Als ik maar één lievelingshobby mag kiezen, dan is dat zeker weten deze: aanrommelen. Doe mij maar lege zaterdagen waarop ik al mijn creatieve ideeën direct kan uitvoeren. Dát is de afgelopen twee weken zeker gelukt. Zo was ik creatief met pastinaak, ging ik op notenpasta-ontdekkingstocht en bestelde ik wat leuk spul voor in de keuken. Verder bleek een Pippa-tent de ideale glazenwasserremedie, begon ik met een leuke cursus, gingen Bart en ik op buurtenverkenningstocht én liep ik per ongeluk een beetje voor aap. Kiek maar mee!
Laten we beginnen met een foto van een yogaende Pip achter mij. Selfies maken met een kat gaat me altijd reuze-slecht af. Maar ik wilde gewoon even een foto maken omdat ik lekker in mijn vel zat de afgelopen twee weken. Al na twee weken vitamine D-kuur (ongevraagd advies van mij: laat je daar, zeker als vegetariër of veganist, regelmatig op prikken!) heb ik weer dubbel zoveel energie als een paar weken geleden. Daarnaast gaat het lekker qua werk. Ik zei een paar keer ‘nee’ tegen opdrachten, voelde me daar goed bij en kreeg juist een paar andere opdrachten die perfect bij me pasten. Ook ben ik begonnen met twee cursussen, wat mij altijd veel energie geeft. Veel good vibes dus!
Wat dan weer iets minder was, is dat ik pas na een rondje hardlopen bij thuiskomst ontdekte dat ik de hele tijd met een Ovenzegel van Albert Heijn op mijn muts had rondgelopen. Die zegeltjes slingeren al een paar weken in mijn tas en blijkbaar had één zegel zijn plek op mijn muts gevonden. Beetje jammer dat je daar dan pas na een half uur rennen achter komt. Typisch iets voor mij! Ach, soms moet je je favoriete supermarkt toch een beetje sponsoren met gratis reclame.
Als ik een afspraak bij de fysiotherapeut, huisarts of tandarts heb, probeer ik dat altijd zo vroeg mogelijk ’s ochtends te doen. Dan kan ik daarna lekker rustig ontbijten en thuis opstarten en doorboort het niet je dagschema. Een bijkomend voordeel van dat soort vroege afspraken is dat je op prachtige luchten wordt getrakteerd.
Ik merk trouwens nu al dat het weer eerder licht is dan een maand geleden, en dat doet mijn humeur ook zeker goed.
Inmiddels ben ik drie weken bezig met eten volgens de voedingsadviezen die ik van een Ayurvedisch arts heb gekregen. (Mocht je denken “Huh wat?”, check mijn vorige Inkiekje of mijn artikel over prikkelbare-darmsyndroom). Ik volg het advies ongeveer 80/20 op, dus ik ontzeg mezelf zeker niet opeens de hele koelkast. Maar ik vermijd sowieso de dingen waarvan zij verwacht dat ik er het heftigst op reageer.
Eén van de voedingsmiddelen die ik (hopelijk tijdelijk!) moet vermijden, is mijn geliefde pindakaas. Dat was wel een dingetje, hoor! Ik ben nu allerlei alternatieven aan het proberen, om te beginnen met deze amandel-cashewpasta. Helaas vind ik het persoonlijk geen mega-aanrader. Hij smaakt mij iets te hartig. Door avondeten vind ik ‘m oké, maar ik zou het niet snel op een plak bananenbrood smeren. Toch maar verder zoeken naar een andere goede vervanger!
Ik probeerde nog iets nieuws dat helaas allesbehalve succesvol uitpakte. Bij Albert Heijn zag ik laatst deze vegan jalapeñoburgers liggen. Ik houd wel van een beetje pit en ook wel van vegan burgers. Dus ik was benieuwd of ik dit iets zou vinden. Maar helaas, ik vond vooral de structuur heel smerig. Nee, dit gaan we niet vaker eten! Ik was blij toen de laatste hap van de burger op was.
Er kwam me toch een leuk pakketje binnen vorige week. Niet geheel onverwachts, want ik had het de avond daarvoor zelf besteld. Toch ritste ik half-stuiterend van enthousiasme het pakketje open. Ik besloot een bol.com-bon die ik nog had liggen, te besteden aan deze mini-bakvormpjes van Jamie Oliver. Die stonden al zeker een jaar op mijn bol.com-verlanglijstje en ik vond dit een goed moment om ze in mijn winkelmandje te gooien. Deze bakvormpjes zijn perfect voor (wel een tikkeltje grote) eenpersoonstaartjes, ontbijttaartjes of mini-broodjes. En ze zijn vrolijk blauw – ook een pluspunt!
Mocht je denken “Wat een leuke dingen!”, je kunt de bakvormpjes bestellen via onderstaande link. (*Dit is een affiliate link)
Zoals het altijd gaat als ik nieuwe dingen in huis haal, kon ik de bakvormpjes niet lang ongebruikt in de kast laten staan. De volgende ochtend stond ik in alle vroegte mini-worteltaartjes te maken. Een perfecte manier om van je wortels af te komen én een gezond maar lekker ontbijtje te maken. (Uiteraard at ik niet het hele taartje op als ontbijt, maar een flink stuk ging er wel in.)
Het zal je niet zijn ontgaan: het sneeuwde in Nederland. Alhoewel, ik moest goed kijken om daar iets van mee te krijgen. Terwijl mijn schoonzus, die 45 minuten verderop woont, in een winterwonderland rondliep, bleef het in Aalsmeer bij wat sneeuwvlokjes op de daken. Niet heel adembenemend! Maar ach, we hebben weer wat wit gezien voor dit jaar.
Nog iets nieuws dat ik uit de kast trok, is mijn kersverse tweedehands aanwinst: deze okergele jurk van kant. Ik vind hem zó fantastisch. Dit is helemaal mijn kleur en de jurk heeft ook nog eens allerlei leuke details (zoals de strikjes bij de mouwen). Ik zou er elke dag wel in kunnen rondlopen. Kortom: dat waren zeven goed bestede euro’s!
De wintervirussen die nu heersen, lijken gelukkig onze deur voorbij te gaan. Wel had ik deze eerste weken van het jaar het opruimvirus stevig te pakken. Ik probeer elke paar dagen wel een kastje uit te pluizen en overbodige spullen weg te doen. Bij het uitmesten van mijn badkamerkastje kwam ik bijvoorbeeld allemaal make-up tegen die ver overdatum is, die ik niet meer gebruik of waarvan ik me oprecht afvroeg waarom ik dat ooit heb gekocht (dat MUA-poedertje bijvoorbeeld – ik zou niet eens weten wat ik daarmee moet). Een paar spullen wegdoen per lade geeft al best veel extra plek.
Lees ook: Minimaliseren in huis | Waar begin je en hoe doe je het? (11 tips)
Mijn meest blije moment afgelopen week was absoluut toen ik tijdens een wandeling deze narcis langs de weg spotte. De eerste tekenen van lente worden weer zichtbaar. Wat ga ik daar als lentemens toch goed op! Het klinkt misschien suf, maar één van de redenen dat ik al een paar jaar geen winterdip meer heb, is dat ik mezelf toespreek dat het vanaf januari elke keer een beetje meer lente wordt. Vanaf 21 december wordt het elke dag iets lichter en in januari dienen de eerste bloemen zich alweer aan. Voor je het weet staan straks de bloesembomen weer in bloei. De winter is dus echt geen oneindig hoofdstuk.
Ik startte afgelopen week met de cursus die ik volg: SEO Next Level van De SEO-school. Wat is het toch fijn om nieuwe dingen te leren en volledig in een onderwerp te duiken waar ik al wel best wat van weet maar nog veel meer over te weten wil komen. Het is een online cursus, maar er zijn wel meerdere groepsbijeenkomsten, er is een coachingssessie en je gaat aan de slag met concrete opdrachten. Ik ben pas een week bezig, maar vind het tot nu toe al helemaal leuk.
Denk je even snel naar de wc te gaan tijdens een werkdag, heeft iemand anders jouw kantoorplek ingenomen. Ach, toch fijn dat iemand de mailbox in de gaten houdt terwijl ik er vijf minuten tussenuit ben.
Ik heb áltijd zin in pompoensoep, maar heb niet altijd zin om pompoen te snijden. Zeg maar gerust: daar heb ik nooit zin in. Koken en bakken vind ik geweldig en veel kookklussen voer ik zonder mokken uit. Maar zo’n grote pompoen hakken met een enorm mes is gewoon niet mijn hobby. Heeft misschien ook wat met mijn klunzigheid met mega-messen te maken. Anyway, Bart was (nadat ik hem zo lief mogelijk had aangekeken) zo attent om de pompoen voor mij te hakken. Dat betekende verse pompoensoep als lunch op maandagochtend. Yum!
Overigens heb ik inmiddels ontdekt dat de bio-pompoenblokjes van Albert Heijn-huismerk ook prima te eten zijn. Dus ik denk dat ik daar de volgende keer maar soep van maak. Scheelt wat gezwaai met messen en gefrustreerd in pompoenen hakken!
Het voordeel van veel pompoen koken is dat je ook wat pompoen apart kunt houden voor andere gerechten. Als wij pompoen snijden, koken we vaak alles tegelijk en berg ik wat losse blokjes op in de koelkast. Sommige daarvan gooi ik gepureerd door mijn warme havermoutpap (zie hierboven, of zie dit recept voor pompoenhavermout). Andere blokjes gooi ik door de curry (deze pompoencurry bijvoorbeeld!) of in andere gerechten. Komt altijd van pas!
Afgelopen donderdag was niet Pippa’s beste dag. De glazenwasser kwam langs en dat is al vier jaar lang Pippa’s grootste nachtmerrie. De beste man staat beneden ons appartementencomplex en zwaait dan met een grote stok (en nogal wat geluid) de wisser op het raam, waarna er uiteraard veel water naar beneden stroomt. Pip vindt dat zó eng dat ze zich daarna standaard een paar uur in een hoekje verstopt. Het rotte is dat meneer de glazenwasser een paar uur later ook nog de andere kant van het appartement moet schoonmaken, waardoor poeslief – nét bekomen van de schrik – opnieuw angstig wegduikt.
Dit keer bedacht ik een oplossing: de tent! Soms drogen we onze hoeslakens door ze over twee stoelen te hangen. Pippa weet dan niet hoe snel ze daaronder moet gaan zitten. Maar “de tent” (dit keer geïmproviseerd gemaakt met een plaid) werkt blijkbaar ook goed als schuilplek voor de glazenwasser. Die houden we erin!
Ik had die dag een wel heel feestelijke lunch. Een van de voordelen van een broertje met veel talent voor koken en receptontwikkeling, is dat ik regelmatig voor gerechtentester mag spelen. Deze heerlijke spelt met sinaasappeldressing kwam moeiteloos door de keuring heen. Wat een heerlijke én feestelijke lunch!
Die avond aten Bart en ik bij zijn zus thuis. Bart kwam vanuit zijn werk, dus ik reisde met de trein naar haar toe. Op het station kwam ik een H&M Home tegen waar ik absoluut even binnen moest wippen. Meestal kan ik impulsaankopen heel goed weerstaan, maar H&M Home en Dille & Kamille zijn twee winkels waarvoor ik een eeuwig zwak heb. Bij H&M kwam ik ook nog eens precies het type droogbloemen tegen dat ik al heel lang zocht. Daarvan gingen twee bossen mee naar huis.
Ook deze borden bleven aan mijn handen plakken. Ik ben een sucker voor mooi servies, maar ben tegelijkertijd best wel kieskeurig in wat ik mooi vind. Bij H&M Home kwam ik twee bordjes en een diepe schaal tegen die helemaal mijn ding zijn én die niet lijken op alles wat ik al heb. Helemaal blij mee! Goh, zo ga je de H&M Home in, zo loop je er vijf minuten later weer uit met een hele berg aankopen (en een brede grijns op mijn gezicht).
De amandel-cashewspread was dus helaas geen groot succes. Daarom besloot ik mezelf een oude favoriet cadeau te doen die ik wél een goed alternatief voor pindakaas vind: hazelnootpasta. De potten zijn helaas peperduur (deze pot van 500 gram kost € 12 – bizar!). Maar goed, omdat ik mijn pindakaas nogal mis, vond ik dat ik wel zo’n pot verdiende. Hazelnootpasta is op dit moment beter verdraagbaar voor mijn darmen volgens de Ayurvedisch arts, net als amandelpasta (de pot ernaast).
De hazelnootpasta is wat mij betreft een dikke tien waard. Het smaakt naar Nutella, maar dan zonder cacao en suiker. Echt ge-wel-dig! Daarnaast belandden er wat andere spullen van De Notenshop in mijn mandje (iets met geen verzendkosten willen betalen, dus dan maar andere dingen bestellen die ik nog nodig heb). Ook naar de verse pasta’s van Smaakt ben ik mega-benieuwd. Deze zijn allemaal vegan en gevuld met verschillende vullingen. Spannend!
Zaterdag had ik een geslaagde aanrommeldag. Ik stond ’s ochtends vooral veel in de keuken omdat ik twee recepten wilde uitwerken en fotograferen. Daarnaast haalde ik een stofdoek en dweil door het huis (altijd fijn om de week weer met een frisse woonkamer te starten!), tikte ik een blogartikel en wandelden Bart en ik door de fijne winterzon. Ik ben gek op dit soort relaxte zaterdagen. Ik merk dat ik toch altijd wel het lekkerst ga op weekenden waarin ik één dag geen afspraken heb en lekker kan bijtanken. Dan ga ik los op al mijn creatieve hobby’s en is mijn batterij in één keer weer gevuld om er een week tegenaan te kunnen.
Eén van de recepten die ik maakte, is deze pastinaakcurry. Naar mijn mening is pastinaak één van de meest ondergewaardeerde groentesoorten. Ook ik dacht lange tijd dat deze “vergeten” groente vast om een reden vaak in het schap bleef liggen. Maar het is ontzettend lekker! Naast dat ik gek ben op pastinaaksoep, verwerk ik pastinaak sinds kort ook in curry’s. Onwijs lekker met een flinke scheut kokosmelk erbij!
En ik eindig met een prachtige zonsondergang in het mooie Aalsmeer. Bart en ik brachten de zondag door met iets spannends: buurten verkennen waar we mogelijk willen wonen. Dit keer was het mijn beurt om wijken te laten zien die ik geweldig vind. We hebben allebei zo onze eigen plekken die we mooi vinden (waarbij het grootste issue is dat Barts favoriete locaties rondom Utrecht liggen en die van mij rondom Amstelveen/Aalsmeer). Maar we hebben een begin gemaakt en gaan er allebei met een open blik in. Ik ben heel benieuwd waar we uiteindelijk zullen eindigen.
Random vraag: ben jij ook gek op pastinaak? En wat zijn jouw beste recepttips daarmee?
Pompoenblokjes heb ik in de vriezer, maar dan vergeet ik er iets mee te maken, dus ik zie je soep en het wordt pompoensoep als lunch! En pastinaak gaat hier in de stamppot met aardappel en knolselderij. Leuk de narcis!!!
Dat is een lekkere lunch 🙂 Hopelijk heb je genoten van de lekkere soep tussen de middag.
Wat spannend en leuk, die buurtenverkenningstocht. Het wordt inderdaad echt al langer licht, viel ook mij afgelopen weken op. Heerlijk!
Pastinaak is ontzettend lekker. Het was een standaard groente bij de kerstlunch bij mijn schoonouders, en blijkbaar wordt dat dan met spruitjes geassocieerd, of zo. Spruitjes vind im trouwens ook ontzettend lekker. Het ligt er bij beide groenten maar net aan hoe je het bereidt! Spruitjes moet je niet stukkoken en pastinaak smaakt ook prima als het geroosterd is (snij maar eens in frietjes-vorm: en dan even in de oven grillen. Heerlijk! Lekkerder dan wortels!) Zonde om pastinaak te vaak als soep of stamppot te eten. Ik ben sowieso zelf niet zo’n soep- en stamppotliefhebber; gewoon lekker hele groenten eten.
Ja, pastinaak is ook uit de oven verrukkelijk. Op die manier wil ik het ook eens bereiden. In combinatie met pompoen en wortel vind ik het ook een lekkere combinatie. Spruitjes vind ik dan weer helaas niet zo 😉 Ik eet ze wel op als iemand me ze voorschotelt, maar heb ze zelf nog nooit in huis gehaald.
Leuk, die pastinaak. Ik heb het pas hier leren kennen. Hier heet het “Schwarzwurzel” omdat het van zelf zwart kleurt. Zelf heb ik het nog niet klaargemaakt, maar wel gegeten. Het seizoen is maar kort geloof ik. Ga het nog proberen. Een aanrommeldag…heerlijk. Had ik gisteren. Partner op de skipiste en ik alleen thuis. En fijn dat deze cursus je wel goed bevalt. Leren is altijd fijn.
Lifehack: doe de hele pompoen eerst even in de magnetron! dan wordt hij wat zachter en kun je hem makkelijk snijden -en niet hakken 😉 –
Oeh goed idee! Wij hebben zelf helaas geen magnetron, maar de magnetron kort in de oven doen werkt waarschijnlijk ook 🙂 Ik ga het eens proberen!
Overigens onze poezedaame zit momenteel bij de dierenarts om een scheur in haar yogakleding te laten repareren. Een “losgegane” operatienaad, waar wij het bestaan niet van kenden. En die vermoedelijk aan de onderhuid was vastgegroeid, wat tesamen met klitten het yogaproces erg stoort. Maat het is wel belaangerijk dat we nu alle achterstallige gebreken oplossen. Ik vermoed overigens een operatie aan haar heup als gevolg van een autoongeluk. Dan vallen voor mij vele puzzelstukjes, die ik gezien heb, op zijn plaats. Een asiel poes blijft een doos van pandorra. Maar wel een hele lieve.
Ah jee, arme poes! Ik hoop dat ze snel weer de oude is. Beterschap voor haar!
En wel herkenbaar dat je bij een asielpoes soms op onverwachte dingen stuit. De poes van mijn ouders komt ook uit het asiel en bleek later (als gevolg van een ooit verbrijzelde heup en geamputeerde staart) darmproblemen te hebben. Gelukkig is dat met speciale voeding nu al heel lang onder controle 🙂
Toevallig heb ik ook net pastinaak bij de supermarkt besteld, ik ga er pastinaak en wortel uit de oven met tijm en honing mee maken 🤤. Wat pompoen betreft koop ik meestal flespompoen, die hoef je niet te schillen, ik doe hem ook altijd even in de magnetron (wel eerst gaatjes in prikken anders kan hij ontploffen 🙈) dan is hij daarna makkelijker te snijden. Maar blokjes uit de winkel zijn ook een heel prima alternatief!
Wat een heerlijke combinatie met de pastinaak en wortel! Pastinaak met wat zoetstof erbij (balsamicocrème is ook mega-lekker!) is altijd een goed idee 🙂
Wat een leuke week (en wat een mooie foto die laatste!) had je. Pastinaak heb ik misschien maar één keer op in een restaurant als een puree. Was overigens wel heel lekker!
Ja, pastinaakpuree is superlekker 🙂 Dat moet ik ook echt een keer maken, want in restaurants bereiden ze dat altijd heerlijk.
Pastinaak is ook lekker in cake: https://gehoordgezien.nl/wp-content/uploads/2022/09/Pastinaakcake.docx
Oeh dat klinkt heerlijk, wat een goed idee! 🙂 Dank je voor het recept!
Laatst heb ik ook pastinaaksoep op en ik vond het bijzonder lekker! Zonde dat de groenten zo ondergewaardeerd wordt!