Inmiddels mogen we weer volop genieten van de eerste signalen van de lente. Maar twee weken geleden zat ik met een positieve test op de bank. Nee hoor, niet díe test. Gewoon een coronatest. Gelukkig heb ik me allesbehalve verveeld. Zo stortte ik me op allerlei boeiende masterclasses, maakte ik pannenkoeken als ontbijt en deed ik twee (online) boodschappenvondsten waar ik erg gelukkig van werd. De week erna was de deur uitgaan een extra groot feestje. De hoogtepunten? Hardop lachen om een vintage boek bij de kringloopwinkel, met mijn vader uit eten gaan, weer eens een Lidl Groente- en Fruitbox scoren en terugkomen uit Amsterdam met een ultiem toeristische vondst. Spiek maar mee!

Twee weken geleden (vóór de coronaverschijnselen) gingen we spontaan uit lunchen bij een eettentje in Amsterdam waar ik al máánden eens naartoe wilde: Deer Mama. Het interieur ziet eruit als in Amerikaanse highschoolseries met de felgekleurde tegeltjes en retro stoelen. En het eten is er top! De volledige kaart is vegan en er staan onwijs verrassende dingen op. Zo kun je er feestelijke mylkshakes (zonder melk dus) bestellen, maar ook enorme burgers, zoete wafels en flinke porties nacho’s. Kortom: mijn ogen waren groter dan mijn maag toen ik de menukaart zag.

Maar ik wist me in te houden en hield het bij één gerecht. Op de foto ziet het er wellicht uit als een extreem doorgebakken stuk kip. Maar het zijn vegan wentelteefjes (ook wel “French toast”) met stoofpeertjes, walnoten en een roomsaus. Het was mierzoet, maar o zo lekker. Ik kreeg er meteen zin van om zelf eens wentelteefjes te maken. Dat wordt een project voor binnenkort!

De dag erna was iets minder feestelijk. Ik had die maandag nog mijn vorige Inkiekje geplaatst, waarin ik schreef over alle griepvirussen die vrolijk aan ons huis voorbij leken te gaan. Dat was iets te vroeg gejuicht, want net die avond maakte ik deze foto. Ik voelde me overdag al niet helemaal fit, maar zocht er niet zoveel achter. Toen ik een knalrode streep te zien kreeg, snapte ik beter waarom mijn hoofd als een vergiet voelde en mijn lijf als een slappe zak. Corona was de boosdoener!
Ook Bart testte positief. Dat werd dus een week binnenblijven. Gelukkig vielen onze klachten enorm mee. We hebben allebei gewoon doorgewerkt, maar ik merkte wel dat sommige dingen wat meer energie kostten. Oh ja, ik werd er ook weer aan herinnerd dat ik echt heel slecht ben in ziek zijn en daar ook aan toegeven. Vaak merk ik iets te laat dat ik best wat meer tijd liggend op de bank had mogen doorbrengen 😉

Perfect eten voor een grieperige week: soep! Ik heb een tijdje geleden voor mijn nogal prikkelbare buik het advies gekregen om meer warm te eten overdag. Soep is daar natuurlijk perfect voor. Ik houd zelf vooral van lekker dikke en romige soepen, dus pompoensoep is hier de grote favoriet.

We kunnen de komende tijd meer snelle en simpele gerechten uit de mouw schudden, want ik bestelde dit vegetarische kookboek. Over het algemeen maak ik me niet vaak schuldig aan impulsaankopen. Boeken zijn daar alleen wel een grote uitzondering op. Op Instagram las ik dat iemand lovend was over dit boek, een minuut later bekeek ik op bol.com het inkijkexemplaar en nog eens vijf minuten later rekende ik het boek zelf af. Nog geen moment spijt van gehad overigens! Het is echt een leuk kookboek ter inspiratie met aan de ene kant supersnelle gerechten en aan de andere kant gerechten die juist lekker lang op het vuur staan te pruttelen (vandaar “slow” in de titel).
Zelf in het inkijkexemplaar spieken? Dat kan via bol.com (*affiliate link):

In het weekend voelden we ons allebei weer helemaal fit. Wat een verademing! Ik startte de dag goed met een plan dat ik al een tijdje had: weer eens ontbijtpannenkoeken maken. Het recept heeft veel weg van deze vegan chocoladepannenkoeken, maar dan zonder cacaopoeder en met kaneel. Ik schepte er een flinke portie warme frambozen op en maakte er samen met Bart een feestontbijt van. Dit is echt mijn favoriete eten om de dag mee te starten! Beetje jammer dat het voor de gemiddelde doordeweekse dag net iets te veel werk is.

Er kwam nog iets met de post: voer voor Pippa. Pippa krijgt op advies van de dierenarts speciaal voer dat stressverlagend is (bij Pippa werkt het echt!). Zooplus had er een extraatje bij gedaan: gevriesdroogde kipstukjes. Ik was ervan overtuigd dat Pip daar laaiend enthousiast over zou zijn, maar mevrouw haalde haar neus ervoor op en keek ons vooral gek aan waarom we niet gewoon de normale snoepjes pakten. Nou moe! Hopelijk heeft de kat van mijn ouders er meer plezier van.

Vorige week zondag gingen we weer voor het eerst sinds de quarantaineweek weer ergens buiten de deur naartoe. De bestemming van dat eerste echte uitje was de kringloopwinkel in Hoofddorp. Die is ook op zondag open en ze hebben er een fantastische kledingafdeling. Ik neusde ook even tussen de boeken en moest hardop lachen toen ik dit boek tegenkwam. Zouden er echt mensen zijn die nu nog een boek kopen om zich in een tien jaar oud systeem te verdiepen dat al lang niet meer wordt gebruikt? Ach, misschien is het boek onder het mom van “vintage” over een paar jaar wel heel veel waard.

Ik kwam van de kringloopwinkel terug met onder andere een mooie bloementrui en met deze kaart. Ik roep al een paar jaar dat ik ooit een galerij met allerlei lijstjes en mooie ansichtkaarten gemengd in huis wil ophangen. In dit huis komt dat er niet meer van (te weinig lege muren over!), maar in een volgend huis gaat dat idee vast eindelijk het levenslicht zien. Ook deze prachtige kaart krijgt tegen die tijd sowieso een plek in een van de lijstjes.

Na het bezoek aan de kringloopwinkel maakten Bart en ik een wandeling door een prachtig stukje Hoofddorp (bij het fort). Ik was hier nog nooit geweest, maar wat is het een prachtig stukje natuur! Er stond een hele nieuwbouwwijk vanaf waar je zo uitkeek op deze molen, de zonsondergang en het vele groen. Het is dat Hoofddorp niet echt op ons mogelijk-gaan-wonen-lijstje staat, maar anders zou ik blindelings voor één van die prachtige huizen zijn gegaan. Dit voor je deur hebben en tegelijkertijd dicht bij het centrum zitten, is wel echt mijn perfecte plaatje qua huis.

In mijn vorige Inkiekje vertelde ik dat ik volop alternatieven voor pindakaas aan het proberen ben. Ik had als advies voor mijn prikkelbare darmen gekregen om tijdelijk zo min mogelijk pindakaas te eten. Nu was ik alleen altijd een echte pindakaasfreak, dus over dat nieuws was ik een tikkeltje bedroefd. Gelukkig heb ik nu eindelijk iets lekkers gevonden als pindakaasalternatief waar ik oprecht enthousiast over ben. Bij De Notenshop bestelde ik deze amandelpasta. Wat een heerlijk spul! Het smaakt net wat romiger dan pindakaas en is zowel op brood als door havermout mega-lekker. Ik heb er een nieuwe favoriet bij! Sterker nog: na twee weken was deze pot al half leeg, en dan heeft Bart er niet eens van gegeten.

Verder dook ik de keuken in voor een gezond baksel: brownies van zoete aardappel. Ik weet het: dat klinkt als een combinatie die onmogelijk lekker kan smaken. Maar geloof me: het smaakt verrukkelijk. Ik had het recept al een paar keer gemaakt, maar wil het recept altijd pas delen als alle puntjes op de ‘i’ zijn gezet. Het recept is nu helemaal perfect naar mijn smaak en komt over een tijdje online!
Nog iets wat ik móet delen: ik was altijd aan het stoeien met bakpapier netjes in bakvormen krijgen. Meestal propte ik het er een beetje slordig in, maar het gevolg is dan dat de randen van je baksel niet zo mooi worden. Sinds een tijdje knip ik het bakpapier steeds in, waardoor je baksel netter uit de vorm komt én je het zo uit de vorm kunt tillen. Een lifehack die ik eerder had willen ontdekken!

Maandag. Een nieuwe start van de week! Vaak beginnen mijn ochtenden op deze manier: ik doe een poging tot werken terwijl Pippa op mijn arm aan het relaxen (en aan het meekijken naar mijn computerscherm) is. Totaal niet ergonomisch, wel heel gezellig!

Het is weer zover: onze vetplant krijgt er een bloem bij. Bijna elk jaar rond deze tijd schiet er opeens een stengel uit deze plant en die lijkt wel met de dag groter te worden. In het eerste jaar wachtten we nog hoopvol op de prachtige bloem die vast aan het uiteinde van de stengel zou komen. Inmiddels weten we dat dit ding “de bloem” is. Niet echt een beauty dus! Hij mag nu nog even doorgroeien maar zodra hij de 30 centimeter aantikt, knippen we hem maar af. Gekke plant!

Wauw, dat was lang geleden! De Lidl Groente- en Fruitboxen van Too Good To Go zijn de laatste tijd best lastig te scoren. Het is vaak een kwestie van secondewerk. Maar na een paar niet-succesvolle pogingen had ik er weer eens één te pakken. Er zaten vooral héél veel piepers in de box (zeker voor twee mensen die niet vaak aardappels eten) en een flinke zak uien. Best een prima inhoud voor € 3,99, toch? Met de aardappels hebben we alsnog lekkere dingen gemaakt de afgelopen tijd. In stukjes gesneden uit de oven kan ik aardappels altijd wél enorm waarderen.

Afgelopen week was de week van de schitterende zonsondergangen. Nu het langer licht is, kan ik vaak na het werk meegenieten van de zonsondergang. Bij de Westeinderplassen word je standaard getrakteerd op de mooiste plaatjes rond die tijd. Ik heb wel drie avonden op een rij zo’n soort foto gemaakt.

Toen Bart maandag een tosti met curry at, viel mijn oog opeens op deze fles (dat krijg je als je tekstschrijver bent: dan ga je automatisch alles lezen wat er maar te lezen valt – ook curryflessen). Ik moest hard lachen om de tekst bovenaan “Gebruik bij friet, patat en snacks”. Volgens mij is het een groot discussiepunt of het nou “friet” of “patat” is. Ik gebruik die twee door elkaar, maar zeg meestal “friet”. Deze currymakers durfden zich niet aan dat eeuwig durende conflict te wagen. Daarom is de curry zowel voor Team Friet als voor Team Patat geschikt.

Afgelopen week was een fijne werkweek. Het begon wel wat minder: maandag kreeg ik te horen dat iemand met wie ik al bijna 3 jaar samenwerk stopt bij het betreffende bedrijf. Daarmee stopt waarschijnlijk de opdracht ook. Superbalen! Maar ik had niet veel tijd om daarmee te zitten, want ik kreeg deze week spontaan een paar te gekke nieuwe opdrachten in mijn inbox die ook helemaal in mijn straatje passen.
Waar ik ook heel blij van word, is dat ik de laatste tijd veel cursussen en masterclasses volg. Ik heb er bewust voor gekozen om eens niet uitgebreid met een businesscoach te werken en te kijken wat er allemaal nog beter, nog meer, nog efficiënter, etc. kan. In plaats daarvan volg ik veel inhoudelijke cursussen en masterclasses over specifieke dingen waar ik meer over wil leren. Zo volgde ik laatst een masterclass van 1 uur over je eigen boek schrijven (nee hoor, geen concrete plannen nog!), had ik afgelopen week een workshop over een efficiënter feedbackproces als tekstschrijver, ben ik bezig met een SEO-cursus en ga ik binnenkort naar een copywritersdag. Ik merk dat ik echt veel energie krijg van dat soort dingen. Ook verbaast het me hoeveel je soms al in een uur kan opsteken.

