introversie vooroordelen 3

Introversie | 7 vooroordelen over introvert zijn die niet altijd kloppen

 • 14 juli 2023
 • 4 Reacties

Een tikkeltje stilletjes, vaak verlegen en graag woonachtig in een hutje op de hei. Dat zijn zomaar een paar vooroordelen over introversie. En hoewel er vast introverten zijn die nergens liever wonen dan in een boshuisje in the middle of nowhere of die verlegen zijn, geldt dat zeker niet voor elke introvert. In mijn ogen zijn er nogal wat onterechte vooroordelen over introversie. Zo ga ik zelf als introvert liever op stedentrip dan dat ik een week in een boshuisje doorbreng. Dit zijn nog 7 vooroordelen die zéker niet altijd kloppen over introverte mensen.  

Wat is introversie?

Introversie is een karaktereigenschap waarmee je wordt geboren. Zo’n 22% van de mensen in Nederland is introvert (terwijl 54% extravert en 24% ambivert is). Introvert zijn houdt in dat je meer naar binnen dan naar buiten toe gericht bent. Je haalt vooral energie uit dingen voor jezelf doen, zelfstandig werken of zelf op dingen broeden. Dat betekent niet dat je contact met anderen stom of lastig vindt of daar geen energie uit kunt halen. Het betekent alleen dat je na zoiets als een feestje of een lange vergadering vaak tijd alleen nodig hebt om bij te tanken.

Op de site van Psychologie Magazine las ik trouwens iets interessants over introversie. Er is een idee dat extraverten van nature ondergestimuleerd zijn. Zij hebben dus méér prikkels (van buitenaf) nodig om optimaal te functioneren. Introverten zitten van nature al op het juiste stimulatieniveau. Zodra zij er prikkels van buitenaf bij krijgen, raken ze overgestimuleerd en hebben ze dus eerder rust nodig. Vond ik wel een interessante manier om ernaar te kijken!

Wat ik merk van introversie?

Introverte mensen staan erom bekend dat ze meer energie halen uit alleen zijn dan uit dingen samen doen met anderen (wat natuurlijk niet betekent dat ze als een ware kluizenaar graag 24/7 alleen zijn!).

Dit zijn andere introversie-kenmerken die ik bij mezelf herken en die ook mede-introverten misschien bekend voorkomen:

 • Ik ben van mezelf vrij rustig. Ik ben in gezelschap meestal één van de stillere personen.
 • In drukke omgevingen met veel mensen raak ik relatief snel overprikkeld (meer dan extraverte mensen uit mijn omgeving).
 • Ik heb een levendige binnenwereld en ben in mijn hoofd altijd druk met gedachten, plannen en overpeinzingen.  
 • Mijn hobby’s zijn vooral alleen-activiteiten (bloggen, schrijven, fotograferen, koken…).
 • Ik ben soms meer een observator dan een deelnemer. Ik vind het soms al heerlijk om in stilte ergens bij te zijn en alles in me op te nemen wat er gebeurt.
 • Ik ben bedachtzaam. Ik kan urenlang over dingen nadenken, sta vaak stil bij mogelijke nadelen of risico’s en ben zeker niet impulsief (behalve als het om kringloopkoopjes gaat).
 • Ik heb relatief veel tijd voor mezelf nodig. Ik heb grote bewondering voor mensen die na een propvol weekend vol sociaaldoenerij op maandagochtend nog rechtovereind staan en vrolijk op het werk verschijnen.
 • Ik houd meer van gesprekken op een dieper niveau dan van small talk over het weer van vandaag en je dagelijkse werk.
 • Bij spontane vragen of improviseerverzoeken sta ik al snel met mijn mond vol tanden. Als je me spontaan vraagt om iets te presenteren, is de kans groot dat er weinig zinnigs uit mijn mond komt. Met wat voorbereiding rolt er een meer doordachte woordenbrij over mijn lippen.
introversie vooroordelen 2

Introversie en extraversie vormen een schaal

Overigens zijn introversie en extraversie twee kanten van een schaal. Het is dus niet zo dat je per se óf heel introvert óf heel extravert bent. Er zijn ook momenten waarop ik als introvert wél de oren van iemands hoofd klets of wél veel energie haal uit een leuke afspraak met anderen.

Je hebt waarschijnlijk altijd kenmerken van beide. Of misschien ben je in de ene situatie meer introvert en in de andere meer extravert. In het laatste geval noem je het “ambivert”.

7 onterechte vooroordelen over introversie

Nu moet ik bekennen dat ik labeltjes altijd wat dubbel vind. Aan de ene kant kunnen ze je veel herkenning geven. Aan de andere kant zorgt een label er al snel voor dat je in een bepaald hokje gestopt wordt. Een hokje waar je misschien helemaal niet 100% in past of waar mensen vooroordelen over hebben die soms wel en soms niet kloppen.

