I13

Inkiekje #82 | Cabaret, cheesecake van cashewnoten & carwash-voornemens

 • 10 april 2023
 • 11 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

De afgelopen twee weken stonden in het teken van leren. Tenminste, dat label plak ik er zo even op. Ik leerde dat cheesecake maken van cashewnoten prima kan en lekkerder is dan die combinatie van ingrediënten doet vermoeden. Ik leerde dat je onder bepaalde bomen beter niet kunt parkeren, dat sommige dingen niet tot 18.02 uur kunnen wachten, dat je kunt schrijven voor het brein en dat het een prima volgorde kan zijn om eerst de theedoek en dan pas het nieuwe huis te kopen. Goed, een hoop cryptisch geneuzel! Laten we vooral overgaan op het nieuwe Inkiekje!

I2

Nee hoor, er was geen brand uitgebroken. Dit was gewoon de prachtige lucht waar ik om half zeven ’s ochtends op getrakteerd werd. De tijd van het jaar is weer aangebroken dat ik uit mezelf voor dag en dauw wakker ben. Mijn interne klok vindt het dan om half zeven (soms zelfs eerder) wel welletjes geweest, terwijl ik in de winter vaak uit mezelf pas om half acht wakker word. Inmiddels ben ik het van mezelf gewend en geef ik eraan toe. Gewoon een extra teken dat ik blijkbaar een lente- en zomermens ben!

I3

Wie het altijd wel kan waarderen dat ik al vroeg aan de slag ga voor werk, is mijn kleine Pip. Op deze foto zit ze erbij alsof ze mijn secretaresse is die er helemaal klaar voor is om vele telefoontjes af te handelen. In werkelijkheid vindt Pip het vooral erg vervelend dat ik voor haar neus aan het tikken ben en niet de volle aandacht heb voor haar.

I4

Ook op deze foto zie je Pippa. Nou ja, je ziet haar niet echt. Maar onder het plaid is mijn kat ergens verstopt. Het was namelijk weer glazenwassertijd en Pippa heeft het nog steeds niet zo op met de beste man en zijn meterslange wisser die hij altijd iets te hard tegen het raam gooit. Meestal vlucht Pip naar een andere kamer als het weer zover is, maar dit keer kroop ze tegen mijn voeten aan onder het plaid. Vond ik eigenlijk wel heel schattig!

I5

De laatste tijd zit ik volop in de cursussen en masterclasses. Eén van mijn zakelijke doelen was om elke maand minimaal één cursus te doen en dat is tot nu toe meer dan gelukt. Het is pas april en ik heb er al zeker acht cursussen of masterclasses opzitten. Helemaal leuk, al zeg ik het zelf! Laatst reisde ik voor een cursus af naar de Hilversumse heide. Dat is nog eens een prachtige plek voor een schrijfcursus!

Ik was uitgenodigd door mijn oud-leidinggevende van mijn eerste baan. Zij werkt nu ook als freelance tekstschrijver en we hebben altijd digitaal contact gehouden. Heel leuk om haar na al die jaren weer in het echt te zien!

I7

De cursus ging over schrijven voor het brein. Dus hoe je je tekst zo kunt schrijven of vormgeven dat je slim gebruikmaakt van hoe onze hersenen werken. Heel interessant! Ik heb er weer wat nieuwe inzichten door opgedaan. Overigens vind ik het sowieso helemaal leuk om in de psychologische kant van teksten te duiken. Ik was er als 6vwo’er lange tijd van overtuigd dat ik psychologie zou gaan studeren, maar ben uiteindelijk geswitcht naar Nederlands omdat de teksten en journalistiek me meer trokken. Hoe grappig dat de psychologieliefhebber in mij nu toch aan haar trekken komt!

I9

De laatste weken was ik wat gestrest over een paar privédingen. Niets ergs hoor, gewoon mijn hoofd dat kleine dingen graag overanalyseert en eindeloos kan wikken en wegen. Wat mij op zulke momenten helpt om me fijner te voelen, is een kleurrijke outfit uit de kast trekken en me mooi opmaken. Ook al voel je je niet altijd top en fijn, kleur kan heel veel met je doen.

Oh ja, naast kleur bleek praten ook te helpen. In mijn hoofd kan ik soms best een ding maken van iets kleins en me daar suf over piekeren. Na één keer praten met Bart of met een vriendin voel ik me vaak alweer een stuk fijner, omdat anderen dingen vaak beter kunnen relativeren dan ikzelf als ik ergens middenin zit.

