Ik gaf een lezing en dat was HEEL LEUK (en spannend)!

De eerste dia van mijn presentatie. De foto van mij is gemaakt door Iris Zaagman.

Als ik ‘ja’ zeg op iets spannends, dan komen bij mij vaak na een tijdje pas de kriebels en spanning om de hoek kijken. Die spanning bereikt een dag van tevoren zo ongeveer het hoogtepunt. “Waarom heb ik ook alweer ‘ja’ gezegd?” is dan nog het enige dat door mijn hoofd schiet. Maar ik weet ook dat juist die spannende dingen me achteraf vaak meer opleveren dan ik had durven hopen. En dus nam ik gisteren de trein naar het mooie Tilburg. Om daar een lezing te geven over anders zijn, jezelf accepteren en de rol die rood haar daarbij voor mij heeft gespeeld. Spannend, maar ontzettend leuk!

Toen was het moment daar

Ik was bewust al anderhalf uur van tevoren op de plaats van bestemming. Dan kon dat in ieder geval niet misgaan. Zenuwachtig en wel luisterde ik naar de interessante presentatie van mijn voorganger. Gijs Rademakers, de presentator van Een Vandaag, vertelde over een onderzoek naar roodharigen. Zo leerde ik dat maar liefst 60% van de roodharigen ooit is gepest (best heftig!) en dat roodharigen meer last hebben van tandpijn dan niet-roodharigen (leuk weetje!). Aan het eind van zijn presentatie drong het opeens tot me door: nu was het mijn beurt. Ik mocht mijn verhaal gaan vertellen.

Bibber bibber

In gedachten had ik mijn presentatie de dag van tevoren al minstens vijf keer gegeven. Ik wist wat ik wilde zeggen, ik had een PowerPoint met kleurrijke dia’s en zelfs een paar ongeziene kinderfoto’s voorbereid en ook een glas water stond klaar. Met spiekbriefje, zonder spiekbriefje? In het begin schoot de spanning in mijn lijf van hot naar her. En naar mijn stem, die voor mijn gevoel bibberde als nooit tevoren. Maar nadat ik tussendoor mijn stem met een slok water kon smeren, leken de zenuwen opeens met het water mee weggespoeld te zijn. Ik zat er plotseling lekker in, durfde het aan mijn spiekbriefje los te laten en had voor het eerst het gevoel dat het best moest lukken.

Wauw, was dit het?

Toen ik een kwartier laten mijn laatste dankwoord uitsprak, was ik bijna verbaasd dat ik al bij mijn laatste dia was aanbeland. Was het nu al voorbij? Zat het er echt al op? Wauw! Er kwamen nog een paar mensen op me af, inclusief de presentator van Een Vandaag (heel aardig!) en een lieve bloglezer die speciaal naar mijn presentatie was gekomen. Ik kon mijn laptop dichtklappen, rustig napraten en even beseffen dat ik net iets spannends had gedaan. Natuurlijk dacht ik ook “Dat had beter gekund” en “Zus en zo doe ik de volgende keer anders”. Maar gelukkig kan ik nog mijn leven lang leren en presentatie-ervaring opdoen.

Onvergetelijke ervaring

Met een lach nam ik afscheid van de (superfijne) organisatie van de dag. Ik besloot nog even het centrum van Tilburg in te gaan, deed mezelf een flesje parfum cadeau als beloning voor mijn presentatie en nam daarna de trein naar huis om alles op mijn gemak te laten bezinken. Een ervaring rijker! Dit neemt niemand me meer af.

Ik hoop zeker dat ik nog een keer een presentatie kan geven om steeds wat meer ervaring op te doen, maar eerst ga ik even bijkomen van deze mooie ervaring. En – vooral – er met een glimlach op terugkijken.

Wat was de laatste keer dat jij iets spannends deed?