Dit zijn in mijn ogen 7 dingen die vaak over introverten worden gedacht, maar die lang niet altijd waar zijn.

1. “Je bent verlegen”

Introversie en verlegenheid zijn niet hetzelfde. Verlegenheid betekent dat je dingen niet durft te zeggen of het spannend vindt om (nieuwe) contacten aan te gaan.

Introverte mensen zijn niet standaard verlegen. Ze voelen gewoon niet altijd de behoefte om druk aanwezig te zijn in een groep.

Ik kan prima genieten van een verjaardag door naar de gesprekken van anderen te luisteren. Daar draag ik dan op mijn minder aanwezige manier iets aan bij. Voor mij is dat prima. Ik geniet heus, soms meer in stilte dan een ander misschien.

Het idee dat je als introvert verlegen bent, komt vooral doordat er meer extraverte dan introverte mensen op de wereld rondlopen. Extravert gedrag (zoals meer aanwezig zijn en graag op mensen afstappen) wordt daardoor vaker als de standaard gezien.

Maar weet dat er niets mis is met wat stiller zijn. Dat maakt je niet verlegen of schuw. Het zit gewoon in je dat je graag luistert of observeert en ook kunt genieten zonder op de praatstoel te zitten. Of misschien kijk je eerst de kat uit de boom en verander je dan alsnog in een kletser. Ook prima!

2. “Je bent niet sociaal”

Heel eerlijk? Als er een avondvullend feestje gepland staat of als ik 12 uur op een familiedag moet doorbrengen in een groep van twintig man, zie ik daar soms een pietsie tegenop. Tja, mijn innerlijke introvert zou die uren liever in haar fijne cocon thuis doorbrengen. Maar dat betekent niet dat ik liever niet onder de mensen ben. Als ik een weekend niemand spreek, voel ik ook ernstig de behoefte om iemand de oren van het hoofd te kletsen (meestal is Bart dan het slachtoffer).

Als introvert laad je over het algemeen niet op van sociale gelegenheden. Die kosten je meer energie dan tijd alleen, terwijl extraverte mensen juist sociale dingen nodig hebben om hun energieniveau op peil te houden. Maar introversie betekent niet een gebrek aan sociale vaardigheden. Het betekent alleen dat je bepaalde sociale behoeften in mindere mate hebt dan extraverten. Je kunt alsnog heel erg genieten van contact met anderen en de behoefte voelen om soms op een feestje te verschijnen of in een gezellig drukke kantoortuin te zitten. Als het maar in balans is met tijd alleen.

introversie vooroordelen

3. “Je bent geen teamplayer”

Van nature werk ik inderdaad graag in mijn uppie. Ik kan me prima focussen en krijg het makkelijkst letters op papier als ik in mijn eentje achter een laptopscherm zit. Maar dat betekent niet dat je als introvert gedoemd bent tot een bestaan als zzp’er of als een kluizenaar uithangende thuiswerker. Introverten kunnen prima werken in teams- of met opdrachtgevers of collega’s. Doe ik zelf ook altijd graag!

Op de werkvloer heb je zowel extraverte als introverte mensen nodig. Stel je voor dat een team alleen maar uit mensen bestaat die graag op de voorgrond staan en energie halen uit socializen. Dan wordt lang niet al het werk gedaan. Introverte mensen zijn vaak goed in dingen analyseren, gefocust zelfstandig werk doen en langere tijd aan één ding werken. Dat is bij bijna elke werkgever óók belangrijk.

Introversie gaat gepaard met allerlei nuttige kwaliteiten. Zo zijn dit een paar kwaliteiten die je vaak ziet bij introversie:

 • Je kunt goed in je eentje werken.
 • Je bereidt je uitgebreid voor en denkt goed na over wat je zegt of voorstelt.
 • Je bent analytisch en hebt veel oog voor detail.
 • Je kunt langere tijd aan hetzelfde project werken zonder je te vervelen.
 • Je kunt goed luisteren naar anderen.

En als je het gevoel hebt dat jouw introversie vooral een last is op het werk, dan zit je misschien niet helemaal op je plek. Zo had ik in mijn oude baan soms vier of vijf uur op een dag vergaderingen. Dat slurpte me compleet leeg, terwijl mijn collega daar juist energie van kreeg. Pas later ging ik beseffen dat ik steeds probeerde om mezelf een extravert karakter aan te meten door te doen alsof dit wél mijn ding was. Ik moest niet proberen om mezelf in een extraverte baan te laten passen. Ik moest werk vinden dat beter bij me paste.

4. “Je bent gesloten”

Dit heb ik zelf weleens te horen gekregen omdat ik in grote groepen niet meteen op de voorgrond treed. Maar ik denk dat mensen uit mijn eigen omgeving me allesbehalve “gesloten” zouden noemen. Op mijn blog en ook in het echt ben ik vrij open over wat er in mijn leven speelt, over leuke en minder leuke dingen die ik heb meegemaakt en over hoe ik me voel. Zodra ik mensen beter ken, vind ik het zeker fijn om open en eerlijk over die dingen te kletsen. Ik vind het juist mooi om over diepgaandere dingen te praten dan het weer, wasmachines en nieuwe filmtitels (waar ik bijna altijd nog nooit van heb gehoord).

Het kan wel zo zijn dat je als introvert de kat uit de boom kijkt en je dus niet vanaf minuut 1 blootgeeft. Ook ik wil me eerst vertrouwd voelen bij iemand voordat ik het achterste van mijn tong laat zien. Dat is niet gesloten of gereserveerd, maar gewoon een karaktertrek waar op zich weinig op aan te merken is.

5. “Je moet je kunnen aanpassen aan de extraverte norm”

Ik heb lang gedacht dat mijn introversie afwijkend was. Dat het een probleem was dat ik moest oplossen. Misschien bestond er wel een coach die me ervan kon afhelpen of moest ik gewoon gaan werken in een heel extraverte functie. Dan zou ik vast vanzelf “losser” worden. Pas na een tijdje ging ik beseffen dat je niet aan extraverte plaatjes hoeft te voldoen als introvert.

Dingen die typisch introvert aan je zijn, zijn geen dingen die “gefixt” hoeven te worden. Introversie is een eigenschap, geen stoornis.

Dat inzicht heeft mijn leven een stuk makkelijker gemaakt. Ik heb inmiddels door dat je in plaats van je extraverter voor te doen beter kunt aftasten wat jouw introversie inhoudt, welke behoeften jij hebt en hoe je daar gehoor aan kunt geven.

Waar ik eerder gerust op zaterdag naar twee activiteiten ging en de zondag daarna ook nog een hele dag met een vriendin in een stad rondhing, zou ik het nu bij alleen die zondag met een vriendin houden. Ik weet dat 1) ik meer kan genieten van de tijd met die vriendin door mijn agenda op zaterdag leeg te houden, en 2) dat ik op zondag minder afgepeigerd thuiskom als ik mijn energie voor die afspraak had bewaard.

Naar je introverte behoeften luisteren maakt het veel makkelijker om met je introversie om te gaan.

introversie vooroordelen 3

6. “Als ondernemer moet je extravert zijn”

Ik vond het best spannend om mezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Ik ben niet het stereotype salespersoon die vele netwerkborrels afgaat en flink op de voorgrond treedt om zichzelf te verkopen. Maar eigenlijk was ik de enige die dacht dat ik om die reden geen ondernemer kon zijn. Ik heb inmiddels ontdekt dat introvert zijn én ondernemen prima samengaat.

Ik sla zelf zo goed als elke vrijmibo voor ondernemers af, maar heb wel genoeg klanten. Ik vind het bijvoorbeeld wel heel tof om dingen van mezelf te laten zien op LinkedIn of om langdurig samen te werken zodat je echt een connectie met opdrachtgevers opbouwt. In mijn werk als ondernemer heb ik er oprecht nog nooit last van gehad dat ik niet die outgoing salesvrouw ben. Ik heb mijn eigen (meer introverte en zachtaardige) manier van marketing en sales, en dat werkt voor mij prima.

Het mooie is dat ik door te ondernemen op mijn introverte manier juist opdrachtgevers aantrek die bij mij passen. Zo ben ik onwijs trots dat ik voor diverse prachtige organisaties interviews afneem en uitwerk tot uitgebreide artikelen. Ik geloof zeker dat het daarbij juist een voordeel is dat ik liever luister dan dat ik zelf aan het woord ben.

7. “Je blijft het liefst op de achtergrond”

Dit lijkt misschien geen gekke gedachte, aangezien introverten niet altijd haantje de voorste zijn of het hoogste woord hebben. Maar alsnog kun je het in sommige situaties tof vinden om op de voorgrond te treden, een keer wél veel aandacht te krijgen of iets te doen in de spotlights in plaats van achter de coulissen.

Zo vond ik het heel gaaf om een training in bloggen te geven, waarbij wel degelijk alle ogen op mij gericht waren. Dat was een buiten-mijn-comfortzone-ding dat ik graag wilde oppakken. Daarnaast deel ik op mijn blog natuurlijk best veel over mezelf. Als ik al die kwetsbare kantjes voor mezelf had gehouden, waren er minder ogen op mij gericht geweest. Toch vind ik bloggen fantastisch. Het is een manier om sociale connecties aan te gaan terwijl ik toch in mijn eigen fijne bubbel zit. Om te kletsen zonder daarvoor op een luidruchtig feestje te staan.

Ja, in sommige situaties sta ik graag ergens achteraan om vooral niet op te vallen. Maar soms vind ik het gaaf om mezelf wél te laten zien. En dat geldt vast voor elke introvert. Er zijn genoeg introverte acteurs, sprekers, mensen die YouTube-video’s maken en daarmee miljoenen mensen bereiken…

Dus laat je als introvert zeker niet tegenhouden om tóch het podium te pakken (op welke manier dan ook).

Introversie is niet wie je bent; het is maar één eigenschap

Je bent als mens veel meer dan enkel “introvert” of “extravert”. In sommige aspecten voldoe je misschien aan het stereotype introverte plaatje en vink je alle vooroordelen af. In andere opzichten kun je ervan afwijken. Dat maakt jou jou. Het maakt je mens. Geen introvert is hetzelfde, net zoals geen extravert gelijk is.

Dus laat je nooit in hokjes pushen door vooroordelen van anderen. Plaats ook jezelf niet te veel in een hokje. Het is bijna nooit óf het één óf het ander. Het is veel vaker een beetje van beide. Of het ene in situatie 1 en het andere in situatie 2.

Wees gewoon jezelf. Geef toe aan jouw al dan niet introverte behoeften, accepteer je introverte kanten, maar laat ook zeker de andere kanten aan jou er zijn en durf buiten je comfortzone te gaan. Je bent altijd meer dan welk label dan ook.

Ben jij introvert? En zo ja, heb je één van de vooroordelen hierboven weleens gehoord?

introversie vooroordelen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Ria 14 juli 2023 op 9:06 pm - Beantwoord

  “Je mag jezelf best wat meer laten zien”. Gelukkig doen we dat op een manier die bij ons past. En dat we echt ons ‘mannetje’ wel staan 🙂 💪🏻

 2. Simone 15 juli 2023 op 9:28 am - Beantwoord

  Ik weet van mezelf dat ik ambivert ben, maar ik heb ook best wel wat trekjes van een introvert gekregen sinds corona. Ik ben nu wel meer op mezelf als daarvoor.

 3. Evelyne - Gouden Momenten 16 juli 2023 op 7:11 pm - Beantwoord

  Ik ben een introvert persoon, die dan bij bepaalde mensen (vrienden, collega’s, ..) eens extravert kan zijn. Toch kan ik soms opladen van een uitje met vrienden, familie, .. en kan de batterij soms leeglopen wanneer er weinig tot niets te doen is in een bepaalde periode.

 4. Saskia 22 juli 2023 op 10:18 am - Beantwoord

  Voor ieder persoon is dat heel anders. Ik ben zelf een extrovert qua karakter maar heb heel veel hobby’s die juist bij introvert horen. En kan ook heerlijk genieten van alleen zijn of in mijn bubbel.

Recente blogs

Unsuccessful adulting #3 | Verkeerde koffie & vergeten bammetjes

28 januari 2020|Persoonlijk|

Ik mag dan de laatste tijd meer schrijven over huishoudhacks en kookideeën, maar stiekem bega ik nog heel wat bloopers als (niet meer zo) kersverse volwassene. Gelukkig maar, want dat houdt de boel lekker in balans! Na artikel 1 en 2 over successful adulting heb ik nog steeds aan niet al te succesvolle acties geen gebrek. Tijd om in deel 3 weer een paar onhandige dingen op te biechten, waaronder een wel héél studentikoze actie.

Romige risotto met broccoli, erwten & walnoten (vegan!)

3 januari 2024|Recepten|

Dat risotto één van mijn lievelingskostjes is, had je misschien al gemerkt. Ik experimenteer daarom graag met lekkere risotto-varianten. Toen ik laatst van een broccoli-stronk en een paar roosjes af moest, kwam ik op het idee voor deze risotto met broccoli. Het bleek een mega-hit. Met pesto, een romig sausje van cannelini-bonen en soja-room, groene tuinerwten en stukjes walnoot heb je een heerlijk feestmaal op tafel. De broccoli-risotto kost je hooguit 30 minuten om te maken en is meteen een goede manier om de broccoli tot de stronk aan toe op te krijgen. Zo maak je dit groeneterijke gerecht, dat lekker is voor het hele gezin!

De innerlijke criticus, hoe kom je daarvan af? (5 tips)

10 mei 2021|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Heb jij ook zo'n irritante stem in je hoofd zitten? Zo één die je te pas en te onpas laat weten dat je ergens niets van zult bakken of dat je niet goed genoeg bent? Je innerlijke criticus dus. Ratelen kan-ie als de beste, maar het is meestal niet veel positiefs wat er uit zijn mond komt. Ben jij daar, net als ik, aardig klaar mee? Dan heb je misschien iets aan deze 5 tips om jouw interne criticus voortaan sneller de deur te wijzen.