Blogdip? | 10 inspiratiebronnen voor bloggen (of schrijven)

27 jul 2017 | Carrière en ondernemen, Lifestyle | 52 reacties

Inspiratie is een apart iets. Soms staar ik een hele tijd inspiratieloos naar een wit beeldscherm. En even later komt de inspiratie me juist aanwaaien op een moment waarop ik er niets mee kan doen. Gelukkig heb ik tot nu toe niet bepaald te klagen gehad over mijn inspiratie als blogger. Maar wat nu als je als blogger of schrijver opeens een inspiratiedip hebt? Op zo’n moment zijn de blogideeën dichterbij dan je misschien denkt. Dit zijn 10 inspiratiebronnen waar ik dankbaar gebruik van maak voor mijn blog.

inspiratiebronnen bloggers schrijvers

 1. Tafelgesprekken. Mijn eigen favoriete inspiratiebron voor artikelen zijn de verhalen thuis aan de eettafel of op mijn werk in de kantine. Dit artikel ontstond bijvoorbeeld uit een gesprek met collega’s over blunders. Al met al, moet ik al heel wat credits voor blogonderwerpen geven aan inspirerende gesprekspartners.
 2. Social media. Naast dat ik Twitter en Instagram heerlijk vermakelijk vind, stuit ik er ook weleens op inspirerende onderwerpen. Dat kunnen trending topics zijn, maar ook persoonlijke verhalen, mini-anekdotes, mooie quotes of zelfs discussies die je via Twitter op de voet volgt.
 3. Tijdschriften. Tijdschriften als Flow, Margriet, &C of Linda hebben me al vaker op een idee gebracht voor een blogartikel. Soms is het een quote die me inspireert en soms zet een vraag in een interview me al aan het denken. Als je een tijdschrift maar aandachtig genoeg leest, komt er vaak wel een leuk onderwerp opborrelen.
 4. Mooie foto’s. Soms kan een mooie foto al een inspiratiebron zijn voor mijn blog. Dat kunnen productfoto’s zijn, maar ook foto’s van een persoon, onze katten of zelfs een bos bloemen. Laat een foto op je inwerken en neem de tijd om te brainstormen. Zo kwam ik door een foto van Paco op het idee voor dit artikel over de kat uit de boom kijken.
 5. Dingen waar je tegenaan loopt. Soms kun je ook inspiratie halen uit minder leuke dingen. Merk je dat je ergens moeite mee hebt? Ook dat kan een onderwerp voor een artikel of verhaal zijn. Neem je eigen situatie als uitgangspunt, bedenk hoe je het wilt oplossen en schrijf daar eens iets over.
 6. Bloopers of grappige momenten. Als ik een keer iets niet zo slims doe of even om mezelf moet lachen, kan dat me ook inspireren voor mijn blog. Zo schreef ik op basis van wat grappige overpeinzingen van mezelf een artikel over de redenen waarom ik onder een steen leef.
 7. Songteksten. Als je heel aandachtig luistert, zitten er ook in songteksten weleens mooie zinnen die je aan het denken zetten. Zelfs de titel van een liedje kan je al inspireren om over een bepaald onderwerp te schrijven. Of je de songtekst nu als uitgangspunt neemt of een paar zinnen in je artikel verwerkt, het kan allemaal.
 8. Mijlpalen en jubilea. Terugblikken op het verleden kan je ook de nodige bloginspiratie geven. Leuk om bijvoorbeeld een jaar na je afstuderen eens stil te staan bij wat er in dat jaar is gebeurd. Maar denk ook eens aan een blogjubileum, een relatiemijlpaal of zoveel jaar geleden een mooie reis hebben gemaakt.
 9. Verhalen die je opvangt. Als blogger kan ik soms als een ware paparazzo meeluisteren naar wat ik om me heen hoor. Als je je oren spitst, vang je zelfs in de bus of metro soms nog leuke verhalen op. Niet dat je die uitgebreid op je blog hoeft te beschrijven, maar het kan je zomaar op een onderwerp brengen om over te schrijven. Mijn beste tip tegen een blogdipje is dan ook: ga eropuit en let goed op alles wat je hoort en ziet.
 10. Lezers. Elke dag ben ik zo blij en dankbaar voor alle reacties die ik ontvang op mijn artikelen. Ook zijn reacties nog weleens een inspiratiebron voor nieuwe blogs. Vraag lezers bijvoorbeeld eens wat ze nog graag willen lezen of plaats een verzoekje aan je lezers om vragen aan jou in te dienen. Zo kwam bij mij dit artikel over mijn blogambities tot stand doordat iemand daar een vraag over stelde.