Volg:
Deel:

41 Reacties

 1. 25 augustus 2019 / 07:59

  Wat onwijs mooi om te horen dat het zo goed ging. Lijkt me ook echt wel heel spannend om voor zoveel mensen een lezing te geven, maar ook een hele ervaring.
  De laatste keer dat ik onwijs zenuwachtig was, was toen ik een bezoekje bracht aan de KvK. Als ik ergens voor het eerst kom en nieuwe mensen ontmoet ben ik altijd zenuwachtig, en dan moest ik ook nog eens een belangrijke krabbel zetten. Uiteindelijk viel het allemaal overigens wel mee, haha.
  Ilona Wielinga blogde over…Soms voel ik me best volwassen

  • Romy
   Auteur
   28 augustus 2019 / 23:56

   Dank je wel! Het was zeker een waardevolle ervaring. Die neemt niemand me meer af :)
   Wat goed trouwens dat je, ondanks dat je het spannend vond, de stap naar de KvK hebt gezet. Daar mag je hartstikke trots op zijn. En zoiets kan achteraf dan eigenlijk bijna alleen maar meevallen :)

 2. 25 augustus 2019 / 08:57

  Dit vind ik dus echt geweldig om te lezen. Zo leuk dat je dit gedaan hebt en dat je er ook (achteraf;)) zo van hebt kunnen genieten!
  En de laatste keer dat ik iets spannends deed? Eh…Afgelopen vrijdagavond toen ik bij een onbekende in de auto stapte, omdat mijn eigen auto onvindbaar was. Blog volgt pas over twee weken;).
  Naomi blogde over…Boekenpraat: Persona (Soraya Vink)

  • Romy
   Auteur
   28 augustus 2019 / 23:57

   Thanks! Dat nagenieten als het eenmaal achter de rug is, is ook ech wel een van de redenen dat ik het deed. Die kick achteraf is zó fijn :)
   Wat een spannende stap heb jij ook gezet trouwens! Ik ben nu wel heel benieuwd naar je blogartikel met het hele verhaal.

  • Romy
   Auteur
   28 augustus 2019 / 23:57

   Dank je! Enne, jij hebt misschien geen lezing gegeven, maar verhuizen naar het buitenland lijkt me ook “best wel” een spannende stap ;)

  • Romy
   Auteur
   28 augustus 2019 / 23:58

   Dank je! Zo voelde ik me ook zeker naderhand. Het was spannend, maar ik was achteraf vooral heel blij dat ik het toch had gedaan.

 3. 25 augustus 2019 / 10:45

  Echt heel fijn om dit te lezen, ik krijg er zoveel energie van om ook maar meteen van alles te ondernemen. Echt heel knap dat je ondanks die zenuwen tóch hebt doorgezet en super leuk natuurlijk dat het een positieve ervaring was. Je hebt het gedaan en dat pakt niemand je ooit nog af. ;)
  Laurine blogde over…Ik deed een taalcursus in Spanje!

  • Romy
   Auteur
   28 augustus 2019 / 23:59

   Dank je wel voor je mooie reactie! En wat tof om te horen dat je nu ook zin krijgt om iets spannends te ondernemen. Het is inderdaad spannend van tevoren, maar achteraf kan het een enorme kick geven en levert het je een onvergetelijke ervaring op die inderdaad niemand je nog afpakt :)

  • Romy
   Auteur
   30 augustus 2019 / 22:06

   Wat mooi om te horen dat je er wat motivatie uit kunt halen :) Soms is het verleidelijk om dingen niet te doen omdat ze heel eng zijn, maar het kan je echt heel veel energie geven als je ze dan toch doet.

 4. 25 augustus 2019 / 11:12

  Super goed zeg! Echt heel erg leuk om dit te lezen. Wat dapper dat je daar gewoon stond en je verhaal deed voor al die mensen. Je mag echt trots zijn op deze overwinning. Zo leuk voor je dat het een positieve ervaring was en dat je ondanks de zenuwen toch hebt volgehouden en ervoor bent gegaan! Ik weet ook zeker dat je heel veel mensen hebt geïnspireerd! Dat anderhalf uur van te voren aanwezig zijn, ken ik ook wel! Als ik iets belangrijks moet doen ben ik ook altijd ruim van te voren aanwezig op de plaats van bestemming, zodat ik er in elk geval ben en niet gestresst binnen kom omdat ik file had, mijn trein vertraging had of omdat ik het niet kon vinden. ;-) Dat bied zo veel meer zekerheid en rust!
  Meaghan blogde over…5 dingen die buiten mijn comfortzone zijn, maar die ik graag eens wil proberen

  • Romy
   Auteur
   30 augustus 2019 / 22:07

   Dank je wel voor je onwijs lieve woorden over de presentatie! Het voelde ook wel echt een beetje als een overwinning achteraf :)
   En slim dat jij ook bij spannende dingen altijd ver van tevoren aanwezig bent. Dat scheelt al heel wat stress.

 5. 25 augustus 2019 / 12:16

  Zo stoer dat je dit gewoon gedaan hebt! Ondanks de zenuwen en het stemmetje dat “Waarom heb ik ook alweer ja gezegd” roept. Wat fijn dat het zo’n succes was en je het graag nog eens zou doen. Geniet van deze overwinning, echt iets om trots op te zijn!
  Giovanna Jansen blogde over…Zo kies je de beste onderwerpen voor je blog!

  • Romy
   Auteur
   30 augustus 2019 / 22:08

   Dank je wel voor je lieve reactie! Het voelde achteraf zeker als een soort overwinning waar ik hopelijk nog vaak met plezier op kan terugkijken :)

 6. 25 augustus 2019 / 13:01

  Wat leuk te lezen dat het goed is gegaan. Die zenuwen en een stem die overslaat zou ik ook wel hebben ;) Maar jij deed het toch maar! ;) Trots mag je zijn, hoor!

  • Romy
   Auteur
   30 augustus 2019 / 22:09

   Ah thanks! Wat een lieve reactie!

 7. 25 augustus 2019 / 14:23

  Echt, wauw! Dat je dit durft vind ik echt petje af hoor! En wat leuk om dit stukje te lezen en te merken dat het zo’n positieve ervaring voor je was :) You go!
  Ik kom trouwens ook altijd heel erg op tijd aan, gewoon voor de zekerheid.
  Irene blogde over…WAT IK LEERDE VAN DEZE DAG #2.

 8. 25 augustus 2019 / 17:56

  Inderdaad, spanning hoeft niet altijd negatief te zijn. Als in, het voelt absoluut niet prettig (dat gebibber herken ik maar al te goed), maar dat wil niet zeggen dat je het uit de weg moet gaan. Mooi dat je dat inziet! En zolang je eigenlijk graag méér zou willen presenteren… Lekker blijven doen! :D
  Wel jammer dat dit evenement nu in Tilburg gehouden wordt in plaats van in – het nog mooiere ;) – Breda.
  Wendy blogde over…Mijn ‘sister from another mister’ was ff in NL en OMG, het was awesome

  • Romy
   Auteur
   30 augustus 2019 / 22:18

   Dank je wel! Inderdaad, soms moet je je spanning aangaan om daardoor juist te ervaren dat het een flinke kick kan geven als je het aangaat. Ik zal presenteren vast nog wel een hele tijd spannend vinden, maar met heel veel oefenen moet het vast na een tijdje wel wat natuurlijker voelen :)
   Enne, stiekem vond ik de Roodharigendag in jouw stad wel leuker dan in Tilburg ;)

 9. 25 augustus 2019 / 18:44

  Ha, wat gaaf om te lezen Romy! Deze mijlpaal heb je maar mooi bereikt en dat parfum heb je echt verdiend! Zo kun je nog regelmatig aan deze knappe prestatie terugdenken.
  Het moment waarop je wordt aangekondigd lijkt me ook het spannendst, maar als je daarna in je flow komt lijkt het me ook heel leuk om te doen! Nu mag ik nog! ;-)
  Josephine blogde over…Aankondiging boekpresentatie en website Aan tafel met Charles Dickens

  • Romy
   Auteur
   30 augustus 2019 / 22:19

   Het parfum was inderdaad een mooi aandenken om deze presentatie niet meer te vergeten. Het klopt trouwens dat het moment van aankondigen het spannendst was. Die paar seconden voor mijn eerste woorden leken wel uren te duren ;) Jij gaat het vast ook geweldig doen. Dat weet ik zeker. Erg leuk dat ik daar binnenkort live getuige van kan zijn!

 10. Anneke
  25 augustus 2019 / 23:09

  Hallo , ik heb je gehoord op deze lezing in de bib. Voor de Redhead day bijeenkomst gisteren Idd het was heel moedig en het was goed voorbereid. .. ik dank je nog voor je opèhartige getuigenis, ?

