“Ja eh, ik ben vastgelopen!”. Die woorden rolden zo mijn mond uit terwijl ik met een businesscoach in een videogesprek zat. Op dat moment was mijn agenda bomvol. Mijn hoofd ook. Op een rustige vakantiebestemming zonder voorbijrijdend verkeer kwam er weer een gevoel van rust over me heen. Alsof ik niet alleen ons huis, maar ook mijn stress thuis had achtergelaten. En het gekke was: opeens besefte ik dat ik helemaal niet was vastgelopen. Ik zat middenin een groeispurt, maakte ruimte voor nieuwe dingen en had gewoon een stapje terug nodig. Vastlopen is oké, het is niet erg, het is soms juist nodig. Omdat ik vast niet de enige ben die er soms dramatisch uitfloept “Ik loop vast in het leven”, deel ik 7 realisaties voor jou en mij om op zo’n moment in je oren te knopen.
“S.O.S., ik loop vast!”
Ik voel me een heuse dramaqueen als ik toegeef dat ik die zin vaker heb geroepen. Uiteraard alleen op momenten dat ik serieus met mijn handen in het haar zit en even niet weet wat ik met een situatie op het werk, privé of op een ander vlak in mijn leven moet. Grappig genoeg verdwijnt dat intense “Wat moet ik met mijn leven?”-gevoel vaak vrij abrupt, bijvoorbeeld zodra ik met iemand heb gesproken of even afstand heb genomen. Dan blijkt dat ik in een groeispurt zit, dat de oplossingen (in tegenstelling tot wat ik dacht) voor het oprapen liggen of dat ik gewoon een meeluisterend oor nodig had.
Toch kan het op het “Ik loop vast”-moment zelf allesbehalve simpel lijken. Zo zat ik 2,5 jaar geleden aardig hopeloos tegenover een loopbaancoach. Ik zat op het randje van een bore-out aan en wist even niet meer wat ik qua werk wilde. Bij alle mogelijkheden zag ik beren op de weg en ik had behoefte aan iemand die me hielp om over de beren heen te kijken. Dankzij de loopbaancoach zette ik uiteindelijk de stap naar fulltime ondernemer worden. Ook na het overlijden van mijn opa en oma voelde het even alsof ik dingen opnieuw moest uitvinden. Alsof een stukje verleden weg is en je opnieuw moet ontdekken wat je toekomst is zonder de overleden dierbaren om op te leunen. Het komt wel goed, maar het is ook oké als het even niet zo voelt.
Iedereen maakt in zijn leven wel situaties mee waarin je niet “alsmaar rechtdoor” door het leven kunt gaan, maar je in afslagen moet verdiepen, even met pech langs de snelweg komt te staan of zelfs de wegenwacht moet bellen omdat je motor met geen mogelijkheid meer aan de praat te krijgen is. Het “Sh*t, ik loop vast”-gevoel overkomt zelfs de beste planners.
Zolang je maar niet aan de zijlijn gaat zitten wachten totdat het vanzelf voorbijgaat (autopech lost zich niet uit zichzelf op en Wegenwachten komen zelden zonder belletje langsrijden).
Dit zijn 7 dingen die ik heb geleerd over vastgelopen zijn en van dat gevoel afkomen.
1. Vastlopen hoort bij het leven
Er bestaan geen handleidingen voor hoe je met tegenslagen of lastige dilemma’s omgaat. Zelfs de beste psycholoog kan je niet de gouden tip op een presenteerblaadje aanreiken voor wat je moet doen als dingen tegenzitten. Vastlopen hoort erbij, net zoals dat het erbij hoort om op dat soort momenten opnieuw de weg te moeten vinden. Op jouw manier, op jouw tempo, en al dan niet met hulp.
Neem het jezelf dus niet kwalijk als je de weg kwijt bent. Denk niet dat jij een hopeloos geval bent als je alle uitwegen uit het zicht verloren bent. Laat de gedachte “Ik loop vast” er zijn. Weet dat alles voorbijgaat, ook deze situatie of dit gevoel. Of zoals kersverse ouders dat vaak te horen krijgen in opvoedboeken: “Het is een fase”. Als je het op die manier ziet, dan lijkt de situatie misschien minder uitzichtloos en krijg je wellicht zelfs weer een beetje hoop. Kijk eventueel terug op periodes waarin je eerder met je handen in het haar zat. Ben je daar toen ook zonder kleerscheuren uitgekomen? Laat dat je troost bieden dat dat nu ook wel lukt.
2. Vastlopen betekent groei
Ook al voelt het op dat moment zéker niet alsof je middenin een mega-groeispurt zit. Als je vastzit, is dat vaak een teken dat er dingen verschuiven. Iets zit je dwars en gaat wringen, waardoor je hard op zoek bent naar oplossingen. Dat betekent dat je niet meer zomaar verdergaat over het pad dat voor je is uitgestippeld, maar verder durft te kijken. Een teken dat je juist aan het groeien bent. Of dat je in elk geval aan het begin van een mooie groeispurt staat.
Zo dacht ik zelf dat mijn situatie redelijk uitzichtloos was toen ik bij een businesscoach belandde met de vraag “Ik weet niet meer waar ik blij van word. Ik doe maar wat en het voelt alsof ik steeds tegen hetzelfde aanloop.” Wat bleek? Dit was een heel logisch kruispunt op mijn weg. Ik was begonnen met ondernemen vanuit het idee dat elke opdracht er één is. En dat ik dus maar moest doen wat op mijn pad kwam. Logisch dat ik daar steeds in mee ben gegaan. Maar dan komt er logischerwijs een punt waarop je anders wilt werken dan vanuit de “Kom maar door! Ik doe alles”-modus.
Het is een teken van groei dat je dingen anders wilt gaan doen en kritisch kijkt of je nog wel gelukkig wordt van hoe je je leven nu leeft.
3. Doorrennen helpt niet, stilstaan en vertragen wel
Als eindeloze doorzetter heb ik er een handje van om vooral door te gaan. Als ik maar harder werk, meer mijn best doe en nog beter op zoek ga naar kansen, dan word ik vast verlost van het vastgelopen zijn. Niet dus! Hoe harder je blijft doen wat je altijd deed (misschien zelfs een versnelling hoger), hoe harder je vaak wordt teruggefloten omdat het na een tijdje niet meer lukt.
Als ik iets heb opgestoken van het vastlopen, dan is het dat een stap terug doen het enige is wat helpt. Zolang je bijvoorbeeld met je volle agenda blijft doordenderen, kun je nooit vanaf een afstandje kijken of er manieren zijn om van die propvolle agenda af te komen. Vergelijk het opnieuw met rijden op de snelweg. Wanneer je met 160 kilometer voorbij elke afslag raast, kom je niet zomaar op het idee om van de weg af te gaan. Pas als je je tempo verlaagt of ergens op een rustplaats stopt, zal je zien dat er meer mogelijk is dan in hetzelfde tempo door racen.
Dus: geef jezelf een middag vrij, maak een wandeling om je hoofd leeg te maken, bouw rust in om met anderen te praten of plan een date met jezelf en je notitieboekje om je leven te heroverwegen. Doe iets wat jou helpt om stil te staan. Klaar met de automatische piloot, klaar voor een ander pad!
4. Je hoeft er niet alleen uit te komen
Voor mij voelt het op een moment van vastlopen alsof elke afslag gepaard gaat met onoverkomelijke uitdagingen. Daarom ben ik al snel geneigd lekker te blijven doen wat ik deed, met de vertrouwde 160 kilometer per uur over de snelweg. Omdat dat dus averechts werkt, weet ik inmiddels dat wat hulptroepen vaak heel fijn zijn als je vastloopt. Dat hoeft overigens niet zo zwaar te zijn als het klinkt. Zeker niet elk geval van vastlopen vraagt om een verwijsbrief naar de psycholoog of een paar sessies bij een duurbetaalde businesscoach.
Je kunt ook gewoonweg met iemand in je omgeving in gesprek gaan. Zo praat ik graag met Bart, mijn ouders, een vriendin of een mede-ondernemer als ik de opties kwijt ben. Vaak zie ik na een enkel gesprek al veel beter dat ik helemaal niet zo vastzit als het lijkt. Zo had ik twee jaar geleden zo veel opdrachten in mijn agenda staan dat ik het onmogelijk nog kon bolwerken. Na een kwartiertje met Bart sparren had ik al een goed plan liggen om het anders te doen. Het is soms zo ingewikkeld nog niet, als je er maar niet in je eentje mee blijft worstelen.
5. Vastlopen betekent niet dat je het roer moet omgooien
Je leest er overal op internet over: de mensen die zich niet meer gelukkig voelden in hun situatie en daarom besloten dat het drastisch anders moest. Geen 9-tot-5-baan meer, maar digital nomad worden. Hun koophuis in Nederland verruilen voor een bouwval op een Spaans eiland. Persoonlijk vind ik dat soort verhalen inspirerend en beangstigend tegelijk. Moet ik dan echt zo’n rigoureuze stap zetten om weer helemaal happy te zijn? Zo dol op verandering ben ik nou ook weer niet.
Gelukkig weet ik inmiddels dat zelf een ‘Ik vertrek’-leven leiden helemaal niet nodig is om van het kruispunt af te komen. Vaak zijn kleine veranderingen al genoeg om weer te zien waar je naartoe wilt. Zo besloot ik destijds bij de loopbaancoach om als begin van een ommezwaai voortaan één dag minder in loondienst te werken en die dag te besteden aan mijn bedrijf. Ook allerlei andere mini-stappen zijn mogelijk: een opdracht stopzetten, een dag per week oppas inschakelen, een hulp in de huishouding nemen, boodschappen voortaan online bestellen als supermarktbezoekjes je te veel stress opleveren of een coachingstraject volgen. Je hoeft niet in één keer je baan op te zeggen en alles compleet anders te doen. Kijk ook zeker naar minder grote veranderingen die een mooi verschil maken. Dat maakt het minder spannend en drastisch om het voortaan anders te doen.
6. It’s okay not to be okay
Ooit begon ik Vaker Vrolijk met het idee dat je altijd zoveel mogelijk positief moet zijn. Overal de zonnige kant van inzien. Inmiddels sta ik er ietsiepietsie anders in, ook door moeilijke dingen die de afgelopen 2,5 jaar op mijn eigen pad zijn gekomen. Het hoort er ook bij dat je je soms niet oké voelt. Je hoeft niet altijd vooral te kijken hoe je je zo snel mogelijk weer fijn en happy kunt voelen. Het niet-oké-gevoel mag er ook zijn – dat toelaten is zelfs nodig om oprecht positief te kunnen zijn.
Het is logisch dat je soms jezelf na een teleurstelling of een verdrietige of moeilijke gebeurtenis opnieuw moet uitvinden. Je bent niet meteen labiel of depressief als je je een week wat minder voelt, of als een teleurstelling er heel hard inhakt. Laat het rotgevoel er zijn. Sta het toe, voel wat je voelt en geef het de tijd die nodig is om je weer beter te voelen.
De kop boven deze alinea is de titel van een boek dat Bart las na het overlijden van zijn moeder: “It’s okay not to be okay”. Het leven draait er niet altijd om dat je zo snel mogelijk weer fluitend en huppelend doorgaat. Juist door ook de mindere momenten en de heftige emoties toe te laten, ben je in staat om van de wél mooie momenten oprechter te genieten. Zeg het eerlijk tegen mensen als je je niet oké voelt in plaats van gemaakt lachend te mompelen “Ja hoor, het gaat al wel weer beter”, terwijl je die ochtend nog een mental breakdown hebt gehad. Emotionele inzinkingen, spontane huilbuien, plotselinge hopeloosheid of angsten horen ook bij het leven. Kijk wat ze je vertellen en voel wat je nodig hebt in plaats van er dwars doorheen te gaan.
7. Er komt wel weer uitzicht
Ook al lijkt het op dit moment misschien alsof je zo vastzit dat een oplossing nergens te bekennen is, weet dat er altijd een moment komt dat je de mogelijkheden weer ziet. Als ik terugkijk op alle momenten waarop ik compleet vast zat, zie ik in dat ik juist op die momenten ben gegroeid. Elk dilemma loste zichzelf wel weer op. Elke onoverkomelijke situatie bleek toch te verhelpen te zijn. En elke dichtgeslibde agenda bood ergens nog wel een kans om toch vrije tijd te creëren. Het komt wel goed. Geef jezelf tijd, houd hoop en besef dat het “ik loop vast”-gevoel zo erg nog niet is als het op dat moment lijkt.
“Ik loop vast en dat is oké”
En zo tuurde ik destijds naar buiten naar het platte landschap zonder vliegtuiggeluiden in een uithoek van Nederland. Zo kalm als de omgeving was, zo rustig werd mijn hoofd ook weer. Ik was helemaal niet vastgelopen. Ik had gewoon tijd nodig om uit de ratrace te komen en naar mijn hart te luisteren, kritisch te kijken naar wat ik wel en niet doe, weer een lesje ‘nee’ zeggen te volgen en de gebeurtenissen van afgelopen tijd te laten bezinken. En dus ging ik met een boek op het balkon zitten en liet ik het allemaal van me afglijden, om een aantal weken later te beseffen “Ja hoor, ik ben er weer helemaal!”. Het leven is geen uitgestippeld pad zonder hobbels, wel een leerzaam en uniek pad. Dat is nu juist het uitdagende én het mooie van het leven.
Heb jij weleens de gedachte “Ik loop vast in mijn leven” gehad?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
9x Waarom ik blij ben dat ik in dit "digitale tijdperk" leef?
Soms denk ik terug aan hoe het dagelijks leven er járen geleden uitzag. In de periode waarin je nog per vijf personen één computer op zolder had staan en waarin mobiele telefoons niet bestonden. En ook de tijd waarin internet een luxe goed was en waarin encyclopedieën, boeken en wijze grootmoeders dé bron van informatie waren. Dat alles heeft eigenlijk wel wat, maar soms ben ik toch blij dat ik NU leef. Dit zijn 9 dingen die ik stiekem wel fijn vind aan het digitale tijdperk waarin we leven.
Wish list | 13 kleurrijke dingen op mijn wil-ik-misschien-hebben-lijstje
Zelf heb ik altijd een verlanglijstje liggen waarop ik random dingen noteer die ik misschien ooit zou willen kopen. Superhandig, om een paar redenen! Het helpt me de verleiding te weerstaan om dingen acuut te kopen. 1) Ik zet ze op mijn wish list en soms blijkt dan later dat ik het product helemaal niet zo hard nodig heb. 2) Als iemand een keer vraagt wat ik voor cadeauwensen heb, heb ik altijd iets te vragen (even voor de duidelijkheid: de kleine dingen van het lijstje dan). 3) Ik heb steeds een mooi doel om voor te sparen. Daarom een wish list dus! Dit zijn een paar kleine en (nogal) grote dingen die ik óf voor mijn verjaardag vraag óf waar ik zelf nog een hele tijd voor ga doorsparen.
7 dingen om je vooral NIET door te laten tegenhouden
Hoe mooi zou het zijn als je in één rechte lijn razendsnel op je doelen af kunt gaan?! Je zet twee kleine stappen, doet een gek dansje, knipt een keer met je vingers...et voilà: doel bereikt. Champagne, confetti en ballonnen! Maar nee, zo gaat dat meestal niet. Er zijn vaak wel obstakels onderweg. Of mensen die je proberen iets uit je hoofd te praten. Irritant? Dat zeker! Leerzaam? Dat ook! Dit zijn 7 dingen om je vooral niet door te laten tegenhouden bij jouw mooie doel, droom of project.
Die gedachte heb ik zeker regelmatig en er zijn jaren geweest waarin ik die gedachte dagelijks had. Ik vind de tips heel mooi. Vooral ook het stilstaan. Ik ben zelf ook van het doorrennen, maar het brengt je inderdaad wel een eind (op) weg, maar ook een eind bij jezelf vandaan, meestal.
