Blogdip? | 10 inspiratiebronnen voor bloggen (of schrijven)

Inspiratie is een apart iets. Soms staar ik een hele tijd inspiratieloos naar een wit beeldscherm. En even later komt de inspiratie me juist aanwaaien op een moment waarop ik er niets mee kan doen. Gelukkig heb ik tot nu toe niet bepaald te klagen gehad over mijn inspiratie als blogger. Maar wat nu als je als blogger of schrijver opeens een inspiratiedip hebt? Op zo’n moment zijn de blogideeën dichterbij dan je misschien denkt. Dit zijn 10 inspiratiebronnen waar ik dankbaar gebruik van maak voor mijn blog.

inspiratiebronnen bloggers schrijvers

 1. Tafelgesprekken. Mijn eigen favoriete inspiratiebron voor artikelen zijn de verhalen thuis aan de eettafel of op mijn werk in de kantine. Dit artikel ontstond bijvoorbeeld uit een gesprek met collega’s over blunders. Al met al, moet ik al heel wat credits voor blogonderwerpen geven aan inspirerende gesprekspartners.
 2. Social media. Naast dat ik Twitter en Instagram heerlijk vermakelijk vind, stuit ik er ook weleens op inspirerende onderwerpen. Dat kunnen trending topics zijn, maar ook persoonlijke verhalen, mini-anekdotes, mooie quotes of zelfs discussies die je via Twitter op de voet volgt.
 3. Tijdschriften. Tijdschriften als Flow, Margriet, &C of Linda hebben me al vaker op een idee gebracht voor een blogartikel. Soms is het een quote die me inspireert en soms zet een vraag in een interview me al aan het denken. Als je een tijdschrift maar aandachtig genoeg leest, komt er vaak wel een leuk onderwerp opborrelen.
 4. Mooie foto’s. Soms kan een mooie foto al een inspiratiebron zijn voor mijn blog. Dat kunnen productfoto’s zijn, maar ook foto’s van een persoon, onze katten of zelfs een bos bloemen. Laat een foto op je inwerken en neem de tijd om te brainstormen. Zo kwam ik door een foto van Paco op het idee voor dit artikel over de kat uit de boom kijken.
 5. Dingen waar je tegenaan loopt. Soms kun je ook inspiratie halen uit minder leuke dingen. Merk je dat je ergens moeite mee hebt? Ook dat kan een onderwerp voor een artikel of verhaal zijn. Neem je eigen situatie als uitgangspunt, bedenk hoe je het wilt oplossen en schrijf daar eens iets over.
 6. Bloopers of grappige momenten. Als ik een keer iets niet zo slims doe of even om mezelf moet lachen, kan dat me ook inspireren voor mijn blog. Zo schreef ik op basis van wat grappige overpeinzingen van mezelf een artikel over de redenen waarom ik onder een steen leef.
 7. Songteksten. Als je heel aandachtig luistert, zitten er ook in songteksten weleens mooie zinnen die je aan het denken zetten. Zelfs de titel van een liedje kan je al inspireren om over een bepaald onderwerp te schrijven. Of je de songtekst nu als uitgangspunt neemt of een paar zinnen in je artikel verwerkt, het kan allemaal.
 8. Mijlpalen en jubilea. Terugblikken op het verleden kan je ook de nodige bloginspiratie geven. Leuk om bijvoorbeeld een jaar na je afstuderen eens stil te staan bij wat er in dat jaar is gebeurd. Maar denk ook eens aan een blogjubileum, een relatiemijlpaal of zoveel jaar geleden een mooie reis hebben gemaakt.
 9. Verhalen die je opvangt. Als blogger kan ik soms als een ware paparazzo meeluisteren naar wat ik om me heen hoor. Als je je oren spitst, vang je zelfs in de bus of metro soms nog leuke verhalen op. Niet dat je die uitgebreid op je blog hoeft te beschrijven, maar het kan je zomaar op een onderwerp brengen om over te schrijven. Mijn beste tip tegen een blogdipje is dan ook: ga eropuit en let goed op alles wat je hoort en ziet.
 10. Lezers. Elke dag ben ik zo blij en dankbaar voor alle reacties die ik ontvang op mijn artikelen. Ook zijn reacties nog weleens een inspiratiebron voor nieuwe blogs. Vraag lezers bijvoorbeeld eens wat ze nog graag willen lezen of plaats een verzoekje aan je lezers om vragen aan jou in te dienen. Zo kwam bij mij dit artikel over mijn blogambities tot stand doordat iemand daar een vraag over stelde.

Wat is voor jou een inspiratiebron voor je blog of ander schrijfwerk?

Volg:
Deel:

52 Reacties

 1. 27 juli 2017 / 07:22

  Wanneer ik niks doe of op vakantie ben, krijg ik ook wel inspiratie. Verder is het dagelijks leven een goede bron. Voor mijn werk ben ik tegenwoordig vaker inspiratieloos dan een paar jaar geleden. Ik heb letterlijk al duizenden artikelen geschreven voor een site,dus misschien is dat niet zo gek. Voor mijn eigen blog schrijf ik zonder vaste frequentie, dus daar is het niet zo’n probleem.
  Shirley blogde over…Sprookjesachtig Sintra

  • Romy
   Auteur
   27 juli 2017 / 21:34

   Wauw, echt petje af voor hoeveel artikelen je al voor je werk hebt geschreven! Ik kan me voorstellen dat je dan soms even niet weet waar je nog over kan schrijven. En vakanties of rustige dagen kunnen inderdaad een fijne bron zijn om inspiratie vandaan te halen!

 2. Sylvia
  27 juli 2017 / 08:06

  Wat een leuke tips! Ik haal ook veel inspiratie uit mijn omgeving en natuurlijk mijn dochtertje.
  Sylvia blogde over…Wishlist – Sieraden

 3. 27 juli 2017 / 08:06

  Handige tips! In principe heb ik nooit een gebrek aan inspiratie, wel merk ik dat ik na een hele dag websiteteksten schrijven voor mijn werk, ik regelmatig te moe ben om nog een zinnig woord op te schrijven :-) Ik blog het lekkerst als ik uitgerust ben, dan zit ik in een flow en schrijf ik meerdere artikelen achter elkaar.
  Marieke blogde over…Welkom in Bakkum – Tag

  • Romy
   Auteur
   27 juli 2017 / 22:03

   Ik kan me er wel wat bij voorstellen dat je na een dag schrijven even geen letter meer kunt zien ;) Zelf schrijf ik ook altijd het liefst in het weekend of ‘s ochtends vroeg voor mijn werk.

 4. 27 juli 2017 / 08:20

  Goede tips! Sommige zou ik zelf niet hebben kunnen bedenken :). Zelf helpt ook winkelen me, haha! Als ik dan nieuwe producten zie die ik interessant vind bijvoorbeeld.
  Kim blogde over…Glow & Highlights Palette Action

  • Romy
   Auteur
   27 juli 2017 / 22:04

   Winkelen kan inderdaad ook inspiratie opleveren :) Ik had dat laatst met mijn bezoekje aan de IJ-hallen. Toen ik daar van alles tegenkwam, kreeg ik niet alleen ideeën voor een shoplog, maar ook voor leuke andere onderwerpen :)

  • Romy
   Auteur
   27 juli 2017 / 22:05

   Heerlijk toch? Precies zoals het vaak het fijnst is: dat je kunt bloggen over wat jou bezighoudt in je leven :) Dat vind ik ook altijd het leukst om over te schrijven.

 5. 27 juli 2017 / 08:49

  Leuk dat jij je inspiratie zo uit het dagelijks leven haalt. Bij mijn historische onderwerpen gaat dat niet altijd, maar regelmatig vraag ik me af: hoe deden mensen dit vroeger? Of: Waren mensen hier 150 jaar geleden ook al mee bezig? (Meestal wel). Verder haal ik inspiratie uit boeken, oude prenten en foto’s en familieverhalen.
  Josephine blogde over…Filmtip: La Gloire de Mon Père

  • Romy
   Auteur
   27 juli 2017 / 22:09

   Ik vind het juist zo knap hoe jij de vertaalslag weet te maken van de Victoriaanse tijd naar dingen die mensen ook nu bezighouden. Juist daarom zijn je artikelen ook voor mensen zonder een specifieke voorliefde voor geschiedenis zo leuk om te lezen :)

  • Romy
   Auteur
   27 juli 2017 / 22:12

   Van die insteek alleen al word ik blij! :) Even iets heel anders, maar ik vertelde laatst mijn moeder over jullie blog en ze werd meteen nieuwsgierig naar alle anekdotes. Jullie hebben er dus sinds kort een nieuwe e-mailvolger bij, die zelfs net begon over ‘Goh, had jij die blog van Never Dull Moments van vandaag al gelezen?’ :)

 6. 27 juli 2017 / 09:18

  Bij mij komt er tijdens mijn dagelijkse wandeling altijd zó veel omhoog! Die ideeën noteer ik dan altijd gelijk in mijn telefoon. Bij mii helpt het om naar mensen te kijken, maar ook door te dagdromen en naar foto’s te kijken op bijvoorbeeld mijn telefoon of hardeschijf. Maar tot nu toe vind ik mensen echt het meest inspirerend! Mensen om mij heen, lezers, random mensen die je regenkomt…
  Sandra blogde over…Blijmakers | Leuke & vrolijke telefoonhoesjes

  • Romy
   Auteur
   27 juli 2017 / 22:13

   Wat mooi om te horen dat je je inspiratie uit zoveel dingen en mensen om je heen haalt. Er gebeurt ook soms zoveel meer in je omgeving dan je denkt en juist dat maakt het zo leuk om eens te wandelen en van alles te noteren :) Dat dagdromen doe ik ook graag tijdens bijvoorbeeld een wandeling en heeft al zo vaak nieuwe ideeën opgeleverd. Heerlijk!

 7. 27 juli 2017 / 09:19

  Bedankt voor de tips!Ik moet zegen dat ik op dit moment genoeg inspiratievoer heb. Ik haal dit met name vanuit mijn werkveld en verhalen van vouwen met kinderen. Leuk om te lezen waar jij je inspiratie zoal vandaan haalt. Zeker omdat je elke dag een artikel publiceert, lijkt me dat soms best een klus.
  Aneta blogde over…De 9 leukste kinderkleding webshops in Nederland

  • Romy
   Auteur
   27 juli 2017 / 22:15

   Alleen maar leuk om te horen dat je op dit moment barst van de inspiratie :) Ik vind het zo leuk hoe je je werk, ervaringen en interesses combineert op je blog! Zelf heb ik gelukkig ook nog nooit echt zonder inspiratie gezeten. Als ik even niets weet, heb ik altijd een lijstje achter de hand met onderwerpen waar ik nog een keer over wil schrijven :)

 8. Donna
  27 juli 2017 / 09:37

  Op het moment zit ik in een tegenovergestelde dip! Heb zo veel inspiratie dat ik niet weet wanneer ik de artikelen moet in plannen. Heb al zo veel in het vooruitzicht! Ik krijg voornamelijk inspiratie van mijn dagelijks leven en dingen waar ik tegen aan loop of gedaan heb!
  Donna blogde over…Dunkirk – Film Review

  • Romy
   Auteur
   27 juli 2017 / 22:16

   Haha, zo’n ‘dip’ kan natuurlijk ook! Alleen maar leuk om te horen dat je echt barst van de inspiratie! Dat is een goed teken dat je nog lang met veel plezier kunt blijven bloggen :)

 9. 27 juli 2017 / 10:19

  Altijd handig deze tips :) Ik haal zelf vaak inspiratie uit Pinterest en Facebookgroepen. Als mensen vaak dezelfde dingen vragen denk ik: Hé, daar moet een artikel over komen!
  Anne blogde over…Trouwjurken trends in 2017

  • Romy
   Auteur
   27 juli 2017 / 22:16

   Oh, dat is ook een slimme inspiratiebron inderdaad! Uit social media kun je soms de leukste onderwerpen halen door alleen al de gesprekken of vragen van anderen te volgen :)

 10. Mike
  27 juli 2017 / 10:37

  Super bedankt voor de tips, kan ze goed gebruiken! Op dit moment mis ik nog een beetje inspiratie, zeker omdat ik wil werken aan twee artikelen per week. En nu ik zie hoe lastig dit al is, heb ik des te meer bewondering dat je dagelijks een artikel weet te schrijven.
  Mike blogde over…Slopend, maar heerlijk rondje lopen

  • Romy
   Auteur
   27 juli 2017 / 22:21

   Dankjewel voor je compliment :) En wat betreft het bedenken van onderwerpen, wat vooral heel erg helpt bij mij is om alle onderwerpen op te schrijven die in je opkomen. Hoe stom ze misschien ook lijken, je weet maar nooit of er toch nog eens een artikel uit voortkomt. Zo heb je altijd een idee achter de hand als je even zonder inspiratie zit.

 11. Priscilla
  27 juli 2017 / 10:51

  Goede tips! Ik haal voornamelijk inspiratie uit het dagelijks leven. Ik deel natuurlijk veel van mijn eigen leven en overal waar ik een mening over heb is potentieel blogonderwerp. Ik deel graag dingen die ik meemaak, recepten, DIY’s maar soms vind ik het ook leuk om trend-artikelen te schrijven. Die inspiratie komt dan inderdaad vaak van trending onderwerpen op social media of tv.
  Priscilla blogde over…Elke dag iets anders – anti-verveeltips voor de maand augustus

  • Romy
   Auteur
   27 juli 2017 / 22:22

   Wat leuk om te horen waar jij allemaal je inspiratie vandaan haalt! Stiekem vind ik juist blogs als de jouwe met allerlei verschillende onderwerpen die echt uit iemands eigen leven komen het leukst :)

 12. 27 juli 2017 / 12:02

  Goede tips! Handig om in je achterhoofd te houden als je even inspiratie nodig hebt. Ik schrijf ook al mijn ideeën op, zodat ik altijd iets te schrijven heb, zelfs op wat mindere dagen. Gelukkig heb ik nu even een redelijke flow te pakken.
  Annika blogde over…EOS Lip Balm Strawberry Sorbet

 13. Charel
  27 juli 2017 / 13:38

  Bij mij verschilt het enorm soms ik heb ik bergen artikelen klaar en de andere keer heb ik niks klaarliggen. Meestal geef ik mezelf dan tijd en ga mezelf niet pushen!
  Charel blogde over…Kiko longeyes plus active mascara

 14. Merel
  27 juli 2017 / 15:40

  Ik ga er nooit echt voor zitten voor inspiratie maar meestal borrelt er zo iets op. Dan schrijf ik het op in een van de vele schriftjes of als ik achter de computer zit dan schrijf ik het gelijk in de kalender plug in van wordpress. Super handig. Van pintrest krijg ik af en toe ook nog wel een inspiratieboost.
  Merel blogde over…Review Garnier Hydrabomb Sheet Masker

  • Romy
   Auteur
   27 juli 2017 / 22:24

   Oh ja, Pinterest is ook een goede! Daar moet ik me ook eens iets meer in gaan verdiepen, want volgens mij is het heerlijk om daar een vrij uurtje door te brengen :) En wat handig dat de inspiratie bij jou vaak spontaan in je opkomt. Die kalenderplug-in klinkt ook heel fijn trouwens. Daar ga ik ook maar eens naar kijken :)

  • Romy
   Auteur
   27 juli 2017 / 22:24

   Wat leuk om te horen dat je iets kunt met mijn tips :) En inderdaad, soms moet je op een inspiratieloos dagje gewoon maar denken ‘Dan vandaag maar niet!’