  • Romy
   Auteur
   25 augustus 2019 / 23:42

   Wat mooi om dat te horen en heel lief dat je een reactie achterlaat. Dank je wel! :)

 11. 26 augustus 2019 / 17:13

  Ik vind je superstoer! Ik doe het vaker en hoewel het zeker iets is waar je gemakkelijker mee om leert gaan, is het altijd nog even afwachten hoe je verhaal gaat vallen, wat voor reacties er gaan zijn. En ik heb ook wel ‘ns niet op een woord kunnen komen en met een hoofd als een boei staan te hakkelen voor een groep. Vergeet je ook niet meer, haha.

  Heel erg tof!
  Nog een leuk woordgrapje trouwens: in Rotterdam spreken we ‘veel’ uit als ‘veul’. Romy Veul Vaker Vrolijk is op z’n Rotterdams dus Romy Veel Vaker Vrolijk ;-)

  • Romy
   Auteur
   30 augustus 2019 / 22:37

   Dank je! En mooi om jouw ervaringen te lezen! Wel heel stoer dat je regelmatig presentaties geeft. En begrijpelijk natuurlijk dat er ook dan nog weleens wat misgaat. Houdt het menselijk ;)

   Ik moest wel lachen om je woordgrap trouwens. Precies dat is wat toevallig iemand in het publiek zei bij mijn presentatie, haha. En ik heb nog weleens dat vrienden er leuke opmerkingen in de trant van ‘heul veul’ over maken :P

 12. 27 augustus 2019 / 09:08

  Wow, super gaaf en stoer. De kop is eraf, ga je nu nog meer lezingen geven?

  • Romy
   Auteur
   30 augustus 2019 / 22:46

   Dank je! Het lijkt me zeker leuk om meer lezingen te geven. Eens zien of er over een tijdje misschien nog wat leuks (voor werk of gewoon persoonlijk) op mijn pad komt qua lezingen :)

 13. Jantine
  28 augustus 2019 / 08:34

  Het was een leuke lezing, je deed het hartstikke goed en heel openhartig en persoonlijk.
  Ik denk dat je zelf het meest hoorde dat er spanning op je stem zat, de meeste aanwezigen kennen je stem tóch niet ?
  Ik vond het leuk je even te ontmoeten!
  Groetjes
  Jantine
  PS heb je de mooie LocHal ook nog wel bekeken?

  • Romy
   Auteur
   30 augustus 2019 / 23:20

   Ontzettend leuk dat je er was bij de lezing! En heel leuk om je achteraf te hebben ontmoet :)
   Dank je wel voor je fijne reactie ook! Ik heb nog een beetje rondgelopen in de LocHal naderhand. Echt wel een heel mooi gebouw! Ik vond de locatie van de lezing trouwens ook erg mooi en open.

  • Romy
   Auteur
   30 augustus 2019 / 23:43

   Wat goed dat je dat toch hebt gedaan! Dat soort vervelende situaties vragen gewoon om een beetje assertiviteit, hoe spannend ook.

  • Romy
   Auteur
   31 augustus 2019 / 00:30

   Dank je wel! Het gaf zeker een enorme kick om dit te doen. Iets spannends of nieuws doen blijft altijd een beetje eng, maar achteraf voelt het zó goed als het toch is gelukt. Of het nu een lezing is of iets anders spannends :)

 14. 3 september 2019 / 14:49

  Zo tof! Zo zie je maar dat het waar is, dat je de dingen die je angst geven moet doen. Want die helpen je groeien. En dat is ook, je groeit niet van de kleine alledaagse dingen. Je groeit door dingen te doen die je eigenlijk stiekem heel eng vindt. Ik wilde dak erbij was geweest maar Tilburg is wel heel ver. Ooit, op een dag zal ik op een evenement zijn waar jij ook bent want het lijkt me geweldig als ik je eens in het echt zou ontmoeten. Trouwens, welke mooie onderwerpen heb je erbij betrokken. Echt heel mooi, ik denk dat je ook wel mensen geïnspireerd hebt met je lezing. Het zijn belangrijke onderwerpen (en niet alleen voor roodharigen overigens!)
  Nikita blogde over…De moeilijkste dag van september | Lieve oma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge