IMG 6710 2 2

Ik hou van Holland (ja, echt!) en dit is waarom!

 • 27 april 2018
 • 19 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Elk jaar op 27 april hijs ik mezelf weer in mijn oranje T-shirt ter gelegenheid van Koningsdag. Om daar met rood-wit-blauw gelakte nagels te struinen over de vrijmarkt en te genieten van koekhappende, spijkerpoepende en oranje-tompouce-etende landgenoten. En elk jaar realiseer ik me op dat moment weer hetzelfde: ik houd van Holland (ja, echt!). Iets meer zonnige dagen zouden uiteraard fijn zijn, evenals meer vrolijk gekleurde huisjes en iets minder recht-voor-zijn-raapheid op z’n tijd. Maar buiten dat zie ik mezelf absoluut niet snel emigreren naar een ander land. Ik zal je vertellen waarom ik met veel plezier in Nederland woon.

waarom ik van nederland houd

Typisch Nederlandse trekjes

De eerste reden dat je mij niet snel in Spanje, Italië of desnoods op de Noordpool zult zien wonen, is dat er een typisch Nederlands meisje in mij schuilt. Als typische Nederlander ben ik graag vrij stipt en zou ik de kriebels krijgen van elke dag mañana mañana. Ook kan ik de “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”-mentaliteit wel waarderen en vind ik dat kraanwater en supermarktbrood nergens zo lekker smaken als in Nederland. Verder zou ik mijn geliefde fiets voor geen goud willen missen, houd ik van de Nederlandse fietspaden en vind ik die vaste theevisitemomentjes zo erg nog niet.

Goed geregeld!

Daarnaast ben ik blij met hoe goed sommige dingen in Nederland geregeld zijn. Natuurlijk is ook hier niet alles pico bello in orde, maar wel ben ik inmiddels verwend met een aantal fijne voorzieningen die we in Nederland goed voor elkaar hebben. Laatst hoorde ik bijvoorbeeld dat je in Amerika maar 2 weken zwangerschapsverlof hebt, dat je in Spanje je peperdure doktersrekening zelf moet betalen en dat er in veel Oost-Europese landen corrupte politie rondloopt bij wie je niet in goede handen bent. Om nog maar te zwijgen over de hobbelige wegen zonder afgebakende autobanen in sommige landen. In Nederland hebben we degelijk asfalt, de leerplicht, een sociaal vangnet en heel wat voorzieningen en subsidies. Dat verdient een complimentje, toch?!

Toerist in eigen land

Ook vind ik Nederland best wel mooi. Zelfs na de meest bijzondere vakantie naar een paradijsachtig oord, ben ik blij als ik weer voet op Nederlandse bodem zet. Op reis geniet ik van de prachtige stranden, de fijne cultuur, de mooie steden en de levendige stadjes waar je nog unieke winkels, gekleurde huisjes en siësta’s hebt. Maar ook Nederland heeft genoeg bijzondere plekjes. Dat realiseer ik me steeds weer als ik door onze mooie hoofdstad wandel, als ik de toerist in eigen land uithang bij de Keukenhof of wanneer ik uitwaai aan de Hollandse kust. Zelfs als ik gewoon door mijn eigen dorpje langs de weilanden fiets, besef ik weer dat Nederland prachtig is.

Taal, emancipatie en hagelslag

Daar komt nog bij dat ik gek ben op de Nederlandse taal. Niet heel verrassend waarschijnlijk als je je bedenkt dat ik Nederlands heb gestudeerd. Ik kan in geen enkele taal zo vrij en creatief schrijven als in het Nederlands. En er is geen taal met meer leuke, grappige of bizarre spreekwoorden dan de onze. Die taal gebruik ik maar al te graag binnen en buiten huis. Ook sommige culturele of politieke dingen weet ik wel te waarderen. Neem onze vrouwenemancipatie, het homohuwelijk en de donorwet, maar ook onze schappen vol met hagelslag, de molens, de mooie tulpen en de koeien in de wei. Zelfs onze knusse verjaardagsfeestjes waarbij je na het geven van drie zoenen met een stukje taart in een kringetje zit, zou ik niet willen missen.

Ik hou van Holland!

Om al die redenen woon ik met plezier in Nederland. Hoe lang mijn travel bucketlist ook is, ik ben blij dat mijn huis in ons koude kikkerlandje staat. Daarom geniet ik vandaag weer van de vrijmarkt, het koekhappen, de kraampjes met oranje tompoucen en de Nederlandse vlag die voor ons raam hangt. Ik hou van Holland. Landje aan de Zuiderzee!

Wat vind jij het leukste aan het land waar jij woont?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 27 april 2018 op 8:15 am - Beantwoord

  Ik ben heel blij met de goede voorzieningen die wij hebben in ons land. Maar ik hou wel een beetje van het manana manana, zonder dat altijd die agenda erbij gepakt wordt om te kijken of er nog een plekje vrij is. Maar goed, ook dat went 🙂 Fijne Koningsdag!

  • Romy 28 april 2018 op 1:15 pm - Beantwoord

   Het eindeloze plannen is inderdaad niet altijd even fijn, maar altijd manana manana lijkt me aan de andere kant ook niets ? En inderdaad, aan sommige Nederlandse gewoontes een je vanzelf als je jarenlang in Nederland woont ?

 2. Josephine 27 april 2018 op 8:31 am - Beantwoord

  Vroeger vond ik Nederland niet zo bijzonder, maar toen ik meer naar het buitenland ging, besefte ik pas hoe bijzonder plat het hier is. En sindsdien ben ik het steeds meer gaan waarderen. En sinds ik in het buitenland heb gewoond, realiseer ik me pas hoe Nederlands ik eigenlijk ben. Ik kan bijvoorbeeld stiekem ook niet zo goed tegen onvaste afspraken. 😉

  Gek genoeg ben ik dan weer geen extreme koningsdagvierder, al zal ik waarschijnlijk wel het verslag op TV volgen!

  • Romy 28 april 2018 op 1:17 pm - Beantwoord

   Wat grappig om te horen! Vergeleken met veel andere landen is het inderdaad alleen al bijzonder dat Nederland zo vlak is.
   Stiekem vind ik dat plannen ook wel fijner dan altijd manana manana. Daarin ben ik toch wel echt Nederlands ?
   Hopelijk heb je gisteren een fijne Koningsdag gehad!

 3. Lianne 27 april 2018 op 8:37 am - Beantwoord

  Het klopt wel wat je zegt, sommige dingen zoals die goede voorzieningen en vangnetten vind ik goed geregeld en daar mogen we dankbaar voor zijn. Maar toch vind ik niet alles zo mooi aan Nederland. Iedereen is hier heel gehaast, botsen op een druk treinstation op je zonder sorry te zeggen en een vriendenafspraak moet soms weken, al dan niet maanden van tevoren gepland worden omdat iedereen altijd zo druk is. Dat ervoer ik toen ik in Bali was. Daar is iedereen zo vriendelijk, altijd welkom om gewoon te komen eten zonder afspraak en alles is daar gewoon rustig en relaxed. Nou komt dat ook wel omdat het daar altijd 30 graden is, maar inderdaad eens gewoon gezellig langskomen zonder de hele tijd die agenda erbij te pakken is ook wel eens heel fijn! Misschien dat ik ooit nog wel ergens naartoe ga emigreren. Niet omdat ik Nederland helemaal niet leuk vind hoor 😉 maar ik ben gewoon wat meer gemaakt voor mooier en zonniger weer. Dat is nog iets wat ik niet leuk vind aan Nederland, die vreselijke onvoorspelbaarheid van het weer! En als ik dan weer eens terugkom, kan ik des te meer genieten vaan een bammetje met hagelslag, kaasblokjes en een tompouce! 🙂

  • Romy 28 april 2018 op 1:25 pm - Beantwoord

   Er zijn absoluut ook wel dingen die niet zo fijn zijn aan Nederland. Ik vind het bijvoorbeeld ook weleens jammer als iets weken van tevoren gepland moet worden. Tegelijkertijd zou ik het ook niet ideaal vinden als afspraken altijd een beetje vrijblijvend zijn of zoiets ? Maar iets spontaans op zijn tijd is wel heel leuk en fijn! Ik moet zeggen dat ik het weer in tropische landen ook wel wat aangenamer vind dan in Nederland. Maar ondanks dat ben ik wel blij dat ik hier woon ? Hopelijk kunnen we binnenkort weer echt van het zonnetje genieten hier ?

 4. Sandra 27 april 2018 op 9:51 am - Beantwoord

  Sinds ik op meer verschillende plekken in de wereld ben geweest besef ik mij heel goed dat we het hier goed hebben. Toen ik vorig jaar meerdere keren naar het ziekenhuis moest in de Filippijnen besefte ik mij maar al te goed dat dit bij ons héél goed geregeld (en schoon!) is. Wat dat betreft vind ik Nederland heel fijn. Maar de andere kant is toch wel dat ik ook onwijze rust en vrede heb ervaren in andere landen en dat is mij toch ook wel erg bijgebleven. Hier in Nederland voel ik mij toch een soort van standaard opgefokt omdat alles hier zó gehaast is en omdat er zo veel moet. Dat en mijn lichaam gaat niet samen. Dat vind ik dus wel het jammere aan Nederland. Maar, ik vind alsnog niet dat ik mag klagen want zoals ik net al zei: we hebben het hier eigenlijk heel rijk en goed…

 5. evelien 27 april 2018 op 10:43 am - Beantwoord

  Ik ben gek op Nederland, we boffen inderdaad hoe goed wij het hier hebben want dat is echt inderdaad niet allemaal zo vanzelfsprekend. Ook natuurlijk de Nederlandse tradities zoals sinterklaas, maar ook hagelslag, stroopwafels en de heerlijke dropjes kunnen ook niet ontbreken!
  Liefs,
  Evelien

 6. Saskia 27 april 2018 op 11:15 am - Beantwoord

  We mogen zeker dankbaar zijn dat we in zo’n goed voorziend en prachtig land wonen! Ik zou nergens anders willen wonen dan hier 🙂

  • Romy 28 april 2018 op 1:28 pm - Beantwoord

   Absoluut! Je hoort weleens verhalen over ziekenhuizen in het buitenland… dan ben ik toch blij met hoe de zorg in Nederland geregeld is. Je hebt wel gelijk dat dat ongehaaste sfeertje in het buitenland soms wel zo fijn is. Er zijn ook wel momenten dat dat me een beetje tegenstaat als ik in Nederland ben. Tegelijkertijd mogen we inderdaad wel heel blij zijn met hoe veel dingen hier geregeld zijn. Er zijn genoeg andere landen waar mensen dat helaas niet kunnen zeggen.

  • Romy 28 april 2018 op 1:29 pm - Beantwoord

   Daar kan ik me helemaal in vinden 🙂

 7. Haydée 27 april 2018 op 5:43 pm - Beantwoord

  Een Belgische hier, maar ik kan me wel vinden in jouw punten! Vooral dat veel dingen hier goed geregeld zijn, en dat mensenrechten en gelijke kansen hier belangrijk gevonden worden, kan ik zeker waarderen!

  • Romy 28 april 2018 op 1:31 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je ook als Belgische reageert! ? Volgens mij komen Nederland en België qua voorzieningen en rechten redelijk overeen, dus ik kan me goed voorstellen dat jij België ook zeker kunt waarderen ?

 8. Nicole 27 april 2018 op 6:44 pm - Beantwoord

  Wat een leuk artikel. Ik vind dat je ook echt leuke, originele punten aanhaalt. Ik ben het zeker met je eens. Nederland is echt een fijn land om in te wonen. Ik kan ook echt genieten van de mensen in ons land. Hoe we kunnen zeuren om alles en het eigenlijk nooit goed is. Dat kun je zien als iets irritants of vervelends, maar ik kan er altijd wel om lachen.

  • Romy 28 april 2018 op 1:33 pm - Beantwoord

   Haha, dat is wel een leuke manier om er tegenaan te kijken inderdaad! Soms heeft zoiets als zeuren ook wel wat lachwekkends ? Ik ben Nederland en het Nederlandse volk ook echt wel steeds meer gaan waarderen.

 9. Simone 28 april 2018 op 9:28 am - Beantwoord

  Ik heb geen onvoorwaardelijke liefde voor Nederland. Maar de dingen die je noemt, zijn inderdaad hier wel goed geregeld. En dat is wel fijn. Al heb ik ook vaak op het punt gestaan te emigreren. En wie weet doe ik dat ooit nog wel eens.

  • Romy 28 april 2018 op 1:38 pm - Beantwoord

   Wat spannend dat je misschien ooit wilt emigreren! Ik ben benieuwd of dat er nog eens echt van komt ?

 10. Nikita 29 april 2018 op 7:15 pm - Beantwoord

  Ik ben zelf een Belg, maar ik ben wel dankbaar daarvoor. Weet je, soms zie ik die coole dingen in Amerika en de UK en alles. Maar ik weet dat ik in België veilig ben en we een goed beleid hebben. Dat alles hier veel beter geregeld is. Ik zou er niet aan moeten denken om in een land te wonen met Trump als leider. Ik wil de wereld wel zien en ik vond Parijs in februari heel mooi. Maar het is ook altijd een opluchting om in mijn eigen bedje terug te liggen. Die mooie hotels met hun zachte bedden kunnen namelijk niet op tegen mijn eigen plekje thuis. Hoewel het met heel veel pijn in het hart was.

  • Romy 30 april 2018 op 8:50 am - Beantwoord

   Absoluut! Je plekje thuis is ook ontzettend fijn, zelfs nadat je een prachtige reis hebt gemaakt. Ik zou zelf ook niet zonder leuke uitjes of vakanties op z’n tijd kunnen, maar ben daarnaast altijd wel blij om naderhand dan weer terug in Nederland te komen 🙂

Recente blogs

Outfit | Een handgemaakte jurk in een koninklijke omgeving

23 augustus 2018|Outfits|

Het allerliefst zou ik elke dag rondlopen in vrolijke jurkjes met wijde rokken en retro printjes. Je begrijpt vast dat ik mezelf op vrije dagen maar al te graag in mijn meest feestelijke jurkjes hijs. Feest of niet! Nóg leuker is het als zo'n mooie, feestelijke jurk ook nog eens handgemaakt is! Debbie van de webshop Miss Abeille Rouge maakte voor mij een zwart-wit gestippelde jurk met rozen op maat. Een prachtige jurk die ik je graag laat zien in een omgeving met koninklijke allure. Prinses Beatrix kijkt namelijk gezellig over mijn schouder mee op de foto's.

Inkiekje #46 | Dobbelspel, droevig over thee & drukte (maar met een goede reden)

29 november 2021|Persoonlijk|

Het was tijd voor het grote online Sinterklaas-dobbelspel. Mijn grote hoogtepunt van de afgelopen weken! Maar naast dat ik je mijn buit van deze online familiedag laat zien, laat ik je ook graag meegenieten van mijn andere belevenissen. Met helaas droevig nieuws over mijn favoriete theesmaak, maar gelukkig verder vooral veel fijne momenten. Van een wauw-dit-kan-niet-waar-zijn-vacature tot een kerstmaal voor de hond.

Onderprikkeling op het werk | 5 tips om dat te voorkomen

19 oktober 2021|Persoonlijke groei, Carrière en ondernemen|

Je hoort veel over burn-outs, overbelast raken en te druk zijn. Maar ik vind het belangrijk om ook de andere kant te belichten: wat als je te weinig prikkels en uitdaging hebt? Daarover had ik het al eerder in mijn artikel over een bore-out. Dit keer wil ik het hebben over onderprikkeling op het werk. Wat is het en hoe voorkom je dat je je zó erg verveelt dat je er aan onderdoor gaat? Ik deel 5 tips die ik zelf een paar jaar eerder had willen weten om onderprikkeling te voorkomen.