J7

Inkiekje #49 | Kerstvakantie, kattenkwaad & kerseninstorting

 • 10 januari 2022
 • 12 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Mijn laatste Inkiekje stamt alweer van vorig jaar. Wat uiteraard minder lang geleden is dan dat het klinkt. De afgelopen twee weken vierde ik onder andere een week kerstvakantie, hield ik het met moeite vol tot twaalf uur op Oudejaarsavond en betrapten we Pippa op heftig kattenkwaad. Verder hoopte ik vurig dat mijn eerste baksel van het jaar, dat meer weghad van een bedolven ruïne dan van een zoete lekkernij, niet tekenend is voor dit jaar. En werd ik juist wel heel gelukkig van broodboxen, boosters en blazers.

Inkiekje #49

De week tussen Kerst en Oud & Nieuw hadden Bart en ik kerstvakantie. Hoewel we die dagen ook afscheid namen van de moeder van een vriendin, wat uiteraard heel verdrietig en heftig was, hebben we toch nog een kerstvakantiegevoel gehad. Het was fijn om even niets te moeten, bijna geen werkmailtjes te ontvangen en vooral elke ochtend te bepalen waar we die dag zin in hadden. Ik heb zelfs twee keer uitgeslapen tot acht uur. Dat is voor mij als vroege vogel (met een biologische klok die het om zeven uur wel welletjes vindt!) een unicum.

Mijn favoriete moment van de kerstvakantie was ons uitstapje naar Amsterdam. Vóór corona kwam ik zeker een paar keer per week in Amsterdam. Nu kom ik er nauwelijks nog, ook omdat mijn werkplek op de VU in Amsterdam natuurlijk heeft plaatsgemaakt voor mijn thuiskantoor (slash eettafel). Al een hele tijd riep ik dat ik, ondanks dat vrijwel alles gesloten is, eens een wandeling door de stad wilde maken. Dus voegden we de daad bij het woord!

Ook verlaten en zonder mensen was Amsterdam nog prachtig. Wandelend langs de grachtenpanden en over het Museumplein kon ik weer een vleugje Amsterdam opsnuiven. Zo fijn!

thee drinken op straat|pippa met kerstboom|j3|amsterdam straat roze huis|museumplein coronatijd|mooie lucht|oliebollen bakken|kat bang voor vuurwerk|feestoutfit|ingestort bananenbrood|indiaas eten|broodbox coop|j19|aubergine uit de oven|felix kattensnoepjes|edelgistvlokken

Op een terrasje zitten is er nu natuurlijk bij, maar lunch afhalen is minstens zo feestelijk. We bestelden broodjes bij Ted’s in Amsterdam. Mijn broodje sweet bell pepper (wat blijkbaar gewoon paprika is!) met hummus bleek een aanrader. Dat we het in hartje Amsterdam op een bankje opaten in alle rust, maakte het nog lekkerder. Voor toe haalden we bij een ander tentje een muntthee af. Heel welkom na de ietwat frisse wandeling!

Pippa is zeker niet de braafste kat van het land, maar wat betreft de kerstboom gedraagt ze zich aardig voorbeeldig. Althans, tot voor kort. Na twee weken de verleiding te hebben weerstaan om met de ballen te spelen, hield Pip het niet meer. Nadat ik even de boom heen en weer zag schudden in mijn ooghoek, had mevrouw een slinger te pakken.

Ach, ik heb liever dat ze met de slinger aan de haal gaat dan dat er een glazen bal sneuvelt. Zoals het een goede kattenmoeder betaamt, heb ik natuurlijk eerst deze foto gemaakt en daarna pas Pip streng toegesproken op haar kattenkwaad.

De winter is niet mijn favoriete seizoen, maar heeft aan de andere kant wel zo zijn voordelen. Zo geniet ik er enorm van om in het donker wakker te worden en dan te zien hoe langzaamaan de zon tevoorschijn komt. Vooral als dat dit soort mooie luchten oplevert!

En toen was de allerlaatste dag van het jaar aangebroken! Ik deed ‘s ochtends eerst traditiegetrouw mijn kwartaalaangifte en rondde de jaaradministratie af (niet heel feestelijk, wel héérlijk om al voor het proosten op het nieuwe jaar gedaan te hebben!). Daarna gingen we naar Barts vader om daar oliebollen en appelbeignets te maken. Althans, ik sneed appels en proefde wat voor. Ook een belangrijke taak die iemand op zich zal moeten nemen! 😉

‘s Avonds hadden we een heel bord voor oliebollen en appelbeignets klaarstaan om het nieuwe jaar in te luiden. Ik hield het vanwege mijn niet zo blije darmen die avond bij één oliebol. Maar heerlijk was die zeker!

Hoe onze oudejaarsavond was? De mijne allesbehalve party hardy. Of het nu de vele sociale verplichtingen van die week, mijn opgeblazen buik of de oudejaarsconference van Peter Pannekoek was (ik denk het eerste en tweede!), ik kon om elf uur onmogelijk nog mijn ogen openhouden. En dus heb ik drie kwartier op Barts schoot liggen slapen op de bank, en deed ik vlak voor twaalf uur mijn ogen open. Gelukkig nieuwjaar!

Ik kon er zelf wel om lachen. Ik denk dat 2021 mij als belangrijkste les leerde dat ik meer rust mag pakken en ook soms voor mezelf mag kiezen (bijvoorbeeld als ik moe ben of buikpijn heb) in plaats van altijd maar leuk mee te willen doen. Dat in slaap vallen voelde als een teken 😉

Ondertussen deed arme Pippa helaas geen oog dicht. Ondanks het vuurwerkverbod werd er hier flink vuurwerk afgestoken voor de deur. Pippa was compleet van slag van elke knal. Ik was blij toen het gewoon weer 1 januari was en de rust was teruggekeerd. Pip duidelijk ook.

Een nieuw jaar moet je natuurlijk goed starten. Met die gedachte in mijn achterhoofd trok ik die ochtend mijn mooiste feestjurk en glitterblazer uit de kast. Totaal zonder reden, want we gingen helemaal niet naar een feestje. Maar het voelde gewoon fijn om even feestelijk gekleed rond te lopen. Doet toch iets magisch met mijn humeur en zelfvertrouwen ofzo.

Op bakgebied begon het jaar minder succesvol, zoals de troosteloze foto hierboven laat zien. Ik had een heel strak plan voor een bananenbrood met kersen, had me uren ingelezen in hoe ik dat het beste kon aanpakken en toch viel mijn bakwerk compleet uit elkaar. Iets met te veel amandelmelk, te grote kersen en te kort in de oven. Je ziet het: dit recept kan ik je niet aanbevelen.

Ik kan niet ontkennen dat er een scheldwoord uit mijn mond floepte toen mijn op het eerste oog best goed uitziende baksel eenmaal uit de springvorm meer weg had van een militair slagveld. Maar na tien minuten van frustratie kon ik er eigenlijk wel om lachen. We leggen de lat vast laag, zodat het qua bakkunsten alleen maar beter kan worden in de loop van 2022.

Humor is soms het beste medicijn 🙂

Wie het jaar qua culinaire kunsten een stuk beter startte dan ik, was broerlief. We bleven bij hem eten op 1 januari en kregen deze feestelijke Indiase maaltijd voorgeschoteld met onder andere curry, linzenburgers en tofu die écht lekker is klaargemaakt. Een feest voor het oog en voor je maag!

Vorig weekend deed ik in een nieuwe ontdekking in de Too Good To Go-app: de plaatselijke Coop (waar ik nog nooit was geweest!) biedt nu ook broodboxen aan. Aangezien ik best wat brood wegwerk in een week tijd (en ik de rest prima kwijt kan in de vriezer), leek het me geen slecht idee een box te bestellen. Voor dit alles bij elkaar betaalde ik € 4,99.

Met het brood ben ik superblij. Allemaal volkoren brood, dus dat zou ik zelf ook gekocht kunnen hebben. Ideaal! Met de acht appelbeignets wist ik minder goed raad; die hebben we maar weggegeven. En van de ontbijtkoek en oudewijvenkoek hebben mijn vader en oma (hopelijk) gesmuld. De oudewijvenkoek gaven we aan mijn vader overigens; leek me gezien de naam niet zo’n liefdevol cadeau om mijn oma mee te verblijden.

Toen gingen we weer aan het werk. Vond ik ook totaal geen straf! Na één dag zat ik alweer lekker in het werkritme. De eerste week van januari moeten veel bedrijven nog even op gang komen of zijn mensen nog op vakantie, waardoor mijn inbox een stuk leger was dan anders. Ook weleens fijn! Ik werkte onder andere mijn zakelijke doelen uit, schreef veel blogs voor een paar klanten, pakte een tof project op waar ik onlangs mee ben gestart en schreef een hoop teksten voor een leuk plantenmagazine waar ik aan mocht meewerken. Tof weekje zo!

Tussen het werken door liet ik me ook nog even prikken door de GGD. De booster zit erin!
(P.S. Ik heb wat vaccinaties betreft respect voor ieders keuze qua wel/niet vaccineren. Dit is waar ik me prettig bij voel, maar volg vooral jouw gevoel bij het maken van je eigen keuze.)

Donderdag was het tijd voor een nieuw uitprobeersel uit de oven. Onze vorige aubergines uit de oven waren geen succes (lees: de schil had de structuur van een schoenzool in plaats van iets eetbaars), dus probeerde ik een nieuw recept. Helaas lukte het me op een of andere manier weer niet om de schil enigszins makkelijk doorkauwbaar te maken. Geen idee wat ik anders moet doen. Daar ga ik maar eens een uitdagend project voor 2022 van maken: ontdekken hoe ik de aubergineschil wél goed gaar krijg in de oven.

De inhoud van de aubergines was overigens wel erg lekker, dus we hebben alsnog smakelijk kunnen eten.

Pippa genoot ondertussen van heel ander eten. Bij bol.com kreeg je blijkbaar gratis een “kerstsok” vol kattensnoepjes als je Felix-kattenvoer bestelde. Daar werd niet alleen ik, maar vooral Pippa heel blij van. Ze vindt de snoepjes zelfs zo lekker dat ze je al met grote ogen aanstaart zodra ze deze verpakking hoort of ziet.

Ik ben lekker bezig qua nieuwe dingen proberen. Bij Ekoplaza nam ik iets voor mij nieuws mee: edelgistvlokken. Ik ben niet van plan om volledig veganistisch te worden, maar wil wel dit jaar vaker alternatieven proberen voor bijvoorbeeld ei (in baksels), kaas of yoghurt/kwark. Mijn broertje lukt het altijd perfect om ook met edelgistvlokken een smeuïge kaassaus te maken, dus dat wilde ik ook proberen. Voor deze week staat mijn eerste poging op het menu. Heel benieuwd!

Wat is jouw nieuwste probeersel op eetgebied?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 10 januari 2022 op 7:20 am - Beantwoord

  Een leuk inkiekje. Ik ben ook zo’n drie jaar niet meer in Amsterdam geweest, terwijl ik er altijd regelmatig kwam!

 2. bychristiana 10 januari 2022 op 8:47 am - Beantwoord

  Oh die foto met die slinger is echt hilarisch. Leuk dat je dat moment vast hebt weten te leggen. Ik zou precies het zelfde doen hoor met Sketch, en haar daarna even streng toespreken;-) Ik zag laatst een filmpje op Instagram waarop een pomeriaan een volledige boa uit een kerstboom wist te trekken, ook heel geestig;-)

 3. Daenelia 10 januari 2022 op 9:04 am - Beantwoord

  Aubergine heeft soms eentaaie schil. Volgens mij ligt dat aan de soort of aan hoe oud de aubergine is. Is-ie taai, dan doe je daar verder weinig aan. Je kunt aubergine ook schillen. Zeker als de schil dik lijkt doe ik dit. Anders kauw je je inderdaad het schompes (men gebruikt het woord schompes te weinig. Ik wil het re-introduceren.)
  Ik heb laatst een heerlijke variatie op tiramisu gemaakt met bitterkoekjes ipv lange vingers. Zo lekker. Zo makkelijk. Niet vegan. Maar daar is vast wat op te bedenken.
  (Het is overigens de plicht van elke kattenvrouw om altijd eerst een foto te maken van ‘slecht’ gedrag, omdat het ook altijd supoer-schattig is. Daarna mag er semi-streng worden opgetreden, waarna er uit schuldgevoel naar de kat toe natuurlijk een kroelsessie moet plaatsvinden, wanneer het de kat uitkomt.)

 4. johanna 10 januari 2022 op 9:13 am - Beantwoord

  Jaaaa poes en kerstboom. Bij ons nog geen probleem, maar we hebben ook geen slingers en alleen kunststof ballen. Zekerheid!

 5. Ilona Wielinga 10 januari 2022 op 10:35 am - Beantwoord

  Haha, altijd eerst een foto maken en daarna streng zijn, herkenbaar. Ik had mijn hond heel leuk een nieuw knuffeltje gegeven met kerst. Die ging er direct aan. Ach hij heeft er in ieder geval lol aan gehad. Hier ging het ook flink te keer qua vuurwerk, midden in de nacht viel de brandmelder door de knallen van het plafond af. Ik sliep overal vrolijk doorheen, behalve door die brandmelder.

 6. Naomi 10 januari 2022 op 12:30 pm - Beantwoord

  Dat waren volle weken zo te zien. In slaap vallen met Oudjaar is zó herkenbaar:). Ik bleef nét wakker. Nét hoor. En toen kreeg ik een videobelletje om middernacht, dus bleef ik nog heel even wakker, maar daarna waren al heel snel mijn ogen dicht.

 7. Suzanne 10 januari 2022 op 1:15 pm - Beantwoord

  Leuk om te zien! Ik heb ook altijd moeite om wakker te blijven met oudjaar!

 8. Jenn 10 januari 2022 op 4:19 pm - Beantwoord

  Leuk! Ik zou ook wel weer een keer naar Amsterdam willen, maar aangezien het een behoorlijk eind is willen we dat toch liever een keer doen als er ook dingen open zijn.

 9. Ida 10 januari 2022 op 9:37 pm - Beantwoord

  Hihi, wat een leuk inkiekje! Ach, die ondeugende Pippa! Wat heeft ze gespeeld met de slinger! Gelukkig heb je er nog net een foto van kunnen maken. Mijn man heeft ook heerlijke oliebollen gebakken. Hij vond ze zelf zo lekker, dat hij naderhand nog 3 pakken oliebollenmix had gekocht! Gelukkig zat daar wel gist in haha! Ik ben al heel lang niet meer in Amsterdam geweest, maar ik vind het een heel mooie stad zo met de grachten en de straatjes. Als alles weer kan, ga ik weer een keer er heen. Ik zou graag nog een keertje naar het Rijksmuseum willen of gewoon langs de grachten lopen samen met mijn gezin. Wat fijn dat je weer mooie opdrachten kan doen voor je opdrachtgevers! Die plantenmagazine is helemaal leuk! Daar kan je vast je ei – euh plant! – in kwijt, haha Fijne week!

 10. Meaghan 11 januari 2022 op 6:06 pm - Beantwoord

  Aww wat jammer van je baksel! Blijven proberen en een ander recept zoeken, dan lukt het wel. Dat heb je ook al bewezen toen je twee keer die kwarktaart maakte! Dat Indiase eten van je broertje ziet er echt goddelijk uit! Dat zou ik ook wel eens willen proberen, want ik ben echt dol op Indiaas eten (net als Thais en Italiaans haha). En wat handig die broden, wat veel zeg. Echt een goede deal! Zo kunnen jullie weer even vooruit.

 11. Nikita 13 januari 2022 op 3:57 pm - Beantwoord

  Daarom hebben wij dus geen normale kerstboom maar een houten boompje met lichtjes. Jacqueline zou echt constant in die boom vliegen. Er staat wel een knuffeltje van een sneeuwman voor en zelfs dat gooit hij regelmatig op de grond. Dus laat staan dat er een echte boom staat met glazen kerstballen. En wat betreft bakken, bij beide cakes die ik laatst maakte was de binnenkant heel raar. Wel lekker, maar het was meer de structuur van broodpudding dan cake. De eerste keer was het een ingredientenfoutje, maar de tweede keer heb ik heel goed opgelet en was het weer zo. Dus ik ga ook weer op avontuur om te kijken waar het probleem lig. En uiteindelijk is het plezier dat je hebt aan het bakken het aller belangrijkste. Het klinkt alsof je een hele fijne start van het jaar hebt gehad! En ik ben stiekem ook blij dat ik niet de enige was bij wie de jaarwissel niet enkel rozengeur en maneschijn was. Ik gun iedereen natuurlijk een fijne jaarwisseling, maar het voelt minder alleen om te weten dat ik niet de enige was die er moeite mee had.

 12. Maaike 17 januari 2022 op 12:18 am - Beantwoord

  Wel heel leuk om alles zo te zien en te lezen 😀

Recente blogs

Outfit | Een jurk die héél paars is voor een ex-paarshater

3 november 2022|Outfits|

Voor iemand die lange tijd riep niets met paars te hebben, is deze jurk vrij paars. Mijn kast hangt vol met kleur, maar paars was er daar jarenlang niet één van. Te heftig? Te donker? Ik heb geen idee onder welke steen ik verstopt zat met mijn afkeer voor paars. Wat ik wel weet, is dat ik inmiddels volledig bijgedraaid ben. Sinds ik vorig jaar met deze donkerpaarse trui in het pashokje bij Appel & Ei stond, spiek ik opeens wél tussen de paarse kledingstukken. Dat werpt zijn vruchten af, want laatst stond ik opnieuw met iets paars in mijn handen. Dit keer bij De Ruilhoek, een tweedehandszaak in de Rivierenbuurt. En ja hoor, die móest mee. De hoogste tijd om de jurk te laten zien in een Kopenhagens straatje!

Recept gele curry met linzen en vega-kipspiesjes

19 oktober 2022|Recepten|

Als er één gerecht is dat ik elke dag wel zou kunnen eten, dan is het curry. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik het minimaal één keer per week eet. Ik experimenteer er graag op los met curry’s. Pittig of mild. Met zoete aardappel of met linzen. Met warm fruit of met alleen maar groenten. Van alle curry’s die ik heb geprobeerd, is gele curry een van mijn favorieten. Deze curry is heerlijk romig door de kokosmelk en smaakt tegelijkertijd lekker pittig. Maar zeker niet té. Met een lekker vega-kipspiesje erbij heb je binnen 35 minuten een heerlijk geurende curry klaarstaan om te serveren. 

Je ecologische voetafdruk verkleinen? 75+ tips voor duurzaam leven!

28 april 2022|Groen doen|

Wat liever zijn voor de wereld – ik denk dat iedereen daar wel op zijn manier mee bezig is. Gelukkig wordt steeds meer duidelijk dat je echt niet in een tiny house op de heide hoeft te wonen om duurzaam te leven. Je kunt ook je ecologische voetafdruk verkleinen met minder drastische maatregelen. Ik ben zelf dol op kleine manieren die toch een flinke impact hebben. In dit artikel inspireer ik je graag om vandaag nog één of een paar kleine stapjes te zetten. Dit zijn 75+ manieren om meer duurzaam te leven, zonder dat het roer volledig om hoeft.