3 19

Ik volgde mijn eerste zumbales (en vond het leuk!)

 • 2 februari 2020
 • 34 Reacties
Categorieën: Persoonlijk, Zelfliefde

Zumba. Donderdagavond om 19.15 uur. Het stond er echt: ik kon er niet meer onderuit. Ik heb me vrij impulsief aangemeld voor een proeflesje zumba en moet er nu toch echt aan geloven. Ik zonder gevoel voor ritme die iets met bewegen, muziek en dansen doet – gaat dat wel goed? Ik vond het tijd om dat aan den (zumbaende) lijve te ondervinden.

Zumba, here I come!

Zo nu en dan heb ik iets in mijn hoofd en móet ik dat direct uitvoeren. Zo ook toen ik laatst bedacht dat zumba misschien wel wat voor mij zou zijn. Oké, ik kan soms wat houterig zijn en ben niet bijster muzikaal, maar daar kan zumba hopelijk juist verandering in brengen. Bezig zijn met je lijf op een leuke niet-prestatiegerichte manier leek me best een goed idee.

De sportschool zag mijn impulsieve aanmelding blijkbaar ook wel zitten: al na een paar uur kreeg ik een reactie op mijn registratie voor een proeflesje. Shit! Een bezoekje aan de sportschool moest er dus echt van komen. Voor mij al sinds de middelbare school vrij onbekend terrein. Ik doe wel aan hardlopen en doe zo nu en dan thuis oefeningen, maar zo’n sportschool vol fanatiekelingen die daadwerkelijk weten hoe alle apparaten werken voelt toch wat intimiderend. Ach, een kennismaking kon geen kwaad.

“Wat zijn jouw sportdoelen?”

“Ha, jij bent Romy?!” Een afgetrainde twintiger schudt me de hand en neemt me mee naar een vergaderzaal, waar we geheel in stijl op fitnessballen (a.k.a. uit de kluiten gewassen skippyballen) neerploffen. Het duurt even voordat ik door heb dat je hier niet met je benen over elkaar op kunt zitten, wat de nodig ongebalanceerde taferelen oplevert. Maar dat mag de pret niet drukken. Zo serieus mogelijk beantwoord ik de vragen van de sportieveling tegenover mij.

“Wat zijn jouw sportdoelen?” Voordat ik het wist, kreeg ik allerlei abonnementen en fanatieke trajecten te zien. “Als je drie keer per week komt, haal je de kosten er zo uit!”, zei de instructeur nog enthousiast. Oeps! Ik haalde de man maar snel uit zijn droom. “Ehm, ik dacht aan een lesje zumba of fitness per week eigenlijk.” Ah, dat kon natuurlijk ook!

Hippe sportleggings (of het gebrek daaraan)

De volgende dag al belandde ik opnieuw in de sportschool, maar dan voor de zumbales. Dit keer stond ik er in mijn sportoutfit, met een paar boterhammen achter de kiezen. Klaar om me van mijn sportiefste kant te laten zien! Even voelde ik me de kluns van de eeuw omdat ik in een wijde joggingbroek verscheen, terwijl mijn mede-cursisten allemaal hippe sportleggings uit minstens zo hippe sportwinkels leken te dragen. Oké, ‘sportkleding kopen belandt bij dezen op mijn to-do-list voor deze maand!

De docente komt enthousiast op me af en ziet blijkbaar mijn ietwat verschrikte gezicht. “Leuk dat je meedoet! Gaat iedereen naar links terwijl jij naar rechts gaat? Zorg gewoon dat het er leuk uitziet!” Ha, daar kan ik wat mee! “En vergeet niet te drinken!” Daar volgde een nieuw oeps-moment: mijn waterflesje lag nog thuis. Komt vast vanzelf goed, dat voorbereid en wel naar de zumbales gaan!

Pasjes, pasjes en nog meer pasjes

De eerste drie liedjes waren schijnbaar een warming-up, hoewel ik er eerlijk gezegd bijzonder weinig van merkte dat het tempo laag zou liggen. Mijn lijf liet het qua soepelheid soms nog wat afweten. Ik was al blij als ik de helft van een beweging onder de knie had. En zodra ik een pasje door had, was het volgende pasje alweer aan de beurt. Ik ging soms links als de rest rechts ging en andersom, maar zette mijn grootste glimlach op om er toch de humor van in te zien. Ondertussen hield ik de instructrice nauwlettend in de gaten in de hoop een paar pasjes goed te zetten.

Voor herhaling vatbaar?

Na heel wat springen, heupwiegen, rondjes draaien en beenbewegingen was het moment dan eindelijk daar: “Goed gedaan, jongens!” Kwart over acht. Het zit erop! En hoewel mijn zumbamoves verre van perfect waren, vond ik het verrassend leuk. Gewoon bewegen om het bewegen. Niet om ergens in uit te blinken of om jezelf af te matten, maar puur bewegen omdat je lijf dat fijn vindt.

Na de les kwam er een mede-cursist naar me toe. “Zo’n eerste les is wel lastig hè? Maar na een tijdje gaat het steeds beter!” Dat gaf hoop. En ondanks dat ik duidelijk geen natuurtalent ben, heb ik me nogal goed vermaakt. Eerst volgende week nog een proeflesje pilates volgen, maar ik heb zo’n vermoeden dat ik mijn gezicht nog wel vaker bij deze zumbales zal laten zien. Maar dan mét waterflesje en goede sportbroek. Kan het daar in ieder geval niet aan liggen!

Heb jij weleens een zumbales gevolgd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Shirley 2 februari 2020 op 7:52 am - Beantwoord

  Ik heb vroeger wel eens zumba gedaan, toen ik een zomerabonnement bij de sportschool had. Pilates vind ik heel fijn, al is dat wel erg afhankelijk van de docent en hoe die lesgeeft. Als dat slecht is, kan pilates ook heel saai zijn. Maar: een goede les is ideaal om mijn stijve computerlijf weer wat soepeler te maken. Veel succes! Ben benieuwd of je een abonnement gaat afsluiten. Ik heb al zo lang niet gesport, maar nu ik pas na 19.00 thuis ben, vallen er meteen zoveel lessen af. Dat vind ik zonde aangezien de sportscholen in de buurt best duur zijn. (Goed excuus om lui te blijvem Netflixen? :’))

  • Romy 4 februari 2020 op 12:01 am - Beantwoord

   Als je laat uit het werk komt, is sporten al meteen wat lastiger inderdaad. Hopelijk kun je toch nog een leuke sportschool vinden waar je wél pilates in de avond kunt doen. En anders misschien sporten in de trein? 😛
   Ik vond de pilatesles trouwens echt heel erg leuk vandaag en inderdaad heel goed als je veel zittend werk doet. Ik heb meteen een tienrittenkaart afgesloten en denk dat ik die vooral aan pilateslesjes ga opmaken 🙂

 2. Naomi 2 februari 2020 op 8:22 am - Beantwoord

  Die opmerking van de docente vind ik echt heerlijk. Lekker ongedwongen! En verder houd ik het maar bij die grote sportschool buiten. Hooguit koeien als publiek, bevalt me wel;).

  • Romy 4 februari 2020 op 12:00 am - Beantwoord

   Buiten sporten is natuurlijk ook altijd héérlijk. En meteen goed voor je vitamine D-niveau 🙂

 3. Neverdullmoments 2 februari 2020 op 9:05 am - Beantwoord

  Wat leuk Romy!! Heerlijk geschreven haha. Wij gaan ook allebei naar zumba, bij onze sportschool kun je dit bijna elke dag doen en we hebben een onbeperkt abonnement. Heerlijk! Veel plezier bij Pilates, daar ben ik ook wel nieuwsgierig naar!

  • Romy 3 februari 2020 op 11:59 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat jullie ook veel zumba doen! Ik heb vandaag het lesje pilates gevolgd en vond dat ook een enorme aanrader. Je traint er je spieren mee, maar wel op een laagdrempelige en ontspannen manier. Echt heel fijn!

 4. Lianne 2 februari 2020 op 9:26 am - Beantwoord

  Ik vond zumba altijd erg leuk, heb het een aantal jaar geleden gedaan. Toen zei die instructrice ook: gewoon lekker een uurtje knallen, het hoeft niet perfect. Aanstaande maandag ga ik bij mijn sportschool voor het eerst een lesje volgen. Al noemen ze het daar anders 😉 ze hebben verschillende groepslessen, zoals yoga en ook een soort van pilates, die ik ook heel fijn vind om te doen. Ik ben niet zo erg van het fitnessen zelf, maar ik heb een abonnement waardoor je van alles, inclusief de groepslessen, onbeperkt gebruik kunt maken. Heel handig!

  • Romy 3 februari 2020 op 11:58 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat jij je ook bij een sportschool hebt ingeschreven! En, hoe was je eerste lesje? Zelf ga ik ook puur voor de groepslessen. De fitnessoefeningen kan ik altijd nog thuis doen en hardlopen doe ik liever buiten dan op een loopband met uitzicht op de parkeerplaats 😛
   Ik heb toevallig vandaag pilates gedaan en vond dat stiekem nog wel leuker dan zumba. Heel fijn om tegelijkertijd te ontspannen en sommige spieren wat krachtiger en leniger te maken 🙂 Ik kan me helemaal voorstellen dat jij ook heel enthousiast wordt van de yoga en pilates.

 5. Anouk 2 februari 2020 op 9:41 am - Beantwoord

  Wat lief zeg dat iemand naar je toe kwam! Zumba lijkt mij ook ontzettend leuk, ik heb nu alleen echt geen geld voor de sportschool, en ik woon niet in de stad waar ik studeer dus de betaalbare studentensportschool is helaas te ver weg. zo jammer. Ik hou het nog even bij thuis yoga doen, maar zo’n zumba les komt er vast ooit van!

  • Romy 4 februari 2020 op 12:08 am - Beantwoord

   Thuis yoga doen is natuurlijk ook heel tof. En ik weet zeker dat die zumbalessen in de sportschool er over een tijdje alsnog van zullen komen 🙂

 6. Meaghan 2 februari 2020 op 9:52 am - Beantwoord

  Super leuk dat je een lesje Zumba hebt gedaan! Daar gaat het helemaal niet om het perfecte dansen, maar gewoon lekker bewegen en actief bezig zijn. Ik heb het vroeger ook wel een flink aantal keer gedaan, maar toen ontdekte ik yoga en dat past wel beter bij mij!

  • Romy 4 februari 2020 op 12:07 am - Beantwoord

   Klopt, juist dat laagdrempelige maakt zumba heel leuk. Wat tof dat je in yoga nu helemaal jouw ding hebt gevonden! Ook een fijne hobby! Ik heb zelf vandaag voor het eerst pilates gedaan en vond dat ook heel erg leuk.

 7. Daenelia 2 februari 2020 op 11:34 am - Beantwoord

  Nee joh, daar heb ik mijn xbox voor 😀 Ik ga een keer in de week naar mijn trainer en daar doe ik dan dingen die ik thuis minder snel zou doen. Maar bewegen is altijd goed! En Zumba is wel enorm vrolijk en past dus ook wel bij je.
  En als jij je nou fijn voelt in je widje jogging broek, dan is dat toch prima? Wel jezelf blijven, strakke yogapants maken je echt niet sneller, soepeler of sterker. Dat is wat je lichaam toch echt zelf moet doen.

  • Romy 4 februari 2020 op 12:06 am - Beantwoord

   Ha, daar heb je een punt! Ik ben vandaag in dezelfde joggingbroek (wel gewassen uiteraard ;)) naar de pilatesles gegaan en vond dat eigenlijk wel comfortabeler dan met elk deel van mijn lijf zichtbaar voor de man achter me liggen.
   Ik heb zelf ook weleens overwogen om te sporten met YouTube-tutorials, maar merk dat ik in de sportschool sporten in een grotere groep toch net wat fijner en motiverender vind.

 8. Evelyne 2 februari 2020 op 11:53 am - Beantwoord

  Heerlijk lezen dit! Ik ben absoluut één van die non-sportievelingen. Ooit nam ik een proefles ‘HipHop’ met mijn toenmalige beste vriendin (die al jaren naar de dansschool ging) Al snel leerde ik mijn gebreken terug kennen (rugpijn, niet meer door de knieën kunnen,..) en gaf ik het dus al snel op. Ik hield het geen halfuur vol 🙁 Ik heb er mij toen maar bij neergelegd dat sporten of leuk sporten niets voor mij is.. Of beter te verstaan, niet voor mijn lichaam.. En eigenlijk zeg ik al jaren dat ik aan sport doe, op het werk 😉 De kilometers dat ik daar afleg zijn wel te vergelijken met een fikse wandeling of een halfuurtje sport in de sportschool 😉
  Succes met het volgen van Zumba, Pilates en andere dingen 😉 Ben wel eens benieuwd of je het volhoud (want dat is soms ook een kunst voor sommige 😉 )

  • Romy 4 februari 2020 op 12:04 am - Beantwoord

   Jouw werk levert inderdaad volgens mij genoeg lichaamsbeweging op. Alleen maar goed dat je naar je lijf luistert en je niet in allerlei bochten wringt om tóch te sporten.
   Het zou trouwens kunnen dat pilates wel nog iets voor je zou zijn. Ik heb vandaag mijn eerste lesje daarvan gedaan en vond dat eigenlijk nog een stuk leuker dan zumba. Het is juist een sport om wat leniger en krachtiger door te worden, maar dan zonder dat er iets goeds of fouts bestaat. Ik vond het heel fijn 🙂

 9. Iris 2 februari 2020 op 12:03 pm - Beantwoord

  Ik vind de titel een beetje gek, want hoe kon je er nu aan twijfelen dat je Zumba niet leuk zou vinden. Lekker dansen op muziek, pasjes leren, plezier maken met een groep meiden en je wordt er ook nog fit van. Ideaal toch! 😀

  • Romy 4 februari 2020 op 12:02 am - Beantwoord

   Ik was van tevoren een beetje bang dat ik er met mijn houterigheid weinig van zou bakken 😛 Maar wat je zegt, eigenlijk is zumba alleen maar heel leuk. Ik heb er echt van genoten.

 10. Giovanna Jansen 2 februari 2020 op 2:41 pm - Beantwoord

  Wat leuk! Ik heb nog nooit Zumba gedaan (mede omdat ik geen gevoel voor ritme heb haha), maar klinkt leuk en haalbaar voor iedereen. En irritant is dat hè, als ze een les best al in flink tempo beginnen en je denkt: poeh poeh, en dat het dan nog maar pas de warming up is…

  • Romy 4 februari 2020 op 12:09 am - Beantwoord

   Ja, ik vond de warming-up qua tempo eigenlijk al vrij pittig, haha.
   Ik kan je zeker aanraden om eens een lesje zumba te proberen trouwens. Het is, ook als je niet al te veel gevoel voor ritme hebt, nog heel leuk en haalbaar om te doen.

 11. gea 2 februari 2020 op 4:03 pm - Beantwoord

  Ik heb jaren terug ook zumba gedaan vier jaar lang. Ik vond het altijd ontzettend leuk om te doen.

 12. Jenn 2 februari 2020 op 8:54 pm - Beantwoord

  Zumba is leuk! Ik heb het overigens nooit in de sportschool gedaan, maar ik doe het thuis wel eens.

 13. Jessica J. 3 februari 2020 op 10:05 am - Beantwoord

  Klinkt als een geweldige instructrice! Fijn te lezen dat je je zo vermaakt hebt. Ik denk dat ik me binnenkort ook maar eens voor zumba ga inschrijven – of toch op z’n minst een proefles ga volgen. Lijkt me erg fijn, zo ongedwongen!

  • Romy 4 februari 2020 op 12:20 am - Beantwoord

   Zeker doen! Ik vond het een heel fijne en laagdrempelige manier om gewoon lekker te bewegen.

 14. Saskia 3 februari 2020 op 10:46 am - Beantwoord

  Ik hoor er wel veel over, maar heb het zelf nooit gedaan. Klinkt wel heel erg fijn!

 15. Lilian 3 februari 2020 op 1:55 pm - Beantwoord

  Klinkt leuk, lekker bewegen! Ik heb mijn man eens geprobeerd over te halen om samen te gaan salsadansen, maar hij wilde niet helaas. Volgens mij is Zumba ook iets laagdrempeliger 😉

  • Romy 4 februari 2020 op 12:22 am - Beantwoord

   Klopt, zumba is een stuk laagdrempeliger dan salsales. Ik moet wel zeggen dat bij mijn zumbales geen man te bekennen was, dus ik weet niet of je man daar enthousiast over zou zijn 😛

 16. bychristiana 3 februari 2020 op 8:22 pm - Beantwoord

  Ik heb dit nog nooit gedaan! Ik vind het zo leuk wat je schrijft; gewoon bewegen om het bewegen. Ik heb heel lang aan buikdansen gedaan, of Orientaals dansen, zoals we dat liever noemden. Ik kan het nog steeds een beetje, maar ik doe het nooit meer. Ik dans nu alleen af en toe met Sketch door de kamer haha;-)

  • Romy 4 februari 2020 op 12:24 am - Beantwoord

   Wat een mooie sport en heel tof dat je dat zo’n lange tijd hebt gedaan! Alhoewel dansen met Sketch natuurlijk ook een heerlijke sport op zich is 😉

 17. Els 4 februari 2020 op 11:46 am - Beantwoord

  Wat heerlijk dat het bevalt. Ik ben nu aan het fietsen. Thuis op een hometrainer dus geen mede cursisten :-). Bij de decatlon kun je trouwens ook zulke hippe legging kopen, zonder veel geld kwijt te zijn.

  • Romy 16 februari 2020 op 10:13 pm - Beantwoord

   Dank je voor de tip voor de leggings! Misschien ga ik daar dan maar eens kijken.
   Een hometrainer is ook een slim idee trouwens! Ideaal om in je eigen huis te kunnen sporten. Kun je mooi ondertussen tv kijken of radio luisteren of zoiets 🙂

 18. Nikita 4 februari 2020 op 8:54 pm - Beantwoord

  Ik wil zeker terug aan het sporten slaan. Maar dan wel in de fitness. Dat is voor mij de manier om mijn hoofd leeg te maken en om mijn endorfines te krijgen. Vroeger in de middelbare had je natuurlijk elke week sportlessen en dat mis ik nu wel, dat wekelijks sporten. Dansen is iets wat ik ook leuk vind, maar niet genoeg om er echt lessen in te nemen. Laat mij maar lopen.

  Over lessen gesproken; ik wil vanaf september terug de lesbanken op. Ik ga niet terug naar het middelbaar -i wish haha- maar ik wil wel avondschool volgen in tekenen. Alleen al het idee dat ik vanaf september weer twee dagen in de week met tekenen aan de slag zal zijn, zalig. Het geeft me zoveel energie!

  • Romy 16 februari 2020 op 10:22 pm - Beantwoord

   Oh wat een geweldig leuk en goed idee, die tekenles in de avonduren. Ik weet haast zeker dat je daar heel veel plezier uit zult halen 🙂 En sowieso een heel goed teken dat je weer over dit soort mooie stappen nadenkt waar jouw hart harder van gaat kloppen. Niets zo belangrijk als dat!

 19. Suzanne 6 februari 2020 op 9:25 pm - Beantwoord

  Leuk zeg! Ik heb zelf nog nooit zumba gedaan, maar lijkt me wel eens leuk om te doen. Hetzelfde heb ik met yoga.

Recente blogs

Tweedehands interieur bij elkaar sprokkelen? 9 tips voor sprokkelgeluk!

21 september 2023|Interieur, Groen doen|

Al een paar keer ben ik door Bart beschuldigd van een dure interieursmaak. En ja, daar heeft mijn lieve vriend enigszins gelijk in. Gelukkig gaat er tegelijkertijd een koopjesjager en een kringloopgelukszoeker in mij schuil. Ik mag graag door tweedehands winkels rondlopen en het internet doorzoeken in de hoop om tweedehands schatten te vinden waar ik én mijn portemonnee blij van worden. Nu kreeg ik laatst de vraag hoe je dat eigenlijk doet: het leuke spul vinden tussen de meuk. Maar echt, een tweedehands interieur bij elkaar sprokkelen is geen Olympische sport. Iedereen kan het en het is nog reuze-leuk ook. Dit zijn mijn 9 tips voor extra veel sprokkelgeluk.

Mensen teleurstellen, zo erg is dat niet! (is zelfs nodig soms)

7 april 2021|Persoonlijke groei|

Mensen teleurstellen? Mijn hobby is het niet. Tja, die van wie wel? Het allerliefst zou ik het voor iedereen geweldig goed doen. Maar soms kun je er niet onderuit en moet je wel. Door tóch 'nee' te zeggen tegen je veeleisende buurvrouw, door je grenzen aan te geven als je agenda dichtgeslibd is of door ongevraagde adviezen niet op te volgen maar lekker je eigen plan te trekken. Het is niet erg om mensen teleur te stellen. Soms is het zelfs hard nodig. Dit zijn een paar gedachten die misschien helpen om wél die afwijzing over je lippen te krijgen.

30 fijne momenten uit 2020 die ik wil koesteren

21 december 2020|Persoonlijk|

Mooie momenten sparen - ik doe niets liever dan dat. Toegegeven: het voelt wat dubbel om dit artikel te schrijven. Ik heb in 2020 een dierbare verloren en mijn lieve broertje zit middenin een zwaar revalidatietraject. 2020 bestond dus zeker niet alleen uit roze wolken en regenbogen. Het was het jaar waarin 'anderhalvemetersamenleving' niet alleen het woord van het jaar, maar ook de bizarre werkelijkheid was. Toch geloof ik dat een jaar niet in zijn geheel geweldig of ronduit sh*t kan zijn. Verdrietige en mooie momenten kunnen elkaar afwisselen of zelfs tegelijkertijd komen. Mij helpt het enorm om juist dán de mooie momenten niet uit het oog te verliezen. Daarom dit overzicht van 30 grote en kleine momenten uit 2020 die