Is het gras wel groener aan de overkant?

 • 18 september 2016
 • 10 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Ik weet nog goed dat ik als kind het liefst elke dag bij mijn  vriendinnetjes wilde zijn. Zij mochten wel zoveel snoepen als ze wilden, wel elke dag logeerfeestjes geven en kregen toch nooit op hun kop. Later, als ik groot zou zijn, zou ik precies hetzelfde leven willen als zij. Dan zou ik de hele dag op straat spelen, me misselijk eten aan snoepjes en vooral heel erg gelukkig zijn. Ik wist het zeker. Anderen hadden het perfecte leven en dat wilde ik ook. Aan de overkant was het gras altijd groener. Maar is dat wel zo?

vaker_vrolijk_gras_groener_aan_de_overkant

De hersenspinsels die ik als vierjarig meisje had, heb ik nog steeds regelmatig. Misschien herken je het ook wel bij jezelf. De kinderen van de buren zijn altijd zo braaf, je beste vriendin heeft een carrière waar je ‘u’ tegen zegt en je nichtje heeft een killerbody om jaloers op te zijn. Het is bijna mens-eigen om je te vergelijken met anderen en dan vooral jezelf in een negatief daglicht te stellen. Maar wat schiet je ermee op? Psychologe ben ik niet en ik wil ook niet doen alsof ik er een ben, maar ik heb wel in de loop der tijd dingen geleerd over jezelf vergelijken met anderen. Die lessen wil ik graag met je delen in dit artikel.

Je vergelijkt je steeds met iemand anders

Het probleem met vergelijken is dat je vaak net de persoon uitkiest die dat ene ding perfect voor elkaar heeft. Als dat na een tijdje niet meer zo is, kies je misschien wel weer een nieuw, nog beter persoon uit om je mee te vergelijken. Als je eenmaal net zo slank bent als je nicht, zal er vast wel weer iemand anders voorbijlopen die nóg dunner is. Je kijkt dan niet meer jaloers naar je nichtje, maar verlegt je grenzen en gaat je met dit nog dunnere meisje vergelijken. Als je net zo dun bent als zij, dan ben je pas gelukkig. Op die manier kun je je grenzen eigenlijk eindeloos verleggen. Er is altijd wel weer iemand die nog dunner is dan dat al zo dunne meisje. Er is altijd wel iemand die een nóg betere carrière heeft dan je vriendinnen. Ik probeer me daarom regelmatig af te vragen: “Wanneer is iets perfect als je de maatstaf voor perfectie continu verschuift?” Nooit eigenlijk, toch?

Ieder huisje heeft zijn kruisje

Wat mij ook heel erg heeft geholpen, is een uitspraak van mijn moeder: Ieder huisje heeft zijn kruisje. Misschien zijn de kinderen van je buurvrouw buitenshuis wel heel braaf, maar je weet nooit wat ze achter de voordeur allemaal uitspoken. Je beste vriendin mag dan een echte powervrouw lijken, maar misschien zit ze wel tegen een burn-out aan. Als buitenstaander ken je nooit de hele situatie van een ander persoon. Je focust je op dat ene aspect van die persoon waar jij zo jaloers op wordt. Maar het zou zomaar eens kunnen dat die persoon 10 veel minder jaloersmakende aspecten heeft, die jij niet ziet. Het gras lijkt misschien wel groener aan de overkant, maar het zou zomaar kunnen dat er ook een paar dorre grassprietjes tussen te vinden zijn. Om er maar even een metafoor tegenaan te gooien.

She believed she could so she did

Ik geloof dat iedereen de potentie heeft om mooie dingen te bereiken. Maar het belangrijkste is dat niet alleen ik, maar ook jij dat zelf gelooft. Misschien word jij niet de fulltime werkende manager bij een grote bank, maar je kunt vast wel kleinere stappen zetten richting jouw doel. Geloof erin dat je dit kunt en dan ben je al een heel eind.

Vergeet niet te leven in plaats van te streven

Begrijp me niet verkeerd, ik geloof echt dat je altijd je grenzen moet verleggen in het leven. Maar probeer ook eens stil te staan bij wat je wel al hebt bereikt. Ik herken dit ook wel bij mezelf. Elke keer weer dat ik iets bereikte, merkte ik dat ik mijn grenzen stukje bij beetje verder ging verleggen. Met mijn diploma op zak wilde ik slagen voor een master – en wel cum laude. Toen ik dat had gehaald, besloot ik dat ik dan maar wilde promoveren. Maar in de loop der tijd heb ik geleerd dat je nooit echt gelukkig kunt zijn als je maar blijft streven. Sta even stil bij wat je op dit moment hebt bereikt en ga niet direct verder met streven naar de volgende stap.

What makes you different, makes you beautiful

Dit vind ik zelf misschien wel het lastigste van alles. Maar de sleutel tot succes is echt om te accepteren dat jij nu eenmaal jij bent en die andere persoon iemand anders is. Mensen geven om je om wie jij bent als persoon en willen niets liever dan dat je jezelf blijft. Zij willen niet dat je precies hetzelfde doet als je vriendin of er exact hetzelfde uitziet als je nicht. Ze willen juist dat jij je unieke zelf bent, op die manier ben je het leukst. What makes you different, makes you beautiful. Zo is het maar net.

Vergelijk jij jezelf vaak met anderen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Susan 18 september 2016 op 7:50 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar! En vooral ook die uitspraak van je moeder. Het is ook echt zo! Je hebt geen idee wat er achter iemands deur afspeelt en hoe iemand zich voelt.. Goed artikel!

 2. wellnewss 18 september 2016 op 1:08 pm - Beantwoord

  Ik vergelijk mijzelf eigenlijk continu met andere en ga mezelf dan rot voelen. Door dit artikel word ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Dat wordt een nadenk-zondag. Xx Laura

  • Romy 18 september 2016 op 2:02 pm - Beantwoord

   Ah wat fijn dat ik iets bij je teweeg hebt gebracht. Hopelijk kun je het ook proberen iets los te laten 🙂

 3. Sandra 18 september 2016 op 7:51 pm - Beantwoord

  Wil als eerste even zeggen dat ik vind dat je dit echt goed en mooi hebt geschreven! Ik heb hier ook wel eens een blog over geschreven. Gelukkig heb ik de afgelopen jaren het mezelf afgeleerd om me niet meer te vergelijken met anderen. Het voelt zo veel vrijer nu! Blij zijn met jezelf en je eigen leven is fijn, ook al valt het soms niet mee. Iedereen heeft zo zijn dingen, dus het os een geruststelling dat je nooit de enige bent haha.

  • Romy 18 september 2016 op 9:21 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Wat fijn dat je in de loop der jaren hebt geleerd om jezelf minder met anderen te vergelijken. Er is altijd maar één jij en die is goed genoeg 🙂

 4. Demi 19 september 2016 op 4:45 pm - Beantwoord

  Wat mooi geschreven! Ik herken me er ook echt heel erg in! Ik moet zeggen dat ik soms nog wel vergelijk, maar al stukken minder als een jaar geleden. Het geeft zoveel rust!

  • Romy 19 september 2016 op 6:34 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂 Wat fijn dat je je al minder vergelijkt met anderen dan eerst!

 5. Tanja 21 september 2016 op 10:32 am - Beantwoord

  Goed stuk! Je hebt helemaal gelijk, vergelijken maakt niet gelukkiger.

Recente blogs

Lentezin | 21 dingen waar ik dit seizoen naar uitkijk

28 april 2023|Persoonlijk|

In de winter verander ik ongewild vaak in een soort kluizenaar. De donkere dagen breng ik het liefst onder een dubbele plaid door met een kruik tegen mijn lijf en een beeldscherm, boek of baksel voor mijn neus. Maar zodra het maart is en de dagen wat langer zijn, kruip ik acuut uit mijn schulp, wordt mijn energieniveau zo ongeveer verdrievoudigd en heb ik opeens een waslijst aan leuke buiten-de-deur-dingen (en vooruit, ook wat dingen binnenshuis) die ik wil doen. Dit zijn 21 dingen waar ik deze lente naar uitkijk.

Mijn doelen voor 2017

1 januari 2017|Persoonlijk|

Het is zover: de eerste dag van 2017 is aangebroken. Je zou het een dag als elke andere dag kunnen noemen, maar voor mij heeft 1 januari toch altijd iets speciaals. Er staat weer een heel nieuw jaar voor ons klaar met nieuwe momenten om te beleven en maar liefst 365 dagen om in te vullen. Een nieuw jaar voelt voor mij ook als een schone lei om mee te beginnen. Ik stel dan ook altijd aan het begin van het jaar een aantal doelen voor mezelf op. Aneta gaf mij de Liebster Blog Award (zo lief!) en daarbij hoorde onder andere de vraag wat mijn doelen zijn voor 2017. Die vraag wil ik vandaag beantwoorden.

Ik hou van Holland (ja, echt!) en dit is waarom!

27 april 2018|Persoonlijk|

Elk jaar op 27 april hijs ik mezelf weer in mijn oranje T-shirt ter gelegenheid van Koningsdag. Om daar met rood-wit-blauw gelakte nagels te struinen over de vrijmarkt en te genieten van koekhappende, spijkerpoepende en oranje-tompouce-etende landgenoten. En elk jaar realiseer ik me op dat moment weer hetzelfde: ik houd van Holland (ja, echt!). Iets meer zonnige dagen zouden uiteraard fijn zijn, evenals meer vrolijk gekleurde huisjes en iets minder recht-voor-zijn-raapheid op z'n tijd. Maar buiten dat zie ik mezelf absoluut niet snel emigreren naar een ander land. Ik zal je vertellen waarom ik met veel plezier in Nederland woon.