I10

Vorig weekend was het precies één jaar geleden dat mijn lieve opa en oma twee dagen na elkaar overleden. Ook al is het verdriet niet die ene dag van het jaar opeens groter, ik stond toch extra stil bij “Oh ja, een jaar geleden waren we nu…”. Het is gek dat ik soms nog steeds kan denken “Dit moet ik even aan oma vertellen!”, om dan later te beseffen dat oma er niet meer is.

Gelukkig konden we op een mooie manier bij deze dagen stilstaan. Ik ging met mijn ouders, twee ooms en een tante naar het graf van opa en oma. Mijn moeder en tante plantten nieuwe bloemen voor de grafsteen, precies zoals oma (die haar tuintje altijd keurig netjes op orde had) het zou hebben gewild. Daarnaast nam ik de bos bloemen hierboven mee voor mijn eigen lieve mama.

I8

Het was best een druk weekend, want die avond hadden Bart en ik ook nog iets gepland staan. Mijn life-saver voor dat soort momenten is altijd overdag al koken voor die avond. Je eten ziet er dan misschien opgewarmd iets minder appetijtelijk uit dan als je het vers uit de pan serveert, maar de smaak is er niet minder om. En het scheelt mij vaak een hoop stress of een niet zo lekkere kant-en-klaar-maaltijd eten. Dit keer maakte ik rijst met stroganov van paddenstoelen. Een heerlijke maaltijd met een bijzonder tintje door de sojasaus! Het recept zal ik over een tijdje op mijn blog delen.

I12

De plannen voor die avond? Een avondje uit naar het mooiste theater van Amsterdam: Carré. We gingen met het hele gezin van Bart naar de cabaretshow van Pieter Derks. Wat deed hij het goed! Ik kende Pieter Derks om eerlijk te zijn nog niet heel goed, maar heb enorm genoten van zijn show en grappen. Sommige stukken van de show vond ik een tikkeltje negatief (over de ondergang van de wereld enzo…), maar om het grootste deel van de show heb ik smakelijk gelachen.

I13

Het weekend zat bomvol, want de ochtend daarna moesten we alweer vroeg in de auto zitten. Mijn opa en oma hadden een groot familiehuis gehuurd in de Noordoostpolder en wij gingen een dagje langs. Het was een autorit van bijna twee uur na een korte nacht, dus je ziet hier twee tamelijk vermoeide mensen. Maar leuk was het zeker, en gelukkig had ik nog twee uur tijdens het autorijden (nou ja, tijdens het op de bijrijdersstoel zitten) om de slaap uit onze ogen te wrijven.

I15

Overigens was de autorit wel fantastisch mooi. Ik blijf het bijzonder vinden dat Nederland zoveel verschillende soorten landschappen heeft. In de Noordoostpolder zagen we vooral veel weilanden met strakblauwe luchten en een heel vlak landschap. Heel anders weer dan wat je bij ons ziet als je over de snelweg rijdt! Het voordeel van op de bijrijdersstoel zitten is dat ik er ook nog volop foto’s van kon maken voor het plakboek thuis.

I14

De familiedag stond volledig in het teken van een levensecht De Alleskunner-spel. Mijn familie is dol op spelletjes, dus het was een leuke verrassing dat mijn tante haar eigen variant op De Alleskunner had gemaakt. Ze had er enorm veel werk van gemaakt met in totaal 16 spellen, waaronder een complete quiz. Ik bleek zelf al snel geen Alleskunner te zijn, want het spijkerpoepen nekte me (was ik als kleuter al niet goed in!). Bart daarentegen overleefde de familiequiz moeiteloos, bleek een ster in colablikjes verslepen met een droge spaghettisliert, wist balletjes in de juiste bekertjes te gooien, bleek goed gecoördineerd te kunnen spijkerpoepen en werd uiteindelijk zelfs tweede. Dus ik mag dan zelf geen goede spelletjesspeler zijn, ik heb in elk geval een fanatieke bijna-alleskunner aan de haak geslagen 😉

I16

Toen was het weer tijd om te werken op maandag! Ik geloof dat ik het al een paar keer heb laten vallen, maar ik zit de laatste tijd echt in een fijn werkritme. Ik ben veel kritischer geworden in wat ik wel en niet aanneem qua opdrachten, heb meer structuur in mijn planning en waak er ook beter voor dat ik op een werkdag (na afloop of tussendoor) tijd vrijmaak voor mijn blog, iets lekkers koken, even hardlopen of iets anders wat niets met werk te maken heeft. Dat in combinatie met het vele cursussen volgen maakt dat ik echt op een fijn punt zit qua werk.

Overigens schreef ik onlangs een artikel over dingen die ik nu anders doe als ondernemer dan toen ik 5 jaar geleden begon. Dat zijn er best wel wat! Het mooie is dat ik over nog eens vijf jaar waarschijnlijk veel dingen opnieuw totaal anders zou aanpakken. Maar hé, dat is nu juist het mooie aan ondernemen en aan werk in het algemeen: je leert elke keer wat bij.

I17

Sinds vorige week ben ik officieel volledig over op mijn nieuwe laptop. Nieuwe apparaten leren kennen is zo’n klusje dat ik altijd eindeloos uitstel, omdat ik een hekel heb aan alle bestanden overzetten, overal opnieuw moeten inloggen en steeds weer ontdekken “Oh ja, dit heb ik nog niet staan op deze computer!”. Maar zoals wel vaker het geval is bij uitstelklussen waar je tegen aanhikt, het viel alles mee!

Ik ben tot nu toe helemaal happy met mijn nieuwe laptop. Eindelijk geen vastlopende computer meer die veel trager is dan ik zou willen! Nog een groot pluspunt zie je hierboven: dit is het beeld van de ingebouwde webcam op mijn laptop. Ik werkte eerst standaard met een externe webcam, omdat de kwaliteit van de ingebouwde webcam op mijn vorige laptop zwaar belabberd was (ik kreeg door die webcam vragen over de leuke “lila kleur” op onze muur, die in werkelijkheid beige is…). Maar die externe webcam heb ik met mijn nieuwe HP-laptop dus eigenlijk niet meer nodig!

I19

Deze foto maakte ik om 18.02 uur van Pip en mij. Het is Pips typische blik op dat tijdstip, want ze is gewend om rond 18.00 uur eten te krijgen. Ze wordt dan ook altijd al iets voor zes uur hangerig en gaat dan de hele tijd om je heen lopen en geërgerd miauwen. Zoals je ziet, was het op deze foto menens. Twee hele minuten te laat het eten serveren, hoe haal je het in je hoofd als kattenpersoneel? Onze sterrenrating is vast per direct naar beneden bijgesteld.

I20

Zaterdag startte ik de dag met een spannend bakexperiment. Ik wilde al héél lang een keer zelf een cheesecake maken. Dat is mijn lievelingstaart, maar ik had er nog nooit één zelf gemaakt. Nu eet ik alleen geen kwark, melk of room, dus een gewone cheesecake zit er niet in. Maar ik wist dat er een goed alternatief bestaat: cheesecake maken van geweekte cashewnoten. Dat klinkt als iets wat je zéker niet moet proberen, maar – geloof me – het is ontzettend lekker. Uiteraard zitten er nog meer ingrediënten in de cheesecake die hem een lekker zoete smaak geven.

Het was voor het eerst dat ik een bakexperiment oprecht spannend vond. Zou ik de goede verhoudingen hebben gekozen? Zou de taart in zijn geheel uit de springvorm komen of zou het één grote drilpudding worden na een half uur bikkelen in de keuken? Gelukkig bleek dat eerste het geval! De taart was superstevig en vooral heel lekker. Echt een succes hier! Ik was er helemaal trots op en ga de taart zeker vaker maken. Als ik de taart helemaal heb geperfectioneerd, zal ik het recept hier delen.

I21

Verder stond er voor zaterdagmiddag een uitstapje naar Amstelveen op de planning. We begonnen met een bezoek aan de wasstraat met mijn auto. Ik had mijn auto donderdagavond iets verder weg geparkeerd, pal onder een boom. Het was het enige lege plekje dat ik in de buurt kon vinden. Blijkbaar was er een reden dat dit plekje nog niet bezet was: de volgende ochtend zat mijn auto onder de vogelpoep. Het dak, de ramen, de deuren… overal waren remsporen te vinden (en dan niet de remsporen die je normaal bedoelt als je het over auto’s hebt).

Gelukkig doet een uitje naar de car wash wonderen! Mijn groene wagentje ziet er weer blinkend schoon uit. Dat liet me er ook meteen aan herinneren dat ik vaker naar de wasstraat moet gaan! Ik maak me er nooit zo druk over als mijn auto een beetje vies is en vind de wasstraat niet de leukste bezigheid. Maar ik ga toch maar eens mijn leven beteren door er ietsje vaker naartoe te rijden dan ik deed.

I22

Naast de parkeergarage kwamen we deze prachtige straat vol bloesembomen tegen. Wat een fleurigheid! Zoiets vind ik altijd echt een cadeautje. Het mooiste aan de overgang van seizoenen is wat mij betreft dat ik door de koude winterdagen en de kaalte in de natuur het bloeiende lenteseizoen extra kan waarderen.