 15. Nikita
  27 juli 2017 / 19:32

  Ik was ooit blogger, boekenblogger. Dat maakte mij niet meer gelukkig, dus dat heb ik stopgezet. Maar mijn blog had ook een kantje zoals jouw blog en dat kantje vond ik superleuk om te schrijven en dat mis ik wel. Het probleem is gewoon dat ik bang ben na even zonder inspiratie te vallen. Dat is het enige wat mij tegenhoudt. Maar ik mis het schrijven wel

  • Romy
   Auteur
   27 juli 2017 / 22:26

   Uit je reactie blijkt wel heel duidelijk dat je het schrijven echt mist inderdaad. Ik kan me voorstellen dat het best lastig is om de stap naar bloggen weer te zetten. Is het niet een idee om gewoon eens wat artikelen te schrijven in een Word-bestandje? Dan kun je in ieder geval genieten van het schrijfproces zonder dat je de druk voelt om eens in de zoveel tijd iets te plaatsen. En als je dan toch nog eens overweegt om een blog te beginnen, heb je al meteen een paar artikelen achter de hand :)

 16. 27 juli 2017 / 21:46

  Fijne tips weer Romy. Je zou jouw artikelen met tips een keer moeten bundelen, Vaker Vrolijk met een harde kaft in plaats van een scherm ;-)

  Bloggen en inspiratie gaat hier altijd verschillend, ik pak meestal onderwerpen die op dat moment spelen in mijn leven en schrijf daar dan graag over.
  Nesrin blogde over…Mijn hardloopbloopers

  • Romy
   Auteur
   27 juli 2017 / 22:27

   Oeh, wat een mooi compliment :) Wie weet komt dat boek er ooit nog eens. Lijkt me wel heel erg tof in ieder geval :)
   En alleen maar leuk om te horen dat jij graag dingen bespreekt op je blog die op dat moment gaande zijn in je leven. Dat maakt het heel actueel en persoonlijk en dat is juist zo leuk om te lezen!

 17. Robin Valentine
  27 juli 2017 / 21:58

  wat een leuk artikel met handige tips :) de foto die je erbij gemaakt hebt is ook mooi.

  • Romy
   Auteur
   27 juli 2017 / 22:28

   Ah lief! Dankjewel voor je compliment :)

 18. Anne
  28 juli 2017 / 13:28

  Handig, dit soort tips! Bij mij ontstaan de meeste ideeën als ik offline ben en niks doe. Zoals treinreisen en vanaf het station naar huis lopen. Dan heb ik niks om handen en ben ik alleen met mijn gedachten en vaak zijn dat de momenten waarop me opeens iets te binnnen schiet of het ‘klikt’ in mijn hoofd.

  • Romy
   Auteur
   28 juli 2017 / 20:33

   Heel herkenbaar wat je zegt! Juist dat soort rustige momentjes waarop je even alleen bent met je gedachten zijn vaak zo inspirerend :)

 19. 28 juli 2017 / 15:45

  Mooie lijst! Knap dat je eigenlijk door het minste of geringste al inspiratie kunt krijgen: ik probeer ook wel zo te denken, maar bij mij komt het echt vooral vort uit mijn dagelijkse dingen en gedachten. Maar ik heb eigenlijk nog nooit om blogideeën verlegen gezeten, dus ik doe vast iets goed :)
  Vivian blogde over…Five Films Friday #3

  • Romy
   Auteur
   28 juli 2017 / 20:37

   Zeker weten doe jij ‘iets’ goed :) Ik vind het zelf ook het meest inspirerend als bloggers hun artikelen op hun dagelijks leven baseren. Bij jou kan ik ook echt merken dat je uit eigen ervaring spreekt en juist dat maakt je artikelen zo fijn om te lezen.

 20. 29 juli 2017 / 23:21

  Goeie tips! Aan inspiratie geen gebrek op het moment, maar zulke tips zijn altijd handig. Ik haal mijn inspiratie vooral uit het dagelijks leven. En dat kan van alles zijn.
  Jenn blogde over…Action shoplog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge