Bart en Romy op Veluwe

Inkiekje #59 | Verjaardagsweek, Veluwe & veel eten

 • 30 mei 2022
 • 7 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

De afgelopen weken barstte het feest los. Zonder cocktails, dansen op de bar en oorverdovende muziek, maar wel met heel veel gezelligheid. Ik vierde mijn verjaardag namelijk een paar keer, werd getrakteerd op een diner bij een restaurant dat ik iedereen enorm kan aanraden, en vond de mango-post die ik ontving en het proeven van een nieuwe vegan vondst ook al een feestje op zich. Ik neem je in dit artikel mee in mijn belevenissen op de Veluwe, in mijn vieringen als kersverse 29-jarige en in een boek dat heel veel lampjes liet branden.

Twee weken geleden zaten we nog in corona-opsluiting hier thuis. Ik heb me er een dag of drie vrij moe en een tikkeltje beroerd door gevoeld, maar gelukkig ging het daarna snel beter. Wat was het fantastisch om na die paar dagen in lockdown weer de deur uit te gaan! Een tikkeltje onwennig ook als je leven zich een week alleen maar tussen vier muren heeft afgespeeld, maar wel weer fijn. Zelfs het bezoek aan de supermarkt voelde daarna als een spannend uitstapje.

pepermuntolie

Kan het zijn dat je hoofd er niet bij hebben ook een COVID19-symptoom is? Ik gooi het daar maar op. Mijn diëtiste had me aangeraden om voor mijn prikkelbare-darmsyndroom pepermuntolie te proberen. Met mijn gare hoofd had ik alleen per ongeluk essentiële olie met pepermunt gekocht in plaats van olie om door je eten te gooien. Oeps! Ach, je weet nooit waar dit dan weer een fantastisch middeltje voor is.

ontbijt havermout en kwark

Die zaterdag ging ik een weekend weg naar de Veluwe, waar Bart met mijn schoonfamilie in een huisje verbleef. Ik begon de dag met een ontbijtje thuis op de vroege morgen voordat ik ook die kant op ging. Omdat ik wat restjes eten in de koelkast wilde opmaken, mikte ik een heleboel spul bij elkaar. Het “papje” is gemaakt van havermout, banaan, kokosmelk, kaneel en (hét geheime ingrediënt!) soja-kwark. Het bleek zowaar een groot succes te zijn, en ik bombardeerde het per direct tot een nieuw favoriet ontbijtje. Ik heb het recept nog iets getweakt en zonder bedelende Pip op de foto gezet. Binnenkort komt het op de blog!

kamer voor vakantie

De dag vóór vertrek had ik als een malle alles geboend. Als ik met vakantie of een weekend weg ga, vind ik het altijd fijn om alles netjes en schoon achter te laten. Ook voor mijn ouders (die dan meestal op Pippa passen) vind ik het prettig als ze hier in een fris huis voor Pippa-oppas spelen. Betekent wel dat ik daarna lichtelijk overschoonmaakt (in plaats van overwerkt) in de auto stap.

Zijn er meer mensen die door de acute schoonmaakwoede zichzelf soms iets te veel stress op de hals halen op de dag voor een vakantie? Is nog wel een werkpuntje voor mij om ook eens de boel de boel te laten. Het is niet zo dat je voeten hier dan vastplakken aan de tomatensaus 😉 Zo erg is het vast niet als ik het vochtige doekje niet langs elk stukje huis laat gaan.

uitzicht Veluwe

Toen was daar het huisje op de Veluwe. Zoals je ziet: midden in het bos. Zonder lantaarnpalen, voorbijrijdende auto’s en ook maar een ander geluid dan tjilpende vogels. Het is op deze plek zelfs bijzonder als er iemand langsloopt. We hebben vooral lange wandelingen gemaakt met de hond en gezellig bijgekletst in het huisje.

introvert bingokaart

Tijdens het weekendje weg begon ik in het boek ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’, dat ik op de Koningsdag-vrijmarkt op de kop tikte. Als je introvert bent, dan moet je dit boek haast wel een keer in je leven gelezen hebben. Het is voor mij één groot feest der herkenning. Ik vind het vooral fijn om dankzij zo’n boek te weten dat bepaalde dingen waarvan ik soms denk “Tjoh, dat is wel echt raar aan mij!” heus zo vreemd nog niet zijn. Je bent gewoon introvert, niet gek.