Wat is voor jou een inspiratiebron voor je blog of ander schrijfwerk?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

52 Reacties

 1. Maaike

  Bedankt voor de tips!

  Antwoord
 2. jonna@burgertrutjes

  Altijd handig dit soort tips! Inspiratie komt en gaat altijd bij mij. Soms ram ik er ineens 5 artikelen uit en soms pas de avond van te voren.

  Antwoord
 3. Shirley

  Wanneer ik niks doe of op vakantie ben, krijg ik ook wel inspiratie. Verder is het dagelijks leven een goede bron. Voor mijn werk ben ik tegenwoordig vaker inspiratieloos dan een paar jaar geleden. Ik heb letterlijk al duizenden artikelen geschreven voor een site,dus misschien is dat niet zo gek. Voor mijn eigen blog schrijf ik zonder vaste frequentie, dus daar is het niet zo’n probleem.

  Antwoord
  • Romy

   Wauw, echt petje af voor hoeveel artikelen je al voor je werk hebt geschreven! Ik kan me voorstellen dat je dan soms even niet weet waar je nog over kan schrijven. En vakanties of rustige dagen kunnen inderdaad een fijne bron zijn om inspiratie vandaan te halen!

   Antwoord
 4. Sofie

  Bij mij is het vooral mijn dagelijkse leven. Dingen die ik eet, gebruik of uitprobeer of situaties die ik meemaak (leuke of minder leuke).

  Antwoord
 5. Sylvia

  Wat een leuke tips! Ik haal ook veel inspiratie uit mijn omgeving en natuurlijk mijn dochtertje.

  Antwoord
 6. Marieke

  Handige tips! In principe heb ik nooit een gebrek aan inspiratie, wel merk ik dat ik na een hele dag websiteteksten schrijven voor mijn werk, ik regelmatig te moe ben om nog een zinnig woord op te schrijven :-) Ik blog het lekkerst als ik uitgerust ben, dan zit ik in een flow en schrijf ik meerdere artikelen achter elkaar.

  Antwoord
  • Romy

   Ik kan me er wel wat bij voorstellen dat je na een dag schrijven even geen letter meer kunt zien ;) Zelf schrijf ik ook altijd het liefst in het weekend of ‘s ochtends vroeg voor mijn werk.

   Antwoord
 7. Susan

  Oh wat een handige tips! Ik heb op dit moment genoeg inspiratie :)

  Antwoord
 8. Loes

  Ik zit niet in een dipje, maar toch is zo’n artikel altijd handig! Leuk om wat tips en inspiratiebronnen te lezen!

  Antwoord
 9. Kim

  Goede tips! Sommige zou ik zelf niet hebben kunnen bedenken :). Zelf helpt ook winkelen me, haha! Als ik dan nieuwe producten zie die ik interessant vind bijvoorbeeld.

  Antwoord
  • Romy

   Winkelen kan inderdaad ook inspiratie opleveren :) Ik had dat laatst met mijn bezoekje aan de IJ-hallen. Toen ik daar van alles tegenkwam, kreeg ik niet alleen ideeën voor een shoplog, maar ook voor leuke andere onderwerpen :)

   Antwoord
 10. Liset - Beautydagboek

  Heel vaak borrelt er wat bij me op omdat ik daar over nadenk. Dingen die me op dat moment bezig houden of inspireren qua fashion/beauty. Eigenlijk is het gewoon een afspiegeling van mijn leven, haha.