I24

We gingen een paar winkels in bij Amstelveen Stadshart. Dille & Kamille was (uiteraard!) de eerste. Ik ben helemaal niet zo’n shopper en kan gerust tien winkels inlopen zonder iets te kopen. Maar bij Dille & Kamille kan ik onmogelijk met lege handen vandaan komen. Dit keer bleven er drie theedoeken in mijn mandje plakken. De theedoek met bloemen kocht ik onder het mom van “Leuk voor ons nieuwe huis!”. Dat nieuwe huis hebben we nog niet eens, laat staan een theedoekrekje. Maar prioriteiten stellen is altijd een goed idee, toch?! Eerst de theedoek in huis halen, dan op zoek gaan naar een woning met plek voor een theedoekrek 😉

I23

En we waren om nog een reden in Amstelveen! Ik had een Too Good To Go-box gescoord bij een Aziatische supermarkt. Dat leek me wel wat, omdat je dan totaal andere producten krijgt dan wat ik zelf normaal zou kopen. Ik was blij verrast door onze buit voor € 4,99. De pickle ga ik zeker proberen deze week. Ik begin wel met een mespuntje, want ik weet inmiddels dat potjes met “hot” erop van Aziatische supermarkten vaak ook écht HOT zijn. Daarnaast kreeg ik gefrituurde vermicelli (lekker om door de soep te gebruiken), een mix met gekruid en geroosterd spul als snack (geen idee wat ik kan verwachten, maar het komt vast op!) en een gesuikerde pindareep in XXXXL-formaat. Oh ja, en kokosmelk in poedervorm. Best toffe producten allemaal!

Hier ga ik vaker een box halen, al is het maar omdat het een leuke manier is om weer eens naar andere ingrediënten dan anders te grijpen bij het koken.

I1

En als laatste een foto van hoe het leven ook vaak is. Lekker chaotisch met de strijkplank achter je midden in de kamer, het huishouden dat gedaan moet worden en wat gezellige paasactiviteiten tussendoor. Helemaal prima! Zondagochtend maakte ik het huis volledig schoon en ’s middags stonden een lange wandeling en een gezellig bezoekje aan mijn ouders op de planning. Uiteraard onder het genot van wat paaseitjes. Dé paasbrunch hebben we vandaag nog tegoed (bij mijn schoonvader thuis), dus ik houd me vandaag in met het ontbijt thuis en kijk ernaar uit om aan een volle paastafel aan te schuiven.

Geniet van je Tweede Paasdag!

Heb jij dit paasweekend nog leuke plannen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 10 april 2023 op 8:17 am - Beantwoord

  Vaker naar de wasstraat gaan zou ik eigenlijk ook moeten doen, maar ja, hij is daarna zo snel weer vies…
  Ik vind het spelen van de Alleskunner zo’n leuk idee voor een familiedag. En die theedoek met bloemetjes snap ik wel. Daar moet je gewoon een bijpassend huis bij zoeken. Zo simpel kan het zijn;).

  • Romy 16 april 2023 op 10:03 pm - Beantwoord

   Haha, precies! Het huis moet wel matchen met de theedoek 😉 Prio 1 op de wensenlijst!

 2. Shirley 10 april 2023 op 9:45 am - Beantwoord

  Wat leuk dat je je volop in cursussen en masterclasses hebt gestort. Ik heb de laatste tijd 2 creatieve schrijfcursussen gedaan en dat is ook heel inspirerend. Ik krijg zo bezoek uit Nederland. Ik heb een TGTG van een hotelontbijtbuffet gereserveerd in de hoop op een gevarieerde brunch. Fijne tweede paasdag!

  • Romy 16 april 2023 op 10:03 pm - Beantwoord

   Superleuk, die schrijfcursussen! Het is ook zo fijn, vind ik, als zo’n cursus het creatieve schrijven weer even aanwakkert. Als je teksten in opdracht (voor een werkgever of freelance) schrijft, helpt dat om niet op de automatische piloot te gaan 🙂 Tenminste, dat is mijn ervaring.
   Hoe leuk trouwens, zo’n hotelontbijt van TGTG! Hopelijk was de brunch een succes!

 3. Johanna 10 april 2023 op 10:18 am - Beantwoord

  Leuk overzicht. Ik vind het knap hoe je elke week weer zo veel weet te schrijven. Wij doen lang zo veel niet. En dit paasweekend, dat al me een vrije goede vrijdag begint, heerlijk, hebben we vooral uitgerust, lekker gekookt en op vrijdaag een echte hollandse appeltaart gemaakt. Fijne 2e paasdag!

