De afgelopen weken stonden onder andere in het teken van een (iets te) grote kerstboom, een hele stapel werk en een kerstdiner in een prachtig stukje Nederland. Maar ook waren er ondernemersdates, zelfgemaakte lampen, blanco agenda’s en een moment van afscheid. Kortom: ik heb me niet verveeld! Ik neem je mee op ons weekend naar de Veluwe en ook gewoon naar de winterse taferelen bij ons in de buurt (die me meteen een nieuwe goede gewoonte aanleerden). Spiek vooral mee!
Oh ja, Pakjesavond was er ook nog! Nu de kerstboom in de kamer staat, lijkt Sinterklaas een eeuwigheid geleden. Gezellig en heel fijn was het wel! We vierden het met mijn ouders en broers en met de vriendin van mijn broer. Op mijn digitale lootje stond Barts naam, wat een kleine uitdaging was, omdat we meestal de namen van onze lootjes aan elkaar verklappen. Gelukkig wist ik Bart met wat valse hints om de tuin te leiden en had hij pas die avond door dat ik zijn cadeautjeskoper was.
Mijn moeder had mij getrokken en kocht cadeaus die helemaal mijn ding zijn. Ik kreeg warme gele binnensokken (die ik as we speak aan heb om koude voeten te voorkomen), drie mini-bakjes (ik ben gek op servies, houd van kleur en vind mini-dingen op een of andere manier altijd extra leuk) en mooie kaarsen. Ik voel me een ware bofkont met zoveel leuke cadeaus, en natuurlijk met de gezellige middag. We vierden het bij ons thuis en kookten deze paprikarisotto voor zes personen, die gelukkig goed in de smaak viel.
Daarna was het weer tijd om aan de slag te gaan voor werk. De afgelopen weken waren, zoals meestal in december, nogal druk. Mij hoor je niet klagen: ik vind het wel fijn om het jaar knallend (qua werk) uit te gaan, zeker omdat ik weet dat mijn weekje kerstvakantie nog maar 4 dagen op zich laat wachten. Als je tussendoor maar pauzes neemt en jezelf af en toe wat leuks of lekkers gunt. De koppen thee waren hier tussen het werk door niet aan te slepen.
Bart werkte ook hard en maakte in de avonduren helemaal zelf deze houten lamp. Wat een talent hè?! Hij heeft bouwkunde gestudeerd en is heel handig met ontwerpen maken, die volledig uitmeten en weet dan ook precies hoe je zoiets in elkaar zet. Superknap! Ik ben plaatsvervangend trots. Overigens heeft hij het “Begin een webwinkel!”-advies al heel vaak gehad. Maar ik geloof dat hij voorlopig druk is met lampverzoekjes voor familieleden van alle kanten realiseren 😉
Koken (en eten) is een van mijn favoriete uitlaatkleppen na een werkdag. Soms heb ik weinig zin om te koken en maak ik alleen een snelle, simpele pasta. Maar vaak vind ik het wel leuk om me iets meer uit te sloven. Dit keer stond ik een uur in de keuken voor een experiment: groentespiesjes met marinade maken. Gelukkig kwam er na een uur in de keuken staan wat heel lekkers uit de oven rollen: de spiesjes waren precies zoals ik ze had voorgesteld. Oké oké, er mocht ietsje minder sambal op. Maar verder waren zowel ik als vriendlief erover te spreken. Het recept komt over een tijdje online.
Tussen het werken door moet je ook tijd maken voor leuke dingen. Ik ging met Joyce, een trouwe bloglezer met wie ik regelmatig leuk contact heb, uit lunchen bij Anne & Max. Heel leuk om over het ondernemerschap, het leven en katten te praten! Dat deed me meteen beseffen dat ik vaker dit soort dingen moet plannen. Als thuiswerkende ondernemer zit je al snel in je eigen bubbel. Sowieso ben ik heel blij dat ik in Laurie een business buddy heb gevonden met wie ik elke week over werk (en vooruit, ook heel veel over onze katten) praat. Perfect als schop onder je kont, liefdevolle stimulans of kijk-er-eens-anders-naar-motivatie! Netwerkborrelen is niet zo mijn ding, maar dit soort 1-op-1-ondernemersgesprekken zijn dat zeker wel, zo blijkt.
