introverte ondernemer

7 dingen die ik als introverte ondernemer anders aanpak

 • 11 oktober 2021
 • 12 Reacties

Ondernemers zijn toch van die supersociale mensen-mensen die het liefst elke avond op een netwerkborrel staan? Ik zal eerlijk met je zijn: dat beeld had ik voordat ik zelf ondernemer werd. Het was één van de redenen dat ik mezelf de stap naar het ondernemerschap nog niet zo snel zag zetten. Want ik ben niet die fanatieke borrelbezoeker die het liefst tot het eind blijft. Zo zijn er wel meer dingen die ik als introverte ondernemer misschien “anders” doe dan het clichébeeld dat ik zelf ook had. Deze 7 dingen!

“Anders” als introverte ondernemer? Nee joh!

Laat ik beginnen met mijn eigen vooroordeel onderuit halen. Pas als ondernemer ben ik gaan ontdekken dat er absoluut niet één type ondernemer bestaat. Als introverte ondernemer ben je niet afwijkend. Niet gek. Niet totaal anders. Iedere ondernemer (en ook elke werknemer) pakt dingen op zijn eigen manier aan. Ieder heeft zo zijn eigen krachten en eigen dingen waar hij tegen aanloopt.

 • Introvert zijn heeft bijvoorbeeld vaak ook voordelen. In mijn geval:
 • Ik ben wat bedachtzaam en kan daardoor vaak kritische vragen stellen waar klanten wat aan hebben.
 • Ik wals niet over mensen heen, en krijg weleens terug dat mensen het daardoor fijn vinden om met me samen te werken. Zo zal ik nooit iemand overhalen om met mij te werken als diegene daar zelf helemaal geen zin in heeft of het geld er niet voor over heeft. Dan niet.
 • Doordat ik goed op mezelf kan zijn, kan ik ook heel gefocust werken. Gênant maar waar: soms ben ik in totale focus met oortjes in en wil Bart iets vragen, maar hoor ik zijn vraag vier keer niet en belt hij me daarom maar op vanuit de andere kamer. Oeps! 😉

Nog iets wat ik in mijn oren ben gaan knopen: veel mensen worden ondernemer omdat ze houden van de vrijheid die het ondernemerschap brengt. Vrijheid betekent ook je eigen ding kunnen doen. Er zijn ongetwijfeld veel ondernemers die wél dol zijn op netwerkborrels en graag calls doen vanuit de auto terwijl ze van afspraak naar afspraak racen. Maar dat alles betekent niet dat dát is wat een ondernemer is.

Je kunt het ook heerlijk vinden om in je eentje op zolder teksten te schrijven, een webshop te runnen zonder veel klantcontact of wat dan ook. Ik merkte in het begin dat ik probeerde om aan mijn eigen ideaalbeelden te voldoen.

Ik voelde me helemaal cool als ik ook naar drie afspraken achter elkaar rende. “Lekker bezig!”, kreeg ik dan ook van anderen te horen. Maar dat alles paste helemaal niet zo goed bij mij.

Wat voelt het als een opluchting dat ik nu meer mijn eigen ding kan doen en mezelf als introverte ondernemer heb geaccepteerd!

Ding 1. Ik ben geen netwerkborrelganger

Althans, af en toe vind ik dat best. Maar ik ben zeker niet iemand die keer op keer zijn gezicht laat zien. Ik blijf het best ongemakkelijk vinden om aan vreemden je bedrijf pitchen zonder dat ze zelf interesse hebben getoond in je diensten. Ik ben gewoon niet zo’n visitekaartjesstrooier die graag voor Jan en alleman in het dorp teksten schrijft (heb ik overigens ook de tijd niet voor #luxeprobleem).

Dan kies ik veel liever leuke borrels uit waar bijvoorbeeld ondernemers van mijn leeftijd zijn of waar andere ambitieuze vrouwen zijn met wie ik *pas op: jeukwoord!* kan levelen. En heel eerlijk? Soms skip ik ook de borrels na een vergadering of meeting. Ik merk dat zo’n borrel wel heel leuk is maar dat ik er ook heel veel van mezelf voor moet geven. Soms bewaar ik die energie liever voor het werken aan teksten of een-op-een-contact met klanten.

Ding 2. Ik heb een belmax

Mij niet bellen als ik die dag al vijf calls heb gehad. Ik ben het laatste jaar mijn telefoneergrenzen beter gaan bewaken. Meestal plan ik belafspraken zoveel mogelijk van tevoren in (vindt de ander vaak ook fijn!) en tussendoor neem ik heus weleens op voor kleine dingen. Maar ik grijp niet meer direct naar mijn telefoon zodra die rinkelt. Ik weet op een drukke dag gewoon dat ik niet mijn beste versie van mezelf ben als ik dan tussen de deadlines door ook nog iemand uitgebreid te woord moet staan.

Vond ik in het begin stom van mezelf (tot op het “Kan ik niet gewoon normaal doen?!” aan toe). Nu besef ik dat iedereen er meer aan heeft dat ik grenzen bewaak en zelf mijn agenda beheer. Het is ook qua productiviteit een aanrader trouwens. En hoe meer ik me in productiviteit ben gaan verdiepen de laatste tijd, hoe meer ik besef dat ik dit veel eerder had moeten (en ook: mogen) doen. Zonder schaamte.

introverte ondernemer

Ding 3.  Ik heb soms reactietijd nodig.

Over sommige vragen wil ik goed nadenken voordat ik meteen op mijn “Laat ik maar mensen tevreden houden!”-stem afga in plaats van op mijn onderbuikgevoel. Het schijnt dat introverte mensen vaak dingen uitgebreider voor zichzelf willen afwegen, terwijl extraverte mensen vaker hardop brainstormen. Ik ben in dat opzicht absoluut een introvert.

Als iemand me een lastige inhoudelijke vraag stelt of als ik een nieuw verzoek krijg, denk ik daar het liefst in stilte over na. Daarom verwerk ik feedback op teksten bijvoorbeeld ook liever vanuit opmerkingen in Word dan er over de telefoon over te sparren. Dan heb ik de tijd om er rustig over na te denken en kan ik iemand vaak veel beter adviseren. 

Verder vraag ik klanten altijd om een korte vragenlijst in te vullen vóór het eerste telefoongesprek. Dat werkt efficiënter voor beide kanten en geeft mij de tijd om alvast over goede vragen na te denken. 

Ding 4. Ik ben geen grote klessebes onder werktijd

Soms voel ik me als introverte ondernemer een wat saaie thuiswerkcollega voor Bart, die gewend is zijn kantoorplek te delen met andere gezellige kantoormensen. Ik ben zo iemand die een paar uur met oortjes in naar een scherm kan staren en haar vingers vooral wild over het toetsenbord laat gaan. Je moet dan hard roepen wil ik je opmerken.

Sterker nog: soms zit ik zo full focus in mijn tekst met mijn oortjes in dat Bart me na vier keer roepen zonder gehoor maar appt, zodat ik wel reageer. Oepsie!

We lunchen wel gezellig samen en spreken elkaar uiteraard weleens over hoe de dag gaat, maar verder ben ik geen heel sociaal dier als ik gefocust in een tekst zit. Ben ik ook maar oké gaan vinden! Ook toen ik nog op kantoor werkte, vond ik het fijn om een groot deel van de tijd gewoon gefocust aan projecten te zitten.

Ding 5. Doe mij maar een goede dagplanning

Ik ben een planner op de pootjes en noteer bijna alles wat ik doe op een dag strak in mijn agenda. Ik houd van heldere planningen afspreken met opdrachtgevers (wat zij meestal ook alleen maar waarderen) en moet daardoor ook weleens ‘nee’ verkopen voor spontane verzoekjes als er iets tussendoor komt waar ik de ruimte niet voor heb.

Mijn eerste twee jaar als ondernemer schoof ik voor spoedverzoekjes alles in mijn agenda op; nu durf ik daarin gerust strak vast te houden aan mijn oorspronkelijke planning en aan te geven dat ik pas later tijd heb. Je hoort weleens mensen die vooral heel blij worden van allerlei spontane afspraken, onaangekondigde lunches samen en plotselinge deadlines. Ik kan wat deadlinestress op z’n tijd zeker waarderen, maar verder maak je mij vooral blij met een heldere planning.

introverte ondernemer 2

Ding 6. Ik vind niets mis met een afspraakloze dag (of twee)

Van afspraak naar afspraak rijden en dan in de auto ook nog een call houden? Dat was vroeger hoe ik het ondernemen helemaal voor me zag. Ik heb het een tijdje geprobeerd om mezelf in zo’n hokje te stoppen, maar voor mij werkte het voor geen meter. Ik raakte er nogal gespannen door en miste dan mijn tijd alleen met mijn computer. Mensen vragen weleens “Vind je ondernemen niet eenzaam?”. Maar nee, ik vind het juist fijn om op een werkdag wat tijd alleen te hebben. Die tijd helpt mij op te laden voor afspraken of voor sociale privédingen ‘s avonds.

Ik heb er nul moeite mee als ik een dag alleen achter mijn PC zit zonder calls of meetings. Sterker nog, na een drukke dag vol calls kan ik er juist naar uitzien om de volgende dag alleen met mijn computer te zijn.

Ik let dan ook altijd op dat ik bijvoorbeeld niet twee buiten-de-deur-afspraken op een dag heb. En om eerlijk te zijn doe ik bijna alles digitaal. Ook los van corona trouwens. Dat scheelt veel reistijd en uitlaatgassen, en het zorgt ervoor dat ik ook gewoon mensen in Groningen of Maastricht kan helpen zonder dat de afstand een ding is. Leve het digitale tijdperk!

Ding 7. Vaak genoeg sla ik leuke ondernemersuitjes af

Ik denk dat dit mijn grootste uitdaging als introverte ondernemer is geweest. Best regelmatig krijg ik uitnodigingen voor leuke afspraken, uitjes of borrels. Kom eens gezellig koffie drinken bij ons kantoor (één uur bij mij vandaan). Zullen we eens lunchen? Heb je zin om bij die meeting (waar je niet per se bij hoeft te zijn) aan te sluiten? Ik denk dat ook niet-introverte ondernemers dat wel zullen herkennen. Als je nooit ‘nee’ zegt, zou je bij wijze van spreken elke dag gezellig kunnen koffie drinken met anderen. Heel gezellig, maar niet heel leuk en efficiënt meer als je dat dagelijks doet.

Ik ben daar een stuk selectiever in geworden. Een enkele keer plan ik graag wat gezelligs in en geniet ik daar ook oprecht van. Maar vaak genoeg zeg ik dingen af. Ik tast vooral goed bij mezelf af: geeft dit me energie of kost het vooral energie? En als het energie kost, levert het dan ook iets op? Als het antwoord op die laatste vraag ‘nee’ is, zeg ik datzelfde woord ook tegen de uitnodiger. Heel lief dat je aan me denkt, maar nee bedankt.

Je mag ondernemen of werken op jouw manier

Een van de lessen die ik vooral het laatste jaar als introverte ondernemer ben gaan leren? Denk niet dat jouw behoeften raar zijn. Als iedereen het op manier A aanpakt (of lijkt aan te pakken), betekent dat niet dat jij dat moet volgen. Mensen werken graag met je samen om wie je bent, dus wees jezelf. Ik heb gemerkt dat ik het afgelopen jaar veel heb samengewerkt met ondernemers die ontzettend goed op mijn waarden aansluiten – en andersom. Door jezelf te zijn, trek je ook de mensen aan die bij je passen.

Dus maak van jezelf niet die Zuidas-chick als je dat niet bent. Prop jezelf niet in een kokerrok of driedelig pak als je meer van de knalgele truien bent. En dwing jezelf niet om glimlachend op elke netwerkborrel te verschijnen als jij die tijd liever thuis of in een Zoom-call doorbrengt.

Wat elke ondernemers- of werknemersgids op internet je ook aanpraat, je mag het op jouw manier doen. Graag zelfs.

Daar word je alleen maar een leuker mens (en ondernemer of werknemer) door voor anderen.

Hoe houd jij je grenzen voor jezelf in de gaten qua werk?

introverte ondernemer 4

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 11 oktober 2021 op 6:32 am - Beantwoord

  Mooi artikel. Ik hou ook niet zo van netwerkborrels. Ik bewaak wel beter mijn grenzen de laatste tijd door een betere planning en aan te geven als iets me niet gaat lukken.

 2. Meaghan 11 oktober 2021 op 8:28 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar dit artikel! Ik ben geen ondernemer, maar ook ik ben niet zo van de netwerkborrels, de bedrijfsuitjes en uitgebreid op kantoor kletsen onder werktijd. En ook die reactietijd heb ik nodig om even goed over zaken na te denken. Van mijn werkgever krijg ik gelukkig veel ruimte om zelf mijn afspraken in te plannen en om te beslissen of ik wel of niet op kantoor kom werken. Soms zie ik er echt tegenop om naar kantoor te gaan. Door Corona vind ik dat nog lastiger geworden en moet ik een grotere drempel over, omdat het minder vanzelfsprekend is. Sociaal doen vind ik het afgelopen jaar eigenlijk wat lastiger geworden, omdat Corona me zo veel rust bood. Ik probeer wel goed mijn grenzen in de gaten te houden en zo af en toe toch mijn gezicht te laten zien, omdat dat nu eenmaal beter is voor een project waar ik aan werk of voor de sociale cohesie, maar ik zal zeker niet fulltime teruggaan naar kantoor, dat is niks voor mij.