Mooi artikel! Ik worstel op het moment ook wel een beetje met mezelf en wat ik wil. Praten met anderen en meer tijd voor rust en reflectie nemen waren inderdaad al dingen die ik zelf had ondernomen. Hier zitten nog wat mooie eye-openers bij!
Wat goed dat je het gesprek erover bent aangegaan met anderen! Soms is stilstaan of een extra mening vragen al heel helpend. Ik blijf het bijzonder vinden hoe je soms voor je gevoel compleet vast kunt zitten en dat dan na één gesprek weer allerlei opties naar boven komen drijven.
Een heel mooi artikel en goede tips. Momenteel loop ik wel een beetje vast omdat ik wel weet wat ik wil maar eigenlijk niet weet hoe ik dit het beste kan aanpakken, ook omdat ik blijkbaar niet zo’n durfval ben. Dus deze tips komen wel goed van pas.
Wat mooi om te horen dat je iets aan de tips hebt! Weet dat je altijd meer durft en kunt dan je denkt! Ook als je denkt dat je niet zo houdt van nieuwe spannende dingen doen, weet ik zeker dat het je makkelijker afgaat dan je denkt <3
Goed artikel. Volgens mij is het het belangrijkste op tijd te merken dat je vastloop of aan het vastlopen bent en dan even afstand nemen. Even weg uit de situatie (een lange wandeling, vakantie etc) en dan realistisch kijken wat je wilt. En leuk vind ik jouw visie, dat vastlopen groei is. En bij elke stap zit natuurlijk een stukje risico en onzekerheid, ook dat hoort bij het leven. Ben benieuwd welke nieuwe projecten jij gaat toevoegen. Succes!
Mooi geschreven met handige tips!
Zelf heb ik ook regelmatig het gevoel van vastlopen gehad. Alleen is het bij mij dan net weer zo dat ik bijvoorbeeld op het gebied van werk wel weet wat ik wil, maar dat lichamelijk niet aan kan. Ook dan moet je echter toch een manier vinden om daar mee om te gaan en op een andere manier invulling te gaan geven aan je werkende leven.
Kan me voorstellen dat het een lastige spagaat is als je lichaam niet altijd meewerkt met wat je het liefst zou willen. Inderdaad, het is dan misschien een extra zoektocht naar wat werkt voor jou en hoe je toch weer je draai kunt vinden. Maar ook dán zijn er mogelijkheden, dat weet ik zeker <3
Het is alleen lastig, denk ik, dat het stukje acceptatie over wat wel en niet kan er ook nog bij komt kijken.
Ik denk dat je een paar goeite tips geeft. Zelf ben ik meer van ‘als het niet linksom kan, dan gaan we rechtsom’; oplossingsgericht denken is wel mijn ding. Misschien nu meer dan vroeger, dus het is vast iets wat groeit naarmate je ouder wordt (goed nieuws!). Soms wil je gewoon sneller dan het gaat, dan is het verleidelijk om naar shortcuts te zoeken. Maar even een paar stappen achteruit of rustig stilstaan en even nadenken is echt niet erg. En soms is even iets uitstellen ook geen drama.
Mooi artikel Romy, heel herkenbaar zijn de dingen die je schrijft. Ik heb dat gevoel natuurlijk ook gehad na de scheiding; dit is het, dacht ik. Nu is mijn leven voorbij. Maar je leven is niet voorbij. Je leven zoals je dat kent en vertrouwt is misschien voorbij, maar dan is het dus tijd voor een nieuwe jij. En je kan eigenlijk alleen maar groeien.
Wat prachtig gezegd, en zo waar! <3 Zelfs op de lastigste momenten waarop het kan voelen alsof de wereld onder je voeten vandaan wordt getrokken, kom je eruit. Misschien met vallen en opstaan en uiteraard met moeilijke momenten, maar je komt er altijd wel.
Toen ik vast liep heb ik een coach in de arm genomen. Gelukkig wist ze echt precies wat ik moest doen en binnen no time ging het een stuk beter!
Wat goed! Het is zo fijn hoe coaches vaak de vinger precies op de zere plek kunnen leggen.