Anders zijn

Ik gaf een lezing en dat was HEEL LEUK (en spannend)!

 • 25 augustus 2019
 • 41 Reacties
Categorieën: Persoonlijk
De eerste dia van mijn presentatie. De foto van mij is gemaakt door Iris Zaagman.

Als ik ‘ja’ zeg op iets spannends, dan komen bij mij vaak na een tijdje pas de kriebels en spanning om de hoek kijken. Die spanning bereikt een dag van tevoren zo ongeveer het hoogtepunt. “Waarom heb ik ook alweer ‘ja’ gezegd?” is dan nog het enige dat door mijn hoofd schiet. Maar ik weet ook dat juist die spannende dingen me achteraf vaak meer opleveren dan ik had durven hopen. En dus nam ik gisteren de trein naar het mooie Tilburg. Om daar een lezing te geven over anders zijn, jezelf accepteren en de rol die rood haar daarbij voor mij heeft gespeeld. Spannend, maar ontzettend leuk!

Toen was het moment daar

Ik was bewust al anderhalf uur van tevoren op de plaats van bestemming. Dan kon dat in ieder geval niet misgaan. Zenuwachtig en wel luisterde ik naar de interessante presentatie van mijn voorganger. Gijs Rademakers, de presentator van Een Vandaag, vertelde over een onderzoek naar roodharigen. Zo leerde ik dat maar liefst 60% van de roodharigen ooit is gepest (best heftig!) en dat roodharigen meer last hebben van tandpijn dan niet-roodharigen (leuk weetje!). Aan het eind van zijn presentatie drong het opeens tot me door: nu was het mijn beurt. Ik mocht mijn verhaal gaan vertellen.

Bibber bibber

In gedachten had ik mijn presentatie de dag van tevoren al minstens vijf keer gegeven. Ik wist wat ik wilde zeggen, ik had een PowerPoint met kleurrijke dia’s en zelfs een paar ongeziene kinderfoto’s voorbereid en ook een glas water stond klaar. Met spiekbriefje, zonder spiekbriefje? In het begin schoot de spanning in mijn lijf van hot naar her. En naar mijn stem, die voor mijn gevoel bibberde als nooit tevoren. Maar nadat ik tussendoor mijn stem met een slok water kon smeren, leken de zenuwen opeens met het water mee weggespoeld te zijn. Ik zat er plotseling lekker in, durfde het aan mijn spiekbriefje los te laten en had voor het eerst het gevoel dat het best moest lukken.

Wauw, was dit het?

Toen ik een kwartier laten mijn laatste dankwoord uitsprak, was ik bijna verbaasd dat ik al bij mijn laatste dia was aanbeland. Was het nu al voorbij? Zat het er echt al op? Wauw! Er kwamen nog een paar mensen op me af, inclusief de presentator van Een Vandaag (heel aardig!) en een lieve bloglezer die speciaal naar mijn presentatie was gekomen. Ik kon mijn laptop dichtklappen, rustig napraten en even beseffen dat ik net iets spannends had gedaan. Natuurlijk dacht ik ook “Dat had beter gekund” en “Zus en zo doe ik de volgende keer anders”. Maar gelukkig kan ik nog mijn leven lang leren en presentatie-ervaring opdoen.

Onvergetelijke ervaring

Met een lach nam ik afscheid van de (superfijne) organisatie van de dag. Ik besloot nog even het centrum van Tilburg in te gaan, deed mezelf een flesje parfum cadeau als beloning voor mijn presentatie en nam daarna de trein naar huis om alles op mijn gemak te laten bezinken. Een ervaring rijker! Dit neemt niemand me meer af.

Ik hoop zeker dat ik nog een keer een presentatie kan geven om steeds wat meer ervaring op te doen, maar eerst ga ik even bijkomen van deze mooie ervaring. En – vooral – er met een glimlach op terugkijken.

Wat was de laatste keer dat jij iets spannends deed?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Ilona Wielinga 25 augustus 2019 op 7:59 am - Beantwoord

  Wat onwijs mooi om te horen dat het zo goed ging. Lijkt me ook echt wel heel spannend om voor zoveel mensen een lezing te geven, maar ook een hele ervaring.
  De laatste keer dat ik onwijs zenuwachtig was, was toen ik een bezoekje bracht aan de KvK. Als ik ergens voor het eerst kom en nieuwe mensen ontmoet ben ik altijd zenuwachtig, en dan moest ik ook nog eens een belangrijke krabbel zetten. Uiteindelijk viel het allemaal overigens wel mee, haha.

  • Romy 28 augustus 2019 op 11:56 pm - Beantwoord

   Dank je wel! Het was zeker een waardevolle ervaring. Die neemt niemand me meer af 🙂
   Wat goed trouwens dat je, ondanks dat je het spannend vond, de stap naar de KvK hebt gezet. Daar mag je hartstikke trots op zijn. En zoiets kan achteraf dan eigenlijk bijna alleen maar meevallen 🙂

 2. Naomi 25 augustus 2019 op 8:57 am - Beantwoord

  Dit vind ik dus echt geweldig om te lezen. Zo leuk dat je dit gedaan hebt en dat je er ook (achteraf;)) zo van hebt kunnen genieten!
  En de laatste keer dat ik iets spannends deed? Eh…Afgelopen vrijdagavond toen ik bij een onbekende in de auto stapte, omdat mijn eigen auto onvindbaar was. Blog volgt pas over twee weken;).

  • Romy 28 augustus 2019 op 11:57 pm - Beantwoord

   Thanks! Dat nagenieten als het eenmaal achter de rug is, is ook ech wel een van de redenen dat ik het deed. Die kick achteraf is zó fijn 🙂
   Wat een spannende stap heb jij ook gezet trouwens! Ik ben nu wel heel benieuwd naar je blogartikel met het hele verhaal.

 3. Shirley 25 augustus 2019 op 9:02 am - Beantwoord

  Goed gedaan! Tof dat er na afloop mensen op je afkwamen. Stoer dat je dit gewoon gedaan hebt. Zoiets spannends als een lezing geven, heb ik nog nooit gedaan.

  • Romy 28 augustus 2019 op 11:57 pm - Beantwoord

   Dank je! Enne, jij hebt misschien geen lezing gegeven, maar verhuizen naar het buitenland lijkt me ook “best wel” een spannende stap 😉

 4. Darina 25 augustus 2019 op 9:07 am - Beantwoord

  Geweldig om te lezen dat het goed ging en zo gaaf dat je dit hebt gedaan! Het lijkt mij onwijs spannend.

 5. Amy 25 augustus 2019 op 9:10 am - Beantwoord

  Wat super cool dat je dit gewoon gedaan hebt én dat het goed ging! Ik kan me voorstellen dat het even spannend was maar hey: you did it!

  • Romy 28 augustus 2019 op 11:58 pm - Beantwoord

   Dank je! Zo voelde ik me ook zeker naderhand. Het was spannend, maar ik was achteraf vooral heel blij dat ik het toch had gedaan.

 6. Laurine 25 augustus 2019 op 10:45 am - Beantwoord

  Echt heel fijn om dit te lezen, ik krijg er zoveel energie van om ook maar meteen van alles te ondernemen. Echt heel knap dat je ondanks die zenuwen tóch hebt doorgezet en super leuk natuurlijk dat het een positieve ervaring was. Je hebt het gedaan en dat pakt niemand je ooit nog af. 😉

  • Romy 28 augustus 2019 op 11:59 pm - Beantwoord

   Dank je wel voor je mooie reactie! En wat tof om te horen dat je nu ook zin krijgt om iets spannends te ondernemen. Het is inderdaad spannend van tevoren, maar achteraf kan het een enorme kick geven en levert het je een onvergetelijke ervaring op die inderdaad niemand je nog afpakt 🙂

  • Romy 30 augustus 2019 op 10:06 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je er wat motivatie uit kunt halen 🙂 Soms is het verleidelijk om dingen niet te doen omdat ze heel eng zijn, maar het kan je echt heel veel energie geven als je ze dan toch doet.

 7. Meaghan 25 augustus 2019 op 11:12 am - Beantwoord

  Super goed zeg! Echt heel erg leuk om dit te lezen. Wat dapper dat je daar gewoon stond en je verhaal deed voor al die mensen. Je mag echt trots zijn op deze overwinning. Zo leuk voor je dat het een positieve ervaring was en dat je ondanks de zenuwen toch hebt volgehouden en ervoor bent gegaan! Ik weet ook zeker dat je heel veel mensen hebt geïnspireerd! Dat anderhalf uur van te voren aanwezig zijn, ken ik ook wel! Als ik iets belangrijks moet doen ben ik ook altijd ruim van te voren aanwezig op de plaats van bestemming, zodat ik er in elk geval ben en niet gestresst binnen kom omdat ik file had, mijn trein vertraging had of omdat ik het niet kon vinden. 😉 Dat bied zo veel meer zekerheid en rust!

  • Romy 30 augustus 2019 op 10:07 pm - Beantwoord

   Dank je wel voor je onwijs lieve woorden over de presentatie! Het voelde ook wel echt een beetje als een overwinning achteraf 🙂
   En slim dat jij ook bij spannende dingen altijd ver van tevoren aanwezig bent. Dat scheelt al heel wat stress.

 8. Giovanna Jansen 25 augustus 2019 op 12:16 pm - Beantwoord

  Zo stoer dat je dit gewoon gedaan hebt! Ondanks de zenuwen en het stemmetje dat “Waarom heb ik ook alweer ja gezegd” roept. Wat fijn dat het zo’n succes was en je het graag nog eens zou doen. Geniet van deze overwinning, echt iets om trots op te zijn!

  • Romy 30 augustus 2019 op 10:08 pm - Beantwoord

   Dank je wel voor je lieve reactie! Het voelde achteraf zeker als een soort overwinning waar ik hopelijk nog vaak met plezier op kan terugkijken 🙂

 9. Evelyne 25 augustus 2019 op 1:01 pm - Beantwoord

  Wat leuk te lezen dat het goed is gegaan. Die zenuwen en een stem die overslaat zou ik ook wel hebben 😉 Maar jij deed het toch maar! 😉 Trots mag je zijn, hoor!

 10. Irene 25 augustus 2019 op 2:23 pm - Beantwoord

  Echt, wauw! Dat je dit durft vind ik echt petje af hoor! En wat leuk om dit stukje te lezen en te merken dat het zo’n positieve ervaring voor je was 🙂 You go!
  Ik kom trouwens ook altijd heel erg op tijd aan, gewoon voor de zekerheid.

 11. Wendy 25 augustus 2019 op 5:56 pm - Beantwoord

  Inderdaad, spanning hoeft niet altijd negatief te zijn. Als in, het voelt absoluut niet prettig (dat gebibber herken ik maar al te goed), maar dat wil niet zeggen dat je het uit de weg moet gaan. Mooi dat je dat inziet! En zolang je eigenlijk graag méér zou willen presenteren… Lekker blijven doen! 😀
  Wel jammer dat dit evenement nu in Tilburg gehouden wordt in plaats van in – het nog mooiere 😉 – Breda.

  • Romy 30 augustus 2019 op 10:18 pm - Beantwoord

   Dank je wel! Inderdaad, soms moet je je spanning aangaan om daardoor juist te ervaren dat het een flinke kick kan geven als je het aangaat. Ik zal presenteren vast nog wel een hele tijd spannend vinden, maar met heel veel oefenen moet het vast na een tijdje wel wat natuurlijker voelen 🙂
   Enne, stiekem vond ik de Roodharigendag in jouw stad wel leuker dan in Tilburg 😉

 12. Josephine 25 augustus 2019 op 6:44 pm - Beantwoord

  Ha, wat gaaf om te lezen Romy! Deze mijlpaal heb je maar mooi bereikt en dat parfum heb je echt verdiend! Zo kun je nog regelmatig aan deze knappe prestatie terugdenken.
  Het moment waarop je wordt aangekondigd lijkt me ook het spannendst, maar als je daarna in je flow komt lijkt het me ook heel leuk om te doen! Nu mag ik nog! 😉

  • Romy 30 augustus 2019 op 10:19 pm - Beantwoord

   Het parfum was inderdaad een mooi aandenken om deze presentatie niet meer te vergeten. Het klopt trouwens dat het moment van aankondigen het spannendst was. Die paar seconden voor mijn eerste woorden leken wel uren te duren 😉 Jij gaat het vast ook geweldig doen. Dat weet ik zeker. Erg leuk dat ik daar binnenkort live getuige van kan zijn!

 13. Zo simpel is dan geluk 25 augustus 2019 op 9:10 pm - Beantwoord

  Dat is zeker een mooie en bijzondere ervaring! Mooi om te lezen. 🙂

 14. Anneke 25 augustus 2019 op 11:09 pm - Beantwoord

  Hallo , ik heb je gehoord op deze lezing in de bib. Voor de Redhead day bijeenkomst gisteren Idd het was heel moedig en het was goed voorbereid. .. ik dank je nog voor je opèhartige getuigenis, ?

  • Romy 25 augustus 2019 op 11:42 pm - Beantwoord

   Wat mooi om dat te horen en heel lief dat je een reactie achterlaat. Dank je wel! 🙂

 15. Anja- Minimalist Dutchie 26 augustus 2019 op 5:13 pm - Beantwoord

  Ik vind je superstoer! Ik doe het vaker en hoewel het zeker iets is waar je gemakkelijker mee om leert gaan, is het altijd nog even afwachten hoe je verhaal gaat vallen, wat voor reacties er gaan zijn. En ik heb ook wel ‘ns niet op een woord kunnen komen en met een hoofd als een boei staan te hakkelen voor een groep. Vergeet je ook niet meer, haha.

  Heel erg tof!
  Nog een leuk woordgrapje trouwens: in Rotterdam spreken we ‘veel’ uit als ‘veul’. Romy Veul Vaker Vrolijk is op z’n Rotterdams dus Romy Veel Vaker Vrolijk 😉

  • Romy 30 augustus 2019 op 10:37 pm - Beantwoord

   Dank je! En mooi om jouw ervaringen te lezen! Wel heel stoer dat je regelmatig presentaties geeft. En begrijpelijk natuurlijk dat er ook dan nog weleens wat misgaat. Houdt het menselijk 😉

   Ik moest wel lachen om je woordgrap trouwens. Precies dat is wat toevallig iemand in het publiek zei bij mijn presentatie, haha. En ik heb nog weleens dat vrienden er leuke opmerkingen in de trant van ‘heul veul’ over maken 😛

 16. Sandra 27 augustus 2019 op 9:08 am - Beantwoord

  Wow, super gaaf en stoer. De kop is eraf, ga je nu nog meer lezingen geven?

  • Romy 30 augustus 2019 op 10:46 pm - Beantwoord

   Dank je! Het lijkt me zeker leuk om meer lezingen te geven. Eens zien of er over een tijdje misschien nog wat leuks (voor werk of gewoon persoonlijk) op mijn pad komt qua lezingen 🙂

 17. Jessica J. 27 augustus 2019 op 10:00 am - Beantwoord

  Ik ben zo blij voor je dat het goed verlopen is!