  Antwoord
  • Romy

   Heerlijk toch? Precies zoals het vaak het fijnst is: dat je kunt bloggen over wat jou bezighoudt in je leven :) Dat vind ik ook altijd het leukst om over te schrijven.

   Antwoord
 11. Josephine

  Leuk dat jij je inspiratie zo uit het dagelijks leven haalt. Bij mijn historische onderwerpen gaat dat niet altijd, maar regelmatig vraag ik me af: hoe deden mensen dit vroeger? Of: Waren mensen hier 150 jaar geleden ook al mee bezig? (Meestal wel). Verder haal ik inspiratie uit boeken, oude prenten en foto’s en familieverhalen.

  Antwoord
  • Romy

   Ik vind het juist zo knap hoe jij de vertaalslag weet te maken van de Victoriaanse tijd naar dingen die mensen ook nu bezighouden. Juist daarom zijn je artikelen ook voor mensen zonder een specifieke voorliefde voor geschiedenis zo leuk om te lezen :)

   Antwoord
 12. Neverdullmoments

  Leuke tips! Bij mij is het heel simpel: wanneer ik ergens om moet lachen, verschijnt het meestal (tenzij het echt een inside joke, of iets heel lulligs is) op de blog!

  Antwoord
  • Romy

   Van die insteek alleen al word ik blij! :) Even iets heel anders, maar ik vertelde laatst mijn moeder over jullie blog en ze werd meteen nieuwsgierig naar alle anekdotes. Jullie hebben er dus sinds kort een nieuwe e-mailvolger bij, die zelfs net begon over ‘Goh, had jij die blog van Never Dull Moments van vandaag al gelezen?’ :)

   Antwoord
 13. Sandra

  Bij mij komt er tijdens mijn dagelijkse wandeling altijd zó veel omhoog! Die ideeën noteer ik dan altijd gelijk in mijn telefoon. Bij mii helpt het om naar mensen te kijken, maar ook door te dagdromen en naar foto’s te kijken op bijvoorbeeld mijn telefoon of hardeschijf. Maar tot nu toe vind ik mensen echt het meest inspirerend! Mensen om mij heen, lezers, random mensen die je regenkomt…

  Antwoord
  • Romy

   Wat mooi om te horen dat je je inspiratie uit zoveel dingen en mensen om je heen haalt. Er gebeurt ook soms zoveel meer in je omgeving dan je denkt en juist dat maakt het zo leuk om eens te wandelen en van alles te noteren :) Dat dagdromen doe ik ook graag tijdens bijvoorbeeld een wandeling en heeft al zo vaak nieuwe ideeën opgeleverd. Heerlijk!

   Antwoord
 14. Aneta

  Bedankt voor de tips!Ik moet zegen dat ik op dit moment genoeg inspiratievoer heb. Ik haal dit met name vanuit mijn werkveld en verhalen van vouwen met kinderen. Leuk om te lezen waar jij je inspiratie zoal vandaan haalt. Zeker omdat je elke dag een artikel publiceert, lijkt me dat soms best een klus.

  Antwoord
  • Romy

   Alleen maar leuk om te horen dat je op dit moment barst van de inspiratie :) Ik vind het zo leuk hoe je je werk, ervaringen en interesses combineert op je blog! Zelf heb ik gelukkig ook nog nooit echt zonder inspiratie gezeten. Als ik even niets weet, heb ik altijd een lijstje achter de hand met onderwerpen waar ik nog een keer over wil schrijven :)

   Antwoord
 15. Donna

  Op het moment zit ik in een tegenovergestelde dip! Heb zo veel inspiratie dat ik niet weet wanneer ik de artikelen moet in plannen. Heb al zo veel in het vooruitzicht! Ik krijg voornamelijk inspiratie van mijn dagelijks leven en dingen waar ik tegen aan loop of gedaan heb!

  Antwoord
  • Romy

   Haha, zo’n ‘dip’ kan natuurlijk ook! Alleen maar leuk om te horen dat je echt barst van de inspiratie! Dat is een goed teken dat je nog lang met veel plezier kunt blijven bloggen :)

   Antwoord
 16. Jessica J.

  Heel erg goede tips, dit. Van een groot deel hiervan maak ik zelf ook dankbaar gebruik. :-)

  Antwoord
 17. Anne

  Altijd handig deze tips :) Ik haal zelf vaak inspiratie uit Pinterest en Facebookgroepen. Als mensen vaak dezelfde dingen vragen denk ik: Hé, daar moet een artikel over komen!

  Antwoord
  • Romy

   Oh, dat is ook een slimme inspiratiebron inderdaad! Uit social media kun je soms de leukste onderwerpen halen door alleen al de gesprekken of vragen van anderen te volgen :)

   Antwoord
 18. Mike

  Super bedankt voor de tips, kan ze goed gebruiken! Op dit moment mis ik nog een beetje inspiratie, zeker omdat ik wil werken aan twee artikelen per week. En nu ik zie hoe lastig dit al is, heb ik des te meer bewondering dat je dagelijks een artikel weet te schrijven.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je compliment :) En wat betreft het bedenken van onderwerpen, wat vooral heel erg helpt bij mij is om alle onderwerpen op te schrijven die in je opkomen. Hoe stom ze misschien ook lijken, je weet maar nooit of er toch nog eens een artikel uit voortkomt. Zo heb je altijd een idee achter de hand als je even zonder inspiratie zit.

   Antwoord
 19. Darina

  Goede tips! Ik haal vooral inspiratie uit Pinterest, en magazines.

  Antwoord
 20. Priscilla

  Goede tips! Ik haal voornamelijk inspiratie uit het dagelijks leven. Ik deel natuurlijk veel van mijn eigen leven en overal waar ik een mening over heb is potentieel blogonderwerp. Ik deel graag dingen die ik meemaak, recepten, DIY’s maar soms vind ik het ook leuk om trend-artikelen te schrijven. Die inspiratie komt dan inderdaad vaak van trending onderwerpen op social media of tv.

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk om te horen waar jij allemaal je inspiratie vandaan haalt! Stiekem vind ik juist blogs als de jouwe met allerlei verschillende onderwerpen die echt uit iemands eigen leven komen het leukst :)

   Antwoord
 21. Annika

  Goede tips! Handig om in je achterhoofd te houden als je even inspiratie nodig hebt. Ik schrijf ook al mijn ideeën op, zodat ik altijd iets te schrijven heb, zelfs op wat mindere dagen. Gelukkig heb ik nu even een redelijke flow te pakken.

  Antwoord
 22. TypischKim

  Dat zijn inderdaad handige inspiratiebronnen! Ik haal echt overal en nergens inspiratie vandaan, haha.

  Antwoord
 23. Charel

  Bij mij verschilt het enorm soms ik heb ik bergen artikelen klaar en de andere keer heb ik niks klaarliggen. Meestal geef ik mezelf dan tijd en ga mezelf niet pushen!

  Antwoord
 24. Merel

  Ik ga er nooit echt voor zitten voor inspiratie maar meestal borrelt er zo iets op. Dan schrijf ik het op in een van de vele schriftjes of als ik achter de computer zit dan schrijf ik het gelijk in de kalender plug in van wordpress. Super handig. Van pintrest krijg ik af en toe ook nog wel een inspiratieboost.

  Antwoord
  • Romy

   Oh ja, Pinterest is ook een goede! Daar moet ik me ook eens iets meer in gaan verdiepen, want volgens mij is het heerlijk om daar een vrij uurtje door te brengen :) En wat handig dat de inspiratie bij jou vaak spontaan in je opkomt. Die kalenderplug-in klinkt ook heel fijn trouwens. Daar ga ik ook maar eens naar kijken :)

   Antwoord
 25. Evelyne

  Goeie tips! Wanneer ik eens vastzit met mijn inspiratie, ga ik andere blogs lezen, schuim ik het internet af of zeg ik gewoon eens ‘foert, vandaag niet’. Toch zal ik wel genoeg inspiratie halen uit jouw tips ;)

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk om te horen dat je iets kunt met mijn tips :) En inderdaad, soms moet je op een inspiratieloos dagje gewoon maar denken ‘Dan vandaag maar niet!’

   Antwoord
 26. Nathalie

  Dit zijn echt handige tips! Die ga ik zeker onthouden?

  Liefs, Nathalie

  Antwoord
 27. Nikita

  Ik was ooit blogger, boekenblogger. Dat maakte mij niet meer gelukkig, dus dat heb ik stopgezet. Maar mijn blog had ook een kantje zoals jouw blog en dat kantje vond ik superleuk om te schrijven en dat mis ik wel. Het probleem is gewoon dat ik bang ben na even zonder inspiratie te vallen. Dat is het enige wat mij tegenhoudt. Maar ik mis het schrijven wel

  Antwoord
  • Romy

   Uit je reactie blijkt wel heel duidelijk dat je het schrijven echt mist inderdaad. Ik kan me voorstellen dat het best lastig is om de stap naar bloggen weer te zetten. Is het niet een idee om gewoon eens wat artikelen te schrijven in een Word-bestandje? Dan kun je in ieder geval genieten van het schrijfproces zonder dat je de druk voelt om eens in de zoveel tijd iets te plaatsen. En als je dan toch nog eens overweegt om een blog te beginnen, heb je al meteen een paar artikelen achter de hand :)

   Antwoord
 28. Nesrin

  Fijne tips weer Romy. Je zou jouw artikelen met tips een keer moeten bundelen, Vaker Vrolijk met een harde kaft in plaats van een scherm ;-)

  Bloggen en inspiratie gaat hier altijd verschillend, ik pak meestal onderwerpen die op dat moment spelen in mijn leven en schrijf daar dan graag over.

  Antwoord
  • Romy

   Oeh, wat een mooi compliment :) Wie weet komt dat boek er ooit nog eens. Lijkt me wel heel erg tof in ieder geval :)
   En alleen maar leuk om te horen dat jij graag dingen bespreekt op je blog die op dat moment gaande zijn in je leven. Dat maakt het heel actueel en persoonlijk en dat is juist zo leuk om te lezen!

   Antwoord
 29. Robin Valentine

  wat een leuk artikel met handige tips :) de foto die je erbij gemaakt hebt is ook mooi.

  Antwoord
  • Romy

   Ah lief! Dankjewel voor je compliment :)

   Antwoord
 30. Anne

  Handig, dit soort tips! Bij mij ontstaan de meeste ideeën als ik offline ben en niks doe. Zoals treinreisen en vanaf het station naar huis lopen. Dan heb ik niks om handen en ben ik alleen met mijn gedachten en vaak zijn dat de momenten waarop me opeens iets te binnnen schiet of het ‘klikt’ in mijn hoofd.

  Antwoord
  • Romy

   Heel herkenbaar wat je zegt! Juist dat soort rustige momentjes waarop je even alleen bent met je gedachten zijn vaak zo inspirerend :)

   Antwoord
 31. Vivian

  Mooie lijst! Knap dat je eigenlijk door het minste of geringste al inspiratie kunt krijgen: ik probeer ook wel zo te denken, maar bij mij komt het echt vooral vort uit mijn dagelijkse dingen en gedachten. Maar ik heb eigenlijk nog nooit om blogideeën verlegen gezeten, dus ik doe vast iets goed :)

  Antwoord
  • Romy

   Zeker weten doe jij ‘iets’ goed :) Ik vind het zelf ook het meest inspirerend als bloggers hun artikelen op hun dagelijks leven baseren. Bij jou kan ik ook echt merken dat je uit eigen ervaring spreekt en juist dat maakt je artikelen zo fijn om te lezen.

   Antwoord
 32. Jenn

  Goeie tips! Aan inspiratie geen gebrek op het moment, maar zulke tips zijn altijd handig. Ik haal mijn inspiratie vooral uit het dagelijks leven. En dat kan van alles zijn.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs