plannen, helaas. Maar volgend jaar halen we het weer in!

 10. Simone 16 juni 2021 op 9:28 pm - Beantwoord

  Heerlijk zeg, zo’n vooruitzicht! Ik heb nog niks geboekt. Maar wil waarschijnlijk wel binnenkort een reisje naar Rhodos gaan boeken . Zo toe aan de Griekse zon!

 11. Linda 17 juni 2021 op 7:00 pm - Beantwoord

  Wat een heerlijk vooruitzicht! Je gaat naar een hele fijne omgeving, al zeg ik het zelf. Mocht je nog leuke tips willen, let me know!

  • Romy 25 juni 2021 op 11:54 pm - Beantwoord

   Ik moest toevallig nog aan jou denken toen we de Airbnb boekten 🙂 Ik laat het je weten als ik tips zoek en ga ook zeker een kijkje nemen bij jouw mooie blogs over de Biesbosch. Daar kunnen we vast nog mooie ideeën uit halen.

 12. Giovanna Jansen 18 juni 2021 op 12:08 pm - Beantwoord

  Wat een heerlijk vooruitzicht! En ik kan mij helemaal vinden in jullie overwegingen om toch maar in Nederland te blijven, wij doen hetzelfde om dezelfde reden. 🙂 En precies wat je zegt, Nederland is ook heel mooi. Wij hebben nog niet geboekt, maar gaan dat binnenkort wel doen. Alvast een hele fijne vakantie toegewenst!

  • Romy 25 juni 2021 op 11:34 pm - Beantwoord

   Leuk dat jullie ook een vakantie in Nederland willen boeken! Er blijken nu opeens (tenminste, ik had dat nooit zo door ;)) zoveel mooie plekken in Nederland te zijn die ook een prima (en coronaproof) vakantiebestemming zijn.

 13. Maaike 18 juni 2021 op 2:03 pm - Beantwoord

  Leuk dat je op vakantie gaat! Nederland heeft ook veel mooie plekken. Zelf heb ik ook last van heimwee en mis ik mijn kat dan heel snel. Terwijl ik wel wat droomreizen heb. Wel heftig wat er gebeurd is met jouw broer en de moeder van Bart.

 14. Saskia 19 juni 2021 op 1:23 pm - Beantwoord

  Heerlijk vooruitzicht, wij gaan richting Centerparcs binnenkort. Zoveel zin in, vooral na dit heftige jaar en leuk om met Noa zijn 2de vakantie te gaan beleven. Alvast een fijne vakantie toegewenst!

Recente blogs

Vegan recept havermout met kwark, banaan & vers fruit

6 november 2022|Recepten|

Niets is leuker dan spontaan wat ingrediënten bij elkaar gooien en daarna merken dat de combinatie wel héél goed uitpakt. Dat overkwam mij toen ik deze vegan havermout met kwark, banaan en vers fruit maakte. Ik moest nog wat sojakwark en blauwe bessen opmaken en had nog een banaan liggen. En dus mikte ik alles bij elkaar met wat havermout. Daar rolde dit fantastisch lekkere, smeuïge en zoete ontbijtje uit. Als jij houdt van fruit, kokos en zoetigheid, dan is dit vast een ontbijtje waar je blij je lepel in zet. 

Overanalyseren is niet nodig; laat je gevoelens er zijn! (5 inzichten)

3 augustus 2021|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Ben ik nu verdrietig of boos? Waarom raakt dit me zo? En hoe komt het dat ik zo heftig reageerde op die situatie, terwijl een ander er alleen zijn schouders over ophaalt? Ik betrap mezelf er heel regelmatig op dat ik mijn eigen reacties of gevoelens van voor tot achter analyseer. Op zoek naar een logische verklaring. De laatste jaren laat ik die verklaring vaker zitten en ben ik minder gaan overanalyseren, meer gewoon gaan voelen. Want misschien hoeft dat wat je denkt, voelt en piekert, wel niet te verklaren te zijn.

Hoe houd je Instagram leuk voor jezelf? (7 tips)

18 november 2019|Lifestyle|

Een like hier, een reactie daar. Bij veel mensen zijn sociale media haast niet meer uit hun leven weg te denken. Tegelijkertijd wordt steeds meer duidelijk dat sociale media als Instagram ook een keerzijde hebben. Mensen vergelijken zichzelf met de perfecte plaatjes van anderen, laten hun zelfvertrouwen onterecht afhangen van aantallen hartjes of zijn zo druk bezig met het online plaatje dat ze het echte leven haast vergeten. Zelf zie ik Instagram gelukkig vooral als iets leuks en niet al te belangrijks voor erbij. Dit zijn 7 tips waarmee ik Instagram leuk houd voor mezelf.