  • Romy 23 oktober 2021 op 8:29 am - Beantwoord

   Goed dat je je ervan bewust bent dat 40 uur op kantoor zijn voor jou niet fijn voelt. Dat begrijp ik trouwens helemaal. Ik snap dat het wel lastig is na zo’n lange periode van thuiswerken om weer wat meer afspraken te hebben, op kantoor te zijn, etc. Inderdaad, dat thuis zijn en geen reistijd hebben geeft toch wel veel rust.
   Gelukkig biedt je werkgever je daarin wel veel ruimte. Dat is al zo fijn. En inderdaad, goed je grenzen blijven aanvoelen en aangeven. Maar zo te horen ben je daar supergoed mee bezig.

 3. Geke 11 oktober 2021 op 9:03 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar.
  Ook mijn insteek is veranderd in de loop van de tijd dat ik bezig ben. Nu ga ik naar potentiële klanten met het idee dat ik alleen maar kan voorstellen wie ik ben en wat ik doe, en als hen dat aanspreekt en iets lijkt, kunnen we een fijne samenwerking beginnen. Zo niet, even goede vrienden.
  Mezelf geen stress en druk meer opleggen en zoals je zegt, net dan komen de ‘juiste’ klanten wel.

  • Romy 23 oktober 2021 op 8:27 am - Beantwoord

   Wat mooi hoe jij er nu ook wat luchtiger in staat! Mensen kopen van mensen, houd ik mezelf ook altijd voor. En klikt het net niet, dan inderdaad even goede vrienden en gaat het gewoon over. Ook prima! Het ondernemen is zoveel leuker als je werkt met klanten die echt bij je passen 🙂

 4. Audrey 11 oktober 2021 op 9:58 am - Beantwoord

  Supergoed dat je hebt ontdekt dat ondernemen ook gewoon op jouw manier kan! Bij mijn vorige werk was mijn baas (eigenaar van het bedrijf) nogal extravert, inderdaad het type dat over mensen heen walste en heel actief zichzelf promootte. Een van de grootste issues was dat ze dat ook van mij verwachtte, zo’n houding. Was er weinig werk, dan wilde ze dat ik ook ging bellen naar klanten. “Je kent ze toch al, en mensen vinden het altijd leuk als je belt”, riep ze dan. Terwijl ik alleen maar kon denken: “eh, buiten jouw bubbel zijn er heel veel mensen die dat niet vinden?” Als ik sprak vanuit het introverten-oogpunt, zag ze dat als een negatieve/pessimistische instelling, terwijl ik juist gewoon goed kon aanvoelen dat iemand die tijdens het telefoongesprek aardig en beleefd deed zich er eigenlijk niet echt prettig bij voelde. Nou ja, blij dat ik er weg ben 😉

  • Romy 23 oktober 2021 op 8:26 am - Beantwoord

   Wat stom dat ze haar eigen extravertheid ook op jou projecteerde! Ik ken genoeg mensen die het helemaal niet leuk vinden als ze spontaan worden gebeld voor precies niks, waaronder ikzelf 😉 Dus ik snap je helemaal!
   Toevallig schreef ik laatst voor een opdrachtgever een artikel over introvert of extravert zijn. Toen ik daar onderzoek naar deed, las ik op een paar plekken dat introverte mensen van nature wat bedachtzamer zijn en vaker kritische vragen zullen stellen voordat ze starten. Ik heb zelf inderdaad ook weleens het stempeltje “negatief” of “moeilijk” gekregen als ik bij een nieuw plan (op het werk of privé) vraagtekens ging zetten. Sinds ik dat artikel heb geschreven, prent ik mezelf steeds in: “Ik ben gewoon bedachtzaam en dat kan ook handig zijn” 🙂

   Anyway, goed dat je niet meer voor die baas werkt inderdaad!

 5. Johanna 11 oktober 2021 op 11:32 am - Beantwoord

  Helemaal mee eens. En die vrijheid is nu juist het grote voordeel van zelfstandigen. Op bijna alle punten kan ik me aansluiten. Ik werk het liefst alleen in een ruimte, geen afleiding en precies zo als ik het wil. En ik bepaal wat ik doe, wat ik wil bereiken en wat ik dan moet doen. En die bedenktijd neem ik vooral bij grotere of complexere zaken. En bij alle aankopen, die ze je proberen optedringen. Ik bedenk dan of het het geld waard is, of ik het nodig heb etc. En in meer als 50% komt er een negatief antwoord uit. En dat spaart ook weer ergernis. Overigens is dat netwerken natuurlijk leuk en soms zinvol, maar je geld verdien je er niet mee. Je geld verdien je met opdrachten uitvoeren, en daar blijft minder tijd voor over.

 6. Naomi 11 oktober 2021 op 12:14 pm - Beantwoord

  Heel mooi. En ook mooi om te zien dat het dus op deze manier óók werkt. Ik denk dat mensen de afgelopen anderhalf jaar (ook zij die wél hielden/houden van het rennen van afspraak naar afspraak) wel steeds meer zijn gaan inzien dat het zoals jij het doet ook kan. Lijkt mij behoorlijke winst.

  • Romy 22 oktober 2021 op 11:40 pm - Beantwoord

   Ja, ik denk ook dat corona echt wel een verschil heeft gemaakt. Vind het sowieso tof om te zien thuiswerken nu veel meer wordt omarmd, zelfs bij bedrijven die daar eerst fel op tegen waren.

 7. Giovanna Jansen 11 oktober 2021 op 4:32 pm - Beantwoord

  Mooi artikel en herkenbare punten. Netwerkborrels en ondernemersuitjes zijn ook niet aan mij besteed. Sinds ik beter mijn grenzen ben gaan bewaken door die dingen niet te doen als het mij niet per definitie iets op gaat leveren en bijvoorbeeld ook niet te veel telefoontjes op een dag te plannen evenals een telefoontje soms niet meteen op te nemen merk ik dat dat veel rust geeft. Waardoor ik dan weer productiever ben.

  • Romy 22 oktober 2021 op 11:38 pm - Beantwoord

   Goed dat je daarin naar je eigen gevoel en grenzen luistert! Het is zo belangrijk om ondernemen en überhaupt werken op jouw manier aan te pakken 🙂 En het grappige vind ik zelf dat klanten of collega’s daar vaak juist respect voor hebben of het fijn vinden dat je daarin je eigen pad trekt, terwijl ik het eerder altijd spannend vond dat te doen.

Recente blogs

Wat kreeg ik dit jaar voor Sinterklaas?

5 december 2019|Lifestyle|

Ook al is het vandaag pas 5 december, stiekem heb ik mijn Pakjesavonden alweer achter de rug. Ja, je leest het goed: meervoud. De families van mijn beide ouders zijn nogal enthousiaste Sinterklaasvierders, dus vallen we elk jaar twee keer met onze neus in de boter rond 5 december. Vriendlief en ik kwamen eerst met een mooie score thuis van een dobbelspel bij familie #1. En vervolgens bleek mijn lootje (lees: oma) bij familie #2 ook flink te hebben uitgepakt met leuke cadeaus. Ik laat je graag zien met welke cadeaus ik dit jaar ben verwend.

Mijn vrolijke kerstkoopjes voor dit jaar kerst

3 december 2020|Lifestyle|

Dit jaar gingen tot nu toe alle feestjes niet door vanwege het je-weet-wel-virus. Daarom is er één feest waar ik iets extra moois van wil maken: kerst. Niet met grootse familiediners natuurlijk, maar wel met leuke kerstdecoratie. Aangezien ik vrij weinig kerstuitzet heb, gunde ik mezelf wat nieuwe kerstaankopen. Ik shopte veel leuke dingen bij elkaar om van mijn boom dit jaar iets extra feestelijks (met een kitsch tintje) te maken. Oké, en ik kocht er meteen wat andere kerstdingen bij. De boom staat nog niet, maar mijn nieuwste kerstkoopjes laat ik je wel graag zien.

Dankbaar zijn voor je dierbaren (op 7 mooie manieren)

26 oktober 2021|Positiviteit|

Je kunt het zeggen met een doos Merci-chocolaatjes, met bloemen of met een prachtige brief. Hoe je het ook doet, de woorden ‘Dank je wel’ hebben een haast magisch effect. Die kleine moeite voor jou kan voor de ander ontzettend veel betekenen. Ook ik probeer meer dankbaar te zijn voor mensen van wie ik houd. En dan bij voorkeur niet voor een gunst, maar gewoon. Zomaar. Dit zijn 7 manieren om anderen je dankbaarheid te laten zien.