 18. Jantine 28 augustus 2019 op 8:34 am - Beantwoord

  Het was een leuke lezing, je deed het hartstikke goed en heel openhartig en persoonlijk.
  Ik denk dat je zelf het meest hoorde dat er spanning op je stem zat, de meeste aanwezigen kennen je stem tóch niet ?
  Ik vond het leuk je even te ontmoeten!
  Groetjes
  Jantine
  PS heb je de mooie LocHal ook nog wel bekeken?

  • Romy 30 augustus 2019 op 11:20 pm - Beantwoord

   Ontzettend leuk dat je er was bij de lezing! En heel leuk om je achteraf te hebben ontmoet 🙂
   Dank je wel voor je fijne reactie ook! Ik heb nog een beetje rondgelopen in de LocHal naderhand. Echt wel een heel mooi gebouw! Ik vond de locatie van de lezing trouwens ook erg mooi en open.

 19. Audrey 28 augustus 2019 op 11:56 am - Beantwoord

  Goed gedaan! Leuk ook dat er achteraf nog mensen naar je toe kwamen 🙂

 20. Anouk 28 augustus 2019 op 4:58 pm - Beantwoord

  Wat een gave ervaring moet dit zijn geweest! Het laatste spannende wat ik heb gedaan is telefoneren met iemand van de universiteit omdat er iets niet goed ging met mijn inschrijving voor volgend jaar, doodeng, maar ik heb het wel gedaan!

  • Romy 30 augustus 2019 op 11:43 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je dat toch hebt gedaan! Dat soort vervelende situaties vragen gewoon om een beetje assertiviteit, hoe spannend ook.

 21. Lianne 30 augustus 2019 op 2:23 pm - Beantwoord

  Echt zo geweldig leuk dat je die lezing gegeven hebt! Ik weet zeker dat het echt een kick moest geven! You go girl! Ik zou ook wel ooit een lezing willen geven of op een event willen spreken. Misschien ooit…

  • Romy 31 augustus 2019 op 12:30 am - Beantwoord

   Dank je wel! Het gaf zeker een enorme kick om dit te doen. Iets spannends of nieuws doen blijft altijd een beetje eng, maar achteraf voelt het zó goed als het toch is gelukt. Of het nu een lezing is of iets anders spannends 🙂

 22. Mariska 1 september 2019 op 4:47 pm - Beantwoord

  Wat goed en leuk dat ze je ook zo aanspraken. Een eerste keer is altijd wel heel erg spannend maar je hebt het wel geflikt!

 23. Nikita 3 september 2019 op 2:49 pm - Beantwoord

  Zo tof! Zo zie je maar dat het waar is, dat je de dingen die je angst geven moet doen. Want die helpen je groeien. En dat is ook, je groeit niet van de kleine alledaagse dingen. Je groeit door dingen te doen die je eigenlijk stiekem heel eng vindt. Ik wilde dak erbij was geweest maar Tilburg is wel heel ver. Ooit, op een dag zal ik op een evenement zijn waar jij ook bent want het lijkt me geweldig als ik je eens in het echt zou ontmoeten. Trouwens, welke mooie onderwerpen heb je erbij betrokken. Echt heel mooi, ik denk dat je ook wel mensen geïnspireerd hebt met je lezing. Het zijn belangrijke onderwerpen (en niet alleen voor roodharigen overigens!)

Recente blogs

Recept zoete-aardappel-brownies (vegan, gezond & heel lekker)

23 april 2023|Recepten|

Bij zoete aardappel denk je vast niet meteen aan brownies. Maar je kunt er dus wel fantastisch lekkere brownies mee maken. Ik maak regelmatig zwarte-bonen-brownies, maar om eerlijk te zijn vind ik deze van zoete aardappel nóg veel lekkerder. Ze zijn extra zoet, smeuïg en chewy van binnen en smaken intens naar chocola. Dat terwijl ze een stuk gezonder zijn dan echte brownies. Dus: heb jij nog een paar zoete aardappels liggen? Zet, net als ik in eerste instantie, je scepsis opzij en probeer deze brownies eens. Het zal je verrassen hoe lekker en zoet ze zijn.