Verder kwam onze geplaatste bestelling van Koro binnen (#nospon). Bij deze webshop kun je allerlei producten in mega-hoeveelheden bestellen voor een fijner prijsje. Ook hebben ze veel allergieproof producten. Zo kochten we deze orzo gemaakt van kikkererwtenmeel. Een perfect alternatief als je geen gluten mag eten! We hebben er al een gerecht mee gemaakt en zijn er allebei erg over te spreken.

Vrijdagavond stond iets leuks op de planning: ik nam mijn vader mee uit eten. Deels als bedankje voor zijn hulp bij mijn boekhouding, maar eigenlijk vooral gewoon voor de gezelligheid. We gingen naar Bloem in Amsterdam, wat absoluut mijn lievelingsrestaurant is. Nu was ik daar al eens geweest via Centraal Station en in mijn beleving lag het restaurant hooguit 10 minuten lopen vanaf het station. Niet helemaal dus! Het was uiteindelijk 25 minuten lopen in de gure wind en miezerregen. Oepsie! Het goede nieuws is dat de ongeplande sightseeing me wel veel mooie uitzichten opleverde. Amsterdam heeft wel echt een speciaal plekje in mijn hart. Ik vind het zo’n fijne stad om doorheen te lopen.

Het verrukkelijke eten was de wat lange wandeling meer dan waard. Bij Bloem serveren ze alleen maar vegan, glutenvrij en biologische gerechten. Ook maken ze supercreatieve dingen met groenten en gebruiken ze bijna alleen maar groenten uit het seizoen. Bovendien zijn de porties zeker niet karig. Bart en ik hebben hier vaker gegeten en zijn nog nooit teleurgesteld geweest. Ook bij dit etentje met papa beviel het menu heel goed! Ik bestelde zelf Indiase pannenkoeken (dosa) met een heerlijke knoflookcrèmesaus en veel groenten. Mijn vader ging voor deze groentelasagne.
Wat mij betreft echt een mega-aanrader als je ooit in de buurt bent. Het restaurant zit tegenover Artis en je kunt er zowel lunchen als dineren. Voor een driegangendiner betaal je € 35,-. Valt best mee, toch?!

Als ik in Amsterdam ben, dan moet ik vaak wat toeristische winkeltjes in duiken. Dat was dit keer niet anders. Op het station kwam ik een I Amsterdam-winkel tegen, waar ze veel dingen verkochten met Van Gogh-printjes. Ik viel als een blok voor deze muismat en had toevallig net een vervanger nodig voor mijn wat vies geworden muismat. Helemaal blij mee! De amandelbloesem is sowieso een van mijn meest favoriete schilderijen. Wist je dat ik zelfs ooit heb overwogen om behang met de amandelbloesem op mijn hobbykamer te gebruiken? Ik geloof dat Bart blij is dat het uiteindelijk een muismat met die print is geworden 😉

Zaterdag was een dag waar ik net zo van genoot als Pippa op deze foto. Ik startte dag in de keuken met het bakken van cupcakes en het maken van een couscousrecept dat heel goed uitpakte. Daarna werkte ik een blogartikel uit, was er tijd om met Pip te knuffelen en maakte ik met Bart een fijne wandeling. Echt mijn lievelings-invulling van weekenddagen! Oké, daarna heb ik ook nog drie uur het huis schoongemaakt en heeft Bart een heleboel niet meer goed doorlopende afvoerbuizen schoongemaakt, wat uiteraard een rotklusje was. Just to keep it real 😉

De week eindigde goed met een probeersel waar ik blij verrast door was. Ik probeerde laatst al eens rijstepap met kaneel te maken, maar dat werd ontzettend smerig. Dit keer ging ik met dessertrijst en kersen aan de slag en dat pakte wel heel erg goed uit. Echt een lekker ontbijtje, dat me doet denken aan de vanillerijstepudding van vroeger! Deze ga ik er in houden.
Wat was jouw hoogtepunt van het weekend?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Recept truffelpasta met champignons & roomsaus (vega & supersimpel!)
Truffelpasta. Zodra dat gerecht op de menukaart staat, bestel ik het. Daar kun je op vertrouwen. Er gaat niets boven de intense smaak van truffels in combinatie met een smeuïge roomsaus en Parmezaanse kaas. En dus dook ik de keuken in om een goede look-a-like van mijn favoriete restaurantmaaltijd te maken. Dit truffelpasta-recept kost je maar 20 minuten om te maken, is heerlijk romig en doet enigszins denken aan die verrukkelijke pastamaaltijden van je favoriete Italiaans. Maar dan lekker simpel zelfgemaakt!
Blij Lijstje #56 | Komkommertijd, kromme gesprekken & kattenvrouwtjesvreugde
Als in komkommertijd blijkt dat de Vlaamse televisie je redder in nood is, dan ben ik een gelukkig mens. Dat was dan ook een van mijn grootste blijmakers van de laatste weken. Daarnaast maakten appjes van het thuisfront mijn innerlijke kattenvrouwtje dolgelukkig, werd ik blij van teruggaan naar de tekentafel, scoorden we na een jaar eindelijk nieuwe tafeltjes en verliepen mijn gesprekken op een Frans terras minder soepel dan ik in mijn hoofd had. Dit zijn mijn blijmakers van de laatste tijd.
Deze 15 dingen ben ik door corona meer gaan waarderen
Wat ooit doodnormaal leek, werd opeens heel bijzonder. Het klinkt als een filosofische zin uit een zweverig boek, maar het is toch echt hoe ik het ervaar. Ik denk dat ik niet de enige ben voor wie die ene pandemie die over de wereld raast nogal wat dingen in perspectief heeft gezet. Want als kantoor met collega's een droombestemming lijkt, de supermarkt een uitje is geworden en knuffelen iets is uit films, dan ga je opeens heel anders naar dingen kijken. Dit zijn 15 dingen die ik door corona meer ben gaan waarderen.
Haha, dat boek. Vast leuk voor in een computermuseum, maar verder zal het denk ik niet meer komen;).
Leuk inkiekje weer!
Leuk inkijkje. Hier alles tiptop. Geen corona, maar ook geen tests. Ook wij hadden de laatste dagen veel mooie zonsondergangen. Verder heb ik deze (en de volgende 5!) Veel tijd gebruikt voor een online selfpublishing cursus in het engels. De cursus is wat groter als gedacht, ca. 10 uur per week… Maar super interesant. Succes!
Vorig weekend liep ineens de afvoer is de keuken niet meer door! Heel vervelend. Het gekke was, de dag erna was er niks aan de hand.
Ik kijk naar de foto van Amsterdam en denk: ja! Ik moet er weer eens langs!
Wat een fijn overzicht, ondanks de positieve test. Maar volgens mij zijn jullie dat prima doorgekomen. 🙂
Een hoop leuke vondsten. En wat heerlijk dat Pippa steeds zo bij je komt zitten.
Over de gevriesdroogde kipstukjes die Pip niet lekker vond: Paco kon ze juist erg waarderen en wil hierbij jou en Pip bedanken! Lily is op dieet en kon dus niet meegenieten …..
Leuk om te zien en te lezen. Wel minder dat je een positieve test had, gelukkig zijn jullie er niet heel ziek van geworden 🙂