  • Romy 16 april 2023 op 10:01 pm - Beantwoord

   Dat klinkt als een heerlijk paasweekend 🙂 Ook in letterlijke zin: appeltaart is áltijd goed!

 4. Daenelia 10 april 2023 op 10:47 am - Beantwoord

  Dille&Kamille is ook een leuke winkel (ga ook eens PikaPika binnen!).
  Helaas was dit paasweekend niet zo fijn voor ons, maar daarom des te leuker om over jouw weekend te lezen. En ja, cursussen volgen is iets waar ik ook weer even bewust trijd voor moet maken. Ik kan het niet alleen houden bij Duolingo Japans. Dat is leuk, maar heeft voor mij geen praktische toepasbaarheid.

  • Romy 16 april 2023 op 10:01 pm - Beantwoord

   Oh ja, ik liep nog laatst nog langs PikaPika (maar was toen onderweg naar een afspraak) en bedacht toen dat ik daar echt eens in moet gaan. Van wat ik zag aan de buitenkant, zag het er al geweldig uit.
   Ik ben benieuwd voor welke cursussen jij gaat 🙂 Japans is ook tof!

 5. Janne 10 april 2023 op 10:25 pm - Beantwoord

  Gefrituurde vermicelli kun je ook meekoken met rijst of bulgur, dat is een typisch Arabisch iets om te doen (heb het in Syrische en Turkse recepten gezien). Als je het dan ook nog in bouillon kookt, krijg je supersmaakvolle rijst!

  • Romy 16 april 2023 op 10:00 pm - Beantwoord

   Oeh dat klinkt heel goed! Ik ga eens spieken 🙂 Dan heb ik binnenkort wat lekkers om de vermicelli voor te gebruiken.

 6. Simone 11 april 2023 op 9:05 pm - Beantwoord

  Wat een leuke week weer! Met Pasen hadden we in eerste instantie niet echt plannen. Uiteindelijk hebben we de achtertuin gedaan en zijn we bij beide ouders langs geweest. Dus dat was eigenlijk nog best gezellig. Al had ik een rustig weekend ook niet erg gevonden.

Recente blogs

Volwassen als (bijna) 25-jarige? | Expectation vs. Reality

7 april 2018|Persoonlijk|

Over anderhalve maand word ik alweer 25. Een kwart eeuw oud, hoe dan?! Als kind geloofde ik altijd dat je op je 25e alles voor elkaar zou hebben. Ik zou dan vast al jaren als journalist werken, getrouwd zijn met een jeugdliefde en in een prachtige boerderij wonen met een gezin met (tot dan toe) twee kinderen en een eigen beestenboel. Ik zou rijden in mijn eigen auto en zou daarnaast blaken van het zelfvertrouwen en nooit meer onzeker zijn. Want hé, als je 25 bent, dan heb je het toch gewoon helemaal gemaakt? In dit artikel geef ik je een eerlijk kijkje in hoe ik daar nu over denk.

Persoonlijk | Positief, steek ik dan mijn kop in het zand?

13 december 2017|Persoonlijk|

Mijn blog Vaker Vrolijk ben ik begonnen om een stukje vrolijkheid het wereldwijde web op te slingeren. Dat vind ik geweldig om te doen en ik haal er zelf ook veel positiviteit uit. Toch knaagt er soms iets aan me als ik een vrolijk artikel publiceer. Niet alles wat er in de wereld gebeurt, is namelijk vrolijk en blij. Er zijn gebeurtenissen die mensenlevens op zijn kop zetten en die je keihard met de neus op de feiten drukken. Ik heb het over naar nieuws dat mij soms een dubbel gevoel geeft als ik over iets vrolijks schrijf. Want steek ik daarmee mijn kop in het zand? Dat is iets wat al een tijdje door mijn hoofd spookt. Ik besloot mijn gedachten op papier te zetten.

Wat als je wel WILT, maar niet DURFT? (5 tips)

20 december 2017|Persoonlijke groei|

“Ik wil graag in mijn eentje backpacken, maar ik vind het te eng.” of “Ik wil wel een blog beginnen, maar ik durf het niet.” Een reis maken naar Australië? Of met Sprs.me op verrassingstrip? Ik zou wel willen, maar het is een ander verhaal of ik het ook echt durf. Het is dan ook niet altijd eenvoudig om de daad bij het woord te voegen en je grootste angsten, schuldgevoelens of onzekerheden aan de kant te zetten. Soms lijken ‘willen’ en ‘durven’ mijlenver bij elkaar vandaan te staan. Hoe kom je dan toch zover dat je iets niet alleen heel graag wilt, maar ook echt doet? Dit zijn 5 tips om je daarbij te helpen.