Het werd nog beter toen ik deze lunch voor mijn neus geschoven kreeg. Het is het bananenbroodontbijt van Anne & Max, maar uiteraard doet dit gerecht het ook (meer dan) prima als lunch. Room, veel fruit, blauwe bessen en een flinke scheut zoetigheid erbij… daar kun je niet de mist mee in gaan! Goh, geen slecht idee eigenlijk om bananenbrood zelf ook eens op deze feestelijke manier te serveren!
Vorig weekend stonden nog meer leuke plannen op het schema: een kerstboom halen. Met een boom in de achterbak van de auto en de kerstmuziek aan zit de sfeer er meteen goed in!
Bij thuiskomst bleek de boom alleen een paar slagen groter dan we in ons hoofd hadden. Pip was er helemaal oké mee, maar hij overwoekert dit hoekje van de kamer nogal. We hebben de boom dan ook een week onversierd gelaten om te kijken naar een andere plek in de woonkamer (shame on us!). Maar het goede nieuws: gisteren hebben we die andere plek dan eindelijk gevonden en vandaag krijgt de boom zijn welverdiende versiering.
Het weekend was een bijzonder heen-en-weer-geslinger qua emoties en gebeurtenissen. Na de kerstboomuitzoekpret ging ik namelijk voor de allerlaatste keer naar het huis van mijn opa en oma. Zij overleden begin dit jaar twee dagen na elkaar, en hun huis is een tijdje geleden verkocht. Aan de ene kant vind ik het prachtig dat in het huis waarin zij 60 jaar gelukkig samen hebben geleefd nu iemand een nieuw leven gaat starten. Aan de andere kant wil ik stiekem het liefst dat dit voor eeuwig het huis van opa en oma blijft. Als een soort museum waar je spontaan kunt binnenwippen om al die “weet je nog toen…”-herinneringen op te halen. Met de ouderwetse bloemetjestegels in de badkamer, de klassieke stoel waarin oma altijd zat en de prachtige tuin waarin oma (en later mama) zoveel liefde stak.
Dag huis! Bedankt voor alle fijne jeugdherinneringen die ik hier heb mogen maken. Ik weet dat de herinneringen veel te sterk zijn om weg te vagen nu het huis anders wordt, en dat uiteindelijk de liefde veel groter is dan die paar muren. Toch was het bitterzoet, die laatste stap over de drempel.
Tijd voor wat positieve afleiding! En ja, daar vallen voor mij voordeelboxen van de supermarkt ook onder. Je raadt het al: ik was weer bij Albert Heijn te vinden voor een Overblijvers-pakket. Opnieuw een box die me zéker niet teleurstelde! Laten die Indische balletjes nu net één van mijn vleesvervanger-favorieten zijn. Die at ik met liefde een paar keer deze week. Ook de rest van het pakket is tot de laatste snipper opgegaan.
En ik kocht nog iets: mijn agenda voor het nieuwe jaar. Niet veel spannends aan: ik nam exact dezelfde agenda als de afgelopen twee jaar, omdat die zo goed bevalt. Het is een heel betaalbare agenda van HEMA (€ 8,00), maar het is de enige die precies heeft wat ik zoek voor mijn werkplanningen. Dat is: veel schrijfruimte (voor elk kwartier is er een lijntje), ook schrijfplek voor het weekend en genoeg plek om je taken trots af te vinken als ze zijn volbracht. Tegelijkertijd vind ik het fijn dat de agenda lekker basic en eenvoudig is. Wat mij betreft een mega-aanrader als je nog geen agenda voor komend jaar hebt!
*De HEMA-link is een affiliate link.
Eén van de Overblijvers-aanwinsten moest uitgebreid getest worden: de plantaardige grillworst. Zowel Bart als ik aten er een paar broodjes mee en vonden hem best prima. Inderdaad een goede namaak van grillworst! Alleen zéker niet zo pikant als de verpakking doet vermoeden. Dus als je wat meer smaak wilt proeven, smeer er dan zelf wat sambal, hummus of wat je ook maar lekker vindt overheen.
Wat was het mooi buiten afgelopen week! Ik ben meestal geen wintermens dat dolblij wordt van temperaturen onder het vriespunt. Maar als de natuur er dan zo ijzig mooi uitziet, verander zelfs ik in een winterliefhebber. Ik heb er oprecht van genoten. Het winterweer zorgde meteen voor een nieuwe goede gewoonte: overdag een wandeling maken tussen werk door. Meestal wandel ik aan het eind van de werkdag als het (in de winter in elk geval) al donker en grauw is. Maar voor een vitamine D-shot en als anti-winterdip-tip is het best fijn om juist te =wandelen als het nog licht en zonnig is. Die gewoonte houd ik erin!
Uiteraard week tijdens die wandelingen mijn camera geen moment van mijn zijde. Er valt zoveel moois te fotograferen buiten met de ijzel. Ook al zijn alle takken kaal en liggen de meeste blaadjes inmiddels op de grond (of op een composthoop), er zijn alsnog heel veel prachtige details om vast te leggen. Op dit soort momenten ben ik extra blij met mijn nieuwe camera! Ik ben nog steeds wat aan het ontdekken hoe het allemaal werkt. Maar langzaam maar zeker raken we – mijn Canon en ik – steeds ietsje meer aan elkaar gewend.
Dit ben ik op mijn gelukkigst: tikkend achter mijn toetsenbord, met een deken (oké oké, het is eigenlijk een badjas) en een lieve kat op schoot, een kop thee naast me en de zon die door de ramen schijnt. Pippa is meestal niet zo’n schootligger. Ze wil wel graag op schoot komen zitten, maar blijft meestal met haar kop boven de tafel staan staren naar mijn laptopscherm. Heel gezellig, maar niet altijd even praktisch als je serieus iets gedaan wilt krijgen! De laatste tijd gaat ze voor het eerst relaxed op schoot liggen zonder ondertussen te staren naar de op het scherm verschijnende letters. Zo lief!
Ach, kijk nou. Pip op haar kussen! Dit kussen hebben we een jaar geleden omgetoverd tot “Pip-kussen”. Pippa heeft er een handje (pootje!) van om per ongeluk kleding te slopen. Ik kon panty’s soms al na één keer dragen weggooien. Sinds we dit kussen acuut erbij pakken zodra Pippa op-schoot-zit-neigingen heeft, gaat mijn kleding een stuk langer mee. Het schattige is dat Pippa ook weet wat het betekent als we dit kussen tevoorschijn halen: “Ik ben welkom!”. Ze komt dan meteen extra enthousiast aangesneld.
In de brievenbus lag iets heel gaafs: het boek ‘Tijgertje Timo en de magische schatkist’. Barbara te Boekhorst is coach en helpt mensen op een nuchtere en krachtige manier om meer in zichzelf te geloven. Eerder schreef ze ‘De MAGIC-methode’ voor volwassenen en nu heeft ze ook een kinderboek geschreven. Het doel is dat kinderen door het verhaal van Tijgertje Timo leren om hun eindeloze fantasie en dromen nooit te verliezen. Het is een prachtig boek geworden met vrolijke tekeningen en prachtige levenslessen maar dan in een vrolijk kinderlijk verhaal gegoten. Inclusief praktische oefeningen tussendoor.
Ik ben fan! En nee hoor, niet alleen omdat ik de tekst uit dit boek heb geredigeerd 🙂 Heel trots dat ik Barbara een van mijn opdrachtgevers mag noemen en dat ze haar boek aan mij toevertrouwde! Je kunt het boek via haar site bestellen, en het is zeker niet alleen geschikt voor de allerkleinsten. Alle kinderen van 7 tot 99 jaar zullen plezier beleven aan het boek 🙂
Zaterdagochtend was het tijd voor een snel ontbijtje thuis voordat ik een weekend weg ging! We hadden nog heel veel appels liggen en daar besloot ik een lekker havermoutontbijt mee te maken. De havermout is op de foto niet te bekennen, maar ligt onderin het bakje. Voor de havermout zelf roerde ik 40 gram havermout, 125 ml plantaardige melk, 1 tl vanille-extract, 1 tl agavesiroop 1 tl kaneel door elkaar in een steelpan. Even verwarmen en dan in je bakje schenken! Daarna sneed ik een appel in stukjes en verwarmde ik die met ahornsiroop, kaneel en rozijnen in een pannetje. Strooi het appelmengsel over de havermout en doe er frambozen, cashewnoten en pindakaas bij. Dan heb je een goed vullend appeltaartachtig ontbijt klaarstaan.
Daarna maakte ik het huis schoon, bakte ik nog snel een bananenbrood en stond ik een kwartier te krabben om mijn auto na een week vriezen gebruiksklaar te maken. Toen kon ik dan eindelijk gaan richting Hoenderloo. We zaten een weekend in een Landal Greenparks-huisje (bij Landal Milligenberg) voor een kerstdiner met vrienden. Maar voordat er gekookt werd, was er nog tijd om de prachtige omgeving te verkennen. Dit wandelpad lag gewoon aan het park en was bizar mooi. Sowieso vond ik het een fantastisch Landal-park, ook om met een grote groep naartoe te gaan. De huisjes zijn superknus ingericht en het park is echt heel mooi opgezet. Wie weet gaan we met z’n tweeën nog eens terug!
Maar er kon niet hele dagen gewandeld worden… er moest ook eten op tafel komen voor het viergangenkerstdiner. Een van onze vrienden leefde zich uit op de servetten met een Pinterest-tutorial (wauw, dit resultaat!). Wij stortten ons op één van de twee hoofdgerechten: onze paprikarisotto (ja alweer!). Een supersimpele en stressvrije maaltijd om te maken waarmee je toch hoge ogen kunt gooien.
Het meest indrukwekkend vond ik het voorgerecht: pastinaaksoep. Deze was fantastisch. Ik heb weleens pastinaaksoep gemaakt met een verspakket uit de supermarkt, maar deze soep overtrof al mijn eigen pastinaaksoepprobeersels. Uiteraard heb ik meteen de receptlink gevraagd om thuis ook een poging te wagen.
Ik moet zeggen dat het hoofdgerecht ook enorm indrukwekkend was. Ik at voor het eerst van mijn leven kastanjes (wat – goed klaargemaakt – verrukkelijk bleek!). Daarnaast waren speciaal voor mij bieten gebakken als een soort steak. Lijkt net vlees zo, toch? Goh, zo lekker en chic krijg je het in de meeste restaurants niet geserveerd, hoor! Ik was diep onder de indruk.
De struggles van een introvert: na een hele dag met zes anderen en lang tafelen was ik om half twaalf al toe aan een enkeltje bed. Terwijl de rest nog spelletjes speelde tot in de vroege uurtjes, dook ik als young granny lekker mijn bed in. Om de volgende ochtend alweer vroeg te genieten van dit schitterende uitzicht. Het was een heel geslaagd weekend en dit prachtige stukje Nederland ziet ons zeker nog eens terug!
Wat was jouw hoogtepunt van afgelopen weekend?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
De kracht van iets doen voor een ander
"Mooi mens!" Dat is wat er in me opkwam toen ik mijn moeder gisteren een welverdiende prijs in ontvangst zag nemen voor haar vrijwilligerswerk. Al bijna 20 jaar zet zij zich als vrijwilliger in voor ouders van couveusekinderen. Niet een paar uur per week, maar meteen all the way en met al haar enthousiasme en passie. De impact die ze daarmee heeft gehad, inspireerde me om dit artikel te schrijven. Want hoe waardevol is het om - zonder iets terug te vragen - iets voor een ander te betekenen? Hoe krachtig is het als je je inzet om wat voor een ander te doen? En hoe kun jij ook je steentje bijdragen?
Blij lijstje #2 | Opluchting, bullet journal & muurgedicht
Blijmakers, genietmomentjes en vrolijkheid. De leukste momenten van de dag kunnen soms klein, maar fijn zijn. Elke maand plaats ik een blij lijstje op mijn blog en vandaag is het de beurt aan mijn vrolijkheidsmomentjes van oktober. Zo begon ik aan een bullet journal om mijn blijmakers bij te houden (hoe toepasselijk!), vermaakte ik me met een tv-programma vol awkward situaties en was ik onwijs opgelucht nadat ik in de trein de schrik van mijn leven had gehad. Oké, genoeg teasers! Over naar mijn blije lijstje van deze maand!
Overprikkeld en HSP: hoe voorkom je dat je overprikkeld raakt? (19 tips)
Je hoofd lijkt wel een vlaflip. Alle gedachten en gevoelens lopen door elkaar heen. En zodra iemand je iets kleins vraagt, moet je moeite doen om je brein niet uit elkaar te laten ploffen. Het is je even te veel. Dat is in grote lijnen hoe overprikkeling in mijn ogen voelt. Ik heb jarenlang niet geweten van de begrippen overprikkeld en HSP. Ik dacht dat ik gewoon een suffe niet supersociale huismus was. Dat alles veranderde toen ik ontdekte dat ik introvert en hoogsensitief ben, en dat bij mij dus overprikkeling wat sneller op de loer ligt. Herken je dat? En vraag je je, net als ik destijds, weleens met de handen in het haar af wat je ertegen kunt doen? Dit zijn 19 tips om overprikkeling als HSP'er voor te zijn.
Dat afscheid van het huis van je opa en oma met heel vreemd en heftig geweest zijn. Wel mooi dat je er zo bewust afscheid van hebt kunnen nemen.
De lamp vind ik echt heel erg mooi!
Die kersttafel ziet er prachtig uit, inderdaad een luxe uitstraling! Dat nodigt ook uit om lekker na te tafelen.
Je bananenbroodontbijt-lunch hebben mijn gozer en ik de volgende dag nog eens uitgeprobeerd. Maar ik denk dat jij alle bosbessen en stukjes fruit hebt gekregen, want wij hadden alleen een paar doorgesneden druifjes. Lucky you!! 😀 Maar het bananenbrood zelf was natuurlijk ook heel lekker. En ja: je moet wel af en toe uit je bubbel stappen van het thuiswerken. Het is wel verleidelijk om de hele dag alleen bezig te zijn, maar de energie die je krijgt van even met een ander van gedachten wisselen is ook heel prettig. Zelfs als het je ook energie kost!
En ik hoop dat je naast je herinneringen ook mooie foto’s hebt van het huis door de jaren heen. Dat zijn ook mooie dingen. (Ik heb nog een foto van bij mijn oma in de keuken, waar we soep staan te maken. Ik sta dan even weer naast haar.)
Oeh, dan was ik een mazzelaar inderdaad qua fruit bij het bananenbrood! Hopelijk was het ook zonder de grote hoeveelheid fruit een goed geslaagd ontbijt 😉
Enne, foto’s in het huis van opa en oma heb ik zeker 🙂 Die zijn me nu extra dierbaar, want het huis was sowieso alleen écht opa en oma’s huis met hen erin natuurlijk 🙂
Onverwacht ineens een paar tranen terwijl ik het stuk over het huis van je opa en oma las. Zo herkenbaar… ik ben jaren na hun overlijden in Breda gaan wonen, de stad waar zij hun hele leven woonden. Rij soms ook langs hun huis en wil dan zo graag even naar binnen, gewoon even dat het voelt alsof ze er zijn, dat ik op de schommel in de garage kan, het glazen bakje met chocolaatjes kan pakken, dat soort dingen 🥲
Wat prachtig dat je nog regelmatig bij hun huis langsrijdt! Alleen al de gedachte aan al die fijne momenten met opa en oma is zo dierbaar. Dierbaar maar emotioneel tegelijk <3
Leuk inkijkje! Lijkt mij ook heel verdrietig om dan naar het huis van je opa en oma te gaan. Maar heel goed van je dat je het zo goed weet te relativeren en dat je alle mooie herinneringen weer kan ophalen 🙂 Ik heb ook een ah overblijvers box (vega) opgehaald. Ik ben er helaas niet zo over te spreken, want bij mij zaten er alleen maar zakken sla in. Nu zijn wij al niet zo’n sla-eters, dus dat was op zich wel heel jammer. Ik ben wel fan van de Lidl groente- en fruitbox. Helaas zit de Lidl best ver weg, dus dat bestel ik niet zo vaak. Wat leuk dat jullie naar de Veluwe zijn gegaan en gezellig van het kerstdiner! De risotto ziet er heel lekker uit! Ik wens je een fijne week toe 😊
Wat jammer dat de Overblijvers-box niet zo’n succes was! Ik heb gemerkt dat het per filiaal best wel kan verschillen. Onze Albert Heijn stopt er vaak ook wel één zak sla in, maar daarnaast vaak vega-burgers, groentezakken en andere bruikbare dingen.
De Lidl-box is inderdaad bijna altijd wel een succes. Ik ben daar ook nog steeds het meest fan van, zeker omdat wij groot groente- en fruitverbruikers zijn 😉
Mooi dat je afscheid hebt genomen van het huis van je opa en oma, kan me voorstellen dat dat even heftig is geweest. De lamp die Bart heeft gemaakt is geweldig! Wat een vakwerk!
Haha wow die servetten! En die lamp is ook super mooi. Ik heb daar altijd bewondering voor als mensen zo’n dingen zelf kunnen. Ben ook altijd super trots op het lief als hij zelf dingen doet en mensen daar dan complimentjes op geven 😀
Mooi dat je nog afscheid hebt kunnen nemen van het huis. Het is een beetje bizar dat er nu gewoon andere mensen gaan wonen hé? Altijd als ik voorbij het oude huis van mijn oma en opa rijd, ben ik benieuwd hoe het er nu uitziet vanbinnen.
Snap helemaal dat je dan ook zo trots op hem bent! Ik vind het ook altijd bizar knap als mensen zoiets gewoon zelf kunnen. Ik zou al ergens bij het bepalen van de maten afhaken, gok ik 😉
En heel begrijpelijk dat je nog regelmatig nieuwsgierig bent hoe het huis van je opa en oma er nu uit zal zien! Het is inderdaad zo gek dat een huis dat voor jouw gevoel gewoon van opa en oma is nu opeens door iemand anders wordt bewoond.
Wat ziet dat er uit als een fijne maand. Los van het verdriet dat je het laatste stukje van je opa en oma moest loslaten… Dat huisje bij Landal vind ik gelijk helemaal leuk. Je bent lekker bezig mij te inspireren met allerlei uitjes haha!
Hihi, leuk om te horen 🙂 Echt een aanrader, dit park! Ik vond het een van de mooiste Landal-parken die ik tot nu toe heb gezien.