Om de bovenstaande bingokaart voor introverten moest ik hard lachen. Ik kan er heel wat hokjes van afvinken. Vooral het punt “Een hele zondag alleen in stilte rommelen in huis (en dat absoluut niet eenzaam vinden)” is herkenbaar. Bart zei al: “Dat ben jij!”. Yup. Die jongen kent me goed.

Bart en Romy op Veluwe

Op deze foto zie ik er niet heel uitgerust uit, maar de wandeling met Bart over de heide was fijner dan mijn vermoeide ogen doen vermoeden. Als echte introvert heb ik juist tijdens zo’n familieweekend soms ook momentjes voor mezelf of met Bart nodig. Hoe gezellig ik het ook vind om samen de hort op te zijn, soms vind ik het fijn om me even terug te trekken. Zo fijn dat daar ruimte voor was! Ik heb beide dagen heerlijk een uurtje blogs zitten tikken. In een huisje zonder wifi (lees: geen “Even opzoeken of…”-afleiding) rolden de letters zo uit mijn toetsenbord.

ijsje

Vakanties (ook inimini-vakanties) vragen om ijs. Ik dacht dat ik ijs van mijn lekkere-dingen-lijstje moest schrappen nu ik (hopelijk tijdelijk) geen lactose eet, maar blijkbaar is sorbetijs niet gemaakt van melk. Weer wat geleerd! Nog beter dan dat stukje toegevoegde voedingskennis was het dat ik tegen mijn verwachting in alsnog mijn tanden in dit verrukkelijke bolletje bananenijs kon zetten.

vegan kip kerrie AH

Nog een nieuwe lekkernij die ik in de supermarkt tegenkwam, is deze vegan salade met kip-kerrie van Albert Heijn-huismerk. Ik word er zo gelukkig van dat er steeds meer van dit soort vegan salades in de supermarkt te vinden zijn. Dat ik kip-kerrie op toastjes at, is alweer minimaal 15 jaar geleden. Heel grappig om de vegan variant na al die jaren te proberen! Hij deed me heel veel denken aan mijn 16 jaar oude herinneringen van echte kip-kerrie-salade van Johma. Zeker een aanrader om eens te proberen!

Pippa en Romy

Toen was ik weer thuis! Hoe fijn even weg zijn van huis ook is, ik ben ook altijd weer dolgelukkig als ik de sleutel in mijn eigen voordeur steek. Pippa was zo mogelijk nog blijer dat ze weer de hele dag gezelschap om zich heen had. Mevrouw vindt het leven altijd een stuk leuker als ze Bart of mij (of liever nog: allebei) om zich heen heeft en aandacht kan krijgen op verzoek. Gelukkig voor haar ben ik de beroerdste niet en laat ik graag mijn werk rusten om mevrouw van de gewenste nekmassage te voorzien.

mango's per post

Afgelopen week kwam er toch iets leuks met de post: een doos vol mango’s. Op een Instagram-account van een foodblogger las ik laatst iets over een actie waarbij je op 24 mei gratis mango’s kon afhalen in Amsterdam. In het klein stond eronder vermeld dat de mango’s laten thuis sturen ook een optie is. Aangezien ik een enorme mango-gek ben, had diegene me al bij het woord “mango”. Maar gratis mango’s, dat kon toch niet? Ik heb de actievoorwaarden wel drie keer van boven tot onder gecheckt op addertjes onder het gras, maar die waren er echt niet. De enige kleine lettertjes waren dat het een kwestie is van op = op.

Dus bestelde ik een doosje (inderdaad zonder te betalen, een nieuwsbrief te ontvangen of welke tegenprestatie dan ook). “Ik word vast niet uitgekozen”, dacht ik nog. Wel dus. Op 24 mei stond de pakketjesbezorger voor mijn deur met 9 (!) mango’s. Ik voelde me de koning te rijk. Dat worden heel veel lekkere mango-smoothies, kwark met mango en mango-muffins komende tijd. No problemo om die allemaal op te krijgen!

boeket bloemen

Hoewel ik me op de mango-bezorgdag al haast een feestvarken voelde dankzij het leuke mangocadeau, was het echte feest pas de dag erna: mijn 29e verjaardag. Overdag werkte ik gewoon, maar ik voelde me alsnog ontzettend jarig. Ik ben enorm verwend met lieve berichtjes, leuke kaarten en zelfs twee boeketten van opdrachtgevers. Zo niet verwacht! Bart legde me ook heerlijk in de watten. Hij ging mee naar een restaurant dat ik had uitgekozen, versierde mijn werkplek met slingers en trok me af en toe achter mijn computer vandaan om weer even tot me te laten doordringen dat ik toch echt 29 (29!) was geworden.

bloemen eten en drinken vegan eten

Die avond gingen we dus uit eten bij een restaurant waar ik heel graag naartoe wilde: Bloem Eten en Drinken in Amsterdam, pal tegenover Artis. Ik kwam het tentje op internet tegen en was direct verkocht. Alle gerechten die ze hier serveren, zijn zowel vegan als glutenvrij. Ideaal voor ons als stel met nogal wat dieetwensen (ik eet vegetarisch en vanwege intolerantie lactosevrij en Bart eet vanwege allergie glutenvrij). Alsof dit tentje voor ons gemaakt is! Het eten voldeed niet alleen aan onze dieetwensen, maar was vooral fantastisch lekker.

Ik bestelde een groentelasagne met gegrilde groenten, rode kool en een heerlijke saus van cashewnoten. Op de foto ziet het er vast niet direct uit als iets wat je morgen op je bord wilt hebben. Maar geloof me: dat wil je wel 😉

bloem eten en drinken toetje

Het toetje overtrof werkelijk alles. Het lijkt op paté, maar uiteraard is het iets anders. Iets veel lekkerders: bevroren bananen-bosbessencake met pistachenoten, dadels en kokos! En omdat alles in dit restaurant én vegan én glutenvrij is, konden Bart en ik voor het eerst in ons leven onze maaltijden uitwisselen. Zo kon ik ook nog iets van Barts goddelijke sticky appelcake proeven. Die ga ik volgende keer sowieso ook zelf bestellen.

bloem eten en drinken

Na dit geslaagde verjaardagsdiner (ik kan je Bloem Eten en Drinken zeker aanraden!) wandelden we nog een rondje door dit stukje Amsterdam. Deze straat (Entrepotdok) is zo mooi! Je zit vlak bij Centraal Station, maar het voelt toch heel rustig. Ook zit je pal aan het water en hebben alle woningen hun best gedaan om er met bloemen iets nog vrolijkers van te maken. Het is dat deze huizen onbetaalbaar zijn (net als het parkeren voor de deur), maar anders zou ik er met heel veel liefde een stulpje op de kop tikken.

linzen dahl

Op Hemelvaartsdag kwamen mijn broertje en zijn vriendin langs. Mijn broertjes zijn allebei culinaire genieën, dus ik wil met hen als mee-eters nooit aankomen met een simpele groenteroerbak. Op één of andere manier vind ik het nog altijd spannend om voor mee-eters te koken. Zouden ze het wel echt lekker vinden? Of doen ze maar alsof? Gelukkig werd ik ervan verzekerd dat mijn linzen-dahl door de keuring heen kwam. Dit is een van mijn lievelingsgerechten, die ik als het even kan elke week wel maak. Het recept voor de linzen-dahl (een variant op deze) vind je via de link op mijn blog.

oranje koffer

Van mijn ouders kreeg ik een heel welkom cadeau: een reiskoffer. Een lekker vrolijk exemplaar ook nog, in het knaloranje. Die kun je niet missen op de bagageband! Gênant maar waar: na drie jaar op mezelf wonen leen ik nog steeds regelmatig de koffers van mijn ouders voor een weekendje weg. We hebben zelf alleen maar big shoppers, die je prima vol kunt stouwen voor een autovakantie, maar waarmee die voor trein- en vliegreizen niet voor praktische reiskoffer door kunnen. Dankzij deze oranje koffer kan ik straks naar Kopenhagen reizen met mijn eigen koffer.

aarde op de grond

Als het akelig stil is en je kat is foetsie, ga vooral even kijken! Die les leerde ik donderdagochtend toen ik na dat “even kijken” dit tafereel op de vloer aantrof. Pippa lag heerlijk te rollen door het mini-beetje aarde en sleepte het vervolgens aan haar pootjes het hele huis door. Ondeugd! Ach, we moesten toch net stofzuigen… Misschien was het een teken.

taart met bosvruchten

De verjaardagsviering continues. Zaterdag kwamen er in twee etappes een paar lieve vriendinnen en familieleden op bezoek. Ik maakte deze bosvruchtentaart naar het recept van Oh My Pie. Hij smaakte op zich goed, maar helaas vond Jumbo het nodig om in de zak met 750 gram bosvruchten (uit de diepvries) 400 gram zure rode bessen te stoppen (terwijl op de verpakking maar een paar rode besjes te bekennen zijn). Daardoor smaakte de vulling van de taart een tikkeltje zuur. Volgende keer maar met vers fruit maken, want verder was dit taartrecept wat mij betreft wel een blijvertje.

cadeaus

Terwijl ik dit typ op de vroege zondagmorgen, geniet ik na van alle verjaardagsgezelligheid. In coronatijd heb ik twee jaar mijn verjaardag niet gevierd en hoewel ik steeds riep dat dat helemaal prima was, merkte ik nu pas hoe erg ik de gezellige kringverjaardagen heb gemist. Hoewel ik over het algemeen introvert ben, heb ik toch meer behoefte aan dit soort avondjes met groepen dan ik steeds dacht.

Naast dat het weer kunnen bijkletsen een cadeau op zich was, ben ik ook enorm verwend met leuke cadeaus. Dit kreeg ik onder andere. In het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ ben ik meteen al begonnen. Zo’n bijzonder boek waarvan ik zeker weet dat ik het opnieuw en opnieuw en opnieuw ga lezen!

Waarvan ben jij het meest blij dat het nu weer kan?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 30 mei 2022 op 9:12 am - Beantwoord

  Kringverjaardagen miste ik niet als het ging om grote groepen, maar een kleine kringverjaardag kan en kon ik wel waarderen. Blij dus dat die terug zijn én dat iedereen het tegenwoordig nog wat klein(er) viert.
  Het weekendje weg ziet er heerlijk ontspannen uit.

 2. Daenelia 30 mei 2022 op 9:30 am - Beantwoord

  Ah joh, ik ‘vierde’ mijn verjaardag ook al niet voor corona, dus ik ga nu niet ineens groot uitpakken. Maar ik denk wel dat ik dit jaar samen met mijn gozer een klein feestje moet geven voor de mensen die we al een poosje niet gezien hebben. Waar ik wel blij van word, is dat we weer aan tagfel kunnen D&D-en. Gisteren een fantastishe sessie gehad en binnenkort ook lekker uit eten met de groep.
  Die taart ziet er trouwens mooi uit!

 3. Meaghan 30 mei 2022 op 12:44 pm - Beantwoord

  Wat een heerlijke verjaardag! Lekker ook dat je op de Veluwe was, fijne plek om echt even tot rust te komen. Wow! Dat is veel mango, daar kun je wel weer even mee vooruit. Bijzonder om zo’n grote box te ontvangen. En wat ziet eten er in dat restaurant lekker uit. Helaas is Amsterdam voor mij niet naast de deur (Rotterdam is voor mij veel dichterbij!), maar anders zou ik er ook zeker eens heen gaan! Goed dat je er zo van hebt kunnen genieten!

 4. Johanna 30 mei 2022 op 1:46 pm - Beantwoord

  Kringverjaardagen vond ik vreselijk. Gelukkig is dat hier geen thema meer. Daar ga je met vrienden eten als er iemand jarig is. Veel praktischer. Dat restaurant in Amsterdam is werkelijk interessant. Moet het eens op internet opzoeken. Succes!

 5. Ida 30 mei 2022 op 7:14 pm - Beantwoord

  Je hebt hele leuke dingen mee gemaakt! Het eten ziet er inderdaad heerlijk uit. Ik heb de vegetarische salade nog niet uitgeprobeerd, hoewel ik het wel al in de schappen zag liggen. Smaakt het niet te veel naar kip? Zodra iets dat vegetarisch is toch een vlees – of vissmaakje heeft, lust ik het niet. Het lijkt dan voor mijn idee teveel op vlees. Zo heb ik dat ook met sushi, vooral met de nori-vellen. Ik heb het eens geprobeerd, maar zodra ik de geur en smaak van vis rook, wou ik het gelijk niet meer. Ik denk dat die associatie met vlees of vis dan weer te groot wordt voor mij. Wat leuk dat jullie naar Kopenhagen gaan! Gaan jullie met het vliegtuig of met de trein er naar toe? Ik las dat er vele Europese steden deze zomer met de nachttrein te bereiken zijn vanuit Nederland. Dat lijkt me heel gaaf! Fijne week! 🙂

 6. Irene 31 mei 2022 op 8:24 pm - Beantwoord

  Ben benieuwd of die pepermuntolie iets doet voor jou (als je de juiste nog bemachtigd ;)). Ik heb altijd Tempocol in huis (capsules met pepermuntolie) en bij mij helpt dat heel goed als ik darmpijn heb!

  Verder lijkt het me echt een geweldig fijne week met al die verjaardagsvieringen. De taart ziet er ook erg lekker uit! Jammer van die zure bessen. Ik vind dat wel altijd wat tegenvallen als je zo’n zak diepvriesfruit koopt. Ik vind het ook altijd lastig als eetbezoek heb. Ik vind mijn eigen eten meestal heel lekker maar ik vraag me dan ook altijd af of wat ik maakte wel goed genoeg is.
  Mijn volgende verjaardag ga ik ook terug écht vieren.

 7. Janne 1 juni 2022 op 10:13 pm - Beantwoord

  Nog gefeliciteerd!

  Wat leuk dat je naar Kopenhagen gaat. Ik heb daar een tijdje gewoond en vond het een heel fijne stad. Tegelijk thuis-achtig én buitenland.

  Wist je dat sommige ijssalons zelfs chocoladesorbetijs hebben? Dat is heel lekker pure-chocolade-ijs.

Recente blogs

Met deze 10 tips kun jij jouw dag beter maken!

22 januari 2018|Positiviteit|

Sommige dagen zijn van zichzelf fantastisch. Neem bijvoorbeeld de dag dat je op vakantie gaat, je verjaardag of een vrije dag waarop je kunt doen wat je maar wilt. Maar ook als een dag van zichzelf misschien niet zo geweldig is, kun je de dag wel geweldig máken. Hoe kun jij jouw dag beter maken zonder een droomreis te boeken of een geweldige mijlpaal te behalen? Ik bedacht 10 lekker concrete tips om jouw dag beter te maken. Tijd voor 10 porties instant happiness!

Te veel prikkels? 13 tips om je overprikkelde hoofd tot rust te brengen

8 november 2022|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Familieweekenden, kantoorborrels of drukke meetings - na een dag vol indrukken kan het je ook allemaal te veel zijn. Of je nu een lange dag in een echoënde ballenbak met gillende kinderen doorbrengt of dat het je te veel is na een dag vechten tegen deadlines, telefoontjes en kletsende collega's - overprikkeling overkomt iedereen. Zie het als een foutmelding van je hoofd. Je moet die zien op te lossen om weer goed te kunnen functioneren en je prikkelfilter opnieuw aan te zetten. Dit zijn 13 tips voor als jij moe, gespannen, druk in je hoofd of gewoonweg doodop bent door te veel prikkels.

10 dingen die ik doe op een vrije dag

21 april 2017|Persoonlijk, Lifestyle|

De laatste tijd probeer ik wat meer tijd voor mezelf vrij te maken. Vooral in het weekend probeer ik ervoor te zorgen dat ik ook leuke dingen doe of gewoon een beetje me-time plan. Gelukkig ben ik niet iemand die zichzelf snel verveelt, dus ook op een vrije dag weet ik altijd wel genoeg dingen om te doen. Nog op zoek naar inspiratie voor jouw vrije dag? Dit zijn 10 dingen die ik zoal doe als ik een dag zonder verplichtingen ben.